Episódios
-
In deze aflevering van De Wereld van Sofie zoomt Sofie in op de drugsorganisaties die ons land en verre buitenlanden teisteren. Hoe werken ze? Hoe kom je er in terecht? Kan je er ook weer uit? En waarom spreekt de wereld van de drugs zoveel mensen aan? Je ontdekt alle antwoorden hier.
-
Heeft u bij het begin van dit jaar ook goede voornemens gemaakt? En houdt u ze nog vol? In deze podcast krijg je haarfijn uitgelegd waarom het helemaal prima is, mocht u de voornemens alweer opgeborgen hebben en hoort u hoe u de dingen wél ten gronde kan veranderen.
-
Net voor het einde van het jaar tovert Sofie enkele van de ontroerendste, interessantste en leerrijkste gesprekken van het voorbije jaar uit haar hoed. Geniet van de verhalen en een prettig eindejaar!
-
Wordt er bij jou op kantoor wel eens geroepen, geroddeld en met scherp geschoten? Dan zit je mogelijk met een toxische leidinggevende. En die kan heel wat meer kapot maken dan alleen de sfeer op kantoor. Hij kan je mentaal behoorlijk de dieperik in duwen. Hoe herken je een toxische baas? En wat doe je als je elke dag met zo’n eikel moet omgaan? Je hoort het in deze aflevering van De Wereld van Sofie.
-
We kennen Romeo en Julia, Madame Bovary, Lolita, les Misérables en Oliver Twist. Het zijn verhalen die generatie na generatie verteld, gelezen en gespeeld worden. Waarom grijpen we telkens naar dezelfde verhalen terug, wat maakt ze onsterfelijk? Dat ontdek je in deze podcast.
-
Iedereen draagt het. Elke dag. Of toch meestal. En toch is ons ondergoed geen alledaags gespreksonderwerp. Deze podcast brengt daar verandering in: hoe oud zijn onze onderbroeken? Waarom zijn de grote onderbroekproducenten zo conservatief? En hoe verdien je geld aan je onderbroek? Je hoort het in deze aflevering van De Wereld van Sofie.
-
Als je ‘t uitmaakt met je lief, dan begrijpen mensen snel hoe lastig zo’n breuk kan zijn. Als je een vriend verliest, dan praten we daar heel wat minder over. Terwijl de pijn er zeker niet minder om is. Hoog tijd dus om het over het einde van vriendschappen te hebben, want afscheid nemen van vrienden zullen we allemaal onvermijdelijk op een dag moeten doen.
-
Het hoeft niet ontkend: de mens gaat al eens graag op snotjesjacht in eigen neus. Eén studie toont aan dat 91% van alle mensen frequent neuspeutert. Heeft het nut? Kan het kwaad? En waarom lijken we het, ondanks alle ontradingscampagnes, maar niet af te leren? Sofie vraagt in deze nieuwe aflevering alle snotexperts ter zake de pieren uit de neus.
-
De meeste mensen kennen striptease van de film, de verhalen of van een dolle avond uit. Weinigen weten hoe het is om zelf uit de kleren te gaan. Hoe is het om stripper te zijn? Waarom gaan mensen graag voor een publiek uit de kleren? Je hoort het in deze Wereld van Sofie.
-
Je hoort het mensen wel vaker zeggen, dat het belangrijk is om het “allemaal wat te relativeren”. Maar hoe doe je dat? Wat levert het op? En zijn er ook gevaren aan relativeren? Een podcast vol levenswijsheden, klaar om u door u beluisterd te worden.
-
De mensheid droedelt wat af: tijdens lange vergaderingen, telefoontjes of uiteenzettingen van de leraar. Hebben die gedachteloze krabbels, krulletjes, woorden en snoetjes ook een functie? Alles over het nut van prutsen op papier hoor je in deze aflevering van De Wereld van Sofie.
-
We kennen allemaal die ene enthousiasteling op kantoor, in de familie of onder de vrienden. Die ene persoon die altijd energie en goesting lijkt te hebben. Hoe waardevol zijn de enthousiastelingen onder ons? Wat is enthousiasme eigenlijk? En kleeft er ook een gevaar aan al dat enthousiasme? Je hoort het in deze aflevering van De Wereld Van Sofie.
-
Op verschillende sociale media duikt sinds kort de term “nepobaby” op. Nepobabies zijn beroemdheden, die zelf beroemdheden als ouders hebben. De online community lijkt het niet langer te pikken dat sommige zogenaamde “nepobaby's” claimen zelf verantwoordelijk te zijn voor hun succes en hun gepriviligieerde afkomst niet erkennen. Is dit nepotisme, zoals de term doet vermoeden? Hoe kwalijk is het? En hoe is het om zelf een nepobaby te zijn? Je hoort het in deze aflevering van De Wereld van Sofie.
-
Een kaartje wegmoffelen, een kaartje te veel wegleggen, wat geld van de bank stelen of gewoon wat loeren in de kaarten van je buren. Er wordt tijdens onze gezelschapsspelavondjes al wel eens valsgespeeld. Wie zijn ze, de valsspelers? Waarom doen ze het? En hoe pakken ze het aan? Deze aflevering van De Wereld van Sofie laat je meeloeren in de wereld van de spelfoefelaars.
-
Misschien heeft u het zelf al eens meegemaakt : een bekend persoon sterft en je merkt plots dat het je raakt. Het overlijden van iemand die je nooit kende of ontmoette, kan je in plotse rouw onderdompelen. Hoe komt dat? Waarom zien we dat soort opstoten van massaal medeleven almaar vaker? En is rouw voor dit gevoel het beste woord? Je hoort het in deze aflevering van De Wereld van Sofie.
-
Wat is een slimme mens? Iemand die alle hoofdsteden van de wereld kent en het volledige oeuvre van Tolstoj in het Russisch las, terwijl die wat sudoku’s invulde? Iemand die voor alles een creatieve, ingenieuze oplossing kan bedenken? Of iemand die je wijze raad geeft, als je in de knoop ligt met jezelf? Met deze vraag op zak start Sofie aan een exploratie van een wereld vol slimme mensen.
-
Niks zo smeuïg als een goed afluisterverhaal. En leve de geschiedenis, want er is wel wat geluistervinkt geweest de voorbije eeuwen. Van het meest recente afluisterschandaal tot Watergate, u hoort het in deze kersverse aflevering van De Wereld van Sofie.
-
Als iemand je vraagt om van op de plek waar je zit in de richting van de zee te wijzen, zou je dat dan kunnen? Sommigen doen het blindelings, anderen kunnen hun eigen onderbroek nog niet aanwijzen. Wat bepaalt ons oriëntatievermogen? Bestaat er zoiets als ruimtelijke dyslexie? En waarom moet je in de Hoge Venen altijd op de paadjes blijven? Antwoorden op deze vragen en enkele straffe verdwaalverhalen hoor je in deze nieuwe aflevering van De Wereld van Sofie.
-
Eén keer per jaar zijn ze daar: de ‘forains’, of foorkramers. Als uit het niets toveren ze een felflitsend en luid bonkend universum op onze parken en pleinen, de kermis! Hoe is het leven aan hun kant van het kermiskraam? En hoe lang trekt de kermiskaravaan al door onze steden? Een wandeling door de wondere wereld van de kermis in deze nieuwe aflevering van De Wereld van Sofie.
-
We doen het haast allemaal: een stevig potje vloeken, wanneer we koffie morsen, in onze vinger snijden of de printer alweer blokkeert. En als iemand ons de pas afsnijdt, dan gooien we er nog wat scheldwoorden bovenop. Heeft dat gevloek ook een nut? Welke woorden gebruiken we het meest? En wie vloekt het hardst? Niet voor gevoelige oortjes, deze nieuwe aflevering van De Wereld van Sofie.
- Mostrar mais