Episodes

  • Op een groot heidegebied tussen Hasselt en Zonhoven werd Belgische luchtvaartgeschiedenis geschreven. Te midden van heide, bezembindershuisjes en de stilte die toen nog alom tegenwoordig was in het eerste decennium van de twintigste eeuw, lag de ideale plek om het eerste Belgische vliegveld te stichten. Deze podcast vertelt het verhaal van een club, van ridders en records, van prinsen en tsaren.

    'Aero Kiewit, de pioniersjaren' is gebaseerd op het boek ‘Een eeuw luchtvaart boven Kiewit' van journalist en publicist Karin De Greeve. Zij treedt in deze podcast ook op als verteller. De cast bestaat verder uit Patrick Bernauw als Jules de Laminne, Christel Maes als HĂ©lĂšne Dutrieux en Luc Maes als Alfred Lanser. Podcast maker Antoine Derksen sprak de inleiding uit.

    Geluidseffecten: freesound-org en locatie-opnames in Kiewit. Muziek van purpleplanet.com: 'Running with Horses', 'The Chase' en 'Respawn'. Er werd ook gebruik gemaakt van een historische opname (1921) van Dixieland jazz.

  • Op 4 juli 1928 vloog de Belgische zakenman Alfred Loewenstein in zijn privĂ©-vliegtuig, een Fokker F.VII, van het Engelse Croydon naar Brussel. Toen Loewenstein achter in het vliegtuig naar het toilet ging, keerde hij niet meer terug. Was het een ongeluk, zelfmoord... of moord? Op 19 juli werd zijn lichaam in de buurt van Boulogne-sur-Mer gevonden. De lijkschouwing wees uit dat zijn dood veroorzaakt was door de val. De beurswaarde van zijn firma's kelderde, al kon dat ook te maken hebben met problemen en zekere "onregelmatigheden" die al eerder waren gesignaleerd.

    Tot zover de inspiratie voor de schrijfklassen van Patrick Bernauw aan het Conservatorium van Mechelen om aan de slag te gaan met een historisch mysterie. Op de podcast "Ware Misdaad" verscheen reeds het luisterverhaal dat Vera Van Nooten schreef over de kwestie, onder de titel "De man die uit de lucht viel": https://www.spreaker.com/user/moordspel/de-man-die-uit-de-lucht-viel

    In deze aflevering gaat Loewenstein kort voor zijn dood in een innerlijke monoloog de dialoog aan met zijn spiegelbeeld... en zijn demonen. Maar tegelijk horen we een vrouwenstem koel commentaar geven op de handelingen van Loewenstein terwijl hij zich scheert, met een ongemakkelijke focus op het scheermesje. Behoort ook deze stem tot de verbeeldingswereld van Loewenstein?

    Dit raadselachtige hoorspel werd geschreven door Theo Schoovaerts, de stemmen zijn van Patrick Bernauw, Inge Van Camp en Vera Van Nooten. Regie, opname en montage: Patrick Bernauw. Ook in dit stuk werd gretig gebruik gemaakt van de prachtige muziek uit de "roaring twenties".

  • Missing episodes?

    Click here to refresh the feed.

  • Vijf rusteloze zielen komen al geruime tijd samen op Halloween, Allerheiligenavond, in de Drij Pistolen in Hasselt. Juffrouw Wiedja, een alom gerespecteerd spiritistisch medium, slaagde er samen met vijf collega’s in het spookachtige Genootschap van de Drij Pistolen op te roepen. Daarbij deden deze verdoemde geesten een oproep aan het grote publiek om de ban te breken en de vloek op te heffen waaronder zij gebukt gaan. Dit is om een of andere reden alleen mogelijk door een rituele spreuk uit te spreken op de plek waar ooit het Augustijner Klooster stond. Een kwaadaardige geest heeft de boodschappen echter verstoord, zodat hun oproep in een soort code is doorgekomen, die gekraakt dient te worden. Wie slaagt erin deze opdracht tot een goed einde te brengen en tegelijkertijd ook de kwaadaardige entiteit te ontmaskeren? Het enige dat wij weten, is dat wij de sleutels om de code te breken – namen en plaatsen bijvoorbeeld – in de biografie van de vijf dolende geesten moeten zoeken. En dat daar ongetwijfeld ook de identiteit van de kwaadaardige stoorzender moet gezocht worden. Honderd procent zekerheid zullen wij hierover nooit krijgen, maar wie een verdienstelijke hypothese weet te formuleren
 en uiteraard ook de spreuk op passende wijze en op de juiste locatie declameert, zal beloond worden!

    Het Genootschap van de Drij Pistolen werd geschreven, geregisseerd en geproduceerd door Patrick Bernauw (www.bernauw.com) en Antoine Derksen. U hoort ook leerlingen Woord uit de klassen van Luc Maes aan het Stedelijk Conservatorium voor Muziek, Woord & Dans: Larissa LeclĂšre als Juffrouw Wiedja, Dagmar Vandevoort als de Morin, Laura Boudens als de dievegge, Willem Loomans als de Bokkenrijder, Thibault Winants als de graaf en Sara Breugelmans als de heks. De muziek is van Fernand Bernauw - www.naami.bandcamp.com

    Deze productie kwam tot stand met de steun van de stad Hasselt.


    Om het stadsspel te spelen, dient u dit hoorspel (docudrama) te beluisteren en vervolgens ook een kijkje te nemen op deze website:
    https://stadsspel.blogspot.com/p/het-genootschap-van-de-drij-pistolen.html
    Meer info over het project, lesmappen en downloads:
    https://kunstlaan-services.be/drij-pistolen

  • In 2021 lanceerde Mysterieus BelgiĂ« een oproep aan het grote publiek om getuigenissen en ervaringen te delen rond de vele mysteries van het domein Roosendael in Sint-Katelijne Waver. Naar aanleiding van de Dag van de Academies in februari 2022, thema “remake”, organiseerden wij samen met de schrijversklassen van Patrick Bernauw aan het Conservatorium van Mechelen een conferentie rond de Mysteries van Roosendael. Zij herschreven niet alleen de geschiedenis van Roosendael, maar verzonnen ook nieuw legendarisch erfgoed van deze historische site.

    In deze aflevering hoort u bijdragen van Carl Cauwenbergh over de familieheilige Valérie van Roosendael, Vera Van Nooten over een merkwaardige geschiedenis uit de Eerste Wereldoorlog, en Constant Boeykens over een eigenzinnige abdis. De harpmuziek is van Mady Van Keer, en zoals zij ook vertelt in de inleiding, werd deze opgenomen in de ijskelder van Roosendael. Patrick Bernauw ging daarbij spontaan in een mediamieke trance, waarin hij een Ode aan Roosendael debiteerde, geschreven door Theo Schoovaerts.

    Eindredactie, opname, regie, montage: Patrick Bernauw en Antoine Derksen. Wie er de verhalen wil op nalezen, kan terecht op de website van de schrijversklassen, waar u ook het gratis ebook kunt downloaden: www.schrijfinuwkot.blogspot.be

  • In 2021 lanceerde Mysterieus BelgiĂ« een oproep aan het grote publiek om getuigenissen en ervaringen te delen rond de vele mysteries van het domein Roosendael in Sint-Katelijne Waver. Daarop werd onder meer gereageerd door Inge Van Camp en Jeroen Lommelen, met deze verhalen over Martha’s Brief en De Mistbanken van Roosendael.

    Mysteries van Roosendael deel 1 (er volgt dus ook nog een tweede deel!) werd geproduceerd door de schrijversklassen van Patrick Bernauw aan het Conservatorium van Mechelen, ter gelegenheid van de Dag van de Academies 2022. Het thema was “remake”, de opdracht luidde: herschrijf niet alleen de geschiedenis van Roosendael, maar verzin ook nieuw legendarisch erfgoed van deze historische site. Inge Van Camp schreef Martha’s Brief en leende haar stem uit. Jeroen Lommelen schreef het verhaal van Margaretha Tserpent in De Mistbanken van Roosendael, vertelde het, nam het op en maakte er een soundscape bij. Eindredactie en montage: Patrick Bernauw en Antoine Derksen.

    Wie er de verhalen wil op nalezen, kan een gratis ebook downloaden op de blog van de schrijversklassen, Stemmen uit het Predikheren:
    https://schrijfinuwkot.blogspot.com/


  • Een tijdje geleden kreeg Patrick Bernauw een artikel van een anonieme heemkundige toegestuurd door een luisteraar van Mysterieus BelgiĂ«. Het handelde over de Gouden Wieg, een legendarische schat die ooit begraven zou zijn in het dorpje Mespelare, gelegen tussen Aalst en Dendermonde, in de schaduw van de kerktoren. Er zat ook een exemplaar bij van een Vlaams Filmpje – een kort verhaal voor de jeugd – over deze Gouden Wieg, geschreven door Jef Scheirs, in 1931: 't Geheim van den Toren. Volgens de heemkundige was de legendarische schat niet van goud en zilver, maar ging het om heel iets anders
 En zou de streekschrijver Jef Scheirs in cryptische bewoordingen een tipje van de sluier opgelicht hebben in zijn verhaal.

    Welke merkwaardige schat, afkomstig uit de kluizen van het beroemde klooster van Affligem, werd in 845 verstopt in Mespelare? Om daar exact 1000 jaar later opgegraven te worden door ene EugĂšne De Smet? En wat is er daarna mee gebeurd? Werd zij inderdaad overgebracht naar het Kasteel van Boechout, bij de beruchte Duivelsputten, die tot de Franse Revolutie eigendom van de paters van Affligem waren geweest? En in de jaren 30 van de vorige eeuw opnieuw tot het domein van de abdij gingen behoren?

    Soundscapes: naami.bandcamp.com. Montage: Antoine Derksen.
    Patrick Bernauw schreef eerder al over de mysteries van deze streek het boek Van Galgenberg tot Duivelsput. Fotomateriaal en meer info op: https://www.bernauw.com/2022/01/welke-schatten-gingen-verloren-in.html

  • Je kent iemand die rouwt om het verlies van zijn geliefde en die zich afvraagt: wat loop ik hier nog te doen? Luister dan naar Rogier. Hij neemt je mee naar de belangrijke gebeurtenissen uit zijn leven. Je ziet, hoort, voelt wat hij meemaakt. Luister naar Ombra mai fu van HĂ€ndel, het lievelingslied van zijn vriendin Anna, een lofzang voor de boom en zijn schaduw. Luister naar wat er gebeurt als plots een zware tak van de kastanjeboom wordt afgezaagd, de tak waarin de mezen huizen. De kastanjeboom is het intieme verhaal van Rogier waarin hij zijn geheim, dat hij zelfs nooit deelde met zijn dochter, aan Anna vertelt. Recht uit het hart, zonder omwegen, zonder franjes toont hij haar zijn ziel.

    De kastanjeboom verschijnt niet alleen in boekvorm, maar laat zich ook beluisteren als hoorspel monoloog, met Patrick Bernauw in de rol van Rogier. Geluidsregie en montage: Antoine Derksen. Op Mysterieus BelgiĂ« laten wij u graag kennis maken met het eerste deel. Het volledige luisterboek is verkrijgbaar in de online boekwinkel (9,99€) via o.a. Bol, Storytel en Luisterrijk.nl. U kunt het boek + luisterboek ook rechtstreeks bestellen bij de auteur: [email protected]. Het boek wordt u dan opgestuurd met de post, van het luisterboek ontvangt u een link waarop u het in mp3 formaat kunt downloaden. De prijs voor boek + luisterboek is 24€, verzendkosten inbegrepen.

    Alle info:
    https://www.scriptomanen.org/2021/10/verona-adriaensens-de-kastanjeboom-boek.html

  • Deel 2 van de documentaire, waarin Patrick Bernauw en Antoine Derksen het spookachtige maar ook romantische avontuur proberen te reconstrueren van Laura en Jonas (*). Enkele jaren geleden ondernamen zij een soort pelgrimstocht naar het Kruis der Verloofden, opgericht ter nagedachtenis van François Reiff en Marie-JosĂšphe Solheid, die in 1871 de vriesdood vonden, vlakbij Grenspaal 151 en de Baraque Michel. Laura en Jonas vertrokken vanuit de bed & breakfast van Inge Scheynen, Le Relais des Fagnes, en het is ook daar dat Patrick en Antoine in hun voetspoor traden. In dit tweede deel volgen zij samen met Inge de route die bekend staat als de VecquĂ©e...

    Het Kruis der Verloofden is ook beschikbaar als luisterboek via bijvoorbeeld luisterrijk.nl, bol.com of storytel.com. Het scenario werd geschreven door Patrick Bernauw (www.bernauw.com), en het verhaal wordt verteld door Patrick Bernauw en Inge Scheynen. Montage en geluidsregie: Antoine Derksen. Muziek en soundscapes van Fernand Bernauw, naami.bandcamp.com

    Hier vind je een wandel app waarmee jij zelf de route van Laura en Jonas - Ă©n hun verhaal - ter plaatse kunt beleven: https://izi.travel/nl/d686-het-kruis-der-verloofden/nl

    (*) Laura en Jonas zijn gefingeerde namen; hun echte namen zijn alleen bekend aan de makers van deze podcast.

  • In een krantenartikel zouden alleen de voornamen vernoemd worden, met een sterretje erbij, en de vermelding: ‘Laura en Jonas zijn gefingeerde namen, hun echte namen zijn bekend bij de redactie’. Maar dit is geen krantenartikel, dit is een audio documentaire, waarin Patrick Bernauw en Antoine Derksen proberen te achterhalen wat er precies gebeurde tijdens die barre winter, enkele jaren geleden, bij een kruisbeeld in de Hoge Venen. Dat Kruis der Verloofden werd opgericht ter nagedachtenis van François en Marie, die daar in 1871 de vriesdood vonden in de sneeuw. Laura en Jonas wilden zovele jaren later wel eens een romantische bedevaart ondernemen naar deze tot de verbeelding sprekende plek vlakbij de Baraque Michel. Ze namen hun intrek in de bed & breakfast van Inge Scheynen, Le Relais des Fagnes, en gingen op pad.

    Dit is het eerste deel van een bizar en spookachtig verhaal, dat door de ploeg van Mysterieus België ter plaatse werd gereconstrueerd. Antoine Derksen maakte ook een wandel app waarmee je de route van Laura en Jonas - én hun verhaal - ter plaatse kunt reconstrueren en beleven:
    https://izi.travel/nl/d686-het-kruis-der-verloofden/nl
    En Het Kruis der Verloofden is beschikbaar als luisterboek via bijvoorbeeld luisterrijk.nl, bol.com of storytel.com.

    Het scenario werd geschreven door Patrick Bernauw (www.bernauw.com), en het verhaal wordt verteld door Patrick Bernauw en Inge Scheynen. Montage en geluidsregie: Antoine Derksen. Muziek en soundscapes van Fernand Bernauw, naami.bandcamp.com

  • Ter gelegenheid van Open Monumentendag 12 september 2021, maakte Mysterieus BelgiĂ« een podcast rond De Openbare Geheimen van Hasselt. Tijdens een stadswandeling door de trotse hoofdstad van Limburg, neemt Karin De Greeve u mee langs tal van bijzondere plekken. Jawel, Hasselt heeft die... in overvloed! Het zijn plekken die iedereen kan bereiken, en die dus openbaar zijn... maar waarover wel wat te vertellen valt, dat welllicht heel nieuw zal zijn voor u.

    Karin vertelt op een persoonlijke en boeiende manier over dit erfgoed dat haar Hasselt zo bijzonder maakt. Zij is een echte Hasselaar die geboren en getogen is in de Hoofdstad van de Smaak. Voor wie zich door de stad wil laten leiden door de eigen smartphone, hebben wij van deze productie ook een handige app gemaakt, en die vindt u hier: https://izi.travel/nl/f950-hasseltse-erfgoedwandeling/nl

    De wandeling is een onderdeel van een groter erfgoedproject waarin de rijke geschiedenis van Hasselt centraal staat. Bent u benieuwd geworden naar meer bijzonder erfgoed, luister dan binnenkort ook eens naar Het Genootschap van de Drij Pistolen. Ter gelegenheid van Erfgoeddag 24 april 2022 lanceert Mysterieus België dan dit spannende luister- én stadsspel (www.stadsspel.be), gespeeld door studenten van de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten in Hasselt, met auteur Patrick Bernauw (www.bernauw.com) in de rol van verteller en regisseur.

    Deze erfgoedwandeling is, net als het project Het Genootschap van de Drij Pistolen, mogelijk gemaakt door ondersteuning van de stad Hasselt. Productie, opname, montage: Antoine Derksen. Muziek: Fernand Bernauw.

  • Het kasteel van Horst in Sint-Pieters Rode is een locatie die tot de verbeelding spreekt. Zo speelt ze ook een rol in de stripreeks rond de Rode Ridder. In een aantal fascinerende legenden wordt verteld over een jaloerse baron die een priester vermoordt, omdat hij hem verdenkt van een verhouding met zijn dame. Het zou gebeurd zijn terwijl de priester de mis celebreerde. Sindsdien zou het misboek steeds terugkeren naar de plaats van de misdaad, maar rijdt ook een spookkaros door de dreef van het waterkasteel. En o ja, er is zelfs sprake van een schat die verloren is gegaan in Horst.

    Patrick Bernauw stelt samen met Antoine en Casper Derksen ter plaatse een onderzoek in. Hebben de legenden over de moord op een priester een grond van waarheid? Een achttiende eeuws schilderij dat bewaard werd in de pastorij van Sint-Pieters Rode zou uitsluitsel kunnen verschaffen. Daarop staan alle pastoors van de parochie afgebeeld. Bij de beeltenis van Ă©Ă©n van hen, Joannes de Campo – dat is Latijn voor Johannes Vandevelde – staat te lezen: “occisis”. Wat Latijn is voor “vermoord”...

    Maar bestaat dit schilderij Ă©cht?

    Scenario en stem: Patrick Bernauw. Montage, effecten en geluidsregie: Antoine Derksen. Muziek en soundscapes: Fernand Bernauw, www.naami.bandcamp.com

    Een blik achter de schermen, zeg maar "the making of" vind je op:
    https://www.bernauw.com/2021/08/de-spoken-van-horst-achter-de-schermen.html
    Een essay over De Spoken van Horst:
    https://stadsspelen.blogspot.com/2010/07/sint-pieters-rode-het-spookkasteel-van.html


  • De sage, of legende, van de Vier Heemskinderen en het Ros Beiaard is stevig geworteld in Belgische bodem. In Dendermonde spelen zij de hoofdrol in een van oorsprong middeleeuwse ommegang, die elke tien jaar wordt georganiseerd. Maar Dinant pronkt dan weer met de beroemde Rocher Bayard, waar een hoef van het ros een rots zou hebben gespleten. (Een vloek van Karel de Grote zou de Vier Heemskinderen daar overigens ook in rotsen veranderd hebben, waarna het ros zich solidair verklaarde en zichzelf prompt eveneens deed verstenen.)

    * Patrick Bernauw doet graag voor u hun enige echte verhaal uit de doeken. Het mag u niet verwonderen dat het om een enigszins oneerbiedige versie gaat. Patrick is nu eenmaal een Aalstenaar, en zoals bekend zijn “die van Aalst zo kwaad / omdat hier ’t Ros Beiaard gaat”. Waarbij met “hier” Dendermonde bedoeld wordt.


    * Overigens moeten die van Dendermonde ook niet zo hoog van hun toren blazen. Het mooiste beeld van het Ros Beiaard staat in Gent, meer bepaald in het de Smet de Naeyer Park, en dat al sinds de Wereldtentoonstelling van 1913. Het is een beeld van AloĂŻs De Beule en Domien Ingels, en zoals u kunt zien op de cover van deze aflevering, blijft het nog steeds ten strengste verboden het Ros te voederen.


    * Tekst, stem & zang Het was al in de Middeleeuwen: Patrick Bernauw. Het lied Peird Totale werd gezongen door het kinderkoor Jetie van Compagnie de Ballade. Muziek van Fernand Bernauw.


    Geluidsregie, speciale effecten en montage: Antoine Derksen.

  • “Mechelen Verbeeld” is een project van de schrijversklassen van Patrick Bernauw aan het Conservatorium van Mechelen. Het bevat onder meer sagen en legenden die u nog nooit hebt gehoord
 omdat ze verzonnen zijn in een cursus creatief schrijven. Toch wordt elk verhaal uitdrukkelijk geĂŻnspireerd door een locatie die u kunt bezoeken, of een beeld dat u ook met uw eigen ogen kunt zien. Op die manier komt een stadswandeling tot stand door een mysterieus “Mechelen van de verbeelding”.
    Kelia Kaniki Masengo vertelt u waaraan het Klapgat zijn naam heeft verdiend. Constant Boeykens ging te rade bij “De Cellekens” van Mariette Teugels, en bij de Groene Lantaarn, om het verhaal van Sir Gil te noteren, gelezen door Patrick Bernauw. Nicole Persy brengt een poĂ«tische boodschap van Petronella, een uit glas geblazen vrouw, opgetekend door Hendrik Moeremans op de Korenmarkt. Inge Van Camp leende haar stem aan de Dijle... of aan Daria, die vertelt over haar eeuwigdurende liefde voor Dorian. En Jimmy Malfait kroop in de huid van Opsinjoorke, die u in het Mechels dialect zijn ware geschiedenis uit de doeken doet.
    De muzikale omlijsting is van Naami (naami.bandcamp.com). Alle bijdragen voor “Mechelen Verbeeld” waarmee u zelf à la carte uw verbeeldingsrijke stadswandeling kunt samenstellen, zijn te volgen met een handige gratis app op uw smartphone: https://izi.travel/nl/615e-mechelen-verbeeld/nl
    Meer info over de cursus “schrijven” aan het Conservatorium van Mechelen, in de heerlijke bibliotheek van het Predikheren, bij Patrick Bernauw of Nicole Persy, op maandag van 13 tot 16 uur of 18 tot 21 uur: [email protected] – www.conservatoriummechelen.be (Inschrijven voor het schooljaar 2021-2022 kan al vanaf 19 juni.)
    Wie al eens wil proeven van de cursus creatief schrijven gedurende vier sessies tijdens de maand september, kan zich hier inschrijven:
    https://avansa-regiomechelen.be/activiteiten/proeven-van-schrijven-1 (maandagen, 18-21 uur)
    https://avansa-regiomechelen.be/activiteiten/proeven-van-schrijven (maandagen, 13-16 uur)

  • Leuven, 1531
 Een leerling van de beruchte magiĂ«r Cornelius Agrippa roept de demon Quasiloco op, die de stad terroriseert
 Tot hij door die andere vermaarde magiĂ«r, Doctor John Dee, wordt geĂ«xorciseerd voor een periode van 444 jaar. Sinds kort is Quasiloco echter terug
 en weer volop actief in de universiteitsstad.

    Doctor B. Zhom bezweert het grote publiek nu de geheimen van de zwarte magie te ontsluieren, de codes te kraken en de strijd aan te binden met de Demon van Leuven, die als vanouds door Leuven dwaalt
 Slaag jij erin, al dan niet gesteund door jouw team van demonenjagers, voldoende positieve energie vrij te maken om de geest opnieuw te bezweren voor een periode van minstens 444 jaar?

    Een stadsspel in de vorm van een podcast, naar een scenario van Patrick Bernauw, geluidsregie en montage door Antoine Derksen, muziek naami.bandcamp.com, foto's Marc Borms. Starten doen we op de Grote Markt, eindigen op de Oude Markt (duur: ca. 2 uur). Hier vind je een paar foto's die je zult nodig hebben:
    https://stadsspel.blogspot.com/p/met-quasiloco-door-leuven.html
    En hier vind je een PDF met de oplossingen, zodat je het spel zelf kunt organiseren en spelen met een eigen spelleid(st)er:
    https://www.xinxii.com/fictie-literatuur-1/horror-616/met-quasiloco-door-leuven-507327

  • 'Welkom in Brussel, hoofdstad van alchemisten en vrijmetselaars. Welkom in mijn stad, waar de stenen spreken


    Alchemisten uit vroeger tijden zochten de Steen der Wijzen, die hen moest toelaten onedele metalen om te zetten in edele metalen, en waardoor ze ook “het vloeibaar goud” zouden vinden, het aqua vita, het Elixir van het Eeuwige Leven


    Sinds de middeleeuwen hebben alchemisten en vrijmetselaars hun geheimen achtergelaten in de stenen van de stad. Wil jij de 7 Mysteries van de Steen der Wijzen ontsluieren en een ware “ingewijde” worden? Laat mij dan jouw gids wezen op het pad van de geheime kennis. Weet echter dat het met succes beĂ«indigen van het Magnum Opus of het Grote Werk alleen is weggelegd voor hem of haar die zich de moeite getroost de in steen geschreven geheimen te ontcijferen
'

    Een audiogids, een stadswandeling Ă©n een stadsspel-in-podcast, waarvoor je alleen je smartphone nodig hebt en een paar foto's op:
    https://stadsspel.blogspot.com/p/mysteries-van-brussel.html
    De oplossingen kun je zelf vinden, of hier downloaden (10€):
    https://www.xinxii.com/fictie-literatuur-1/historisch-758/mysteries-van-brussel-de-steen-der-wijzen-oplossingen-507038
    Op die manier kan een spelleid(st)er het stadsspel ook makkelijk zelf organiseren met een aantal spelers of teams naar keuze, en het allemaal in goede banen leiden.

    Scenario: Patrick Bernauw. Muziek: naami.bandcamp.com: Awakenings en Last journey to Eutopia. Montage & geluidseffecten: Antoine Derksen, freesound.org.

  • Auteur Patrick Bernauw was min of meer bevriend met de beruchte chansonnier Hans Halewijn, die twintig jaar geleden spoorloos verdween. In opdracht van Gilbert Leduc, destijds manager van “de duivelse straatzanger”, maakte hij nu een docudrama, met covers van Halewijn liedjes en getuigenissen. Misschien kan zo het mysterie van zijn verdwijning opgelost worden.

    Dit is deel 1 van een muzikaal moordspel, in de vorm van een luisterboek. Meer info, het volledige moordspel Ă©n de oplossingen zijn te vinden op deze pagina's:
    https://www.moordspel.org/doe-het-zelf/
    https://audiotheater.bandcamp.com/merch/wedersamenstelling-muzikaal-moordspel-heer-halewijn

    Scenario, liedjesteksten & vertelling: Patrick Bernauw. Muziek: Compagnie de Ballade (Patrick Bernauw, Luc Borms en Fernand Bernauw). Zang: Luc Borms, Fernand Bernauw, Robin David, Lieve De Schepper, Yves Bondue. Montage: Antoine Derksen.

  • "PellĂ©as en MĂ©lisande" is een toneelstuk van de in het Frans schrijvende Vlaamse auteur Maurice Maeterlinck, die in 1911 vereerd werd met de Nobelprijs Literatuur. Het symbolistisch sprookje speelt in een vaag middeleeuwse wereld, een Vlaanderen dat we ook kennen uit de sagen en legenden. Of beter: een mythisch & mysterieus BelgiĂ«, want het verhaal van de bron waar MĂ©lisande door Golaud wordt aangetroffen, herinnert toch wel heel sterk aan de legendarische geschiedenis van Orval. Het toneelstuk is misschien vooral bekend door de operabewerking van Debussy, en vertelt hoe prins Golaud zich ontfermt over MĂ©lisande en met haar huwt... Maar tussen MĂ©lisande en zijn halfbroer PellĂ©as bloeit al gauw een fatale genegenheid op, een dodelijke zielsverwantschap


    Patrick Bernauw vertaalde het toneelstuk en herwerkte het naar proza, het verscheen dan ook in boekvorm (paperback) en als ebook. Vervolgens maakte hij een versie voor verteltheater en voor dit luisterboek, die hij zelf inspeelde. Antoine Derksen verzorgde de montage en de geluidsregie. Fernand Bernauw, broer van, leverde de muziek, die we ook terugvinden op naami.bandcamp.com onder de titels "Eutopia" en "Celtic Spirit".

    Dit luisterboek is een productie van de podcast Mysterieus BelgiĂ«, waar je ook het eerste deel kunt beluisteren. Het volledige luisterboek is verkrijgbaar bij o.a. Bol.com, Luisterrijk, Storytel en Audio Theater. (9,99€, met leuke bonus track).

    Alle info:
    https://www.bernauw.com/2021/02/pelleas-en-melisande-maurice.html


  • AimĂ© Duporte, een lid van het geheimzinnige en ook zeer geheime Genootschap van de Eenhoorn, nodigt schattenjagers en teams van schattenjagers uit samen met hem een poging te ondernemen om de magische hoorn te vinden, die het eeuwige leven geeft. Onderzoekers zijn het erover eens dat de mythische eenhoorn ooit echt heeft bestaan, en dat het laatste exemplaar in de abdij van Herkenrode werd gesignaleerd. Maar waar moeten we zijn stoffelijke resten nu zoeken? En wie heeft zich meester gemaakt over de magische hoorn en heeft nu het eeuwig leven?

    Alle info over het stadsspel:
    https://stadsspel.blogspot.com/p/herkenrode.html
    Ebook met Opdrachten & Oplossingen (10 euro):
    https://www.xinxii.com/fictie-literatuur-1/mystery-crime-9/de-eenhoorn-van-herkenrode-507130

    Patrick Bernauw tekende voor het scenario en nam ook de rol van Aimé Duporte voor zijn rekening. Hilde Lieten fungeerde als presentatrice. Antoine Derksen stond in voor de montage en voor de eenhoornige foto's. Fernand Bernauw leverde geluidseffecten en muziek aan (zie ook: www.naami.bandcamp.com). Er werd ook gebruik gemaakt van muziek van www.purple-planet.com (Emotional Epic Trailer en Gothic Horror).

  • Dit is deel 2 van het luisterboek in hoorspelformaat "Lange Wapper Leeft!", voor u gebracht door Patrick Bernauw, naar een scenario van hemzelf en Dirk Dobbeleers. Treed nu in de voetsporen van de beroemdste kwelgeest van Antwerpen!

    Antoine Derksen stond in voor de montage en technische afwerking. Productie: vzw de Scriptomanen. Er werd gebruik gemaakt van Purple Planet Music (www.purple-planet.com), met name de nummers Central Park en Curse. Saltarello Medieval Dancers en Lithuanian Dancers werden betrokken bij Youtube, en de geluidseffecten werden ontleend bij freesound.org.

    Een stadswandeling, een stadsspel of een vertelling organiseren in Mysterieus België, met Patrick Bernauw?
    [email protected]
    www.stadsspel.be

    Download hier het volledige luisterboek:
    https://www.luisterrijk.nl/luisterboek/9789462664661/lange-wapper-leeft

  • Patrick Bernauw speelde voor u "Lange Wapper Leeft!" naar een scenario van hemzelf en Dirk Dobbeleers. Met dit luisterboek in hoorspelformaat kunt u in de voetsporen van Lange Wapper gaan dwalen door Antwerpen.
    Antoine Derksen stond in voor de montage en technische afwerking. Productie: vzw de Scriptomanen. Er werd gebruik gemaakt van Purple Planet Music (www.purple-planet.com), met name de nummers Central Park en Curse. Saltarello Medieval Dancers en Lithuanian Dancers werden betrokken bij Youtube, en de geluidseffecten werden ontleend bij freesound.org.

    Een stadswandeling, een stadsspel of een vertelling organiseren in Mysterieus België, met Patrick Bernauw?
    [email protected]
    www.stadsspel.be
    Download hier het volledige luisterboek:
    https://www.luisterrijk.nl/luisterboek/9789462664661/lange-wapper-leeft