Folgen
-
Jan is èn boer èn filosoof èn kan al jaren jaren vooruit zien wat er volgens hem moet veranderen in de landbouw. En dat niet alleen. Hij is ook al 30 jaar bezig om die visies letterlijk te uit te voeren op zijn boerderij de Eemlandhoeve in Spakenburg. Want dan weet je pas echt of het uitkan en of ook dit weer een extra winst toevoegt aan een steeds dynamischer, zinvoller, economisch en ecologisch gezond geheel: de postmoderne boerderij van de toekomst.
Meer informatie:
https://www.eemlandhoeve.nl/
https://www.eemvalleivoedselcampus.nl/
https://www.natuurobservatorium.nl/
-
Vaak is het nog een erf hier of een hoekje daar, maar boeren beginnen te experimenteren met voedselbossen en agroforestry! In Utrecht, Noord- en Zuid Holland loopt een project van 15 proefpercelen Agroforestry bij boeren.
Wij spraken met de directeur van de Natuur en Milieufederatie Noord Holland, een van de boeren uit het project en de leverancier van ontwerp en beplanting voor al deze projecten, Sjef van Dongen van Fruitz for Life. Over het project, de soort proeven, vergunningen, beheersbaarheid en afzet, maar ook over nieuwe hoop en toekomstperspectieven voor een beroepsgroep waar nu alle deuren voor dicht lijken te slaan.
Meer informatie over dit project:
https://www.youtube.com/watch?v=u1KPQVbMKds
https://www.landbouwmetnatuur.nl/initiatieven-agroforestry/
https://www.mnh.nl/project/proefpercelen-agroforestry/
https://www.nmu.nl/project/agroforestry-proefpercelen/
https://milieufederatie.nl/nieuws/agroforestry-landbouw-met-bomen-ook-in-zuid-holland/
De boerderij van Joost Stroomer:
http://www.polderpracht.com/
Partners Fruitz for Life en Louis Bolk Instituut
https://www.fruitzforlife.nl/
https://www.louisbolk.nl/
-
Fehlende Folgen?
-
Nadat het UWV in 2018 had gezegd dat hij maar postbode moest worden, besloot Arjan Mekelenkamp samen met zijn vrouw zijn droom achterna te gaan door een voedselbos/permacultuur kwekerij met webshop te beginnen.
Natuurlijk kwam die droom niet uit de lucht vallen. In dit gesprek over kornoeljes, bijen, geloof, Sepp Holzer, ADHD en steeds meer voedselbos op het land van de familie, hoor je hoe al die ingrediënten ineens op hun plek vielen en resulteerden in een bestaan dat iedereen meer geeft.
Meer informatiehttps://eetbaargoed.nl
https://www.youtube.com/@eetbaargoed587
De onderzoeksartikelen die worden genoemd in de podcast (het rapport over het bos mist nog)
https://drive.google.com/drive/folders/1yoFEYJL0w2s5xfnj6WjrM3cm6Iw5-aKQ?usp=sharing
-
Dit gesprek vraagt je volle aandacht. Om echt te begrijpen wat er precies wordt gezegd. Het gaat over velden, patronen, kringlopen, spiralen, maar natuurlijk ook over snoeien, groeien, successie, voeding en wat syntropische landbouw nou echt inhoudt en anders maakt dan andere landbouwvormen. Jos vertelt ook over hoe hij het systeem is gaan begrijpen, hoe hij het toepast en hoe het werkt in zijn bedrijf.
Opnieuw een heel nieuwe werkelijkheid die met ons, en dus met jou wordt gedeeld.
Meer informatie:
https://www.teamingwithlife.info/
Life in Syntropy film:
https://www.youtube.com/watch?v=gSPNRu4ZPvE
-
Als je het over voedselbossen hebt, dan heb je het ook over noten. Maar weten we wel hoe we die optimaal kunnen telen, oogsten, drogen en verwerken?
In deze podcast met Melissa en Beer van Veld 4 kregen wij flink wat antwoorden. Zij zijn namelijk al jaren bezig met verwerken. Met Mobipers hebben ze de eerste rijdende zelfsapper ontwikkeld en nu zijn ze druk bezig om voor walnoten te ontdekken hoe je uit veelal kleinere boomgaarden een kwalitatief goed en verkoopbaar product kan halen. Wat is daarvoor nodig? Welke rassen zijn geschikt? Hoe oogst je de noten zo schoon mogelijk? Enzovoort enzovoort.
Een heerlijke podcast vol details met pioniers die midden in het echte leven staan en je ontzettend veel kunnen leren over walnoten.
Meer informatie, oogstmachinerie, heerlijke producten en recepten met noten op https://veld4.nl
De Nederlandse Notenvereniging:
https://www.notenvereniging.nl/
-
Ilse Geijzendorffer is directeur van Louis Bolk, een onafhankelijk onderzoeksinstituut met inmiddels meer dan 70 onderzoekers waar moedige vragen worden onderzocht op het gebied van voeding en landbouw.
Ilse bevindt zich met haar dagelijks werk dus helemaal niet in de voedselboswereld, maar in een wereld vol beleidskeuzes, impactvragen, en grote boerenproblemen.
Het gesprek met haar gaf ons veel inzicht in hoe groot de afstand eigenlijk is. Tussen onze yes-we-can positieve maakbare voedselboswereld en een wereld vol problemen en transitiepijn. De koe blijft nog veel te veel centraal staan in de Nederlandse landbouw, laat dat de korte samenvatting zijn. Maar ook hoe groot de noodzaak is, vanuit ecologie gezien, om drastisch te veranderen.
Kortom, opnieuw een belangrijk gesprek over soms compleet ongedeelde werkelijkheden.Meer informatie over het Louis Bolk Instituut op https://louisbolk.nl
-
Dé experts van dit moment over voedselbossen in hèt gesprek over jonge voedselbossen.
Als jij een voedselbos hebt of wil beginnen dan wil je deze aflevering van de voedselboscast niet missen. De aanplant, het overleven, in gras, op zand, in verdichte bodems, met teveel of zonder pioniers, beesten, plagen, droogte, alles maar dan ook alles wat te maken heeft met het succesvol laten opgroeien van jonge bomen in een beginnend voedselbos komt in dit ruim twee uur durende gesprek langs.
Alledrie hebben ze een andere insteek, visie en ervaring. En alledrie hebben ze antwoord gegeven op de van te voren gegeven stellingen en op de vragen die door meer dan 30 mensen zijn ingestuurd.
Meer informatie over
Maarten Schrama: https://www.lekkerlandgoed.nl/ en https://polderlab.org/
Martijn Aalbrecht: https://www.devoedselboss.nl/
Wouter van Eck: https://www.voedselbosbouw.org/ en https://www.facebook.com/foodforestketelbroek
En zoek gerust verder via zoekmachines om nog veel meer van, over en door hen te vinden.
Samen met Marieke Karssen zijn zij, inclusief bezoeken aan hun voedselbossen, docent in de module basis van de jaartraining voedselbossen van Voedsel uit het Bos. Meer hierover vind je op de cursuspagina op voedsel uit het bos.nl
-
Als jongeren besluiten om echt te kiezen voor een toekomst als voedselbosboer, dan betekent dat nog veel meer dan wanneer een vijftiger dat doet. Als zo'n jongere bovendien pas 23 is en al een carrière achter de rug heeft als voedselbos-lobbyist, daarna het keuzevak voedselbossen heeft ontwikkeld voor de UVA, en nu ook bezig is met het ontwikkelen van de markt voor het compenseren van CO2 emissies, dan nemen wij onze pet diep af voor niemand minder dan Sacha Brons.
https://dejongevoedselbosboeren.nl/
https://voedseluithetbos.nl/kennis/webinar-ecosysteemdiensten-terugkijken/
-
Eigenlijk verwonderlijk dat we deze pionier der pioniers pas in aflevering 50 van deze podcast spreken! Taco pioniert niet zozeer in de voedselboswereld als wel in de permacultuurwereld. Maar dat daar vele gedeelde werkelijkheden tussen bestaan wordt in dit boeiende gesprek vol verrassende visies, heerlijke eigenwijsheden en goede tips al snel duidelijk. Mis deze aflevering niet. Je wordt er zeker wijzer van.
-
Stel, je gaat op je 20e op stage van het Wellantcollege naar Kenia, en ziet wat er daar moet gebeuren om water weer vast te houden en bodems te verbeteren. Dat gebeurt vaker, je schrijft dat verslag en klaar. Maar, Roeland besloot om vanaf dat moment elke cent die hij had te sparen en alles in het werk te stellen om die verandering vervolgens te gaan bewerkstelligen. Niet een paar jaar, maar vanaf 2005 tot nu.
Roeland vertelt over zijn zeer bijzondere levenspad of het de gewoonste zaak van de wereld is. Maar dat is het natuurlijk niet. Wie kan ergens halverwege zijn werkzame leven zeggen dat hij de ecologie en welvaart voor de inwoners van 600km2 in Kenia compleet heeft helpen veranderen? En wie zegt dan vervolgens dat hij nu wil gaan werken aan het ontwikkelen van meer regionale economie? Luister naar het bijzondere brein en verhaal van Roeland Lelieveld.
Lees alles over Africa Woodgrow op https://foundation.africawoodgrow.org/
Of bekijk de inspirerende filmpjes die in de loop van de jaren zijn gemaakt op
https://www.youtube.com/@africawoodgrow
-
Jordy en Louise nemen je mee in hun nieuwe werkelijkheid. Die van de complexe agroforestry systemen in hun stichting Regeneratie. Nieuwe termen die toch heel vertrouwd klinken. En zo geloven wij hen ook onmiddellijk als zij vertellen hoe zij boeren helpen om in die systemen gewoon in hun levensonderhoud te voorzien en gezond voedsel en weerbare gemeenschappen te bouwen. Heerlijk positief en.. eigenlijk alsof er geen alternatief meer is.
Meer info op https://stichtingregeneratie.nl/
-
Kees heeft er al een heel leven in de biologische en ecologische landbouw op zitten. En dat hoor je in deze podcast vol enthousiaste, maar ook soms pessimistische ervaring. Hij heeft al zoveel fout zien gaan dat hij nu, steviger dan ooit, oproept om onze voedselvoorziening uit het kapitalistisch marktsysteem te halen. Dat klinkt heel mooi, maar hoe haalbaar is dat. Wij vroegen door.
Lees ook het -toevallig- bijna tegelijkertijd verschenen essay van Kees, over precies dit onderwerp in Trouw van zaterdag 24-5-24
https://www.trouw.nl/tijdgeest/voedselbossen-zijn-het-antwoord-op-de-landbouwcrisis-wip-het-kapitalisme~b60e0eab/
En ook: https://www.ted.com/talks/sir_ken_robinson_do_schools_kill_creativity
-
In deze aflevering onderzoeken we eindelijk eens de tijd van het mycelium. Langzamer, maar ook heel flexibel. Het geeft zich niet zo makkelijk prijs, maar uiteindelijk herken je het ritme als net zo vanzelfsprekend als de seizoenen van de plant.
Zo is ook ons gesprek met paddestoelenpionier Pip Gilmore van Groene Takken. Zoekend naar de taal, daarna de methode, en vervolgens de antwoorden, maar aan het eind weet je hoe het zit met het deuvelen, broeien, bloeien en dompelen, en dus hoe het precies werkt: paddestoelen telen op hout.
Meer informatie: https://groenetakken.nl/
en het boek dat wordt genoemd is Coppice Agroforestry door Mark Krawczyk
-
Martins leven veranderde langzaam maar zeker compleet toen hij ontdekte hoe groot de rol van voedsel was bij het oplossen van zijn gezondheidsproblemen. Vervolgens ontdekte hij permacultuur en ging helemaal los. Gezondheid is voor hem een veelomvattend begrip.
Hij leeft nu met zijn gezin in een paradijs van vier hectare groot en heeft van ontwerpen en adviseren van net zulke paradijzen zijn werk gemaakt. Maar, het gesprek neemt nog veel meer wendingen. We hebben het over vee in een voedselbos, over leren omgaan met de dood en natuurlijk hoe alles een ontwerpvraagstuk is.
Meer informatie over Martin is hier te vinden:
permacultuurmetmartin.nl
youtube.com/c/MartinSlort
instagram.com/martin_slort
-
Emile van der Staak groeide als kok als het ware samen met Ketelbroek -het voedselbos van Wouter van Eck- op. Elke week ontmoeten deze twee mannen elkaar in het voedselbos om te plukken en te proeven, waarna Emile, in zijn restaurant De Nieuwe Winkel, steeds meer waanzinnig innovatieve gerechten en ook producten ontwikkelt op basis van alle zetmelen, proteïnes, bessen, blaadjes, takken, en noten uit het voedselbos.
Want smaak staat op nummer één en hij voelt het als zijn grote taak om die nieuwe smaken uitsluitend op basis van plantaardige materialen te ontwikkelen. Opdat we als maatschappij daadwerkelijk die nieuwe plantaardige werkelijkheid in gaan stappen.
Meer informatie over deze geweldige kok, zijn restaurant en het concept botanische gastronomie
Https://denieuwewinkel.com
Of bestel zijn boek, dat vanaf 23-4 beschikbaar is
https://singeluitgeverijen.nl/nijgh-van-ditmar/boek/plant/
-
Ieder seizoen heeft een nieuw thema en in deze eerste aflevering van seizoen 3 leggen Frank en Marieke uit waarom ze voor dit thema van gedeelde werkelijkheid kiezen en ook waarom ze daar een wedstrijd bij hebben bedacht. Alleen als we onze werkelijkheid delen met anderen, die hem nog niet kennen, veranderen we de wereld.
Maar, zoals gebruikelijk, gebruiken ze de eerste aflevering ook om meer te vertellen over waar ze zelf mee bezig zijn. Van search conferences en duurzame ondernemingen tot letterlijk boeren in de klei van de lokale markt in Frankrijk.
Meer informatie over de wedstrijd vind je op https://voedselboscast.nl
En als je geinteresseerd bent in Marieke's boerderij, neem dan een kijkje op https://fermelageneste.fr
-
In de laatste podcast van het seizoen 2023 spreken we met Femmeke Huigens, de oprichter van de vereniging Drentse Voedselbossen. Een gesprek dat gaat over het explosieve succes van voedselbossen, maar ook over hoe belangrijk het is dat we ons als beweging verenigen. En dat we kennis delen over succesvolle voedselbossen. Maar ook dat we samen optrekken om regelgeving uniformer en gunstiger te maken voor dit fantastische landbouwsysteem dat natuur herstelt terwijl het elk jaar meer voedsel voortbrengt. Femmeke doet precies dat, in Drenthe, en laat zien hoe we dit allemaal overal kunnen doen. Een broodnodig hoopvol begin van 2024.
Meer weten over de Drentse vereniging?
https://www.drentsevoedselbossen.nl/
De voedselboscast gaat hierna een paar maanden in winterrust. Maar, we komen begin April weer terug met opnieuw een seizoen vol interessante sprekers. Dank voor het luisteren het afgelopen jaar!
-
In deze aflevering spreken we (eindelijk!) met een kweker. Micha en Sietske zijn de helden achter Neerlands hofleverancier voor voedselbossen: kwekerij Arborealis. Zij vertellen niet alleen alles over kwekerslicenties, plantenpaspoorten, en hun liefde voor dit arbeidsintensieve vak, maar we hebben het ook over onverwachte gevolgen van klimaatverandering en wat je kan doen om je plantgoed zo goed mogelijk die eerste jaren door te helpen.
Meer informatie:
https://arborealis.nl
https://voedselbos.eu
En, ook benieuwd naar de Ugni Molinae?
https://www.voedselbos.eu/catsearch/results.html?s=ugni+molinae&cat=all
-
Kien is, zoals ze zelf zegt, derde generatie (aangetrouwd) landgoedeigenaar. Van een landgoed dat tegelijkertijd ontzettend te maken heeft met de stad. En waar zij zelf de natuur weer een plek wilde geven in de landbouw en wilde werken met meer waardes dan alleen de economische.
Deze uitgangspositie wordt gekoppeld aan een brein dat in staat is om soms enorm lange termijnvisies te combineren met super praktische dagelijkse praktijk. En dat levert een verfrissende podcast op, vol nieuwe inzichten waar je nog lang op kan kauwen.
Foto: Indra Fotografie
interessante links:
https://landgoedgrootstal.nl
https://bodemzicht.nl
https://www.soil4u.nl/
https://eetbaarnijmegen.nl/stadslandbouw-kop-van-malden/
-
Den Food Bosch is slechts een klein stukje land. Maar de snelheid waarmee alles daar in 4 jaar tijd is gegroeid, maakt steeds meer mensen, en ook ons zeer nieuwsgierig.
Maurice is een van de drie keihard meesnoeiende bestuursleden en kan het systeem van Syntropic Farming perfect uitleggen. Ernst Götsch heeft dit oorspronkelijk in de tropen ontwikkeld. Den Food Bosch is een van de eerste plekken waar dit intensieve voedselbossysteem in de gematigde klimaatzone wordt toegepast. Begin hierover te leren in deze lekker inhoudelijke voedselboscast.
Meer informatie:
https://denfoodbosch.nl
https://agendagotsch.com/en/
- Mehr anzeigen