Episodes
-
Το Δάσος δεν είναι μόνο τα δέντρα του, δεν είναι μόνο το οξυγόνο και η ομορφιά που προσφέρει. Είναι η αρχέγονη μητέρα όλων μας. Ένα οικοσύστημα που είναι πολύτιμο για τη συνέχεια της ζωής, για όλα τα πλάσματα της γης. Ο γεωπόνος Παναγιώτης Παπαδόπουλος μας μυεί στη μυστική ζωή του Δάσους και εξηγεί πώς μαθαίνει στα μικρά παιδιά να αγαπούν, να γνωρίζουν και να φροντίζουν τη φύση. Ακούστε το νέο επεισόδιο του podcast «The Green Book», που ξεφυλλίζει σελίδα-σελίδα το Πράσινο Βιβλίο της ελληνικής φύσης.
-
Γύπες με σπασμένα τα φτερά τους, αλεπούδες που ζουν πια μέσα την πόλη, ελάφια που μετά τις φωτιές φτάνουν στις αυλές των σπιτιών... Ποια είναι τα είδη που εντάσσονται στην κατηγορία «άγρια Ζώα» και ποια βοήθεια μπορούμε να τους προσφέρουμε; Πόσα από αυτά είναι όντως επικίνδυνα για τον άνθρωπο και πόσα από παρεξήγηση προκαλούν πανικό; Η Anima εδώ και δεκαετίες περιθάλπει άγρια ζώα, με σκοπό να γίνουν σύντομα ικανά και να ελευθερωθούν στο φυσικό τους περιβάλλον. Η πρόεδρος της Anima, Μαρία Γανωτή, μας μιλάει για τη γοητεία της άγριας ζωής.
-
Missing episodes?
-
Μπορεί η βιωματική εκπαίδευση να φέρει τα παιδιά κοντά στη Φύση και να τα διδάξει μέσα από το παιχνίδι πώς να προστατεύουν το Περιβάλλον; Το Πρόγραμμα του Ιδρύματος Χατζηγάκη, που υλοποιείται σε παραμεθόριες περιοχές, αποδεικνύει ότι στην παιδική ηλικία μαθαίνεις με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο πώς να γίνεις ένας μελλοντικός συνειδητοποιημένος πολίτης. Η γ.γ του Ιδρύματος Ελισσάβετ Χατζηγάκη μιλάει στην Αθηναΐδα Νέγκα για τις εμπειρίες που είχε με τα παιδιά στο νέο επεισόδιο του podcast “The Green Book”.
-
Ελάφια, λαγοί, πτηνά και όρνια, έντομα και τρωκτικά... Πόσα γνωρίζουμε για τους μόνιμους κατοίκους των Δασών και τι συμβαίνει όταν μια μεγάλη πυρκαγιά τους στερεί το σπίτι τους, την τροφή και το καταφύγιό τους; Πόσα είδη κινδυνεύουν να εξαφανιστούν όταν εκτοπιστούν από το οικοσύστημα στο οποίο έχουν προσαρμοστεί να ζουν και να αναπαράγονται; Ο βιολόγος και ορνιθολόγος Γιώργος Κατσαδωράκης μας μαθαίνει τον κόσμο των πλασμάτων του Δάσους.
-
Το καλοκαίρι του 2023 θα είναι ένα θλιβερό ορόσημο για τις καταστροφές στο περιβάλλον. «Αν δεν προσαρμόσουμε τη στρατηγική και τα μέτρα αντιμετώπισης στην ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή, το μέλλον θα είναι ζοφερό» προειδοποιεί ο Χρήστος Ζερεφός, γ.γ. της Ακαδημίας Αθηνών και εθνικός εκπρόσωπος για την κλιματική αλλαγή. Αναφέρεται και στο αβάσταχτο οικονομικό κόστος που έχουν οι mega φωτιές που εκδηλώθηκαν φέτος, ενώ με την αισιοδοξία που οφείλουν να έχουν οι ερευνητές ευελπιστεί ότι η τεχνολογία θα δώσει σύντομα νέα όπλα στους επιστήμονες.
-
Η Σόνια Φράγκου συμπληρώνει 34 χρόνια στο απαιτητικό -και ανδροκρατούμενο ακόμη-επάγγελμα του Δασάρχη. Αν και η δασολογία δεν ήταν η πρώτη της επιλογή σπουδών, με τα χρόνια αγάπησε τα δάση, τους ανθρώπους που σχετίζονται μ΄ αυτά και τη δουλειά της, που συνδυάζει την αγάπη για το περιβάλλον με τη δημιουργικότητα. Μιλάει στην Αθηναΐδα Νέγκα για τις χαρές και τις δυσκολίες που κρύβει η ζωή του Δασάρχη και για την ανάγκη να προστατεύσουμε το δάσος, όχι μόνο νομικά αλλά με την καθημερινή μας συμπεριφορά.
-
Στη μάχη για την αναδάσωση μπαίνει και η σπορά μέσω drones, μετά την πρωτοποριακή πρόταση από ερευνητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και την πρώτη πιλοτική εφαρμογή της στην Ελλάδα, με την υποστήριξη της Motor Oil. Ο Κοσμήτορας Περιβάλλοντος και Γεωργικής Μηχανικής Χρήστος Καραβίτης εξηγεί στην Αθηναΐδα Νέγκα τον τρόπο που γίνεται η σπορά μέσω των drones και ποια είναι τα αποτελέσματα από τη μέθοδο που εφαρμόζεται -για πρώτη φορά παγκοσμίως- σε ορεινές και δύσβατες περιοχές.
-
Πλάτανος ο αρχαίος! Στον ίσκιο του ζευγάρωσαν, κατά τη μυθολογία, ο Δίας με την Ευρώπη και σε αντάλλαγμα ο Ζευς τον έκανε αειθαλή. Στον Β' Παγκόσμιο πόλεμο ένας θανατηφόρος για τα πλατάνια μύκητας μεταφέρεται από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη μέσα από τα ξύλινα κιβώτια για πολεμοφόδια. Η Νικολέττα Σουλιώτη- από το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων «ΕΛΓΟ Δήμητρα»- εξηγεί τι πρέπει να γίνει για να σωθεί το πιο εμβληματικό ελληνικό δέντρο.
-
Τα δέντρα δεν μεγαλώνουν μόνο στο φυσικό τους περιβάλλον. Στο φυτώριο της Αμυγδαλέζας εκατοντάδες χιλιάδες μικρά δέντρα περιμένουν τους αρμόδιους να κρίνουν ότι ήρθε η ώρα της μεταφύτευσης στη μητέρα Γη. Η Ιωάννα Βέρδη, από τη διεύθυνση Αναδασώσεων Αττικής, εξηγεί στην Αθηναΐδα Νέγκα τη μυστική ζωή των δενδρυλλίων μέχρι την ενηλικίωσή τους και καταρρίπτει γνωστούς μύθους γύρω από την αναδάσωση.
-
Εν αρχή ην ο… σπόρος! Στο εκκοκκιστήριο της Αμυγδαλέζας συλλέγονται και μετά από επεξεργασία αποθηκεύονται οι σπόροι που στη συνέχεια θα δώσουν τα δενδρύλλια για να αποκαταστήσουν την καταστροφή που έχει υποστεί ένα δάσος και το οικοσύστημά του. Η δασολόγος και υπεύθυνη του Κέντρου Δέσποινα Παϊταρίδου μυεί την Αθηναΐδα Νέγκα στο σύμπαν των σπόρων, αποκαλύπτει αλήθειες και καταρρίπτει μύθους για τα μυστικά της σωστής αναδάσωσης.