Katalys Podcasts

  • Röd och blå-podden nystartar som ett samarbete mellan Ohlininstitutet och Katalys.

    I detta sjätte avsnitt diskuteras identitetspolititik. Anderas är skeptisk men tycker också att högern stundom gör det för lätt för sig när den kritiserar identitetspolitiken. Niklas är mer positiv, men tycker också att vänstern borde bli bättre på klassisk omfördelningspolitik. Det refereras till queer-teori, Mick Jagger och Amanda Lindhs kontroversiella frisyr.

  • Magdalena Andersson menar att regeringens uttalanden om Turkiet som en demokrati och avståndstagandet från kurdiska organisationer är att gå utöver överenskommelsen med Turkiet. Och hon ser SD som ett problem i Nato-processen.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson intervjuas om Nato-processen, om vad Socialdemokraternas vill med kärnkraften och om vad hon vill göra under tiden i opposition.

    I veckan sade Turkiets president Erdoğan att Sverige inte ska förvänta sig Turkiets stöd med Nato-ansökan, efter att först en docka föreställande Erdoğan hängts upp och efter Rasmus Paludan brände koranen vid Turkiets ambassad i Stockholm i lördags. Det har också varit protester mot Sverige i delar av den muslimska världen och uppmaning om bojkott av svenska varor. Hur ser Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson på regeringens hantering av Nato-processen?

    – Jag vill ändå börja med att säga att vi är i ett väldigt väldigt allvarligt läge i Sverige, både med Turkiets reaktion och också med den uppmaning till bojkott som finns. Det är ju ett upptrissat stämningsläge just nu och många människor i Sverige är oroliga. Jag tycker det är viktigt att understryka det faktum att 28 av 30 Nato-länder har ratificerat vår Nato-ansökan, vi har säkerhetsförsäkringar från de stora Nato-länderna och det jobbade ju jag väldigt mycket med att säkerställa när jag var statsminister, säger Magdalena Andersson.

    Med det sagt, vad tycker du om hur regeringen har hanterat detta?

    – Jag tycker det är väldigt bra att regeringen har fortsatt att arbeta med den överenskommelse som vi slöt mellan Turkiet, Finland och Sverige som vi slöt på Nato-toppmötet i Madrid somras.

    – Men nu har vi ju en väldigt väldigt svår situation och det är inte oproblematiskt att vi har ett öppet ordkrig mellan regeringspartierna och Sverigedemokraterna som ju också sitter i det inre kabinettet. Och därför har jag också sagt i veckan att jag tycker att Ulf Kristersson verkligen ska fundera igenom om Sverigedemokraterna är rätt parti att luta sig mot i den här situationen. För mig är det inte uppenbart att Sverigedemokraterna den här veckan har agerat med Sveriges bästa framför ögonen, utan det har väl funnits en viss mått partitaktik i deras agerande.

    För ett år sedan när ni påbörjade Natoansökan var ju ni i ett läge där er samarbetspartner, Miljöpartiet, och Vänsterpartiet på er sida var emot Nato-anslutning, och det var också personer som viftade med PKK-flagga, är det någon skillnad mellan det och den nuvarande regeringens samarbete med Sverigedemokraterna?

    – Jag kan ju konstatera att vi i juni, med det regeringsunderlag som vi hade då ju nådde den stora framgången i Madrid med den här överenskommelsen som gjorde att vi nådde invitee-status.

    En del tycker att regeringen har varit för undfallande gentemot Turkiet, och inte stått upp för yttrandefriheten tillräckligt, tex när Ulf Kristersson fördömde dockprotesten och sa att den var ett sabotage mot Sveriges Nato-process. Tycker du att regeringen har böjt sig för mycket för Turkiet?

    – Det är en väldigt svår situation. Det är viktigt att vi har ett gott och nära samarbete med Turkiet i det här läget. Sen har ju regeringen gjort en del uttalanden utöver den överenskommelsen som vi slöt i Madrid, och det är ett val som den här regeringen har gjort som jag kan konstatera tyvärr inte haft den effekt som man skulle kunna önska.

    Vad tänker du på då?

    – Dels att Tobias Billström så tydligt sagt att Turkiet är en demokrati och också avståndstagande från turkiska organisationer. Sen har å andra sidan en av de fyra i det inre kabinettet sagt att Erdoğan är en muslimsk diktator, så att...

    Hur ser du på Turkiet då, är det en demokrati?

    – Turkiet är en demokrati på så sättet att man har allmänna val men det är också viktigt att det finns en fri opinionsbildning i en demokrati och där brister det ju i Turkiet, både med fängslade journalister men också oppositionspolitiker som sitter i fängelse.

    Vad är skillnaden mellan dina uttalanden om Turkiet och det som Ulf Kristersson har sagt?

    – Fast där har ju Tobias Billström på ett helt annat sätt liksom slagit fast att Turkiet är en demokrati medan jag har uttryckt mig på ett mer balanserat sätt, jag och den regering som jag ledde.

    Vad vill Socialdemokraterna med kärnkraften?

    Sveriges elebehov kommer att växa snabbare och mer än man har sagt tidigare - den bedömningen gjorde flera myndigheter före jul. Redan till 2035 kan vi behöva dubbelt så mycket el som idag, och ännu mer efter det. På Socialdemokraternas hemsida står det att det ska ske ”en successiv utfasning” av kärnkraften. Vill Socialdemokraterna bygga ut kärnkraften?

    – Det här är en konstruerad konflikt från högerpartierna. Vi Socialdemokrater sade ja till ny kärnkraft i Energiöverenskommelsen som gjordes 2016. De måste ju lämna valrörelsen bakom sig. Nu handlar det inte längre om att komma med förslag som ser snygga ut på Instagram. Nu behöver vi hantera att faktum att vi nu har höga elpriser och här behöver hela den europeiska energimarknaden göras om det förväntar jag mig att Ebba Busch nu tar tag i som ordförande i det rådet. Och vi måste bygga ut vindkraften.

    Bör man stödja kärnkraftsinvesteringar?

    – Det är ju det som är den stora frågan nu, ska vi gå in med skattebetalarnas pengar eller inte i en kärnkraftsutbyggnad? Här hade ju regeringen förslag på kreditgarantier och vi gick inte emot det i vårt budgetförslag. Det är det vi borde diskutera, hur kan vi långsiktigt trygga en stabil elförsörjning med stabila villkor som näringslivet efterfrågar, säger Magdalena Andersson.

    Växande klyftor under Socialdemokraternas tid vid makten

    Jämlikhet är en bärande idé för Socialdemokraterna. Men i decennier har klyftorna ökat i Sverige, och det skedde också under S:s senaste åtta år vid makten. I veckan visade SCB statistikmyndigheten att inkomstskillnaderna ökade rekordmycket 2021. Andelen i befolkningen med låg ekonomisk standard, omkring 15 procent, har ökat något, men framför allt är det dem som har bäst ställt som har fått det ännu bättre. I valanalysen från det fackliga idéinstitutet Katalys, sägs att socialdemokraterna intog en defensiv linje i fråga om skatter och fördelningspolitik för att inte skrämma bort borgerliga storstadsväljare. Håller Magdalena Andersson med?

    Gäst: Magdalena Andersson, partiledare för Socialdemokraterna
    Programledare: Cecilia Strömberg Wallin
    Kommentar: Fredrik Furtenbach, Ekots inrikespolitiska kommentator
    Producent: Maja Lagercrantz
    Tekniker: Jakob Lalér


  • 8 november. Sänkt reduktionsplikt, lägre skatt på drivmedel och borttagen klimatbonus. Kommer regeringens politik att bidra till minskade utsläpp? Ellen Gustafsson, Timbro, Kalle Sundin, Katalys och Mattias Svensson diskuterar klimatpolitik med Andreas Ericson.

  • Dagens tema är klass i Sverige och gäst är Daniel Suhonen, samhällsdebattör, författare och chef för tankesmedjan Katalys. Med utgångspunkt i boken ”Klass i Sverige”, som Suhonen skrivit tillsammans med en rad forskare, samtalar vi om vad klass betyder, vilka klasser som finns i Sverige och var de hör hemma ideologiskt. Vi pratar också om hur det kommer sig att Sverige gått från att vara världens mest jämlika land till att vara ett av de länder i världen med flest dollarmiljardärer per capita.


    Daniel Suhonens bok om klass: https://www.adlibris.com/se/bok/klass-i-sverige-ojamlikheten-makten-och-politiken-i-det-21a-arhundradet-9789179243487


    Facebook: Bildningskomplexet

    Instagram: Bildningskomplexet

    Twitter: @BenjaminElfors

    E-post: [email protected]

    Musikproduktion: Ivar Edding

    Omslag: Emma Westin/Matthew Sundin


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Ja vad för någonting kan möjligen tänkas komma upp i ljuset av verkligheten i det här sammanhanget...

    Man kan säga att det finns svenska bolag som har liknande avtal med väldigt många stater, så blir det förlust oavsett hur det blir...

    "Normalt tar liknande fall många år, säger Rikard Allvin, expert på handelsfrågor och författare till boken Frihandelns fångar till Flamman.
    Allvin är kritisk mot Sveriges hållning när det gäller investeringsskyddsavtal, och menar att Sverige är ett av de få länder som inkluderar skiljedomstol med Kina i sina avtal."

    – Det är inte så många länder som har med det med Kina. Problemet är att den här typen avtal begränsar statens möjlighet att förändra samhället i en annan politisk riktning. De cementerar en massa marknadsliberala principer. Det blir problematiskt i ljuset av klimatkrisen och klyftorna i samhället.

    Börje är ju för alltid fast i brygga och Ericsson fick ju närmast bli sökande av syndernas - läpparna - förlåtelse, vilket Stockholmsbyråkratin totalt överraskande nog inte alls var intresserat av och nu skall detta ges en optik - en bild som människor själva kan sätta ord på, bilden skall bli talande - den skall bli självklar.

    " Stämningen, som den 21 januari registrerats hos International Centre for Settlement of Investment Disputes, ICSID, uppmärksammades först av tankesmedjan Katalys som sedan tidningen ETC och SVT rapporterat om.
    Bakgrunden är att Post- och Telestyrelsen (PTS) med bistånd från bland annat Säpo hösten 2020 beslöt att utestänga Huawei från den svenska auktionen av nya generationen telekomnät, 5g. Orsaken var säkerhetsskäl eftersom det inte kan uteslutas att Huawei har kopplingar till den kinesiska staten.

    Huawei stämde då PTS men har förlorat i två rättsliga instanser.
    Nu går alltså Huawei vidare med sina tidigare hot om att stämma den svenska staten, eftersom bolaget anser att Sverige bryter mot det investeringsskyddsavtal landet har med Kina, avtal som regleras av ICSID.
    Huawei anser att de 5,2 miljarder kronorna är deras initiala förluster för 2021-2025 kopplat till beslutet, men att det bara är en bråkdel av de totala förluster som kommer drabba den kinesiska telekomjätten. Det slutgiltiga skadeståndskravet kan alltså komma att bli långt större än 5,2 miljarder kronor.

    ”Antagligen kan det vara närmare 30 miljarder, till och med 40 miljarder. De ska försöka kvantifiera det här senare, men det är en hejdlös massa pengar”, säger Rikard Allvin, expert på handelsfrågor, i en intervju med SVT.

    Men utgången av rättsprocessen vågar han inte spekulera i.
    ”Det är jättesvårt att bedöma. Det finns ingen rättspraxis i det här heller”, säger han till SVT.

    Redan för ett år sedan avslöjade Di att Huawei, i brev till flera svenska ministrar, hotade om att ta frågan till skiljedomstol, och att det handlar om åtminstone 5 miljarder kronor i tappade intäkter för den kinesiska telekomjätten som även bannlysts i flera andra västländer, framför allt USA. "

    #CarlNorberg #DeFria #RealNews

    De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning!

    Stöd oss:
    SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S)
    PATREON: https://patreon.com/defria_se

    HEMSIDA: https://defria.se
    FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se

  • Ja vad för någonting kan möjligen tänkas komma upp i ljuset av verkligheten i det här sammanhanget... Man kan säga att det finns svenska bolag som har liknande avtal med väldigt många stater, så blir det förlust oavsett hur det blir... "Normalt tar liknande fall många år, säger Rikard Allvin, expert på handelsfrågor och författare till boken Frihandelns fångar till Flamman. Allvin är kritisk mot Sveriges hållning när det gäller investeringsskyddsavtal, och menar att Sverige är ett av de få länder som inkluderar skiljedomstol med Kina i sina avtal." – Det är inte så många länder som har med det med Kina. Problemet är att den här typen avtal begränsar statens möjlighet att förändra samhället i en annan politisk riktning. De cementerar en massa marknadsliberala principer. Det blir problematiskt i ljuset av klimatkrisen och klyftorna i samhället. Börje är ju för alltid fast i brygga och Ericsson fick ju närmast bli sökande av syndernas - läpparna - förlåtelse, vilket Stockholmsbyråkratin totalt överraskande nog inte alls var intresserat av och nu skall detta ges en optik - en bild som människor själva kan sätta ord på, bilden skall bli talande - den skall bli självklar. " Stämningen, som den 21 januari registrerats hos International Centre for Settlement of Investment Disputes, ICSID, uppmärksammades först av tankesmedjan Katalys som sedan tidningen ETC och SVT rapporterat om. Bakgrunden är att Post- och Telestyrelsen (PTS) med bistånd från bland annat Säpo hösten 2020 beslöt att utestänga Huawei från den svenska auktionen av nya generationen telekomnät, 5g. Orsaken var säkerhetsskäl eftersom det inte kan uteslutas att Huawei har kopplingar till den kinesiska staten. Huawei stämde då PTS men har förlorat i två rättsliga instanser. Nu går alltså Huawei vidare med sina tidigare hot om att stämma den svenska staten, eftersom bolaget anser att Sverige bryter mot det investeringsskyddsavtal landet har med Kina, avtal som regleras av ICSID. Huawei anser att de 5,2 miljarder kronorna är deras initiala förluster för 2021-2025 kopplat till beslutet, men att det bara är en bråkdel av de totala förluster som kommer drabba den kinesiska telekomjätten. Det slutgiltiga skadeståndskravet kan alltså komma att bli långt större än 5,2 miljarder kronor. ”Antagligen kan det vara närmare 30 miljarder, till och med 40 miljarder. De ska försöka kvantifiera det här senare, men det är en hejdlös massa pengar”, säger Rikard Allvin, expert på handelsfrågor, i en intervju med SVT. Men utgången av rättsprocessen vågar han inte spekulera i. ”Det är jättesvårt att bedöma. Det finns ingen rättspraxis i det här heller”, säger han till SVT. Redan för ett år sedan avslöjade Di att Huawei, i brev till flera svenska ministrar, hotade om att ta frågan till skiljedomstol, och att det handlar om åtminstone 5 miljarder kronor i tappade intäkter för den kinesiska telekomjätten som även bannlysts i flera andra västländer, framför allt USA. " #CarlNorberg #DeFria #RealNews De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning! Stöd oss: SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S) PATREON: https://patreon.com/defria_se HEMSIDA: https://defria.se FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se

  • Visste du att det som kallas flyktingkrisen 2015 i själva verket innebar ett ekonomiskt plus för Sverige? I boken Migrationsmyten (Leopard förlag) reder professor Peo Hansen ut varför.


    De neo-klassiska nationalekonomerna – inklusive finansministern – har fel, konstaterar Peo Hansen: Ett hushåll behöver anpassa utgifterna efter inkomsterna – men för staten är situationen omvänd. Staten behöver spendera för att kunna ta in skatt. Statens budget kan därför utgå från medborgarnas behov och det gäller inte bara mottagandet av människor som söker skydd, det gäller vården, skolorna, polisen och mycket mer.


    Panelsamtal där Peo Hansen samtalar med Enna Gerin, biträdande chef för Katalys om vilka slutsatser vi kan dra av modern penningteori.


    Moderator: Rebecka Bohlin, chefredaktör för ETC nyhetsmagasin.

    Föredrar du att titta på samtalet kan du göra det här.

  • Daniel Suhonen, debattör och författare gästar Victoria och Kristian i detta avsnitt. Hur var det att växa upp i Västertorp med en svensk mamma och en finsk pappa? Vad blev startskottet för hans politiska karriär och varför pratar han sällan offentligt om sin finska bakgrund? Det blir självklart även prat om bastu!

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Daniel Suhonen (född 1979) är debattör, författare och chef för fackliga tankesmedjan Katalys. Han är även känd som krönikor i bland annat i Aftonbladet. Under 2011 var han informell talskrivare åt Håkan Juholt under dennes tid som socialdemokratisk partiledare.

  • Vi träffar Daniel Suhonen från tankesmedjan Katalys och reformisterna. Vi pratar om hur vi gör omställningen trygg när många upplever att dagens system enbart gynnar några få, dessutom på planetens bekostnad. Suhonen talar om att tro på politiken, att våga fatta beslut om systemförändring. Han pekar på klimatnyttan i att beskatta de rikaste, och att stöd för omställningen enbart finns om den är rättvis.

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Knarkhandeln växte och bilarna brann, sedan lämnade han miljonprogrammet. ”I vissa områden i Sverige har vi i dag en failed state. Det är jävligt allvarligt”, säger Daniel Suhonen, chef på tankesmedjan Katalys. Sofie Löwenmark, Doku, beskriver förslumningen av Göteborg. Johan Hakelius gör en färganalys av Miljöpartiet. Programledare: Nina Solomin

  • Ekots inrikespolitiske kommentator Fredrik Furtenbach, Benjamin Dousa, vd på Timbro och Daniel Suhonen, chef för den fackliga tankesmedjan Katalys, kommenterar partiledardebatten i SVT:s Agenda.

    Programledare: Katherine Zimmerman

    Producent: Peter Bjurbo

    Tekniker: Jari Hänninen

  • Den här gången blev Stefan Löfven överraskningarnas man. Blir det Magdalena Andersson som efterträder honom? Och vad gäller kärnkraftens framtid – är regeringens avfallsbeslut att hjälpa eller stjälpa. Vad innebär den omtalade Brå-rapporten? Veckopanelen är den här veckan en podd som görs live med publik, som ett inslag i Stockholms bokhelg. Med klassiska trion Maria Wetterstrand, vd för Millton i Bryssel, Henrik Jönsson, libertariansk entreprenör och Daniel Suhonen, chef för fackliga tankesmedjan Katalys.

  • Pensionsoron fortsätter växa. I stället för att drömma om vad vi ska göra när vi går i pension, så växer klumpen av oro i magen över hur vi ska klara oss. Det sägs ofta att det ska löna sig att arbeta, men snart är vi fattigpensionärer allihop.

    Det här är en poddversion av samtalet som hölls den 11 maj, 2021 och som handlade om hur ett nytt pensionssystem skulle kunna se ut. Ett som tar hänsyn till att arbetare behöver gå i pension tidigare, eftersom kroppen inte orkar lika länge som en tjänstemans.

    Tillsammans med Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar kommer Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads, och Lisa Gemmel, utredare på Katalys, prata om vad som är orättvist i det nuvarande pensionssystemet och hur vi kan bygga ett nytt. Moderator är Anna Herdy.

    Vill du hellre titta på samtalet? https://youtu.be/pLJHi6w9fRg

    Skriv gärna under Byggnads upprop om trygg pension! https://www.knegarpension.se/

    Läs mer om Vänsterpartiets politik för bättre pensioner här: https://www.vansterpartiet.se/politik/pension/

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få information om fler sådana här program och samtal: https://www.vansterpartiet.se/prenumerera-pa-vansterpartiets-nyhetsbrev/


  • Socialdemokraterna krisar, väljarna sviker och i helgen hade de kongress. Varför befinner sig socialdemokratin i kris, hur gick snacket på kongressen och vad behöver de göra? Kjell Östberg, professor i historia, Enna Gerin, utredare på tankesmedjan Katalys, och Åsa Linderborg, Aftonbladets kulturchef som doktorerat på socialdemokraternas historieskrivning, pratar om detta med programledaren Cecilia Djurberg.Producent & programledare: Cecilia DjurbergMusik: Jens Peterson Berger