Det Nya Podcasts

  • Norrland ska göra Sverige världsledande i grön teknik till klimatomställningen, men går det att kombinera med samebyarnas och lantbrukarnas behov? Hör hur grönt ställs mot grönt i Det Nya Norrland.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Den gröna industriella revolutionen ska ge massor av nya möjligheter för folk som bor i Norrland eller flyttar dit, och den ska göra Sverige världsledande i klimatomställningen. Men ska norra Sverige vara en plats för industrin – med gruvor, vattenkraft och skogsavverkning – eller ska man värna de traditionellt viktiga markerna för samerna?

    I det här avsnittet av dokumentärserien Det Nya Norrland får du höra hur Peter Larsson kryssar med sin samebys renar mellan vattenkraftstationer, vindkraftverk och kalhyggen. Dessutom träffar vi bonden Regina Berg som hittat sitt sätt att få lönsamhet - hon säljer sina varor direkt till konsumenterna via Rekoring.

    Rekoringen får jordbruket att gå runt

    På Regina Bergs gård i Kräkånger har man brutit ny mark i flera generationer. Hennes morföräldrar var tidiga med att testa andra grödor än potatis i marken och hennes föräldrar odlade Krav-märkt tidigt. Själv säljer Regina Berg direkt till kund, utan mellanhänder, via en en rekoring.

    Rekoringar är nätverk som startats och sköts av producenterna själva, utan någon central organisation. Förra året fanns det omkring 800 000 medlemmar i sammanlagt 220 rekoringar i Sverige, från Jokkmokk i norr till Trelleborg i söder.

    - Kunderna är väldigt medvetna och vill handla lokalt, säger Regina Berg.

    Därför hoppas Regina Berg att kunderna ska fortsätta att handla av henne, även i höst när priserna blir mycket högre på grund av alla ökade omkostnader för gården.

    Renarna kryssar mellan insatserna för miljön

    Vattenkraften i Norrland producerar redan mycket el, men de nya industrierna som byggs kräver mycket mer. Som ordförande i Maskaure sameby träffar Peter Larsson dem som vill använda marken till annat än renskötsel.

    - Bara i veckan har jag suttit med två bergtäkter, två vindkraftbolag och två skogsbolag. Och alla vill ju ha bara en liten bit av kakan. Allt det där gör att markerna minskar för varje dag, säger Peter Larsson.

    Vi följer med när renarna drivs längs Skellefte älv från kusten till inlandet i Arjeplogs kommun. Resan kompliceras av att renarna får kryssa mellan vattenkraftverk, järnväg och bilvägar och kala partier där skogsindustrin huggit ned maten för renarna. Det rekorddyra dieselpriset och rovdjuren i trakten hjälper inte heller till. Kommer nästa generation att kunna driva rennäringen vidare?

    - Det ska upp vindkraft nu på varenda bergstopp som finns. Det är väl det som är miljövänligt, vad jag förstår. Men för vår del är det förödande, säger Peter Larsson.

    Programmet gjordes 2022

    Reporter: Joseph Knevel

    Producent: Niklas Zachrisson

    Musik: Olle Sjöström

    Slutmix: Sven Nordström

  • En grön industriell revolution är här. Följ med Léa när hon flyttar 130 mil med sonen Adam för att arbeta på batterifabriken i Skellefteå.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Den gröna omställningen från fossilt bränsle till el kräver massor av bilbatterier. Léa Montin från Helsingborg är en av dem som ska sätta ihop batterierna på Northvolt-fabriken i Skellefteå. Där jobbar hon med snart 1000 kollegor från 70 olika länder. De flesta av dem är också nyinflyttade.

    För Léa är inte ensam om att röra sig norrut: de mest optimistiska beräkningarna säger att Norrland kommer att få 100 000 nya invånare de närmaste 15 åren.

    Med sig på resan har Léa sin 17-årige son Adam. Han lämnar sin första stora kärlek i Skåne för att resa 130 mil med brustet hjärta och landa i ett helt nytt sammanhang. Kvar i Sydsverige lämnar Léa utflugna barn och vänner.

    Glödhet bostadsmarknad i Skellefteå

    Alla nya arbetstillfällen har fått bostadsmarknaden i Skellefteå att rusa. Bostadsbristen i kombination med skyhög efterfrågan gör att en månadshyra kan kosta mellan 10’000 och 90’000 kronor för en lägenhet.

    Och även om Skellefteå ligger i framkant så är staden inte den enda där näringslivet blomstrar med hjälp av grön teknik. Det nya Norrland byggs också i Boden, där fossilfritt stål driver utvecklingen, och i Luleå, där en mineralfabrik ska utvinna sällsynta metaller som behövs till elmotorer och elgeneratorer.

    Är den gröna teknikboomen hållbar?

    Norrlands satsning på fossilfri och grön teknik ska ska göra Sverige världsledande i klimatomställningen. Men kommer dagens satsningar bli mer hållbara än de som byggde framtidslandet i Norrland för mindre än 100 år sedan?

    Under första halvan av 1900-talet lockade gruvorna, skogen och vattenkraften mängder av folk norrut. Sedan vände trenden och i slutet av 1960-talet var arbetsbristen så akut att folk fick betalt för att flytta söderut.

    I dokumentärserien Det Nya Norrland undersöker vi om den gröna industriella revolutionen kan undvika de problem med avbefolkning, utanförskap, fattigdom och miljöförstöring som uppstod förra gången Norrland lockade massor av arbetskraft norrut.

    I seriens första avsnitt kan du höra Chana Svensson som lämnade advokatkarriären i USA för kärleken i Luleå och började rekrytera fler till norrländska jobb. I det här avsnittet får du höra hur det går för Léa och Adam. Kommer de att vilja stanna i det nya Norrland?



    Programmet gjordes 2022

    Reporter: Joseph Knevel

    Producent: Niklas Zachrisson

    Musik: Olle Sjöström

    Slutmix: Sven Nordström

  • Toppadvokaten från USA satsar allt på en kommersiell arbetsförmedling i Luleå. Hör första avsnittet i dokumentärserien Det Nya Norrland.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    100 000 människor beräknas flytta till norra Norrland inom de närmsta 15 åren. Chana Svensson har redan tagit klivet och lämnat advokatkarriären i Washington för kärleken i Luleå. Nu ska hon rekrytera människorna som ska göra Sverige ledande i den globala klimatomställningen. Samtidigt kämpar hon med språket, bostadsbristen och frågan om Norrland verkligen är platsen där hon hör hemma.

    Tips
    • Läs mer om Chana Svenssons arbete i Dagens Industri.

    Om podden Det Nya Norrland 

    De Nya Norrland skildrar en pågående revolution i den svenska industrin.  Gröna batterier, fossilfritt stål och nya metallgruvor i norr ska göra Sverige världsledande i klimatkampen. Priset är mer än tusen miljarder kronor och stora ingrepp i naturen. Idag kallas regionen för Sveriges Silicon Valley där green tech frodas sida vid sida med billig fossilfri energi.  

    I podden möter du människorna bakom den gröna revolutionen. Techentreprenörerna som vill rädda världen med grön industri, hemvändarna som tagit över familjegården, aktivisterna som vill rädda naturen från “grön kolonialism” och drömmarna som söker ett nytt liv. Det Nya Norrland är ett unikt tidsdokument av människor vars öde satts i rullning av den globala klimatomställningen. 

    Svenska Arktis och den gröna industrin  

    Enligt FN:s klimatforskare måste de globala utsläppen halveras innan 2030 för att förhindra en klimatkatastrof. Fossilfria industrier och gröna jobb kan bli avgörande för klimatomställningen.  

    Norra Norrlands naturliga resurser fick näringslivet att blomstra redan för hundra år sedan, i en första industriell revolution. Då varnade kritikerna för förstörd natur och kultur i det som kallades “Sveriges Amerika”. Kommer det nya Norrlands gröna industri kunna undvika problemen med miljöförstöring, avbefolkning, utanförskap och fattigdom som uppstod då?

    Programmet gjordes 2022
    Reporter: Niklas Zachrisson, Joseph Knevel
    Producent: Niklas Zachrisson
    Musik: Olle Sjöström
    Slutmix: Sven Nordström