Episodes
-
I Ukraine er sejrsbevidst atmosfære afløst af en mere afdæmpet holdning til krigen. Vi hører fortsat om ukrainske styrkers heroiske kamp, men deres tab er store, og infrastrukturen bliver bombet. Russerne har gravet sig ned, holder ukrainerne stangen - og har forbedret deres elektroniske krigsførelse. Præsident Zelenskyj står over for en Putin, der stadig er parat til at ofre sine soldater, et splittet Europa, der skal enes om flere penge til Ukraine - og risikoen for Trump i Det Hvide Hus. Og uden for Ukraine taler flere og flere om, at Zelenskyj bør forhandle en våbenhvile! Men hvad skal den i givet fald føre til?
Gæster: Claus Mathiesen, Søren Liborus og Matilde Kimer.
Vært: Steffen Gram. -
Halvanden million palæstinensere er fordrevet fra det nordlige Gaza til det sydlige Gaza. Nu venter næste kapitel i deres tragedie. Hvor skal de så tage hen - for de kan ikke slippe ud af Gaza! Grænsen til Ægypten er lukket. Mindst 5,5 millioner palæstinensere bor i de arabiske lande - og de vil ikke have flere. Imens krigen i Gaza fortsætter, debatterer omverdenen om, hvad der skal ske med palæstinenserne, hvem der skal styre det næste Gaza - og om det overhovedet kan blive en stat!
Gæster: Sune Haugbølle, Puk Damsgaard og Allan Sørensen.
Vært: Steffen Gram. -
Missing episodes?
-
De skal tale risiko for krig over Taiwan. De skal tale narko og micro-chips. Ukraine, Putin og Gaza. Handel - og samhandel. Joe Biden og Xi Jinping skal forsøge at samle den debat op, som amerikanerne skød ned med den kinesiske spionballon. Men ingen siger, at det vil lykkes, for den gensidige mistillid er monumental. Og de to præsidenter er svækkede - af dårlig økonomi i Kina og forestående valg i USA. Så forventningerne er beherskede til deres topmøde - det vigtigste i år - selvom det globale samfund kan trænge til solide resultater.
Gæster: Jacob Funk Kirkegaard, Friis Arne Petersen & Philip Róin.
Vært: Steffen Gram. -
Hizbollahs leder Nasrallah tordnede fra Libanon mod Israel, mod USA - men han ville ikke i krig, og palæstinenserne var skuffede. USA's udenrigsminister Blinken rejste regionen tynd - og advarede Iran mod at smide benzin på bålet, der brænder i Gaza. Og i Iran tøver præstestyret - og bygger alliancer mod Israel og USA! Gaza-krigen kan stadig eksplodere til en regional konflikt. Det afhænger ikke mindst af, hvordan krigen i Gaza udvikler sig, og hvad Irans reaktion bliver.
Gæster: Anne Kirstine Rønn, Allan Sørensen og Rasmus Christian Elling.
Vært: Steffen Gram. -
Biden er på overarbejde. I årevis har han forsøgt at vikle USA ud af Mellemøsten. Nu er USA igen suget ind i en krig. Han har sendt hangarskibe afsted. Bombet iranske mål i Syrien. Advaret modstandere mod at smide benzin på det brændende Gaza. Han har støttet Israel, krævet humanitær hjælp til Gaza og frigivet gidsler. Han og hans folk taler med alle, der har interesser i Gaza! For Israel vil udrydde Hamas! Men kan Hamas udryddes? Og hvem skal håndtere Gaza og 2 millioner palæstinensere - når og hvis krigen slutter?
Gæster: Anders Jerichow, Kristian Søby Kristensen og Rasmus Sinding Søndergaard.
Vært: Steffen Gram. -
20 måneders krig i Europa har i den grad forvandlet Den Europæiske Union. Fra at være nok i sig selv taler EU's topledere nu om en ny udvidelse mod øst og sydøst - så EU måske når op på 36 medlemslande. I køen står Ukraine og Moldova, og de kan måske blive medlem i 2030. Men kan EU indlemme et så enormt land, som er i krig? Og er EU overhovedet klar? EU står over for vældige udfordringer: Hvor stor skal unionen være, hvordan skal samarbejdet fungere, når man er over 30 medlemmer, og hvad skal EU's rolle være i verden? EU-landene har netop taget hul på debatten.
Gæster: Rebecca Adler-Nissen, Bo Lidegaard og Ole Ryborg.
Vært: Steffen Gram. -
I Mellemøsten venter alle på det israelske angreb på Gaza - og på Biden! Kan han forhindre, at krigen bliver en regional storkrig? Imens dukker nye detaljer op i Israel om, hvad der skete den morgen, Hamas angreb og massakrerede hundreder af israelere. Og vreden vokser blandt israelerne, også over den regering, der ikke kunne forsvare sine borgere. I Gaza fortsætter strømmen af flygtninge fra nord mod den sydlige del af striben, gennem ødelagte bydele. Og den humanitære situation er katastrofal. De mangler vand, mad, strøm - alt, hvad der skal til for få et samfund til at fungere.
Gæster: Claudia Læssøe Pedersen, Bjarke Skaaning og Allan Sørensen.
Vært: Steffen Gram. -
Lørdag morgen løb Hamas-militser israelske forsvarslinjer over ende og invaderede et uforberedt Israel - den værste dag i Israels historie. Den dag, hvor myten om israelsk uovervindelighed brast. 900 israelere er blevet dræbt, mellem 100 og 150 taget som gidsler. En lille uge senere er flere end 700 palæstinensere blevet dræbt. Israel har bebudet, at Hamas skal knuses, har mobiliseret 300.000 soldater og indledt et endeløst bombardement af Gaza. Så hvad sker der nu med den fredsproces, som saudiaraberne, amerikanerne og israelerne havde arbejdet på - som hverken Hamas eller Iran ville acceptere?
Gæster: Claudia Læssøe Pedersen, Sune Haugbølle og Allan Sørensen.
Vært: Steffen Gram. -
Deres øjne er tomme. Deres få ejendele pakket ned i tasker eller poser. Over 100.000 armeniere er flygtet fra Nagorno-Karabakh - den armenske enklave i Aserbajdsjan - til Armenien. Deres hovedstad er nu en tom spøgelsesby. En historisk konflikt skrev endnu et kapitel, da Aserbajdsjan angreb Nagorno-Karabakh for to uger siden og sendte armenierne på flugt. Så meddelte armenske myndigheder i Nagorno-Karabakh - at det er slut. At det ikke eksisterer mere efter nytår. Men - det er ikke nødvendigvis afslutningen på tragedien.
Gæster: Claus Mathiesen, Nanna Muus Steffensen og Matilde Kimer.
Vært: Steffen Gram. -
Der er en revolution på vej i Mellemøsten! Saudi Arabiens kronprins har en plan - for sit land og region. Forsoning med Iran, forhandlet via Xi Jinping, er på vej. Forsoning med Israel, skubbet i gang af Biden, krabber sig afsted. Militær forsvarsaftale med USA - under forhandling (gerne ledsaget af civil atomenergi). Kronprinsen er i gang med at modernisere sit land, sikre saudiarabisk sikkerhed - og udvikle landet til en regional supermagt. Men - vil det store projekt lykkes for Kronprinsen?
Gæster: Allan Sørensen, Helle Malmvig & Anders Jerichow.
Vært: Steffen Gram. -
Dønninger af frustrationer skyller ind over FN. "Det globale Syd" og "krigen i Ukraine" konkurrerer om tilhængere og indflydelse. Stats- og regeringschefer bliver bare væk - fra Kinas Xi og Ruslands Putin til Frankrigs Macron og briternes Sunak. Generalsekretær Guterres advarer om, at det svækker FN. Men FN-systemet og Sikkerhedsrådet er allerede udhulet - af træghed, af ælde, af fortiden, der ikke matcher nutiden og fremtiden. Så hvad sker der med FN - med verdensmål, med kampen mod klima-forandringer, med de fredsbevarende aktioner, med de humanitære aktioner? Nogle bliver, andre forsvinder - men hvad med selve FN?
Gæster: Charlotte Slente, Ulrik Vestergaard Knudsen og Ole Wæver.
Vært: Steffen Gram. -
G20-topmødet i Indien blev en bet for Vesten i almindelighed og Ukraine i særdeleshed. Sluterklæringen omtaler slet ikke Rusland som aggressoren, og russerne kalder mødet for "en succes". Forhandlingerne i New Delhi skærpede billedet af en ny verdensorden, hvor det globale syd forfølger egne interesser, mens krigen i Ukraine bliver arkiveret under "Europas problem". Så hvilke nye alliancer og brudflader aftegner sig i den nye verdensorden? Og hvad betyder det helt konkret for det, der foregår på slagmarken i Ukraine?
Gæster: Claus Mathiesen, Camilla Nørup Sørensen og Søren Liborius.
Vært: Steffen Gram. -
G20-topmødet i den kommende weekend skulle være premierminister Modi og Indiens store øjeblik. Modi har forberedt mødet i et år. Inderne er netop landet på månen. Der er blevet flere indere end kinesere. Indiens vækst er større end Kinas. Men så sendte Kinas præsident Xi afbud til G20. Xi havde sejret på BRICS-topmødet i Sydafrika - på Indiens bekostning. Nu er konflikten mellem Modi og Xi brudt ud i lys lue. Så flytter det Modi og inderne over i en vestlig lejr? Og hvad bliver konsekvenserne for de enorme globale problemer, som G20 skulle være med til at løse?
Gæster: Freddy Svane & Friis Arne Petersen.
Vært: Steffen Gram. -
Partiejer Trump står med 91 anklager i fire retssager, der kan sende ham år i fængsel før næste præsidentvalg. Otte håbefulde republikanere gør deres hoser grønne hos vælgerne - for sæt nu Trump dropper ud! Hvis ikke, så har én af de otte en chance for at blive hans vicepræsidentkandidat. Republikanernes valgkamp er i gang! Og kampen står om de vrede amerikanere! Men hvem er de vrede republikanske vælgere? Hvad er de vrede over?
Gæster: Anne Alling, Niels Bjerre-Poulsen og Claus Elholm Andersen.
Vært: Steffen Gram. -
De vestlige lande slog på trommer. Putins Ukraine-invasion skulle fordømmes i FN. Og verdenssamfundet fordømte Putin. Men hvorfor stemte kun halvdelen af Afrikas nationer mod Putin? Hvorfor vil land efter land i "Det globale Syd" stadig ikke tage afstand fra Putins invasion? Hvad var det, der ramte vestlig selvforståelse - som vi ikke havde set komme? Og nu har BRICS-landene topmøde, hvor 23 nationer søger medlemskab - for at skabe en parallel til Vestens G-7. Tre danske ambassadører taler om deres møde med en ny tid, om hvorfor "Det globale Syd" kalder Vesten for hykler - og hvorfor vi i Vesten opdagede det så sent.
Gæster: Martin Bille Hermann, Kristian Kirkegaard Edinger og Tobias Elling Rehfeld.
Vært: Steffen Gram. -
Nigers præsident Bazoum sidder fanget i et kælderrum i sit palads. Chefen for præsidentens egen garde fjernede den demokratisk-valgte præsident og truer med at anklage Bazoum for landsforræderi. Niger er et af Afrikas store lande - og en krumtap i Vestens forsøg på at dæmme op for islamisk terror i Sahel og det vestlige Afrika. Nu er tusinder af vesterlændinge evakueret - og demonstranter i hovedstaden kalder på Putin. Men kuppet er mere end et tilbageslag for Vesten. Det truer også med at vælte landets fremskridt - og forstærke den islamiske terror, der hærger Vestafrika.
Gæster: Birgitte Nygaard Markussen, Thomas Mandrup og Signe Marie Cold-Ravnkilde.
Vært: Steffen Gram. -
Ukraines skæbne bliver endevendt på konference i Saudi-Arabien. I Ukraine fortsætter blodsudgydelserne på slagmarkerne - hvor ukrainernes offensiv stadig kører i første gear. I Rusland forbereder unge russere sig på nye mobiliseringer - og Putin på en endeløs krig i Ukraine, der skal knække Ukraine og kappe Ruslands flere hundrede års bånd til Europa. Jo længere krigen trækker ud, jo sværere bliver det at stoppe den.
Gæster: Flemming Splidsboel, Valentyna Shapovalova og Kristian Lindhardt.
Vært: Steffen Gram. -
I Putins univers bliver forrædere dræbt. Lørdag morgen var Prigozhin, der sendte sine Wagner-enheder mod Moskva, en forræder. Men Putin blinkede. Han bad Belarus-diktatoren Lukasjenko om at forhandle med Prigozhin. Det lykkedes. Prigozhoin trak sig tilbage. Lørdag aften lod Putin ham gå i eksil - og reddede sit regime. Men mandag aften rasede Putin igen over Prigozhin, der med sit opgør mod Putins militære chefer, kastede Putin ud i hans største krise nogensinde. Men hvordan kunne Prigozhin begå mytteri? Hvorfor vidste Putin intet - når CIA vidste, hvad der kom? Hvem kan Putin stole på nu?
Gæster: Flemming Splidsboel, Søren Liborius og Flemming Rose.
Vært: Steffen Gram. -
Kreml er overvældende i al sin storhed. Og Putin har taget Kreml til sig. Det er her, han som enevældig fører sin krig i Ukraine - og manøvrerer konflikterne mellem magtens centre i Rusland. Hæren, forsvarsministeriet, sikkerhedstjenester, de private militser - som Yevgeny Prigozhins Wagner-hær. Det er herfra, han har tvunget kritikere til tavshed og russerne til at acceptere hans krig. Men hvem er hans håndlangere? Hvis Putin forsvinder, hvordan vil hans arvtager så regere Rusland? Som Putin har gjort det, eller....?
Gæster: Andrey Kazankov, Claus Mathiesen og Flemming Rose.
Vært: Steffen Gram. -
I 12 år har Syriens Assad bekæmpet sit folk. I dag har 15 millioner syrere brug for humanitær hjælp. Men FN har kun 11% af budgettet på plads. Syrien er en ødelagt stat. Så da Assad blev inviteret ind i Den Arabiske Ligas varme og kindkys af Saudi-Arabiens kronprins, dukkede spørgsmålene frem igen: Hvordan kan en præsident overleve at gasse børn? Hvorfor ignorerede Obama sin egen politik? Hvorfor har Iran og Rusland forvandlet Syrien til en slagmark for at redde Assad? Og hvorfor bliver det ikke bedre?
Gæster:
Puk Damsgård.
Helle Malmvig.
Martin Lidegaard.
Vært: Steffen Gram. - Show more