Bölümler
-
Det skjer mye rundt oss, og vi fanger opp mye av dette. Men vi trenger også din hjelp, kjære lytter 😊 Hva er du opptatt av? Hvilke temaer mener du vi bør ta opp? Har du forslag til gjester eller kanskje du har lyst til å være med selv - send oss en melding eller e-post.
Vi er åpne for alt, men det må handle om teknologi og mennesker. Og har du ikke hørt alle episodene, så anbefaler jeg at du gjør det mens du venter på ny sesong.
Vi høres veldig, veldig snart 🎧
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Kunstig intelligens (AI) brøyter seg vei inn i alle hjørner av samfunnet med en hastighet og rekkevidde som er uten sidestykke. AI glir inn alle jobber og påvirker arbeidsmarkedet annerledes enn ved tidligere teknologiske endringer.
Så hvordan skal vi tilpasse oss og utnytte AI best mulig for den enkelte arbeidstaker, virksomhetene og samfunnet. Og hvordan kan politikerne tilrettelegge best mulig for å hente ut effektene?
Gjester er:
Anette Trettebergstuen, stortingsrepresentant AP og medlem i arbeids- og sosialkomiteen på StortingetNils Brede Moe, seniorforsker i SINTEF DigitalBjørn Olstad, CTO for AI drevet produktivitet i Microsoft M365Petter Moe, teknologidirektør i AteaProgramleder er Christian Brosstad, Atea.
Lyden er bearbeidet med kunstig intelligens for å gi deg bedre lytteropplevelse.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Eksik bölüm mü var?
-
Vi har hentet frem en godbit fra Arendalsuka 2024. I år var det over 2200 arrangementer, og nesten 400 av disse handlet om kunstig intelligens (AI) - skal vi tro de som har regnet på det. Det er altså mye prat om AI, men hva er de praktiske eksemplene?
Vi inviterte fem offentlige virksomheter til en samtale om hva de gjør – sånn helt konkret – med kunstig intelligens (AI). Virksomhetene er Skatteetaten, Politiet, Oljefondet, NAV og Sykehuspartner. Her er det masse inspirasjon 🤩
Gjester:
Heidrun Reisæter, teknologidirektør i NAVHanne Tangen Nilsen, daglig leder i SykehuspartnerCatherine Jansson, IT-direktør i Politiets IT-enhetAndreas Harto, Senior ML og AI engineer, OljefondetJørn Leonardsen, IT-direktør i SkatteetatenPetter Moe, teknologidirektør i AteaProgramleder for podkasten er Christian Brosstad, Atea.
NB: Dette er et opptak fra Arendalsuka 2024. Lyden er bearbeidet med kunstig intelligens for å gi deg en bedre lytteropplevelse.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Det er særlig et område innenfor digitaliseringen av Norge som vekker stort engasjement og følelser, nemlig bruk av teknologi i skolen. På rekordtid har digitale skjermer blitt en del av læringsmiljøet i skolene - fra førsteklassinger med nettbrett, til videregåendeelever med avanserte dataprogrammer og kunstig intelligens.
Diskusjonen om hvilke konsekvenser digitaliseringen av skolen har for elevenes læring har rast de siste årene og gitt oss ganske steile fronter. I denne samtalen prøver vi å nyansere den polariserte debatten. Vi utforsker de kritiske aspektene ved oppdragerrollen, skolens oppdrag i en digital tid, og ikke minst samspillet mellom skole og hjem.
Ukens gjester er Maja Lunde, forfatter og medieviter, Morten Søby, digitaliseringsrådgiver innen utdanning, og Elisabeth Palmgren, leder for skole i Atea. Programleder er Christian Brosstad, Atea.
Her finner du den nye boken, «Skjerm barna», til Maja Lunde.
NB: Dette er et opptak fra en LIVE-podkast under Arendalsuka 2024. Lyden er bearbeidet med kunstig intelligens for å gi deg en bedre lytteropplevelse.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I denne episoden dykker vi ned i de store temaene som preger dagens verden. Vi snakker geopolitikk, bruk av data, kunstig intelligens (AI), hackerangrep, klimaproblemer og digital modenhet.
Hvordan kan vi navigere gjennom disse utfordringene og utnytte mulighetene? Vi lover å være så konkrete som mulig som gir deg innsikt og inspirasjon til å handle allerede i morgen.
Ukens gjester Bjørn Jalving, CTO i Kongsberg Maritime, Dag Nyrud, Director Modern Work & Surface i Microsoft Norge, og Lars Iversen, strategisk rådgiver i Atea.
Programleder er Christian Brosstad, Atea.
NB: Dette er et opptak fra en LIVE-podkast på Kongsberg Agenda forrige. Lyden er bearbeidet med kunstig intelligens for å gi deg en bedre lytteropplevelse.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I denne episoden dykker vi ned trendrapporten CIO Analytics 2024, som er Nord-Europas største IT-undersøkelse. Vi har spurt over 1000 IT-ledere om hva de er opptatt av akkurat nå, og hva de tenker fremover.
Temaer i rapporten er innovasjon, IT-sikkerhet, bærekraft, IT-avdelingenes rolle i digitaliseringen, kunstig intelligens (AI), samfunnsansvar og kompetanseutfordringer.
Ukens gjester er Marius Kittelsrud, Head of Technology & Governance i NMD, Mali Hole Skogen, teknologi- og bærekraftsdirektør i IKT-Norge, og Petter Moe, CTO i Atea. Programleder er Christian Brosstad, Atea.
Last ned trendrapporten CIO Analytics 2024.
NB: Dette er et opptak fra en LIVE-podkast i Oslo forrige uke på lanseringen av CIO Analytics 2024. Lyden er bearbeidet med kunstig intelligens for å gi deg en bedre lytteropplevelse.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Sikkerhetspolitikken har endret seg mye de siste årene. Vi opplever krig, stormaktrivalisering, Nato-utvidelse, klimaendringer og ikke minst store teknologiske endringer. Summen av dette bidrar til uforutsigbarhet og ustabilitet i vår del av verden.
IT og teknologi er viktige komponenter i forsvaret av Norge. I ukens episode snakker vi om hvordan Forsvaret bruker teknologi, jobber med innovasjon og skaper kultur for endring.
Ukens gjester er Bjørn Tore Markussen, direktør for teknologi og IKT i Forsvaret, og Caroline Lervik, seniorrådgiver IKT i forsvarsstaben.
Programleder er Christian Brosstad, Atea Norge.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
It has become an annual affair that we talk about trends and how technology impact society and businesses in this podcast. The world has become more complex, and the speed of tech is accelerating. Are leaders making decisions based on fear or FOMO (Fear of Missing Out)?
In this episode we will dive into Future Today Institute’s annual Tech Trends Report 2024, that was presented during SXSW in Austin earlier this year. Last year we had a conversation with Amy Webb. This year we’re so happy to have Christina von Messling, Head of Europe at Future Today Institute, with us.
Christian Brosstad, Atea Norge, is hosting the podcast show.
The Technology supercycle
In an era where technological advancements unfold at an unprecedented pace, we stand on the brink of a transformative period known as the technology supercycle. This phenomenon, characterized by the convergence of artificial intelligence (AI), biotechnology, and connected device ecosystems, promises to reshape our economy, society, and personal lives in profound ways.
Drawing insights from the Future Today Institute's 2024 Tech Trends Report and the wisdom of Christina von Messling, Head of Europe at Future Today Institute, this episode delves into the essence of the technology supercycle, its potential impacts, and the ethical considerations it entails.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Det snakkes om kunstig intelligens (AI) overalt. Investorer hopper på nesten alt som lukter AI. Tech-selskaper og AI-eksperter ser stjerner. Men hvordan forholder norske virksomheter seg egentlig til AI? Er vi helt retningsløse? Hvor flinke er norske ledere til å skaffe seg kunnskap om temaet? Og ikke minst; hvordan bygger ansatte egen AI-kompetanse?
Ja, det er mange spørsmål som skal besvares. I denne episoden rydder vi opp i hvordan vi burde forholde oss til AI, og du får helt konkrete råd.
Ukens gjester er Silvija Seres, matematiker, AI-forsker og tech-investor, og Petter Moe, CTO i Atea Norge.
Programleder er Christian Brosstad, Atea Norge.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
For noen måneder tilbake laget vi en episode om AI-assistenter på jobben. Den ble veldig populær, og etter det har vi fått en del henvendelser om vi ikke kan lage en oppfølger. Og det gjør vi nå.
Kunstig intelligens (AI) er kanskje det «hotteste» temaet om dagen – og påvirker alle bransjer og jobber. AI skal inn i alle produkter og tjenester, og er også på full fart inn i arbeidshverdagen. Vi er i ferd med å bevege oss fra «hva kan maskiner gjøre for oss» til «hva kan maskiner være for oss».
Den dominerende løsningen i markedet er Microsoft Copilot. Jotun har de siste månedene hatt en pilot med 300 ansatte. I denne episoden snakker vi om hva Copilot er – og ikke er, praktiske erfaringer fra Jotun, hvordan du bør forberede organisasjonen, og hva disse assistentene gjør med jobbene våre.
¨Ukens gjester er Marius Enge, Group IT Digital Workplace Manager i Jotun, og Christoffer Besler Hansen, sjefkonsulent og fagansvarlig Digital Workplace i Atea Norge. Programleder er Christian Brosstad, Atea Norge.
PS: Så hva har pingviner med AI-assistenter å gjøre? I Jotun jobber over 10 000 ansatte. Joruns bedriftsverdier er lojalitet, omsorg, respekt og mot – er grunnsteinene bedriftskulturen, kalt "pingvin-ånden". Så da vet du det 😉
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Det er særlig ett område innenfor digitaliseringen av Norge som vekker sterkt engasjement, usikkerhet og uenighet. Det er bruk av teknologi i skolen. Ikke så rart siden det handler om barna våre.
Vi har kjendisopprør, varierende resultater i skolene, og politikere som har lagt seg på en forbudslinje. Bekymringene er mange, og spenner fra pedagogiske utfordringer, regulatoriske forhold, til etikk og personvern. Det er ofte vanskelig å få til en balansert samtale som adresserer både mulighetene og utfordringene teknologien bringer med seg. Uansett er det viktig å utforske disse bekymringene. Det er det vi skal gjøre i denne episoden.
Vi har brukt et AI-verktøy for å finne ut av hva det snakkes om i det offentlige rom når det kommer til bruk av teknologi i skolen.
Ukens gjester er Julie Remen Midtgarden, byråd for utdanning i Oslo kommune, og Elisabeth Palmgren, tidligere rektor og nå leder for skolesatsingen i Atea Norge.
Programleder er Christian Brosstad, Atea Norge.
Redaksjon: Marius Røed Wang, Marita Søvik Røskar og Christian Brosstad.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I denne episoden dykker vi ned i Europas grønne skifte, og utforsker hvordan EUs ambisiøse klimaplaner påvirker oss her i Norge.
EU så alvoret i 2017 og tok et politisk standpunkt. De besluttet å gå i gang med et vanvittig klima- og miljøprogram, kalt «The European Green Deal» - med mange underprogrammer.
EU har to virkemidler; penger og lovgivning. Nå kommer det en tsunami av «Green Deal»-lovgiving. Hva betyr dette for Norge, og hvordan kan vi få en hånd på rattet? Hvordan kan vi bidra til bærekraftig innovasjon og skape grønn økonomisk vekst i Norge? Vi tar debatten.
Ukens gjester er Cathrine Barth, som jobber med systemdesign og forretningsutvikling innenfor sirkulærøkonomi, Anita Skog, innovasjonspådriver i Arctic Pioneers, Nelly Flatland, bærekraftsdirektør i Atea Norge, og Petter Gulli, daglig leder i 12 Years.
Programleder er Christian Brosstad, Atea Norge.
NB: Dette er et opptak fra en LIVE-podkast i Oslo forrige uke på Atea Sustainability Forum (ASF). Lyden er bearbeidet med kunstig intelligens for å gi deg bedre lytteropplevelse.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Nå skal vi snakke om noe som svært få egentlig bryr seg om, men som vi ikke kan leve uten. Vi snakker om chips eller mikrobrikker, som er kritiske byggeklosser i den verden vi lever i. Du finner dem i mobiltelefoner, elektriske tannbørster, vaskemaskiner, PC-er, AI-systemer, biler osv.
Samtidig er mikrobrikker geopolitikk på høyt nivå. Den globale konkurransen er kompleks og påvirker internasjonal politikk, økonomi og sikkerhet. Utviklingen av chip-markedet er drevet av teknologisk innovasjon og globale økonomiske trender.
I denne episoden snakker vi om mikrobrikkekappløpet eller krigen om du vil. Og hvilke muligheter Norge har for å bygge ny industri.
Ukens gjester er Håkon Haugli, adm. direktør i Innovasjon Norge, og Mats Carlin, forskningssjef i Sintef Digital. Programleder er Christian Brosstad, Atea Norge.
Redaksjon: Peter Tryggestad, Marius Røed Wang og Christian Brosstad.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Det går ikke en dag uten at vi hører historier om cyberangrep, løsepengevirus og data på avveie. Vi lever i en urolig verden hvor storpolitikk skaper økt spenning og økende antall digitale angrep mot norske verdier.
Alt vi omgir oss med er digitalt, dermed har vi blitt enda mer sårbare for kriminelle og fiendtlige stater. Samtidig opplever vi et teknologikappløp mellom kriminelle og sikkerhetseksperter. Kunstig intelligens gir ytterligere kraft til dette har kappløpet.
Hvordan står det egentlig til med sikkerheten i AS Norge? Hvilke nye trusler står vi overfor, oh hva kan gjøres for å minimere risiko? Det hjelper faktisk ikke lenger å tenke «dette skjer ikke meg».
Ukens gjester er Bente Hoff, avdelingsdirektør i Nasjonal sikkerhetsmyndighet, og Thomas Tømmernes, IT-sikkerhetssjef i Atea Norge, og programleder i podkasten «Før alarmen går». Programleder er Christian Brosstad.
Redaksjon: Peter Tryggestad, Marius Røed Wang og Christian Brosstad.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Hverdagssamtalen vår om kunstig intelligens (AI) handler mye om bruk av AI-løsninger som gjør mer eller mindre nyttige ting som f.eks. AI-generering av bilder, video og lyd. Men hva med AI som kan bidra til å redde liv og gi oss bedre helsehjelp?
I denne episoden dykker vi ned i bruk av AI innenfor helsesektoren. Vi ser både på mulighetene og hvilke utfordringer som ligger foran oss.
Ukens gjester er Rune Simensen, direktør for teknologi og e-helse i Helse Sør-Øst, og Ishita Barua, lege med doktorgrad i kunstig intelligens, medisinsk direktør i Livv Health og forfatter av boken «Kunstig intelligens redder liv». Hun er også kåret til en av Norges 50 fremste tech-kvinner.
Programleder er Christian Brosstad, Atea Norge.
Redaksjon: Peter Tryggestad, Marius Røed Wang og Christian Brosstad.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Velferds-Norge står overfor store utfordringer de neste årene. Vi får flere eldre og syke, samtidig som vi har personellmangel. Presset på de kommunale helse- og omsorgstjenestene øker. Denne samfunnsutviklingen tvinger frem nye samskapingsmodeller.
I fjor la Helsepersonellkommisjonen frem sin rapport. De mener det haster med å innføre nye samarbeidsformer, ny oppgavedeling og smart teknologi for å møte utfordringen.
I denne episoden skal vi snakke om hvilken rolle teknologi kan spille i denne omstillingen. Hva gjør de som lykkes? Vi har spurt Lillestrøm kommune.
Ukens gjester er Silje Sande, strategisk digitaliseringsrådgiver i Lillestrøm kommune, og Endre Valdersnes, direktør for velferdsteknologi i Atea Norge. Programleder er Christian Brosstad, Atea.
Redaksjon: Peter Tryggestad, Marius Wang og Christian Brosstad.
*Tittelen er inspirert av et debattinnlegg i Sykepleien.no, skrevet av ingeniør Hans Johan Tofteng.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I denne episoden har vi tenkt å være litt elleville – og tenke utenfor den berømte boksen. Vi har latt oss inspirere av god klimajournalistikk fra New York Times og Dagens Næringsliv.
Det står jo ikke så bra til med klimaet. Vi har mer ekstremvær, issmelting, flom, hetebølger, tørke, havet stiger osv. Livsgrunnlaget vil gradvis forsvinne i enkelte områder på jorda, og mange av disse endringene vil være irreversible.
Verdens land er enige om å begrense oppvarmingen til 2 grader, og aller helst 1,5 grader. Problemet er at vi beveger godt over disse grensene. Varsellampene blinker. FNs generalsekretær, Antonio Guterres, sier «Vi er milevis unna målene i Parisavtalen – og minutter fra midnatt for 1,5-gradersmålet».
Klokken tikker, og det går altfor tregt. Kanskje det er på tide å tenke helt nytt og «crazy», utnytte teknologien og kaste hemningene på havet? Er det når det er som mest kritisk at vi er mest kreative? Eller er det rett og slett ikke mulig å stoppe utviklingen?
Ukens gjester er Lars Kullerud, geolog og leder for UArctic, og Nelly Flatland, bærekraftsdirektør i Atea Norge. Programleder er Christian Brosstad, Atea Norge.
Redaksjon: Peter Tryggestad, Marius Wang og Christian Brosstad.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Kunstig intelligens (AI) kommer med både utfordringer og muligheter for mediebransjen. Utbredelsen av generativ AI, spesielt ChatGPT, har skjedd med stor hastighet, og teknologien har allerede blitt mainstream. Teknologigigantene fortsetter å dominere dette feltet, men hva med de redaktørstyrte mediene?
I denne episoden diskuterer vi kunstig intelligens, etikk, syntetisk media, «fake news», ulike AI-caser, kompetanse, samarbeid, forretningsmodeller, og samfunnsansvar i en tid hvor generativ AI er i ferd med å omforme mediebransjen. Og vi skal selvsagt innom New York Times søksmål mot OpenAI.
Ukens gjester er Sven Thaulow, Chief Data and Technology Officer, Schibsted, og Geir Engen, fagsjef for digital utvikling, Mediebedriftenes Landsforening.
Programleder er Christian Brosstad, Atea Norge.
Lydklipp: Channel 1 AIs promovideo, og utdrag fra høringen i Senatet om AI og journalistikk (senator Richard Blumenthal og medieprofessor Matt Jarvis).
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Etter to år uten en egen statsråd for digitalisering, så har Norge nå endelig fått en digitaliserings- og forvaltningsminister. Karianne Tung (Ap) er statsråd for det flunkende nye Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet, og skal lede arbeidet med å digitalisere, forenkle og skape et bedre Norge.
I samtale med konsernsjef i Atea, Steinar Sønsteby, diskuterer vi digitalisering av offentlig sektor, kunstig intelligens (AI), data, samarbeid, IT-sikkerhet og regjeringens arbeid med ny digitaliseringsstrategi. I tillegg dykker vi ned i hvilke ambisjoner regjeringen har for et digitalt Norge.
Programleder er Christian Brosstad.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Hvilke teknologitrender vil prege 2024?
Vi spør Tor Kramvik Sivertsen, partner i Deloitte, og Erik Lehne, Senior Managing Partner i Gartner, om hvilke teknologier de mener enten får et ordentlig gjennombrudd dette året eller vil ha mest innvirkning på hvordan vi jobber, lever og samhandler på.
Du får blant annet høre om tillit og AI, bransjespesifikke plattformer, demokratisering av generativ AI, maskiner som kunder (custobots), intelligente applikasjoner, Spatial Computing, industriell metaverse, syntetiske medier og Deepfakes, og ikke minst Developer Experience (DevEx).
Vi diskuterer hvordan virksomheter kan tilpasse seg og dra nytte av disse trendene, med eksempler og praktiske råd for å være i forkant av den teknologiske utviklingen. Dette er en episode fullstappet av innsikt, refleksjoner og fremtidstenkning.
Programleder er Christian Brosstad, Atea Norge.
Her finner du rapportene:
For dypdykk, anbefaler vi teknologitrender fra Deloitte, Gartners trendrapport for 2024 og Accenture Life Trends 2024.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
- Daha fazla göster