Episódios

  • Den som knäcker koden för hur man attraherar relevant trafik till sin e-handel på ett lönsamt sätt vinner. Det är en av de viktigaste lärdomarna som författaren Christer Pettersson samlat i boken E-handel för alla.

    En annan viktig lärdom är att inte kopiera giganter som Amazon och Apotea. Det kommer ändå inte att lyckas.

    I detta avsnitt av podden Ehandelstrender samtalar programledaren Urban Lindstedt med Christer Pettersson, författare till nya boken ”E-handel för alla”, som delar med sig av sina bästa tips för att lyckas med digital försäljning, såväl lokalt som på marknadsplatser och på många marknader.Christer har jobbat med e-handel sedan 1998 och även i många år ha varit aktiv i utbildningar kring e-handel - framför allt på IHM i Stockholm och deras utbildning till E-commerce Manager - där han länge känt att det har saknats en handbok som går igenom det gedigna hantverk det är att driva e-handel.Så i boken ”E-handel för alla” går han igenom alla delar som ingår i att driva framgångsrik e-handel är: din affärsidé och din unika position, om du ska sälja egna produkter eller andras varumärken, driva egen webbutik eller sälja på marknadsplatser eller göra bägge delar, hantera lager och leverans och ha med hållbarhet hela vägen, smidiga kundresor för B2B och B2C, effektiv marknadsföring och slutligen även tillväxt och internationalisering.Poddavsnittet avslutas med de tre bästa tipsen ur boken för e-handlare som verkligen vill växa och ta sin e-handel till nästa nivå.

  • När hela modehandeln hackar fortsätter Care of Carl att växa med lönsamhet. Hemligheten ligger i det noga kurerade sortimentet inom ett premiumsegment tillsammans med en fantastisk kundresa och kundservice.

    Care of Carl har en tydlig idé om att hjälpa sina kunder att hitta sin stil inom premiumsegmentet. Alla plagg är noga utvalda för att passa in i Care of Carls kurerade sortiment.

    I detta avsnitt av podden Ehandelstrender samtalar programledaren Urban Lindstedt med Mathias Ekström, vd för Care of Carl som är en av de mest framgångsrika herrbutikerna på nätet i Norden. Tidigare arbetade Mathias som CMO på Ellos Group.

    Anmäl dig till webinar om Care of Carls förberedelser inför julhandeln.

    Care of Carl blev nyligen utsedd till Norges bästa nätbutik. E-handelsjuryn framhöll bland annat den utmärkta kundtjänsten. Och trots att Care of Carl är ett svenskt bolag sköts de norska kunderna om av norrmän. Det handlar om personal som alltid vill göra det lilla extra för kunderna.

    Herrmodebutiken Care of Carl har precis passerat 400 miljoner kr i omsättning rullande 12 månader. Och detta med god lönsamhet.

    Care of Carl grundades 2010 i Borås i Sverige, med affärsidén att göra kvalitetskläder för män tillgängliga online. Verksamheten har vuxit organiskt från starten, med idag över 80 anställda och en omsättning på över 400 miljoner kronor 2022. Care of Carl säljer till Norden och Tyskland och är sedan hösten 2021 aktivt på hela den europeiska marknaden.

    Anmäl dig till webinar om Care of Carls förberedelser inför julhandeln.

  • Estão a faltar episódios?

    Clique aqui para atualizar o feed.

  • NutraQ säljer sina hälso- och skönhetsprodukter uteslutande genom prenumerationsmodellen till 410 000 aktiva prenumeranter på nio olika marknader.

    Konsumenterna har vant sig med prenumerationsmodellen för digitala tjänster men för varor är modellen fortfarande ovanlig. Utanför Norge existerar knappt prenumerationer på hälso- och skönhetsprodukter.

    Genom sina varumärken Oslo Skinlab, VitaeLab, Maxulin, Provexin samt Vesterålens naturprodukter sålde NutraQ för 862 miljoner norska kronor 2020 till en rad olika marknader. Förra året köpte Orkla Health NutraQ för 3,1 miljarder NOK.

    I detta avsnitt samtalar programledare Urban Lindstedt med Gustaf Solerød Christensen, vd på NutraQ.

    Fyra produkter står för större delen av försäljningen. Genom att koncentrera sig på en handfull produkter kan NutraQ marknadsföra sig brett i nästan alla kanaler. Kunderna segmenteras utifrån hur länge de prenumererat på produkterna. NutraQ satsar stort på business intelligence och har järnkoll på kunddatan och segmenterar kunderna efter hur länge de prenumererat.

    Finland är den största marknaden följt av Sverige, Norge, Danmark, Nederländerna, Tjeckien, Slovakien och Polen. Nyligen har de gått in i Frankrike. NutraQ öppnar alltid ett lokalkontor när de ska etablera sig på en ny marknad.

  • Vi har gått ifrån att prata betalningar till att fokusera på last mile under de sex och ett halvt år som podden Ehandelstrender funnits. Amazon har varit ett populärt ämne som återkommit många gånger under poddens existens.

    Vi samlar ursprungstrion för Ehandelstrender för att försöka sammanfatta de senaste sex åren inom svensk e-handel. Det har varit omtumlande och alltid intressant att bevaka svensk e-handel under pandemier och logistikrevolutioner.

    I detta avsnitt av podden Ehandelstrender samlas ursprungstrion för podden: Urban Lindstedt, journalist och programledare; Carin Blom, strategisk affärsutvecklare på Postnord samt Christer Pettersson, ansvarig för digitala kanaler på Bluestep bank.

    Postnords E-barometer släpps den 21 februari på Retail Day - då får vi facit över hur 2022 gick i bland annat omsättning och utveckling.

  • Med ett urval av kreativa SaaS-tjänster går det att bygga smartare företag. Det finns SaaS-tjänster för allt från att organisera arbetet, SEO till att producera texter, videos och bilder. Med rätt saas-tjänster bygger du en slimmad organisation som klarar en ekonomisk nedgång.

    Vi diskuterar också det är en bra idé att använda ChatGPT för att skapa texter och bilder. Håller AI skapde texter en tillräckligt bra nivå?

    I detta avsnitt samtalar programledaren Urban Lindstedt med growhthackern Jorge Castro om de bästa saas-tjänsterna han arbetar med i sin byrå Growht Marketing Sweden.

    Det finns över 30 000 Saas-tjänster och i programmet nämns bland andra:

    Qualifier.io - Leads Prospektering med AI

    Monday.com - CRM system för effektivitet

    SendinBlue - Email-marketing (billig lösning)

    SurferSEO - Hjälper dig optimera med marketing intelligence

    Ahrefs - Använd content explorer samt Link Intersect för PR och länkbygge

    TodoIs - Ett chrometillägg som inte kostar något. Enkel att använda för att bocka av.

    Divi Theme - Bygg en snygg hemsida utan att koda

    WP Rocket – plugin för ultrasnabba Wordpress-sajter.

    Midjourney - Bot som styrs av AI, du ger den commands så gör det saker åt dig

    Dall-E - Från openAI, Jorge gillar den för effektiv bildgenerering.

    Speechify - AI verktyg som läser det du skriver "text to read" den kan ha kändisar etc.

    Synthesia - Ett AI verktyg som använder riktiga ansikten (människor) för att läsa upp saker. Går att använda till mycket menar Jorge Castro

    Veed.io - Behöver du subtitles så är denna Jorges favorit, enkel att använda.

    Learn-anything.xyz - Ett verktyg som lägger alla topics i en katalog. Bra för dig som vill lära dig saker snabbt och organiserat baserat på popularitet.

    Adobe Podcast AI - Podcast fixaren nr 1 enligt Jorge, tar bort ljudvågor och annat från filerna.

    ChatGPT - Sist men inte minst (vi pratar om den i början med Jorge)

    Ett annat tips som Jorge delar med sig av är att köpa Facebook-grupper. Det är billigt och effektivt. Men Meta tillåter egentligen inte att köpa adminrättigheter till Facebook-grupper.

  • Julhandeln 2022 backade med en miljard till 22 miljarder, enligt en sen prognos från HUI. Det är väl ses som godkänt med tanke på inflation och stigande räntor.

    Köksprylar och energibesparande apparater blev några av de hetaste prylarna i årets julhandel, enligt helt färska siffor från Pricerunner. Vi försöker reda ut varför.

    I detta avsnitt av podden Ehandelstrender försöker programledaren Urban Lindstedt sammanfatta julhandeln tillsammans med Evelina Galli, teknik- & konsumentexpert på PriceRunner samt Klara Eriksson, medgrundare och redaktör på Dagens logistik.

    Vi försöker också diskutera det viktigaste som hände inom e-handeln 2022 som att pandemirestriktionen försvann och inflationen rusade vilket gav en bumerangeffekt på svensk e-handel.

    Svensk handels Julklappsrapport visade att julklappshandeln sker i större utsträckning på nätet jämfört med föregående år; 7 av 10 konsumenter handlar julklappar på nätet och drygt 4 av 10 handlar majoriteten av julklapparna där.

    Var tredje konsument planerar minskade inköp av julklappar i år, varav mer än 6 av 10 uppger ekonomiska skäl som anledningen till detta. Den totala julklappshandeln förväntas i år uppgå till cirka 22 miljarder kronor. Det är 1 miljard lägre jämfört med Svensk Handels uppföljande mätning efter fjolårets julklappshandel.

    Svenska modehandeln upplevde ingen positiv juleffekt visar siffror om försäljningsutvecklingen under perioden 1–19 december, från Svensk Handel.

    Klädhandeln ökade med 1 procentenhet i jämförelse med förra året i fasta priser, men i volym så är det en minskning om man tar hänsyn till rådande inflation. Skohandeln fortsatte att backa med 10,5 procentenheter.

  • Cdon fortsätter att utveckla sin marknadsplats och kommer med tiden att helt fasa ut sin egen försäljning till förmån för tredjepartssäljare. När pris blir allt viktigare för konsumenter med krympande plånböcker kommer marknadsplatsernas betydelse att öka.

    Cdon har också under ett års tid utvecklat tjänsten fulfilment av Cdon för sina tredjepartssäljare i partnerskap med fulfilmenttjänsten Shelfless från Bring. Shelfless digitala lager ger nya möjligheter för säljarna att effektivisera sin logistik.

    I detta avsnitt samtalar programledaren Urban Lindstedt med Tobias Neumann, Marketplace Operations Manager hos Cdon samt Saman Hadiani, head of digital at Shelfless hos Bring. Detta är ett betalt samarbete mellan podden Ehandelstrender och fulfilment-tjänsten Shelfless från Bring.

    Cdons ambition är expandera sitt nätverk av nordiska och utomnordiska handlare.

    Samtidigt om Cdon fortsätter att utveckla sin marknadsplats har bytt fullfilmentpartner till Shelfless från Bring.

    Lyssna också på Plattformarnas roll inom framtidens logistik.

  • Orkla, som äger några av Nordens största varumärken inom livsmedel och hälsa, använder Amazon för att introducera nya varumärken på nya marknader. Genom tredjepartverktyg går det att göra djupgående marknadsanalyser utifrån Amazons data som också blir underlag för lanseringar i traditionella kanaler.

    Orkla började att sälja på Amazon 2019 för att lära sig inför Amazons förväntade nordiska expansion Men Amazon tog inte över den nordiska marknaden. Därför fokuserar Orkla främst på att sälja på Amazons största marknader som Tyskland, Storbritannien och USA, men de säljer även på mindre marknader som Italien och Spanien.

    I detta avsnitt av podden Ehandelstrender samtalar programledaren Urban Lindstedt med Johanna Jeppsson, Digital Sales & Marketing Director hos Orkla Health och vice president for global marketplaces hos Orkla.

    Orkla har ett litet internationellt team som sköter koncernens försäljning på Amazon. På nya marknader använder Orkla Amazon för att introducera varumärken. Orkla valde först att sälja runt hundra varor på Amazon, men de har med tiden minskat ner till 40 varor för att förbättra lönsamheten.

    Amazon har ännu inte vänt upp och ner på den nordiska marknaden, så Orklas fokus på Amazon handlar om marknaderna där Amazon dominerar som USA, Tyskland och Storbritannien.

    Den största utmaningen har varit att anpassa sig till Amazons egen logistik-tjänst – Fulfillment by Amazon som ställer helt andra krav, än när Orkla levererar till stora nordiska detaljhandelskedjor.

    Lyssna också på Amazon-aggregatorn Go North siktar mot miljarden inom tre år

  • Fokus på kunderna är den viktigaste framgångsfaktorn för e-handlare. Även insikten om att varumärket är grundläggande för konvertering hjälper entreprenören att nå miljarderna. Samtidigt krävs det en balans mellan att analysera data och agera med magen.

    Arash Gilan, CEO och medgrundare för byrån Viva Media, har fokuserat på de mjuka värdena medan Nic Staeger, Chief Commercial Officer på Nordiska galleriet, älskar att agera utifrån hård data. Tillsammans har de skrivit fram en karta för dem som vill lyckas med e-handel i boken i boken En djävel på e-handel.

    Arash och Nic vill lyfta fram det svenska e-handelsundret. Det finns många verkligt skickliga e-handlare att lära sig av där ute. Många svenska e-handlare kan tjäna som förebilder vid internationell expansion. Funkar det i Sverige brukar det funka internationellt.

    Arash Gilan har arbetat strategiskt med många e-handlare på sin byrå Viva Media och Nic Staeger har arbetat på en rad svenska e-handlare som anställd och konsult. Dessutom är de vänner sedan barndomen.

    För de bästa e-handlarna är kundbemötande centralt i verksamhetens alla delar. Från stadiet av förköp, till köpupplevelsen och allt som sker i efterköpet. De är helt enkelt kundbesatta och förstår sig på kunden i alla aspekter av kundresan. När det kommer till kunden lämnar de inte något åt slumpen.

    Lyssna också på Amazon – management-förebild och försäljningskanal.

  • Zalando är den självklara marknadsplatsen för nordiska modemärken som vill öka försäljningen i Norden och internationellt. När andra e-handlare backar så fortsätter Zalando att öka under Q3.

    Men det krävs direkta kontakter med Zalando för att bli godkänd som tredjepartssäljare. Integrationen sker enklats via externa integrationsplattformar, men det stora arbetat kommer efter integration när säljaren ska få upp försäljningen.

    I detta avsnitt av podden Ehandelstrender samtalar programledaren Urban Lindstedt med Karl Lindhe, grundare av konsultbolaget Aska Agency som är specialiserad på att hjälpa varumärken att sälja via Zalando.

    Karl har åtta års erfarenhet att arbeta med internationell expansion hos Lexington som startades av föräldrarna. Nu arbetar han enbart med att hjälpa varumärken att sälja via Zalando.

    Lyssna också på Fyndiq klimatanpassar i hårda tider

  • Elgiganten har de senaste åren bytt ut alla sina system på alla sina marknader samtidigt som de slagit nya försäljnings- och resultatrekord. Systembytena har var nödvändiga för att kunna utveckla deras omnikanalerbjudande till kunderna.

    Allt handlar om att förbättra konsumenternas köpresor i skärningspunkten mellan online och fysisk handel. Här möter Elgiganten utmaningar i att få konsumenterna att dela med sig av sin data för att få en bättre köpupplevelse.

    I detta avsnitt av podden Ehandelstrender, som spelades in på scen på konferensen NXT Nordics i Oslo den 11 oktober, samtalade programledaren Urban Lindstedt med Julia Paulsen, director of ecommerce på Elkjøp Nordic (Elgiganten). Samtalet är på engelska då Julia är från Finland.

    Julia Paulsen lärde sig redan år 2012 på Zalando i Berlin att ständiga tester är vägen framåt inom digital handel. Här lärde hon sig också nödvändigheten av riktig lokalsering av näthandel när man expandera till nya marknader.

    På Elkjøp har Julia Paulsen lett företagets största it-transformation när de bytte ut alla sina system samtidigt som Elkjøp slog både försäljnings- och resultatrekord.

    Vi fördjupar oss i vad som är en bra kundupplevelse både offline och online. Genom att få kunderna att dela med sig av sin data går det att skapa en bättre kundresa och kundupplevelse.

    Lyssna också på Gymgrossisten är tillbaka med uppdaterat varumärke och ny teknikstack.

  • E-handlarnas stora lager i kombination med att konsumenterna har allt mindre kvar i plånboken tvingar e-handlarna att presentera riktigt bra erbjudande under Black Week. Samtidigt talar branschfolk om att vi är på väg från Black Week till Black Month.

    Med en krympande nätförsäljning under 2022 blir sista kvartalet helt avgörande för årets resultat. I väntan på Postnords E-barometer för Q3 2022, som släpps den 22 november, tror Ehandelstrenders panel att årets Black Week blir den bästa någonsin - för konsumenterna.

    I detta avsnitt av podden Ehandelstrender samtalar programledaren Urban Lindstedt med Emma Hernell, vd HUI Research, Janne Jakobsson, Chef Affärsstöd Digital & Partner på Postnord, Arne Anderson, senor e-handelsrådgivare på Svensk handel samt Emma Klintbo Klingspor, vd Designtorget. Detta är ett betalt samarbete mellan podden Ehandelstrender och Postnord.

    Den 22 november släpps Postnords rapport E-barometern för Q3 2022. Och vi kan väl nästan räkna med dystra siffror. Men nedgångar är också en möjlighet att förbättra sitt företag och bygga organisationer med stark sammanhållning.

    Vi samtalar om den tuffa tiden handeln har framför sig efter en dopad marknad följd av en inflationsvåg och kraftiga räntehöjningar som minskar konsumenternas köputrymme. Designtorgets vd Emma Klintbo Klingspor berättar att kunderna förväntar sig höga rabatter under årets Black Week och hur man leder i tuffa tider.

    Vi ser också möjligheter för dem som klarar krisen att komma ut på andra sidan som ett bättre och mer lönsamt företag.

  • Marknadsplatsen Fyndiq hade ett bra 2021, men känner som många e-handlare en viss oro inför framtiden. Överskottet från 2021 har de bland annat använts till en radikal plan att klimatkompensera för allt deras koldioxidutsläpp sedan starten.

    De fortsätter också sin internationella expansion efter försiktiga lanseringar i Finland, Danmark och Norge. Fyndiq lärde sig den hårda vägen efter att de tvingades lägga ner en dyr och ambitiös lansering i Tyskland 2016.

    I detta avsnitt av podden Ehandelstrender samtalar programledaren Urban Lindstedt med Fredrik Norberg, vd och medgrundare på Fyndiq samt Kattis Åström, Head of Customer Experience at Fyndiq.

    Efter år av förluster vände Fyndiq röda siffror till svarta förra året och kunde visa upp ett rörelseresultat på 30 miljoner kronor. Detta trots nysatsningar i Finland och Danmark.

    Omsättning ökade också till 607 (534) miljoner kronor. Men efter storsatsningen i Tyskland som lades ner 2016 har det handlat om en försiktigare internationalisering som kommer att få ta tid.

    När den svenska marknadsplatsen Fyndiq expanderade till Danmark och Finland var det en försiktig expansion med fokus på kostnaderna. Expansion till Danmark och Finland handlar om översättningar samt mindre anpassningar till betalsätt och leveransalternativ. Satsningar på Danmark, Finland och Norge sedan sommaren 2022 sköts från Sverige och ska få ta tid att växa till sig.

    Att börja sälja från Sverige till Norge sommaren 2022 var betydligt mer utmanade eftersom den norska myndigheterna själva var osäkrapå sina momsregler. Men värdet på ett entreprenörsdrivet företag är alla svårigheter man överkommer.

    Idag erbjuder Fyndigs 1700 handlare över fyra miljoner produkter. Fyndiq köper varan i samma ögonblick som kunderna köper den så i praktiken är Fyndiq säljaren, inte handlarna. Men det är handlarna som hanterar logistiken.

  • Kundenkäten har blivit guld värd efter att Apple skärpte reglerna för spårning av användarna och tredjepartscookien jagats ut ur våra webbläsare. Nollpartsdata handlar om data som kunderna frivilligt delar med sig till varumärken via enkäter och kundklubbar för en bättre köpupplevelse och andra belöningar.

    När Facebook- och Instagram-annonsering fungerar allt sämre kan marknadsförare använda nollpartsdata för att lära känna sina kunder och säkerställa att de kommer tillbaka och förblir lojala. Så fiska bland dina egna kunder istället för att spendera miljoner på att hitta nya.

    I detta avsnitt av podden Ehandelstrender samtalar programledaren Urban Lindstedt med Felix Kruth, Chief Product Officer på lojalitetsplattformen Voyado. Felix Kruth driver också en egen digital byrå vid sidan av Voyado.

    Forrester introducerade begreppet nollpartsdata redan 2020, som är data som kunderna frivilligt och medvetet delar med ett varumärke. Ett svenskt exempel är Skinscitys enkät som kunderna fyller i om sin hud för att få bättre köpråd från deras hudterapeuter.

    Att samla in tredjepartsdata som klick och enkätdata kan göras med tredjepartsverktyg från sociala medier. Att samla in nollpartsdata är annorlunda. Varumärken kan samla in nollpartydata med interaktiva trattar, frågesporter, undersökningar, miniräknare, formulär och mer.

    Tredjepartscookien var länge varit grunden för effektiv digital marknadsföring, webbanalys och personalisering. Tredjepartscookies har använts för att samla stora mängder data om användare, men Safari och Firefox gjort har i sin standardinställning sedan länge blockerat tredjepartscookis, medan Chrome fortfarande drar fötterna efter sig. I Sverige använder 50-70 procent av mobilanvändarna Safari.

    Med dessa förändringar kommer det inte längre att vara ekonomiskt hållbart att placera alla dina marknadsföringsinsatser i annonser. Som ett resultat blir det också ännu viktigare att skapa effektiva lojalitetsprogram för att dra kunder tillbaka utan att betala för deras återbesök. Eftersom annonseringskostnaderna ökar blir allt som är budgetvänligt, som SEO, innehållsmarknadsföring, textmeddelanden och e-post, viktigare.

    Nyordningen kräver att e-handlare börjar bygga en närmare relation med sina kunder för att få dem att lämna ifrån sig data direkt till e-handlaren. Samtidigt skapas nya system för spårning av användares beteende på webben.

    Lyssna också på När tredjepartscookien dör krävs djupare kundrelationer

  • E-handeln står inför ett stålbad. Hög inflation, räntehöjningar och skenande energipriser slår mot konsumenternas köpkraft. Många e-handlare har efter år av problem med logistiken och covid-stängningar i Kina byggt upp för stora lager. Efter två år av rekordtillväxt blir effekten på e-handeln tydlig. Vi ser redan sammanslagningar av nätbutiker och vi kan räkna med konkurser.

    Samtidigt är kriser en möjlighet till förbättringar. Missa inte chansen att vässa butiken, sortiment, processerna och marknadsföringen. Investera i affärsutveckling, plattformar, logistik och vassare sortiment. Att spara sig ur krisen är sällan en bra idé.

    I detta avsnitt av podden Ehandelstrender samtalar programledaren Urban Lindstedt med Katrin Lundgren, vd och grundare av e-handelsplattformen Kodmyran.

    Hög inflation och stigande bolåneräntor gröper ur hushållens köpkraft och hushållen ser generellt sett dystert på framtiden, enligt Konjunkturinstitutet. Det mesta tyder nu på att högkonjunkturen började mattas av redan det tredje kvartalet i år. Sällanköpsvaruhandelns försäljning började minska i februari och har fortsatt nedåt sedan dess. I augusti minskade försäljningen med 1,2 procent jämfört med juli.

    Därför är det viktigare än någonsin att hygienfaktorerna inom e-handeln är på plats. När folk håller i plånboken tenderar de handla hos kända varumärken och trygga butiker. Bra bilder, tydliga beskrivningar, inga stavfel, tydliga ordervillkor, bra sökfunktioner, lätt att hitta produkterna.

    Våga också förhandla med leverantörerna, alla kan bli 1 till 2 procent billigare, men var beredd att ge något också, var beredd även på nej och förhandla med respekt, tänk på att bägge ska vara vinnare på slutet.

    Satsa marknadsföringspengarna där de gör nytta. Det finns fortfarande e-handlare som inte mäter intäkter på annonskronorna. Gerillamarknadsföring är också något att tänka på.

    Våga investera för att minska kostnader i framtiden. En packrobot kan spara in personal och ta bort flaskhalsar i logistiken. Investera i e-handelsplattformar och teknik för att underlätta processer.

    Lyssna också på Ständigt utveckla sortimentet: Ta bilder, skriva texter, översätta

  • Flowlife är ett produktbolag med stort fokus på kundupplevelsen. Till den grad att de tagit fram särskilda kartor för att de träningstokiga anställda ska kunna springa ut leveranser i Stockholmsområdet efter arbetsdagens slut. Och grundaren och vd-n Lucas Wasniewski, drar sig inte för att själv leverera på julafton.

    När Flowlife närmar sig 80 miljoner kronor i omsättning i år har man tittat på sina processer på samma sätt som riskkapitalister tittar på potentiella investeringar och stärkt upp bolaget kompetensmässigt.

    I detta avsnitt av Ehandelstrender samtalar programledaren Urban Lindstedt med Lucas Wasniewski, vd för Flowlife, som han grundade tillsammans med tre vänner 2016. Detta avsnitt är ett betalt samarbete med fulfilmentlösningen Shelfless från Bring.

    Flowlife är ett produktbolag som lägger stor omsorg kring att utveckla egna kvalitetsprodukter för återhämtning inom sport. Flowlife lanserade först en sladdlös massagekudde och senare har sortimentet breddats med bland annat en ikonisk massagepistol som idag används av idrottsstjärnor som fotbollsspelaren Mbappe´.

    Flowlife räknar med att sälja för 80 miljoner i år, vilket är en uppbromsning med tanke på att de normalt fördubblar sin omsättning per år. Men uppbromsningen har varit en möjlighet att arbeta igenom sina processer istället för att lägga mycket tid på nyanställningar.

    Deras egna nätbutik står för 70 procent av försäljningen, men de jobbar även med stora återförsäljare och deltar mycket i stora idrottsevenemang. Logistiken lades tidigt ut på Fulfillmentlösningen Shelfless från Bring för att slippa använda förmiddagarna till att packa paket.

    Idag säljer Flowlife till alla nordiska länder och det är på gång att lokalisera sajten för Nederländerna.

    Lyssna också på Maya Delorez tydliga vision lyfter försäljningen till 100 miljoner kronor.

  • Sourcing i Kina är affärskritiskt för varumärken och e-handlare. De senaste åren har e-handlare tvingat att bygga lager eller utnyttja flygfrakt för att säkra varuförsörjningen under hoten från Kinas zero-covid-politik och problemen med det globala fraktsystemet.

    Därför är kunskapen om hur man bygger relationer med kinesiska fabriker och kvalitetssäkrar produkterna affärskritiskt för varumärken och e-handlare. Att hantera betalningarna med Kina på ett säkert och smidigt sätt är också viktigt för att inte få problem med likviditeten.

    I detta avsnitt av podden Ehandelstrender samtalar programledaren Urban Lindstedt med Peter Beckman, grundare av finansinstitutet Treyd samt Martin Vercouter, vice president operation hos Treyd, tidigare chef för svenska handelskammaren i Kina.

    Osäkerheterna kring internationell handel har bara ökat under 2022 med kriget i Ukraina.

    Men det finns tecken på Kina kan ompröva sin zero-covid-strategin att stänga ner miljonstäder vid mindre covid-utbrott. Fraktpriserna är fortfarande höga även om trenden är nedgående.

    Kina kommer att fortsätta att vara världens fabrik. Trenden att flytta tillverkningen från Kina till Europa fungerar för kläder, men inte för elektronik. Därför är frågan hur du hittar tillverkare i Kina är fortfarande högaktuell. Ännu viktigare är hur du säkrar upp dina leveranser när covid, krig, fraktpriser och logistikkedjor ställer till det.

    Lyssna också på Sydkoreansk e-handel – inkörsporten till Asien.

  • Många B2B-företag har under pandemin tvingats att satsa på nätförsäljning. Att bygga relationer är fortfarande viktigt när B2B-säljarna inte längre åker ut till kunderna. Det gäller att förstå kunden för att kunna ta fram content som hjälper kunden att hitta rätt lösning.

    Vid B2B-marknadsföring är det viktigt att äga ditt digitala nav oavsett om du kallar det en blogg eller content portal. Skicka inte bara ut ditt innehåll, utan samla ditt innehåll på ett ställe och ta sedan hjälp av sociala medier och e-post för distribution.

    I detta avsnitt av podden Ehandelstrender går programledaren Christer Pettersson och Malin Sjöman, VD och grundare på B2B-byrån Crescando, på djupet kring vad du bör tänka på när du vill få igång ditt digitala B2B-maskineri och serva dina kunder bättre samtidigt som du säljer mer.

    B2B-försäljningens betydligt längre köpresor ger andra utmaningar vid marknadsföring än vid B2C-försäljning. Ofta är upp till elva personer inblandade i köpbeslutet och det krävs en djupare dialog och en större förståelse för kundens behov. När du planerar din content-plan ska du utgå från köpresans olika stadier.

    Mycket är lika vid digital försäljning till B2B och B2C som kundernas förväntan på bra och intuitiva gränssnitt och möjligheten att genomföra en beställning när som helst på dygnet. Men det finns specifika digitala utmaningar för bolag inom B2B – som en annan typ av kundresa, kundspecifika priser och villkor och mer komplexa produkter.

    Lyssna också på SEO-analys är grunden för lönsam content marketing.

  • Shesize vill förbättra passformen på kläder genom ett eget storlekssystem anpassade till hur kvinnor ser ut i verkligheten. En idé som dissades av drakarna i tv-programmet Draknästet, men som lockat till sig andra investerare.

    Shesize har en slimmad organisation med nätbutik, fullfilmenttjänsten Shelfless från Bring, en konsult som sköter produktionen och en byrå för digital marknadsföring. På så sätt kan grundaren Emmeli Marmander koncentrera sig på produktutveckling, samarbeten och varumärkesbyggande.

    I detta avsnitt samtalar programledaren Urban Lindstedt med Emmeli Marmander, vd och grundare av Shesize. Detta är ett betalt samarbete mellan podden Ehandelstrender och fulfilmentlösningen Shelfless från Bring.

    Emmeli Marmander startade bolaget när hon studerade vid Högskolan i Borås. Efter bråk med investerare valde hon och medgrundaren att sätta sitt första företag i konkurs, men Emmeli valde att köpa inkråmet från konkursboet för att med många viktiga lärdomar i bagaget starta Shesize.

    Emmeli Marmander deltog i svt-programmet Draknästet, fick inga investeringar, men försäljningen tog ordentlig fart. Men exponeringen lockade fram andra investerare som gillade idén.

    Förra året omsatte Shesize 817 000 kronor och med nya investerare finns möjligheter att öka marknadsföringen och gå in på nya marknader. Planen är att köra en ny kapitalrunda nästa år.

    Lyssna också på Bemz – att växa med hållbarhet.

  • 2AM club säljer exklusiva varor i begränsade upplagor som sneakers, klockor och vintage-kepsar. Det är marknader som fungerar väldigt annorlunda i jämförelse med traditionell e-handel. Exklusiva sneakers är inköps-botarnas, marknadsplatsernas och nätforumens värld och kunderna är hängivna samlare.

    Större delen av 2AM Clubs försäljning sker via Instagram och de bygger förtroende hos kunderna i sociala medier. Samtidigt ställer momsreglerna till det när man köper in produkter från privatpersoner.

    I detta avsnitt av podden Ehandelstrender samtalar programledaren Urban Lindstedt med Robert Malky och Christian Melin, grundarna av 2AM Club. Entreprenörerna lärde känna varandra när den då 18-åriga Robert inte hade betalt lokalhyran till hyresvärden Christian. Istället för vräkning blev det affärsdiskussioner och sänkt hyra.

    2AM Club säljer sneakers som kostar upp till 50 000 kronor, även om de mest populära modellerna ligger runt ett par tusenlappar. Men att sälja via Instagram har varit arbetsamt med mycket manuellt arbete, men 2AM Club har arbetat på sina processer för att minska ner på administration och lanserade en traditionell nätbutik i somras.

    Vid sidan om Instagram har marknadsplatsen Etsy varit en bra kanal för vintage-accessoarer och kläder. Deras nätbutik har bara ett par månader på

    Lyssna också på Hatstore lockas av utmanande marknader.