Bölümler
-
Goede behandeling van jongeren in de forensische zorg, dát is waar Erik Jongman, psycholoog-psychotherapeut zich hard voor maakt. Hij mag dan uit de middenklasse komen (zijn woorden), door doelbewust door de ogen van de jongeren te kijken kan hij zich in hen verplaatsen. Samen met Petra Lenssen, psychotherapeut en bestuurslid forensische CGT, gaat Mieke Ketelaars met hem in gesprek om te achterhalen hoe je deze doelgroep bereikt en welke rol er voor CGT is weggelegd.
🎙 De podcastpagina op het VGCt Kennisnet
-
Weerbaarheid bij de politie. Een thema voor de VGCt-podcast? Zeker, volgens Petra Lenssen, psychotherapeut en bestuurslid forensische CGT. In deze negentiende aflevering van de VGCt-podcast gaan we samen met hoogleraar Annika Smit in gesprek om te kijken wat weerbaarheid is, hoe we de weerbaarheid van professionals kunnen vergroten en wat dat betekent voor het forensische veld.
Geïnteresseerd in meer? Lees dan vooral de volgende artikelen:
Aerts, J. E. M., Rijckmans, M. J. N., Bogaerts, S., & van Dam, A. (2023). Establishing an optimal working relationship with patients with an antisocial personality disorder. Aspects and processes in the therapeutic alliance. Psychology and Psychotherapy: Theory, Research and Practice, 96(4), 999-1014.Clercx, M. (2023). Connecting the dots: Forensic vigilance as a core competency of forensic mental healthcare professionals (Doctoral dissertation, Sl: sn).🎙 De podcastpagina op het VGCt Kennisnet
-
Eksik bölüm mü var?
-
In de behandeling van eetstoornissen spelen technieken als wegen en een eetdagboek bijhouden een belangrijke rol. Dat klinkt misschien simpel, maar de praktijk blijkt nogal eens weerbarstig. In deze korte reeks vertellen CGT-therapeuten waarom deze technieken zo belangrijk zijn en welke knelpunten die je kunt tegenkomen.
In de eerste aflevering vertelt Alberte Jansingh, klinisch psycholoog en werkzaam in een kliniek voor eetstoornissen, over wegen. Waarom is wegen zo’n belangrijke techniek in de behandeling van eetstoornissen en hoe ga je om met weerstand tegen wegen?
-
In de behandeling van eetstoornissen spelen technieken als wegen en een eetdagboek bijhouden een belangrijke rol. Dat klinkt misschien simpel, maar de praktijk blijkt nogal eens weerbarstig. In deze korte reeks vertellen CGT-therapeuten waarom deze technieken zo belangrijk zijn en welke knelpunten die je kunt tegenkomen.
In de tweede aflevering vertelt Alexandra Dingemans, senior onderzoeker bij GGZ Rivierduinen en werkzaam op een afdeling voor eetstoornissen, over het eetdagboek. Waarom is een eetdagboek* zo belangrijk in de behandeling van eetstoornissen en hoe zet je het in de praktijk in?
*N.B. In de podcast gebruiken we de term 'eetdagboek' . Echter, soms wordt in het veld ook de term eetregistratie of self-monitoring gebruikt. Dit zijn verschillende termen voor dezelfde methode, waarbij niet alleen het eten wordt geregistreerd, maar ook het moment en de plaats van eten, het gezelschap, de gedachten en emoties die het eten oproept, eventuele compensatiestrategieën en of de maaltijd gepland was.
-
Bijzondere ervaringen bij jongeren. Zeldzaam? Zeker niet als we klinisch psycholoog Yvonne de Jong moeten geloven. Het horen, zien of voelen van dingen die er niet zijn, komt vaak voor onder jongeren. Helaas wordt het regelmatig te laat gesignaleerd als deze ervaringen overspoelen. Hierdoor wordt de kans op escalatie vergroot. Precies daarom ontwikkelde Yvonne samen met ervaringsdeskundige Bert Dorrestein en anderen een werkboek speciaal voor deze doelgroep. In deze achttiende aflevering van de VGCt-podcast vertellen ze hun tips en tricks om jongeren met bijzondere ervaringen te begeleiden.
🎙 De podcastpagina op het VGCt Kennisnet
-
De forensische sector, bij uitstek een sector waar veel professionals bepaalde vooropgezette, negatieve ideeën bij hebben. En dat is niet alleen problematisch, maar ook onnodig volgens bijzonder hoogleraar Arno van Dam en Petra Lenssen, psychotherapeut en manager behandeling van een forensische afdeling in de GGZ en tevens VGCt-sectiebestuurslid forensische CGT. In deze zeventiende aflevering van de VGCt-podcast vertellen ze over hun ervaringen in de forensische zorg, hoe je ook bij deze doelgroep een therapeutische relatie kunt aangaan en over de vele interessante dilemma’s waar ze in hun dagelijkse werk mee te maken krijgen. Vraag je je af of werken in de forensische sector iets voor jou is? Luister dan vooral!
🎙 De podcastpagina op het VGCt Kennisnet
-
Tinnitus of oorsuizen. Een vervelend probleem met een nog vervelender imago. De media gaat er prat op om tinnitus en gehoorverlies aan elkaar te koppelen en de ernstigste gevallen breed uit te meten. Een kwalijke zaak aldus klinisch neuropsycholoog Olav Wagenaar (Rijndam revalidatiecentrum) en onderzoekscoördinator Rilana Cima (Tinnitus expertisecentrum ism Adelante en Maastricht University). In deze zestiende aflevering van de VGCt-podcast vertellen ze het echte verhaal van tinnitus. Wat is het en hoe behandel je het?
🎙 De podcastpagina op het VGCt Kennisnet
-
Het thema van het VGCt-najaarscongres 2022 is ‘Under pressure’. De GGZ staat namelijk onder druk. In deze najaarscongresspecial ga ik zoek naar cijfers en oplossingen. Hoe erg is het nu precies gesteld met de werkdruk van zorgprofessionals? En belangrijker nog, welke oplossingen hebben de praktijk al bereikt? Vijf professionals doen daarover hun verhaal. Van sociale ondersteuning tot innovatieve technologieën, de inzet van studentassistenten en een zorgvuldigere afweging over het afronden van behandelingen, je hoort het allemaal in de veertiende aflevering van de VGCt-podcast.Met dank aan Anneloes van den Broek, Davy Brugman, Francisco Steenbakkers, Marloes Verhaar en Michel Reinders voor hun tijd en verfrissende inzichten.
🎙 De podcastpagina op het VGCt Kennisnet
-
Angstbehandeling bij jeugdigen, Q&A met Martine Onland. Natuurlijk weet je alles over angstbehandeling bij jeugdigen, maar dat betekent nog niet dat het altijd even makkelijk is om je behandeling in de praktijk vorm te geven. In de veertiende aflevering van de VGCt-podcast beantwoordt Martine Onland, psychotherapeut BIG en gz-psycholoog BIG, daarom vragen uit het veld. Hoe betrek je ouders? Wat doe je wanneer leerervaringen niet generaliseren? En wat is nou eigenlijk de grootste mythe in het veld? En mocht je het willen weten, Martine vertelt ons ook waar zij stiekem bang voor is.
🎙 De podcastpagina op het VGCt Kennisnet
-
Naasten bij individuele behandeling betrekken is niet zo moeilijk als het lijkt en kan je potentieel veel opleveren. Een duidelijk statement van Lam Keijsers, klinisch psycholoog en psychotherapeut. Toch merkt hij in zijn onderwijs dat dat therapeuten vaak aarzelen om naasten uit te nodigen in de behandelkamer. In deze dertiende aflevering van de podcast zet hij uiteen wat de meerwaarde ervan is en hoe je om kunt gaan met moeilijke situaties als frictie of verschillen van mening.
🎙 De podcastpagina op het VGCt Kennisnet
-
Veel patiënten die met persisterende depressie kampen, hebben onvoldoende baat bij reguliere CGT aldus gz-psycholoog Jenneke Wiersma. Zij bracht voor deze groep CBASP naar Nederland. De twaalfde aflevering van de VGCt-podcast staat dan ook in het teken van de behandeling van persisterende depressie. Wat is CBASP, welke rol speelt de therapeut in CBASP en kleven daar ook risico’s aan? En wat is er mis met de manier waarop we de uitkomst van behandeling momenteel meten?
🎙 De podcastpagina op het VGCt Kennisnet
-
Waar anorexia nervosa en boulimia nervosa inmiddels bekende eetstoornissen zijn, geldt dat niet voor de eetbuistoornis (BED). Hoog tijd om daar verandering in aan te brengen, aldus onderzoeker en psycholoog Alexandra Dingemans. Te meer omdat BED gepaard gaat met enorme schaamtegevoelens.De elfde aflevering van de VGCt-podcast staat dus in het teken van de eetbuistoornis. Hoe is dat anders dan een ‘normale’ eetbui en waar komt die schaamte vandaan? En uiteraard bespreken we ook de wijze waarop CGT mensen met BED kan helpen.
🎙 De podcastpagina op het VGCt Kennisnet
-
Diana Kroes over ARFID bij kinderen en jongeren.Bij ARFID staan voedingsproblemen op de voorgrond. Onderliggend kan de problematiek van kinderen en jongeren met ARFID echter sterk verschillen. Toch is gedragswetenschapper Diana Kroes van mening dat het label in de praktijk nuttig is, omdat het erkenning geeft aan gezinnen en richting biedt voor behandeling. De tiende aflevering van de VGCt-podcast staat dan ook in het teken van ARFID. Hoe onderscheiden je ‘normale’ eetproblemen van ARFID? En hoe betrek je ouders bij de behandeling, zonder autonomie weg te halen bij een jongere?
🎙 De podcastpagina op het VGCt Kennisnet
-
In het nieuws hoor je vaak schrijnende verhalen over jongeren die kampen met anorexia nervosa. Hoewel dat zorgt voor meer aandacht voor een ernstig probleem, zou onderzoeker en psycholoog Klaske Glashouwer ook graag aandacht willen voor de behandelingsmogelijkheden. Want vaak is dwang en drang niet nodig. In deze achtste aflevering van de VGCt-podcast onder meer aandacht voor de manier waarop je jongeren kunt motiveren voor behandeling en de rol van ouders bij behandeling.
🎙 De podcastpagina op het VGCt Kennisnet
-
Bij relatieproblematiek denken veel mensen niet meteen aan cgt. Toch zijn veel koppels gebaat bij deze behandelvorm. Hoog tijd dus om hier meer aandacht aan te besteden. In deze achtste aflevering van de VGCt-podcast praten we met psycholoog Aerjen Tamminga. Welke behandelingen zijn evidence-based? En hoe bouw je een relatie op wanneer je niet één maar twee personen in therapie ziet? En natuurlijk bespreken we ook wat de invloed is van COVID-19 op relaties?
🎙 De podcastpagina op het VGCt Kennisnet
-
Dit jaar heeft het VGCt-najaarscongres als thema ‘Practice what you preach’. We zeggen wel evidence-based te werken, maar iedereen verstaat daar toch weer nét wat anders onder. Bovendien wijken veel therapeuten toch af van protocol.
In deze speciale aflevering van de VGCt-podcast vragen we Agnes van Minnen, hoogleraar aan de universiteit van Nijmegen en directeur behandelprogramma bij Psytrec, hoe zij denkt over evidence-based werken. Hoe kunnen influencers ons helpen in ons werk? Zijn zorgstandaarden eigenlijk wel evidence-based? En natuurlijk kunnen we het niet nalaten om Agnes zelf te vragen naar haar valkuilen.
-
Bonustrack bij de VGCt Podcast - OC. Henny Visser over OCD in tijden van COVID-19.
-
We kennen OCD vooral van voorbeelden als het dwangmatig handen wassen en het gas controleren. Maar volgens psycholoog en onderzoeker Henny Visser kent OCD veel meer vormen. En juist daarom duurt het vaak onnodig lang voordat een diagnose wordt gesteld.In deze zesde aflevering van de VGCt-podcast kijken we dan ook naar de verschillende uitingsvormen van OCD. Hoe past angst om homoseksueel te zijn in het OCD-plaatje? Hoe pak je dwangmatige gedachten aan in cgt? Wat doe je als cliënten te angstig zijn voor exposure? En natuurlijk hebben we het ook over de behandelvorm Inference Based Approach (IBA). En wil je weten hoe Henny Visser denkt over OCD in tijden van COVID-19? Luister dan ook de bonustrack.
🎙 De podcastpagina op het VGCt Kennisnet
-
Elke dag sterven er zo’n vijf mensen aan zelfdoding. En door COVID-19 pandemie is de kans aanwezig dat we afstevenen op een sterke stijging in dat aantal, aldus psycholoog en promovendus Jasper Wiebenga.De vijfde aflevering van de VGCt-podcast staat dan ook in het teken van suïcidaliteit. Hoe goed zijn professionals in het inschatten van het risico op suïcide? Hoe kan CGT helpen? En natuurlijk gaan we het ook hebben over COVID-19.
🎙 De podcastpagina op het VGCt Kennisnet
-
EMDR: van persoonlijke ervaring uitgegroeid naar een evidence-based behandeling. Maar ook een behandeling gekenmerkt door veel nieuwe ontwikkelingen, als we EMDR-onderzoekers Ad de Jongh en Suzy Matthijssen moeten geloven.In de vierde aflevering van de VGCt-podcast praten we over EMDR. Hoe en voor wie werkt het? Hoe bepaal je als therapeut de keuze voor EMDR of CGT? En kan je inderdaad valse herinneringen opwekken met EMDR?
🎙 De podcastpagina op het VGCt Kennisnet
- Daha fazla göster