Episodes
-
In de zomer willen we natuurlijk vooral genieten van de tuin. We bespreken welke klusjes je eventueel nog kan doen in de zomer, of voordat je op vakantie gaat zodat je tuin na de vakantie er weer fris bijstaat! We beantwoorden een luisteraarsvraag over de keuze voor een boom in de tuin.
Helaas is dit tevens de laatste aflevering van tuinierkwartier. Wij wensen alle trouwe luisteraars heel veel tuinierplezier, dank voor jullie leuke reacties en support en blijf ons volgen op Instagram! -
Plaagdieren in de tuin, we hebben als tuinierders allemaal ervaring met slakken, pissebedden, luizen, oorwurmen of misschien zelfs muizen. In deze aflevering praten we met Suze Peters, auteur van het 'Onkruidboek' en het 'Plaagdierboek' over hoe een plaag ontstaat en hoe je deze ook weer kan terugdringen door het ecosysteem van je tuin te begrijpen en weer in balans te brengen zonder dat je daarbij bestrijdingsmiddelen nodig hebt natuurlijk. De luisteraarsvraag gaat dit keer over afgraven van grond een nieuwbouwhuistuin. Veel luisterplezier!
-
Missing episodes?
-
Schaduwplanten lijken soms de vergeten planten, in het tuincentrum of bij de kweker staat er achteraf een rijtje en zou je denken dat er weinig keus is. Misschien krijgen ze minder aandacht omdat ze wat minder uitbundig bloeien. Hun decoratieve waarde zit vaak meer in de bladvorm of -kleur. In deze aflevering bespreken we wat schaduw eigenlijk is en ontdekken we dat er voor elke soort schaduw genoeg keuze is. Na wat gekibbel over de tuinfavoriet heeft Joost hierover het laatste woord.
-
Met vogelzang op de achtergrond genieten we van de tuinverhalen van Hans en Ellen Lubbers van Tuin de Beukenhof in Barneveld. Deze bezoektuin van maar liefst 10.000m2 is indrukwekkend mooi. We praten met Hans en Ellen over de ontwikkeling van de tuin, wat er jaarrond aan gedaan wordt en hoe ze dat organiseren. En natuurlijk vragen we even door over de taakverdeling tussen Hans en Ellen! We sluiten af met een mooie tuinfavoriet voor de schaduwtuin.
-
Hoe maakt je van je kleine tuin, patio, balkon of dakterras een groene oase? Vaak moet je nóg kritischer zijn met de beschikbare ruimte. Daarnaast heb je te maken met extremere omstandigheden: op de wind, volle zon, schaduw, geen regen. Nicolien is naast ervaringsdeskundige ook co-auteur van het boek 'Geluk zit in een groen hoekje', zij heeft alle tips op een rij voor ons om zelfs het kleinste hoekje te vergroenen!
-
Watergebruik en de tuin, het blijft een ding. We willen minder water gebruiken maar ook geen dorre boel, hoe combineer je dat? Daarom in deze aflevering praktische tips waar je echt wat mee kan. Hoe zorg je ervoor dat je tuin overleeft in tijden van droogte met zo min mogelijke watergebruik? In deze aflevering praten we met Shelitha van Hunen van drinkwaterbedrijf Vitens en zelf enthousiaste tuinier. Ze legt uit waarom duurzaam watergebruik belangrijk is en geeft uit eigen ervaring mee wat je kan doen om minder (kraan)water te gebruiken. We beginnen de aflevering met tips voor een mooi groen gazon.
-
Rob Verlinden heeft als tuinman bij RTL's Eigen huis en tuin honderden tuinen gerenoveerd en opnieuw ontworpen. Daarom is Rob "de Tuinman" de aangewezen persoon om met ons te praten over beginnersfouten en hoe ze te voorkomen. Het is een aflevering bomvol met tips geworden, ga er lekker voor zitten!
-
Deze keer benaderen we de tuin en de groene omgeving vanuit 'biophilic design' of biofilie, het ontwerpen van je woonomgeving met de natuur als inspirator. Martin Buijtels van ontwerpbureau The Dutch Wave neemt ons mee in de ontwikkelingen die vanuit een wetenschappelijke basis worden toegepast in de moderne architectuur van kantoren en woningen.
-
Petra en Joost zitten dit keer met een kop koffie achter de microfoon in de achtertuin van Petra. Met uitzicht op het gazon en de ontploffende borders nemen we met je door welke tuinklusjes er nu te doen zijn. De tuinfavoriet staat prominent in beeld. Veel luister- en tuinierplezier!
-
Het voorjaar is een goede tijd om zelf wilde en inheemse planten te zaaien. Dit vergroot de biodiversiteit in je tuin enorm en is leuk om te doen! Met Martin Stevens wisselen we tips uit hoe je het zaaien aanpakt. Zaai je gelijk in de tuin of eerst binnen in een bak, of moeten de zaaibakjes eerst nog even in de diepvries, je hoort het hier!
-
We hebben het in de podcast vaak over compost en hoe belangrijk het is voor de bodem. Luisteraars stellen hier ook vragen over en daarom praten we in deze aflevering met Jeanine Jonker over het zelf maken van compost. Dat blijkt helemaal niet zo moeilijk te zijn en we maken ook gelijk korte metten met alle vooroordelen over een composthoop in je tuin! We sluiten af met een fotogenieke tuinfavoriet.
-
De kers op de taart in de natuurlijke tuin is wat ons betreft een vijver. Geweldig voor de beleving en de biodiversiteit, maar het kan ook een waterbuffer zijn tijdens forse neerslag. Ga je voor ingetogen met een wadi, een echte vijver of misschien zelfs een zwemvijver? Met Ruud Aanhane bespreken we wat er komt kijken bij het ontwerpen en aanleggen van de verschillende soorten vijvers. Wij worden al helemaal enthousiast!
-
Waar komen de planten in het tuin- of groencentrum vandaan en hoe herken je kwaliteit. En wat doe je na aankoop? Dirk Warmendam van Planta Groencentrum, een begrip in de regio Utrecht, vertelt ons over zijn bedrijf en de keten en geeft tussendoor veel tips. Zoals altijd sluiten we af met een mooie tuinfavoriet!
-
Hoe maak je van je siertuin ook een 'nuttige' tuin? Daarover praten we met Madelon Oostwoud, ontwerpster en schrijfster van het boek 'de eetbare tuin'. Er zijn heel veel soorten heesters en vaste planten die je tuin omtoveren tot een eetbare tuin zonder dat het op een moestuin gaat lijken. Madelon vertelt er ook bij wat je met de genoemde planten allemaal kan doen.
-
In deze laatste aflevering van het jaar bedanken we al onze luisteraars voor het luisteren en de gezellige interactie. We blikken we kort vooruit: voor 2022 staan er weer een hoop leuke afleveringen in de planning! Natuurlijk hebben we ook weer een verrassende tuinfavoriet uitgekozen.
-
Natuurlijk, duurzaam of ecologisch tuinieren... we willen graag op de goede manier aan de slag. Maar wat is natuurlijk tuinieren dan eigenlijk en hoe doe je dat? Jeanine Jonker legt de basisprincipes uit en geeft hele handige tips hoe je kan zien of een plant het best in de zon of de schaduw past.
-
Ook als je een kleinere tuin hebt, zul je veel plezier beleven aan een boom in de tuin. Vandaag praten we met Just Bleekemolen, boomspecialist en bomendokter over het kiezen van de juiste boom en waarom je niet huiverig hoeft te zijn over een boom in je tuin. Vandaag gaat de luisteraarsvraag over het snoeien van rozen en we sluiten natuurlijk af met weer een nieuwe tuinfavoriet.
-
Meestal geven we de aandacht aan het groen in de tuin. Natuurlijk is de verharding van de tuin ook belangrijk voor het ontwerp en de sfeer in je tuin. Samen met onze gast Berry Nohlen zetten we de opties op een rij en kan je goed geïnformeerd een keuze maken!
-
We spreken met Marc Kikkert over de Vlinderhof, een prachtige openbare tuin in Utrecht ontworpen door Piet Oudolf. Sinds 2014 is de tuin open. Marc is de initiatiefnemer geweest en vertelt het bijzondere verhaal hoe de tuin tot stand is gekomen en hoe deze wordt onderhouden. We sluiten natuurlijk af met tips voor je eigen tuin en een verrassende tuinfavoriet!
-
De herfst is duidelijk in aantocht, tijd om de tuin winterklaar te maken! Wat moet je nu doen met het gazon, de planten en bemesting? En naast het groen, is het ook goed om nu je terras en tuinmeubilair wat extra aandacht te geven. Met tips van onze nieuwe partner Kees Smit tuinmeubelen. Verder behandelen we weer een luisteraarsvraag en sluiten we af met een prijsvraag!
- Show more