Эпизоды
-
OpenX is een plek bij Avans Breda die gebouwd is met 1 doel: verbinden. Het verbinden van onderwijs, onderzoek, ondernemerschap, maatschappij en werkveld. In deze podcast ga ik in gesprek met het verbindingsteam van OpenX. We hebben het over hoe deze ruimte verbinding mogelijk maakt, welke rol het verbindingsteam hierin speelt en hoe jij hier gebruik van kan maken.
-
In deze podcast vertelt Tonnie van der Zouwen, voormalig Lector Sustainable Working en Organizing, over het project Impactvol Afstuderen. Een cocreatief onderzoek naar afstuderen in het economisch domein dat heeft geleid tot concrete handreikingen voor docenten, opleidingen maar ook studenten.
Meer informatie vind je op impactvolafstuderen.nl
-
Пропущенные эпизоды?
-
Bij Avans incubatorworden studentondernemers opgeleid om hun eigen onderneming door te ontwikkelen. De studentenpopulatie is echter heel divers m.b.t. de kennis die ze hebben over ondernemerschap, de vaardigheden die ze hiervoor nodig hebben en de fase waarin hun eigen onderneming zit. Hoe richt je je onderwijs in zodat het uitdagend, motiverend, en leerzaam is voor alle deelnemende studenten? Ralf Mastwijk, initiatiefnemer van Avans Incubator vertelt over hoe zij dit hebben aangepakt. Daarnaast schuift Lector Brein en Leren van Avans Hogeschool Peter Verkoeijen aan om vanuit zijn perspectief op dit voorbeeld te reflecteren en om enkele werkende elementen eruit te lichten.
-
In deze aflevering van VONK Podcasts gaan we in gesprek met docentontwikkelaar Paul Walraven over de opleiding Business IT Management (BIM) van Avans Hogeschool.
Bij een beroepsopleiding wil je mensen het liefst opleiden voor beroepen zoals je deze in de praktijk ook uit gaat voeren. Dus met volledige beschikbaar van het internet, AI, behulpzame collega’s en andere hulpmiddelen. Maar bij het afgeven
van een diploma wil je ook in staat zijn om te garanderen dat iemand specifieke kennis heeft en vaardigheden beheerst die hij of zij zelfstandig in beroepsspecifieke
situaties in kan zetten.
Bij de opleiding Business IT en Management van Avans Hogeschool hebben ze een mooi totaalconcept ontwikkeld dat recht doet aan dit spanningsveld. -
Avans Innovatives Studio is een onderwijsconcept waar studenten leren creatieve oplossingen te maken voor uiteenlopende praktijkvraagstukken. Op heel veel verschillende manieren maken zij gedurfde keuzes in het onderwijsconcept en hiermee hebben ze een prachtige, veilige en inspirerende plek gecreeerd waar creativiteit hoogtij viert.
In deze podcast ga ik in gesprek met initiatiefnemers Bart Kapteijns en Esther Fijneman.
Wil je meer weten over het concept? Of in contact komen met Bart en Esther. Benader ze gerust op LinkedIn.
-
In deze podcast deelt de Werkgroep Lerende Praktijken van de Werkplaatsen Sociaal Domein zijn kennis en ervaring met lerende praktijken. Te gast zijn Ina Tilma, Renate Werkman en Renske Schamhart.
Deze podcast is geproduceerd door VONK Onderwijsinnovatie van Avans Hogeschool.
-
In deze aflevering ben ik te gast bij het Centre of Expertise Veiligheid en Veerkracht van Avans Hogeschool. Ik ga in gesprek met onderzoekers Jonas Stuurman en Jacco Eikenaar over het Afstudeeratelier Ondermijning. Een leergemeenschap waarin studenten, docenten, onderzoekers en werkveld verbonden zijn door een gemeenschappelijke uitdaging. Voor mij een mooi voorbeeld van hoe de Avans transitie van HBO naar kennisinstelling er in de praktijk uit zou kunnen zien.
-
In deze aflevering van VONK podcast gaan we in gesprek over het gebruik van Virtual Reality (VR) in de verpleegkundeopleiding van Avans Hogeschool. Studenten worden voorbereid op een praktijkstage waarin zijn o.a. te maken krijgen met patienten die lijden aan dementie. Ze ondergaan hierbij een aantal virtual reality ervaringen om ze in de huid van deze patienten te laten kruipen als onderdeel van een breder leerarrangement. Te gast zijn docentonderzoeker Ingrid van den Berg en studenten verpleegkunde Tuan Marijnissen en Josephine van Pluur.
-
Bij de opleiding Mens en Techniek van Avans Hogeschool gebruiken ze het scrum framework om onderwijsmodules mee te ontwikkelen. Benieuwd naar wat dit ze oplevert, hoe scrummen uberhaupt werkt of wat de voordelen hiervan zijn? Scrum Master Fleur van der Gaag en Product Owner Martijn Boekhof, allebei ook docent aan de opleiding, delen hun ervaringen in deze podcast. Fleur en Martijn zijn ook op de Avansdag aanwezig en gaan graag in gesprek met geinteresseerden.
-
Bij de opleiding HRM in Breda zijn geen lessen, geen afgesloten lokalen en geen vooraf bepaalde leerpaden. Elk semester kiezen studenten een praktijkvraagstuk waarna zij zelf bepalen welke kennis en kunde zij nodig hebben om dit vraagstuk op te lossen en hoe ze dit zichzelf eigen willen maken. Docent Vincent Verwaal en studente Anne Maas vertellen over dit 'Avontuurlijk leren'-concept.
-
De wereld om ons heen verandert steeds sneller, met name op het gebied van technologie. Om relevant te blijven moet Avans scherp zijn op wat deze veranderingen voor ons betekenen als kennisinstelling. Om dit concreet te maken en om een positief toekomstverhaal voor onze hogeschool te schetsen in relatie tot deze veranderingen is de Werkgroep Digitale Transformatie in het leven geroepen. In deze aflevering gaan we zowel in gesprek over de grote veranderingen waar wij ons toe moeten verhouden als de oplossingen die ervoor gaan zorgen dat wij een relevante kennisinstelling blijven met meerwaarde voor de maatschappij. Dit doen wij met René Theunis, Directeur bij de Academie voor Management en Finance en lid van de Werkgroep Digitale Transformatie, Patrick Hoksbergen, ICTO coach bij de waardestroom Verzorgen Onderwijs en Jo Caudron, auteur en consultant met een visie die dit traject mede begeleid heeft.
-
In deze aflevering van VONK Podcasts gaan we in gesprek over SWITCH. Het programma bij Avans Hogeschool voor studenten die gestopt zijn met hun studie of twijfelen of zij hier wel mee door willen gaan. In het programma werken ze toe naar het nemen van een weloverwogen volgende stap zonder enige verplichting m.b.t. wat die stap nou zou moeten zijn. Aan tafel zitten projectleider Eva-Lisa Janssen, voormalig deelnemer aan het programma Loes Drost en haar studentcoach Joyce Visee. Meer informatie vind je hier:
SWITCH - Avans Extra
-
In deze aflevering van VONK Podcasts gaan we in gesprek met Godelieve Spaas. Lector Nieuwe Economie bij Avans Hogeschool, Artist in Residence bij de Rabobank en één van de drijvende krachten achter De Tussenruimte. Een plek tussen disciplines, tussen sectoren en tussen onderzoek en leren in waarin gewerkt wordt aan de economie van de toekomst. Studenten worden hier gevraagd om zelf na te denken over de impact die zij hierop willen en kunnen hebben.
Godelieve benadrukt dat de Tussenruimte een gezamenlijk initiatief is en wil de inzet van de volgende mensen niet onbenoemd laten: Sanne Metsemakers, Harry van der Werk, Marice Bastiaensen, Paul Walraven, Rynco van Diepen, Aisha Brandon en Ann van der Auweraert.
Meer informatie over De Tussenruimte bij Avans en het onderzoek dat zij doen vind je hier. Hier vind je Godelieves eigen podcastserie “De Tussenruimte”. Hierin verkent zij aan de hand van inspirerende verhalen van ondernemers en creatieve denkers de rol die eenieder speelt bij de totstandkoming van de economie van de toekomst. -
In deze aflevering van VONK podcasts hebben we het over het fenomeen comparatief beoordelen. Een manier van holistisch beoordelen waarbij docenten per keer twee producten vergelijken en onderbouwen welke van de twee beter is en waarom. Te gast is Marion Tillema, opleidingscoördinator bij de opleiding Communicatie en Multimedia Design in Den Bosch en senior onderzoek “beoordelen van beroepsprestaties” bij het Lectoraat Brein en Leren van Avans Hogeschool. Zij vertelt over haar ervaring met comparatief beoordelen bij de beroepsprestaties en het afstuderen van de opleiding CMD, en reflecteert hierop vanuit haar rol als onderzoeker.
-
Bij Avans is er naast de traditionele Bachelors en Associate degrees ook een groot aanbod van extra curriculair onderwijs. Chance is het honoursprogramma van Avans waar collega’s de mogelijkheid om eens echt wat anders te doen met beide handen aangrijpen. In deze podcast gaan we in gesprek met docent Ad Kroot en studenten Jennifer Bol en Sofie de Vroed van de module “de Kracht van Diversiteit”. Hierin verkennen zij de meerwaarde van diversiteit en worden studenten uitgenodigd om met hun eigen vooroordelen in gesprek te gaan.
-
Volgens de hbo-keuzegids is de deeltijdopleiding Technische Bedrijfskunde van Avans Hogeschool een topleiding. Ze hebben een modulair curriculum met keuzemogelijkheden neergezet waarin studenten in co-creatie met het werkveld opgeleid worden tot moderne professionals. Hiermee zijn zij een mooi voorbeeld voor hoe je een opleiding kunt ontwerpen volgens de uitgangpunten van de Ambitie 2025. Laat je inspireren door docentontwikkelaars Martijn Brouwer en Rob de Haas.
-
Je bent het ongetwijfeld eerder tegengekomen: in het nieuwe onderwijsmodel van Avans Hogeschool maken wij de keuze om ons onderwijs te beschrijven aan de hand van leeruitkomsten. Maar waarom eigenlijk? Wat is een leeruitkomst? En wat is de meerwaarde hiervan? In deze aflevering van VONK-podcasts ga ik daar het gesprek over aan met Frank Vriens, lid van het Bouwteam Onderwijs en in die hoedanigheid intensief betrokken geweest bij de totstandkoming van dit nieuwe onderwijsmodel.
-
In deze aflevering van VONK-podcasts ga ik op bezoek bij het Urban Living Lab in Tilburg. Een interdisciplinaire broedplaats in Tilburg West waarin onderwijs en onderzoek samenkomen in een weerbarstige praktijk. Te gast zijn AOC-collega Ad Schenkels, kwatiermaker van “Tilburg Wij West” Jesse de Doelder en lector “Mind the Gap” Henk Spies.
-
Een belangrijk uitgangspunt van de Ambitie 2025 is dat we een bijdrage willen leveren aan maatschappelijk uitdagingen. Hierbij is gekozen voor enkele zwaartepunten waaronder de energie- en materiaaltransitie. Deze zwaartepunten worden vertaald naar onderzoeksprogramma’s en onderwijsportfolio’s. In deze podcast gaan we in gesprek met een aantal stakeholders van het onderwijsportfolio energietransitie: namelijk projectleider Han van Osch, studentlid van de projectgroep Kevin Duquesnoy en werkveldpartner Jan Snelders.
-
In deze aflevering praat ik met Philippe Raets over de activiteiten van het Avans Ondernemerscentrum (AOC). Philippe is sinds 5 maanden voorzitter van het College van Bestuur van Avans Hogeschool en maakte vandaag nader kennis met het Avans Ondernemerscentrum. Het AOC ondersteunt studenten, medewerkers en bedrijven en instellingen bij het realiseren van groeikansen. In deze podcast wordt Philippe geconfronteerd met een aantal van zijn eigen uitspraken en gevraagd deze te spiegelen aan enkele activiteiten van het AOC op het gebied van co-creatie met het werkveld, extra-curriculair onderwijs, ondernemerschap & valorisatie en onderwijsinnovatie.
- Показать больше