Folgen
-
In de Zeeuwse wateren leeft de Oosterscheldekreeft. En dat is merkwaardig. Kreeften leven namelijk in gebieden met ruige rotskusten, zoals Amerika, Canada en Scandinavië. Wat doet dat dier dan op de zanderige zeebodem van Nederland? Is hij verdwaald? Of is er iets anders aan de hand? Pascal reist af naar Zuid-Beveland en ontdekt dat de kreeft inderdaad een immigrant is. Over hoe het zeedier hier terecht is gekomen, daar doen wilde verhalen over de ronde...
-
Bevindt zich onder het oude centrum van de Hofstad een geheim gangenstelsel? De geruchten hierover doen al een flinke tijd de ronde. De verborgen tunnels zouden in de verre geschiedenis dienst hebben gedaan als vluchtroute, aangezien Den Haag nooit een ommuurde vesting heeft gehad om zich tegen vijanden te beschermen. Inmiddels, eeuwen later, zou alleen nog een klein, select gezelschap van de tunnels af weten. Wat is er waar van al die verhalen? Pascal gaat op onderzoek met één doel: via zo’n geheime tunnel terechtkomen in dit ondergrondse gangenstelsel.
-
Fehlende Folgen?
-
Ze kunnen vijandig zijn, maar ook behulpzaam. Het zijn in ieder geval harde werkers. En wat er nooit ontbreekt: een puntmuts! We hebben het hier natuurlijk over de kabouter, een van de meest beroemde sprookjesfiguren. De kabouter zoals wij die nu kennen is wellicht wat doorgeschoten in z'n fabelachtige ontwikkeling. Maar dat kleine, hardwerkende wezentje heeft wel degelijk bestaan volgens verschillende bronnen. Pascal wil hier het fijne van weten en stuit in zijn zoektocht op een volkskundige plattegrond die hem vanuit Zuidoost-Brabant, via de Flevopolder weer terug naar het kleine plaatsje Bruggehuize brengt. En daar doet hij een verrassende ontdekking..
-
Vlak boven het Noord-Hollandse Schagen ligt buurtschap Keinse, een kleine gemeenschap met een handvol huizen. Middenin dit dorpje vind je een kapel met een bijzondere waterput. Of misschien wel een wónderlijke waterput, het zou namelijk gevuld zijn met heilig en geneeskrachtig water. Wat is er zo bijzonder aan deze plek? En wat heeft deze put te maken met bekende bedevaartsoorden als Santiago de Compostela en Lourdes? Pascal neemt een bijzonder object ter hand en ontrafelt gaandeweg het mystieke verhaal achter deze plek..
-
In de vroege Middeleeuwen was de piraat Klaus Störtebeker heer en meester over de Waddenzee. Samen met zijn bende enterde hij schepen om er vervolgens vandoor te gaan met de buit. Zo wist Störtebeker grote hoeveelheden kostbaarheden te veroveren. Dat kwam deels bij de arme bevolking van toen terecht, maar een ander deel is nooit gevonden. Al eeuwenlang wordt er gespeculeerd over waar deze omvangrijke schat ligt. Maar Pascal heeft aanwijzingen over waar hij moet zoeken en dat leidt hem naar een plek net buiten Nederland...
-
In Brabant, tussen Eindhoven en de Belgische grens, staat een markante boom: een grote beuk waarvan het wortelstelsel zich niet onder, maar boven de grond bevindt. Hoe kan dat?
Volgens een eeuwenoud verhaal heeft dit te maken met Zwarte Kaat. Zij was de leider van een roversbende, zo'n 400 jaar geleden. Nadat ze op wrede wijze aan haar einde kwam, zou ze op de plek van de beuk zijn begraven. Maar klopt dat verhaal? En kan een boom de vorm aannemen van menselijke resten? Pascal reist af naar het Brabantse Bladel en gaat op zoek naar antwoorden. -
'Verborgen Verhalen', de bekroonde podcast van de ANWB waarin Pascal van Hulst in Nederland op zoek gaat naar mysteries: raadselachtige natuurverschijnselen, lokale legendes en oude mythes, krijgt in 2022 een vervolg! Abonneer je op deze podcast in je favoriete podcast appen blijf je op de hoogte! Of kijk op anwb.nl/podcast voor meer informatie.
-
Waren de Bokkenrijders helden of criminelen? In Limburg vind je op een groot aantal dorpspleinen, gevels en in het landschap monumentjes en beelden die verwijzen naar deze mythische 'bende'. Pascal loopt vanuit Kerkrade de Bokkenrijdersroute, op zoek naar de oorsprong van dit verhaal dat talloze schrijvers, film- en televisiemakers heeft geïnspireerd. Waarom heeft het zo'n aantrekkingskracht? En hoe is het verbonden met de Franse Revolutie? Hoe meer Pascal over deze Limburgse geschiedenis te weten komt, hoe wranger de ontdekkingen...
-
Ligt op een landgoed in Assen de geheime dochter van Lodewijk Napoleon begraven? Lodewijk was de broer van veel beroemdere keizer Napoleon. Onder lichte dwang werd Lodewijk aangesteld als koning van Holland, in 1806. Er doen talloze verhalen de ronde over zijn buitenechtelijke verhoudingen. Uit één van die affaires zou een kind zijn voortgekomen dat haar leven doorbracht nabij Assen. Wat klopt er van dat verhaal? En op welke manier is het verbonden met Assen? Pascal gaat op onderzoek in de stad die op Lodewijk Napoleon een magische aantrekkingskracht had.
-
Zou het kunnen? Een boom die een geneeskrachtige werking heeft? In het Gelderse Overasselt bevindt zich een lapjesboom die elke dag opnieuw bezocht wordt door mensen die geloven in de kracht van deze plek. Door een lapje in de boom te hangen van een zieke, wordt deze genezen. Het is niet alleen een historische verhaal over een mooi volksgebruik, zo ontdekt Pascal...
-
Wat klopt er van de talloze verhalen over de hellehond? Het dier met vuurspuwende ogen zou ronddwalen in de buurt van het dorp De Lutte. Als je het beest ontmoet, zullen mensen in je omgeving worden getroffen door onheil. En dat is meer dan alleen een sterk verhaal, zo ontdekt Pascal tijdens zijn zoektocht naar dit mythische dier.
-
In Zeeland bevond zich eeuwen geleden een welvarend stadje: Westerschouwen. Totdat het werd opgeslokt door de zee. In deze kustprovincie ciruleren talloze legendes over zeemeerminnen en hun geheime krachten. Maar het verhaal over dit plaatsje is anders, hierin wordt de hoofdrol vervult door een zeemeerman die een vloek uitspreekt, waarna Westerschouwen verzwolgen wordt door de zee. Pascal gaat op zoek naar tastbare herinneringen aan dit ooit zo florerende stadje én hij probeert in contact te komen met de mysterieuze zeewezens uit de verhalen. Hij komt niet met lege handen thuis...
-
Op de Veluwe huist in een holle boom een spookachtig figuur die al eeuwen lang voorkomt in verhalen: de witte juffer van Hoog Soeren. Als je goed oplet, dan zou je haar 's nachts moeten kunnen zien. Pascal gaat op zoek naar de oorsprong van dit bijzondere verhaal. Hij ontdekt niet alleen dat deze juffer nog altijd mensen inspireert, maar ook dat er met deze plek veel meer aan de hand is dan hij in eerste instantie denkt.
-
Waar is de schat van De Lutine? Dit Britse schip verging tijdens een heftige storm in 1799, vlak voor kust van Terschelling. Aan boord bevond zich een kapitaal aan goudstaven en munten. Verschillende schatzoekers wisten na de schipbreuk kostbaarheden uit de zee vissen, maar lang niet alles. Tot op de dag vandaag wordt vermoed dat een groot deel van de verloren lading nog altijd ergens in de buurt van Terschelling op de zeebodem moet liggen. Maar waar? Pascal gaat op zoek naar aanknopingspunten.
-
Zit er goud in de grond van Overijssel? Ruim een eeuw geleden waren twee professionele goudzoekers daar heilig van overtuigd. Zij ontketenden rond Nijverdal een ware goudkoorts. Overal werden stukken land afgegraven, op zoek naar kostbare edelmetaal. Pascal reist af naar de Sallandse Heuvelrug. Hij gaat op zoek naar sporen van de goudkoorts en natuurlijk het goud zélf.
-
Midden op de Veluwe bevindt zich een groot gat in de grond. Wie teruggaat in de geschiedenis ontdekt dat dit er al vele eeuwen zit. Maar wat is de verklaring van deze opmerkelijke plek in het Veluwse landschap? Klopt het verhaal dat hier ooit een kolossaal klooster stond dat op een raadselachtige manier in de bodem is verdwenen? En waarom heeft deze plek tot op de dag van vandaag zo'n grote aantrekkingskracht op allerlei mensen? Pascal gaat op onderzoek uit en dompelt zich onder in het mysterie van het Solse Gat.
-
Mammoeten, wolharige neushoorns en... reuzenherten: ooit leefden ze allemaal op het Nederlands grondgebied. Inmiddels zijn ze al duizenden jaren uitgestorven. Tenminste, daar gaat iedereen vanuit. Het reuzenhert lijkt namelijk een uitzondering, want het enorme dier leefde nog veel langer dan zijn tijdgenoten. En zou het niet mogelijk zijn dat hij nu nog steeds rondloopt? Pascal gaat op zoek in de bossen rond het Drentse Schoonloo.