Episodios
-
Yhteiskuntamme on täynnä erilaisia stereotypioita, jotka ovat yksinkertaistettuja
ja usein vääristyneitäkin käsityksiä tietyistä ryhmistä.
Tässä Lainahaalarit-jaksossa
käsittelemme logopediaa, ympäristöpolitiikkaa ja kulttuurintutkimusta koskevia
stereotypioita ja oikaisemme niitä.
Löydät jakson tekstivastineen verkkosivuiltamme, osoitteesta: https://www.uef.fi/fi/lainahaalareissa-stereotypiat-vs-totuus-yliopistoaloista -
Vuoden 2025 alussa julkiset työvoima- ja yrityspalvelut siirtyivät kuntien vastuulle. Itä-Suomen yliopiston alue- ja kuntatutkimuskeskus Spatiassa selvitettiin, millaiset mahdollisuudet alle 10 000 asukkaan kunnilla on paikkaperustaisen työvoimapolitiikan toteuttamiseen ja elinvoiman vahvistamiseen. Haastateltavina aiheesta ovat erikoistutkija Arja Kurvinen ja Pohjois-Karjalan työllisyysalueen johtaja Riikka Vartiainen.
-
¿Faltan episodios?
-
Itä-Suomen yliopiston kielikeskus vastaa yliopiston tutkintoihin kuuluvista kieli- ja viestintäopinnoista Joensuussa ja Kuopiossa.
Mikä on kielikeskus ja missä se sijaitsee? Millaisissa tilanteissa opiskelija voi ottaa yhteyttä kielikeskukseen? Millaisia kielellisiä valmiuksia työelämässä odotetaan? Entä onko kieliopinnoista yleensä mahdollista selviytyä yliopistossa?
Muun muassa näihin kysymyksiin vastauksia pohdimme kielikeskuksen opettajien Marko Tikkasen ja Jasmin Pyöriäisen kanssa.
Jakson tekstivastineen löydät verkkosivuiltamme: https://www.uef.fi/fi/lainahaalareissa-kielen-ja-viestinnan-taitojen-keskuksessa -
Ainoastaan Itä-Suomen yliopistosta löytyvä perinteentutkimuksen koulutusala viettää tänä vuonna 40. juhlavuottaan. Perehdymme vuonna 1985 perustetun koulutusalan opiskeluun kahden jakson verran.
Tässä jälkimmäisessä osassa keskustelemme siitä, millaista perinteentutkimusta on opiskella, mitä tapoja perinteentutkimusta on tehdä sekä pohdimme millainen on perinteentutkimuksen tulevaisuus.
Löydät podcastin tekstivastineen verkkosivuiltamme: https://www.uef.fi/fi/lainahaalareissa-perinteentutkimus-kiinnostuksen-kohteena-osa-2 -
Ainoastaan Itä-Suomen yliopistosta löytyvä perinteentutkimuksen koulutusala viettää tänä vuonna 40. juhlavuottaan. Perehdymme vuonna 1985 perustetun koulutusalan opiskeluun kahden jakson verran.
Tässä ensimmäisessä osassa keskustelemme siitä, mikä perinteentutkimuksen opiskelijat on opintojen pariin houkutellut ja mitkä ovat heidän inspiraationsa lähteet sekä esimerkiksi millainen rooli kansansaduilla, tarinoilla ja perinteillä on ollut heidän elämässään.
Löydät podcastin tekstivastineen verkkosivuiltamme:https://www.uef.fi/fi/lainahaalareissa-perinteentutkimus-kiinnostuksen-kohteena-osa-1 -
Iso osa rikollisuudesta ja sen mukanaan tuomista hankaluuksista irti pyrkivistä putoaa vankilasta vapauduttuaan yhteiskunnan turvaverkkojen läpi. Millaisia turvaverkostoja vapautuville vangeille on ja miten monitoimijainen sosiaalityö voisi tukea rikostaustaisia asiakkaita vankilastavapautumisen nivelvaiheessa?
Yliopisto-opettaja Mari Suonio Itä-Suomen yliopistosta ja tutkija, sosiaalityöntekijä Katja Surakka Pohjois-Savon hyvinvointialueelta etsivät vastauksia näihin kysymyksiin VAPAA-tutkimushankkeessa. -
Itä-Suomen yliopistossa voi opiskella monia eri kieliä, kuten englantia,
ruotsia tai venäjää. Opintoja voi suorittaa lisäksi muun muassa karjalan,
suomen, ranskan, saksan tai vaikkapa japanin kielestä.
Millaista kielen opiskelu yliopistossa sitten on? Mikä houkuttelee kielien pariin?
Tämän kertaisessa Lainahaalarit podcastissa on vieraana venäjän kielen opiskelija ja
venäjän kielen opiskelijoiden ainejärjestön Iskra ry:n varainhoitaja Karoliina Keskitalo sekä ruotsin
kielen opiskelija ja ruotsin kielen opiskelijoiden ainejärjestön Godis ry:n puheenjohtaja Joni Leppänen.
Kuuntele kuinka he ovat kieliopintoihinsa päätyneet, mitä ne ovat heille tuoneet ja mitä tulevaisuus
mahdollisesti tuo tullessaan.
Jakson tekstivastine löytyy verkkosivuilta: https://www.uef.fi/fi/lainahaalareissa-kielten-opiskelu-yliopistossa -
Yliopistonlehtori Erkki Pesonen on toiminut opettajana Itä-Suomen yliopistossa jo viidellä vuosikymmenellä. Hän on nähnyt aitiopaikalta tietojenkäsittelytieteen alan ja sen opetuksen kehityksen. Miten vuorovaikutus opiskelijoiden kanssa on muuttunut näinä vuosina? Entä miltä näyttää alan opetuksen tulevaisuus?
-
Tällä kertaa Lainahaalarit-podcastissa keskustelemme reitistä yliopistoon
ammattikoulutaustalla. Studiossa on vieraana Jukkapekka Auroila, psykologian opiskelija, sekä monimateriaalisen käsityönopettajaksi opiskeleva Pinja Saukko. Kuuntele heidän opintopolkutarinoistaan, kuinka he päätyivät yliopistoon ja miksi? Millainen oli heidän hakuprosessinsa ja miltä yliopisto-opinnot ovat tuntuneet?
Itä-Suomen yliopistoon on monia reittejä. Mukavia kuunteluhetkiä!
Jakson tekstivastineen löydät verkkosivuiltamme, linkistä: https://www.uef.fi/fi/lainahaalareissa-ammattikoulusta-yliopistoon -
Millaisia kehityssuuntia, ennusteita ja malleja planetaarisen terveyden näkökulmasta on havaittu, mitä uusia ilmiöitä on tunnistettu, ja millaisia ratkaisuja olisi tarjolla? Mikä rooli on yhteiskunnan politiikkatoimilla ja yksilön arkivalinnoilla?
Näistä teemoista keskustellaan Itä-Suomen yliopiston tiedekahvilassa. Keskustelemassa ovat TKI-asiantuntija Jyri Wuorisalo Savonia-ammattikorkeakoulusta ja professori Arto O. Salonen Itä-Suomen yliopistosta.
Podcast on koostettu Kuopiossa 8.9.2023 järjestetystä Café Smart -tiedekahvilasta.
Pidempi, tekstitetty videoversio tilaisuudesta osoitteessa:
https://vimeo.com/830196295 -
Tässä jaksossa keskustelemme siitä, mitä ainejärjestöt ovat, mitä eri tehtäviä niillä on sekä siitä, millainen merkitys niillä on opiskelijoiden arkeen. Vieraana jaksossa luokanopettajaopiskelijoiden ainejärjestö Popsi ry:n entinen tiedotusvastaava, nykyinen varapuheenjohtaja Yoonis Abdulahi sekä psykologian opiskelijoiden ainejärjestö Oidipus ry:n entinen puheenjohtaja ja tapahtumavastaavanakin toiminut Riina Remes. Podcastin juontajana toimii Akseli Lautiainen.
Podcastin tekstivastineen löydät UEFIn verkkosivuilta osoitteesta: https://www.uef.fi/fi/lainahaalareissa-ainejarjestojen-merkitys-opiskelijan-arjessa -
Recent results from the pioneering ALSPAC study show that too much sedentary time and too little exercise can have alarming health effects already at a young age. The good news is that they can be reversed by increasing light everyday exercise. Dr Andrew Agbaje explains the findings and why physical activity guidelines need an update.
Transcription of the podcast:
https://www.uef.fi/en/article/podcast-childhood-sedentariness-is-a-real-threat-light-exercise-is-the-overlooked-antidote -
Tässä jaksossa keskustelemme opintojen aloittamisesta ja muistelemme sitä, millaista oli aloittaa opinnot yliopistossa ja elämä uudessa kaupungissa sekä siitä, kuinka nopeasti uuteen arkeen ja rytmiin sopeutui. Vieraana jaksossa kaksi UEF-lähettilästä Marianne Merjovaara sekä Saara Parkkinen. Podcastin juontajana toimii Akseli Lautiainen.
Jakson tekstivastineen löydät verkkosivuiltamme: https://www.uef.fi/fi/lainahaalareissa-opintojen-aloittaminen-ja-ensimmainen-vuosi-yliopistossa -
Pohjoisen yöttömässä yössä eliöiden kasvukausi on lyhyt, kiihkeä, ja ennen kaikkea valoisa. Miten tämä näkyy rauduskoivujen ominaisuuksissa? Ja miten lämpenevä ilmasto ylipäätään vaikuttaa koivuihin Suomessa? Tästä meille kertoo Antti Tenkanen, joka väitteli juuri tohtoriksi biologian alalta.
-
Katsekontaktin välttelyä, vaientamista, ulossulkemista. Työpaikkaostrakismi on ilmiö, jota on Suomessa toistaiseksi tutkittu todella vähän.
Mistä työpaikkaostrakismissa on kyse ja millaiset tekijät suojaavat työpaikoilla ostrakismilta? Entä miten tulisi toimia, jos havaitsee työyhteisössään ostrakismia? Haastateltavana aiheesta on työpaikkaostrakismia tutkiva väitöskirjatutkija Sirpa Manninen Itä-Suomen yliopiston sosiaali- ja terveysjohtamisen laitokselta.
Podin tekstivastine:
https://www.uef.fi/fi/artikkeli/akateeminen-vartti-podcast-sosiaalinen-ulossulkeminen-satuttaa-tyopaikoilla#paragraph-985327 -
Tanssi on ollut monella tapaa osa ihmisten elämää. Tanssi paitsi viihdyttää ja tarjoaa taide-elämyksiä, se on ollut historian saatossa myös osa ihmisyhteisöjen rituaaleja ja uskonnollisia seremonioita. Tanssi myös kasvattaa ja sillä on terapeuttisia ulottuvuuksia. Itä-Suomen yliopistossa tutkitaan parhaillaan tanssin merkitystä MS-tautia sairastaville yhteistyössä Neuroliiton kanssa.
Keskustelemme Akateemisessa vartissa monitieteisen terveys- ja hyvinvointitutkimuksen dosentin ja tanssitaiteen tohtori Hanna Pohjolan sekä Neuroliiton kuntoutussuunnittelijan, fysioterapeutti Pirkko Hämäläisen kanssa Siilinjärvellä toteutetusta tanssikurssista ja sen tuomista kokemuksista.
Katso myös video aiheeseen liittyen:
https://youtu.be/Xws5jkKioLk
Podin tekstivastine:
https://www.uef.fi/fi/artikkeli/akateeminen-vartti-podcast-tanssista-voimaa-itseilmaisuun -
Forest fires are a normal part of nature's life cycle. However, forest fires release especially large carbon emissions into the atmosphere. How bad is this for our climate? Our guests today are Professor Olli Sippula and University Researcher Kajar Köster from the University of Eastern Finland.
Read more: https://bit.ly/39Jm53I (in Finnish)
Read more: https://bit.ly/3Pyyl6W (in English) -
What does it take to do research in Africa while being mostly based in Finland? What possibilities and challenges could there be?
Fred Agbo, who's just finished his PhD, tells us about his doctoral research, which focused on how to teach computational thinking to novice computer science students.
Satu Järvinen, on the other hand, has just started her research. The aim of her doctoral thesis is to understand the opportunities and challenges of skills micro certification in Africa.
Podcast text https://bit.ly/3mp0u3r
#africa #research #education #learning #computerscience -
Jokainen yliopisto haluaa antaa hyvää opetusta ja tehdä vaikuttavaa tutkimusta. Laatuajattelu tulee hyvin lähelle yliopistoinstituution syntyjuuria ja nykyhetken arkea, kun opettajat harkitsevat, millaisia opetusmuotoja he käyttävät, ja tutkijat pohtivat, millä foorumeilla he julkaisevat tutkimuksiaan.
Yliopiston laatutyötä varmennetaan kansallisessa auditoinnissa, jossa arvioidaan yliopiston laatujärjestelmän kattavuutta, toimivuutta ja vaikuttavuutta. Itä-Suomen yliopisto ja Kansallinen koulutuksen arviointikeskus (Karvi) toteuttavat yhdessä Itä-Suomen yliopiston auditoinnin vuonna 2022. Mitä prosessi merkitsee, ja mitä se tuottaa?
Akateeminen vartti -podcastissa keskustellaan yliopiston laadunhallinnasta, laatutyöstä ja laadun arvioimisesta. Haastateltavana on Itä-Suomen yliopiston akateeminen rehtori Tapio Määttä. - Mostrar más