Episodes

 • 031 Ziddis Kreativitets-podd: Om mod och att våga - våga ändå fast en är livrädd

  · Ziddis Kreativitets-podd

  Om en ska vara kreativ, måste en våga sårbarhet. Våga blotta sig. Våga något nytt. Måste utsätta sig för vissa risker, riskera att göra misstag. *** Nu finns Kreativitets-podden bland annat på Stitcher, Google Play och iTunes - ge gärna fem stjärnor och recensera podden så hjälper du andra att hitta den! Tack på förhand!

  starstarstarstarstar
 • Missing episodes?

  Click here to refresh the feed.

 • 030 Ziddis Kreativitets-podd: Din coach i ditt kreativa liv! Om introverta och extroverta metoder

  · Ziddis Kreativitets-podd

  Gamifiera ditt skapande och kreativa liv! Hur du kan ge dig själv bekräftelse och belöningar för alla stora och små saker du vill få gjorda. Hur du kan få positiv förstärkning och bekräftelse. De flesta har inte någon som kan gå bakom en och ge en en klapp på axeln för varje bra sak som vi gör, men genom små appar som tex. Habitica så kan du göra både stora och små sysslor roligare och mer belönande! :) Hjälpmedel i ditt kreativa och skapande liv diskuteras i detta avsnitt, som appar, program och stöd i vardagen. Evernote, Scrivener, Google kalender med flera! Din coach i ditt kreativa och skapande liv. Alla tips och trick som kan hjälpa dig att hitta dina kreativa superkrafter och få tillgång till verktyg och fyll din verktygslåda med alla hjälpmedel du kan ha tillgång till för att boosta din förmåga och möjligheter att göra maximalt av det du har. Hur sociala interaktioner, möten med andra och nätverkande kan ge ens inre processer en rejäl skjuts i rätt riktning för att lösa problem och hitta nya sätt att göra saker, uppfinna och se nya synvinklar som för en framåt. Dagens avsnitt handlar om introverta och extrovertas olika sätt att vara och fungera och hur en gör bäst nytta av den typ en själv är. Hur en mår så bra som en bara kan genom att hitta metoder och bästa sätt att lägga upp sitt liv och sin tid, inte minst de sociala interaktionerna som en önskar sig och drömmer om, utan att de helt dränerar en på energi, respektive hur en ska klara den ensamtid som även extroverta kan behöva för processande och bearbetning, få jobbet gjort som ibland kräver viss ensamhet och det som är tufft för extroverta att klara. I motsats till introverta som däremot behöver en hel del buffertar kring för dem socialt intensiva situationer och interaktioner. Om återhämtning och energiekonomi, hur en laddar batterierna och får en bra balans för mesta möjliga ork. Lästips sök hos din internetbokhandel tex: Susan Cain på svenska: Tyst : de introvertas betydelse i ett samhälle där alla hörs och syns På engelska Quiet: The Power of Introverts in a World That Can't Stop Talking Sök via Google: TED Susan Cain Otroligt bra TED-talk som mer än 16 miljoner människor lyssnat till *** Nu finns Kreativitets-podden bland annat på Stitcher, Google Play och iTunes - ge gärna fem stjärnor och recensera podden så hjälper du andra att hitta den! Tack på förhand!

  starstarstarstarstar
 • 029 Ziddis Kreativitets-podd: Bryt dina prokrastineringsvanor och bli kreativt inspirerad!

  · Ziddis Kreativitets-podd

  Frågor i dagens podd-avsnitt: Måste vi bli så tråååkiga vuxna? Hur barn kan vara förebilder och inspiraton i vårt eget skapande liv. Att hålla nyfikenheten levande och sin kreativitet levande! Och om att väntan kan vara väldigt nedbrytande. Vi måste skapa de bättre tiderna själva! Fastna inte i "bråttom-bråttom"-fällan! Lätt att säga sig vänta på det ena eller det andra "sedan ska vi" - men i verkligheten så försöker vi gömma oss bakom något annat eller någon annans ansvar. Livet är en ändlig resurs. Tiden är en ändlig resurs. Vi kan inte vänta på att månarna ska stå i rätt linje och vinkel för att få ändan ur vagnen! Livet är här och nu. Hur kan vi ta vara på livet? Skapa goda förutsättningar för ens viktigaste relationer och få så bra förutsättningar för ett kreativt och skapande liv. Ett liv rikt på kärlek och närvaro. *** Nu finns Kreativitets-podden bland annat på Stitcher, Google Play och iTunes - ge gärna fem stjärnor och recensera podden så hjälper du andra att hitta den! Tack på förhand!

  starstarstarstarstar
 • 028 Ziddis Kreativitets-podd: Vad väntar vi på? Bättre tider? Kreativt liv här och nu!

  · Ziddis Kreativitets-podd

  Hur kan du låsa upp dina kreativa superkrafter? För dig kreativa person som känner att det är svårt att knäcka koden till ett meningsfullt och kreativt liv! Life hacks och att mecka sig omkring sin egen hjärna, bryta ner stora och skrämmande projekt till mer hanterbara dimensioner. Podden som hjälper dig att hitta tips och tricks att bryta ner ditt eget igångsättningsmotstånd och din inbyggda prokrastinatör! ;) Vårt inre motstånd och vår tendens att skjuta upp saker för att vi ja, väntar? Väntar på vad? Livet är här och nu, tid en ändlig resurs! Vi behöver fundera mer på våra prioritetringar och vad nästa steg är i vårt kreativa, skapande liv. Att använda tiden till det som är angeläget i livet - som inte är samma sak som "bråttom, bråttom" -grejorna vi ofta låter distrahera oss, istället för att ta itu med det som är det viktiga, angelägna. Om att använda sin tid klokt, prioritera rätt, få det liv som vi drömmer om! Få tillgång till humor och glädjen, livskvaliten. *** Nu finns Kreativitets-podden bland annat på Stitcher, Google Play och iTunes - ge gärna fem stjärnor och recensera podden så hjälper du andra att hitta den! Tack på förhand!

  starstarstarstarstar
 • 027 Ziddis Kreativitets-podd: Tappa inte kreativa gnistan - metoder fixa kreativiteten

  · Ziddis Kreativitets-podd

  Många tips och trick för dig att hålla din kreativa gnista vid liv - även då vintermörkret eller livets gråa vardag gör en trött! Metoder att bli mer kreativ i vardagen även om tiden är knapp liksom energin. Hur hitta mer energi, tid och engagemang i sitt vanliga liv genom kreativiteten! Hur en måste fylla på sin källa, få mer inspiration och ladda batterierna, hitta de små men värdefulla sätten att tanka ny kraft och ny energi i sitt liv och i sitt skapande, få tillgång till alla sina kreativa krafter och sidor! *** Nu finns Kreativitets-podden bland annat på Stitcher, Google Play och iTunes - ge gärna fem stjärnor och recensera podden så hjälper du andra att hitta den! Tack på förhand!

  starstarstarstarstar
 • 026 Ziddis Kreativitets-podd: Kreativ motivation vs inre kritikern perfektionisten

  · Ziddis Kreativitets-podd

  Att redigera och revidera ett bokmanus på bästa sätt, att sätta mål och att motiveras och taggas av dem på ett sätt som främjar kreativiteten och håller ärkefiendena den inre kritikern och den inre perfektionisten borta under de mest ömtåliga och känsliga stegen i skapandeprocessen, de som annars riskerar att effektivt döda all kreativitet och förstöra tex. det första utkastet och den första idén i ett kreativt projekt. Försvar mot den inre kritikern och perfektionisten. Som annars riskerar att döda ditt kreativa projekt i sin linda. *** Nu finns Kreativitets-podden bland annat på Stitcher, Google Play och iTunes - ge gärna fem stjärnor och recensera podden så hjälper du andra att hitta den! Tack på förhand!

  starstarstarstarstar
 • 025 Ziddis Kreativitets-podd: Billiga trick att kickstarta din kreativitet!

  · Ziddis Kreativitets-podd

  Om att våga vara operfekt. Det jobbiga med att vara skapande person är att utsätta sig för att vara operfekt och att visa sig sårbar. Enda sättet att inte misslyckas är att inte göra någonting alls. I dagens avsnitt så diskuteras att bekämpa rädslan för att vara operfekt och bekämpa prestations-monstret och nojan att våga vara sårbar. Flera bra boktips på inspirerande och peppande böcker för skapande och kreativa människor finns i detta avsnitt av Kreativitetspodden. Perfektionisten i oss lägger ofta hinder för oss. Leken är en hjälp på vägen, våga vara sårbar och operfekt och att inte ta allt på så stort allvar. Att våga misslyckas. Jag har börjat redigera och revidera mitt romanmanus nu, den första delen i en romansvit som jag arbetat med i flera år. Efter flera publicerade fack- och fakta böcker är det dags att snart även publicera mina skönlitterära verk. Flera bra tips och trick hur du kan komma igång med ditt skrivande och hur du kan sätta upp mål att komma vidare med ditt eget författande! Julledigheten har gett möjlighet till en hel del läsande, lustläsande! Flera guldkorn för den som vill ha stöd i sitt skapande och kreativa liv, i skrivandets hantverk. Bli inspirerad och få liten spark därbak att komma igång, få ändan ur vagnen helt enkelt! Inspirerande och med många verktyg och tips. Hjälp att komma igen och komma i gång! Brené Browns TED-talk (sök i Google på "Brene Brown TED") Läs hennes bok Våga vara sårbar! Din bästa investering, finns som pocket för ca 50 kr på Bokus och Adlibris, dina bäst investerade pengar i dig själv och ditt eget liv! Andra guldkorn att läsa för att få inspiration är böckerna War of art av Steven Pressfield och How to live a good life av Jonathan Field (Good life project). *** Nu finns Kreativitets-podden bland annat på Stitcher, Google Play och iTunes - ge gärna fem stjärnor och recensera podden så hjälper du andra att hitta den! Tack på förhand!

  starstarstarstarstar
 • 024 Ziddis Kreativitets-podd: Smarta trick - Slipp igångsättningsmotståndet

  · Ziddis Kreativitets-podd

  Igångsättningsmotståndet, uppskjutarsjukan - vad kan man göra åt den? I kreativitets-poddens 24 avsnitt så hamnar det om trick att mecka sig förbi sina egna mentala hinder och mekanismer som gör att vi hela tiden hindrar vår kreativitet att få blomma fullt ut och komma till sin fulla rätt! Hur kan prestationsångesten och perfektionisten i oss göra krokben för oss och förhindra att vi gör det vi innerst inne drömmer om? Hur hackar man sin egen hjärna för att komma förbi de mekanismer, hjärnspöken och fällor som ofta får oss att "inte våga" fast vi så gärna vill... Hur undviker vi de fällorna som ofta är rätt simpla inarbetade hjulspår och tankemönster som fäller oss, tar ifrån oss energin att sätta igång och våga! Våra moderna liv gör att vi ständigt är pressade och stressade, utlöser vårt larmsystemet med amygdala i spetsen och ger liten chans till återhämtning, helande och kreativitet genom att det ständigt är aktiverat, även då det inte fyller en funktion utan bara sliter på våra kroppar och psyken. Hur kan vi komma förbi det? Vad har Nasse i Nalle Puh med vårt ingångssättningsmotstånd och vår uppskjutarsjukan? I nätradions 24:e episod så pratar vi om alla rädslor och argument emot att skapa och vara kreativ som vi bygger upp som mentala hinder och rädsla. Rädslan är den enskilt mest icke-kreativa känsla som oftast hindrar oss i massa delar av livet om vi låter den ta över. En bok som är din bästa investering, och lär dig skillnaden: The Gift of Fear - av Gavin De Becker ISBN 9780440226192 *** Nu finns Kreativitets-podden bland annat på Stitcher, Google Play och iTunes - ge gärna fem stjärnor och recensera podden så hjälper du andra att hitta den! Tack på förhand!

  starstarstarstarstar
 • 023 Ziddis Kreativitets-podd: Frigör kreativt skrivande - Befriad av NaNoWriMo

  · Ziddis Kreativitets-podd

  Wow! Titta vad jag kan göra! Hitta till glädjen i din egen kreativitet: Du har kreativa krafter inom dig som du inte ens känner till! Hur befria dem? Hur befria ditt kreativa sinne och din kreativa kraft? Hur bli fri från prestations ångest och alla perfektionistiska nojor? Svaret är att frigöra dig helt från tvånget "att det ska bli något". Skrivandet i November gör mig så glad och uppspelt att det till och med hörs och märks i skrift, det är som en egen bubbla och livet och fantasin frodas! Nanowrimo: National Novel writing month i november har hjälpt mycket att se hur man kan befria och frigöra sig själv och sin kreativitet på ett helt nytt och oväntat sätt! Lås in din inre kritiker under november och bli fri, hejdlös, gränslös och ohämmad i ditt skrivande för att få syn på nya saker i ditt skapande och i din kreativa kraft som du annars aldrig får syn på eller får kontakt med! De frigör den kreativa potentialen genom att frigöra en från det som sätter upp barriärer och lätt blir mentala hinder. November som var den värsta månaden - blev en BRA månad! :) NaNoWriMo - National Writing Month i november http://nanowrimo.org frigör skrivandet och kreativiteten: No limits! Det gör att vi kan skriva hämningslöst och befriat på ett sätt som vi annars sällan tillåter oss, och genom att skriva 50 000 ord motsvarande en kort roman på 30 dagar, eller en månad så tvingas vi skriva flyhänt och utan att tänka för mycket! Genom att inte ha en allt för utmejslad plan utan mera gå med i flödet, låta sig dras med i det flow som skapas av att skriva enormt snabbt och utan att tänka sönder saker - så skapas många nya kreativa aha-upplevelser och tankar! I Chris Batys bok "No Plot? No problem?" så skrivs mycket om just detta fenomen: Genom att ösa på och sikta på kvantitet och inte tänka sönder allt - så dyker en hel massa kvalitet också upp! En hel del av den är oväntad och skulle aldrig sett dagens ljus annars! *** Nu finns Kreativitets-podden bland annat på Stitcher, Google Play och iTunes - ge gärna fem stjärnor och recensera podden så hjälper du andra att hitta den! Tack på förhand!

  starstarstarstarstar
 • 022 Ziddis Kreativitets-podd: Kreativt Skrivande NaNoWriMo morgonsidor Boostar

  · Ziddis Kreativitets-podd

  November som var den värsta månaden - blev en BRA månad! :) Skrivandet som terapi och terapeutiskt skrivande i morgonsidor enligt Julia Camerons metod och NaNoWriMo (National Writing Month) sätter extra koncentrerad fart på kreativiteten på olika sätt, men ändå samma! De frigör den kreativa potentialen genom att frigöra en från det som sätter upp barriärer och lätt blir mentala hinder. Morgon-sidorna genom att det är ett sätt att "tvätta" bort diffus oro och låta en ha en bra säkerhetsventil i vardagen där överskottstryck kan få pysa ut och lätta på trycket, ge en mer kraft till kreativitet och skrivande och ett mer produktivt liv genom att lätta på bördan av vardagstjafs och diffus oro, men också låter en se olika mönster i en själv som upprepas över tid och kanske måste ges ett utlopp? NaNoWriMo - National Writing Month i november http://nanowrimo.org frigör skrivandet och kreativiteten på ett helt annat sätt men ändå med vissa likheter: Det gör att vi kan skriva hämningslöst och befriat på ett sätt som vi annars sällan tillåter oss, och genom att skriva 50 000 ord motsvarande en kort roman på 30 dagar, eller en månad så tvingas vi skriva flyhänt och utan att tänka för mycket, utan att prokrastinera och hitta ursäkter eller bara hindra oss själva som vi så ofta annars gör! Genom att inte ha en allt för utmejslad plan utan mera gå med i flödet, låta sig dras med i det flow som skapas av att skriva enormt snabbt och utan att tänka sönder saker - så skapas många nya kreativa aha-upplevelser och tankar! I Chris Batys bok "No Plot? No problem?" så skrivs mycket om just detta fenomen: Genom att ösa på och sikta på kvantitet och inte tänka sönder allt - så dyker en hel massa kvalitet också upp! En hel del av den är oväntad och skulle aldrig sett dagens ljus annars! Chris Baty är grundaren till NaNo som startade bland en handfull vänner 1999 och sedan blev en helt oväntad succé som nu spritt sig som en löpeld över hela världen och en stort antal personer skriver nu en roman om 50 000 ord i november i NaNoWriMo:s regi genom att logga in och regga en profil där: Kolla in själv på http://nanowrimo.org *** Nu finns Kreativitets-podden bland annat på Stitcher, Google Play och iTunes - ge gärna fem stjärnor och recensera podden så hjälper du andra att hitta den! Tack på förhand! iTunes: itunes.apple.com/us/podcast/ziddis-kreativitets-podd/id1069481082?mt=2&ign-mpt=uo%3D4 Stitcher: www.stitcher.com/podcast/ziddis-kreativitetspodd Google Play: player.fm/series/ziddis-kreativitets-podd *** Titta gärna in på www.Ziddharta.se också! :) Hoppas du har nytta och glädje av den här podden! Dela gärna och gilla! Tack!

  starstarstarstarstar
 • 021 Ziddis Kreativitets-podd: Positiv förstärkning ökar kreativiteten

  · Ziddis Kreativitets-podd

  Hur ökar man sin kreativa potential och får en bättre livskvalitet? I det här avsnittet rör sig samtalet kring positiva förstärkningar och metoder att få bukt med negativt självprat och den inre negativa kritikern. Hur bekämpa Jante andan /Jantelagen och skapa en grund för sitt kreativa liv som ger mer och gör livet roligare och lättare att leva? Lyssna i det här nätradio-avsnittet och få bra råd och tips, lär dig trick som fungerar för den kreativa personen, i det kreativa skapande livet! *** Nu finns Kreativitets-podden på Stitcher och iTunes - ge gärna fem stjärnor och recensera podden så hjälper du andra att hitta den! Tack på förhand! iTunes: itunes.apple.com/us/podcast/ziddis-kreativitets-podd/id1069481082?mt=2&ign-mpt=uo%3D4 Stitcher: www.stitcher.com/podcast/ziddis-kreativitetspodd Google Play: player.fm/series/ziddis-kreativitets-podd *** Titta gärna in på www.Ziddharta.se också! :) Hoppas du har nytta och glädje av den här podden! Dela gärna och gilla! Tack!

  starstarstarstarstar
 • 020 Ziddis Kreativitets-podd: Bota negativt självprat - tysta inre kritikern

  · Ziddis Kreativitets-podd

  Hur får man bukt med den inre kritikern, det negativa självprat som de allra flesta mer eller mindre ofta måste brottas med? Gamla inarbetade negativa tankemönster och Jantelagen har präntat och präglat oss och andra omkring oss - och är ett allvarligt problem för många kreativa människor i deras försök att förverkliga sina egna drömmar och mål. I den här podden får du tips och råd hur du ska bemöta och hantera detta negativa självprat, den giftiga inre kritker som upprepar gamla mönster och med inspelade negativa röster från kanske din barndom och uppväxt, de som "ville dig väl" men som också är de energitjuvar och "optimistkonsulter" som jag lite galghumoristiskt brukar kalla dem. Du vet: De som kan ta glädjen ur precis allting. Hur får man bukt med de spår de lämnar efter sig i form av negativt självprat? Lyssna på nätradioavnittet i Kreativtitets-podden och få lite tips och råd hur du hanterar detta och hur du mår bättre, får ett bättre liv! *** Nu finns Kreativitets-podden på Stitcher, iTunes och Google Play - ge gärna fem stjärnor och recensera podden så hjälper du andra att hitta den! Tack på förhand!

  starstarstarstarstar
 • 019 Ziddis Kreativitets-podd: Kreativa processen del 2 bokskrivande

  · Ziddis Kreativitets-podd

  Den kreativa processen del 2 handlar om bokskrivandets hantverk och sätt som man kan strukturera sina idéer och tankar. Som exempel används bland annat hur en bok blir till, från idé till färdig vara! Från "a shitty first draft" till den färdiga boken i handen! Skrivandet och författandet i allmänhet och bokskapandet och bokskrivandet i synnerhet. Hur omvandlar du alla dina spridda anteckningar och manusbitar till en helhet - hur blir manuskriptet en tryckfärdig bok, att publiceras? Här får du tips och inspiration i ditt eget bokskrivande och manuskriptfärdigställande! ;D Det kreativa och konkreta sättet att förverkliga det som från början är bara en diffus tanke, en idé som bara uppstått i ens hjärna, fånga den idén och steg för steg göra verklighet av den och förverkliga ens inre drömmar och visioner. Hur benar man ut ett större kreativt projekt som tex. ett bokbygge, ett manusskrivande - så att det blir en publicerad bok? Lyssna om ett konkret exempel som sedan blev Järnboken: En bok om forntida järnframställning under vikingatid! Så är du en skrivande person eller blivande författare eller en författare i varande så kan detta avsnitt och förra avsnittet (del 1 i den kreativa processen) vara särskilt intressant att följa - men alla andra kreativa processer kan tjäna på att ses ur de perspektiv som detta avsnitt i Kreativitets-podden ger. Lyssna om en ovanlig och annorlunda metod att strukturera ditt kreativa flöde, hur du får ordning på alla trassliga och ibland oöverskådliga trådar i ett kreativt projekt som (innan du använder den här metoden!) kan kännas helt oöverstigligt eller överväldigande. Med några enkla metoder kan du snabbt och smärtfritt tämja och tygla dina mest vildvuxna kreativa projekt! :) *** Nu finns Kreativitets-podden på Stitcher och iTunes - ge gärna fem stjärnor och recensera podden så hjälper du andra att hitta den! Tack på förhand! iTunes: https://itunes.apple.com/us/podcast/ziddis-kreativitets-podd/id1069481082?mt=2&ign-mpt=uo%3D4 Stitcher: http://www.stitcher.com/podcast/ziddis-kreativitetspodd *** Titta gärna in på www.Ziddharta.se också! :) Hoppas du har nytta och glädje av den här podden! Dela gärna och gilla! Tack!

  starstarstarstarstar
 • 018 Ziddis Kreativitets-podd: Den kreativa processen del 1

  · Ziddis Kreativitets-podd

  Idéer: Att ha dem, att få dem - och att förverkliga dem! Hur går det till? Den kreativa processen del 1 handlar om hur något som börjar som ett diffust tankemoln kan bli till en konkret, förverkligad idé och alla de steg däremellan. Lite utmanande så finns det två olika idéer: De som "alltid" funnits där och de som plötsligt uppstår, nästan som en blixt från klar himmel! Vilken av dem har störst chans att förverkligas? Avsnittet i nätpodden tar upp hur du kan komma ur prokrastinerandet, ge extra tips och idéer hur du kan få känna självförtroendet och energin återvända då du får slutföra ett kreativt projekt som du länge drömt om - men hållits tillbaka från att få gå i mål med. Inget ger så mycket energi tillbaka som att äntligen, äntligen lyckas! Som exempel används bland annat hur en bok blir till, från idé till färdig vara! Skrivandet och författandet i allmänhet och bokskapandet och bokskrivandet i synnerhet. Är du en skrivande person eller blivande författare eller en författare i varande så kan detta avsnitt och nästa vara särskilt intressant att följa - men alla andra kreativa processer kan tjäna på att ses ur de perspektiv som detta avsnitt i Kreativitets-podden ger. Lyssna också på och lär dig en ovanlig och annorlunda metod att strukturera ditt kreativa flöde, hur du får ordning på alla trassliga och ibland oöverskådliga trådar i ett kreativt projekt som (innan du använder den här metoden!) kan kännas helt oöverstigligt eller överväldigande. Med några enkla metoder kan du snabbt och smärtfritt tämja och tygla dina mest vildvuxna kreativa projekt! *** Nu finns Kreativitets-podden på Stitcher och iTunes - ge gärna fem stjärnor och recensera podden så hjälper du andra att hitta den! Tack på förhand!

  starstarstarstarstar
 • 017 Ziddis Kreativitets-podd: Få loss tid till kreativiteten

  · Ziddis Kreativitets-podd

  Olika sätt att ta till vara sin kreativitet även då tiden är knapp och /eller förutsättningarna inte är prick perfekta eller de "önskade". Att skapa utrymmet för skapande och kreativitet är inte alltid det lättaste, men här kommer några enkla knep och trix att få det att gå ändå! *** Kreativitets-podden finns på Stitcher och iTunes - ge gärna fem stjärnor och recensera podden så hjälper du andra att hitta den! Tack på förhand! iTunes: https://itunes.apple.com/us/podcast/ziddis-kreativitets-podd/id1069481082?mt=2&ign-mpt=uo%3D4 Stitcher: http://www.stitcher.com/podcast/ziddis-kreativitetspodd *** Titta gärna in på www.Ziddharta.se också! :) Hoppas du har nytta och glädje av den här podden! Dela gärna och gilla! Tack!

  starstarstarstarstar
 • 016 Ziddis Kreativitets-podd: Fånga tillfället i flykten - effektivtet och produktivtet

  · Ziddis Kreativitets-podd

  Kreativitets-podden om tidskapslar och att fånga tiden, fånga tillfället! Höst blir vår och det är alltid solsken då podden spelas in! ;) Vi firar avsnitt 16 och att fler och fler lyssnar på Ziddis kreativitets-podd vilket är riktigt roligt! Hur ska vi få tiden att räcka? Och hur ska vi möta våra innersta drömmar? Vill vi hamna på hemmet utan att ha förverkligat det vi drömt om? Finns det sätt att komma åt problemet med att aldrig ha tid? Hur minskar vi stressen och får loss tid och utrymme för vår kreativitet och att kunna förverkliga våra drömmar och uppnå våra innersta mål? Vad har GTD och effektivitet med kreativitet att göra? Hur kan vi använda det bästa från tex. Dave Allens GTD (Getting things done). Effektivitets-gurus och produktivitet - vad kan det lära oss? Att göra det till en livsstil att skala ner allt till "the bare bones" dvs. det vi verkligen behöver göra - till förmån för det vi verkligen vill göra! Karen Kingston "Rensa i Röran" har nämnts tidigare hur man kan effektivisiera och få mer utrymme för vårt kreativa liv, och samtidigt få mycket mer gjort, nu pratar vi om Bodil Jönssons "Tio tankar om tid" och Dave Allens GTD och verktyg som kan rensa både i ens liv och i ens tanke, som tex. Evernote som är ett perfekt verktyg att fånga alla sina tankar och anteckningar. Få ner allt på papper, fånga allt i olika "buckets" och frigöra tid, plats och kreativ energi! Dagens podcast handlar om att få tiden att räcka till och fråga oss samtidigt vad vi egentligen gör med tiden. Hamnar vi i bråttom -bråttom fällan för att skydda oss från att göra det vi verkligen vill? Duckar vi bakom vardagsgöromålen för att inte "tvingas" förverkliga våra drömmar och mål? Hur ska vi fånga tiden vi har fått, se mer kritiskt på hur vi verkligen använder tiden - samtidigt som vi skyller på att vi har så mycket att göra... Titta gärna in på www.Ziddharta.se Hoppas du har nytta och glädje av den här podden! Dela gärna och gilla! Tack!

  starstarstarstarstar
 • 015 Ziddis Kreativitets-podd: Tacksamhet och vardagslycka - att välja och välja om

  · Ziddis Kreativitets-podd

  Tacksamhet och vardagslyckan. Det stora i det lilla. Det lågmälda sättet att inse livets värde och tacksamhet inför vad livet kan ge. Tacksamhetsbönen: Rikta in sig på det man kan påverka. Inte hur man har det - utan hur tar det - som avgör hur bra livet kan bli, trots motgångar, motstånd och friktion. Se mer saker från andra synvinklar och få avstånd från dagens trassel och se hela livet från helikopterperspektiv ibland för att se tydligare vilka livsval vi vill göra, för att den riktning på livet som du vill ha verkligen sammanfaller med det du gör idag och imorgon, utifrån den situation du har idag. Om att också ibland släppa taget om saker för att kunna gå vidare i sitt liv på ett meningsfullt sätt. Ta hand om sig själv och sitt liv medan vi har det. Omvärdera med jämna, återkommande intervall. Reflektera över sitt liv, välja aktivt och att välja om - ibland till och med välja bort saker - för att välja ett genuint liv och ett autentiskt jag. Att motverka fällan att ständigt jaga någon annans godkännande och bekräftelse utifrån. Titta gärna in på www.Ziddharta.se Hoppas du har nytta och glädje av den här podden! Dela gärna och gilla! Tack!

  starstarstarstarstar
 • 014 Ziddis Kreativitets-podd: Få ut det mesta av ditt kreativa liv

  · Ziddis Kreativitets-podd

  Lura inte dig själv på ditt eget liv. Låt inte livets grå hinna ta över. Om energi-ekonomi. Att hitta sätt att undvika själv-sabotage, energitjuvar och annat som stjäl energi och tid från det autentiska livet, det verkligt viktiga i livet som du vill prioritera, sätta i främsta rummet. Ta bort de själv-sabotage-skydd vi sätter upp för att vi är rädda för det som vi innerst inne vill. Att mallar och normer kan ta bort fokus från det som faktiskt är viktigt i livet. Skippa hindren som du sätter för att sabotera för dig själv då det kan vara smärtsamt att vara en kreativ och autentisk person, att vi försöker undkomma sårbarhet som är grunden för nå fram till sig själv och det man vill göra i livet, det man vill göra av livet. Om självsabotage. Och att hamna i roller och mönster mot sin vilja. Att se och undvika energi-dränage och energi-tjuvar, dårskapare. Sådana som ser dig som sitt eget förråd av resurser de ensidigt tänker utnyttja. Låt inte de digitala pryttlarna ta över och styra ditt liv. Du riskerar att tappa fokus på dina nära och kära, närvaron, att göra saker på riktigt, i det verkliga rummet, med de människor som är viktiga för dig. Att leva i nuet - inte på någon annan plats än där man är- Men även om de digitala pryttlarnas fördelar: Då de används som verktyg och för nytta och nöje, inom rimliga gränser. Och att det är du som styr dem - inte de som styr dig! Glöm inte dem som är i nuet med dig, var närvarande med dem som är i din verklighet, i ditt nu, just nu. Om olika verktyg /appar som kan arbeta för en. Att inte belasta ens aktiva arbetsminne med det som inte är värt att låta bruset stressan en med. Ha listor och platshållare för livets allehanda som inte är värt energin eller belastningen att försöka jonglera i sin skalle. Men se till att du är i rätt ände av kopplet! Du ska styra detta - inte bli styrd av digitala pryttlar. Power-musik. Pumpa energi, hitta lugn, olika sorters musik för olika behov och avsikter. ******************************** Titta gärna in på www.Ziddharta.se Hoppas du har nytta och glädje av den här podden! Dela gärna och gilla! Tack!

  starstarstarstarstar
 • 013 Ziddis Kreativitets-podd: Omväxling och kreativa tips tricks

  · Ziddis Kreativitets-podd

  Om vidskepelse och magiskt tänkande. Bra eller dåligt? Triggers och ticks. Hur framgångsrika idrottsstjärnor gör, och vilka fällor som neurotiskt skapande av tvångshandlingar och tvångstankar kan bli - men också om hur man kan få enkla triggers att få en själv att fokusera, bli redo för det arbete man vill göra, frigöra sig och få tillgång till sina styrkor och sin energi, kickstarta sin kreativitet helt enkelt! Olika tekniker att kunna få mycket kreativt arbete ur händerna och inte låsas fast i tristess och stelnade vanor eller sådant som inte för det man vill göra framåt. Om att utnyttja sin tid på bästa och mest meningsfulla sätt man kan utifrån sina egna förutsättningar. Hitta till mer energi och tillfällen att förverkliga sina drömmar istället för att bara slå ihjäl tid eller bara få tiden att gå. Titta gärna in på www.Ziddharta.se Hoppas du har nytta och glädje av den här podden! Dela gärna och gilla! Tack!

  starstarstarstarstar
 • 012 Ziddis Kreativitets-podd: Arbeta för att leva - mer i livet än jobba livet ur sig?

  · Ziddis Kreativitets-podd

  Få något ur händerna, utan att bli arbetsnarkoman, hamna i honungsfällan eller prestations-punda. Att livet behöver balans och att man behöver många "ben" i livet, många saker som man förlitar sig på, att inte ha alla äggen i samma korg. För att inte hamna i en väldigt negativ och sårbar sits ifall något av det man har blivit helt beroende av plötsligt sparkas undan. Om man skriver en sida om dagen = 365 sidor på din bok/roman som du vill skriva. Att göra lite varje dag ger mer än idiot-kampanjer som dödar både lusten och sabbar din kropp. Få varje dag att räknas. Det du gör varje dag är det som kommer att förändra dig, ditt liv och din framtid! Om att ha långsiktiga planer, kortsiktiga planer och planer för mellanlång sikt. Ha mål och tidsplan för det du vill förverkliga, som är realistiska, mänskliga och mätbara. Gå att genomföra och vara utmanande men inte totalt fälla en själv. Misslyckanden är lärpengar, man får mycket ny kunskap och är därför inte misslyckaden, egentligen. Om att kunna ta nya tag och inte hamna i offerkoftan bara för att saker går emot eller inte blir som man planerat. Om vikten att kunna förlåta sig själv och vara snäll mot sig själv. Utan att lura sig själv ge sig själv slack och ett handtag istället för att fälla krokben på sig själv. Titta gärna in på www.Ziddharta.se Hoppas du har nytta och glädje av den här podden! Dela gärna och gilla! Tack!

  starstarstarstarstar