Episodes
-
Spelen eieren een rol spelen bij het voorkomen van dementie? En hoe zit het nu echt met eieren en cholesterol? Een ei hoort erbij!? Ivonne Pappot gaat hierover in gesprek met Andrea van Vuuren.
Lees het artikel op: https://voedingsgeneeskunde.nl/news/eieren-voedzaam-veilig-en-duurzaam
-
Supplementen met vitamine B6 kwamen in de media regelmatig in opspraak, de reden waarom gezondheidsautoriteiten de maximale dosis vitamine B6 in supplementen naar omlaag hebben gebracht. In deze aflevering bespreken Ivonne Pappot en Andrea van Vuuren welke vitamine B6-vormen in supplementen en in het lichaam voorkomen. Ondertussen zijn we ook meer te weten gekomen over de toxiciteit van vitamine B6.
-
Episodes manquant?
-
Coca-Cola stimuleert suikervrije dranken door het gebruik van suikervervangers. Wat is het verschil met suiker en hoe veilig en gezond zijn deze alternatieven? Een actueel onderwerp voor de nieuws-podcast van Ivonne Pappot en Andrea van Vuuren.
Lees het bijbehorend artikel gratis op voedingsgeneeskunde.nl.
-
Pijnstillers doen vrijwel niets bij artroseklachten en er is een grote kans op bijwerkingen. Zijn er werkzame supplementen bij artrose? Luister nu naar het antwoord op deze vraag in de podcast van Ivonne Pappot met Andrea van Vuuren.
-
De inname van selenium door Nederlandse volwassenen ligt ruim beneden de nieuwe ‘voorlopige geschatte gemiddelde behoefte’. Ook de voedingsstatus is onvoldoende. Frits Muskiet vraagt in het gesprek met Ivonne Pappot meer aandacht voor selenium. Luister nu naar deze nieuws-podcast!
-
De biologische klok, chronotypes en het chrono-voedingsplan, dat is waar Ivonne Pappot deze week over in gesprek gaat met diëtist Elly Kaldenberg. Aanleiding is dat ze vorige maand samen met Gerda Pot het boek 'Het ritme van eten' heeft gelanceerd.
-
Ivonne Pappot en Andrea van Vuuren kijken in de korte nieuwspodcast van deze week naar het schap van de voedingssupplementen. Ze bespreken de voor- en nadelen van de verschillende toedieningsvormen, zoals tabletten, capsules, poeders, druppels, bruistabletten en sprays.
-
In deze korte nieuwspodcast bespreekt Ivonne Pappot met Andrea van Vuuren hoe je tot een goed suppletie-advies op maat komt tijdens de zwangerschap. Voor zwangeren is het extra belangrijk om gezond en veilig te eten en te drinken. Interessant daarbij is de discussie over het wel/niet adviseren van supplementen. Micronutriënten die daarbij vaak naar voren komen zijn foliumzuur, vitamine A en D, jodium, calcium en ijzer.
-
Arjen Lubach is in zijn Avondshow in de wereld van voedingssupplementen gedoken en is zeer kritisch op het gebruik ervan. Hij schaart deze producten onder een lucratieve vorm van kwakzalverij. Hij stuitte op vele vitaminereclames van influencers of BN’ers die allerlei supplementen aansmeren. Het zou om pure misleiding gaan. Deze satire is de basis voor de korte nieuwspodcast van deze week waarbij Ivonne Pappot ook dit keer in gesprek gaat met Andrea van Vuuren, kennisspecialist in voeding en supplementen.
-
Te veel alcohol is ongezond. Maar hoeveel is teveel?
Zijn er gezondheidsvoordelen voor een beetje drinken? Of is helemaal niet drinken de beste optie? Een belangrijk onderwerp voor weer een nieuws-podcast door Ivonne Pappot en Andrea van Vuuren. -
Er is veel onderzoek gedaan naar sojagebruik in relatie tot onze gezondheid. Het zou bijvoorbeeld bij kunnen dragen aan hormoonproblemen, kanker of mineralendeficiënties. Daar is ook vaak discussie over, evenals de genetische modificatie van soja. Over hoe dit nu werkelijk zit gaat Ivonne Pappot in gesprek met Andrea van Vuuren.
-
De keuze is groot in het vetschap! Net zo groots als de discussie welk soort vet of olie het meest geschikt en gezond is om je eten in te bereiden. Bijzonder onderwerp voor een nieuws-podcast met Ivonne Pappot en Andrea van Vuuren.
-
Zowel vanuit de praktijk als de wetenschap is er veel belangstelling voor probiotica en het microbioom. Probiotica zijn levende bacteriën die een positief effect hebben op de gezondheid wanneer ze in voldoende hoeveelheden worden geconsumeerd. Ivonne Pappot gaat met Andrea van Vuuren in gesprek over wat de mogelijkheden van probiotica in de praktijk zijn vandaag de dag .
-
Op het Voedingsgeneeskunde-congres praat redacteur Mara Ruijter na met keynote Leo Pruimboom over zijn betoog over hersenontsteking, bruin vet en dag-nachtritme.
Meer over de inhoud van het Voedingsgeneeskunde-congres over 'Voeding voor het brein' is te lezen in nummer 3 van Voedingsgeneeskunde. Voor een losse editie of een abonnement, verwijzen we u naar de website van Voedingsgeneeskunde.
-
Hoe het echt zit met 'Voeding voor het brein' besprak Georgia Ede op het Voedingsgeneeskunde-congres op 2 juni jongstleden. Onze redacteur Mara Ruijter gaat met nutritional psychiatrist Georgia Ede in gesprek waarbij de highlights op basis van wetenschap en praktijk worden samengevat.
Meer over Voeding en het brein en Georgia Ede is te lezen in nummer 3 van Voedingsgeneeskunde. Voor een losse editie of een abonnement verwijzen we u naar voedingsgeneeskunde.nl.
-
'Lessen uit de oertijd; vis als medicijn' was het thema van een uitgebreide podcast in samenwerking met Nutramin. En in deze korte nieuws-podcast gaat Ivonne Pappot met Andrea van Vuuren in gesprek hoe je een goed kwalitatief visolie-supplement kiest.
-
Over de link tussen de darmen en de hersenen is al veel geschreven geweest. In deze podcast noemt Andrea van Vuuren deze darm-brein-as een vorm van geniale communicatie. Een mooie aanvulling op het Voedingsgeneeskunde-congres dat op 2 juni van start gaat.
-
Genen en het brein. Op het Voedingsgeneeskundecongres ‘Voeding voor het brein’ op 2 juni verzorgt Eveline van der Wel twee workshops over genen in relatie tot het brein. In deze korte nieuwspodcast nodigt Ivonne Pappot Eveline uit om alvast een tipje van de sluier op te lichten.
-
Er zijn steeds meer vormen van vasten; intermittend vasten, keto- of sportvasten en er is het traditioneel vasten vanuit de natuurgeneeskunde of het geloof. Ivonne Pappot gaat dit keer in gesprek met Andrea van Vuuren over vasten, wat het doet en of het gezond is.
-
Georgia Ede is nutritional psychiatrist in Amerika en komt speciaal voor VGBC2023 naar Nederland. Dit mag je niet missen. Luister naar Lieneke van de Griendt, huis- en leefstijlarts en tevens congresvoorzitter waarom haar lezing op 'Voeding voor het brein' op 2 juni de moeite waard is!
- Montre plus