Episodes

 • Om allas rätt till naturen och biologisk analfabetism

  · Ute med P1

  Alla i Sverige ska ha rätt till naturen, enligt Allemansrätten som sedan 1994 står skriven i vår grundlag. Men, når naturen verkligen alla? Ute med P1 träffar Babek Toloe, som använder sitt naturintresse varje dag i jobbet. Han får unga i socioekonomiskt utsatta områden och ensamkommande flyktingbarn att lära sig att leva, överleva, växa och njuta i naturen. Babek Toloe är uppvuxen i både Rinkeby och Bromma. Efter lumpen visste han inte riktigt vad han skulle göra, men folk i hans omgivning tyckte han skulle använda sig av de kunskaper han hade fått när det gällde överlevnad och kunskap om naturen. Och så blev det. Han började arbeta i Tensta i ett projekt där eleverna frivilligt fick delta i aktiviteter efter skolan och där tog han med ungdomarna ut på hajk både i närområdet och på fjällvandringar. Idag är Babek familjehemskonsulent för ungdomar som är placerade hos jourhem och familjehem. De flesta ungdomarna är ensamkommande och han har fortsatt att åka ut i naturen med de som han har kontakt med i jobbet. 2015 vann han pris som årets friluftspersonlighet och i vintras var han en av två svenskar bland 29 nationaliteter som gjorde Fjällräven Polar, en 30 mil lång expedition med hundspann från Nordnorge till svenska Lappland. Och så frågar vi oss hur bra är vi på att veta vad vi egentligen ser, och hör ute i naturen? Ja, inte särskilt bra enligt Tomas Öberg, som en del av er nog känner igen från Naturmorgon i P1. Han är biolog, fotograf och skribent och han tycker att just språket är viktigt för att vi ska kunna ta till oss av information om naturen, sådant som du kan hitta i broschyrer eller informationstavlor längs leder.Programledare: Linnea Luttu.

  starstarstarstarstar
 • Missing episodes?

  Click here to refresh the feed.

 • Om att göra 365 äventyr på ett år och vi lagar vegetarisk friluftsmat

  · Ute med P1

  Louise Östberg bestämde sig för att göra ett äventyr, varje dag, i ett år för att se om flera små äventyr kan ge samma känsla som ett stort. Ute med P1 träffar Louise Östberg i hennes nya hemort - Funäsdalen. När äventyren började bodde hon med sin familj på Lidingö och flytten till fjällen var ett av resultaten av hennes hundratals vardagsäventyr.Klättring, yoga, cykling, löpning, hästridning, kajakpaddling - listan blev lång av alla aktiviteter Louise testade på under året. Till och med när hon hade 40 graders feber blev det en aktivitet, även om det blev av det lugnare slaget: att tälta i trädgården. Louise utmanar också programledare Linnea Luttu till att göra ett äventyr hon sent kommer att glömma.I det här programmet är friluftskocken Eric Tornblad tillbaka och vi lagar kikärtsbiffar med bulgur med gaskök i naturen. Erics recept från boken Fjällmat:Ost- & kikärtskakorEn riktig energibomb som dessutom går ganska snabbt att göra. Det smarta är att rätten delvis tillagas när du häller på det kokande vattnet. Ät som de är eller tillsammans med ris eller pasta. Kikärtsmjöl hittar du i en butik för hälsokost.En portion1 dl kikärtsmjöl (av okokta kikärter)1 nypa salt1 nypa svartpeppar2 tsk torkad persilja50 g hackad parmesanost+ 25 ml olja i smeten+ 25 ml olja till stekningHemma: Blanda allt utom olja i en påse.Ute: Tillsätt hett vatten och rör till en jämn smet.Låt stå i tio minuter och tillsätt därefter hälften av oljan.Värm olja i en panna, klicka ut smeten till två kakor och stek i medelvärme ett par minuter på varje sida. Ät direkt!Programledare: Linnea Luttu

  starstarstarstarstar
 • Alltid redo på scoutläger och om äventyret som inte blev av

  · Ute med P1

  I över 100 år har scouter världen över lärt sig överleva i naturen, vara ute på äventyr och hur man är en bra kompis. Vi följer med på scoutläger och bygger risflottar och katapulter. I Sunderbyn utanför Luleå träffar vi scoutledaren Carin Sjölin som varit engagerad i scouterna i 40 år. Vi möter också de unga scouterna Erik Lundqvist, bröderna Daniel och Elias Alm, Hedda Nooij, Ellinor Gånvall och Nelly Vestman. De berättar om varför de sover så bra utomhus och hur det är att vara scout när klassen har friluftsdag.Scouterna grundades för över hundra år sedan, 1907 av engelsmannen Robert Baden-Powell, som var general i brittiska armén. Han oroade sig över dåtidens pojkars andliga och fysiska svaghet och han ville ge dem en meningsfull fritid, men också göra dem redo för strid. Med tiden blev det här en världsomspännande friluftsrörelse som lever än idag.Medlemsantalet i Sverige har stadigt sjunkit sen 70- och 80-talet. Men det har vänt nu.2014 var första gången på 30 år som scouterna i Sverige ökade sitt medlemsantal - och ökningen fortsatte även 2015. Och ni som hängt med sedan förra säsongen kommer kanske ihåg Ulrika Lindroth som hade planerat att åka skidor Vita bandet, alltså skida hela Svenska fjällkedjan från Grövelsjön till Treriksröset. Hon skulle också vandra gröna bandet, samma sträcka som hon skidade. Och så skulle hon paddla Bottenviken runt - allt under samma år. Jag träffar henne hemma i Göteborg en varm sommardag mittemellan äventyren och hon berättar att det inte riktigt gick som hon tänkt sig. Livet kom emellan. Programledare: Linnea Luttu.

  starstarstarstarstar
 • På tur med rullstol och hur en triangel kan vara räddare i nöden

  · Ute med P1

  När vi pratar om friluftsliv handlar det ofta om aktiviteter i mer eller mindre utmanande terräng. Men hur gör du om du använder rullstol? Anders Andrae föddes med ryggmärgsbråck och har suttit i rullstol sen han var barn. Han och hans kompis Calle Norrman, som också är rullstolsburen av samma skäl, har hängt ihop hela livet och de ger sig ut i naturen så ofta de kan. Ute med P1 följer med vännerna på tur runt Järvafältet utanför Stockholm.Calle och Anders är vana den leden, som har en del tuffa uppförsbackar, men det är inget som stoppar dem. Idag är det här en självklarhet för båda. Men det har inte alltid varit det. Hösten 2007 fick Anders allvarliga magproblem och blev stomiopererad, och till slut hamnade han i en djup depression. Han kom till den punkten då han var tvungen att välja mellan att riskera att förlora vänner och familj, eller försöka komma tillbaka till det liv han hade tidigare. Han utmanade sig till att bestiga berg och göra långa turer, och det var räddningen.Vi möter också överlevnadsexperten Harriet Hultin igen, och den här gången handlar det om vad som är bäst att göra om du hamnat i den situationen att du är ute i naturen och inte vet var du är och hur du ska komma hem.Programledare: Linnea Luttu.

  starstarstarstarstar
 • Vad gör vandringen med oss?

  · Ute med P1

  Ute med P1 är tillbaka och i första avsnittet vi ger oss ut och vandrar i höstens friska vindar och på steniga leder. Angeliqa Mejstedt bor i Västerås och driver en av Sveriges största bloggar om vandring. Hon skriver om olika vandringsleder, tipsar om hur man packar rätt, vad man ska tänka på inför en vandring och hon vill helt enkelt inspirera fler att ge sig ut på tur, både nära och långt bort. Själv ska hon under hösten ut och vandra St Olavsleden som är 564 km lång och går från kust till kust genom Sverige och Norge. En 30 dagars pilgrimsvandring.Ute med P1 följer Angeliqa på en mindre pilgrimsvandring, längs Dag Hammarskjöldsleden som startar i Abisko. Samtidigt - mer än 100 mil söderut pågår en annan vandring. På scenen på Stadsteatern i Stockholm. För vad händer när en grupp skådespelare från storstaden skickas ut för att vandra i naturen? Det ville regissören Gunilla Heilborn ta reda på och skickade ut sju skådespelare, mil efter mil i sol och regn, för att vandra längs markerade leder, utrustade med stegräknare och bandspelare. Det här blev sen en föreställning. Den långa marschen.Programledare: Linnea Luttu.

  starstarstarstarstar
 • Att klättra på is och lyssnarnas egna friluftstips

  · Ute med P1

  Med stegjärn, rep och ishacka klättrar vi på en istäckt klippvägg och friluftskocken Eric Tornblad lagar raggmunkslunch över stekhäll. Klättring är något som alla människor håller på med som barn. Vi klättrar på det mesta – på stolar, i träd, och i klätterställningar. För en del växer det där bort med åren. För andra byts träd och stolar ut mot klippor och isväggar. I Östersund bor Gudmund Söderin som har lagt ut hundratals leder för klättrare i Sverige och Norge och han är fjällräddare i alpina fjällräddningen. Hans dotter Nanna Söderin tillhör eliten av klättrare i Sverige och har bestigit toppar på flera håll i världen. I Ute med P1 följer vi med dem till en istäckt klippvägg för att klättra och höra mer om tjusningen bakom sporten. Friluftskocken Eric Tornblad lagar till en lyxigare raggmunkslunch, på en stekhäll över öppen eld, alldeles vid en frusen sjö. Och så hör vi några av lyssnarnas egna tips på friluftsaktiviteter runt om i landet. Programledare: Linnea Luttu.

  starstarstarstarstar
 • Om forskaren som blev fotograf och vilket vatten som går att dricka i naturen

  · Ute med P1

  Peter Rosén bytte skrivbordet mot naturen och ligger helst gömd i en låda i skogen i väntan på djur att fotografera. Att vara naturfotograf handlar om att fånga det där rätta ögonblicket. Att vara på rätt plats vid rätt tillfälle, och det kräver många timmar ute i naturen. Peter Rosén brukar resa till gränsen mellan Ryssland och Finland, där han lägger upp ett gömsle… och väntar. – Ja, vi hoppar in i en liten låda… Vi har förberett så djuren inte ska känna så mycket av vår lukt och vi sitter tysta där så de inte ska märka så mycket utav oss. Och de placerar vi på ett fint ställe, där vi tror att djuren ska dyka förbi. Och väntar vi tillräckligt länge kommer oftast djuren fram. Och då är det som att sitta i en meditativ känsla i flera dygn på raken. Som då helt plötsligt bryts av att djuret plötsligt finns där framför en och adrenalinkicken kommer då man blir totalt fokuserad på att fånga bilden på det där djuret. Det är en riktigt häftig känsla, säger Peter Rosén. Ute med P1 är i det fjärde programmet i Abisko, en by omgiven av storslagna fjälltoppar – mellan Torneträsk, skandinaviens största fjällsjö och den u-formade dalen som kallas Lapporten och i Abisko börjar Kungsleden.Harriet Hultin från Svenska överlevnadssällskapet berättar om vilket vatten som går att dricka i naturen, och så minglar vi på Vildmarksmässan i Stockholm. Programledare: Linnea Luttu.

  starstarstarstarstar
 • Att leva på det naturen har att ge och den perfekta gröten

  · Ute med P1

  Hur är det att bo granne med skogens alla vilda djur? Att jaga och leva på det som finns i skogen? Och hur får man till en riktigt bra frukostgröt inför en lång vandring? Med kungsörnar, älgar, järvar, björnar, tjädrar, lodjur, ripor, orrar, harar och renar som grannar bakom knuten bor Miranda Frings Håf tillsammans med sin man och son, och hundarna Thai och Eiko, vid foten av Blaikfjällets naturreservat i den lilla byn Högland utanför Dorotea.Miranda jagar – i princip allt som går att jaga. Men hon fiskar också. Och plockar bär och svamp. När hon åker till affären för att handla är det mest mjölk och andra färskvaror hon köper. Brödet bakar hon själv och allt annat som kan behövas finns redan i frysen.I det tredje avsnittet av Ute med P1 följer vi med Miranda när hon snarar ripor och fångar mård i fällor. Och Eric Tornblad, som skrivit flera böcker om matlagning i naturen, lagar en riktigt god, mättande och näringsrik grötfrukost som passar perfekt för den som ska ut på en längre tur eller vandring.Erics energigröt:Ingredienser:HavregrynRågflingorSolrosfrönLinfrönKokosoljaVattenBrödsirapSå gör du:Rosta havregryn, rågflingor, linfrön och solrosfrön i en torr panna (eller gaskök).Tillsätt vatten och låt gröten puttra någon minut.Rör i en klick kokosolja, låt den smälta ner i gröten och rör om.När gröten är krämig, häll i upp skål (eller kåsa) och ringla över brödsirapen.Ät och njut!Programledare: Linnea Luttu.

  starstarstarstarstar
 • Om bushcraft och att planera sju månaders äventyr

  · Ute med P1

  Är myror bra att äta om man blir lite hungrig i skogen? Och vad är det med elden egentligen? Andra programmet av Ute med P1 handlar om bushcraft – självförsörjande uteliv. Det engelska uttrycket bushcraft har blivit ett samlingsord för vildmarkskunskaper. Det används på flera håll i världen, i bland annat USA, Australien, Nya Zeeland och Sydafrika. Och det var i Australien man började använda begreppet. På senare år har det blivit populärt även här i Sverige.Johan Forsberg anordnar kurser i de här kunskaperna, att göra upp eld, hur man hanterar en kniv, hur man kan tillverka utrustning av naturliga material. I Strängsered utanför Ulricehamn har han hållit på med det här i över 10 år.- Det finns så många förgreningar i det. Vissa gillar växter, andra gillar hantverket och en del gillar att färdas i naturen. Det finns hur mycket som helst. Men det är ett enkelt och naturnära friluftsliv, säger Johan Forsberg.Thor Banke har under senare år upptäckt charmen med bushcraft, och blev i början av februari vald till ordförande när den ideella föreningen Bushcraft Sverige skapades.I Ute med P1 följer vi med i skogen för att se mer än bara träd, och vi hittar bland annat tallbarr som vi kokar te av, och fnöskticka som kan användas för att göra upp eld med istället för näver.Vi hör också hur Ulrika Lindroths tankar går inför hennes stora äventyr: att vandra Gröna bandet, skida Vita bandet och paddla Bottenviken runt – allt det här ska hon göra under 2016.Programledare: Linnea Luttu.

  starstarstarstarstar
 • Att åka skidor i fem månader och överlevnadsexperten om oväntad övernattning utomhus

  · Ute med P1

  Varför är utelivet enklare än vardagslivet? Hur håller två personer sams i fem månader på tur? Och hur är det att vara omringad av vargar - i mörkret, på fjället? Turskidåkarna och kompisarna Niclas Bentzer och David Erixon bestämde sig 2012 för att åka 253 mil genom den skandinaviska fjällen. Deras långa tur startade vid Lindesnes fyr, Norges sydligaste punkt, och avslutades vid Nordkap. De färdades mest genom de norska fjällen men de passerade också svenska Kungsleden och Padjelanta och finska Halti.– Jag kan tycka att den civiliserade världen bjuder på mer psykiska påfrestningar, med datorer som krånglar, man måste stå i kö, tanka bilen och sådär. Ute i turlivet är det betydligt mindre av den varan, säger Niclas Bentzer om varför han tycker livet ute på tur är enklare än vardagen. I programmet hör du också överlevnadsexperten Harriet Hultin från Svenska Överlevnadssällskapet tipsa om hur man håller sig varm och torr om man till exempel går vilse och tvingas övernatta i naturen.Programledare: Linnea Luttu.

  starstarstarstarstar