Episódios

  • På Deichmanske Bibliotek i Bjørvika har Rasmus og Oda invitert Anne Cathrine Whist, direktør for produksjon, produktutvikling og forskning i TINE SA og Anne Guro Larsgard, som er avlsforsker i Geno til en part om et viktig verktøy for norsk landbruk; Kukontrollen. Sammen har de to full oversikt over hvor stor verdien Kukontrollen/datainnsamlingssystemet er for norsk mjølkeproduksjon.

    Verdiene skapes gjennom:

    Avlsmessig framgang på NRFForskningsresultater på mange ulike felt som kommer den norske bonden til godeGrunnlag for dokumentasjon av produktkvalitet, helsestatus, produksjonsnivå mmGrunnlag for rådgivning

    Men hva betyr dette for deg som produsent? Og hva betyr det for for resten av verdikjeden? Hva ligger i dette gode samarbeidet? Og kan vi se inn i glasskula?


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • -Jeg vil lære meg hvordan jeg bedre kan bruke Geno avlsplan, slik at jeg kan bedre min besetning, sa produsent Anders Sæleset fra Nordheimsund, da han tok kontakt med Genopodden. Han er ikke alene om ønsket om å lære hvordan man bedre kan benytte avlsplanen for å sørge for de beste valgene i produksjonen, og tok Genopodden tok selvsagt den gode oppfordringen fra Sæleset.

    Hans Storlien fra Geno tok turen til Nordheimsund og tok en prat med Anders Sæleset. I podcaststudioet på Hamar har Rasmus og Oda har fått besøk av kollegene Anne Guro Larsgard og Hanna Retzius Storlien. Anne Guro og Hanna er begge avlsforskere og har full kontroll på avlsplanens alle fordeler.

    Geno avlsplan er et webbasert verktøy for å lage avlsplan i melkekubesetninger. Verktøyet dekker behovet både til den som på en enkel måte vil lage sin egen standard avlsplan, og for den som i større grad vil påvirke valgene selv. Dette er en episode som bokstavelig talt er verdt å høre på.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Estão a faltar episódios?

    Clique aqui para atualizar o feed.

  • Det var vanskelig å måtte begrense oss da vi skulle sette opp spørsmålene til årets første pod-gjester. For hva er det som kommer til å skje i det året vi akkurat nå har satt tåspissene innpå? Og hva med veien enda lengre fram. Politisk redaktør i Nationen, Anne Ekornholmen, og Ola Hedstein i Rethink Food, lot seg ikke skremme, og stilte i studioet med skarpe blikk.

    For hva skjer med økonomien i landbruket? Vil bondeopprøret ebbe ut? Forstår vi forbrukere hvor heldige vi er med den norske matproduksjonen?

    Hva kommer vi til å spise fremover? Hva er rollen for Bondelaget? For bonde- og småbrukarlaget?

    Hvilke sårbarheter ser vi i dag og i framtid?

    Puh... Du vil høre Ola og Annes svar på disse spørsmålene, og flere til! For en start på årets Genopodder! Godt nytt år!


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Det går mot Genopoddens siste episode for året, og da er det naturlig å snakke om en liten matfaglig sensasjon; nemlig norsk ost!


    I studio har vå fått inn to osteeksperter. Begge har de lang erfaring i som ostedommere, og de deler det vi ikke kan kalle noe annet enn stor kjærlighet til norske oster.

    Katharina Sandberg Lund er en entusiastisk formidler av alt som har med OST å gjøre. Hun er utdannet servitør og har ledet Norges- og Oslo Servitørlaug; arrangert og vært dommer i OsloCup for servitørlærlinger og hadde i en årrekke ansvaret for de største ostediskene i landet. Hun har de siste årene vært leder i OsteAkademiet, hos OsteCompagniet i TINE. OsteAkademiet holder ostekurs for dagligvarehandelen over hele landet. Har også vært dommer under NM i Norsk Gardsost de siste årene og dommer i World Cheese Awards, også kalt verdensmesterskapet i ost.

     Der har også Siri Helen Winther, en plass som dommer. Siri Helen er grunder og driver Winther Artisan Food & Restaurant og Wither Ysteri. Hun har en helt spesiell kjærlighet til ost. Hun har i hele sin yrkeskarriere jobbet med norske råvareprodusenter.

    Det er godt at vi har disse to som skal svare på alle spørsmålene vi har om norske oster, eller ost generelt. For hva er egentlig ost? Hva er de norske

    Hva har skjedd med Norge som ostenasjon? Hva betyr kvalitet på grunnproduktet? 

    Dette er og mere til vil du få svar på i denne episoden av Genopodden.

    Som en ekstra bonus har Oda fått være utegående reporter på Øvre Gangstad gård på Inderøy. Her lager de nemlig verdens beste ost, Nidelven Blå, på Gangstad Gårdsysteri. Noe Maren og Ole Morten Gangstad kan fortelle mer om. Og hvordan kan det ha seg at en liten gård i Trøndelag har endt opp på alles lepper - bokstavlig talt...?


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Oda har vært vandrende pod-reporter i gangene under Storfe 2023. Hva synes deltakerne om konferansen? Hva har vært det viktigste? Og hva tar de med seg hjem fra to dager sammen med andre storfeprodusenter og bransjefolk?

    Og hva med arrangørene? Er de fornøyd? Er de klare for neste Storfe-konferanse i 2026?

    I denne episoden hører du Vegard Smenes, styreleder i Geno, Kristin Malonæs, direktør i Geno, Ingunn Nævdal, i programkomiteen for Geno, melkeprodusent og Tine rådgiver Ragnhild Sjurgard, melkeprdusentene Jan Erik og Lena Lisjordet, styreleder i TYR, Erling Gresseth og leder for hovedkomiteen for Storfe 2023, Rune Lostuen.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Med god hjelp fra gjestene våre i studio, Heidi Skreden og Eli Hveem Krogsti, skal vi svare på disse spørsmålene og noen flere.

    Heidi Skreden er spesialrådgiver for fag og forskning i TINE og Eli Hveem Krogsti er prosjektleder for prosjektene for fòreffektivitet og metan i Geno. Sammen innehar de det meste av kompetanse innenfor nettopp metan og metanreduksjon.

    I tillegg har Oda tatt en prat med mjølkeprodusentene Torunn og Hans Petter Aurstad, som til gangs har stilt opp for prosjektene. På Kjos gård har de både fòrkar, metanmåler og tester ut metanhemmere i fòret. Hva slags spørsmål får de rundt testingene? Hva lurer andre mjølkeprodusenter på? Og hva lurer den vanlige forbrukeren på?


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Det er et mylder der ute av informasjon. Det er ikke enkelt å finne ut av hva som er riktig eller hvilke rapporter eller hva slags forskning man skal stole på og lene seg til. Vi har fått besøk fra MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt, for å ta en prat om nettopp hvor vanskelig det kan være i debatten og hvorfor den kan bli polarisert.

    Hvem er egentlig den norske forbruker? Og kan vi putte hen i bås?

    Hvordan kan vi enes om veien videre? Er det riktig forskning som det baseres på, i både kostholdsråd og bærekraft? Dette er bare noen av de mange spørsmålene som Anne og Katrine fra MatPrat svarer på i denne episoden av Genopodden.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Laila Aass er Dr. Scient og forsker ved NMBU, Norges miljø-og biovitenskapelige universitet. Hun har jobbet mye med forskning på både avl og kjøttkvalitet samt potensial for reduksjon av klimagasser fra drøvtyggere gjennom husdyravl – og utvikling av gårdsmodeller for klimagassutslipp. Under Storfe 2023 har hun holdt innlegg sammen med Christian Anton Smedshaug, daglig leder i AgriAnalyse, hvor de har snakket om teamet "Avl og husdyrproduksjon i 
lys av klimautfordringene".

    Hvordan ser faktisk matproduksjonen vår ut? Hvilke forhold se våre gjester når det gjelder økonomi, utvikling og spørsmål knyttet til verdikjeden for norsk husdyrproduksjon? Vi tar praten her i Genopodden!



    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Genopodden fikk invitere Arne Bardalen sammen med Geno sin styreleder, Vegard Smenes, til en prat under konferansen Storfe 2023.

    Arne Bardalen, Spesialrådgiver i NIBIO, er en nestor i forskningen for norsk matproduksjon. Han åpnet Storfe 2023 med en samtale med vår mat- og landbruksminister, Geir Pollestad, med det store spørsmålet "Kan vi gi norske storfeprodusenter tro på ei framtid i norsk matproduksjon, når dagens fokus er at drøvtyggernes død er løsningen på klimakrisen?"

    I denne podepisoden tar Arne Bardalen og Vegard Smenes pulsen på fremtiden for norsk matproduksjon, med et særlig blikk på husdyrhold. Hva betyr egentlig bærekraft i landbruket? Og hva er løsningen for norsk matproduksjon? Er det positive briller eller negative briller som skal bæres?


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Hva betyr egentlig avlspoengene? Hva er verdien av genetikken som vi jobber med i Geno, og avlsverdiene som helse, fruktbarhet og ytelse? NRF-kua er et resultat av et kontinuerlig avlsarbeid med å avle fram ei ku som er best mulig tilpasset norske mjølkeprodusenters behov. Avlsframgangen hos NRF har aldri vært høyere enn den er nå. Og hva betyr dette for deg som mjølkeprodusent?

    I studio har vi denne gangen fått besøk av mjølkeprodusent Lars Egil Lauten og avlsforsker Sigbjørn Eikje fra Geno.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Genopodden har tatt turen til andre siden av Mjøsa, og besøker Harald Børstad i Vardal. Harald og samboer Margunn Nummedal driver Alm gård, med både mjølkekyr og ammekyr, de har flere jeve priser for det gode arbeidet. Vi har tatt turen sammen med Hans Storlien fra Geno, for en prata med både Harald og Hans om eksteriør, og hva de synes er viktig .

    I gode gamle dager var det mange husdyrutstillinger rundt omkring i Norges land. Slike utstillinger ble også kalt dyrskuer eller fesjå, er arrangementer som tar sikte på å fremme interessen for en rasjonell husdyravl og består i offentlig fremstilling av husdyr til bedømmelse av fagkyndige dommere. Bedømmelsen omfatter en klassifisering av dyrene etter eksteriør i individbedømmelse. I dag er det ikke veldig mange slike utstillinger eller skuer lengre. Dyrsku´n i Telemark er den som fortsatt består trygt siden 1866. Her har vår utegående reporter Turi Nordengen tatt en prat med årets vinner av både beste NRF-ku og årets Dyrsku-pris.

    Geno skal også arrangere en digital vandreutstilling, så her er det bare å spisse ørene.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Denne pod-episoden tar opp et alvorlig tema, og et tema som er viktig både enkeltdyr og besetning.

    Så viktig er dette at Helsetjenesten for storfe har utropt både 2023 og 2024 til Klauvas år. Det er økt søkelys på viktighet av god klauvhelse og hvordan oppnå god klauvhelse i storfebesetningene. Klauvas år er primært en informasjonskampanje, der vi vil benytte ulike kanaler for å nå ut med kunnskap, erfaringer og tips som gjelder tiltak for ivaretakelse og bedring av klauvhelsa. Det er utrolig viktig å bremse og helst stoppe spredningen av digital dermatitt, og det er nettopp det denne episoden tar opp.

    Digital dermatitt er en smittsom klauvsjukdom som øker hos norske kyr. Digital dermatitt medfører dårlig dyrevelferd, og dyr med sjukdommen produserer mindre effektivt. Sjukdommen må derfor tas på alvor både av produsenter, veterinærer, rådgivere, livdyrformidlere og klauvskjærere, sier Lina Ahlén, som har skrevet doktorgradsavhandling nettopp på digital dermatitt. I denne månedens episode av Genopodden forteller hun om hvordan det både kan forebygges og unngås. I tillegg har vi også fått en prat med avlsforsker Cecilie Ødegård Svihus, som har bidratt inn til forskningen rundt klauvhelse og som var med på å få klauvhelse som et av avlsmålene.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Støl var opprinnelig en åpen plass i skog eller utmark hvor dyra lå og hvilte, og hvor kyrne ble melket. Seter og støl blir i dag sett på som samme driftsform. Støl går tilbake til gammelnorsk stǫðull, en plass der buskapen ble samlet og melket.

    For bare litt over hundre år siden var det over 100.000 støler og setre i drift. I dag er det under en prosent igjen.

    Genopodden har tatt turen til en av stølene. På Lisjordet Støl i Valdres ser melkeprodusent Lena Lisjordet gode fordeler med stølsdrifta. Sammen med datteren Marie sørger hun for både søtmat og saltmat for stølens besøkende. Og med det får du både kunnskap og historie på kjøpet.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Genopodden har tatt seg en spennende reise til Trøndelag. Geno er inne i det tredje året i sitt forskningsprosjekt på fôreffektivitet. Her registreres reelt fôropptak registreres på kyr i norske fjøs. Bærekraftsaspektet ved avlsarbeidet på NRF er en viktig del av arbeidet med fremtidsløsninger for landbruket. - Gjennom et målrettet avlsarbeid kan vi bidra med reduserte kostander og et redusert karbonavtrykk per produserte enhet, sier prosjektleder i Geno, Eli Hveem Krogsti. Prosjektet hun leder skal bidra til å oppnå landbrukets mål om redusert klimagassutslipp. Hele 14 besetninger er nøye utvalgt til å bli med i prosjektet. I denne episoden av Genopodden får vi besøke fire av dem. Eli guider igjennom deler av Trøndelag, og tar Genopodden med til Åfjord, Steinsdalen, Verdal og Budal. Her får Eli og programleder Oda Christensen høre fra melkeprodusentene selv hva de tenker om å være en del av et viktig prosjekt for fremtida.

    Vi beklager at lydkvalitet er noe varierende.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • I denne episoden av Genopodden har Rasmus og Oda fått besøk av to dyktige og kunnskapsrike kuinfluensere. Nora Sandberg er melkeprodusent og Kirsti Winnberg har solid og god fagkunnskap om husdyrvitenskap og matproduksjon. Vi har invitert dem inn i studioet for å snakke noe om hvorfor de ønsker å bruke sosiale medier til å informere om norsk landbruk. For begge har de en solid følgerskare på Instagram, hvor de deler kunnskap og hverdag.


    Hvorfor det er viktig å fortelle alle om hverdagen på en gård og om fakta rundt produksjon? Hva slags kunnskapshull hos oss såkalte gjevne forbruker har de oppdaget? 

    Hva er det som inspirerer dem til å fortsette om de får negative tilbakemeldinger? Hva er det største utfordringene i slike kanaler? 

    Vi har mange spørsmål til influenserne.

    Lurer du på det samme som oss? Er du bruker av sosiale medier, og ønsker å lære mer? Da skal du høre på denne episoden! Og selvsagt bør du følge både Geno på Instagram og Facebook, med @genonorge, men også Kirsti @kunnskapomkua og Nora @noraasandberg


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Det er et økende problem i mange kommuner å ha nok veterinærer til en velfungerende vakt. Noen steder kan det være problem å få tak i veterinær til behandling av et sjukt dyr innenfor vanlig kontortid. Vi snakker litt om årsaker til at det har blitt slik og hva som kan gjøres. 

    Her i studio har Rasmus og Oda fått besøk av Jorid Lybæk og Lill Frostad. Jorid er veterinær med mange år i stordyrpraksis og som nå jobber som veterinær i Geno.  Lill er også veterinær, med dagpraksis i Nannestad kommune.

    I denne episoden snakker vi om hvordan situasjonen med veterinærdekning er, og hva som kan være årsakene til situasjonen med manglende veterinærer på vakt. Hvordan er rekrutteringen til veterinæryrket, og hvordan er interessen for stordyrpraksis?

    Hva er veterinærvaktordningen, og hvordan er den organisert. Ikke minst; hvem har ansvaret? Nesten 70 prosent av inseminasjonene blir gjort ved veterinær. Hvordan kan dette bidra til en løsning. Og hvilke vurderinger gjøres fra Geno når det gjelder eierinseminører?

    Oda har også tatt en prat med mjølkeprodusent Tore Kaldahl på Namdalseid. Han har gjort seg noen gode betrakninger fra sitt ståsted som produsent.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Genopodden har flytte seg til Stavanger, hvor programlederne Rasmus Lang-Ree og Oda Christensen fått besøk av semintekniker Anne Gladsø Wibe og regionansvarlig Cedric Øglænd fra Geno.

    Namsosingen Anne hadde en klar plan for livet allerede som 16-åring. Hun skulle jobbe i Geno!

    I fjor ble den drømmen virkelighet, og hun flyttet til Rogaland til jobbe som semintekniker i Geno. I studioet forteller hun om sin hverdag i den viktige jobben. Og Anne forteller om hva som rører seg der ute, og hun forteller om hva hennes ønsker er som semintekniker. - Det er et privilegium å få lov til å komme ut på gårdene til folk, og at de stoler på at vi gjør en god jobb, sier Anne.

    Cedric Øglænd er regionansvarlig i Rogaland, og dermed også ansvarlig for alle seminteknikerne i området. - Det er et samspill mellom bonden og tekniker som kommer, sier Cedric. Han forteller om viktigheten av smittevern og gode forhold i arbeidshverdagen for både seminteknikere og bøndene. - En semintekinker er en god samarbeidspartner, sier han.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • I årets første podcastepisode har Rasmus Lang-Ree og Oda Christensen fått avlssjefen i Geno på besøk i studioet. Håvard Tajet forklarer fokuset for avlsmålene for fremtiden. Hva er det som vektlegges mer, og hva vil vektlegges mindre. Er det slik at "kombikua" er historie?

    Avlssjef Tajet forteller litt om hvilke krav produsentene har til avlsmålene, og hva er det resten av samfunnet ser på? Er det forskjell på hva produsentene her i Norge har behov for, og hvilke retninger det internasjonale markedet går?

    I tillegg har Oda tatt en prat med produsent Jon Einar Hulleberg fra Nes på Hedemarken. Jon Einar forteller om sine tanker om fremtiden for avlsmålene i besetningene, og har noen spørsmål til Genos avlssjef.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Det er urolige tider med økonomiske utfordringer som vises tydelig i alt fra strømpris til kraftforprisen. Hvilke grep bør du ta for å sikre driften? Hva er det viktig å investere i for fremtiden. Hvordan ser en økonomisk rådgiver fra TINE på mjølkedrift videre? Hvordan ser en tidligere produsent, og nå rådgiver Innovasjon Norge på fremtiden? Og hva med den unge nye generasjonen? Hva satses det på, og hvilke råd tar de unge med seg inn i drifta?

    Genopodden har denne gangen tatt turen til Mosjøen, hvor vi har noen gode samtaler med rådgiver Helge Øksendal i TINE SA, melkeprodusent Petter Sund, i tillegg til Petters far, Lyder Sund.

    Sammen sitter de tre med gode refleksjoner om hvordan fremtiden ser ut for en mjølkeprodusent. Med deres blikk fra forskjellige kanter i næringen, er dette verdt å lytte til.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Dette er et tema vi vet at flere av Genopoddens lyttere har etterspurt; Om ku og kalv.  

    På gårder med melkeproduksjon blir de aller fleste kalver skilt fra kua rett etter fødselen. Økt fokus på dyrevelferd har ført til interesse for driftsopplegg der kalven får være sammen med mora, samtidig som kua melkes på vanlig måte. Men hvilke fordeler finnes det i denne driftsvarianten? Og hvilke utfordringer har det?  

     

    Vi er så heldig at vi har to dyktige fagpersoner i studioet, for å fortelle oss om akkurat dette. Cecilie Mejdell er senior forsker ved Veterinærinstituttet, og har vært leder av prosjektet SUCCEED  

    Et prosjekt som skal bidra til at melkekyr kan få ha kontakt med kalven sin gjennom å utvikle vitenskapelig baserte og praktiske løsninger for dette tilpasset dagens og morgendagens fjøs og beitebruk. 

    Sammen med Cecilie har vi også melkeprodusent og veterinær Hanne Amundsen, som sammen med ektemannen Ole Erik Dufseth driver en gård på Rena hvor de har løsdriftsfjøs med melkerobot, og hvor ku og kalv får går sammen de første seks til åtte ukene.  

     

     

    Hør episoden her eller via Spotify, iTunes eller alle andre steder du finner podcasttjenester. 

    Du kan høre episoden her: 


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.