Episodes

  • Nico Oud is de oprichter van Springcast.fm, een Nederlands bedrijf dat zich richt op podcasthosting voor zakelijke podcasters. Springcast richt zich op bewezen technologie in plaats van innovatie en heeft een nieuw platform ontwikkeld om de workflow van podcasters efficiënter te maken.

    Nico merkt op dat er een gebrek is vandaag aan effectieve metrics in de podcastindustrie. Teveel vanity metrics zoals aantal downloads wat weinig vertelt. Nico pleit voor betrouwbare metrics, zoals luisterminuten, om de daadwerkelijke aandacht en betrokkenheid van luisteraars te meten. Tijd wordt beschouwd als kostbaar en het krijgen van luisteraars die langere tijd naar een podcast luisteren, wordt gezien als een succes.

    Het plaatsen van podcasts op gevestigde kanalen zoals Spotify is gebruikelijk, maar het is zeker ook nuttig om een eigen platform te hebben. De luisteraar is dan niet afgeleid door andere podcasts. En vanop je website kun je de luisteraar begeleiden naar andere content op je website.

    Interne podcasting voor bedrijven is ontzettend belangrijk. Podcasts kunnen worden ingezet voor interne communicatie, zoals het delen van bedrijfswaarden, onboarding van nieuwe werknemers en projectupdates. Springcast werkt momenteel aan een mobiele app afgestemd op interne communicatie via podcasting.

    GDPR-compliance en privacy staat vooraan bij Springcast. Het is immers een Nederlandse hosting provider die gebruikt maakt van Europese datacenters in tegenstelling tot de vele buitenlandse vooral Amerikaanse hosting providers.

  • Jeroen Wils, journalist en reputatiecoach, legt uit dat reputatie en journalistiek met elkaar verbonden zijn, omdat ze beide draaien om het delen van relevante informatie en het opbouwen van een sterke reputatie.

    Als reputatiecoach begeleidt Jeroen mensen bij het bouwen aan hun reputatie door hun gedrag te veranderen. Hoe eenvoudig het ook lijkt, maar je fouten durven toegeven is ook een vorm van authenticiteit.

    Reputatiemanagement as such is nog niet erg bekend in Vlaanderen maar wint aan belang.

    We praten met hem over de rol van authenticiteit, integriteit en kwetsbaarheid bij het opbouwen van een duurzame reputatie. Hij benadrukt het belang van authenticiteit en integriteit, en noemt Wouter Torfs als voorbeeld van iemand die deze waarden belichaamt.

    Podcasting ziet hij als een intiem en authentiek medium, vooral wanneer er geen beeld bij komt kijken. Podcasts zijn voor hem een onvervalst audiomedium. Het geeft je immers de mogelijkheid om echt jezelf te zijn zonder je zorgen te maken over je uiterlijk.

    Jeroen luistert graag naar lange podcastgesprekken waarin mensen de tijd krijgen om hun verhaal te vertellen en emoties te tonen. Dit draagt bij aan de authenticiteit van het medium.

    Wat is reputatie en wat is imago? Reputatie hangt niet alleen af van communicatie, maar vooral van het gedrag van individuele medewerkers en de CEO van een bedrijf. Reputatie is versterkend voor het imago, maar niet andersom.

  • Missing episodes?

    Click here to refresh the feed.

  • Guido Everaert is storyteller, copywriter en docent. Als er een iemand is die weet hoe een verhaal wordt opgebouwd is hij het wel. Zijn droge humor is er niet enkel om de glimlach maar bevat telkens ook wijsheid.

    Een grote misvatting is dat storytelling enkel geldt voor fictieverhalen. Storytelling hoort perfect thuis in een zakelijke omgeving. Het zijn immers verhalen die merken maken, niet de eigenschappen of kenmerken van een product of dienst.

    Storytelling draait om verandering, a change of status quo. Met een punchline die voorbijgaat aan de verwachtingen. Die verrassend is.

    De techniek van storytelling geldt ook voor zakelijke podcasts. Naast het belang van goede audio (stem, opname, afwerking) moet je bijvoorbeeld als interviewer, als podcast host, een verhaal creëren. Soms moet je zelfs een format durven loslaten en het gesprek een eigen leven laten leiden om de onverwachte verhalen boven te halen.

    Het doel is om de luisteraar te raken, te activeren en nieuwe inzichten te bieden.

    De belangrijkste elementen van storytelling zijn drieledig. Je moet een connectie maken met je publiek. Een anekdote zorgt voor verbinding. Daarnaast moet er verandering van spanning zijn in je verhaal. Een onverwachte verandering. Zorg ook voor structuur: begin, midden, einde. Je luisteraar heeft houvast nodig.

    Het gaat er dus om de luisteraar te raken, te activeren en nieuwe inzichten te bieden. En dat doe je op een verhalende manier.

  • Clo Willaerts is digitale marketing experte en auteur van diverse handleidingen over marketing. Elk boek van haar hand is een must-have voor studenten en een verhelderende leidraad ook voor doorwinterde marketeers. Met haar nieuwste uitgave 'Content Marketing Like A Pro (uitgegeven bij Lannoo) slaat ze weer een krater. Content Marketing is hot.

    Een van de hoofdstukken gaat over podcasting, zakelijk podcasten, als onderdeel van een content marketing strategie. Redenen genoeg om met haar een boeiend gesprek te hebben.

    Clo benadrukt het belang van het opbouwen van een publiek voordat men met een podcast begint. Ze legt uit dat content marketing een marathon is en geen sprint, maar benadrukt ook de kracht van podcasting als een intiem medium dat niet afhankelijk is van algoritmes. Video blijft nog steeds 'key' voor content marketing. Youtube lijkt al wat verouderd, de app TikTok heeft een steeds groter belang in videoconsumptie.

    Kwaliteit blijft uiteraard belangrijk voor elke contentproductie en zeker bij podcasts. Toch kunnen kleine foutjes of authentieke momenten juist bijdragen aan geloofwaardigheid.

    Niettemin, het belang van goede audio in podcasts staat als een paal boven water. Slechte audio is moeilijk te fixen. Investeren in goede microfoons en geluidsafwerking is no-brainer.

    Authenticiteit is ook belangrijk maar het is een kunst om spontaan over te komen terwijl het eigenlijk goed voorbereid is.

    Het gebruik van AI-tools zoals Chat GPT en Grammarly zijn straffe co-pilots of partners in crime bij contentproductie. Maar Clo benadrukt dat menselijke creativiteit en unieke stemgeluiden nog steeds waardevol zijn.

    Wat je contentcreatie ook is, een goede planning en strategie en het schrijven van teksten maken de basis uit van een succesvolle campagne. Clo hanteert de methodologie van 'prepared-run-optimize'. Preparation verwijst naar planning en strategie. Run naar tactiek zoals podcastkanalen. Optimize is het toegankelijk maken van content voor een breed publiek.