Episódios

  • Een luisteraar wil weten: waarom erger ik me toch zo aan Rutger Bregman? Joost en Charlotte duiken in Bregman om een antwoord op deze vraag te vinden. Joost vertelt over een mysterieuze ontmoeting met het spirituele, en een minder mysterieuze ontmoeting met Rutger Bregman zelf. Charlotte denkt na over thinking global en acting local. Deugen de meeste mensen echt? En voor wie is Bregmans nieuwste boek nou echt bedoeld – voor ons of alleen voor CEO’s? Als je heel goed cello kunt spelen, hoef je dan niet malaria te genezen? En hoe zit het met het gevoelsleven van garnalen?

    Prijsvraag

    Win een gesigneerd exemplaar van Hogere machten, de nieuwe roman van Joost!

    Beantwoord deze vraag: Wanneer had jij het gevoel dat jouw leven door hogere machten werd bepaald?

    Stuur je antwoord naar [email protected] of via instagram @boekenfm!

    Genoemde boeken

    Rutger Bregman – Gratis geld voor iedereen, De meeste mensen deugen, Morele ambitie

    Joost: Stephen Grosz – The Examined Life

    Charlotte: Benjamin Labatut – Het blinde licht

    De Poezieboys

    Hebben een nieuwe voorstelling: PEREC.

    Kijk voor meer info en tickets op www.poezieboys.nl

    Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

  • De lente is in zicht, maar toch ziet niet iedereen zijn eigen leven zonnig in. Wij schakelen een hulpmiddel in en grijpen naar een van de populairste genres van tegenwoordig: zelfhulpboeken. De Bestseller 60 staat er vol mee. Marja, Joost, Charlotte en Ellen hebben allen een ander zelfhulpboek gelezen en vertellen de rest erover. Wat zijn de wijze lessen die ze hebben geleerd? Zit er zelfhulp in literatuur, en hoe werkt dat dan? Met een historisch perspectief op het zelfhulpboek met Rainer Maria Rilke. Een luisteraar vraagt: wat te doen met secundaire literatuur? Waar haalt het Boeken FM-panel toch de tijd vandaan om dat allemaal te lezen?

    Genoemde boeken

    Marja/Joost: Stephen Grosz - Het leven, een handleiding

    Marja: Claudia Hammond - De kracht van vriendelijkheid, Marie Kondō - Spark Joy

    Ellen: Alain de Botton - Hoe Proust je leven kan veranderen,

    Edith Eger - De keuze, Bessel van der Kolk - The Body Keeps the Score

    Charlotte: Lois P. Frankel - Nice Girls Don’t Get the Corner Office

    Joost: Ray Klaassens - Groeipijn

    Marja: Rainer Maria Rilke - Brieven aan een jonge dichter

    Secundaire literatuur

    Aanraders: Bookforum, de Parelduiker, het laatste nummer van De Gids over eten (Eten, schrijven, bereiden).

    De Poezieboys

    Hebben een nieuwe voorstelling: PEREC.

    Kijk voor meer info en tickets op www.poezieboys.nl

    Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

  • Estão a faltar episódios?

    Clique aqui para atualizar o feed.

  • Afgelopen donderdag werd in De Nieuwe Liefde 11 onder 35 gepresenteerd: een selectie korte verhalen van de 11 beste schrijvers uit het Nederlandse literaire landschap, onder de 35 jaar. Marja Pruis stelde het samen. Boeken FM was erbij en heeft het over de toekomst van de Nederlandse literatuur aan de hand van stellingen die Marja heeft bedacht, zoals: een lijstje uitverkorenen opstellen is vragen om problemen.

    Benieuwd geworden naar 11 onder 35? Koop het boek hier. De nieuwe stemmen zijn: Nikki Dekker, Thomas Heerma van Voss, Lieke Marsman, Tom Hofland, Simone Atangana Bekono, Nadia de Vries, Lucas Rijneveld, Tobi Lakmaker, Aya Sabi, Jante Wortel en Lale Gül.

    Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

  • Spoiler alert!

    In deze aflevering wordt gepraat over het eind van het boek. Mocht je het niet willen horen: we kondigen het aan, zodat je tijdig kunt doorspoelen.

    Marijke Schermer brak in 2016 door met Noodweer, over een vrouw die een geheim bewaart voor haar man. Ze haalde er een jaar later de shortlist van de ECI Literatuurprijs mee. Ook met haar laatste boek, Liefde, als dat het is, veroverde ze een plek op de shortlist van de Libris Literatuurprijs in 2020. Schermer staat bekend om haar slimme observaties over mensen en hoe die zich tot elkaar verhouden binnen relaties. In het oog is haar nieuwe roman, waarin microbioloog Nicola onverwachts wordt verlaten door haar geliefde. Tegelijkertijd blijkt dat haar financieringsaanvraag voor een belangrijk onderzoek naar een bacterie is afgewezen. Ze besluit het onderzoek zelf een duwtje in de rug te geven en maakt intussen kennis met Louis, waarvan ze volkomen in de ban raakt. Zowel met hem als met haar bacteriën in het laboratorium speelt Nicola met regels en normen.

    Hoe heeft het Boeken FM-panel zich, als lezer, verhouden ten opzichte van Nicola? Vonden we haar acties geloofwaardig? En wat vinden we van de engagementsdienstplicht die in het boek terugkomt in de vorm van het coronavirus en Nicola's dochter als klimaatactiviste?

    Creatieve non-fictie boekentips

    Joost: oeuvre van Emmanuel Carrère, bijvoorbeeld De tegenstander

    Charlotte: Jia Tolentino - Trick Mirror (vert. Spiegeldoolhof, Anne Marie Koper en Elsbeth Witt)

    Marja Pruis: Vivian Gornick - The Odd Woman and the City en Fierce Attachments

    Ellen: Lauren Binet - HhhH

    Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

  • We bespreken Dit soort kleinigheden (Small things like these, vert. Harm Damsma en Niek Miedema), een novelle van de Ierse Claire Keegan (1968). Keegan schrijft vooral verhalen en novelles over kinderen die niet bij hun ouders zijn en op andere plekken worden achtergelaten. Inmiddels geldt ze als een soort National Treasure van Ierland, een figuur dat op handen wordt gedragen, met een klein oeuvre van korter proza waar de hele Ierse geschiedenis in zit. Thema's als liefde, armoede en religie spelen een grote rol in haar werk.

    Haar personages zijn rechttoe rechtaan: helden en vijanden. Maakt Keegan zich er daarmee gemakkelijk van af? Het panel bespreekt haar stijl: die lijkt alledaags en matter-of-factly, maar tegelijkertijd ook krachtig en zeer nabij. In Engeland won het boek de Orwell-prijs, een prijs speciaal voor politieke fictie. Wat is het gewicht van de politieke insteek in het boek? En is Keegans werk een doek waar Ierse mensen hun geschiedenis op kunnen projecteren?

    Ellen is stadsdichter (!) en leest haar gedicht ‘Knuffel’ voor dat ze schreef over de nieuwe vondelingenkamer in het UMC.

    Programma in De nieuwe liefde: De Shortlis van de Libris Literatuurprijs

    do 14 maart, 20:00 @ de nieuwe liefde

    We hebben 2 kaartjes die we mogen weggeven! Winnen? Stuur je antwoord op onderstaande prijsvraag naar [email protected] of DM ons op Instagram naar @boekenfm. Stuur uiterlijk 9 maart je antwoord in.

    Prijsvraag: Door welk boek (voor volwassenen) werd je een fanatiek lezer?

    Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

  • Toneelspeler, -schrijver en regisseur Bo Tarenskeen is bij ons te gast om te praten over Who's Afraid of Virginia Woolf? van de Amerikaanse toneelschrijver Edward Albee (de vertaling die we gebruiken is van Gerard Reve uit 1964). Door de hoeveelheid seks en scheldwoorden in het script werd het spraakmakende stuk na verschijning in 1962 als extreem schandalig ervaren. Who's Afraid of Virginia Woolf? gaat over het kinderloze echtpaar Martha en George, beiden van middelbare leeftijd, die na afloop van een feestje bezoek krijgen van het jongere, getrouwde stel Nick en Honey. Er wordt flink gedronken en sluiperderwijs ontstaan allerlei psychologische spelletjes waar je als lezer / publiek in mee wordt genomen.

    In zijn vertaling wijkt Gerard Reve best af van wat Albee geschreven heeft. Met veel vrijheid heeft hij er zelfs dingen bij verzonnen. Wat was de reactie daarop? Het panel praat met Bo over alcohol drinken op scène als deel van de performance, over de definitie van een acteursstuk, en wat precies het verschil is tussen het schrijven van proza en toneel.

    --

    PRIJSVRAAG ‘Tussen longlist en shortlist’

    We geven twee kaartjes weg voor het Libris Literatuurprijsprogramma ‘Tussen longlist en shortlist’

    15 februari in De Nieuwe Liefde, Amsterdam

    Klik hier voor meer info en tickets

    Na vrijwel elke uitreiking van de Libris Literatuurprijs zijn er steevast de reacties van: ‘o, maar díé had hem moeten winnen!’

    Dus: wie van alle eerdere genomineerden had de Libris Literatuurprijs wél moeten winnen?

    Stuur je antwoord met een eventueel kort betoog (van een paar zinnen) naar [email protected] of via Instagram DM naar @boekenfm. Zend uiterlijk 11 februari in, de winnaars krijgen snel bericht.

    Bo’s voorstelling - Wittgenstein 2: Aan de taal ligt het niet

    Op 3 en 4 mei in Frascati 1, Amsterdam

    Klik hier voor meer info en tickets

    Kobra theaterproducties - Wie is er bang voor Virginia Woolf? 

    Klik hier voor de speellijst en tickets

    Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

  • We trappen het tiende (!!) seizoen af met een aflevering over De MANIAC van de Chileense schrijver Benjamín Labatut (vertaald door Dirk-Jan Arensman). De roman, die het leven beschrijft van de Hongaars-Amerikaanse wiskundige John von Neumann, is veelgeprezen en stond in de Volkskrant op nummer 1 van de 50 beste boeken van 2023.

    Het is een uitdaging om op overtuigende wijze in kaart te brengen dat iemand een genie is. Hoe doe je dat? Is het personage John von Neumann een geslaagd gelaagd personage, of meer een Wikipedialemma geworden? En wat vindt het panel van het gegeven dat Labatut de geschiedenis gebruikt om vrij sec zijn roman aan op te hangen?

    Een luisteraar vraagt: Ik kan me namelijk heel vaak de openingsscènes van boeken herinneren, maar zelden hun eindes. Raar, nietwaar? Of toch niet?

    -

    Koop hier Hogere machten, het nieuwe boek van Joost!

    Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

  • In deze tweede kerstdag-special bespreken we een grote klassieker uit de Russische literatuur: Anna Karenina van Lev Tolstoj, door velen ook wel gedoopt als 'Dé Roman'. Joost, Ellen en Charlotte hebben het allemaal herlezen. Wat verraste tijdens de herlezing? Over het leven van Tolstoj, het dansen van de mazurka en de vertaling van Anna Karenina. Ook nemen we onze eindelaarslijstjes van 2023 door. Zie hieronder een overzicht.

    Het beste van 2023

    Boeken

    Charlotte: Frank Nellen - De onzichtbaren / Ian McEwan - Enduring Love / Mensje van Keulen - Moeder en pen: dagboek 1979 - 1983

    Ellen: Oeuvre Louis Couperus / Oeuvre Herman Gorter / Wytske Versteeg - Verdwijnpunt / Hannah Bervoets - Leer me alles wat je weet

    Joost: JM Coetzee - De pool / Cees Nooteboom - De danser en de monnik. Dagboeken 1970-1995 / Zadie Smith - The Fraud / Ian McEwan - Lessons / John Cheever - verhalen / Sebastian Berry - A Long Long Way 

    Films

    Charlotte & Ellen: Tar

    Merel: Perfect Days

    Joost: The Banshees of Inisherin

    Series

    Ellen: The Last of Us

    Joost: Succession / Blue Eye Samurai / Slow Horses

    Charlotte: Daisy Jones & The Six

    Merel: Fargo seizoen 5

    Podcasts

    Joost: Empire / Hier hing een schilderij

    Ellen: De wilde eeuwen / De Spindoctors

    en natuurlijk Poëzie Vandaag

    Charlotte: NRC Vandaag

    Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

  • Vrolijk kerstfeest! Joost, Charlotte en Marja trappen eerste kerstdag griezelig af met een aflevering over We have always lived in the castle van de Amerikaanse schrijfster Shirley Jackson (We hebben altijd in het kasteel gewoond, vert. Rob van Moppes). Het kasteel in de titel is het familiehuis van de Blackwoods, waar Merricat woont met haar zus Constance en oom Julian. Eerst woonden er zeven familieleden, totdat er op een nacht een dodelijke dosis arsenicum in de suikerpot belandde. Constance werd verdacht van de moord, en sindsdien laten de dorpelingen de Blackwoods niet meer met rust.

    Houdt Boeken FM van griezelige boeken, of krijgen we er nachtmerries van? Over horrorverhalen, hekserij en de kenmerken van gothic literature.

    Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

  • We bespreken de onlangs verschenen historische roman van Frank Nellen, De onzichtbaren, die zich afspeelt op het Oekraïense platteland en in Kyiv, van de grauwe nadagen van het regime van Brezjnev tot aan de val van de Sovjet-Unie.

    Hoofdpersoon Dani groeit op in een klein dorpje waar iedereen zich verveelt. Tot Pavel verschijnt: een mysterieuze jongen met een ooglapje die de hele dag boeken leest. De kinderen ontwikkelen een lichte obsessie voor Pavel als uniek figuur in het dorp en langzaam beginnen zich vriendschappen te vormen. Jaren later verdwijnt Pavel opeens na een debatavond, en Dani gaat op onderzoek uit.

    Het boek werd zeer positief ontvangen, maar een kanttekening die Bo van Houwelingen gaf was dat Nellen niet iets ‘heeft’ met Oekraïne. Hij komt er niet vandaan en het verhaal berust zich dus op bronnen. Doet dat iets af aan de kwaliteit ervan? Een luisteraar vraagt: hoe moet ik me verhouden tot intertekstualiteit om ten volle van een literaire tekst te kunnen genieten?

    Boeken over klassenmigratie

    A.F.Th van der Heijden - De tandeloze tijd

    Sinan Çankaya - Mijn ontelbare identiteiten

    Mano Bouzamour - Bestsellerboy

    Lale Gül - Ik ga leven

    Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

  • Dit jaar is het Louis Couperus-jaar! Zijn sterfdag is inmiddels honderd jaar geleden. Niemand minder dan columnist, essayist en schrijver Bas Heijne schuift bij ons aan tafel om als Couperus-kenner over hem te vertellen en samen met Ellen en Joost zijn roman De stille kracht te bespreken. De werken van Couperus zijn in deze tijd nog steeds relevant en urgent, zegt Heijne. Waar komt dat door? En hoe verhoudt De stille kracht zich dan tot de huidige maatschappij?

    Genoemde werken

    Niet te stillen onrust - Docu van Bas Heijne over Couperus (Uur van de wolf)

    Bas Heijne - Angst en schoonheid: Louis Couperus, de mystiek der zichtbare dingen

    Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

  • Op het Crossing Border Festival kregen Claire-Louise Bennett en de twee vertalers van Kassa 19, Karina van Santen en Martine Vosmaer, de Europese Literatuurprijs uitgereikt voor Bennetts roman. In Kassa 19 krabbelt een schoolmeisje verhalen achter in haar schoolschrift, en verandert terwijl ze opgroeit het leven om haar heen in brandstof voor haar schrijftalent. Een verhaal over schrijverschap en de kleine trauma’s en triomfen die ons definiëren.

    Boeken FM vraagt zich af: verzet Bennett zich met haar manier van schrijven, zoals plotloosheid, tegen het idee van van zou ‘moeten’, ofwel de verplichtingen van literatuur? Is het een geëngageerd boek? En is het analyseren van het schrijverschap door het op een petrischaal te leggen ook interessant voor een lezer?

    Plus: de winnaars van de prijsvraag over Huiswerk van Marja Pruis worden bekendgemaakt!

    Starbucks

    Comfort reading - Kerstklassieker

    Charlotte: Frank McCourt - Angela’s Ashes

    Ellen: T.H. White - The Once and Future King (Arthur)

    Joost: Donna Tartt - The Secret History

    Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

  • Zo'n beetje iedereen die ooit vijf minuten met hem in een lift heeft gestaan, heeft er een memoir over geschreven. Er bestaan nog steeds look-a-like wedstrijden van hem, en vrijwel alle jonge schrijvers van de naoorlogse generatie zijn door hem beïnvloed. We hebben het over Ernest Hemingway. Volgens Claire Dederer is hij iemand die onaantastbaar is omdat hij zo geniaal wordt bevonden. Is dat zo? Joost en Charlotte spreken over het verhaal van Hemingway, de tragiek van zijn leven en zijn onderkoelde manier van schrijven, die in die tijd als zeer vernieuwend werd gezien. Ook bespreken ze zijn debuut The Sun Also Rises, vertaald als En de zon gaat op (LJ Veen Klassiek, vert. Wilhelmina Fick-Lugten). Een luisteraar vraagt: wie bepaalt wat literatuur is? Mis je veel als je iets niet leest omdat het niet bestempeld wordt als literatuur?

    Profiel van Hemingway in The New Yorker

    Lillian Ross - How do you like it now, gentlemen? The moods of Ernest Hemingway

    De Uren - Internationaal Theater Amsterdam

    van 2 t/m 12 november te zien bij ITA

    Koop nu je kaarten via www.ita.nl

    Starbucks - Comfort reading

    Tip Charlotte: Top Naeff - Schoolidyllen

    Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

  • In de recent verschenen essaybundel Monsters (vert. Karina van Santen, Lidwien Beekmann) vraagt Claire Dederer zich af wat we moeten doen met kunst van ‘monsterlijke’ kunstenaars, ofwel kunstenaars die grensoverschrijdend verdrag vertonen. Hoe verhouden we ons als publiek tot dit soort kunst en haar kunstenaars? Is er een verantwoordelijkheid voor de kijker? Joost, Charlotte en Marja bespreken de verschillende essays uit het boek die vaak thematisch zijn ingedeeld en ingaan op fenomenen als de fan, de criticus en het genie. En een luisteraar vraagt: wat doe je nou met die boeken die je eigenlijk het liefst halverwege weg zou leggen?

    Prijsvraag Huiswerk

    Win een gesigneerd exemplaar van de nieuwe roman Huiswerk van Marja Pruis!

    Wat is de beste, meest onnodige online die je ooit hebt gedaan? Wanneer heb je je totaal door Tel Sell of een ongewilde pop-up laten verleiden op een ongewild moment, zoals Joost, die nu een opgerold spijkerbed in de kast heeft liggen?

    Mail je antwoord naar [email protected] of stuur een DM via Instagram @boekenfm

    De Uren - Internationaal Theater Amsterdam

    van 2 t/m 12 november te zien bij ITA

    Koop nu je kaarten via www.ita.nl

    Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

  • Cees Nooteboom is dit jaar negentig geworden. Niemand minder dan onze oude, vertrouwde Bob Kappen schuift aan om met Charlotte en Joost Rituelen te bespreken. Legio fragmenten uit zijn onlangs uitgegeven dagboeken De danser en de monnik (1970-1995, Koppernik) komen aan bod. Nooteboom wordt ook in Duitsland beschouwd als een groot schrijver. Hoe komt dat, en op welke manier verschilt het Duitse literaire landschap van het Nederlandse? Wat vindt Joost de leukste seksscène uit Rituelen? En wat voor rol speelt herinnering in het boek?

    Genoemde titels

    Cees Nooteboom - De danser en de monnik. Dagboeken 1970-1995 (Koppernik)

    Ik had wel duizend levens en ik nam er maar één! - Schrijversprentenboek (Literatuurmuseum Den Haag)

    Cees Nooteboom - Waar je gevallen bent, blijf je (De Bezige Bij)

    Oek de Jong - De wonderen van de heilbot (Atlas contact)

    Cees Nooteboom - ’s Nachts komen de vossen (De Bezige Bij)

    Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

  • Hoera, hoera! We vieren de de honderdste aflevering van Boeken FM live tijdens het ILFU in Utrecht. Het boek dat we bespreken is - toepasselijk - Honderd jaar eenzaamheid van Gabriel García Márquez. Inmiddels zijn er wereldwijd meer dan 50 miljoen exemplaren van verkocht en won Márquez in 1983 de Nobelprijs voor de Literatuur. Joost, Ellen en Charlotte praten over Márquez als schrijver, de dementie in zijn familie en het doorsijpelen daarvan in zijn werk. Hoe wordt er nu over hem gedacht door de jonge schrijvers in Zuid-Amerika? De favoriete personages uit het boek passeren de revue, en Charlotte vraagt zich af: wat is magisch realisme nou precies?

    Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

  • In deze aflevering bespreken we de grote nieuwe familieroman van Tommy Wieringa, Nirwana, over de razend succesvolle kunstenaar Hugo Adema. Het leven zit hem mee: hij is onderdeel van een extreem rijke, roemruchte familie en heeft een fantastische carrière vol seks, mooie vrouwen en een huis op Ibiza. Hugo's leven raakt in een impasse als zijn vriendin bij hem weggaat en door een ontmoeting met een zekere schrijver besluit hij om onderzoek te doen naar het naziverleden van zijn stokoude grootvader Willem Adema. Nirwana verhaalt over uitdoving, overmoed en vuur, over hoe de mens de neiging heeft om de wereld in de fik te steken.

    Wie is Tommy Wieringa? Het panel spreekt over zijn eerdere boeken, zijn poëzie en zijn columns. Wat vinden we van het hoofdpersonage Hugo Adema? Wat zijn thema’s die altijd in het werk van Wieringa terugkomen? En probeert hij in Nirwana op sommige momenten de lezer te provoceren?

    ILFU - International Literature Festival Utrecht

    Je kunt live aanwezig zijn bij de opname van onze 100ste aflevering op ILFU!

    30 september in TivoliVredenburg te Utrecht

    Voor tickets zie ilfu.com

    Update: het evenement is inmiddels uitverkocht.

    Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

  • Zadie Smith schreef met Charlatan (vert. Peter Abelsen, originele titel The Fraud) voor het eerst een historische roman. Je kent haar waarschijnlijk van haar debuut White teeth (dat ze schreef toen ze 24 was), of van haar derde boek On beauty. We bespraken eerder de verhalenbundel Grand union (Het verbond).

    Charlatan speelt zich af in de jaren 70 van de 19e eeuw en is gebaseerd op het leven van schrijver William Harrison Ainsworth en zijn aangetrouwde nicht Eliza Touchet. Zij besluit de zittingen bij te wonen van een waargebeurde, opzienbarende rechtszaak, waarin iemand claimt de op zee vermist geraakte baronet Roger Tichborne te zijn en zo een beroep doet op al zijn bezit. Eliza raakt gefascineerd door zijn belangrijkste getuige, Andrew Bogle.

    Veel personages blijken echt te lijken bestaan, bijvoorbeeld ook Charles Dickens passeert even de revue. Wie blijkt er allemaal een charlatan? Het panel kijkt naar de vele betekenissen die het woord charlatan in het boek vertegenwoordigt, de technische aspecten van Smiths schrijfstijl en het belang van de vertaler.

    Genoemd door Joost: George Orwell - 'The Lion and the Unicorn'

    ILFU - International Literature Festival Utrecht

    Je kunt live aanwezig zijn bij de opname van onze 100ste aflevering op ILFU!

    We bespreken dan Honderd jaar eenzaamheid van Gabriel Marcia Marquez

    30 september in TivoliVredenburg te Utrecht

    Voor tickets zie www.ilfu.com

    Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

  • Vandaag is het Keti Koti, de dag waarop in Nederland het slavernijverleden wordt herdacht en de afschaffing van de slavernij in Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen wordt gevierd. In het kader van Keti Koti bespreken we in de laatste aflevering van dit seizoen de roman Beloved (vert. Beminde door Nettie Vink) van Toni Morrison. Morrison won er in 1987 de Pulitzer Prize mee en ontving in 1993 de Nobelprijs voor de literatuur. In Beminde schetst Morrison het verhaal van Sethe, een tot slaaf gemaakte vrouw die vlucht en uit wanhoop en liefde een gruwelijke daad begaat. Joost en Ellen bespreken het plot van het boek, vertellen over de functie van spoken binnen het verhaal en kijken naar de rol van taal in deze roman.

    Zomerstop

    Dit is de laatste aflevering van seizoen 8. In september zijn we bij je terug en trappen we het seizoen live af om de 100ste aflevering van Boeken FM te vieren. Meer informatie daarover volgt snel, via Instagram en via de podcastfeed. Fijne zomer!

    Boekentips

    📕 Over slavernij in Nederlands-Indië

    Reggie Baay - Daar werd wat gruwelijks verricht

    Gedichten en boeken over rouw

    Ellen: poëziebundel: Esther Jansma - Bloem, steen

    Charles Bukowski - ‘For Jane’

    Joost: Anne Enright - The Gathering (vert. De samenkomst, Piet Verhagen)

    Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

  • In Het Surinamedagboek, de onlangs verschenen nieuwe roman van Merijn de Boer, leest een gelijknamig personage in 2011 een advertentie waarin een reis naar Suriname wordt aangeboden. Hij reageert meteen. De reis is bedoeld om meer bekendheid te creëren voor leven en werk van de Surinaamse schrijver Albert Helman. De meeste andere deelnemers hebben nog nooit van Helman gehoord en zijn ook niet van plan daar iets aan te veranderen, maar ze willen wel graag gratis op vakantie naar Suriname.

    De reis gaat van Paramaribo over de rivier tot diep in de binnenlanden. Sommige groepsgenoten zijn enigszins apart, zoals de professor en operaliefhebber André, de overspannen vader Julius en het echtpaar Tonnie en Sjors, dat zichzelf als avonturiers ziet.

    Het Surinamedagboek beschrijft een wekenlange expeditie in het kielzog van een vergeten schrijver. Joost en Charlotte kijken naar de vertelvorm, de personages en hun (on)vermogen tot zelfreflectie. Luisteraars vragen: wat zijn boekentips over het huwelijk of de liefde, en welke dunne boeken zouden we aanraden? Thieme stuurt een lief bericht aan Sofie.

    Boekentips

    Boeken over het huwelijk / de liefde

    Joost: Jonathan Dee - The Privileges

    Charlotte: Renate Rubinstein - Niets te verliezen en toch bang (over scheiden)

    Dunne boeken

    Charlotte: Mensje van Keulen - Bleekers zomer / Ivan Toergenjev - Eerste liefde / Tim O’Brien - The Things They Carried / Ian McEwan - Cement Garden

    Joost: Virginia Woolf - Mrs Dalloway / F. Scott Fitzgerald - The Great Gatsby / Cees Nooteboom - Mokusei! / Philip Roth - The Dying Animal / A. Alberts - De bomen / J. D. Salinger - Nine Stories, Franny & Zooey

    Merel: Willem Elsschot - Kaas / Ian McEwan - On Chesil Beach / Nikolaj Gogol - De neus

    Starbucks - Take 10

    met een kort verhaal en een chilled classic!

    Tip van Joost: Adam Johnson - ‘Interesting facts’ uit de bundel Fortune Smiles (‘Interessante feiten’ uit Als het lot lacht)

    Take 10! Meer tips hoe je 10 minuten kunt ontspannen? Kijk dan op https://starbuckschilled.com/nl/take10

    Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.