Maria Askerfjord Sundeby Podcasts
-
Idag överlät Världskulturmuseerna formellt äganderätten för en samling samiska föremål till museet Ájtte och danska skådespelare i upprop för ökad mångfald.
Producent: Minna Grönfors
Programledare: Maria Askerfjord Sundeby
-
Världens största konsertarrangör och biljettplattform svävar nu i ovisshet om sin framtid och metalbandet Pantera stoppas från flera spelningar efter anklagelser om rasism.
Producent: Lina Kalmteg
Programledare: Maria Askerfjord Sundeby
-
Idag presenterades även vilka filmer som tävlar på filmfestivalen i Berlin och vilka filmer som är nominerade till Razzie Awards.
Producent: Lina Kalmteg
Programledare: Maria Askerfjord Sundeby
-
Intervju med kulturministern Parisa Liljestrand om framtiden för operahuset i Stockholm och rekordstort intresse för miljövänliga gamla möbler.
Producent: Anton Bennebrant
Programledare: Maria Askerfjord Sundeby
-
Den italienska filmstjärnan Gina Lollobrigida har avlidit och Bamsetidningen fyller 50 år.
Producent: Minna Grönfors
Programledare: Maria Askerfjord Sundeby
-
Förra året tog sig ingen svensk film in på tio-i-topplistan hos de stora biograferna och så recenserar vi den franska filmen "Rodeo".
Producent: Lina Kalmteg
Programledare: Maria Askerfjord Sundeby
-
Malmö Stadsteaters stora scen Hipp har fått en rejäl upputsning och vår USA-korrespondent berättar om Golden Globe-galan.
Producent: Nils Lindström
Programledare: Maria Askerfjord Sundeby
-
En stekhet sensommardag på Louisianas litteraturfestival i Danmark träffade Lundströms Bokradio Linn Ullman för att samtala om hennes nya bok. (Sändes första gången 15 oktober 2022.)
"Flicka, 1983" är den andra delen i en tänkt trilogi med självbiografisk bakgrund. Romanen "De oroliga" skildrade föräldrarna medan den nya boken har två plan: Ett som utspelar sig 1983 när flickan är sexton och ett som utspelar sig 2019 när författaren är drygt femtio.
"Det som händer både 1983 och 2019 – alltså flickan och den vuxna kvinnan - det är att båda går vilse", säger Linn Ullmann i Lundströms Bokradio "De far vilse i sinnets och hjärnans irrgångar. Både fysiskt och själsligen.
I romanen är det vinter 1983 när en 16-åring flicka följer med en fotograf till Paris, för att han ska ta en bild av henne. En händelse som kommer att påverka hennes liv. När hon som vuxen 2019 går in i en depression kommer händelsen tillbaka i minnet. Flickan i boken är en blandning av fiktion och Linn Ullmanns egen bakgrund.
"Jag kallar henne Skuggsystern, det är ett du i boken som nog representerar både ångesten, minnet och glömskan och allting. Jag behövde den här dialogen med skuggsystern, det här duet."
Skriv till oss! [email protected]
Programledare: Marie Lundström
Redaktion: Maria Askerfjord Sundeby och Daniel Sjölin -
Lundströms Bokradio jubilerar! Vi dukar upp på tu man hand med Leif GW Persson som kommer och bokcirklar om Fritiof Nilsson Piratens "Bock i örtagård". (Sändes första gången 3 september 2022).
Lundströms Bokradio firar 10 år, men bjuder bara in en enda gäst för att prata om en enda bok. Låter det lågmält? Nja, nu är det inte vilken gäst som helst. Av alla avsnitt genom åren är "En rolig halvtimme med Leif GW Persson" från 2015 vårt mest efterfrågade. Kanske för att intervjun blev i knasigaste laget? Så knasig att den inte sändes, utan bara har funnits att lyssna på här på SR Play. Marie Lundström passar nu på att fråga Leif GW Persson om han minns vad som hände...
Och inte blir det heller ett särskilt lågmält kalas i den litteratur som veckans gäst tar sig an tillsammans med Marie Lundström. Den pass 30 sidor långa öppningen av Fritiof Nilsson Piratens "Bock i örtagård" skildrar ett frosseri på Hotell Horn i Malmö som gått till litteraturhistorien. Men hur står sig resten av boken, och hur står sig Piratens böcker idag, femtio år efter författarens död?
Skriv till oss! [email protected]
Programledare: Marie Lundström
Redaktion: Maria Askerfjord Sundeby och Daniel Sjölin (producent)
-
Vi blickar även tillbaka på barn och ungdomsboksåret 2022.
Producent: Tove Lindell
Programledare: Maria Askerfjord Sundeby
-
New York Times har identifierat 339 kulturplatseri Ukraina som fått "betydande skador" under kriget och "Words" med Alesso och Zara Larsson är 2022-års mest spelade låt i P3.
Producent: Minna Grönfors
Programledare: Maria Askerfjord Sundeby
-
Välkomna till säsongens sista Lundströms! Man är ju faktiskt fri att fira året som gått redan nu och lite hur man vill. Vad var det som då hände här i studion under 2022?
Tillsammans med Lundströms Bokradios producent Daniel Sjölin, summerar Marie Lundström bokåret som gått med utvalda klipp ur samtal och intervjuer.
Redan i början av året kom en bok som Marie hade mycket svårt att släppa ifrån sig, varpå författaren bjöds in till studion.
"Det visste vi inte då", säger Daniel Sjölin. "Men innan året var slut skulle Ia Genberg hålla tacktal på Konserthuset i Stockholm inför Augustprispubliken när hennes roman "Detaljerna" fick priset som årets skönlitterära bok."
Under våren skickade också lyssnarna in sina favoritkärleksdikter och så bokcirklade Mark Levengood och Lotta Olsson om Enid Blytons "Fem på rymmarstråt". Fem-böckerna firade nämligen 80 år.
"De har varit lika stenhårt kritiserade som de samtidigt varit älskade", säger Marie Lundström. "Min egen favorit i Fem-gänget var alltid hunden Timmy..."
Hösten rymde både bokmässan i Göteborg och årets Nobelpris i litteratur. Direkt efter tillkännagivandet klockan ett i Börssalen i Stockholm, sattes författarna Balsam Karam och Jesper Högström att sträckläsa "Omständigheter" av den nykläckta pristagaren Annie Ernaux. Sedan gick de rätt in studion och bokcirklade tillsammans med Marie Lundström.
"Det var ett experiment", säger Daniel Sjölin. "Det är inte alltid så lätt att tala om en bok man just har tryckt i sig, men det gick ju bra!"
Vilken bok från året med Lundströms passar då allra bäst till glögg och barr? Ja, i år är svaret enkelt: Norska Ingvild Rishøis "Stargate"!
Det är en berättelse om två flickor och deras pappa som dricker så pass mycket att flickorna får ta över hans jobb som julgransförsäljare. Här skildras både utsatthet men också mänsklig godhet.
"Nog märks det att Ingvild Rishöi har Astrid Lindgren som förebild", säger Marie Lundström.
Tack alla ni som lyssnar!
God jul och gott nytt år.
Skriv till oss! [email protected]
Programledare: Marie Lundström
Redaktion: Maria Askerfjord Sundeby, Andreas Magnell och Daniel Sjölin -
Det handlar även om sociala mediers roll i kriget i Ukraina och i det vi kallar för kulturredaktionens julkanon hör ni om tv-programmet "God Jul, Snobben".
Producent: Minna Grönfors
Programledare: Maria Askerfjord Sundeby
- Mostrar mais