Folgen
-
Samen met Eric Burger zullen we dieper ingaan op de uitdagingen en mogelijkheden binnen organisaties. Eric heeft een schat aan ervaring en inzicht in Microsoft365 en het inrichten zodat de Informatie huishouding op orde komt en blijft.
-
In de podcast "Peper" nemen we je mee op een boeiende reis door de wereld van organisatieontwikkeling en projectmanagement. Vandaag hebben we het genoegen om Jente Huisman als onze speciale gast te verwelkomen. Jente is een ervaren professional op het gebied van organisatieontwikkeling en de drijvende kracht achter het ambitieuze RIjkswaterstaat programma "Open op Orde".
-
Fehlende Folgen?
-
Ik nodig jullie uit om onze podcast over functioneel beheer met gast Daniel Brouwer te beluisteren. In deze podcast gaan we dieper in op de principes, technieken en best practices van functioneel beheer, en hoe deze kunnen helpen bij het beheren van complexe bedrijfsomgevingen. We gaan ook in op de verschillende implementatie-strategieën, applicatieontwikkeling en hoe je je teams kunt organiseren om optimaal te profiteren van functioneel beheer. Luister naar deze podcast en krijg inzicht in wat functioneel beheer voor voor jou en jouw bedrijf kan betekenen. Door het Blad IP & KNVI. Host is zelfstandig ondernemer Tom Dalderup.
Het standaard werk voor de functioneel beheerder door Daniël E. Brouwer is dit boek
-
Peper is een KNVI Podcast ism het blad IP en AG Connect.
Tom Dalderup is de host van deze podcast waarin hij op onderzoek uitgaat naar de ultieme oplossingen voor uitdagingen om de informatie huishouding op orde te krijgen. Wat is de female factor in de digitale transitie? Met Hendrika Vreugdenhil die de kracht van vrouw in de transitie helpt uitbreiden. Meer informatie of tips via [email protected]. Dank voor Rian van Heur als mede producent van deze aflevering.
Contact met Hendrika via https://nl.linkedin.com/in/hendrikavreugdenhil
Meer over Tom Dalderup via https://nl.linkedin.com/in/tomdalderup
-
Podcast PEPER Aflevering Zoeken en Vinden met Eric Sieverts
Host: Tom Dalderup
Website VOGIN-IP-lezing https://vogin-ip-lezing.net/
Genoemde naam van zoekexpert: Henk van Ess
https://www.villamedia.nl/artikel/vijfentwintig-gouden-zoektips-van-henk-van-ess
Vogin-IP-Lezing 2021:
https://www.youtube.com/watch?v=fUQCCN9rKME&t=18s
Op 10 mei 2022 is er weer een Vogin Lezing
https://vogin-ip-lezing.net/
-
Hoe draag je als professional bij aan de informatiehuishouding en digitale transformatie van je organisatie of bedrijf? En hoe is het met je eigen informatiehuishouding gesteld? Je hoort het tijdens Peper, de podcast van vakblad IP. Een-op-eengesprekken over werken en leven in de information society. Open, pittig, een beetje (zelf)kritisch en informatief. Elke maand een nieuwe aflevering. Check deze site en de nieuwsbrief voor meer informatie. Tools voor het persoonlijk kennis management vind je op https://persoonlijkkennismanagement.nl/
Interviewer: Tom Dalderup
Geïnterviewde: Martijn Aslander -
Innovaties
Neuromining. Volgens Gartner wordt dit de komende jaren een belangrijke ontwikkeling (https://www.agconnect.nl/artikel/gartner-houd-de-komende-jaren-rekening-met-deze-disrupties). Helemaal nieuw is het niet, maar het idee is dat je met behavioral intelligence en daaraan gerelateerde tech menselijk gedrag op grote schaal kunt analyseren, begrijpen en beïnvloeden. Bedrijven kunnen dit gebruiken om strategieën te bepalen e.d. Hoewel dit niet nieuw is, wordt dit volgens Gartner nog wel veel door bedrijven genegeerd. Maar ze verwachten dat neuromining in de toekomst meer wordt ingezet en dat bedrijven die dit doen, veel succesvoller worden.
AI voor het publicatie rijp maken voor documenten.
https://www.vngrealisatie.nl/sites/default/files/2020-11/AI%20als%20instrument%20voor%20gemeenten.pdf
Interview blockchain ontwikkelingen
We hebben deze week een podcast gepubliceerd over blockchain. Die hype is natuurlijk allang voorbij en mensen zijn een beetje moe geworden van het woord, maar het is natuurlijk nog steeds gewoon een hele interessante technologie die je voor van alles kunt gebruiken. Ik sprak daarvoor met dr. Jan Veuger en Peter Verkoulen (spreek uit als: Verkoelen) van de Dutch Blockchain Coalition. Niet alleen wordt blockchain al voor allerlei use cases gebruikt, maar ze verwachten zelfs dat de technologie binnen 3 jaar mainstream gaat worden.
Podcast: https://www.agconnect.nl/artikel/podcast-hoe-ziet-de-toekomst-van-blockchain-eruit
Grappige gebeurtenis deze maand
Dit is grappig en triest tegelijkertijd: Er was een journalist in de VS die eind oktober een kwetsbaarheid vond in een website van de staat Missouri. Hij ontdekte dat 100.000 burgerservicenummers inzichtelijk waren in een web-app, en dat je die simpelweg kon vinden door de paginabron te bekijken. Vervolgens wilde de gouverneur van Missouri hem aanklagen wegens hacken. Vrij letterlijk dus omdat hij op f12 drukte in zijn browser. Het is hilarisch dat die man denkt dat dit hacken is en tegelijkertijd een bedroevend voorbeeld van het enorme gebrek aan kennis bij dit soort politici. De gouverneur zei vorige week trouwens dat het onderzoek nog loopt.
Meer info: https://www.agconnect.nl/artikel/rondneuzen-html-code-geen-hacken en https://arstechnica.com/tech-policy/2021/10/missouri-gov-calls-journalist-who-found-security-flaw-a-hacker-threatens-to-sue/
Onderwerp dat aansluit om het thema van het magazine
Nederlandse projecten rondom datasoevereiniteit. Datasoevereiniteit is steeds meer een punt van aandacht in de EU, o.a. vanwege de afhankelijkheid van Amerikaanse cloudgrootmachten en privacy-overwegingen. In Nederland wordt aan allerlei projecten gewerkt om die datasoevereiniteit te waarborgen. Bijvoorbeeld Gig.tech dat een whitelabel clouddienst is begonnen, de Dutch Secure Autonomous Cloud waar o.a. het CWI, de Vrije Universiteit en de UvA aan werken en de AMdEX.
In het blad ben ik hier dieper op ingegaan in dit artikel: https://www.agconnect.nl/artikel/digitale-soevereiniteit-zo-blijven-bits-binnen-europa
De Agenda
-
AGConnect en KNVI maken samen deze podcast over
Innovatie
Interview
Gein
Het onderwerp Hoe controleer je AI software?
Aankomende evenementen
Host: https://nl.linkedin.com/in/tomdalderup
Redactie: https://www.agconnect.nl/auteur/sjoerd-hartholt
Reactie: [email protected]
Dank voor het luisteren!
-
Dank voor het luisteren naar deze podcast
Tom (KNVI) en Evelien (AGConnect)
Innovatie: lg nobelprijs voor hoogleraar Federico Toschi en dr. Alessandro Corbetta van de TU/e wonnen, afgelopen 10 september. Zij deden onderzoek naar het gedrag van voetgangers in mensenmassa’s en kwamen tot de conclusie dat mensen gemiddeld minimaal 75 centimeter afstand tot elkaar houden om botsingen te voorkomen. 5 miljoen reizigers op station Eindhoven voor geanalyseerd. Aan de hand van de data kun je plekken efficiënter inrichten, op basis van het natuurlijk loopgedrag van de mens.
Interview: Dataopslag op moleculen, voor onze eigen podcast. Bijvoorbeeld op DNA of polymeren.
Onderwerp: Hoe test je AI?
Grappig iets: de video van het Belgische De Ideale Wereld, over mensen die terugkeren naar werk. Dat mochten de Belgen op 1 september al.
Kinderen begeleiden hun ouders naar de eerste dag van hun werk, net als wanneer zij voor het eerst naar school gaan. https://youtu.be/hf1W9soz7vY
https://www.knvi.nl/
-
#025 Welkom01 is een podcast van KNVI en AGConnect. Door deze samenwerking is inhoud en lol over de ontwikkelingen vin de IT. Welke mensen spelen een belangrijke rol. Jasper Bakker (redacteur AGConnect) en Tom Dalderup (KNVI enthousiast en consultant in businessveranderingen met een IT Component) meer weten? klik naar knvi.nl en agconnect.nl
-
De ontwikkelingen in IT landschap komen langs. Google en de uitdaging voor scholen. IBM Nederland. Wat zijn de bevindingen van het jaarlijkse Salaris onderzoek. Over werkdruk en een klein feestje.
Tom Dalderup KNVI bestuurder en consultant
Rian van Heur AG Connect content director
Aflevering 24
https://www.knvi.nl/
ps://www.agconnect.nl/
-
Tom Dalderup en Thijs van KNVI en AG Connect nemen je mee tijdens een wandeling of een schilderbeurt van je slaapkamer, nou ja zie maar.
1 Opening / Innovatie
Secure Multi-party Computing en Federated Learning: nieuwe manieren om privacyveilig data te delen. TNO had daar sessie over deze week2 Het interview: mensen (of onderwerp).
Sander Bohte van CWI: spiking neurale netwerken. Oplossing voor het probleem dat trainen van neurale netwerken steeds meer energie kost.
3 Gein: Met Netscape 1.1 kun je Google News bekijken door actie van Amerikaan die oude computers opknapt
4 De verdieping: Thema / Onderwerp : Massaal datagebruik vraagt nieuwe manier van dataopslag. De techniek achter Snowflake succes.
5 Agenda: wat staat er gepland voor de komende tijd?
Evenementen:
14 april: IT Essentials over data met Barbara Peruskovic 22 april: Security Game, een inhoudelijke escaperoom. 31 mei: low-code no-code week 2021. Een hele week lang, elke dag een sessie van minimaal twee uur over een aspect van low-code -
Host Tom Dalderup (KNVI bestuurder en zelfstandig consultant) bespreekt Met Jasper Bakker (AGConnect tech redacteur)
We zijn dol op reacties op [email protected] of reageer via Linkedin
1 Wat is jouw opgevallen qwa innovatie: Kattenplaatjes, en weg met mensenwerk.
Zie ook (Blade Runner referentie): https://twitter.com/hypercalcium/status/1367677837591928836
2 Wie spraken we onlangs? Security en vertrouwen; oa in hardware (Herbert Bos), en bepaalde leveranciers (zie Huawei-conf. en Kaspersky's nieuwe Benelux-topman Mark Beunk).
3 Even lachen nu: In securitythema: Sophos vroeg Tell us a cybersecurity horror story in 6 words.
https://twitter.com/jsprbkkr/status/1368275127394332672
4 Welk thema speelt er nu? Security bij thuiswerken
https://www.agconnect.nl/artikel/onderzoek-thuiswerksecurity-2021-van-spoed-naar-secure
En staat er nog wat leuks op de agenda?:
KNVI altijd eerste dinsdag van de maand super dinsdag
6 APRIL 2021
Industrie 5.0; Towards a sustainable, human-centric and resilient European industry
https://www.knvi.nl/agenda/6009673da40cea03dd2967a9/KNVI-Super-Tuesday-Van-Industrie-4.0-naar-5.0?backUrl=%2Fagenda
16 MAART 2021 https://www.knvi.nl/agenda/6013b31947114b0447f6ec91/Intersection-Toolkit-a-collaborative-approach-for-Enterprise-Architecture-Enterprise-Design
Terugblik op 3 nov 2020:
https://www.agconnect.nl/artikel/digitale-kaalslag-deze-it-politici-verlaten-de-tweede-kamer
en 15 feb 2021:
https://www.agconnect.nl/artikel/analyse-wie-worden-de-nieuwe-it-toppers-de-tweede-kamer
Wat dus aanloop is naar dit:
https://www.agconnect.nl/artikel/welke-it-vraag-heb-jij-voor-toekomstige-kamerleden
10 Maart 2021
-
KNVI en AGConnect slaan de handen weer ineen in 2021 met de onderhoudende podcast Welkom01.
[email protected] of @dalderup op twitter
1 Opening / Innovatie. Tom en redactie brengt ieder een innovatie in.
Mobiele thuiswerkplek/thuiswerksystemenhttps://www.agconnect.nl/artikel/nissan-spiegelt-rijdende-werkplek-weer-voor
https://www.agconnect.nl/artikel/japanse-thuis-cubicle-van-panasonic
https://www.airmeet.com/
https://houseparty.com/
2 Het interview: mensen (of onderwerp).
We hebben de prijs voor IT-politicus van het jaar uitgereikt aan Jan Middendorp. Hem sprak ik over digitalisering bij de overheid en het nut dat een Tweedekamerlid ervan weet. Ik denk dat de noodzaak van IT-kennis in de tweede kamer nu groter is dan ooit. In nummer 3 hebben we een analyse over de IT-experts bij de politieke partijen dus daar kan ik voorzichtig al iets over zeggen.
https://www.agconnect.nl/artikel/elk-kamerlid-moet-straks-een-digitaal-kamerlid-zijnhttps://www.agconnect.nl/artikel/jan-middendorp-it-politicus-van-het-jaar-2020
3 Gein: Wat was een grappig gebeurtenis de afgelopen maand?
Word krijgt een donkere modus (https://www.agconnect.nl/artikel/word-krijgt-donkerdere-modus). Is misschien niet revolutionair maar wel zeer gewild onder de doelgroep. Kan hier eea over zeggen omdat ik een verhaal heb geschreven (2 jaar terug alweer, maar toch) over hoe moeilijk het is om een dark mode te maken. Dat is niet een kwestie van de kleuren omdraaien.4 De verdieping: Thema / Onderwerp
IT-opleidingenonderzoek5 Agenda: wat staat er gepland voor de komende tijd? Evenementen, onderzoeken en dossier volgend nummer.
Op dinsdag 2 maart KNVI super tuesday https://www.knvi.nl/
KNVI op 2 maart een webinar over het thema digitale transformatie waarin digitaal strateeg Ken van Ierlant en trendwatcher Adjiedj Bakas de deelnemer een kijkje in de toekomst geven
-
#020 Welkom01 December 2020
Tom Dalderup https://www.knvi.nl/podcast-welkom01
Rian van Heur https://www.agconnect.nl/
6G, GAIA-x, Kevin Warwick, eerste cyborg, Kennis van digitalisering door Tweede Kamerleden, Vooruitblik naar 2021 met de Taart en de kersen van de KNVI. IT-opleidingenonderzoek, IT-politicus van het jaar.
Over plannen en Bladen
SmartHumanity TV met Tom en Rian https://youtu.be/4F3B68Z6AzU?t=2988
Over informatie op nationaal en gemeentelijk niveau bij de overheid
Smart Humanity TV: KNVI Vandaag, Informatie Inside https://youtu.be/8j1rBCbzYwU
Reacties zijn zeer welkom. [email protected]
Met heel erg veel plezier gemaakt voor jouw groei en entertainment. Dank je wel dat je ons volgt.
Tom en Rian
-
#019 Welkom01 over ICT Projecten bij de overheid, Windows update issues. Veilig met mail Tom Dalderup en Rian van Heur praten je bij
Verbazingwekkende innovatie
Drie manieren waarop ML-algoritmen de fout in kunnen gaan (missers).
ofwel er zitten fouten in de trainingsdata, ofwel er is gemanipuleerd met de aangeboden data (bijvoorbeeld tape plakken over verkeersbord zodat dat een andere betekenis krijgt).Cameron Buckner, associate professor filosofie aan de Universiteit van Houston, wijst er in een artikel in Nature Machine Intelligence op dat een derde variant vaak over het hoofd wordt gezien. Het algoritme kan ook de fout in gaan door een artefact.
Voorbeeld: de zon die op een cameralens valt zorgt voor een foto waarop patronen te zien zijn die in werkelijkheid niet in beeld waren. Die patronen zijn niet het gevolg van een fout in het lenzenstelsel en ook niet moedwillig aangebracht in de gefotografeerde omgeving.
ook dan foute beslissing. Voorkomen ervan is nog redelijk onbekend, maar wel belangrijk.Het spannendste stuk en hoe is het gemaakt
Windows-as-a-service (waas): windows 10 laatste versie ooit
Oktoberupdate 2018. Deze release is na het ijlings weer terugtrekken in november 2018 opnieuw uitgebracht, en toen met een behoedzamere uitrol.
Probleem: Maanden vóór de release al ontdekt: door testende gebruikers die bewust de bètarelease van de toen aankomende Windows-update draaiden. Maar niet komen bovendrijven bij de Feedback Hub waar deze meldingen worden ingediend.
Metrieken om tevredenheid te meten: incident rate (Dit is het aantal probleemmeldingen van klanten met elke nieuwe Windowsrelease, inclusief meldingen aan pc-makers) en netto promoter score (Dit komt neer op de vraag, voor elke nieuwe release van Windows 10, of gebruikers het product zouden aanraden aan hun familie en vrienden).Al met al lijkt het slimme vermijden van development hell Microsoft te hebben geleid naar een ‘nazorgvagevuur’: snellere ontwikkeling met meer bugs, die wel sneller zijn te fixen maar waarna dan weer bugs en fixwerk op de loer liggen.
Een lastig onderwerp
Onderzoek naar rechtszaken over IT door overheid.
Jeroen van Helden vond twee zaken via Rechtspraak.nl in zes jaar tijd.
Kan ook via arbitrage-instituten. Stichting Geschillenoplossing Automatisering (SGOA) en het Nederlands Arbitrage Instituut (NAI). Is vertrouwelijk en niet transparant, maar zijn er wel een aantal aldus een deskundige die wel eens wordt opgeroepen bij die instituten. Een arbitrage bekend is tussen Capgemini en Sociale Verzekeringsbank: 27 miljoen euro.
Redenen: politieke argumenten spelen een rol, geen juridische, aanbestedingsproces duurt lang, zo duidelijk is contract en schuldige niet.
Gein
Triest maar ook grappig, dat IT-journalist Daniël Verlaan de Erasmusbrug roze heeft kunnen kleuren en dat hij niet veel later deelnam aan het een overleg van Europese Defensieministers. Beiden door slechte beveiliging. Onderzoekje van Nordpass dat 12345 nog steeds het meestgebruikte wachtwoord is. Nederlanders doen iets beter dan wereldwijde gemiddelde: 123456 onderzoekje van IT dienstverlener Competa IT op basis van de meest recente data die werd opgevraagd bij Scattered Secrets, een website waar mensen kunnen checken of hun wachtwoord ooit is gelekt en gekraakt.
Mensen
Brenno de Winter: van IT’er naar journalist naar IT’er
Lektober, kraken ov-chipkaart en nu betrokken bij CoronaMelder-app -
Welkom01 De podcast voor informatie professionals
Aflevering 18 (ik zei in de opname mogelijk 17) gaat over hoe je tot betere kwaliteit software komt met goed functioneel beheer.
- Aan welke software erger jij je geregeld?
- Waar kan jij nu echt kwaad om warden als het gaat om je computer?
- Heb jij ook wel eens software die niet werkt zoals je zou willen?
In deze speciale aflevering gaan we het hebben over de aanpak om deze ellende te voorkomen.
In de ring met een zwarte band in Lean Daniël Brouwer
https://www.linkedin.com/in/danielebrouwer/
De podcast Welkom01 is een initiatief van KNVI Tom Dalderup https://www.linkedin.com/in/tomdalderup/
Mailcontact via [email protected]
Besproken boek https://www.managementboek.nl/boek/9789492790187/het-handboek-voor-de-functioneel-beheerder-daniel-brouwer
-
#017 Artificiële Intelligentie en vrouwen in IT
Waarom 17% vrouwen in IT een groeiend aantal is.
Hoe AI als buzzword weer normale proporties krijgt.
Hoe gaat het met office romances tijdens Coronavirus.
https://www.knvi.nl/
https://www.agconnect.nl/
Deze podcast is een samenwerking van KNVI (Jouw bron van Kennis en Kennissen) en AGConnect (Jouw blad met actuele IT onderwerpen)
Tom Dalderup praat met o.a. de hoofdredacteur Rian van heur over het IT onderwerpen.
-
Podcast voor informatie professionals die bij willen blijven.
Even lachen over wachtwoorden: https://www.youtube.com/watch?v=aHaBH4LqGsI
https://knvi.nl
https://agconnect.nl
Tom Dalderup
Rian van Heur
- Mehr anzeigen