Episodes
-
Minulla ei ole suurta filosofiaa sinulle, jonka avulla ratkaista kysymys omasta tai kehosi hyvinvoinnista. Sen sijaan tässä jaksossa on iso liuta pohdintoja siitä, miten omaa käsitystä hyvinvoinnista voisi syventää. Tsekkaa Voimafilosofi-podcastin jakso 141, niin voit saada paremman suunnan ponnisteluillesi treenien, jätskipönttöjen ja terveyshuolien kelkassa!
-
Parempi, viisaampi kehosuhde vaatii kolmea asiaa. Ensiksi, taitoa katsoa kehosuhdettaan tarkemmin. Toiseksi, taitoa katsoa sitä, miten välittää kehostaan. Kolmanneksi, taituruuden oman kehonsa kanssa toimiessa ja siitä huolta pitäessä. Voimafilosofi-podcastin jakso 140 tutkailee kehosuhdetta väylänä sen ymmärtämiseen, miten voisi kehittää omaa kykyään tehdä viisaampia valintoja. Tervetuloa kuulolle!
-
Missing episodes?
-
Alkulämmittelyissä voi valmistella kehonsa suoritukseen. Mutta mitä jos lämmittelyn aikana voisi harjaannuttaa mieltään tekemään pitkäjänteisempiä ja viisampia valintoja - niin treenissä kuin muussakin elämässä? Voimafilosofi-podcastin jakso 139 lähtee tutustumaan siihen, miten viisaita (treeni-)valintoja voi tehdä ja myös sitä, miten tätä viisautta itseään voisi kehittää. Tervetuloa kuulolle!
-
Treenin ja terveyden saralla on loputtomasti mahdollisuuksia tehdä typerästi. Mutta oikeastaan typeryys on? Voimafilosofi-podcastin jakso 138 jatkaa jo yhdeksättä jaksoa uppoutumista viisauteen, tällä kertaa sen vastakohdan kautta. Lähdetään ottamaan selvää, mitä nykypäivän filosofit, leijonat, hirviöt ja jättiläishämähäkin kanssa taisteva hobitti voivat kertoa meille näistä aiheista!
-
Treeniin ja terveyteen keskittyminen voi olla turvasatama kaoottiselta tuntuvan elämän keskellä. Voimafilosofi-podcastin jakso 137 jatkaa viisauden tutkimista. Jakson ensimmäinen osio käsittelee maailman käsittämisen ja omien kehitysmahdollisuuksien tunnistamisen tärkeyttä. Jälkimmäinen puolisko taas on katsaus siihen, miten esimerkiksi tiede tai ammattitaito voivat naamioitua viisaudeksi... Tervetuloa kuulolle!
-
Tulee mukava olo, kun sanoo haluavansa syödä terveellisemmin tai liikkua säännöllisemmin. Sitten aikaa vierii, mitään ei saa aikaiseksi, ja häpeä ja katumus nostavat päätään. Voimafilosofi-podcastin jakso 136 jatkaa viisauden kolmeen elementtiin - Katsomiseen, Välittämiseen ja Toimintaan - tutustumista. Tällä kertaa on vuorossa toiminta. Miten tilanteiden ainutlaatuisuus, epävarmuus ja väistämättä eteen tulevat virheet, häpeä ja katumus tulisi kohdata? Lähdetään ottamaan selvää!
-
Yhdelle arkiliikunta on tylsää pakkopullaa, toinen innostuu juoksuharrastuksesta, ja kolmas murehtii päänsä puhki, miksei penkkipunnerrus kehity. Voimafilosofi-podcastin jakso 135 pohtii välittämisen ja tunteiden merkitystä viisaassa treenaamisessa ja terveydestä huolehtimisessa. Tervetuloa kuulolle!
-
Mitä tulisi ottaa huomioon, kun ratkaisee treeni- tai terveyshaasteita? Keho? Mieli? Ihmissuhteet? Ohjelmointi? Fysiologia? Anatomia? Aivokemia? Kognitio? Kaikki samalla kertaa? Voimafilosofi-podcastin jakso 134 siirtyy tieteellisemmiltä vesiltä pohtimaan viisasta muuttumista ja päätöksentekoa huomion kiinnittämisen ja oivallusten näkökulmasta. Kenties sitä kautta voi saada osviittaa siitä, milloin oma vinkkeli on hyvä, milloin se taas kaipaa päivitystä... Tervetuloa kuulolle!
-
Voimanostaja kehittää kyykkyä, penkkipunnerrusta ja maastavetoa saadakseen mahdollisimman korkean yhteistuloksen. Mutta onko viisauskin jaettavissa elementteihin, joita kehittämällä voisi tehdä fiksumpia valintoja ja välttää typeryyksiä? Voimafilosofi-podcastin jakso 133 siirtyy aivo- ja kognitiotieteiden viisaus-käsityksistä kohti käytännöllisempiä pohdintoja viisauden osa-alueista ja niiden sopusointuun saattamisesta. Tervetuloa kuuntelemaan!
-
Keskitytkö mieluummin yksityiskohtiin vai kokonaiskuvaan? Tai, miltä kuulostaisi keskittyä kolmeen treeniliikkeeseen kymmenen vuotta? Innostaako, kauhistuttaako? Voimafilosofi-podcastin jakso 132 jatkaa perehtymistä kysymykseen viisaista muutosprosesseista. Tämä jakso viimeistelee katsauksen aivo- ja kognitiotieteellisen osion uppoutumalla plastisuuden maailmaan. Se nimittäin kertoo, miksi toisille yksityiskohdat, toisille taas kokonaiskuva on puhuttelevampi!
-
Aivotutkimuksen mukaan aivojemme keskeinen tehtävä on metsästää virheitä ennusteidemme ja havaintojemme välillä. Mikäli saamme pidettyä virheet hallussa, fiilis on hyvä, ja homma luistaa. Mikäli taas virheet meinaavat viedä voiton, iskee tylsistys tai ahdistus. Voimafilosofi-podcastin jakso 131 pohdiskelee virheiden roolia treenissä ja terveydessä, ammentaen apua aivo- ja kognitiotieteiden teorioista. Tervetuloa kuulolle!
-
Mistä ihmeestä voi tietää, mihin keskittyä treenissä tai terveydessä? Mistä voi tietää, mikä on oleellista, mihin suunnata omat arvokkaat resurssinsa? Voimafilosofi-podcastin jakso 130 aloittaa (aivo- ja kognitio)-tieteellisemmän uppoutumisen viisauden maailmaan. Ja eikös viisaudella ole jotain tekemistä sen kanssa, että osaa keskittyä oleellisen tilanteessa kuin tilanteessa...?
-
Sanomalehdissa kirjoitetaan pääministerin leuanvetotreeneistä, ja terveys lienee yhä suomalaisten ykkösarvoja. Mutta harvemmin kuulee puhetta siitä, miten tulla vahvemmaksi ja terveemmäksi viisaasti. Voimafilosofi-podcastin jakso 129 jatkaa muutoksen ja muuttumisen ihmettelyä: muutoshalut ja niitä kanavoivat symbolit on nyt selätetty - vielä pitää pitää huoli siitä, että muutos tapahtuu viisaasti. Mitä siis viisaus on, ja miten tulla viisaammaksi? Lähdetään ottamaan selvää!
-
Vuonna 2009 hurahdin voimanostoon, treenaten määrätietoisesti yli kymmenen vuotta. Viime vuosina olen siirtynyt kahvakuulailun ja ju-jutsun maailmaan. Nämä lyhyesti summatut toteamukset kätkevät taakseen isot henkilökohtaiset muutosprosessit. Voimafilosofi-podcastin jakso 128 vertailee näitä kahta isoa murrosta elämässäni, yhdistellen kuluneen kymmenen jakson oivalluksia muutosprosesseista, motivaatiosta, ja ihanneminän ajatuksesta. Toivon, että jakso antaa intoa tutkia omia muutosprosesseja avoimin mielin!
-
Elämäntavan muutokset eivät ala puhtaalta pöydältä, vaan meillä on aina muutoksen pohjalla tuttuja ja turvallisia kaavoja. Kun ne eivät enää palvele meitä, kun niiden haitat käyvät etuja painavammiksi, alkaa muutos. Voimafilosofi-podcastin jakso 127 jatkaa perehtymistä James Prochaskan muutoksen malliin. Tällä kertaa havainnollistavana esimerkkinä on oma muutokseni omistautuneesta voimanostajasta kahvakuulailijaksi ja lukkopainin harrastelijaksi. Tervetuloa kuulolle!
-
On houkuttelevaa ajatella, että hienot muutokset terveydessä tai elintavoissa perustuvat johonkin tiettyyn oivalluksen hetkeen. Mutta, mitä isompi muutos, sen suurempi prosessi on sen takana. Voimafilosofi-podcastin jakso 126 tutustuu James O. Prochaskan kehittämään muutoksen malliin, jonka viisi vaihetta ovat kristallisoituneet tutkimusten ja käytännön kokemuksen paineessa. Tiivistettynä: muutos ei tapahdu äkisti, vaan vaiheittain, ja jokaisessa vaiheessa on omat kommervenkkinsä ymmärrettävänä. Tervetuloa kuulolle!
-
Kestävä elämäntapamuutos ei ala suurella onnistumisella, vaan teeskentelyllä ja isolla kasalla virheitä. Mutta niin sen kuuluukin olla! Voimafilosofi-podcastin jakso 125 sitoo yhteen aiempien viiden jakson pohdinnat muutoshalusta, epäröinnistä muutoksen edessä ja oman ihanneminän tavoittelusta. Paketin pitää koossa mikäs muu, kuin aikanaan jaksoissa 85-88 tutuksi tullut leikki. Tervetuloa kuulolle!
-
Niin kansanterveyskeskustelut kuin fitness-buumikin kertovat, että välitämme siitä, miten voimme ja miten terveytemme muuttuu ajan mittaan. Mutta milloin viimeksi olet ollut utelias oman terveytesi suhteen? Tai ollut innoissasi siitä, miten toimintasi vaikuttaa hyvinvointiisi? Mitä jos nykykeskustelussa on unohdettu jokin tärkeä ainesosa elämäntapamuutosten reseptistä? Hyppää Voimafilosofi-podcastin jakson 124 pariin pohtimaan näitä kysymyksiä!
-
Terveyden ja treenin tueksi on olemassa liuta työkaluja: treenivälineitä, ruoka-aineita, treeniohjelmia ja vaikkapa lisäravinteita. Yksi työkalujen joukko, josta ei miltei ikinä puhuta, on symbolit. Voimafilosofi-podcastin jakso 123 jatkaa muutoksen ja ongelmanratkaisun maailmaan uppoutumista. Symbolien viiden voiman avulla isoihinkin elämäntaparemontteihin voi saada yllättävää tukea. Tervetuloa kuulolle!
-
Haaveillessaan elämäntapamuutoksesta on houkuttelevaa ajatella, että edessä on loogisen polun asteleminen A:sta B:hen. Näin kuitenkaan ei ole, vaan elämä tuo loogisten askeleiden rinnalle mukaan arvaamattomia haasteita. Voimafilosofi-podcastin jakso 122 pohtii sitä, miten isot muutokset elämässä eivät tapahdu matemaattisella tarkkuudella, vaan niissä on aina mukana odottamattomia elementtejä. Tervetuloa pohtimaan!
- Show more