Episódios

 • Varje vecka väljer en medarbetare på kulturredaktionen ett ord som på något sätt ringar in vår samtid. Denna vecka är det Mikael Timm som väljer eller blir kanske snarare vald. Veckans ord är medlem.

  Ledamot, ansluten, representant, intressent, deltagare, anhängare?AnhängareHmm.Ja, något av detta stämmer säkert. Denna vecka inser jag att jag lever mitt liv mellan tillstånden ansluten och anhängare. Nu senast har jag blivit medlem i Nato. Utan att skicka in anmälningsblankett visserligen, men så är det med föreningar nu för tiden. Man blir med utan att göra något alls. Om detta kunde man säga något elakt men kanske visar det att vi lever i den bästa av världar. Man får liksom livsidentiteten till skänks utan att behöva gå i analys eller göra något jobbigt. Någon okänd vill en väl utan att man ens bett om det.Man är inte ensam utan med i en större, må vara svåröverskådlig gemenskap. Man är medlem. Vilket betyder att man hänger ihop med omvärlden.HmmOm allvarliga ting bör man tala lättsamt. Jag är föga intresserad av Nato men noterar att i debatten om Nato så har Marx citerats flera gånger. Ja, inte han med skägg utan han med mustasch. Groucho alltså. "I refuse to join any club who would have me as member". Jag vill inte bli medlem i den förening som accepterar mig som medlem", sade Groucho Marx. Ungefär. Rent biografiskt var det en elakhet riktad mot folk i Los Angeles som ville vara med i country clubs, men det är alltså allmängiltigt.Vi är alla medlemmar, Vi är alla anslutna varken vi vill eller ej.Själv är jag, ja, förutom i Nato, medlem i ett otal organisationer: båtklubbar, cigarrklubbar, olika yrkesorganisationer, bostadsföreningar, vinklubbar, ännu fler båtklubbar, bilklubbar och inte minst massor med klubbar som har med konsumtion att göra. Jag är till och med medlem av en slags hårschampoklubb tror jag.Vid enstaka tillfällen händer det att jag upplever detta som stressande. Jag menar en organisation som företräder mig vill något motsatt till en annan organisation som jag också tillhör. Bägge föreningarna vill mitt bästa. Men ändå.Milan Kundera, vars fanclub jag förstås tillhör, skrev någon gång om bli tillskriven olika identiteter: jag är konsument, boene, trafikant, väljare, och så vidare.Kundera ironiserade men jag försöker vara lite avspänd inför all denna organiserade välvilja. Så fort någon vanligtvis en kassör frågar om jag vill vara med i deras klubb svarar jag entusiastiskt "ja"! Vad klubbens syfte är betyder föga. Alla klubbar har samma mål: att undvika, ja, att upphäva kaos. Blir personen som registrerar medlemmar lite misstänksam över mitt snabba stöd säger som Groucho:"Detta är mina principer. Om ni inte gillar dem har jag andra!"Men medlemskap räcker bara så långt. Kaos är starkare än stadgar. När jag möter någon verkligen är en principfast anhängare eller motståndare till något betänker jag ett annat av Grouchos ord:"Hemligheten med livet är ärlighet. Kan Du fejka det, så fixar du allt."Så jag får nog gå med i FFF föreningen för fejkare. Eller så bildar jag den själv. Ja, Du som lyssnar till detta är automatiskt medlem.

 • Vi sätter Tom Cruise främsta arbetsredskap, ansiktet, under lupp. Emma Engström täcker pannan, ögonen och ögonbrynen, och Henrik Arvidsson berättar hur Cruise jobbar med leendet, munnen och hakan.

  TARIK SALEH KAN VINNA GULDPALMEN I CANNESRegissören Tarik Saleh tävlar på filmfestivalen i Cannes med sin nya film "Boy from heaven". Vår reporter Björn Jansson har träffat honom i ett samtal om filmen, hur livsavgörande en utbildning kan vara, och om betydelsen av en farfar.ARTISTEN LORENTZ GÅR FRÅN MUSIK TILL LYRIKEn musiker byter karriär. Lorentz slog igenom redan 2014 med albumet Kärlekslåtar som blev ett av 10 talet mest uppmärksammade svenska album. Men ny byter han genre, ikväll gör han sin sista spelning för att istället satsa på poesin. Han debuterar med diktsamlingen "En dans den döda sommaren", och vår reporter Tove Lindell har träffat honom. TV-SERIEN HACKS GÅR IN PÅ SIN ANDRA SÄSONGDeborah Vance är en legendarisk ståuppkomiker i Las Vegas. som inser att hon blivit omsprungen av tiden och att hon måste förnya sig. Första säsongen var en succé vår USA korrespondent Roger Wilson berättar vad vi kan förvänta oss av fortsättningen. ATT STÅ BREDVID OCH SE NÅGON LIDAMarguerite Duras roman De små hästarna i Tarquinia utspelas under en mycket het sommar vid italienska kusten, några år efter andra världskriget. Här får vi följa några semesterfirares vardag, som plötsligt skuggas av ett tragiskt dödsfall som påverkar alla. Författaren Balsam Karam reflekterar över konsten att skriva om det allra svåraste i dagens OBS-essä.Programledare: Lisa Bergström Producent: Ulph Nyström

 • Estão a faltar episódios?

  Clique aqui para atualizar o feed.

 • Serietecknaren och författaren Lisa Wool-Rim Sjöblom gästar P1 Kultur för att berätta om sin nya reportagebok i serieformat, "Den uppgrävda jorden", som bygger på hundratals timmar intervjuer.

  TUFFA VILLKOR FÖR MUSIKER I TV-STREAMINGBRANSCHENMaffiametoder, tvångsavtal och svartlistning är ord som återkommer i en granskning som P3 Nyheter har gjort av arbetsvillkoren och de ekonomiska villkoren för kompositörer som skriver musik för film och tv. P3 Nyheters reporter Irma Eneroth kommer till P1 Kultur för att berätta mer om granskningen, tillsammans med kompositören Jean-Paul Wall som arbetat i branschen i många år.KAN KONST OCH MÅLERI HJÄLPA BARN PÅ FLYKT?I ett nytt konstprojekt i Malmö får barn som flytt från krigets Ukraina gå på målerilektioner hos konstnären Marharyta Podlypska. Vår reporter Amanda Lindström har träffat barnen när de målar.VECKANS ORD: MEDLEMVarje vecka väljer en medarbetare här på kulturredaktionen ett ord som på något sätt ringar in vår samtid. Denna vecka är det Mikael Timm som väljer - eller blir kanske snarare vald. Veckans ord är medlem."SOM FAN LÄSER BIBELN" PREMIÄR FÖR NY PROGRAMSERIE I P1"Som fan läser Bibeln" heter en lite annorlunda bokcirkel, som programleds av Thella Jonsson och Lollo Collmar. Tillsammans med kända och okända gäster tar de i en serie program sig an det finaste, det fulaste, det som stör, skaver och inspirerar med den stora boken. Thella Jonsson besöker P1 Kultur för att berätta mer.ESSÄ: FOLKVILJAN OCH JURYRÄDDNINGENEn lagtext kan aldrig ta höjd för alla konflikter och situationer som kan uppstå. Så hur gör man då för att undvika ett samhälle som styrs av bokstavstro? I dagens OBS-essä berättar skribenten Vincent Flink Amble-Naess om den så kallade "juryräddningens" viktiga roll i den amerikanska historien.Programledare: Lisa Wall Producent: Felicia Frithiof

 • I år är hela tre svenska regissörer, av sammanlagt drygt tjugo, med och tävlar om Guldpalmen på filmfestivalen i Cannes. Det är flest någonsin i festivalens 75-åriga historia.

  De tre svenska regissörerna är Ruben Östlund, som fick Guldpalmen 2017, som i år tävlar med filmen "Triangle of Sadness". Dessutom Tarik Saleh med "Boy from Heaven" och Ali Abassi med dansk-svenska filmen "Holy Spider". P1 Kulturs Emma Engström är på plats på festivalen med gäster och röster.FÖRFATTAREN PER GUNNAR EVANDER HAR GÅTT BORTEn av Sveriges mest produktiva, och på sin tid mest folkkära författare, har avlidit. Namnet är Per Gunnar Evander och utöver sina 30-talet romaner arbetade han med både tv och film. Han var även en av landets mest förekommande och populära Sommarpratare i Sveriges Radio. Kulturjournalisten Mikael Timm kommer till studion för att berätta om Evanders många ansikten. Vi har även med kulturjournalisten och kritikern Ingrid Elam på telefon.OBS: OM DEN SVÅRA KONSTEN ATT BJUDA GENIER PÅ MIDDAGDet finns middagar och så finns det middagar. Och den som hölls i Paris, i dag för exakt hundra år sedan samlade bland andra Pablo Picasso. Stravinskij, Den ryska baletten, Joyce och Proust. Tanken var att samla några av modernismens främsta konstnärer, kompositörer och författare i samma rum under en oförglömlig kväll - och det blev det. Oförglömligt, men på ett annat sätt än vad som var tänkt. Litteraturkritikern Annina Rabe tar oss med tillbaka till Paris 1922.Programledare: Lisa Bergström. Producent: Mattias Berg.

 • I dagarna lämnar Sverige in en ansökan om medlemskap i Nato. Ett skifte i säkerhetspolitik men också i självbild? Hör kulturjournalisterna Per Svensson och Ulrika Knutson om vilka vi varit och vilka vi är på väg att bli.

  YO-YO MA FÅR BIRGIT NILSSON PRIZEI dag tillkännagavs att ett av världens största priser inom den klassiska musiken Birgit Nilsson Prize går till den världsberömda cellisten Yo-Yo Ma. P2:s Sara Norling gästar P1 Kultur för att kommentera och teckna en bild av vinnaren.NYTT I JAZZVÄRLDENTvå bleckblåsare varav den ena är debutant, och en kompositör som nog måste kallas veteran. Det tipsar Jazzradions Märet Öman om i ett svep om det senaste från jazzmusiken.DÄRFÖR STORMAR DET KRING LJUDBOKEN?De senaste dagarna har Kulturnytt rapporterat om stort missnöje bland författare med ersättningen för ljudböcker betalningsmodellerna är krångliga att förstå, skiljer sig åt, och ofta omgärdas avtalen med ljudbokstjänsterna av strikt sekretess. I går kom också beskedet att förhandlingar mellan Nextory och Storytel books brutit samman. Med oss för att reda ut varför det är så mycket turbulens kring ljudboken just nu har vi kulturredaktionens Amanda Niklasson.VERKET SOM VÄRKER: SPIEGEL IM SPIEGEL AV ARVO PÄRTDet vi kallar för "Verket som värker" här i P1 Kultur inslaget där lyssnare berättar om vilket konstnärligt verk som fastnat lite särskilt i hjärteroten är tillbaka. Den här gången har Katarina Wikars träffat Thomas Siösteen som berättar om en upplevelse i havsbandet för länge sedan som fick ett musikstycke att sätta sig i honom.ESSÄ: BEHÖER VI SANNING I LITTERATUREN?Vad händer med oss och med litteraturen om vi tillåter oss själva att se bortom kategorier som sant och falskt, och istället låter oss fångas i fiktionen och dess egen logik? Den frågan ställer sig författaren och kulturjournalisten Lars Hermansson i dagens essä från OBS.Programledare: Eskil Krogh Larsson Producent: Felicia Frithiof

 • Ordet "schlager" dök upp i svenska på 20-talet, med en artist som Karl-Gerhard.Först användes det för allt som var nytt och populärt. Nu har det börjat försvinna.Kulturredaktionens Emma Engström vill ta tillbaka ordets status, eftersom det passar bättre än "mello" för en tävling som blir allt mer politisk.

 • I morse kom nyheten om att kritikern och kulturjournalisten Victor Malm efterträder Karin Olsson som Expressens kulturchef. Nu kommer han till P1 Kulturs studio för att berätta om sina tankar kring tidningens kulturbevakning framöver.

  KRIGET I UKRAINA KASTAR SIN SKUGGA ÖVER FILMFESTIVALEN I CANNES Rysslands invasion av Ukraina märks tydligt även på filmfestivalen i Cannes, som börjar nästa vecka. Regissörer har uteslutits och stängts av - vi har röster, kommentarer och analyser av Fredrik Wadström och Emma Engström.... LIKSOM ÖVER EUROVISION SONG CONTEST PÅ LÖRDAGNär finalen i Eurovision Song Contest går av stapeln i Turin på lördag kväll, har den föregåtts av stora kontroverser med anledning av Rysslands invasion av Ukraina. Efter flera turer kom man fram till att Ryssland skulle kastas ut - medan Ukrainas bidrag är en av favoriterna.MED INTERVISION SKAPADE ÖST SIN EGEN MELODIFESTIVAL - UNDER KALLA KRIGETVi får besök i studion av regissören till en ny dokumentär, Oskar Anesten. Intervision song contest hölls några år under 60-talet samt mellan 1977 och 1980. Sovjetstaterna var med, men även bland annat Kuba och Finland. På 2000-talet har det gjorts flera försök att återuppliva tävlingen inte minst från ryskt håll.FILMEN "FABIAN" GÖR TYSKT 1930-TAL OBEHAGLIGT AKTUELLTSvante Weyler, ordförande i Svenska Kommittén för Antisemitism, har sett filmen - efter Erich Kästners roman - som nu går upp på svenska biografer. Miljön är Weimarrepubliken 1931. Den desillusionerade krigsveteranen och aspirerande författaren Fabian flyr sitt trista dagjobb som reklamskrivare och nattens mardrömmar genom att kasta sig ut i Berlins dekadenta skymningsvärld av barer, bordeller, kabaréer och skörlevnad.Med sin vilda blandning av stilar och tekniker ger egissören Dominik Graf och klipparen Claudia Wolscht en både tidstrogen och hypermodern version av Erich Kästners klassiska roman från mellankrigstidens Tyskland.KLASSIKERN: ULLA WIGGENS MÅLNING "TRASK"TRASK - förkortning för "Transistoriserad sekvenskalkylator" - var den tredje datorn som byggdes i Sverige. Den togs i bruk 1965 och ett par år senare fick den sitt porträtt målat av en 24-årig konstnär som då ännu inte debuterat, Ulla Wiggen, men som redan hunnit muta in ett nytt motiv för måleriet.Kan framtiden rymmas i en målning? Det kretsar veckans Klassikern av Mårten Arndtzén kring. Programmet är en repris - och finns att lyssna på via appen SR Play.Programledare: Lisa Bergström. Producent: Maria Götselius.

 • Den aktuella TV-serien om brottslingen Clark Olofsson väcker reaktioner. "Baserad på sanningar och lögner enligt seriens skapare -- hur påverkar den blandningen historieskrivningen? Och varför tycks vi just nu vara så intresserade av att blanda fakta och fiktion?

  Samtal med medieforskaren Ester Pollack som doktorerat i kriminaljournalistik. NY MUSIK MED HURULAArtisten Robert Hurula har på senare år etablerat sig som ett av landets absolut största rock-namn åren 2019, 2020 och 2021 är det han som gått hem med statyetten för "Årets rock" från Grammisgalan. På fredag släpper han sitt femte studioalbum: "Ingen är kär i år och andra sånger". Robert Hurula är gäst i dagens P1 Kultur. VECKANS ORD: SCHLAGER Den här veckan ser kulturredaktionens Emma Engström hur en utskälld kulturyttring blivit bärare av samtidens brännande frågor. Veckans ord är "Schlager".CÉLINE AKTUELL MED NY ROMAN 60 ÅR EFTER SIN DÖDEtt sedan länge försvunnet manus är nu en litterär sensation i Frankrike: Det är ett hittills opublicerat verk av författaren Louis Ferdinand Céline som kommit ut: "Guerre". Boken har tryckts i stora upplagor och recensionerna är översvallande . Samtal med vår kritiker Mikael Timm. ESSÄ: BÖR SLUMPEN AVGÖRA OM MAN SKA BLI MAMMA? Att sakligt reda ut argumenten för huruvida man bör skaffa barn kan vara svårt när känslan fått säga sitt. Men om känslan inte finns där? Selma Brodrej funderar över ett beslut som blir allt svårare.Programledare: Lisa Wall Producent: Eskil Krogh Larsson

 • Musiksverige har sorg. Körledaren och TV-profilen Kjell Lönnå är död. Hör om hans glädje i musiken, och vad som gjorde honom till en unik och folkkär körledare.

  "INFLUENCERS INFLYTANDE ÖVER POLITIKEN HAR ÖKAT SEDAN FÖRRA VALET"Kampen om de unga väljarna i höstens val äger rum på sociala medier. Så vilket politiskt inflytande har influencers? Inflytandet är stort - det menar både My Rohwedder, politisk kommentator på Aftonbladet och Yasmine Winberg, chefredaktör på tidningen Resumé.BEUNDRAN - EN VIKTIG DRIVKRAFT BAKOM ANDREW DOMINIKS FILM OM NICK CAVEIdag har filmen "This much I know to be true" premiär. Där får vi följa artisterna Nick Cave och Warren Ellis kreativa process med albumen "Ghosteen" och "Carnage". Lisa Bergström har träffat regissören Andrew Dominik.JOHN STEINBECKS LITTERÄRA ROADMOVIEFörfattaren John Steinbeck ville skildra USA. Sagt och gjort - 1960 köpte han en lastbil och lät bygga ett litet hus som placerades på flaket. Därmed ägde han en av de första husbilarna som han döpte till Rosinante, efter Don Quijotes häst. Planen var att åka 1500-hundra mil runt hela USA, från kust till kust. Resultatet blev boken "Resor med Charley." Mikael Timm berättar om bokens tillkomsthistoria, och hur verklighet och myt flyter ihop.Programledare: Lisa BergströmProducent: Ulph Nyström

 • På årets Venedigbiennal visas både gamla och helt nya verk som på olika sätt berättar om vad Ukraina genomlever just nu, bland annat på utställningen "This is Ukraine: Defending Freedom".

  FÖRFATTAREN LEV RUBINSTEIN OM DET RYSKA TILLSTÅNDETDen ryska författaren Lev Rubinstein är aktuell i Sverige med boken Vidare och vidare, en samling av dikter och andra texter från 1974 fram till idag. P1 Kultur har träffat honom. ESSÄ: ALLT VI INTE VETKulturredaktionens Mattias Berg funderar på kunskapens omöjligheter och på den svenske orientalisten Jacob Jonas Björnståhl, som kunde och visste så mycket mer än de flesta, men ändå föll i glömska.Programledare: Lisa Wall Producent: Eskil Krogh Larsson

 • Varje vecka väljer någon på kulturredaktionen ett ord i tiden. Felicia Frithiof ser sig överallt indragen i team.

  Är du team Aniston eller team Jolie?Var ett ställningstagande större delen av jordens befolkning behövde göra vid mitten av 00-talet. Här fanns ingen neutral position, du hejade antingen fram den försmådda hustrun i det upplösta A-listeäktenskapet mellan Jennifer Aniston och Brad Pitt, eller också den då nya kärleken Angelina Jolie.Några år senare återuppstod den universella lagindelningen i ett obegripligt men harmlöst val mellan en varulv och en vampyr som föredragen fiktiv romantisk partner i "Twilight"-serien. Är du team Edward eller team Jacob?Ett par år in på tjugotalet har teamandan trängt sig in i varje vrå av livet. Vi är inte ett par, vi är ett team. Inom vården och skolan jobbar man inte längre i arbetslag utan i ja, ni fattar. På jobbet är vi team havremjölk eller team komjölk i kaffet. Vi åker åter, i ett svårt anfall av svengelska, på övningar i teambildning. En del av oss kommunicerar i Teams, men det finns också andra digitala mötesverktyg. Zoom, till exempel, som ligger väldigt nära det högtyska ordet "zoum" med samma ursprung som det engelska "team". Vilket från början syftar på en grupp dragdjur. Till skillnad från svenskans "lag", som i stället härrör från ett festligt sällskap eller gille. Jag vet inte vad det säger om oss att vi hellre använder dragdjur än festsällskap som förebild för en gruppgemenskap.Men för varje notis jag får av "Team Havremjölk" i Teams stiger en sorts maktlös panik över att jag aldrig mer kan hålla mig alliansfri ifråga om mjölkdryck. Jag har avkrävts en lojalitet. Men jag kommer ifrån ämnet. Nej, det handlar inte om Nato, era möp:are (militärt överintresserad person, reds. anm.), det här är trots allt ett kulturprogram. Så:I dag är frågan envar måste ställa sig: Är jag team Depp eller team Heard? Och här tycks hela internet ha bestämt sig.Förtalsrättegången mellan skådespelarna och tidigare makarna Johnny Depp och Amber Heard, som båda anklagar varandra för relationsvåld, har livesänts online i ett antal veckor. Det är djupt privata detaljer om våld, missbruk och ett kraschat äktenskap som tävlingsunderhållning.Normalt sansade personer i min närhet följer rättegången slaviskt. En kommenterar att det enligt henne tydligt är "Depps team som håller en ton som är mest konsekvent och trovärdig". Jag orkar inte påpeka att rättegångslogiken ser ut så, det har inte blivit Heards tur att vittna än. Men hatet som väller fram är kompakt, tre miljoner personer kräver att Amber Heard sparkas från sin kommande film.Jag kan leva med att avkrävas lojalitet för den ena eller andra sidan i alla frågor från hur man bäst introducerar sitt spädbarn för mat till vilken mjölkdryck jag har i kaffet, men jag drar gränsen vid skuldfrågan i en rättegång som kretsar kring relationsvåld. Festen är slut, det är teamifiering i sin värsta form. Ett frustande oxspann som rusar fram.

 • Mellanchefen verkar vara en drömfigur att skildra i film, litteratur och på scenen. Varför? Och varför så ofta som en komisk figur? Hör författaren Augustin Erba och dramatikern Malin Axelsson.

  "DEN SOM VILL JOBBA MÅSTE SÄLJA SIG SOM SJÄLV SOM MAN SÄLJER EN TANDKRÄM"För drygt tio år sedan var det politiska modeordet "arbetslinjen". Jobb och arbete till alla låg högt på dagordningen i det offentliga samtalet. Men i svenska filmer sågs sällan skildringar av just arbete - istället var det evig kväll, helg eller sommar i miljöerna. Idag är situationen den omvända. Arbetslivet är ingen het politisk fråga - men i film och TV-serier får man glimtvis syn på det nya, moderna arbetslivet. Vår reporter Emma Engström guidar dig in i hur man kan ha det på jobbet 2022.TUVA NOVOTNY TAR ÅKERSORKARNA TILL HJÄLP FÖR ATT FÖRSTÅ KÄRLEKVarför väljer så många att leva i tvåsamhet, när det är så svårt? Och varför är det så laddat när parrelationen går sönder? Tuva Novotny tar forskarvärlden till hjälp när hon i sin nya film "Diorama" undersöker vad som händer mellan två människor som försöker leva tillsammans."LILLA VERA" OCH MARIUPOLS FALLFilmen "Lilla Vera" från 1988 var en enorm succé i Sovjetunionen med över 50 miljoner biobesökare och firade också stora framgångar internationellt . "Lilla Vera" är inspelad i det som idag är Mariupol, staden som fram till den ryska invasionen hade en halv miljon invånare men som nu till stora delar bombats till grus av Ryssland. Vår kritiker Fredrik Wadström skildrar filmen, staden och tiden i dagens klassiker.Programledare: Lisa BergströmProducent: Ulph Nyström

 • Den ryska "segerdagen" den 9 maj, som markerar segern över Nazityskland 1945, är traditionellt en av årets stora högtider för folkligt firande, men på senare år också en allt mer politiserad dag.

  REPORTAGE: MÖT VÄRLDSSTJÄRNAN MARTIN FRÖSTI kväll är det premiär för mästerklarinettisten Martin Fröst och hans nya föreställning XODUS på Konserthuset i Stockholm en föreställning som beskrivs som ett allkonstverk, där musik, texter, och bilder av konstnären Jesper Waldersten vävs samman till en helhet. Vår reporter Kicki Möller har träffat honom under en hektisk arbetsvecka hemma i Stockholm.VECKANS ORD: TEAMVarje vecka väljer någon på kulturredaktionen ett ord som på något sätt kan ringa in den tid vi lever i. Den här veckan ser Felicia Frithiof hur vi på alla plan i livet avkrävs tydliga lojalitetsförklaringar. Veckans ord är "team".ESSÄ: KRISTOFFER LEANDOER OM KIERKEGAARDDen 5 maj fyller Nordens enda tänkare med en självklar plats i den internationella filosofihistorien år Søren Kierkegaard föddes för 209 år sedan. I dagens OBS-essä läser författaren Kristoffer Leandoer sin morfars marginalanteckningar i Søren Kierkegaards "Dagbok" och finner två människor vars intellektuella vägar korsas, på väg i olika riktningar i livet.Programledare: Eskil Krogh Larsson Producent: Felicia Frithiof

 • Kungliga Operan är i akut behov av renovering. Det regnar in, det saknas repetitionslokaler, scenteknikerna tvingas krypa i ålderdomliga gångar för att nå teatermaskineriet. Flera olika förslag på lösningar ligger klara sedan före pandemin. Varför händer inget?

  Läget för Kungliga Operan är allvarligt hävdar medarbetare och skyddsombud. Det regnar in, lokalerna är inte ändamålsenliga och koreograferna klagar på att scenen är för liten. Vi hör Kungliga Operans VD, Birgitta Svendén och Stefan Johansson, tidigare chefsdramaturg på Kungliga Operan kommentera de olika förslagen på ombyggnad av Operan som just nu finns. Det finns även en grupp som förespråkar ett helt nytt operahus på annan plats i Stockholm. Dessutom berättar slagverkaren Roger Svedberg om sin musikervardag i den bristfälliga arbetsmiljön..KJELL FORSHED BRINNER FÖR VARDAGSARKITEKTURArkitekten Kjell Forshed har ägnat stora delar av sitt yrkesliv åt att skapa trivsamma vardagsmiljöer för vanliga människor. Nu sammanfattar han sina erfarenheter i boken "Att vara sin formel trogen. Arkitekturens hantverk". Vår reporter Nina Asarnoj fick följa med honom på en arkitekturvandring, och de började i ett av de områden Kjell Forshed var med och skapade i början av 2000-talet: Tullinge trädgårdsstad i Botkyrka utanför Stockholm.OBS-ESSÄN TAR SIG AN MYTEN OM URTILLSTÅNDETMyten om urtillståndet utgör grunden för flera politiska ideologier och uppfattningar om hur samhället bör organiseras. Men så enkelspåriga var aldrig de äldre samhällena, menar juridikforskaren Tormod Otter Johansen i den här essän.Programledare: Cecilia Blomberg Producent: Nina Asarnoj

 • En reklamkampanj som pekar ut Astrid Lindgren och Ingmar Bergman som nazister har dykt upp på busskurer runt om i Moskva. samtal med Stefan Ingvarsson analytiker på centrum för östeuropastudier och före detta kulturråd i Moskva.

  SAHARA HOTNIGHTS ÄR TILLBAKAEfter 10 år borta från rampljuset är rockbandet Sahara hotnights tillbaka med ett nytta album. Maria Andersson och Josephine Forsman är gäster i programmet.HUR MYCKET PENGAR SKA DET OFFENTLIGA LÄGGA PÅ KULTUR?Enligt en Novus-undersökning som Kulturnytt i P1 låtit göra vill var fjärde person utanför storstäderna att de offentliga medel som går till kultur ska minska, samtidigt som lika många av personerna i storstadsregioner vill att de offentliga medlen till kultur ska öka. Vad säger dessa siffror? Samtal med Ida Ölmedal, kulturchef Sydsvenskan och Eva Åström, kulturredaktör på Norrbottens Kuriren.Programledare: Lisa Wall Producent: Eskil Krogh Larsson

 • Varje vecka väljer någon av Kulturredaktionens medarbetare ett ord i tiden. Mattias Berg har valt ordet "kvitter". Eller "Twitter", som det kan heta på engelska.

  Det är ju magi. Man lystrar, hisnar, drömmer - och frågan är väl om det finns något vackrare ljud i naturen. Möjligen humlor ibland, vågors kluckande, svalornas skrin högt upp i himlen som en föraning om att sommaren faktiskt kommer det här året också.Men koltrasten är alltid underbar. Inte minst för någon månad sedan, då den i Stockholmsområdet plötsligt dök upp ur mörkret tidig morgon eller sen eftermiddag. Ofta omöjlig att lokalisera, ett svävande ljud bara, någonstans ur det då fortfarande nästan blåsvarta mörkret.Jag är självklart inte ensam om att älska koltrasten. 2015 utsågs den i en stor omröstning med 55 000 deltagare med viss marginal till Sveriges Nationalfågel - säkert, inte minst, för kvittrets skull.Och det där ordet är ju högaktuellt på så många sätt. Kvitter, eller "Twitter" som det kan heta på engelska. Bland annat för att Elon Musk nyss köpte den sociala medieplattformen för drygt 400 miljarder kronor. Och för att det just nu låter för fullt ur buskar och träd. Kvittras och twittras, överallt, både analogt och digitalt.En viss algoritm har tydligen beräknat att det finns ungefär 50 miljarder vilda fågelindivider i världen. Man kan då jämföra det med att människan på sitt sociala medium twittrar ungefär 340 miljoner gånger dagligen. Det måste i så fall betyda att fåglar kvittrar mycket mer än vad vi människor gör alltså twittrar. Vilket ändå känns rätt skönt.Sedan börjar jag fantisera om hur det skulle låta om fåglarnas kvitter liksom kunde översättas till twitter. Vilket deras budskap på max 280 tecken då skulle bli. Mycket skulle säkert bli manligt skryt, ungefär som på vår sociala plattform. Kanske något sådant här i koltrastens version:"Det är jag som har den mest blänkande kolsvarta pälsen, gulast näbb och sjunger absolut vackrast av alla killarna i trädet, jag lovar.Och kommer att ge dig helt överlevnadsdugliga småungar, som så småningom kommer att sjunga nästan lika vackert som jag. Vi ses vid närmsta holk!"Men det är väl rätt skönt det också: att naturen nog inte så enkelt kan översättas till socialt medium, Sedan kan man ju ändå undra vad fåglarna själva uppfattar av allt sitt kvittrande. Om det är fågelspråk eller lösryckta läten eller kanske mest tomt skryt.Jag kan inte låta bli att föra analogin ännu längre - och börja fantisera om hur det skulle låta om twittrare i stället förvandlades till kvittrare, alltså från människor till fåglar. Mycket skärande oljud skulle det bli av våra korta meddelanden, tror jag, snarare än skönsång.Åtminstone ingenting som kan mäta sig med koltrasten. Vår bästa kvittrare, twittrare. Alla kategorier.

 • Sveriges mest berömda brottsling ska bli TV-serie. Bill Skarsgård gör huvudrollen i "Clark", som har premiär på Netflix 5 maj. Björn Jansson har mött regissören, och undrar om det är en pilsnerfilm...

  BLAND HARAR OCH FUSKPÄLS PÅ MARKET ART FAIR38 utvalda gallerier från 7 olika länder visar upp sig på Liljevalchs i Stockholm under helgen. 70 konstnärer är representerade. Vår reporter Amanda Niklasson tar rygg på konstkritikern Clemens Poellinger och tar tempen på konstmarknaden. HUGO ALFVÉN TONMÅLARENPå söndag den 1 maj är det 150 år sedan en av Sveriges mest omtyckta tonsättare, Hugo Alfvén, föddes. Nåt som inte är lika känt är att Hugo Alfvén också var målare. Såhär skrev han om saken: "Hur mycket ligger det inte i ordet tonmålning, som i sig innesluter båda konstarterna? Men var gränsen går mellan dem, det har jag aldrig kunnat finna." Men hur ser man i måleriet att Alfvén är musiker? Och hur hör man i musiken att här bor en målare? Hör Karin Sidén, museichef på Valdemarsudde i Stockholm, och Tobias Lund, författare till Alfvénbiografin Speltoken. GABRIEL GARCIA MÁRQUEZ KRYPER INNANFÖR HUDEN PÅ DIKTATORNRomanen Patriarkens höst räknas som ett mästerverk, den bästa av de sk diktatorsromanerna som blev en egen genre under 1970-talet. Katarina Wikars samtalar med Bengt Packalén om vad det är Marquez gör så bra.Programledare: Lisa BergströmProducent: Ulph Nyström

 • Under onsdagen kom beskedet att författaren Kristian Lundberg är död. Han har beskrivits som en förnyare av arbetarlitteraturen från genombrottet med Yarden, men också som en Malmöpoet. Vad blir det litterära arvet?

  Vi blickar tillbaka på Kristian Lundbergs författarskap i ett samtal med litteraturforskaren Magnus Nilsson, författaren Per Engström och skådespelaren Mattias Linderoth, som gestaltade "Yarden" på teaterscenen.REPORTAGE: TILLBAKA TILL SKURHINKEN"Rapport från en skurhink" skakade om Sverige när den vann första pris i Rabén och Sjögrens romanpristävling som Bästa politiska roman 1970. Den var skriven i dagboksform av Maja Ekelöf som var en medelålders städerska från Karlskoga i Värmland och hon blev rikskändis över en natt och boken en modern klassiker. Nu kommer den första biografin om Maja Ekelöf, "Jag har skurat nog många golv". Journalisten Nina van den Brink har arbetat på den i fyra år, och kulturredaktionens Katarina Wikars har träffat henne för ett reportage om hur vi ser på romanen och städerskans roll i dag.ESSÄ: OM UNDANTAGSTILLSTÅNDETS LOCKELSEVissa miljöer och platser tycks utöva en särskild dragningskraft på människan. Inte sällan handlar det om olika slags undantagstillstånd. Det kan handla om nostalgin hos den som gjort värnplikt och som nu tänker tillbaka på en tillvaro som tycks ha varit mindre komplicerad. Och på 1800- och 1900-talen tycks tillvaron på sanatorierna ha inspirerat flera författare till litterära mästerverk. Men vad handlar den här längtan om, egentligen? Det funderar skribenten och kriminologi-forskaren Maria Andersson Vogel på i dagens essä från OBS.Programledare: Lisa Wall Producent: Felicia Frithiof

 • Nobelpristagaren Abdulrazak Gurnah är på besök i Stockholm för att möta sina läsare. Några av dem mötte han idag på biblioteket i Rinkeby. Lärde han sig något nytt om sig själv i mötet med eleverna?

  JAG LEVER BILDERNA SEDAN MÅLAR JAGDet säger konstnären Sara Vide Ericson, aktuell med utställningen "Ditch dance" på Kulturhuset i Stockholm. Och nog svänger det i dikesdansen och i hennes målningar, bland myrar, hästar och vattendrag, och med en kvinna i långa vida klänningar i centrum.ANDREAS T OLSSON GÖR SISTA FÖRESTÄLLNINGEN AV SUFFLÖREN PÅ DRAMATENI tio år har Andreas T Olsson spelat sin monologföreställning "Sufflören", om teaterns osynlige grovarbetare som är en förutsättning för scenens genier. Det började som ett arbetsprojekt på Teaterhögskolan, och togs till Dramaten av dåvarande chefen Marie Louise Ekman. Gösta Ekman blev föreställningen regiöga, eller som han själv ville formulera det, "en vän i publiken". Nu närmar sig sista föreställningen och vår reporter Tove Lindell besöker Andreas T Olsson i logen.VALAFFISCHERNA VAR ROLIGARE FÖR HUNDRA ÅR SEDANDet menar Bengt Johansson, professor vid institutionen för journalistik, medier och kommunikation vid Göteborgs universitet. Han sörjer att de politiska partierna inte förmår se valaffischerna som en egen konstform, och spår en visuellt torftig valrörelse. Vår reporter Gustav Ingehage har träffat Bengt Johansson.DET KOLLEKTIVA MINNET ÄR POLITISK DYNAMITI Tyskland pågår ständigt diskussioner om hur man ska minnas sin historia. Det kan handla om Förintelsen, eller det kan handla om landets koloniala förflutna. Hör poeten och översättaren Erik Lindman Matas essä om minnets rötter.

 • Guldlejonet för bästa paviljong på Venedigbiennalen gick till Storbritanniens Sonia Boyce, för den musikaliska installationen "Feeling her way". Kulturredaktionens Cecilia Blomberg har träffat henne.

  ÄR NICOLAS CAGE BRA ELLER DÅLIG?Vad är han egentligen? Den frågan ställer sig vår reporter Joakim Silverdal i ett undersökande reportage om den enigmatiske skådespelaren, som tar oss från USA och filmjournalisten Keith Fipps som skrivit boken "Age of Cage" till poeten UKON här i Sverige. Nicolas Cage dubbla sidor är dubbelt aktuella i filmen "The unbearable weight of massive talent" med biopremiär den 29 april, där han spelar två versioner av sig själv.NY DOKUMENTÄR OM PUTINKRITIKERN NAVALNYJ VÄRD ALLA LOVORD?Kritiksamtal med P1 Kulturs reporter och tidigare Rysslandskorrespondent Fredrik Wadström om dokumentärfilmen "Aleksej Navalnyj de sista dagarna i frihet", som visas på SVT Play och av tidningen The Guardian nyligen hyllades som en film som "kommer få dig att tappa hakan att bevittna".ESSÄ: OM DE SOCIALA KODERNAS SNUBBELTRÅDARI dagens OBS-essä påminner Eva-Lotta Hultén om hur svårt det kan vara att förstå allt det som inte låter sig förklaras i mänsklig interaktion. Det kan handla om oskrivna regler, eller små betydelsebärande tecken som tolkas utan att vi tänker på det.Programledare: Lisa Wall Producent: Felicia Frithiof