Episodes

  • In deze aflevering praten we verder met Thomas ten Hoedt over het belang van gezonde gewoontes, zoals voeding, slaap, ontspanning en mindset, speciaal voor mensen met onregelmatige diensten.

    Deze aflevering biedt waardevolle tips en inzichten over slaappatronen, het gebruik van blauw licht filters en hoe je je voedingspatroon kunt optimaliseren voor een betere nachtrust. Luister ook zeker naar deel 1, waarin we dieper ingaan op voeding en beweging. Veel luisterplezier!

    De mini gids en alle bronnen van Thomas bekijken + meer inspiratie? https://thisline.nl/gezondheid/slaap-ontspanning-voor-hulpverleners/

    00:00 Introductie

    01:15 Uitdagingen van onregelmatige diensten en slaap

    02:44 De impact van licht op onze slaap

    03:21 Tools and Tips voor betere slaap

    05:02 De rol van voeding op je slaap

    05:28 Caffeine en slaap

    07:49 Slapen en ritme tijdens nachtdiensten

    15:58 Power Naps

    20:36 Het belang van écht ontspannen

    23:33 Begin klein met mindfullness

    24:41 Waarom meditatie eerst onwennig kan zijn

    25:27 Practische tips voor Mindfulness

    26:01 De rol van technologie in Mindfulness

    26:44 Initiatieven op de werkvloer

    35:08 Thomas zijn achtergrond en expertise

    37:00 Ademhalingstechnieken om stress te verminderen

    38:44 Afsluiting

  • In deze aflevering van de podcast gaat Martijn in gesprek met Thomas ten Hoedt, ambulancechauffeur en vitaliteitscoach, over het belang van een gezonde levensstijl voor hulpverleners.

    Ze verkennen Thomas' vier pijlers voor vitaliteit: ontspanning, beweging, voeding, en mindset, en delen praktische tips en ervaringen, inclusief inzichten uit Thomas' tijd in het leger. Het belang van fit en vitaal zijn voor je werk wordt besproken, met aandacht voor slaap, stress, en de verantwoordelijkheid voor je eigen gezondheid. Werkgevers kunnen hierin ook een rol spelen.

    De aflevering biedt waardevolle adviezen voor het bereiken van een gezonde en evenwichtige levensstijl in veeleisende beroepen. Mis deel 2 niet, waarin rust, ontspanning, slaap, en mindset verder aan bod komen.

    Meer informatie en de mini gids bekijken? https://thisline.nl/mentaal/voeding-en-beweging-voor-hulpverleners/

    00:00 Introductie

    01:44 Thomas zijn achtergrond en werk ervaring

    02:46 Transitie naar gezondheid en vitaliteit

    09:18 Praktische tips om gezond te eten

    13:43 Meal Preppen

    18:23 Onregelamatig werk en gezonde maaltijden

    40:34 Persoonlijke ervaringen en motivatie

    41:37 De verbinding tussen gezond eten en je lichaam

    44:03 Tips voor wat wel en niet te doen

    45:28 Het belang van genoeg water drinken

    47:33 Een korte samenvatting van de belangrijkste punten zover

    49:56 Van voeding nar beweging

    52:30 Maak beweging onderdeel van je dagelijkse leven

    57:47 De rol van een werkgever in voldoende bewegen

    01:12:13 Maak bewegen vooral leuk!

    01:21:32 Praktische tips om in beweging te blijven

    01:24:05 Dit was deel 1

  • Missing episodes?

    Click here to refresh the feed.

  • In deze aflevering bespreken we een verhaal dat anoniem is gedeeld door een politieagent in opleiding. Ze vertelt over haar eerste ervaring met een reanimatie tijdens een snikhete dag van 34 graden.

    Het verhaal begint op de binnenplaats van het bureau, waar het bekende deuntje voor een prio één melding klinkt. De agent en haar maatje worden aangestuurd naar een fietser die zojuist is gevallen en door omstanders wordt gereanimeerd. Ondanks haar zenuwen besluit de agent de reanimatie over te nemen van haar maatje, wat haar zelfvertrouwen doet groeien.
    De situatie wordt bemoeilijkt door de hitte en de aanwezigheid van veel omstanders, maar met de hulp van de brandweer, die schermen plaatst en omstanders op afstand houdt, kunnen ze doorgaan met de reanimatie. Helaas mocht hun hulp niet baten, maar de agent benadrukt hoe belangrijk het is om met verschillende hulpdiensten samen te werken en alles te geven om iemand te redden.
    Na het incident neemt haar maatje de tijd om het voorval te bespreken en te zorgen dat ze zich goed voelt. Dit helpt haar om het incident te verwerken en weer door te gaan met de dagelijkse taken. Het verhaal eindigt met een reflectie op de waarde van teamwork en de geruststellende woorden dat alles wat je doet beter is dan niets.
    Bedankt voor het luisteren naar deze aflevering van de Dusline podcast. We nodigen je uit om lid te worden van onze hulpverleners community, waar je je eigen verhalen kunt delen en profiteren van voordelen bij onze partners. Tot de volgende keer!

  • Welkom bij de ThisLine podcast, de podcast voor en door hulpverleners. In deze aflevering bespreken we een aangrijpend verhaal van Lieke Hester, hoofdagent van de politie in Amsterdam. Lieke is bekend van haar boek 'Het kan ook nooit normaal' en haar Instagram pagina 'Lieke schrijft'.Vandaag delen we een verhaal dat Lieke heeft geschreven en door ons is ingesproken. Het verhaal begint met een melding van een vrouw in geestelijke nood. Lieke en haar collega Michael komen ter plaatse en treffen een vrouw aan die zichzelf in haar gezicht slaat en smeekt om haar dood te laten gaan. Terwijl ze wachten op de psycholance, proberen Lieke en Michael de vrouw te kalmeren en haar veilig te houden.Het verhaal beschrijft de frustraties en uitdagingen die hulpverleners tegenkomen bij het omgaan met mensen in geestelijke nood. Lieke benadrukt de tekortkomingen in de geestelijke gezondheidszorg en de noodzaak van betere training en ondersteuning voor hulpverleners. Ze pleit voor meer aandacht voor mentale weerbaarheid en het belang van tijdige hulpverlening.Dit verhaal biedt een inkijkje in de dagelijkse realiteit van hulpverleners en de moeilijke beslissingen die ze moeten nemen. Het is een oproep tot verandering en een pleidooi voor betere zorg voor mensen in geestelijke nood.Bedankt voor het luisteren naar deze aflevering van de ThisLine podcast. Deel de podcast met collega's en vergeet niet om lid te worden van ons hulpverlenersplatform.

    https://thisline.nl/verhalen/paarse-krokodillen-van-het-kastje-naar-de-muur/

    Tot de volgende keer. Cover foto Paul Tolenaar via https://liekeschrijft.amsterdam

  • Welkom bij de ThisLine podcast, waar we onderwerpen bespreken die relevant zijn voor hulpverleners van alle disciplines. In deze aflevering hebben we Alex te gast, een brandweerman en tech-afdelingshoofd, die zijn ervaringen deelt over extreme brandweersportevenementen zoals de FireFighter StairClimb in Almere en de World Police & Fire Games. Alex vertelt over zijn achtergrond bij defensie, zijn overstap naar de commercie en hoe hij uiteindelijk bij de brandweer terechtkwam. We bespreken de fysieke en mentale voordelen van sporten, de uitdagingen van het combineren van werk en sport, en de unieke sfeer van brandweersportevenementen. Alex doet een oproep aan collega's om deel te nemen aan deze evenementen en deelt zijn visie op de verantwoordelijkheid voor fysieke fitheid binnen hulpverleningsdiensten. Een inspirerende aflevering voor iedereen die geïnteresseerd is in de balans tussen werk, sport en persoonlijke groei.
    Alex deelt ook zijn ervaringen in Saudi-Arabië, waar hij deelnam aan een brandweerevenement, en hoe dit zijn kijk op internationale brandweersport heeft verruimd. We bespreken de verschillende soorten brandweersportevenementen, zoals de Fire Combat Challenge en de Toughest Firefighter Alive, en hoe deze bijdragen aan de fysieke en mentale fitheid van hulpverleners. Alex benadrukt het belang van een ondersteunende omgeving en de rol van werkgevers in het faciliteren van sportieve activiteiten. Hij nodigt luisteraars uit om contact met hem op te nemen voor meer informatie en om samen te trainen voor toekomstige evenementen.
    Deze aflevering biedt een diepgaand inzicht in de wereld van brandweersport en de persoonlijke verhalen van een toegewijde hulpverlener. Of je nu zelf hulpverlener bent of gewoon geïnteresseerd in de dynamiek van deze uitdagende beroepen, deze aflevering zal je zeker inspireren en informeren.

  • Welkom bij de Thisline podcast. Deze keer delen we een audioverhaal van Marien Vonk. We hebben zijn verhaal al eerder gedeeld op het blog en hebben met zijn toestemming dit verhaal vertaald naar een audioversie, zoals je zo meteen zal horen. Mocht je willen reageren op de podcast of op dit verhaal van Marien, nodig ik je van harte uit om dit te worden van ons hulpverlening platform. Voor nu wens ik je veel luisterplezier.
    Langzaam begint ook deze zaterdag warm te worden. Al een paar dagen is de temperatuur behoorlijk hoog, zodat er overal volop wordt gezwommen. Ook mijn oudste twee dochters zijn inmiddels vertrokken om een hele dag in of aan het water te zitten en te genieten van deze zonovergoten dag. Zelf haal ik met de dienstauto in verband met mijn piket als bevelwoede boodschappen voor de barbecue die vanavond op de planning staat. Ik geniet van de achtertuin en haal nog wat extra zonderdoeken op om de schaduw in de tuin wat te vergroten. Halverwege de middag leg ik mijn vrouw en jongste dochter even alleen en kruip ik stiekem in bed voor een klein slaapje. Helaas wordt me dit niet gegund, want ik ben net in slaap wanneer de petje van zich laat horen. Prio één persoon te water. In een van de straten van een buurgemeente. Kleed me snel aan en vertrekt niet veel later met het dienstvoertuig richting de kazerne. Lees verder op ons blog: https://thisline.nl/verhalen/verhaal-van-een-collega-drenkeling/

  • Welkom bij een nieuwe aflevering van de ThisLine podcast. In deze aflevering ga ik in gesprek met Ben van de stichting Surfivor. Ben deelt zijn persoonlijke verhaal over zijn tijd bij de politie, zijn strijd met PTSS en hoe hij uiteindelijk surftherapie naar Nederland heeft gebracht. We duiken diep in de werking van surftherapie, de wetenschappelijke onderbouwing ervan en hoe het programma van Surfivor is opgebouwd. Ben vertelt openhartig over de uitdagingen die hij tegenkwam, zowel persoonlijk als professioneel, en hoe hij met zijn stichting hulp biedt aan collega-hulpverleners en militaire veteranen. We bespreken ook de financiële kant van de stichting en hoe belangrijk donaties zijn om het programma gratis aan te kunnen bieden voor deelnemers. Een inspirerend gesprek over veerkracht, doorzettingsvermogen en de kracht van de gemeenschap.

    Mocht je na het luisteren van deze aflevering meer willen weten over Surfivor of wil je in contact komen met Ben en zijn team, bezoek dan hun website of Instagram-pagina. Overweeg ook om een donatie te doen om dit waardevolle werk te ondersteunen. 

  • Welkom bij een nieuwe aflevering van de ThisLine podcast. In deze aflevering hebben we Jeroen van der Most van Spijk te gast. Jeroen is ervaringsdeskundige op het gebied van stress en trauma. Hij heeft zeven jaar bij de marechaussee gewerkt, maar moest de dienst verlaten vanwege spanningsklachten. Tegenwoordig coacht hij mensen met stress- en traumaklachten via zijn bedrijf Fullvis, waar hij een eigen methode toepast die hij heeft ontwikkeld door eigen onderzoek en ervaring.

    Jeroen deelt zijn persoonlijke verhaal over hoe hij van opleiding naar opleiding ging, uiteindelijk bij de marechaussee terechtkwam, en hoe hij door spanningsklachten zijn loopbaan moest herzien. Hij vertelt over zijn tijd bij de marechaussee, de incidenten die hem hebben gevormd, en hoe hij zijn ervaringen heeft omgezet in een methode om anderen te helpen.

    We bespreken ook zijn boek 'Vind je kracht in spanning', waarin hij praktische tips en methodes deelt voor hulpverleners die dagelijks met stress en spanning te maken hebben. Jeroen legt uit hoe hij zijn kennis over het zenuwstelsel en stressmanagement heeft toegepast in zijn werk en hoe hij anderen helpt om hun kracht te vinden in stressvolle situaties.

    Daarnaast geeft Jeroen praktische tips over hoe je met stress kunt omgaan, zoals het belang van bewegen, ademhalingstechnieken, en het herkennen van signalen van stress. Hij benadrukt het belang van zelfzorg en het normaliseren van gesprekken over stress en spanningsklachten binnen hulpverlenende beroepen.

    Het gesprek biedt waardevolle inzichten voor iedereen die in een stressvolle omgeving werkt en op zoek is naar manieren om beter met stress om te gaan. We hopen dat je net zo veel leert van dit gesprek als wij hebben gedaan.

  • In deze podcast aflevering gaan we in gesprek met Niels en Michel, beide BOA bij de gemeente Helmond. In het kader van meer inzicht en verbinding gaan we vandaag een bakje koffie drinken over de functie van een BOA, de werkzaamheden en wat beide heren drijft om dit werk te doen.

    We zijn vandaag te gast bij de gemeente Helmond en willen benadrukken dat alle gasten op persoonlijke titel spreken.

    Meer informatie en meepraten over de podcast?

    https://thisline.nl/podcast/een-boa-doet-veel-meer-dan-bekeuringen-uitschrijven

    We bespreken de functie van een BOA, hun werkzaamheden en wat hen drijft om dit werk te doen. We zijn te gast bij de gemeente Helmond en benadrukken dat alle gasten op persoonlijke titel spreken.We beginnen met een voorstelrondje. Niels vertelt over zijn achtergrond en interesses, zoals atletiek en wandelen. Michel deelt zijn ervaring als wijk-BOA en zijn achtergrond in wetshandhaving, inclusief zijn werk bij de Nederlandse Spoorwegen en defensie.Michel legt uit wat de functie van een BOA inhoudt en de verschillende domeinen waarin BOA's werkzaam kunnen zijn. We bespreken de bevoegdheden en taken die per domein verschillen en hoe deze in de praktijk worden toegepast. Niels vertelt over zijn specifieke taken in Helmond-Oost, zoals prostitutiecontroles en alcoholwetcontroles.We gaan dieper in op de samenwerking tussen BOA's en andere ketenpartners zoals de politie, dierenpolitie en de NVWA. Michel benadrukt het belang van ketenwerk en hoe BOA's elkaar en andere diensten ondersteunen om problemen effectief aan te pakken.Het gesprek gaat verder over de zichtbaarheid en herkenbaarheid van BOA's in de samenleving, vooral sinds de coronapandemie. We bespreken hoe de functie van BOA zich heeft ontwikkeld van de vroegere stadswacht naar de huidige, meer professionele rol met uitgebreide bevoegdheden.We sluiten af met persoonlijke verhalen van Niels en Michel over waarom zij voor dit vak hebben gekozen en wat hen motiveert om dit werk te blijven doen. Ze delen ook hun ervaringen met negatieve reacties van het publiek en hoe ze daarmee omgaan.Tot slot doen Niels en Michel een oproep aan collega's en burgers om de samenwerking op te zoeken en het gesprek aan te gaan met BOA's, om zo beter te begrijpen wat hun werk inhoudt en hoe ze kunnen bijdragen aan een veilige en leefbare samenleving.

  • Dit is de eerste aflevering van een nieuw concept! Namelijk verhalen van collega's verteld door ons en gemixt met muziek en audio effecten. Nog niet perfect, maar gaandeweg hopen we zo een unieke manier te kunnen bieden om jullie verhalen (anoniem) te vertellen. Vandaag een verhaal van collega Henk Boer, ook te lezen op: https://thisline.nl/verhalen/blokkade/

  • Vandaag hebben we een gesprek met Olaf en Chantal van Dutch Warriors Retreat in Oostenrijk. Ze organiseren retreats voor veteranen en first responders. Beroepen die bekend staan als dynamisch en stoer, maar ook kwetsbaar door de stressvolle en intense ervaringen. Door het vele zien, voelen en meemaken kan de onrust in het lichaam en geest toenemen.

    Bij Dutch Warriors Retreat leren zij hoe je deze gebeurtenissen kunt verwerken en de rust in jezelf kunt terugvinden. Olaf heeft zelf een uitgebreide ervaring in het werkveld en kan helaas vanuit eigen ervaring meepraten over de mentale uitdagingen die het werk met zich meebrengt, we gaan vandaag inzoomen op het ontstaan van Dutch Warriors Retreat en wat je kan verwachten. We proberen we ook wat praktische tips te verkrijgen die je misschien vandaag al kan toepassen. https://dutchwarriorsretreat.nl

    Welkom bij de THISLINE podcast, de podcast voor en door hulpverleners. In deze aflevering hebben we een diepgaand gesprek met Olaf en Chantal van Dutch Warriace Retreats in Oostenrijk. Ze organiseren retreats voor veteranen en first responders, beroepen die bekend staan om hun dynamiek en stoerheid, maar ook om de kwetsbaarheid door stressvolle en intense ervaringen. Olaf en Chantal delen hun persoonlijke verhalen en ervaringen uit het werkveld en bespreken hoe ze met hun retreats hulpverleners helpen om rust en balans terug te vinden.

    Chantal vertelt over haar achtergrond in de zorg en verslavingszorg, en hoe ze uiteindelijk als forensisch behandelaar werkte. Olaf deelt zijn ervaringen bij defensie en de politie, en hoe hij na een moeilijke periode zijn weg vond naar Dutch Warriace Retreats. Samen leggen ze uit hoe belangrijk het is om je zenuwstelsel te reguleren en geven ze praktische tips die je direct kunt toepassen.

    We bespreken ook de uitdagingen van het combineren van een stressvol beroep met een jong gezin en hoe belangrijk het is om een stevige basis te hebben. Olaf en Chantal benadrukken het belang van bewustzijn, rust en zelfzorg, en hoe je met kleine oefeningen grote veranderingen kunt bereiken.

    Deze aflevering zit vol waardevolle inzichten en praktische tips voor iedereen in een hulpverlenend beroep. Of je nu op zoek bent naar manieren om beter met stress om te gaan, of gewoon nieuwsgierig bent naar hoe anderen in het vak hun balans vinden, deze aflevering is een must-listen.

  • In deze aflevering gaan we in gesprek over het ontstaan van dit evenement, de drijfveer van Bas om dit op te zetten en over de komende editie. https://thisline.nl/podcast/gesprek-bas-van-de-firefighter-stairclimb/ 

    Welkom bij een nieuwe aflevering van de ThisLine podcast. Vandaag zijn we in Dronten bij Bas Scharloo, een van de organisatoren van de Firefighter StairClimb. We zitten bij hem thuis en bespreken hoe dit bijzondere evenement is ontstaan. Bas vertelt over zijn drijfveren en hoe hij zijn passie voor het goede doel combineert met zijn werk bij de brandweer. We duiken in zijn persoonlijke geschiedenis, zijn ervaringen in de evenementenbranche en hoe hij uiteindelijk bij de brandweer terechtkwam. Bas deelt ook de uitdagingen en successen van het organiseren van de Sterclime, een herdenkingsloop voor hulpverleners. We horen inspirerende verhalen van deelnemers en de impact die het evenement heeft gehad op hun leven. Daarnaast bespreken we het goede doel van dit jaar, Stichting Ambulance Wens, en hoe de opbrengsten van de Stairclimb bijdragen aan hun missie. Het is een aflevering vol passie, saamhorigheid en inspiratie. Veel luisterplezier!

  • Vandaag duiken we in de wereld van Search and Rescue (SAR) in Nederland. Onze gast is Robin van Bruggen, instructeur en vertegenwoordiger voor de NASAR. Robin heeft een schat aan ervaring in SAR, crisismanagement en beveiliging. Zijn doel is het organiseren en samenbrengen van de verschillende (particuliere) SAR-initiatieven en organisaties in Nederland. Doe hier mee aan de win actie: https://community.thisline.nl/podcast/post/sar-in-nederland-win-een-sar-training-0pXnyyfPpvtHIMP Deze podcast is ontstaan uit een boeiend gesprek met Robin over de ins en outs van SAR in Nederland en de complexe, intrigerende wereld erachter. 

    Welkom bij de Disline podcast, een platform voor en door hulpverleners waar we diverse onderwerpen bespreken die relevant zijn voor alle disciplines binnen de hulpverlening. In deze aflevering duiken we in de wereld van private SAR (Search and Rescue) initiatieven in Nederland. Onze gast, Robin van Bruggen, is een expert op het gebied van grondgebonden SAR en deelt zijn uitgebreide kennis en ervaring.

    Robin vertelt over zijn achtergrond en hoe hij in de SAR-wereld terecht is gekomen. We bespreken de verschillende SAR-organisaties in Nederland, hun structuren en de uitdagingen die zij tegenkomen. Robin benadrukt het belang van eenheid en samenwerking tussen de verschillende teams en de noodzaak van gecertificeerde opleidingen en trainingen.

    We gaan dieper in op de rol van vrijwilligers binnen SAR-teams en de behoefte aan professionele standaarden. Robin legt uit hoe de National Association for Search and Rescue (NASAR) hierbij een rol speelt en hoe hij als landcoördinator voor NASAR in Nederland werkt aan het verbeteren van de SAR-capaciteiten.

    Daarnaast bespreken we de juridische en organisatorische aspecten van SAR-operaties, de samenwerking met overheidsdiensten zoals politie en brandweer, en de uitdagingen rondom informatie-uitwisseling en coördinatie.

    Tot slot biedt Robin twee luisteraars de kans om een introductiecursus in Search and Rescue te winnen, inclusief persoonlijke begeleiding. Luister naar de aflevering voor meer details en hoe je kunt deelnemen.

    Veel luisterplezier en vergeet niet om lid te worden van ons hulpverlenersplatform voor verdere discussies en voordelen bij onze partners.

  •  In deze eerste proefaflevering bespreken Martijn en zijn vriendin Ilse het leven als hulpverlener en de impact daarvan op het thuisfront. Ze delen hun ervaringen en tips over hoe ze omgaan met onregelmatige werktijden en de uitdagingen die daarbij komen kijken. Martijn vertelt over zijn werk als ambulancechauffeur en vrijwillige brandweerman, terwijl Ilse haar perspectief deelt als fysiotherapeut en partner van een hulpverlener. Ze bespreken hoe ze hun huishoudelijke taken verdelen, de noodzaak van geplande 'date nights' en de impact van heftige meldingen op hun dagelijks leven. Ook komt ter sprake hoe belangrijk het is om over ervaringen te praten en steun te vinden bij elkaar en in de community. De aflevering biedt een open en eerlijk kijkje in het leven van hulpverleners en hun partners, met als doel meer begrip en verbinding te creëren binnen de hulpverlenersgemeenschap.