Clara Lowden Podcasts

  • Elitidrottare och världsmästare i tennis när man passerat 80 år - hur går det ihop? Witold Bajera och hans jämnåriga medspelare Roffe, Göran och Börje spelar WM för superseniorer på Mallorca.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Livet efter 80 kan vara fyllt av ålderskrämpor, vänners begravningar och tankar om att livet börjar lida mot sitt slut.

    Men skulle det kunna vara precis tvärt om? Skulle man kunna rita om ålderstrappan och istället för att ta steg för steg nedåt fortsätta uppåt och på 90-årssteget byta ut käppen mot en guldmedalj?

    Stina Näslund följer den 84 år gamla tennistränaren och elitidrottaren Witold Bajera under ett års tid för att ta reda på hemligheten bakom hans framgångar.

    - Nej, inte tänker jag på döden och på begravningar. Det slutar när det slutar. Ibland tittar jag mig i spegeln och säger fy vad gammal du är. Men jag bara skrattar, jag har inga andra tankar, berättar han.

    Programledare är Stina Näslund.

    Producent är Clara Lowden.

    Programmet är förinspelat.

  • Vissa samtal är en balansgång över en tunn lina spänd över manegen. En enda nyck, ett fel valt ord kan göra att allt stjälper. Det krävs mod och fullständig närvaro.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Men det finns dem som vågar, som vigt sina liv åt att försöka nå andra människor genom samtal. Hur får man en människa att välja livet framför döden eller att upphöra med ett våldsamt beteende? Vad säger man till någon om orden kommer bli de sista i personens liv? Och hur är det att vänta på ett samtal som aldrig blir av?

    Psykologen Anna Kåver har under många år bedrivit samtal med med suicidala patienter.

    - Min uppgift blir då att på olika sätt försöka få patienten in i en ambivalens kring sitt rigida beslut. ”Jag vill dö, men kanske vill jag också leva, lite”. Det fröet vill jag fånga och försöka få att blomma upp, säger hon.

    Christer Tessman har lång erfarenhet som förhandlare hos polisen, han har pratat gärningsmän ur situationer där de hållit gisslan eller barrikaderat sig.

    - Man går in i någon slags bubbla med den här personen. De vill ju ha makten, de vill ju ha kontrollen. Det är ju de som vill ställa kraven hela tiden. Men deras krav har ingen annan kanal ut än till mig, berättar han.

    Jeanette Reiskog jobbar på SOS alarm. Ibland händer det att personen hon pratar med avlider på andra sidan linjen.

    - Jag kan ju bara hoppas att de kände nån viss tröst i samtalet med mig. Man har till och med fått ett gott skratt ibland ska du veta, berättar hon.

    Polisen Per, som egentligen heter något annat, stämmer träff med hotaktörer, män som förföljer eller trakasserar kvinnor. Genom samtal får han dem att hitta en egen vinning i att sluta.

    - Jag måste visa med kroppsspråket att jag inte är något hot. Röst och tonläge måste bjuda in till ett samtal. Vissa individer har ju löst alla sina konflikter med våld, eller verbala hot och kan gå nära en eller ta i en. Då får man inte gå, man måste sitta kvar, berättar Per.

    Lenas dotter växer upp i ett fosterhem. Kontakten har varit sporadisk genom åren. Men Lena vill inte vänta längre, hon vill berätta för dottern om varför det blev som det blev.

    - När man inte visste hur man skulle vara som mamma så var det ju inte lätt att vara det. Men jag var det ändå. Jag gjorde så gott jag kunde, säger Lena, som egentligen heter något annat.

    Gäster i programmet: Anna Kåver, psykolog, Christer Tessman, förhandlare hos polisen, Jeanette Reiskog, SOS Alarm, ”Per”, polis, ”Lena”, privatperson.

    Programledare är Clara Lowden.
    Producent Alice Lööf.
    Programmet är förinspelat.

    Hit kan du vända dig angående självmord eller om du mår dåligt:

    · Jourhavande medmänniska 08 702 16 80

    · Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatta på bris.se

    · Självmordslinjen tillgänglig via chatt och telefon 90 101

    · Hjälplinjen på telefon 0771-22 00 60

    · Riksförbundet SPES - SuicidPrevention och Efterlevandes Stöd, 020-18 18 00 kl 19-22 kvällstid

    · Vårdguiden 1177, ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård

    Här hittar du en lista på flera stödlinjer:

    https://mind.se/hitta-ratt-kontakt/jourer-och-linjer-om-du-behover-prata/

  • Sedan 50-talet har forskare och tänkare försökt att förklara vad wrestling egentligen är och vad det säger om oss människor. I Kropp & Själ använder vi oss av denna konstform som förklaringsmodell för dom svåra frågorna i livet: Vad är verkligt och varför delar vi upp världen i onda och goda?

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Professionell fribrottning mer känt som wrestling kan uppfattas som udda. Det är ett skådespel som går ut på att onda och goda karaktärer gör upp i en ringen. Till Sverige kom den här kulturen på 00-talet, då har den redan varit etablerad i stora delar av världen.

    Den franska författaren och litteraturforskaren, Roland Barthes, försökte tidigt förstå vad wrestling är. I sitt klassiska verk ”Mytologier" (Mythologies) från 1957 skriver han: wrestling should be looked at not as a scamming of the ignorant, but as spectacle; a mode of theatric performance for a willing, if bloodthirsty, audience.

    Vad säger denna konstform om oss människor? 

    Daniel Berg, forskare vid Stockholms universitet: "Wrestling finns för att visa oss att resten är på riktigt”.

    Gäster i programmet: Eva-Lotta Hultén, journalist och författare till boken "Resan från mörkrets hjärta: om ondskan och godhetens mekanismer", Daniel Berg, forskare i ekonomisk historia vid Stockholm Universitet och Chiraz "The Armenian Gold" Moberg, wrestlingkommentator.

    Programledare är Ninos Chamoun.
    Producent: Clara Lowden.
    Programmet bandat.

  • Vi kan inte undgå att höra dem, vi kan inte undgå att se dem och känna doften av dem. Våra grannar är ofta dem som kommer oss närmast utan att de är våra närmaste. En ofrivillig form av intimitet.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    När Kropp & Själs Clara Lowden flyttar till ett hyreshus börjar oväntade saker hända.

    Hyreskontraktet är fullt av regler gällande tapetsering, men det saknas information om hur relationen mellan oss grannar ska se ut. Vi bor här tillsammans och genom det är vi något för varandra - men vad?
    Vi grannar besitter kunskap om varandra, ljuden och lukterna som sipprar mellan väggarna bildar ett pussel. Bråken, skratten, gråten, den brända middagen.
    Vi ser varandra i alla stadier, i alla skepnader av oss själva. Nyklippta, nyskilda, uppklädda, ledsna och sjuka. Men exakt vad den andre vet om oss, exakt vad den andra hört, kan vi bara ana. I trappuppgången nickar vi och säger hej när vi går förbi. Som om vi hade tystnadsplikt. Vi är för nära varandra för att låtsas om varandra. För annars.. hur skulle det bli?
    En dag händer något i hyreshuset som tvingar grannarna att kliva över den osynliga gränsen.

    ”En särskild konstruktion av avstånd och närhet, av likgiltighet och engagemang”. Så beskriver den tyske filosofen Georg Simmel vad grannskap är.

    - Det han sätter ord på är verkligen något som är kärnan i grannskapet, nämligen ambivalens. Vi kan inte undgå våra grannar men det är samtidigt väldigt svårt att möta dem. Det säger litteraturforskaren Irina Hron som forskar om grannens roll i litteraturen.

    - Grannen är en sorts projektionsyta, en person som har nästan samma adress, nästan samma väg hem, men inte helt. Vi är nästan lika varandra, men ändå inte. Och det kan vara irriterande. För det berör vårt behov av det privata, vårt behov av singularitet. Vi vill vara individer, vi vill vara individuella men så finns det plötsligt människor omkring oss som har nästan exakt samma lägenhet, som har nästan exakt samma väg hem, menar Irina Hron.

    Gäster: Irina Hron, docent i tysk litteratur som forskar om litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet, Martin Dribe, professor i ekonomisk historia vid Ekonomihögskolan, Lunds universitet.

    Programledare Clara Lowden.
    Producent Stina Näslund.
    Programmet är förinspelat.

  • Grekland står på randen till ekonomiskt förfall. Krisen hotar att sprida sig till resten av Europa medan det högerextrema partiet Gyllene gryning snabbt växer sig starkare.

    Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

    År 2009 uppdagas att Greklands ekonomi håller på att haverera. EU går in med pengar men i gengäld kräver de sällan skådade åtstramningar.

    Samtidigt växer det högerextrema partiet Gyllene gryning sig allt starkare. Men ett mord på öppen gata får oanade konsekvenser för partiet. Partiledarens dotter, en rappare och en albansk journalist dras alla in i en eskalerande våldsspiral som förändrar deras liv för alltid.

    På bara några år blir Grekland ett land med massiv arbetslöshet, fattigdom och misär.

    Medverkande:

    George Papaconstantinou, f.d grekisk finansminister under åren 2009-2011 för partiet Pasok.
    Johan Norberg, författare och liberal debattör.
    Kajsa Ekis Ekman, journalist och vänsterdebattör.

    Costas Isihos, f.d grekisk vice säkerhetsminister under 2015 för partiet Syriza.
    Niko Ago, grävande journalist som granskat Gyllene gryning.

    Ourania Michaloliakos, dotter till Gyllene grynings partiledare.
    Petros Pondidi, rappare och hamnarbetare.

    En dokumentär av: Siri von Malmborg
    Producent: Clara Lowden
    Exekutiv producent: Jon Jordås
    År: 2019