Episodes
-
Topchef Niels B. Christiansen fortalte for tre år siden om sin strategiske forståelse af Lego. Niels Lunde er tilbage i Billund for at tale med Niels B. Christiansen om hvordan hans forståelse af Lego har udviklet sig, og for at høre om hans syn på fem aktuelle temaer.
Hør Niels B. Christiansen, Lego:
04.28: Om salgskanaler og digitalisering
20.00: Om Supply Chain og kompleksitet
28.36: Om bæredygtighed og ESG
37.09: Om uforudsigelighed som en New Normal
45.45: Om hans foreløbige lære af årene i Lego
Niels B. Christiansen har været topchef i Lego i fem år, og optagelsen er en opfølgning på det interview som Niels Lunde lavede med ham for tre år siden. Den nye optagelse kan høres uafhængigt af den første optagelse, som stadig kan findes her i podcast-appen.
-
Niels Lunde mødte Dansk Industris topchef Lars Sandahl Sørensen i virvaret på Folkemødet i Allinge, og spurgte: Hvorfor er du egentlig der?
Med afsæt i Folkemødet taler de to om moderne politisk interessevaretagelse.
Hvordan ser Lars Sandahl Sørensen på tidens udfordringer for erhvervslivet og hvordan forsøger han at oversætte de udfordringer til politisk indflydelse? Hvordan ser han på Dansk Industris rolle i det evige dilemma for en erhvervsorganisation: Hvor meget skal man søge konkret indflydelse på de praktiske problemer - vejet op imod en ideologisk markering af sine holdninger i medierne?
Velkommen til en special Folkemøde-edition af ”Topchefernes strategi”
-
Missing episodes?
-
For en moderne generation af ledere er den stigende inflation en ny og ukendt udfordring. Niels Lunde taler med Anne Louise Eberhard, der er en af dansk erhvervslivs mest erfarne ledere. Anne Louise Eberhard sidder i bestyrelsen for blandt andre FLSmidth, Bavarian Nordic og Finansiel Stabilitet, og hun havde lederstillinger i Danske Bank i 30 år.
Anne Louise Eberhard giver et personligt bud på hvordan en ledelse kan håndtere inflation: Fem kortsigtede og fem langsigtede prioriteter.
-
Davos-topmødet er årets træf for beslutningstagere, og dagsordenen er uoverskuelig: Råvarepriser, Indiens økonomi, datasikkerhed, hjemmearbejde og seksuelle minoriteters rettigheder. Og meget mere. Men i alt det, hvad er så de vigtigste emner?Og handler topmødet mere om receptioner og cocktails, og om personligt netværk og lobbyisme, end om at redde verden? Og hvis det er tilfældet, er det så et problem?Niels Lunde taler med Børsens økonomiredaktør Kenneth Praefke, der deltager i topmødet i Davos. Kenneth Praefke giver et personligt bud fra topmødet, der har budt på både en tale af Ukraines præsident Zelenskyj og en lukket vinsmagning hos Donald Trumps tidligere kommunikationschef Anthony Scaramucci.
-
Niels Lunde har været til årsmøde hos kapitalfonden Axcel, hvor han lavede sin traditionsrige optælling af bilmærkerne på årsmødets p-plads. Men hvad var årsmødets vigtigste læringer? Hør også om erhvervslivets kamp for at håndtere den stigende inflation, og så fortæller Børsens David Bentow om hvordan landets små banker er på vej til at gøre sig afhængige af Nykredit.01.58: Axcels årsmøde: Tre iagttagelser09.12: Erhvervslivets interne opgør om inflation14.00: En uelskværdig hilsen til de små bankers årsmøde i Aalborg. Gæst: Redaktionschef David Bentow, Børsen.
-
Aktiekurserne falder voldsomt – hvad kommer det til at betyde? Niels Lunde forsøger at finde svaret i en intern mail som Ubers topchef Dara Khosrowshahi skrev til sine medarbejdere i søndags, og får hjælp af Børsens investorredaktør Simon Kirketerp. Hør også om Uber-topchefens advarsel om krisens betydning for hans unge medarbejdere. Og så har vi fået et overraskende budskab fra et nyt medlem af Danske Banks bestyrelse og en lærerig bedragerisag i Spar Nord.
01.22: Uber-topchefen: ”Målstolperne er flyttet”11.45: Uber-topchefens særlige advarsel til de unge medarbejdere15.10: Velkommen i Danske Banks bestyrelse, Jacob Dahl. Du har været savnet20.45: Bedrageriet i Spar Nord: Tillid er en dansk konkurrencefordel, også selv om den gør os sårbare
-
Der mangler såkaldte semiconductors alle steder – i kaffemaskiner, i telefoner, i biler – og det er langt mere alvorligt end mange er klar over. Niels Lunde taler med Kurt Kara, aktiechef i Maj Invest, om semiconductors i et historisk perspektiv.: Asien er vor tids Mellemøsten. Taiwan er vor tids Saudi-Arabien. Semiconductors er vor tids olie. Og Taiwans semiconductor-fabrikker er vor tids oliefelter.Vesten har gjort sig selv sårbar og det vil få store kommercielle, teknologiske og geopolitiske konsekvenser for Vestens virksomheder.
-
Elon Musk vil overtage Twitter, og historien har været breaking news i de amerikanske erhvervsmedier i flere uger. Niels Lunde undrer sig: Hvorfor er de SÅ meget oppe at køre over historien i USA? I sit forsøg på at forstå det, taler Niels Lunde med Lasse Ladefoged, Børsens USA-korrespondent.01.08: Bør man tage en hashrygende excentriker alvorligt?05.06: Lasse Ladefoged: Elon Musk er i sin egen kategori16.25: Elon Musks opførsel har to budskaber til det etablerede erhvervsliv
-
Lego og pengetanken Kirkbi går sammen med Epic Games for at få en plads i fremtidens Metaverse. Niels Lunde giver sit bud på hvad der skal til, hvis den satsning skal lykkes. Han har også været til træf i tech startup-miljøet og så anbefaler Niels Lunde tre podcasts til lytternes påskeferie.00.00: Lego og Kirkbi træder op i ringen til Facebook, Microsoft og Disney09.05: En iagttagelse fra tech-talenternes fest i en nedlagt lagerhal15.25: Tre tip til påskeferien
-
Carlsberg vil trække sig ud af Rusland, og mange års hårdt arbejde er ødelagt på blot fem uger. Hør Niels Lunde fortælle den dramatiske historie om Carlsbergs kamp for at komme ind på det russiske marked, en kamp som startede for mere end 20 år siden.
02.20: Mødet i Nice i 199909.45: Opgøret med Orkla 2000-0417.48: Opgøret med Scottish & Newcastle 2004-0829.30: Den sorte svanes budskab til det moderne Carlsberg
-
Det er svært at få erhvervslivets topchefer i tale om konflikten med Rusland. Hvad tænker de lige nu? Niels Lunde var nysgerrig da han var til afskedsreception for Flemming Besenbacher i Carlsberg. Han kommer også omkring Danske Bank, hvor han taler med Børsens David Bentow om den nye formand Martin Blessings tre vigtigste opgaver, og så undrer Niels Lunde sig over en pressemeddelelse fra Danfoss.
01.20: Rusland: Tre iagttagelser fra Carlsberg-formandens afskedsreception
06.00: Danske Bank: To do-listen
17.30: Danfoss: Jørgen Mads Clausens svære farvel
-
Efter tre ugers krig er kritikken af danske virksomheder med aktiviteter i Rusland overraskende fredelig. Trods menneskelige tragedier og forfærdelige tv-billeder fra Ukraine, så er en lang række af danske virksomheder stadig i Rusland, og alligevel har der ikke været en shitstorm på de sociale medier. Niels Lunde undrer sig, og hans søgen efter en forklaring fører til en iagttagelse af sårbare topchefer der tør vise deres usikkerhed
-
Ruslands krig mod Ukraine udvikler sig dag for dag, nærmest time for time. Er der et mønster i danske virksomheders krisestyring? Niels Lunde forsøger at gøre status, og har fem iagttagelser af virksomhedernes prioriteringer i krisens to første uger.
01.00: Virksomhederne forsøger at vinde tid …08.40: … men er under pres for at træffe hurtige beslutninger14.00: Forsyningssikkerhed: ”Teoretisk kan det lukke hele vores produktion globalt”16.55: Alle har forhøjet deres cyberberedskab18.29: Nu skal topchefer også føre udenrigspolitik
-
Hvad gør man som erhvervsleder, når man fra den ene dag til den anden er sat under pres for at stoppe alle sine forretninger med Rusland? Niels Lunde forsøger at forstå de dilemmaer som mange danske virksomheder står i netop nu. Disclaimer til lytteren: Du får ikke nogen løsninger. Først når man har forstået problemet, kan man gå i gang med at finde løsningen.
00.00: Ukraine: Når selv McKinsey & Co. ikke har noget at sige, er forvirringen stor.06.20: Ukraine: For og imod en boykot – erfaring og mavefornemmelse er ledelse i disciplinens reneste form14.40: Ukraine: Ørsteds giftige dilemma – tænk, hvis det her kun er generalprøven
-
Krigen i Ukraine vil først og fremmest få forfærdelige menneskelige konsekvenser, men hvad er perspektivet for erhvervslivet? Niels Lunde giver et bud på fem nye globale vilkår for private virksomheder. Han kommer også omkring A- og B-aktier i Lundbeckfonden, bankdirektører der roser sig selv, og Allan Polacks kontroversielle ryk fra PFA til Danske Bank. 00.00: Ukraine: Erhvervslivets perspektiv05.40: Lundbeckfonden: Støtte til et håbløst umoderne synspunkt10.10: Et tip til de små bankers aktionærer15.03: Note til mig selv: Hold øje med Allan Polack
-
Mærsk-familiens femte generation Robert Uggla overtager posten som bestyrelsesformand for A. P. Møller-Mærsk. Niels Lunde – selvudnævnt mærskolog – giver sit bud på Robert Ugglas tre største udfordringer.
06.55: Han skal bevise sig selv12.50: Han får et dobbeltmandat14.50: Han får travlt
-
Karsten Dybvad forlader posten som formand for Danske Bank efter blot tre år. Forløbet afslører, at det aktive ejerskab som A. P. Møller Holding tilbyder Danske Bank, har brug for en højere kvalitet. Niels Lunde giver sit bud på den sag, og kommer også omkring Nettos tilbudsavis, balladen hos Spotify, og Mærsk-topchefen Søren Skous akilleshæl.
01.20: Nettos tilbudsavis02.50: Karsten Dybvads exit12.40: Balladen hos Spotify19.26: Søren Skous akilleshæl
-
James Allen, forfatter og partner i Bain.com, er en af erhvervslivets mest indflydelsesrige tænkere i strategi. Han rådgiver globale topchefer, også danske topchefer, og hans ideer havde blandt andet en afgørende betydning for Legos turn around i 2004-06.
James Allen fortæller i podcasten om sine CEO Forums, hvor globale topchefer udveksler erfaringer i coronakrisen. Møderne har udviklet sig igennem fem temaer, hvor deltagerne forsøger at ruste sig til fremtidens konkurrence. Hør James Allen fortælle om topchefernes læringer, og om hvad etablerede virksomheder kan lære af såkaldte digital natives.
00.00: Introduktion (på dansk).09.30: Tema 1: Adaptability15.00: Tema 2: Heroes.22.00: Tema 3: Scale Insurgency.31.20: Tema 4: CEO Agenda.38.22: Tema 5: Business Building.49.00: Ekstra: Your Hidden Talent.
-
Alle taler om digitalisering. Alle vil være digitale. Men hvad betyder det egentlig – eller rettere: Hvad kræver det af en ledelse, at tænke strategisk i en digital tid?
Niels Lunde taler med Matt Mani, medforfatter til ”Beyond Digital” der netop er udkommet på Harvard Business Reviews forlag. Forfatterne har studeret transformationer i 12 store virksomheder som for eksempel Microsoft, Citigroup og Philips. Forfatterne fortæller i bogen om syv initiativer, som tilsammen er deres bud på en opskrift for ledere der ønsker at forstå hvad en digital transformation kræver.
Denne udgave af ”Topchefernes strategi” er en optagelse af Niels Lundes samtale med Matt Mani på Børsens Impact-konference.
- Show more