Episodes
-
De KNMT is een meldpunt gestart voor tandartsen die problemen ervaren rond het proces van machtigingen. Het aantal behandelingen waarvoor vooraf goedkeuring moet worden gegeven door de zorgverzekeraar is dit jaar fors toegenomen. Vooral in de jeugdzorg.
De KNMT wil een analyse van de meldingen maken om daarmee onderbouwd in gesprek te kunnen gaan met verzekeraars.
Maar dat gaat implantoloog Leon Verhagen niet ver genoeg. Hij wil nú actie en roept mondzorgverleners op om onmiddellijk te stoppen met het aanvragen van machtigingen. KNMT bestuurder Ellemieke Hin toont begrip, maar de belangenvertegenwoordiger is nog niet zover.
-
Op 1 maart begint voor moslims de vastenmaand Ramadan. Voor collega Mohammed Talhi als moslim zeker geen maand van afzien maar vooral een maand van inkeer. Net als gezondheidswetenschapper Charifa Zemouri neemt hij in die maand vijf keer per dag vijf minuten tijd om te bidden, of zoals hij ‘het zelf ook wel noemt, om te mediteren.
De vastenmaand kan invloed hebben op de agenda van een mondzorgpraktijk. Het zou kunnen dat patiënten afspraken afzeggen, zelfs op het laatste moment, of bepaalde behandelingen willen uitstellen. Dat vraagt om begrip voor elkaar standpunten menen Mohammed Talhi en Charifa Zemourri.
-
Missing episodes?
-
Over schrijvers die van de tandarts een boeman maken en over de flauwekul van Zorgkaart Nederland.
-
Hoe moet het verder met de ZZP'er in de mondzorg? Of liever, mogen we wel verder met de ZZPende tandartsen, mondhygiënisten en assistenten. Als het aan de overheid ligt komt er immers een einde aan schijnzelfstandigheid. Maar wat is schijnzelfstandigheid eigenlijk en wanneer ben je ondernemer in de mondzorg? De vraag stellen is hem niet beantwoorden. Alleen de toekomst kan ons leren hoe de belastingdienst de wet zal interpreteren en handhaven. Onzekere tijden dus voor de zzpérs.
Liesbeth Boswijk runt een praktijk in Den Haag en is niet van plan om af te wachten hoe de toekomst er uit zal zien bovendien ze is al jaren bezig haar praktijk ZZP-proof te maken.
-
Over tanden in spreekwoorden en literatuur en een slecht Sinterklaas gedicht voor tandartsen.
-
Binnen de mondzorg hebben we de infectiepreventie uitstekend voor elkaar. Dat stelt wetenschapper Charifa Zemouri. Niettemin blijft waakzaamheid geboden want dat er nieuwe gevaren dreigen staat vast. Zij waarschuwt voor de overdracht van virussen van dier op mens die uiteindelijk zodanig zullen muteren dat ze zich snel kunnen verspreiden onder een grote groep mensen. Een helder protocol is nodig om de preventiemaatregelen snel op te kunnen schalen meent Zemouri, zodat we niet afhankelijk zijn van ad-hoc beslissingen vanuit de politiek.
-
Zestien medewerkers van JTV mondzorg voor Kids in Nijmegen zijn maanden lang lastig gevallen door een stalker. Daarnaast zijn ook medewerkers op andere locaties het slachtoffer geworden. Zo vertelt directeur Raoul Trentelman. Het gaat daarbij om het bezorgen van producten op het huisadres, op naam van een medewerker koopovereenkomsten aangaan, misbruik maken van privacygevoelige gegevens zoals BSN, salaris- en adresgegevens, gruwelijke foto’s naar medewerkers versturen, nepaccounts aanmaken op Marktplaats en LinkedIn, en producten plaatsen op Marktplaats waarbij collega’s thuis werden overlopen door mensen die op die advertentie afkwamen, aldus Trentelman. Er is inmiddels een verdachte aangehouden, een medewerker van de praktijk zou de dader zijn.
-
De Titanic ligt op de bodem van de oceaan. In deze aflevering gaat Jacques Koch de diepte in en verhaalt over witte tanden, een gevonden kindergebit en kiespijn in de reddingssloep. Mondzorg en de Titanic.
-
Tandartsassistente Margot Langbroek roept haar collega´s op zich te verenigen. Nu de KNMT gesprekken voert met verschillende partijen over het mogelijk opzetten van een CAO voor de mondzorg, is het volgens haar van groot belang dat ook de assistenten zorgen voor een stevige gesprekspartner. Een beroepsvereniging bestaat niet en ook de vakbond kan niet enorm veel betekenen omdat maar weinig assistenten daar bij aangesloten zijn.
Tijd voor verandering vindt Langbroek
-
Als hoogleraar Leander Dubois het voor het zeggen had kwam er een helmplicht voor alle fietsers die harder gaan dan 20 km/uur. Dubois is hoogleraar Maxillofaciale Traumatologie en ziet vrijwel dagelijks de gruwelijke verwondingen na ongevallen met e-bikes. Het dragen van een helm kan de ernst van de verwondingen met zelfs tachtig procent terugdringen betoogt hij. De politiek wordt van harte uitgenodigd om eens een dagje met hem mee te lopen op de intensive care.Als hoogleraar Leander Dubois het voor het zeggen had kwam er een helmplicht voor alle fietsers die harder gaan dan 20 km/uur. Dubois is hoogleraar Maxillofaciale Traumatologie en ziet ziet vrijwel dagelijks de gruwelijke verwondingen na ongevallen met e-bikes. Het dragen van een helm kan de ernst van de verwondingen met zelfs tachtig procent terugdringen betoogt hij. De politiek wordt van harte uitgenodigd om eens een dagje met hem mee te lopen op de intensive care.
-
Dr. Casper Bots heeft een passie voor speeksel. Hij is algemeen practicus in Bunschoten Spakenburg en runt daar ook het Nederlands Speekselcentrum. Op verwijzing ziet hij patiënten waarbij de speekselsamenstelling verstoord is of bij wie de speekselsecretie afwezig is. We hebben goud in de mond vindt Bots.
Bekijk ook de video waarin Casper Bots uitlegt hoe je speeksel onderzoek doet:
https://urldefense.com/v3/__https://youtu.be/BdfZ91W-IW4__;!!NLFGqXoFfo8MMQ!sI-jodrJG5hgcwZ91-5kq30ymohT3Ykylbh5ijHqK26al8Ysxkv3CBfpQjdzljTm3Bis6d5hnz2HXp1UNJSM-rTe$
-
Deze keer over tandartsen in de (top)sport
-
Als het aan vakbond CNV ligt komt er zo snel mogelijk een CAO voor de mondzorg. Nu de KNMT van de Autoriteit Consument en Markt de leden niet meer mag adviseren middels de AVR, de arbeidvoorwaarden regeling, is de onduidelijkheid groot binnen de sector. Niet alleen werknemers, ook veel werkgevers zoeken houvast voor goede en heldere arbeidsvoorwaarden. Dat kan volgens het CNV alleen maar geregeld worden met een CAO. De KNMT wijst een CAO niet op voorhand af maar bekijkt ook andere opties. Want: er zijn meer wegen die naar Rome leiden.
-
Met schrijver Jacques Koch over een kunstschaats, een eend zonder tanden en extractie tangen uit een Chinese webshop.
-
Pauline Sterenborg is op 9 november een van de sprekers op het Standby congres voor tandartsassistenten, preventie-en orthodontieassistenten. Zij is tandarts maar kan door artrose in haar handen haar werk als tandarts niet meer uitvoeren. Maar het vak laat haar niet los. Tegenwoordig traint zij mondzorgteams in gastvrijheid. Want een gastvrije praktijk geeft niet alleen blije patiënten maar daarnaast een team met een lach op het gezicht. Win-win dus voor Sterenborg.
-
Jolanda Gortzak is mondhygiëniste en heeft haar praktijk in het Olympisch Stadion. Dat is geen toeval. Zij is namelijk in het bijzonder geïnteresseerd in de mondgezondheid van (top)sporters. Die mogen dan goed voor hun lichaam zorgen, de mond schiet er nog wel eens bij in. Om duidelijk te maken dat een gezonde mond bijdraagt een gezond lijf schreef zij daarom het E-book Mondzorg en Topsort. Niet alleen voor (top)sporters maar eigenlijk voor iedereen, ook voor mondzorgverleners.
-
Nederland telt ruim 60.000 patiënten met de ziekte van Parkinson of een ziekte met vergelijkbare symptomen. Dat heeft gevolgen voor de mondzorg. Niet alleen voor de patiënt maar ook voor de zorgverlener. Niemand die dat beter weet dan Tom Turk. Tien jaar geleden moest hij zijn werk als tandarts beëindigen nadat Parkinson bij hem was vastgesteld. Tom Turk is dus ervaringsdeskundige, als tandarts en als patiënt.
-
Als het aan het demissionaire kabinet ligt wordt het aantal ZZP'ers volgend jaar fors teruggedrongen. Dat kan grote gevolgen hebben, ook voor de mondzorg. Modelovereenkomsten vervallen per 1 januari 2025 waardoor er in veel gevallen plotseling sprake kan zijn van een dienstverband. De opdrachtgever wordt dan door de belastingdienst gezien als werkgever en de ZZP'er als werknemer met een dienstverband. Samen met de beroepsverenigingen, waaronder de KNMT, onderhandelt Eric van Dam van dienstverlener VvAA, met het ministerie van Sociale Zaken en met de belastingdienst over de toekomst van de ZZP'er.
-
Hij was sigarenboer, beroepsmilitair en fysiotherapeut. Tegenwoordig verdient hij zijn brood als praktijkmanager in de mondzorg. Interim wel te verstaan, want Roberto Lamsberg is er de man niet naar om lang op dezelfde plek te blijven hangen. Als de klus geklaard is moet hij weg, vindt hij zelf. Voorlopig heeft hij het nog goed naar de zin als praktijkmanager maar je weet nooit; misschien gaat hij wel eens in de plantsoenendienst werken, voor een weekendje. Lekker buiten.
-
Er zal meer focus moeten komen op het positioneren van mondzorgpraktijkpraktijken als aantrekkelijke werkplek in de zorg. Dat is een van de conclusie in het rapport Mondzorg in beeld van de ABN AMRO. De bank verwacht ook een grotere druk op de mondzorg, mede door de uitstroom van tandartsen die de komende jaren met pensioen gaan. Verder geeft de bank aan dat de solopraktijk lijkt uit te sterven en dat er een einde lijkt te komen aan de groei van het aantal mondzorgketens. Het dentale speelveld verandert, aldus het rapport. Teamwork is het adagium. Het rapport is opgesteld door de sectorspecialisten van de bank. Een van hen is Arjan Wijnands. TP hoofdredacteur Sander Loos sprak met hem.
- Show more