Episodes
-
Hoe kom je erachter wat jouw talenten zijn? En hoe zet je die talenten in tijdens bijvoorbeeld een sollicitatie? Op de Talentdag bij omroep NTR spraken Anne, Nellie en Sander hierover met Jesper van Gelder en een zaal talentvol publiek. Zegt je CV en werkervaring iets over je daadwerkelijke vaardigheden? Jesper laat ons vooraf verschillende games spelen die op speelse maar wetenschappelijke onderbouwde wijze een profiel schetsen van je kwaliteiten en valkuilen. Door deze resultaten van kandidaten geanonimiseerd te bekijken kan je als recruiter of werkgever onbevooroordeeld zien wie een goede aanvulling zou zijn op je team en vanuit daar verder praten. Ook vertellen Nellie Benner, Sander Nieuwenhuijsen en Anne Gras over hun eigen talenten en beantwoorden we vragen uit het publiek!
-
3, 2, 1.. plezier! Nellie, Anne en Sander proosten op een mooi derde seizoen en zetten voor een keer een eigen thema centraal. Waarom vinden wij het belangrijk om plezier voorop te stellen in alles wat we doen? En wat is dan plezier voor ons? Waarom verliezen we het soms en hoe krijg je het plezier dan weer terug? Vanaf het strand en de duinen van IJmuiden wensen we je veel luisterplezier. We horen graag wat je afgelopen weken geleerd hebt en nog wil leren met ons, dus stuur een bericht via Instagram (@watjenietleert) of [email protected] en hopelijk tot snel
-
Missing episodes?
-
Successen moet je vieren, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Luisteraar Angelo vraagt zich af hoe je start aan iets ambitieus en voldoende succeservaringen opbouwt om het af te maken. De wil is er vaak wel, maar de eerste tegenslag komt al snel om de hoek. We leggen de vraag voor aan zwemmer Maarten van der Weijden. Ook na zijn Olympische winst blijft hij grote, bijna onhaalbare doelen stellen voor zichzelf om geld op te halen voor zijn stichting. Hij vertelt dat succes voor hem niet per se wint is en legt uit hoe je gemotiveerd blijft als het grote succesmoment eenmalig is en ver in de toekomst ligt. Ieder heeft zo z’n eigen definitie van succes. Om dat te onderzoeken schrijven Nellie, Anne een brief aan zichzelf in de toekomst over 10 jaar. Wanneer vinden we ons leven geslaagd en wat wensen we onszelf toe? Tot slot rijken we prijzen uit! Lintjes voor mensen die buitengewoon goed in iets zijn, maar daarvoor onvoldoende lof krijgen. Wij vinden jou een doorslaand succes!
-
Sophie vraagt zich af: hoe je ga om met budgetverschillen? Soms heb jij iets meer te besteden dan je vrienden, of juist andersom. Geldcoach Hanneke van Onna legt uit hoe verschillen in inkomen en budget voor frictie zorgen en hoe je gesprek daarover kan openen. Wij geven deze aflevering alvast het goede voorbeeld en bespreken onze geldtypes en money-issues. En natúúlijk hebben we het ook over.. Tikkies. Wanneer stuur je wel of geen betaalverzoek? En waarom betaalt die ene vriend altijd te laat (of helemaal niet)? Don’t drink the pils, if you can’t pay the bills!
-
Rik omschrijft zichzelf als hypochonder én hypochander; naast het terugkeerde gevoel zelf ziek te zijn is hij ook bang dat anderen om hem heen een ernstige ziekte hebben. Hij wil graag met Nellie, Sander en Anne zijn irreële angsten bespreken. Met professionele hulp en veel humor weet hij er zelf inmiddels redelijk mee om te gaan, maar het zal voor iedereen spannend blijven om er openlijk over te praten. We leggen al onze vragen voor aan een huisarts in opleiding om de drempel tot hulp te verlagen en geven tips hoe je niet helpende gedachtes kunt omzetten in positieve helpende gedachtes. Nellie daagt de rest uit voor een experiment en tot slot zetten we onze eigen angst opzij en zingen uit volle borst een mantra in de vorm van een lied: je bent niet ziek!
-
Youp heeft een korte heldere vraag: hoe word ik boos? Lijkt misschien simpel, maar hoe doe je dat op een veilige manier, voor jezelf en anderen? Bram Mvambanu (Cycz) coacht jongeren bij het uiten van hun emoties. Hij legt uit waarom het belangrijk is je woede en boosheid te ventileren en dat er voor iedereen een eigen manier is om dit gecontroleerd te doen. Ook horen we van luisteraars en vrienden hoe is het om vanwege je beroep vaak geconfronteerd wordt met boze mensen. Vergeet niet: het is oké om boos te zijn.
-
Of ‘ie nou warm, afstandig, ingewikkeld of afwezig is; de band met je ouders is uniek. Hoe ga je ermee om als de band met je ouders moeizaam is, zoals bij luisteraar Noa? Hoe maak je dat bespreekbaar en bij wie kan je verder terecht? En wat als je het contact helemaal verbreekt? Anne spreekt met Lenneke die een drastische maar bewuste beslissing maakte. Hoe heeft dat haar gevormd en verder geholpen? Hoogleraar Susan Branje legt de verschillen tussen de rol van familie en vrienden uit en hoe je het contact met je ouders kunt onderhouden of verbeteren. Voor Noa hebben we tot slot nog een kleine liefdevolle verrassing.
-
Luisteraar Marieke heeft nu bijna zeven jaar een relatie en haar liefdesmatch helemaal gevonden. Maar hoe leuk je elkaar ook vindt, er blijven verschillen. Hoe ga je daarmee om als de prille verliefdheid over is? En hoe hou je een lange relatie fris of spannend? Wij doen een boekje open over onze eigen kwarrels, scharrels, prela’s en rela’s én winnen advies in buiten ons team. Zo Anne gaat naar de relatietherapeut en onderzoekt Sander de wereld buiten monogamie en spreekt met Kimberly over de lusten en lasten van non-conventionele relaties. Communiceren, hard werken maar vooral heel veel liefde deze aflevering. En een pinguïn
-
Luisteraar Charlotte is een enorme twijfelkont én een echte denker. Een lastige combinatie als er beslissingen genomen moeten worden. Sander duikt de wetenschappelijke literatuur in en ontdekt dat keuze’s maken op gevoel best een rationele optie is. Maar kan het niet veel makkelijker, wat nou als je gewoon op letterlijk alles ‘ja’ zegt? Danny Wallace deed het een half jaar, schreef er het boek ‘Yes Man’ over en legt uit waarom er een gevaar schuilt in teveel ‘nee’ zeggen. Anne, Nellie en Sander gaan zelf ook het experiment aan en zeggen 24 uur volmondig JA op alles
-
Laat van je horen via Instagram (@watjenietleert) of 088 7799 545 & [email protected]
-
Hoe geef je feedback op de juiste manier? En hoe zorg je ervoor dat je niet iemand meteen de pan in wil hakken als je kritiek krijgt? Nellie Benner, Anne Gras, Sander Nieuwenhuijsen en Leah Barning zoeken alles uit wat je nog niet hebt geleerd over het thema feedback & kritiek.
Voor een solide theoretische basis heeft redacteur Leah hoogleraar sociale psychologie Roos Vonk gesproken. Zij vertelt dat kritiek krijgen eigenlijk altijd een beetje pijn doet: het schaadt je ego. Maar hoe kom voorbij die eerste emoties, zodat je er toch van kunt groeien?
Sander sprak voor de podcast grenzen aangeven met Rachel Pouwer over haar ervaringen in de modellenwereld. Tegenwoordig geeft Rachel onder andere coachingsessies, dus Sander greep de kans aan om zich te laten coachen in het geven en ontvangen van feedback. Belangrijkste tip: vertel wat iets met je doet. En als je vage feedback ontvangt, stel die vraag ook aan de ander.
Voor de YouTube-challenge geeft Nellie nog een keer haar ziel en zaligheid bloot, naar aanleiding van de vraag van de luisteraar. Floor zou graag leren beter om te gaan met kritiek. Nellie wordt daarom overladen met feedback van onbekende afzenders, zowel positief als negatief. Hoe gaat ze daarmee om?
We zijn onder de loep genomen door VINK, de podcastgids van NPO Radio 1. Hosts Milou Brand, Vincent Bijlo en Stan Putman oordelen kritisch over onder andere onze onderwerpen, toon en stijl. Hoeveel sterren we hebben gekregen?
Iedere week hoor je aan het einde van onze podcast de mooie woorden van Gerswhin Bonevacia door je oren. De gedichten van de Amsterdamse stadsdichter zijn met veel passie geschreven, dus onze complimenten willen we ook graag eens hardop uitspreken. -
Wat is het verschil tussen geloven en religie? Wat kan religie je brengen? Bij onze atheïstische redactie leven vragen genoeg. Nellie Benner en het team (Leah Barning, Sander Nieuwenhuijsen & Anne Gras) onderzoeken deze week alles wat ze nog niet weten over religie.
We treffen elkaar op een toepasselijke plek: Museum Catharijneconvent in Utrecht. Sander en Nellie krijgen een sneak preview van conservator Lieke Wijnia in de nieuwe tentoonstelling over Maria Magdalena. Welke rol speelt deze vrouw het christelijke geloof? Hoe wordt ze van vroeger tot nu verbeeldt in de kunsten en cultuur? En hoe inspireert ze tot op de dag van vandaag velen vrouwen?
Leah gaat de diepte in met theoloog Hanna Rijken voor meer duiding en achtergrond op het thema. Ook duikt ze in de wereld van de Joodse datingapps, want ja, die blijken te bestaan! En ze zijn ook toegankelijk als je ‘willing to convert’ bent, mocht je nog op zoek zijn. -
Wat is de balans tussen belangen en idealen? En wat als ik mijn idealen verloochen? Nellie Benner gaat samen met Anne Gras, Leah Barning en Sander Nieuwenhuijsen op zoek naar alles wat je nog niet hebt geleerd over idealen.
Sociaal psycholoog Roos Vonk vertelt over het groot denken, klein doen en hoe je idealen stap voor stap kunt verwezenlijken.
Politici komen vaak met een sterke overtuiging de Tweede Kamer binnen. Hoe blijf je trouw aan jezelf in een politiek landschap waar veel compromissen gesloten moeten worden en het hele land een mening over je heeft? Anne spreekt twee Kamerleden van idealistisch gedreven partijen; Caroline van der Plas (BoerBurgerBeweging) en Christine Teunissen (Partij voor de Dieren).
Leah krijgt een brief van haar vader, waarin hij vertelt hoe hij al vanaf kleine jongen veel idealen had, maar deze ergens tijdens het werkende leven toch een beetje overboord heeft gegooid. Wat is zijn levensles aan zijn dochter? -
Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg! Maar wat is nou eigenlijk 'normaal'? Nellie Benner ervaart hoe het is om te leven als 'de gemiddelde Nederlander'. En wat als je door een handicap fysiek afwijkt van de norm? Nellie en Sander hebben er een open gesprek over met een goede vriendin van Nellie, Emma van Riek.
We krijgen seksuele voorlichting op school en groeien vaak op met stereotype beelden uit films en porno. Leah zoekt uit wat normale seks is met Stichting VOOS, een platform waar alle soorten en maten seks besproken kan worden. -
Herken je dat gevoel van spanning door lijf als je iets nieuws gaat doen? Of een presentatie moet geven? Nellie kent deze gevoelens van faalangst iets te goed en gaat daarom op zoek met de redactie naar lessen rondom het thema falen.
Anne spreekt filmmaker Steffie Storms, die kampt met stevige faalangst. Haar roller derby alter ego Becky Bulldozer bleek een deel van de oplossing bij het maken van haar documentaire. Sander belt met actrice Pip Pellens die regelmatig geconfronteerd werd met heftige gevoelens rond falen, waardoor ze met zichzelf in de knel kwam. Voor de YouTube-challenge laat het team Nellie onvoorbereid auditie doen voor 3 op Reis. In een kano. Wat kan er mis gaan? Leah leest een fragment uit haar allereerste dagboek voor, waarin zij als dertienjarig meisje voor het eerst te maken kreeg met het gevoel van afwijzing en falen in haar liefdesleven. -
Hoe ga ik om met jaloerse gevoelens? Hoe kom ik ervan af en moet dat altijd? En hoe ga ik om met die al die agressie en afgunst die door mijn lijf giert? Host Nellie Benner zoekt het uit met Sander Nieuwenhuijsen, Anne Gras en Leah Barning. Samengevat: erken, beken en pak aan! We sluiten af met een kleine verrassing om Nellie eraan te herinneren dat ze echt niet jaloers hoeft te zijn. In één woord: geweldig!
-
Wanneer gaat een grap te ver? Hoe weet je of je in iemands personal space komt? En hoe bepaal en bewaak je jouw eigen grenzen? Maxim Hartman heeft extreem duidelijke grenzen. In een gesprek met Nellie Benner en het team legt hij uit waarom hij deze koste wat het kost verdedigt. Leah bespreekt grenzen in bed met seksuoloog Astrid Kremers en Anne geeft tips met coach Marianne Elken. Sander kijkt terug op de modellencarrière van Rachel Pouwer. Als dertienjarige kwam ze terecht in de professionle modewereld, waar grenzen keer op keer overschreden worden.
-
Eén keer trek je de conclusie, vriendschap is een illusie. Of toch niet? Het is soms best ingewikkeld zo’n vriendschappelijke relatie. Kun je vrienden zijn met het andere geslacht? Hoe beëindig of onderhoud je vriendschappen? Zijn daar afspraken voor nodig of laat je het op z’n beloop? Anne vertelt over haar bijzondere nieuwe vriend en de ‘vriendschapsovereenkomst’. Sander belt een oude vriendin op om te onderzoeken waarom die band is verwatert én of er nog nieuw leven in te blazen valt. En lukt het Nellie een nieuwe vriend te maken in één dag?
-
Groot nieuws, we zijn terug! Nellie Benner gaat met het team (Anne Gras, Leah Barning & Sander Nieuwenhuijsen) weer aan de slag met vragen waar jij mee rondloopt. Samen gaan we op zoek naar antwoorden en levenslessen bij de dingen die je niet leert, maar wel wil weten. Stuur nu je vragen en ervaringen naar @watjenietleert op Instagram of via [email protected]
-
Van opvoeding tot cultural appropriation, er valt nog veel te leren over (onbewust) racistisch gedrag. In deze speciale aflevering zijn Safi Graauw, Jill Mathon en Dzifa Kusenuh te gast in de studio voor een gesprek met presentator Nellie Benner.
De afgelopen weken heeft het team van Wat Je Niet Leert kritisch naar het eigen gedrag gekeken. Welke fouten hebben we gemaakt? Wat is onze rol? Wat moet voortaan anders en hoe doe je dat? Als eerste stap spreekt Nellie met gasten die haar de ogen opende over privileges, discriminatie en racisme en hun ervaringen, ideeën en oplossingen met ons delen. - Show more