Episódios
-
Det som i andra länder hade beskrivits som korruption är i Sverige en accepterad del av samhället. Under åren har Socialdemokraterna byggt upp olika institutioner åt sig själva som genererat inflytande långt över vad deras väljarstöd räcker till. Timbro har släppt en ny rapport om Socialdemokraternas dolda inflytande och hur man kan jämna ut spelplanen för alla partier som deltar i demokratin.
Veckans smedjanpoddare är Benjamin Dousa, VD på Timbro, och Adam Danieli som är rapportförfattare till "Kommandohöjderna". Samtalet leds av Frida Jansson.
-
Veckans smedjanpodd är en riktig långkörare och handlar om koranbränningarna, identitetspolitik och cancel culture - kort sagt yttrandefrihet. Hur mår yttrandefriheten idag, varför är den viktig och hotas den på något sätt? Sakine Madon har skrivit en ny bok om yttrandefriheten - Inget är heligt.
Medverkar gör Sakine Madon, författare och politisk chefredaktör på Uppsala nya tidning, Adam Danieli som läser juridik och arbetar på Timbro och Frida Jansson.
-
Estão a faltar episódios?
-
Igår släpptes Anna Björklunds bok "Kvinnomanualen" (Bazar förlag) som handlar om den moderna kvinnligheten. Varför mår unga tjejer dåligt och vad innebär det att vara kvinna? Vi återvänder till den så kallade "huskvinnedebatten" och diskuterar kritik mot moderniteten från både vänster och höger.
Medverkar gör Anna Björklund, författare och Amanda Broberg, skribent och medarbetare på Timbro. Samtalet leds av Frida Jansson.
-
Efter den första franska valomgången står det klart att det är sittande president Macron som utmanas av Marine Le Pen på söndag 24 april. Vad säger den första valomgången om politiken i Frankrike och hur kommer det gå på söndag? Vad kommer hända med Europa beroende på vilken av kandidaterna som vinner?
Veckans poddare är Fredrik Segerfeldt, författare till bland annat boken “Frankrike - en hatkärlekshistoria” och Eric Luth, som bevakar det franska valet för tidskriften Liberal debatt. Samtalet leds av Frida Jansson.
-
Vi har en ny domare i USA:s högsta domstol - Ketanji Brown Jackson. Hur fungerar systemet i USA i jämförelse med Sverige och vad innebär det att vi nu har en ny domare i amerikanska HD? Hur politiskt styrd är domstolen och finns det något Sverige kan lära sig av USA?
USA-poddarna denna vecka är Fredrik Bergman, chef för Centrum för rättvisa och alumni från Harvard och Gustaf Reinfeldt, som agerar utrikeskorrespondent från New York, tidigare ledarskribent på Dagens Industri. Avsnittet leds av Frida Jansson.
-
Påskveckan står för dörren och veckans podd behandlar religiösa teman i politiken. Mer specifikt så handlar det om martyrskap och lidande. Vad är martyrskap och hur ser vi det i politiken? Vilka politiska martyrer finns det och hur blir de politiska martyrer? Och vad händer med de politiska martyrerna när de är försvunna?
Medverkar gör teologen Joel Halldorf, kultursideproffs på Expressen och Torbjörn Nilsson, politisk journalist på Svenska dagbladet. Som vanligt leds avsnittet av Frida Jansson, ständig sekreterare.
-
Elbidrag, garantitillägg och bilbidrag. Det är förslag som presenterats av regeringen den senaste tiden. Från oppositionen menar man att det handlar om att strössla pengar över väljarna inför valåret så att de kommer ihåg att rösta rött. Är det valfläsk och hur vet man det? Medverkar gör Elin Naurin, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och Anna Dahlberg, politisk redaktör på Expressen. Programledare är den ständiga sekreteraren Frida Jansson.
-
Hur fungerar egentligen Nato? Vilka befogenheter har Nato och varför vill inte Socialdemokraterna gå med? Vad kan vi lära av Finland vad gäller Natofrågan? Vad händer säkerhetspolitiskt under tiden en svensk ansökan processas och kan Nato gå in i Ukraina?
Veckans smedjanpodd är en genomgång av Natofrågan från A till Ö. Gäster är Pål Wrange, professor i folkrätt vid Stockholms universitet och Sten Tolgfors, före detta försvarsminister. Samtalet leds av Frida Jansson.
-
UNHCR uppskattar att ca 4 miljoner ukrainska flyktingar kommer att behöva skydd de närmsta månaderna. Ungefär 8 av 10 svenskar vill ta emot ukrainska flyktingar. Det kan jämföras med med opinionen innan, där en stor majoritet vill ha en stram invandring.
Det har uppstått en diskussion nu kring varför, där det har framhållits att det är problematiskt att människor i Sverige bryr sig mer om ukrainska flyktingar än flyktingar från Jemen eller Syrien. Med i Smedjanpodden för att diskutera detta är Jesper Ahlin Marceta som är redaktör för Liberal debatt och doktor i filosofi och Romina Pourmokhtari som är ordförande för Liberala ungdomsförbundet.
-
Veckans avsnitt handlar om NATO, tysk energipolitik, svensk kultur och skola. De största frågorna i svensk politik just nu är kärnkraft, skolan och säkerhetspolitik - alla frågor där Liberalerna visat vägen.
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni kommer till Smedjanpodden och diskuterar med Benjamin Dousa, VD på Timbro och Frida Jansson, ständig sekreterare.
-
Det är krig i Europa - Ryssland har invaderat Ukraina och kriget rasar för fullt i hela landet. EU och många länder har riktat sanktioner mot Ryssland och en handfull länder, däribland Sverige, har skickat vapen till Ukraina. Vad händer i Ukraina och hur kan Sverige och övriga världen hjälpa Ukraina?
Smedjanpoddarna den här veckan är Emanuel Örtengren, tillförordnad chef för tankesmedjan Frivärld, Gunnar Hökmark, ordförande Frivärld och Joar Forssell, utrikespolitisk talesperson för Liberalerna. Samtalet leds av Frida Jansson.
-
Länge har liberaler och andra brottats med avvägningarna kring Kina. Hur ska man tänka kring diktaturer som vill investera i Sverige? Finns det en kinesisk opposition? Och får man avbilda Xi Jinping som fladdermus?
Programleder gör Frida Jansson och gäster är Emanuel Örtengren, tillförordnad chef för tankesmedjan Frivärld och Jojje Olsson, journalist och författare.
-
Vänsterpartiet har gjort en omläggning från rödvinsvänster till bensin och charter. Vad är egentligen Vänsterpartiets nya berättelse om vad Sverige borde vara? Finns risken att man förlorar sina kärnväljare när man gör stora förändringar i ett parti? Vem är den nya vänsterväljaren?
Veckans podd handlar om Vänsterpartiets nya profil. Frida Jansson intervjuar Ida Gabrielsson, vice partiledare för Vänsterpartiet, Peter Santesson, opinionsanalytiker och VD på Infostat och Andreas Johansson Heinö, statsvetare och förläggare på Timbro förlag.
-
En av de viktigaste frågorna i valet är rättspolitiken. Stämmer det att de politiska förslagen om kronvittnen och omvänd bevisbörda strider mot rättssäkerheten? Hur politisk kan man vara som jurist? Och är advokater och åklagare oense om allting?
Det är frågor veckans smedjanpodd handlar om. Medverkar gör Paulina Brandberg, åklagare och riksdagskandidat för Liberalerna, Viktor Banke, försvarsadvokat, och Adam Danieli, Timbros husjurist tillika skribent på Smedjan. Avsnittet leds som vanligt av Frida Jansson.
-
Har den politiska journalistiken gått från skjutjärn till hovreportage? Är politiker rädda för journalisterna? Och var journalistiken bättre förr, eller har den stora mångfalden av medier som finns idag bidragit positivt till den politiska bevakningen?
Frida Jansson intervjuar Amanda Broberg, kulturskribent och Timbro-medarbetare, Adam Danieli, Smedjanskribent och Viktor Barth-Kron, politisk journalistrockstjärna på Expressen, om hur den politiska journalistiken egentligen mår.
-
Vad har hänt i Belarus sedan presidentvalet 2020? Proteströrelsen som samlats kring Svetlana Tichanovskaja fortsätter kampen för ett demokratiskt Belarus och regimens ledare, Aleksandr Lukasjenka, blir bara äldre och äldre. Vad kommer hända efter att regimen faller? Och hur har den svenska regeringen hanterat Belarusfrågan?
Frida Jansson samtalar med Martin Uggla, belarusexpert på Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter, Joar Forssell, utrikespolitisk talesperson för Liberalerna och Gustaf Göthberg, riksdagskandidat för Moderaterna i Göteborg.
-
En ovanlig bokcirkel sammanträder för att diskutera Pelle Dragsteds nya bok "Nordisk socialism" som driver tesen att kapitalism och socialism inte är motpoler, utan kan existera parallellt och gör det i Sverige och Danmark idag.
Frida Jansson frågar ut Kajsa Ekis Ekman, författare och journalist, och Johan Norberg, idéhistoriker och författare, om hur vänster Sverige egentligen är. Hur stort stöd finns det för socialisering och är kooperativ egentligen en liberal form av ägande?
-
Varför lossnar det inte för Moderaterna? Alla förutsättningar tycks finnas, och ändå lyckas inte partiet skörda opinionsframgångar i jämförelse med Magdalena Andersson och Socialdemokraterna. Veckans avsnitt handlar om vad Moderaterna borde göra för att lyfta. Stor enighet finns i panelen om att Moderaterna bör lyfta fram en sammanhängande berättelse om vad man vill med Sverige.
Frida Jansson diskuterar med Matilda Ekeblad, förbundsordförande för MUF, Andreas Johansson Heinö, statsvetare och förläggare på Timbro, och Kristoffer Tamsons, trafikregionråd för Moderaterna i Stockholm.
-
Hur mår socialdemokratin? Blir vi någonsin av med coronapandemin? Är den liberala demokratin hotad? Och vad kommer att prägla det valår som kommer?
Smedjanredaktionen genom Svend Dahl, Linnea Dubois, Adam Danieli och Frida Jansson knyter ihop säcken inför jul, ser tillbaka på ett år av cement-, energi- och regeringskriser och blickar framåt mot nästa år för magasinet och samhället.
Med detta önskar redaktionen också alla läsare och lyssnare en god jul och ett gott nytt år! Vi är tillbaka den 12 januari.
-
Vi vet i dag att covid-19 sett till dödlighet och riskgrupper snarare påminner om andra influensavirus och de virus som ligger bakom vanliga förkylningar, än om exempelvis spanska sjukan. Vaccin och behandlingsmetoder som utvecklats under pandemin gör dessutom att risken för svår sjukdom och dödsfall minskat rejält.
Mot bakgrund av detta är det anmärkningsvärt att bilden av covid-19 som ett överhängande hot mot mänskligheten tillåts leva vidare och styra politiken runt om i världen.
Det konstaterar Smedjans chefredaktör Svend Dahl i en exklusivt för Smedjanpoddens lyssnare uppdaterad och utökad version av essän Den politiska covidgalenskapen måste få ett slut.
- Mostrar mais