Episódios

 • Het Westen trekt geen duidelijke rode lijn tegen Rusland en China. Dat vindt voormalig MIVD-directeur Pieter Cobelens. Zo vindt hij dat de NAVO best een vloot in de Zwarte Zee kan leggen en moeten we meteen het Groningse gas gebruiken om van het Russische gas af te komen. 'Maak alle Groningers miljonair morgen', aldus Cobelens. Hij is te gast.

  Luister ook | 'De EU heeft zich veel te afzijdig gehouden op de Balkan'

  Europese minister van Financiën

  Als het aan econoom Sweder van Wijnbergen ligt moet Europa een Europese minister van Financiën krijgen. Monetair regelt de ECB alles in Europa, maar fiscaal doen alle landen iets voor zichzelf vindt Van Wijnbergen, die in het verleden secretaris-generaal was op het ministerie van Economische Zaken. Ook is hij uitermate kritisch op minister Kaag.

  Luister ook | 'We hebben een Europese minister van Financiën nodig'

  Europa Update | 'German Angst' door energiecrisis

  Politici zouden nu van hun vakantie willen genieten, maar dat wil niet goed lukken. Ze hebben hun handen vol aan de energiecrisis. In Duitsland zorgt die voor angst, want de industrie moet flink energie besparen. In Berlijn merken zelfs de musea dat, ziet Europa-verslaggever Geert Jan Hahn.

  Luister ook | #140 Weer ouderwets Trump o'clock

  Postma in Amerika | Trumps bondgenoten vs de FBI

  Na de inval van de FBI bij Trump in Mar-a-Lago kwam er een storm aan kritiek los van Trumps bondgenoten. Trump zelf denkt dat de FBI met eventueel bewijs tegen hem kan hebben geknoeid. Je hoort Amerika-correspondent Jan Postma.

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Satellietfoto’s van een Russische luchtmachtbasis op de Krim laten zien dat er een enorme aanval is geweest. De Russen zeggen dat er een explosie is geweest in het munitiedepot, en de Oekraïners zeggen dat het partizanen zijn geweest, die van binnenuit een aanval hebben geplaatst. Hoe dan ook, de Oekraïners zijn erg blij met deze actie, want er zijn zeven gevechtsvliegtuigen verwoest.

  Vandaag staan twee bijeenkomsten op de rol. De eerste is een bijeenkomst van de veiligheidsraden, aangevraagd door Rusland. De verwachting is dat daar geen resolutie of beslissing uit zal komen, want daar zullen verschillende landen een veto over uitspreken. De tweede bijeenkomst is een conferentie in Kopenhagen, geïnitieerd door Denemarken en Groot Brittannië, waar alle ministers van defensie bijeen komen. Doel van de conferentie is tweeledig: hoe ziet de middellange termijnhulp vanuit de EU aan Oekraïne eruit, en wat is het effect van onze hulp op de eigen voorraden van wapens? Komt onze eigen defensie mogelijk in gevaar?

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Estão a faltar episódios?

  Clique aqui para atualizar o feed.

 • Het graanschip dat vanuit Odessa onderweg was naar Tripoli, Libanon, zou voor de kust van Turkije stil liggen. De Oekraïense ambassade in Libanon zegt de lading niet meer te willen, want ze zijn vijf maanden te laat. Het verhaal zou nu zijn dat men op zoek moet naar een nieuwe koper, zo vermelden onbevestigde bronnen.

  En er wordt nog steeds geschoten in de buurt van de kerncentrale. Het Institute for the Study of War zou hebben gezegd dat een Russische nucleaire dreiging kan worden gezien als een afleidingsmanoeuvre voor het plaatsen van mijnen om Oekraïense troepen op te kunnen blazen. Ook dit bericht is niet bevestigd.

  In Cherson worden nieuwe raketaanvallen door Oekraïne gemeld. De Russen trekken echter niet weg, ze sturen zelfs versterking. Oekraïne is er langzaam terrein aan het winnen. Ze willen zomin mogelijk burgerslachtoffers maken en gaan daarom behoedzaam te werk.

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Servië en Kosovo ruziën over kentekenplaten en in Bosnië is het al langer onrustig. Maar de EU heeft zijn vizier gericht op Oekraïne. PvdA-Europarlementariër Thijs Reuten vindt dat de EU zich veel te afzijdig heeft gehouden op de Westelijke Balkan. Hij is te gast, samen met Europa-verslaggever Geert Jan Hahn, die de conflicten duidt.

  Luister ook | 'Von der Leyen heeft enorm naïef gehandeld in Oekraïne'

  Hoe Erdogan Turkije laat laveren tussen oost en west

  De Turkse president Erdogan kreeg het voor elkaar: er komt weer graan vanuit Oekraïne de wereld in. Tegelijkertijd spreekt hij deze week ook met Poetin in Sotsji. Daarmee heeft Erdogan een bijzondere positie voor zijn land verworven. Het is het enige NAVO-lid dat nog in gesprek gaat met alle partijen in de oorlog. In zijn eigen land gaat het ondertussen vooral economisch bar slecht. Te gast is Turkije-correspondent Joost Lagendijk.

  Lees ook | Spanning tussen Servië en Kosovo loopt verder op

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • China was tot nu toe neutraal in deze oorlog. Ze kiezen geen kant, behalve dan een principiële: we zijn bondgenoot van Rusland en we steunen ze. President Zelenski hoopt dat China neutraal blijft, en heeft Xi Jinping gevraagd om hulp.

  De Russen hebben de grootste kerncentrale van Europa bezet, en van daaruit wordt nu geschoten. Mocht Oekraïne terug gaan schieten, dan kan dat grote gevolgen hebben en staat Oekraïne er slecht op. Het Internationaal Atoomenergieagentschap spreekt zorgen uit.

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Doet ze het wel, of doet ze het niet? Volgens aanhoudende geruchten zou Nancy Pelosi op bezoek gaan in Taiwan. De spanningen lopen op, en er wordt volop gespeculeerd over reacties vanuit China.

  Het eerste schip met graan is onderweg vanuit Oekraïne. Het vaart langzaam, want ondanks dat de mijnen langs de route zouden zijn geruimd is voorzichtigheid geboden.

  Vanuit het oorlogsfront komen wisselende berichten. De Russen zeggen bezig te zijn met een opmars, maar echt veroveren wil nog niet lukken. Oekraïne is vooral bezig met de herovering van Cherson.

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Het Westen blijft Oekraïne volop steunen met wapens voor het land en sancties tegen Rusland. Een goede zaak volgens oud-minister van defensie Eimert van Middelkoop. Toch is hij kritisch op Europese Commissievoorzitter Von der Leyen vanwege het kandidaat-lidmaatschap van de EU voor Oekraïne. 'Ik vind dat Von der Leyen daar enorm naïef in heeft gehandeld.'

  Luister ook | 'Europa moet zich voorbereiden op situatie zonder Russisch gas'

  Floris Akkerman vanuit Oekraïne

  De strijd richt zich op dit moment met name rond de stad Cherson in het zuiden van het land. Britse inlichtingendiensten claimen dat Oekraïne de stad heeft afgesloten van Russische troepen en het land denkt zelf dat de stad in september heroverd kan zijn. Oost-Europa-verslaggever en co-host van de Perestrojkast Floris Akkerman was bij het front en vertelt vanuit Oekraïne over wat hij daar ziet.

  Lees ook | Oekraïne bereidt strijd Cherson voor

  Europa Update | Macron schaamt zich voor Bin Salman

  De Franse president Macron is net terug van een tour door Afrika, waar hij met name boos was op de landen die geen partij kiezen voor het Westen in de oorlog in Oekraïne. Ondertussen ontvangt hij met enige gêne de Saoedische kroonprins Mohamed Bin Salman. Je hoort Europa-correspondent Stefan de Vries.

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Het is dag 155 van de oorlog. De Russen hebben na weken van langzaam voortbewegen een belangrijk nieuw strategisch punt ingenomen: een Oekraïense kolencentrale in de buurt van Donetsk, in het Donbas gebied. De Oekraïners zien het als een kleine tegenslag, en zijn vooral bezig met de ontwikkelingen aan het front.

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • De maximale capaciteit van Nord Stream 1, de gasleiding die Russisch gas via Oekraïne naar Duitsland vervoert, wordt teruggeschroefd. Gazprom zegt dat dit noodzakelijk is vanwege onderhoud aan de leiding. Als gevolg hiervan schiet de gasprijs omhoog, en er wordt gesproken over ‘gaschantage’. Moet Duitsland gaan investeren in kernenergie als alternatief?

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Er stroomt dan wel weer gas door Nord Stream 1 naar Europa. Toch moet Europa zich voorbereiden op een situatie waarin we het zonder Russisch gas moeten doen. Dat vindt Esther de Lange, Europarlementariër voor het CDA en klimaatwoordvoerder namens de EVP-fractie. In gesprek met Bernard Hammelburg gaat ze in op de vraag hoe Europa zijn ambitieuze klimaatdoelen nog kan halen.

  Luister ook | 'Meer retoriek dan militaire successen voor Zelensky'

  De situatie op de olie- en gasmarkt

  Europa haalt voor nu even opgelucht adem nu er weer gas vanuit Rusland naar Europa stroomt. Toch is het nog maar de vraag hoe lang dat nog duurt. Tegelijkertijd kan het Westen niet rekenen op extra olie uit Saoedi-Arabië. Met energiedeskundige Lucia van Geuns van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies maken we de balans op van de huidige energiemarkt. Europa-verslaggever Geert Jan Hahn gaat in op de reacties uit Brussel over het heropenen van Nord Stream 1.

  Luister ook | #135: Edi Rama (premier Albanië)

  Postma in Amerika | Nikki Haley for president?

  President Biden krijgt veel kritiek te verduren, onder meer op zijn beleid richting Iran. Biden heeft de deur voor een nieuwe Iran-deal nog niet dichtgegooid. Nikki Haley - Trumps voormalige ambassadeur bij de Verenigde Naties - beloofde dat de volgende president een eventuele deal zou verscheuren. Ze hintte daarbij op dat zij die president zal zijn. Je hoort Amerika-correspondent Jan Postma.

  Luister ook | Amerika Podcast

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Vandaag loopt de deadline af voor het onderhoud van Nord Stream 1. Ondertussen verlicht de EU voor het eerst sancties tegen Rusland.

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Terwijl de strijd in de Donbas doorgaat, ontmoet de Turkse president Erdogan Vladimir Poetin vandaag in Teheran. Daar spreken ze onder meer over de export van graan uit Oekraïne. En gisteren kondigde Ursula von der Leyen aan dat de EU meer gas uit Azerbaijan wil halen, als alternatief voor gas uit Rusland.

  Dat en meer bespreken we met Geert Jan Hahn en Bernard Hammelburg, die alles rondom de oorlog in Oekraïne voor ons volgen.

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Oekraïne probeert de havenstad Cherson te heroveren op de Russen. Maar Ruslandkenner Hubert Smeets denkt dat dit vooralsnog vooral retoriek betreft. In Rusland zelf wordt ondertussen niet naar de oorlog zelf gekeken, maar naar hoe 'zwak' de Westerse leiders zijn als gevolg van hun verzet tegen Rusland. Daarover hoor je Europa-verslaggever Geert Jan Hahn.

  Luister ook | 'Ook Ierland beweegt richting NAVO-lidmaatschap'

  Het Midden-Oosten doet er weer toe

  We waren het door de oorlog in Oekraïne even vergeten, maar het Midden-Oosten is terug van weggeweest. Poetin en Erdogan gaan elkaar ontmoeten in Iran. En president Biden is in Israël en reist daarna door naar Saoedi-Arabië. Te gast is buitenlandcommentator Paul Brill.

  Lees ook | VS en Israël bezweren te voorkomen dat Iran nucleair wapen krijgt

  Postma in Amerika | de coup van Bolton

  John Bolton, de voormalig veiligheidsadviseur van president Trump, bekende in het CNN-programma van Jake Tapper per ongeluk dat hij ooit betrokken was bij een coup. Maar bij welke wilde hij niet zeggen. Tegelijk spendeert Fox News aandacht aan de Nederlandse boerenprotesten. Je hoort het van Amerika-correspondent Jan Postma.

  Luister ook | Amerika Podcast

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • De oorlogseconomie in Rusland hapert. Tekorten zorgen ervoor dat het land in de oorlog in Oekraïne terug moet grijpen op oud materieel, zegt Bart Groothuis, Europarlementariër namens de VVD. Maar ook de defensie-industrie in Europa heeft volgens Groothuis flinke aandacht nodig. Verder hebben Finland en Zweden officieel getekend voor NAVO-lidmaatschap, wat betekent dat er nog maar een paar Europese landen niet bij de NAVO horen. En zelfs Ierland beweegt voorzichtig naar NAVO-lidmaatschap, ziet Groothuis.

  Luister ook | Oud-minister Rosenthal: 'Neem onderhandelingen met Turkije serieus'

  Poetin blijft populair

  Als je de peilingen mag geloven, is Poetin in eigen land zo ongeveer even populair als Kim Jong-Un in Noord-Korea. Poetin claimt dat hij de provincie Loegansk heeft ‘bevrijd’, en ondertussen gaat het leven in Moskou gewoon door. Is er nog iets over van de oppositie in Rusland? Hierover Laura Starink, journalist en verbonden aan Raam op Rusland.

  Kantelpunten in Europa

  Europa-verslaggever Geert Jan Hahn ziet verschillende kantelpunten in de oorlog in Oekraïne. Het gaat deze week op het internationale podium niet alleen over wapenleveranties, of wanneer Poetin er een keer mee ophoudt. Maar er is ook een voedselcrisis, er wordt gesproken over de wederopbouw van Oekraïne, en donderdag 14 juli is er een grote bijenkomst in Den Haag, over een Oekraïne-tribunaal.

  Luister ook | #70 Europees transport is geopolitiek

  Postma in Amerika | Independence day

  Publieke radiozender NPR breekt met een jarenlange traditie. Voor het eerst in 33 jaar wordt de onafhankelijkheidsverklaring daar niet voorgelezen. Dit jaar besloot NPR het anders aan te pakken. Amerika-correspondent Jan Postma luisterde er goed naar.

  Luister ook | #134 Trumps razernij

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Met de deal over Finland en Zweden op de NAVO-top heeft Turkije laten zien dat het een 'loyale partner' van het Westen is, dat vindt oud-minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal. Door de dwarsverbanden tussen NAVO en EU en de mogelijkheid dat Amerika een andere politieke koers gaat varen, denkt Rosenthal dat Europese landen niet moeten schromen om meer met Turkije samen te werken. Europa-verslaggever Geert Jan Hahn duidt de overeenkomsten en verschillen tussen NAVO en EU.

  Luister ook | Jaap de Hoop Scheffer: 'Niet realistisch dat Oekraïne één geheel blijft'

  Hongkong is 25 jaar Chinees

  Hongkong beleeft bijzondere dagen. De speciale bestuurlijke regio van China krijgt een nieuwe leider en er wordt stilgestaan bij de overdracht van Hongkong door het Verenigd Koninkrijk aan China precies 25 jaar geleden. President Xi Jinping zal daarbij aanwezig zijn, en dat is opvallend aangezien hij alleen bij de Olympische Spelen in het openbaar kwam. Te gast is oud-CDA-Kamerlid Kathleen Ferrier die in Hongkong heeft gewoond.

  Luister ook | #69: NAVO-staren in Madrid - live vanaf de Top

  Postma in Amerika | Conservatieve media verdeeld over Trump

  Amerika stond deze week met zijn oren te klapperen bij de laatste hoorzitting van de 6 januari-commissie. Cassidy Hutchinson, de voormalige rechterhand van Trumps stafchef, deed uit de doeken wat Trump deed rond de bestorming van het Capitool. Amerika-correspondent Jan Postma zag hoe conservatieve media verdeeld reageerden.

  Luister ook | Amerika Podcast

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Het Westen moet pal voor de rechten van Oekraïne blijven staan in de oorlog daar. Maar het is 'niet realistisch' dat De Donbas en De Krim voor Oekraïne behouden zullen blijven. Dat zegt Jaap de Hoop Scheffer, voormalig secretaris-generaal van de NAVO in BNR De Wereld. De Hoop Scheffer schaart zich daarmee achter de woorden van de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger.

  Luister ook | Oud-minister Knapen: 'EU moet totaal hervormen voor lidmaatschap Oekraïne'

  Oekraïne en de EU

  De regeringsleiders van de EU-lidstaten buigen zich over een kandidaat-lidmaatschap van Oekraïne en Moldavië. Al ziet het er naar uit dat de regeringsleiders het advies van commissievoorzitter Von der Leyen over Oekraïne overnemen. Of het alleen echt zo ver gaat komen bespreekt Bernard Hammelburg met Kati Piri, PvdA-Tweede Kamerlid en voormalig Europarlementariër.

  Luister ook | #132 Bullshit en crazy stuff

  Postma in Amerika | Ruzie binnen Democraten dreigt

  President Biden wil de accijnzen op brandstof tijdelijk verlagen in de strijd tegen de inflatie. Maar nu dreigt hij ruzie te krijgen binnen zijn eigen partij. Ondertussen gaat de 6 januari-commissie door met de verhoren over de bestorming van het Capitool van vorig jaar. Je hoort Amerika-correspondent Jan Postma.

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Ben Knapen - tot 10 januari van dit jaar nog minister van Buitenlandse Zaken - vindt dat Europa empathie moet tonen richting Oekraïne wat betreft het kandidaat-lidmaatschap voor de EU. Maar voor Oekraïne daadwerkelijk lid kan worden moet er nog heel wat gebeuren, ook bij de EU. 'De EU kan dit helemaal niet aan. De EU moet totaal hervormd worden voor het zover is.' Knapen is te gast en Europa-verslaggever Geert Jan Hahn neemt de overwegingen door.

  Luister ook | Han ten Broeke: 'Oneens met kritiek op Merkel'

  Mogelijk eindspel in de oorlog

  De oorlog in Oekraïne duurt nu al bijna 4 maanden en hij is nog lang niet afgelopen. Daar zijn defensie-experts het wel over eens. Toch kijken analisten nu al naar het mogelijke eindspel in deze oorlog. We nemen de scenario’s door met Peter Wijninga, defensiespecialist van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies.

  Luister ook | Amerika Podcast

  Postma in Amerika | Musk gaat voor DeSantis

  Elon Musk lijkt erg pro-Trump te zijn, maar op Twitter 'endorsed' hij nu een andere Republikein. Het is Ron De Santis, gouverneur van Florida en toch een beetje de kroonprins van de partij om Trump als leider op te volgen. Amerika-correspondent Jan Postma praat je bij.

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Voormalig bondskanselier Angela Merkel heeft geen spijt van haar jarenlange 'appeasementpolitiek' jegens Rusland. Han ten Broeke, directeur politieke zaken van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies, is het met haar eens. Bernard Hammelburg bespreekt met hem hoe Europa voor zijn eigen veiligheid moet zorgen.

  Luister ook | Militaire NAVO-topman: 'Oorlog gaat misschien nog wel een jaar duren'

  Hulp uit Moskou

  De Nederlandse ondernemer Jeroen Ketting is na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne in Rusland gebleven, dit in tegenstelling tot veel andere ondernemers. Sterker nog: hij heeft zelfs een hulpactie opgezet voor Oekraïne: Lifeline-Ukraine. Ketting is te gast en legt uit waarom hij dit is gaan doen.

  Luister ook | #66: Ursula's Overrule of Law - een reconstructie

  Europa Update | Iedereen is boos

  Europa mag wat betreft Oekraïne dan wel grotendeels eensgezind opereren. Deze week is iedereen boos op elkaar, zo boos zelfs dat er zelfs gedreigd wordt met het ten val brengen van de Europese Commissie. Europa-verslaggever Geert Jan Hahn legt uit wat er aan de hand is, en ook Han ten Broeke praat mee.

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • De oorlog in Oekraïne passeert vrijdag de 100 dagen. Rob Bauer, voorzitter van het militair comité van de NAVO, denkt dat we ons moeten voorbereiden op een lange oorlog. 'Laten we beginnen met misschien nog wel een jaar', zegt Bauer in BNR De Wereld. In februari voorspelde Bauer dat de Russen diezelfde maand Oekraïne binnen konden vallen, wat ook gebeurde.

  Luister ook | 'Europa staat er heus niet zo slecht voor'

  Zoektocht naar de waarheid in Oekraïne

  Het eerste slachtoffer in een oorlog is altijd de waarheid. Zo ook in Oekraïne. Onderzoeksjournalist Christiaan Triebert struint dag in dag uit het internet af en analyseert beelden en andere informatie om uit te zoeken wat er werkelijk speelt in Oekraïne, onder meer in de stad Boetsja waar een massamoord zich voltrok.

  Luister ook | #65: De start van de Europese handelsoorlog?

  Europa Update | Denemarken zegt 'ja'

  Terwijl Hongarije de Europese Commissie tot wanhoop drijft is er ook sprake van wind in de rug voor de EU. Zo gaat Denemarken meedoen aan het Europese defensiebeleid, nadat de Denen daar woensdag voor stemden in een referendum. En Kroatië krijgt vanaf 2023 de euro als munt.

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Direct na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne schaarde Europa zich als één blok achter het land. Vijf sanctiepakketten tegen Rusland kwamen er geruisloos. Maar het zesde pakket over een olieboycot zorgt voor wrijving. De oorlog roept ook de vraag op hoe Europa zich moet hervormen. En welke rol moet de EU militair gaan hebben ten opzichte van de NAVO? Bernard Hammelburg praat er in deze speciale uitzending over met Mathieu Segers, hoogleraar Europese geschiedenis aan de Maastricht University.

  Luister ook | Russische blunders leiden niet automatisch tot verlies

  See omnystudio.com/listener for privacy information.