Episódios
-
Vi besöker konstmuseet Louisiana och öppningen av utställningen tillsammans med konstkritiker Linda Fagerström. Och så blickar vi mot Kiruna en stad som gäckar fantasin i nya filmen Avgrunden.
INTERVJU: TUVA NOVOTNY OCH RICHARD HOLM OM LOCKELSEN MED KIRUNA I NYA FILMEN ”AVGRUNDEN”Sveriges första stora katastroffilm – så beskrivs ”Avgrunden” med biopremiär fredag. En katastroffilm där Kiruna spelar en av huvudrollerna, och gruvan är på väg att sluka hela staden. Tuva Novotny spelar ”Frigga”, gruvans säkerhetschef. Och det är hon som ska ta beslutet om gruvdriften ska stängas, när sprickorna närmar sig Kirunas stadskärna.
Kulturredaktionens Björn Jansson mötte Tuva Novotny och regissören och manusförfattaren Richard Holm för att prata om hur idén till en katastroffilm i just Kiruna föddes.
INTERVJU: FOTOGRAFERNA ANDERS ALM OCH ERIK HOLMSTEDT OM VAD SOM HÄNDER NÄR ETT GRUVSAMHÄLLE FLYTTARI nya utställningen ”Gruva” på Centrum för fotografi i Stockholm ställer Kirunabördige Anders Alm och Erik Holmstedt från Malmberget ut sina bilder sida vid sida – med liknande erfarenheter och olika motiv. Vad är det med Kiruna och Malmberget som fascinerar?
REPORTAGE: SUCCÉMUSIKALEN ”WICKED” – FÖR FÖRSTA GÅNGEN PÅ SVENSKATjugo år efter världspremiären på Broadway sätts succémusikalen Wicked upp i Sverige - på svenska. Historien som berättar vad det var som hände i landet ovanför regnbågen innan handlingen i filmen ”Trollkarlen från Oz”. På lördag är det premiär på Göteborgsoperan – vi besökte en av repetitionerna och träffade huvudrollsinnehavarna Feline Andersson och Anna Salonen.
ESSÄ: VALERIE KYEYUNE BACKSTRÖM OM DÖDEN OCH KAPITALETUnder veckan har essäerna från OBS lyft fram något som sägs ha en allt mer undanskymd plats i våra liv. I den fjärde och sista delen av serien ”Döden i livet” hör vi författaren Valerie Kyeyune Backström reflektera över stillebenkonstens uppkomst och motiv.
Programledare: Lisa Wall
Producent: Felicia Frithiof -
Vi har sett den stora utställningen med Ernst Josephsons konst på Waldemarsudde i Stockholm. Dessutom vridit och vänt på begreppet sjukdomskonst med kvalificerad expertis.
SAMTAL OM VAD KONSTNÄREN ERNST JOSEPHSON SÄGER OSS I DAG – OCH OM BEGREPPET SJUKDOMSKONSTDet är Kulturredaktionens konstkritiker Måns Hirschfeldt som har sett utställningen med Ernst Josephson, som under delar av sitt liv hade grava psykiska problem. Vi har även intervjuat psykologen Johannes Nordholm, som gjort utställningar med patienter inom psykvården och skrivit om begreppet ”sjukdomskonst”.
SIROUS NAMAZI GÖR KONST AV SIN FLYKT FRÅN IRANKonstnären Sirous Namazi återskapar möbler, bilar och minnen från sin familjs flykt från Iran. Nu ställs hans verk ut på Magasin 3 i Stockholm - och P1 Kulturs Mårten Arndtzén har träffat honom för en stark intervju.
VERKET SOM VÄRKER: OM ATT GUNGA I EN OFÖRGLÖMLIG KONSTINSTALLATIONI vår serie ”Verket som värker” handlar det om en film, en bok, ett konstverk som gjort outplånligt intryck och satt avtryck i livet. Den här gången ska vi få stiga in i en installation av den franske konstnären Nicolas Cesbron - tillsammans med lyssnaren Susanne Billstedt. Hon upplevde konstverket för många år sedan i det gamla järnverket i Avesta, som numera heter Avesta Art. P1 Kulturs Anna Tullberg åkte hem till Susanne Billstedt för att höra berättelsen om verket som fortfarande värker hos henne.
Du som lyssnar nu är också välkommen att höra av dig till oss och berätta om det verk som värker hos dig! Konst, dans, teater, film, musik, litteratur... vad du vill, men det ska vara ett verk som följt dig genom tiden och livet, som ligger inbäddad i dig, som satt spår. Mejla oss på: [email protected] och berätta så hör vi av oss!
DAGENS OBS: NÄR VI ÄR DÖDA KOMMER PROBLEMENI OBS pågår en serie om döden i livet. Nyskrivna essäer om icke-existensens samspel med vår korta tid på jorden. Men i denna serie har vi lagt in en gammal favorit från 2019 som vänder på koncepten. Nu ska det nämligen handla om hur livet fortsätter att jaga oss efter döden. För när vi dör tappar vi förmågan att styra berättelsen om våra liv och snacket kan ta vid. Michael Azar, professor i idé- och lärdomshistoria vid Göteborgs universitet - reflekterar över hur man får ihop det postuma livspusslet. OBS produceras av Olof Åkerlund, på Sveriges Radio i Malmö.
Programledare: Lisa Bergström.
Producent: Mattias Berg. -
Estão a faltar episódios?
-
Förra boken nominerades till internationella Bookerpriset. Nu besöker hemvändande Amanda Svensson studion för att prata om Själens telegraf den första boken som helt utspelar sig i Storbritannien.
SAMTAL: ÄR SVENSKA FÖRFATTARE SJÄLVUPPTAGNA ELLER VAD HANDLAR LITTERATURDEBATTEN EGENTLIGEN OM?Den som läser storstadstidningarnas kultursidor har kanske märkt att en debatt om litterär kvalitet rasar – igen. Men vad handlar debatten egentligen om? Vår litteraturredaktör Lina Kalmteg reder ut turerna och de stridande parterna.
KRITIKSAMTAL: DIKTSAMLINGEN ”OMSORGSLABYRINTEN” AV IDA BÖRJELDen Malmöbaserade poeten Ida Börjel är aktuell med ”Omsorgslabyrinten” – en diktsamling som utspelar sig i olika rum och inuti huvudet på en konservator på ett museum. Hur fungerar det som lyrik? Vår kritiker Daniel Sjölin är motvilligt förälskad.
REPORTAGE: MÖT REKONSTRUKTÖREN SOM GER SVERIGES ÄLDSTA SKELETT ETT ANSIKTEDen så kallade Bredgårdsmannen är omkring 10 000 år gammal och hittades strax söder om Ulricehamn. Nu byggs hans utseende upp bit för bit av ansiktsrekonstruktören Oscar Nilsson. P1 Kulturs Mattias Berg besökte honom i ateljén i Stockholmsförorten Västertorp – och där fick han en förhandstitt på Bredgårdsmannens än så länge hemliga utseende.
ESSÄ: KRISTOFFER LEANDOER OM D H LAWRENCES VURMANDE FÖR DÖDENDen brittiske författaren DH Lawrence ägnade en påfallande stor del av sitt författarskap åt att längta efter döden. Och för honom innebar döden inte ett slut, utan en början på något mörkt, främmande och eftersträvansvärt. Författaren Kristoffer Leandoer börjar sin OBS-essä med ett bokbål.
Programledare: Lisa Wall
Producent: Felicia Frithiof -
Flera svenska filmer får världspremiär på filmfestivalen i Toronto. Mother, Couch är Niclas Larssons långfilmsdebut baserad på Jerker Virdbords roman Mamma i soffa och på rollistan syns Ewan McGregor, Rhys Ifans och Ellen Burstyn.
-
Borås kulturhus beslut att stoppa delar av Sadaf Ahamadis utställning, med kvinnofigurer i tunga heltäckande betongslöjor, med hänvisning till den höjda terrornivån blev veckans stora kulturdebatt.
Det är inte första gången hot om terrorism påverkar en konstutställning i Sverige. 2010 arbetade fotografen Elisabeth Ohlson med Jerusalem, en utställning om hbtq-personer i Jerusalem som Världskulturmuseet beställt. Men så kom signalerna, museet hade fått kalla fötter och ville stoppa den. För vår reporter Emma Engström berättar Elisabeth Ohlson att hon har aldrig kunnat släppa det som sedan hände.
SOLVEJ BALLE OM HUR ÅRETS MEST OMTALADE ROMAN KOM TILLSolvej Balle är författare till årets litterära sensation, romansviten ”Om uträkning av omfång”. Balle debuterade 1986 och fick en del uppmärksamhet redan då, men med ”Om uträkning av omfång” golvar hon stora mängder nya läsare. Det är tunna böcker, sju delar är planerade, på danska finns än så länge fyra. Idén till romanerna kom till henne en morgon 1987, när hon tappade sin väckarklocka i golvet. Men det tog tid innan hon vågade börja skriva. ”Jag försökte länge smita undan idén”, säger hon till P1 Kulturs reporter Anna Tullberg.
AU PAIR-LIVET - ÄR DET ARBETARLITTERATUR?En yrkesgrupp som fortfarande är ganska sällsynt i litteraturen är företrädesvis kvinnor med engelskklingande jobbtitlar som ”nanny” eller ”au pair”, och på svenska barnflicka. Nu kommer en roman som rör sig helt i den världen. Den heter ”På undersidan av dagen” och är skriven av Emeli Bergman. Är det rent av en del av pånyttfödelsen av genren arbetarlitteratur? P1 Kulturs kritiker Nina Asarnoj har läst boken. Hon nämner också ”Au Pair” av Cecilia Hansson och ”Arbetarlitteraturens återkomst” av Rasmus Landström.
BRÖDERNA SALAZAR ÅTERVÄNDE TILL CHILEEfter en gemensam resa till Chile började bröderna Masse och Salla Salazar - kända från bland annat The Latin Kings - fundera över hur deras liv hade sett ut om inte deras föräldrar lämnat Chile. Det ledde till ett samarbete med chilenska artister och inspelning i en studio på plats. Nu är första singeln ute och en kort dokumentär om arbetet i projektet som fått namnet ”Origen” - vilket betyder ”ursprung” på spanska.
HÖST I TV-TABLÅNKulturredaktionens Björn Jansson har koll på SVT:s filmutbud och tipsar om några av höjdpunkterna.
Programledare: Lisa Bergström
Producenter: Estrid Holm och Anna Tullberg -
Flera svenska filmer får premiär på filmfestivalen i Toronto. Mother, Couch är Niclas Larssons långfilmsdebut och på rollistan syns Ewan McGregor, Rhys Ifans och Ellen Burstyn.
Vi fångade den svenske regissören i New York för att fråga varför han valde att göra film av Jerker Virdborgs ”Mamma i soffa” – och varför han valde att göra den i USA.
KRITIKSAMTAL: MUSIKALEN ”EVERYBODY'S TALKING ABOUT JAMIE” PÅ MALMÖ OPERA”Everybody's talking about Jamie” handlar om den 16-årige Jamie som drömmer om att bli drag queen och nu har West End-succén från 2017 fått sin Sverigepremiär på Malmö Opera. Vår kritiker Thomas Nordegren har sett den och kommer till studion för att berätta hur väl höstens stora musikalpremiär lever upp till förväntningarna.
INTERVJU: MILENA BERGQUIST BERÄTTAR OM KRIGSBARNENS – OCH SIN EGEN MORMORS – ÖDE I BOKEN ”ALLA DESSA BARN”Krigsbarnen som kom till Sverige efter första världskriget är en ofta bortglömd del av vår gemensamma historia. Journalisten och författaren Milena Bergquist har efterforskat i arkiv och sin egen familjehistoria för att kunna berätta om deras öde i boken ”Alla dessa barn”.
ESSÄ: FIRE ISLAND – ETT QUEERT PARADISPå ön Fire Island utanför New York har kända författare flockats och turistorten har fått en speciell roll i berättelser om gaymannens uppgång och fall. I dagens essä från OBS har författaren och kritikern Kristofer Folkhammar läst en bok om semesteridyllen som blivit en del av den bögiska litteraturhistorien.
Programledare: Lisa Wall
Producent: Felicia Frithiof -
Marie-Louise Ekman är gäst i P1 Kultur och berättar om Gösta Ekmans tidiga dagboksanteckningar. Vi åker också till Norrköping där det blåst upp till storm om kulturen. Vad är det som händer?
För sex år sedan, 1 april 2017, dog skådespelaren Gösta Ekman, 77 år gammal. I nya boken ”Jag tror jag går in i hans rum och öppnar en väska till” har Marie-Louise Ekman öppnat Gösta Ekmans dagböcker från 1950-, 60- och 70-talen. Det visar sig bland annat vara anteckningar tyngda av självtvivel och självmordsförsök och funderingar om vad man egentligen ska göra av det här livet. Hör Marie-Louise Ekman berätta om arbetet med ”Jag tror jag går in i hans rum och öppnar en väska till”.
DET STORMAR OM KULTUREN I NORRKÖPINGNorrköping blev för två veckor sedan fokus för en stormig kulturdebatt. Efter nästan hundra år av socialdemokratiskt styre har borgerlig samverkan tagit över makten i staden. Politikerna vill göra nya prioriteringar vad gäller kommunens pengar. Det aviseras besparingar och reaktionerna låter inte vänta på sig. Det talas om en ”kulturslakt”. Vad ligger under alla starka känslor? P1 Kulturs Lisa Bergström återvände till staden där hon växte upp för att undersöka vad som egentligen händer och vad som står på spel.
OBS-ESSÄ: VARFÖR FINNS MÄNNISKAN?Det finns förstås ett vetenskapligt svar. Men genom historien har det också funnits en tankelinje som sökt svaret i relationen mellan Gud och människa. Idéhistorikern Michael Azar funderar över denna tradition och han gör det med avstamp i en av svensk litteraturs mest fascinerande sentenser, författad av Willy Kyrklund i ”Mästaren Ma”.
Programledare: Lisa Bergström
Producent: Anna Tullberg -
Svenska kulturinstitutioner är i ekonomisk kris. Men i våra grannländer är situationen annorlunda. Hur löser man museernas finansiering, hyra och underhåll i Norge, Finland och Danmark?
Chockhöjda hyror och stängda utställningar. Hur påverkar ekonomiska krisen våra svenska museer? Hör Julia Svensson, biträdande kulturchef Sydsvenskan.
HELA 1900-TALETS HISTORIA PÅ TVÅ TIMMAR?Kungliga Dramaten i Stockholm har haft sin första stora höstpremiär i helgen. Det är ”Europeana”, en pjäs som ska sammanfatta hela 1900-talets historia på två timmar. P1 Kulturs recensent Jenny Teleman har sett pjäsen.
ANAHITA GHAZINEZAM DEBUTERAR MED BOK OM VÅLD OCH SLÖJDI fem korta kapitel debuterar Anahita Ghazinezam med boken ”Våld: om träd och slöjd och män”. En bok som började med några undersökande artiklar om hantverk i Västerbottenkuriren.
Programledare: Lisa Wall
Producent: Esfar Ahmad -
P1 Kultur Söndag uppmärksammar två av höstens stora litterära utropstecken: Solvej Balles Om uträkning av omfång och Andrev Waldens Jävla karlar. Programledare: Maria Askerfjord Sundeby.
-
Filmfestivalen i Venedig är igång trots skådespelarstrejken i Hollywood. Dessutom: varför har restaurangkaoset i The Bear blivit så vansinnigt populärt?
DOKUMENTÄR OM BILDENS MANIPULATIVA KRAFTDokumentären med den luriga titeln ”And the King said, What a fantastic Machine” har gjort succé på flera av de stora festivalerna som Sundance och Berlinale. Filmen är en lektion i bildhistoria och börjar med fotografiets födelse 1828 och fortsätter in i våra dagars TikTok och Youtube-dominerade värld. Vi får besök av de två regissörerna: Axel Danielsson och Maximilen Van Aertryck.
STRESSIGT RESTAURANGLIV I SÄSONG 2 AV ”THE BEAR”TV-serien ”The Bear” om den lilla sandwich-syltan i Chicago kom från ingenstans men fick snabbt rykte om sig att vara förra årets bästa TV-serie. Nu har säsong två kommit och syltan ska upp på MIchelinguide-nivå. TV-kritikern Caroline Hainer och Kulturredaktionens Jenny Teleman diskuterar hur stressen i ett restaurangkök kan bli stor dramatik och varför det är så kul med matlagning på TV.
KLASSIKERN OM KARIN OCH CARL LARSSONS HYTTNÄSLilla Hyttnäs i Sundborn eller Carl Larsson-gården som den heter numera är ett av de populäraste utflyktsmålen i Dalarna sommartid. Den verkar också ligga helt rätt i tiden och bara i år har det kommit flera böcker som tar fasta på heminredningen och trädgården. För det är gården som allkonstverk i Art-and Crafsrörelsens anda som lockar nya generationer. Katarina Wikars har gjort dagens Klassiker.
KULTURMINISTERN UTTALAR SIG OM MUSEIKRISENKlockan 13 idag, fredag 1 september, håller kulturminister Parisa Liljestrand och finansmarknadsminister Niklas Wykman presskonferens med anledning av krisen på statens kulturfastigheter. Nationalmuseum hotas av stängning på grund av för höga hyreskostnader och Naturhistoriska Riksmuseet och Operan är i akut behov av renovering. P1 Kulturs Mattias Berg kommenterar.
Programledare: Cecilia Blomberg
Producent: Nina Asarnoj -
Hur beskrivs kriget i Ukraina för den ryska biopubliken? Och hur väl funkar propagandafilmer egentligen? Den nya statligt finansierade långfilmen The Witness har haft premiär på biografer i Ryssland.
Långfilmen handlar om en belgisk violinist som åker till Kiev för att uppträda, men istället blir vittne till ett krig. Det är den första långa propagandafilmen som görs i Ryssland om den fullskaliga invasionen av Ukraina. Kulturredaktionens Rysslandsexpert Fredrik Wadström har sett den.
FARES FARES DEBUTERAR SOM REGISSÖREtt komplext kidnappningsdrama som utspelar sig i en bil på väg genom Sverige. Skådespelaren och nu även regissören Fares Fares har en av huvudrollerna i den egenregisserade nya filmen ”En dag och en halv”, som har premiär på Netflix. Björn Jansson har pratat med honom om den nya rollen som regissör.
OMTALAT VERK OM DEN ARTONDE NOVEMBER - I ALL EVIGHETSolvej Balles hyllade bok ”Om uträkning av omfång, del 1” är den första av sju planerade böcker som alla utspelar sig på samma dag, den 18:e november. Låter det knasigt? Framförallt är det briljant, åtminstone om man får tro den samlade kritikerkåren som hyllat författaren. Kritikerna Nina Asarnoj och Joseph Knevel i samtal.
Programledare: Eskil Krogh Larsson
Producent: Esfar Ahmad -
Flera av landets största kulturinstitutioner som befinner sig i ekonomisk kris. Hör kulturekonomen Tobias Nielsén som ser kulturens värde för för kommuners och regioners ekonomiska styrka.
I veckan skrev Nationalmuseums tidigare chef Susanna Pettersson en debattartikel i Svenska Dagbladet med rubriken ”Nationalmuseum kan tvingas flytta”. Anslagen täcker inte hyra och löner längre. Och det är flera av våra största kulturinstitutioner som befinner sig i kris: Naturhistoriska museet, Kungliga Operan och Medeltidsmuseet som snart ska stänga. Varför är synen på kulturen som tärande så cementerad i debatten? Kulturekonomen Tobias Nielsén från förlaget Volante kommer till studion. Han ser kulturen som helt avgörande för kommuners och regioners ekonomiska styrka och förmåga att attrahera nya invånare och företag.
KONSTNÄRLIGT SKOGSUTBYTE MELLAN SARA-VIDE ERICSON OCH TILDA LOVELLKonstnärerna Sara-Vide Ericson och Tilda Lovell ställer ut på Bonniers Konsthall i Stockholm. Båda använder skogen och marken i Hälsingland, där båda bor, i sina verk. Sara-Vide i form av stora målningar med motiv från åkrarna, sjön Voxnan och skogen. Tilda bygger rent konkret skulpturer och miniatyrlandskap med material hon hittar i landskapet: mossa, fågelkranier, rotvältor och grenar. Men vad händer i museirummen när två besläktade konstnärskap ska samsas om utrymmet? Vem bestämmer om det ska vara ljust eller mörkt i skogen?
Utställningen pågår på Bonniers Konsthall 30 augusti - 29 oktober 2023.
REN ENERGI NÄR THE HIVES TURNERARRockbandet The Hives bildades 1993 i Fagersta och under sina första tjugo år la de världen för sina fötter. Flitigt turnerande, alltid med enhetliga svartvita scenkläder och högintensiva hitlåtar som ”Hate to say I told you so”. Sedan kom problemen: ekonomiska tvister, avhoppade bandmedlemmar, covid och inställda spelningar.
Men nu är The Hives tillbaka - och det med kraft. Tidigare i höstas släppte de albumet ”The Death of Randy Fitzsimmons” och under hösten är de ute på turné i Europa och USA. P1 Kulturs Anna Tullberg har träffat bandets sångare Howlin' Pelle Almqvist.
BOKHÖSTEN TOLKAD AV LINA KALMTEGKulturredaktionens litteraturredaktör Lina Kalmteg går igenom bokhöstens höjdpunkter. Nedan följer en lista på de titlar hon tar upp i programmet.
LITTERATUR HÖSTEN 2023
”Jävla karlar” av Andrev Walden
Utgiven.
”Repris” av Johan Kling
Utgiven.
”Om uträkning av omfång 1” av Solvej Balle
Utgiven.
”Själens telegraf” av Amanda Svensson
Utgiven.
”Systrarna” av Jonas Hassen Khemiri
4/9
”Empusion” av Olga Tokarczuk
4/9
”Stacken” av Annika Norlin
September.
”Minnet och rädslan” – En biografi över Gunnar Ekelöf av Jesper Högström
September.
”Ett spöke i strupen” av Doireann Ní Ghríofa
19/9
”Gammal kärlek” av Margaret Atwood
25/9.
”Skärvorna” av Bret Easton Ellis
7/10
”Sniglar och snö” av Agneta Pleijel
9/10.
”Samtalen” - en bok om och med Mamma Andersson av Cilla Naumann och Karin Mamma Andersson.
20/10
”Zorn - ett liv, en tid” av Per Svensson.
25/10.
”Falsk hare” av Fernanda Melchor.
December.
OBS OM AMERIKANSKA ANNIE DILLARDS ESSÄKONSTRadioessäprogrammet OBS fyller sextio år i år och handlar denna vecka om essän som genre såväl som om några av dess främsta utövare. När man talar om essäistik så talar man förstås om stil och idéer. Men en av de absolut viktigaste sakerna för en god essäist torde vara blicken. Hur man närmar sig världen, människorna och tankarna. Och amerikanska Annie Dillard som skrivit boken ”Att lära en sten att tala – expeditioner och möten”, har en helt egen blick. En blick som trollbundit kulturredaktionens Katarina Wikars.
Programledare: Cecilia Blomberg
Producent: Nina Asarnoj -
Konstverket Drömmarnas monument i Göteborg har väckt kontrovers i hela landet. Det har smetats bajs på verket och många är upprörda över dess existens. Samtidigt, ställer upphovspersonerna bakom verket frågan, finns det plats för drömmar i Göteborg?
Parallellt med de kontroverser som omgärdar ”Drömmarnas monument” pågår en diskussion om konstens plats i staden. Hör Johan Hilton, Göteborgspostens kulturchef, och Petra Johansson, konstnärlig ledare vid Göteborgs konsthall.
NY ROMAN OM ATT SÄLJA SEX I KÖPENHAMNHan skriver om en ung man som sökt sig till Köpenhamn för att sälja sex till vita, medelålders kvinnor. Vi pratar med Malmödebutanten Karl Kofi Ahlqvist som gästar P1 Kultur.
GÅR DET ATT FÖRÄNDRA VÄRLDEN GENOM ATT VANDRA?För en månad sedan startade den i Älvdalen i Dalarna, nu på lördag når den fram till Vadstena i Östergötland. På vägen kan den som vill vandra och sjunga tillsammans med några av landets främsta folkmusiker, som på uppdrag av Svenska Kyrkan har tonsatt pilgrimsvandringen.
Programledare: Eskil Larsson
Producent: Esfar Ahmad -
P1 Kultur Söndag uppmärksammar Kerstin Ekman vars senaste bok är ett slags läsmemoar: Min bokvärld.
Kritiker: Lina Kalmteg
Programledare: Jenny Teleman -
P1 Kultur har granskat sommarens stora biosuccé över världen var det en pr-kupp eller en gräsrotsrörelse?
Många flöden på sociala medier har länge fyllts av reklam för två egentligen helt motsatta filmer. Den ena en rosa skildring av fenomenet Barbie, den andra en svart skildring av atombombens fader Robert Oppenheimer. Ändå fick de premiär samtidigt - och drog varandra till fullsatta salonger. Mängder av besökare såg också bägge filmerna i en sorts minifilmfestival.
VAD HÄNDER MED DE STREJKANDE MANUSFÖRFATTARNA OCH SKÅDESPELARNA I HOLLYWOOD?
Men hur gick det här egentligen till? Var det en gräsrotsrörelse, sprungen ur Internetkulturen, eller en smart PR-kupp? P1 Kulturs filmreporter Emma Engström tog hjälp av Carin Roeraade, kreativ strateg och mediespecialist, och en konsult inom sociala medier som vi kan kalla Joakim, för att reda ut saken.Vi fortsätter att ta tempen på Hollywood just nu. Sveriges Radios USA-korrespondent Roger Wilson ger oss det senaste om detta låsta läge. Eller är det låst, fortfarande? Och vad kan det innebära för vad vi får se bio och strömningstjänster framöver?
KERSTIN EKMAN FYLLER 90Vår enligt många största levande författare fyller jämnt i helgen. Vi firar det genom att dels diskutera den nya bok hon kommer med i dag, "Min bokvärld", där författaren avslöjar sina egna största läsupplevelser. Dels genom att lite bredare se på Kerstin Ekmans position inom svensk litteratur. Vad är det för särskilt med just hennes böcker - och på vilket sätt?
KLASSIKERN: STOCKHOLMS STADSHUS, 100 I ÅR
I studion finns Kulturredaktionens litteraturredaktör Lina Kalmteg och Marie Lundström från Lundströms bokradio.
Dessutom tipsar Marie Lundström om vad vi kan höra i säsongspremiären av hennes program - som blir i morgon, lördag.En annan levande legend som fyller jämnt i år är Stockholms stadshus, ritat av den berömde arkitekten Ragnar Östberg. Karsten Thurfjell berättar historien om mästerverket som fick ta sin tid.
Programledare: Lisa Bergström.
Producent: Mattias Berg. -
Kan du föreställa dig att inte längre hitta alla böcker på biblioteket? I USA plockas böcker som anses vara opassande för barn bort från bibliotek på flera håll i landet, men nu växer också en motståndsrörelse fram.
I delstaten Georgia i USA har böcker med sexskildringar plockats bort från bibliotek, och en lärare har nyligen fått sparken efter ha läst högt för elever om identitet och kön. Hör Sveriges Radios korrespondent i USA, Roger Wilson, om den pågående bokcensuren i USA.
JOHAN DALENE SLÄPPER NY MUSIKHan är aktuell med en nya skivan "Stained Glass", kammarmusik tillsammans med Christian Ihle Hadland i höst och ska spela på Östersjöfestivalen nästa vecka. Johan Dalene gästar P1 Kultur.
JOAKIM LUNDELL SIKTAR MOT HOLLYWOODJoakim Lundell, känd från reality-TV och vloggen "Jocke och Jonna", är aktuell med nya filmen "Cancelled", som har premiär imorgon. Nu siktar han mot Hollywood, berättar han för Björn Jansson som träffat honom inför premiären.
Programledare: Lisa Wall
Producent: Esfar Ahmad -
Våra reportrar kommer direkt från presskonferensen och ger sina omdömen,
Det är P1 Kulturs Nina Asarnoj och Björn Jansson som har gjort intervjuer och samlat intryck från presentationen av svenska höstens filmer på Filmhuset i Stockholm.
... OCH TEATERHÖSTENP1 Kulturs Jenny Teleman har besökt Marionetteatern i Stockholm. Där har hon, inför deras kommande premiär i september av föreställningen "Större än allt", talat direkt med dockorna. Och fått reda på hur känslorna Glad och Hopplös egentligen mår.
VI MINNS SOMMARENS BORTGÅNGNA STJÄRNOR
Dessutom tipsar Jenny Teleman om några andra höjdpunkter under höstsäsongen på teatrarna.Den svenska skådespelaren Inga Landgré, den irländska musikern Sinead o´Connor och den brittisk-franska sångaren och skådespelaren Jane Birkin har en sak gemensamt - de gick alla bort i somras.
ESSÄ: JANE AUSTEN OCH KOLONIALISMEN
Vi minns dem alla. Inte minst genom att P1 Kulturs Cecilia Blomberg avslöjar varför hon är så fascinerad av Jane Birkin och det franska 60-talet.Tv-serien "Sanditon" som bygger på Jane Austens sista, oavslutade roman är en både romantisk och någorlunda feministisk historia - men den lyfter också fram rasism och kolonialism. Även om Jane Austen har kommit att förknippas med en pittoresk, lantlig överklassidyll, speglade hon också tidens oro och det engelska imperiets identitetskris.
Inte minst i "Sanditon", som hon bara hann skriva tolv kapitel av före sin död. I dagens Obs-essä fördjupar sig litteraturkritikern Anna Lundvik i romanfragmentet. Och frågar sig om författaren här var på väg mot en djupare kritik av slaveriet.Programledare: Lisa Bergström.
Producent: Mattias Berg. -
Det är premiär för Sveriges Radios ljuddramaserie "Före-efter: Ådalen 1931". Vi möter författaren Bengt Ohlsson som har skrivit manuset.
Vad är det Bengt Ohlsson vill ta fasta på i berättelsen om skotten i Ådalen, en händelse som förändrade Sverige för alltid?
Vi möter också skådespelaren Einar Bredefeldt som spelar strejkande arbetaren Werner i serien, och SR Dramas konstnärliga utvecklingsansvarig Moa Gammel som berättar om serien Före-efter som nu går i mål med sin åttonde produktion.
REPORTAGE OM ATT DEBUTERA SOM FÖRFATTAREBokhösten är här och några av de mest omtalade titlarna hittills är skrivna av debuterande författare. Men vad är det som händer när man för första gången får något utgivet, när man går från att skriva för sig själv, till att läsas av andra? Lars Hermansson undersöker i sitt reportage vad det innebär att debutera.
ESSÄ: HUR SER TOTALITARISMENS ESTETIK UT?Välstrukna uniformer, blänkade stövlar, rakade skallar och bombarjackor. Det är lätt att ringa in hur fascismens estetik har sett ut genom årtiondena. Men hur ser den egentligen ut idag? Mårten Arndtzén reflekterar över detta i en essä från OBS.
Programledare: Lisa Wall
Producent: Karin Arbsjö -
I skarven mellan 50-tal och 60-tal förändrades filmen. Plötsligt var det slut med stela skådespelare i konstiga miljöer. De nya filmerna var inspelade i verkliga miljöer med levande människor.
När de nya franska filmerna rullade in över biodukarna på 60-talet förstod alla att en ny tid började. Plötsligt var det slut med pappas film, stela skådespelare, dammiga miljöer intriger och krystade dialoger. Hädanefter skildrades livet på ett nytt sätt.
La nouvelle vague varade visserligen bara ett drygt decennium, men den kom att ändra sättet att göra film på för alltid. Hur gick det till?
P1 Kulturs Mikael Timm har under årens lopp mött många alla från François Truffaut och Claude Chabrol till Alain Resnais och Agnès Varda, samt många andra regissörer och skådespelare som var med.
Nu dyker han ned i Franska nya vågen igen för att försöka förstå hur den ändrade filmen för alltid.
-
Kafkareskerna är en baskurs om författaren Franz Kafka. För de som inte läst honom innan, de som slänger sig med ord som "kafkaartad" och alla som behöver vägledning i sina skuldtyngda mardrömmar.
Franz Kafka var jurist i Prag i början av 1900-talet och blev under sin livstid inte klar med någon enda roman. Han ville att hans kvarlämnade manuskript skulle brännas. Trots det eller kanske tack vare blev han en av de allra mest kända författarna genom tiderna. Långnovellen"Förvandlingen" kom dock ut 1915.
När Gregor Samsa vaknade en morgon ur sina oroliga drömmar fann han sig liggande i sängen förvandlad till en jättelik insekt.
Man läser "Förvandlingen" med den insikten att Gregor Samsa huvudsakliga problem när han blivit en insekt är hur han ska komma till jobbet, han är ytterligare en Kafkagestalt som underkastar sig, säger psykoanalytikern Daniel Frydman.
Författaren Cecilia Hansson och Kulturredaktionens Katarina Wikars har världens minsta bokklubb och närläser "Förvandlingen". Och pratar med idéhistorikern Isabelle Ståhl om krassliga män genom tiderna. Kafka hade svårartad hypokondri innan han fick den TBC som skulle ända hans liv vid 40 års ålder. Den nobelpristippade rumänske författaren Mircea Cartarescu berättar om sin Kafka, som hans ser som sin siamesiska bror. "Vi lever båda under samma hud", säger han.
Och så lär vi oss mer om Kafkas sista kärlek, Dora Diamant, som han levde med i Berlin. Och återvänder till Prag, där Petr Prokopik som queer och ung punkare läste "Förvandlingen" som en kamp med kroppen.
Medverkar gör också förläggaren Per Bergström och författaren Duraid Al-Khamisi.
Uppläsare: Ulph Nyström, Ludvig Josephson och Anita Ekström.
- Mostrar mais