Episodes
-
(01:25) Frans Willem de Haas over Pierre Audi
(19:14) Abdelkader Benali over migratiemuseum Fenix
(52:53) Wat blijft lijn: Fadime Demir over haar vader Davut Demir
(56:53) Carien Kremer over Annie Vriezen
(01:07:16) Grote Geesten: Emmie Kollau maakte deze podcast over het leven van Albert Camus
(01:47:23) De Zin van de Dag: Stephanie Struijk met een zin van Annie M.G. Schmidt
(01:51:33) Muziek van Bob Marley -
In de podcast Wat Blijft een aflevering over Albert Camus door Emmie Kollau.
Albert Camus was een Franse filosoof, journalist en schrijver die o.a. bekend werd door zijn boeken ‘De pest’, ‘De val’ en ‘De vreemdeling’. Hij wordt de filosoof van ‘het absurde’ genoemd en tegen zijn zin ook gerekend tot één van de belangrijkste existentialisten. Hij groeide op in de armste wijk in Algiers, week in 1940 naar Frankrijk uit om o.a. lector van de beroemde Parijse uitgeverij Gallimard te worden.
Hij kwam om het leven door een auto-ongeluk.
In Wat Blijft praat Emmie Kollau met:
Eva Rovers (1978), biograaf, schrijver en directeur van Bureau Burgerberaad Het werk van Camus is voor haar op grote invloed geweest en bracht haar o.a. tot het schrijven van haar boek over activisme 'Ik kom in opstand, dus wij zijn’ .
Bas Heijne (1960), essayist, columnist en winnaar van de P.C. Hooftprijs. Het werk van Albert Camus deed hem als jongeman weinig. Dat veranderde een paar jaar geleden. Hij zorgde ervoor dat er een heruitgave kwam van vier brieven die Camus tijdens de Tweede Wereldoorlog schreef aan een denkbeeldige Duitse vriend, die zich tot het nazisme had bekeerd.
Roel Meijvis (1995), filosoof en theatermaker. Hij las Camus voor het eerst toen hij met liefdesverdriet op een Waddeneiland zat. Hij was meteen gegrepen, las alles, schreef een scriptie en uiteindelijk het boek 'De glimlach van de aarde. Het voelende denken van Albert Camus'. -
Episodes manquant?
-
(1:25) Journalist Christel Don over Virginia Giuffré, de vrouw die prins Andrew en Jeffrey Epstein aanklaagde wegens seksueel misbruik
(13:40) Journalist Jessica Voeten over haar moeder, schrijver Marga Minco
(44:57) Podcastmaker Marloes Vernooijs over verzetsheld Mies Walbeehm
(54:10) Wat blijft Lijn: Guida Joseph over haar grootmoeder Ida Joseph-Franken
(57:03) Podcast Grote Geesten: Inge ter Schure duikt in het leven van Menno ter Braak
(1:45:33) Aandacht voor muziekproducer Roy Thomas Baker
(1:52:30) Zin van de Dag: Etty Hillesum -
In de podcast Wat Blijft een aflevering over Menno ter Braak. Ter Braak was een gezaghebbend schrijver, cultuurcriticus en essayist die o.a de Nederlandse Filmliga oprichtte (samen met Joris Ivens) en de man was van het 'vorm of vent' debat in de Nederlandse literatuur: is de kunstzinnige vorm of het persoonlijke, dat wat de schrijver wil zeggen, het leidende principe in de literatuur. Ter Braak propageerde dat laatste. In de jaren dertig, toen het nationaal-socialisme steeds verder oprukte, schreef Ter Braak veel essays over de gevaren van deze politieke stroming. De uiterste consequentie was, volgens hem, dat als Hitler in Nederland aan de macht zou komen hij de dood zou verkiezen, verklaarde hij al in 1933.
En zo gebeurde: Menno ter Braak pleegde op 14 mei 1940, een paar dagen nadat Duitsland Nederland was binnengevallen, zelfmoord. Zijn vriend E. du Perron overleed diezelfde avond aan hartfalen en zijn uitgever Robert Leopold pleegde de dag erna zelfmoord.
In Wat Blijft praat Inge ter Schure met: Menno's neef Krijn ter Braak, voormalig theater- en tv regisseur, hij is de zoon van Menno's broer Wim ter Braak, cultuurhistoricus Léon Hanssen, de biograaf van Menno ter Braak. Hij schreef een lijvige biografie over Ter Braak en schrijver en columnist Nelleke Noordervliet.
Neef Krijn ter Braak onderhoudt een website met alle bevindingen over zijn oom Menno ter Braak: mennoterbraak.nl -
(1:19) Regisseur Willemiek Kluijfhout over sterrenchef Jonnie Boer
(10:52) Samira al-Zwaini over haar zus, Arabist en jurist Laila al-Zwaini
(25:09) Documentairemaiker Joeri Pruys over kunstenaar Marina Abramovic
(54:04) Wat blijft lijn: Vicky De Baere over Danny Verbiest, de stem van Samson
(56:28) Museumdirecteur Thomas Vriens over cabaretier Toon Hermans
(1:04:20) Grote Geesten: Marie Curie
(1:50:47) Zin van de Dag: Claudia de Breij over Barbara Streisand -
In de podcast Wat Blijft een aflevering over de Pools-Franse scheikundige en natuurkundige Marie Curie. Zij was een pionier op het gebied van de radioactiviteit en ontdekte de elementen polonium en radium. Ook al was ze immigrant en vrouw, toch wist ze haar ideaal te verwezenlijken, namelijk studeren aan de Parijse Sorbonne en betekenisvol zijn in de wis- en natuurkunde. Twee keer ontving ze een Nobelprijs, de eerste keer samen met haar echtgenoot natuurkundige Pierre Curie. Haar werk betekende uiteindelijk ook haar dood, want ze overleed aan de gevolgen van leukemie, veroorzaakt door straling. Ze is begraven in het Pantheon in Parijs, haar kist bedekt met lood vanwege evt. straling.
Journalist Botte Jellema praat met: deeltjesfysicus Margriet van der Heijden, hoogleraar wetenschapscommunicatie aan de TU Eindhoven, Ad Maas, bijzonder hoogleraar Museale Aspecten van de Natuurwetenschappen en conservator bij Rijksmuseum Boerhaave en Agnes Cremers, historicus en medeoprichter van publiekshistorisch projectbureau Van Gisteren en educatieplatform over historische vrouwen F-site. -
(01:25) Andreas en Jeroen Oerlemans over hun moeder, actrice Petra Laseur
(20:29) Muziek van Max Romeo
(25:38) Historicus Lara Nuberg en journalist Feba Sukmana over feministisch icoon Kartini
(53:40) Wat Blijft lijn: Stijn Fens over Judith Holtackers
(57:05) Grote Geesten podcast: Nathan de Vries maakte deze podcast over psychiater en vrijheidsstijder Frantz Fanon
(01:46:29) Muziek van Prince
(01:50:54) Zin van de Dag: Stine Jensen met een levenswijsheid van schrijver en acteur Fran Lebowitz -
In de podcast Wat Blijft een aflevering over filosoof, psychiater en schrijver Frantz Fanon. Deze de Frans-Martinikaanse psychiater, schrijver en filosoof was ook vrijheidsstrijder en revolutionair. Hij zette het postkoloniale denken op een ander spoor en werd een belangrijke stem in de anti-koloniale strijd. Zijn bekendste boek is Les Damnés de la Terre (De verworpenen der aarde, 1961).
Journalist Nathan de Vries praat met zijn dochter Mireille Fanon-Mendès, de uit Sierra Leone afkomstige schrijver/journalist Babah Tarawally en de Vlaamse schrijver Koen Bogaert die een boek schreef over Fanon. Ook wordt er aandacht besteed aan de biopic Fanon over Frantz Fanon van regisseur Jean-Claude Barny die vanaf begin april in de bioscoop te zien is. -
(01:33) Leon Verdonschot over Keith Bakker
(18:01) Wilfried de Jong over Leo Beenhakker
(22:09) Maarten van Riel over zijn boek 'Het verdriet van Tilburg'
(51:05) Wat Blijft lijn: Bram Vermeulen over Oleksiy Savkevych
(56:57) Muziek van Amadou & Mariam
(01:02:28) Grote Geesten podcast: Marlous Lazal maakte deze podcast over René Gude
(01:48:56) Zin van de Dag: Stine Jensen met een zin van zanger Willem Wilmink -
In de podcast Wat Blijft een aflevering over filosoof, hoofdredacteur van het Filosofie Magazine en Denker des Vaderlands René Gude. René Gude was docent filosofie aan de Internationale School voor Wijsbegeerte; zijn missie was de filosofie te populariseren. Hij zwengelde debatten aan in de media en maakte filosofie zichtbaar. Toen hij botkanker kreeg, bedacht hij ‘filosofie als humeurmanagement' en hield hij zich op die manier mentaal staande.
Ruim tien jaar na zijn dood praat maker Marlous Lazal met Gude’s weduwe Babs van den Bergh, filosoof en Eerste Kamerlid Daan Roovers, Marc van Dijk, schrijver en bedenker van Radio René, filosofiepublicist Peter Henk Steenhuis en cabaretier en filosoof Tim Fransen die zich liet inspireren door het werk van Gude.
-
(01:29) Journalist Ad van Liempt over Harmen Siezen
(10:37) Historicus Wim Berkelaar over Dick Verkijk
(20:34) Historicus Mineke Bosch over Olive Schreiner
(51:20) Wat Blijft lijn: Maurice Olivers over Marc Cornelissen
(56:30) Het leven van Val Kilmer, met muziek van The Doors
(01:06:37) Grote Geesten podcast: Annette van Soest maakte deze aflevering over Ayn Rand
(01:53:58) De zin van de Dag: Ernst-Jan Pfauth met een zin van neuroloog en schrijver Oliver Sachs -
In de podcast Wat Blijft een aflevering over Ayn Rand, Amerikaans romancier en filosoof. Ze was de grondlegger van het objectivisme, een filosofische stroming. Rand groeide op in Rusland en vertrok in 1926 naar de Verenigde Staten waar ze niet veel later de Amerikaanse nationaliteit aannam. Haar grootste successen waren The Fountainhead (1943) en Atlas Shrugged (1957), boeken die haar naam en faam brachten, maar ook debat veroorzaakten. Critici verwijten Rand het egoïsme te prediken. Onder conservatieven is ze geliefd, Elon Musk citeert regelmatig uit haar werk.
Maker Annette van Soest praat met NRC-columnist en historica Floor Rusman, tv-regisseur en schrijver Bert van der Veer en politicus Yernaz Ramautarsing, nu lid van Belang van Nederland. -
(1:18) Koffietijd eindredacteur en goede vriend Marck Geurtsen over Loretta Schrijver
(21:03) Documentairemaker Claire Slingerland over drie transvrouwen: Dirkje Kuik, Lili Elbe en Marsha P. Johnson
(52:44) In de Wat blijft lijn: Ingrid Rollema van de Hope Foundation over de Palestijnse kunstenaar Dorgham Quraiqi
(57:09) Botte Jellema vertelt over zijn documentaire over Gerard Reve
(1:05:23) In de reeks Grote Geesten: schrijver Gerard Reve. Komt Reve nog weg met zijn racistische uitspraken, die hij zelf ironie noemde?
(1:51:17) Zin van de Dag: Erasmus
-
Schrijver en dichter Gerard Reve, onbetwist één van de grootste Nederlandse schrijvers van de vorige eeuw, werd in 2018 opgenomen in de Humanistische Canon vanwege zijn pleidooi voor vrijheid van meningsuiting, euthanasie en homoseksualiteit en zijn ‘oorspronkelijke geest’. Tegelijkertijd was hij omstreden door zijn racistische en seksistische uitspraken, maar die werden vaak als ‘ironie’ gezien. Hoe kijken we tegen ‘die oorspronkelijke geest’ aan in deze tijd? Komt Reve nu de samenleving - en de Nederlandse literatuur - sterk veranderd zijn, nog wel weg met die uitspraken van toen?
In ‘Wat Blijft Podcast’ bespreekt Botte Jellema met drie Reve-kenners met verschillende visies op zijn uitingen. Hoe kijken we tegen Reve’s denken? Is de ironie dood? Of kunnen we die juist nu wel gebruiken?
In deze aflevering komen aan het woord:
Aleid Truijens, auteur en publicist, o.a. over literatuur in de Volkskrant
Christiaan Weijts, schrijver, columnist en Reve-liefhebber
Nynke de Jong, journalist, auteur en podcastmaker (o.a. Alle Geschiedenis Ooit) en fervent boekenlezer.
-
(01:08) Muziekjournalist Jean Paul Heck over Rob de Nijs
(21:28) Journalist en politiek redacteur Christoph Schmidt over Jens Stoltenberg
(53:53) Wat Blijft lijn: Rein de Vries over Eddy Sikma
(57:18) Regisseur Jasper Verheugd over Cyrano de Bergerac
(01:04:50) Wat Blijft Podcast: Piet Paulusma
(01:50:08) De Zin van de Dag: Maaike Meijer -
(1:23) De Zuid-Afrikaanse toneelschrijver Athol Fugard streed zijn leven lang tegen Apartheid en racisme. Professor Margriet van der Waal vertelt over hem.
(13:35) Historicus Han van Bree schreef de biografie 'Het vertroebelde oog' waarmee hij nieuw licht werpt op 'gebedsgenezeres' Greet Hofmans.
(54:33) In de Wat blijft lijn: zangeres Wia Buuze vertelt over de Groningse dirigent en liedjesschrijver Sim Noordhof.
(57:52) Deel vier van de podcast 'Enkele reis Istanbul' van Emmie Kollau en Catrien Spijkerman.
(1:53:13) Zin van de Dag: Darwin. -
(01:21) Tessel Blok over haar zus Dieuwertje Blok
(29:26) Naeeda Aurangzeb over Palestijns-Amerikaanse journalist Shireen Abu Akleh
(57:56) Herhaling van De Publieke Tribune waarin Coen Verbraak met Dieuwertje en Tessel Blok sprak
(01:49:05) Muziek van componist en producer Roy Ayers. Hij overleed 4 maart op 84 jarige leeftijd
(01:51:42) De Zin van de Dag door Stine Jensen, met een levenswijsheid van Eddy Terstall -
(1:22) Schaakjournalist Peter Doggers over het leven van de Russische schaaklegende Boris Spasski.
(14:22) Balletdanseres Michaela Mabinty DePrince overleed afgelopen september op 29-jarige leeftijd. Jacquill G. Basdew is sociaal-cultureel initiator en was een goede vriend van Michaela Mabinty. Hij vertelt over haar leven en nalatenschap.
(50:10) De Amerikaanse soulzangeres Roberta Flack was van grote invloed op hedendaagse soulartiesten. Ze overleed op 88-jarige leeftijd.
(54:50) In de Wat blijft Lijn: tante Es was met haar 109 jaar de oudste Ajax fan. Ajax-verslaggever Hein van den Bogaert deelt zijn herinneringen aan haar.
(58:18) Deel drie van de podcast Enkele reis Istanbul over de zussen Bergün en Betül uit Etten-Leur die in Turkije in de gevangenis zijn beland. -
(1:20) Journalist en schrijver Leonard Ornstein over Frits Bolkestein en
(16:10) over Hans van den Broek
(19.42) Historicus Rolf Strootman over de biografie 'Cleopatra' van de Zweedse auteur Dick Harrison
(50:24) muziek en informatie over de Mexicaanse volkszangeres Paquita la del Barrio
(54:01) In de Wat blijft Lijn: Wil de Bruine over Jan Ebeltjes van de stichting Christelijke Hulp Oost-Europa
(57:29) Deel 2 van de podcast Enkele reis Istanbul. -
(1:23) Een terugblik op het leven van showbizzman Ron Brandsteder.
(11:10) Schrijver en journalist Marja Pruis vertelt over het leven van de Canadese schrijfster Alice Munro, over wier leven vorig jaar schokkende feiten naar buiten kwamen.
(49:13) Een film over het leven van operazangeres Maria Callas.
(54:51) In de Wat blijft Lijn: Ivon van Tongeren over Bep 'het medium' Monfils.
(58:01) Emmie Kollau vertelt over haar nieuwe podcast Enkele reis Istanbul. - Montre plus