Episódios

 • "Ofte jeg drømmer mig død" ble kåret til fjorårets tredje beste album av Jernverkets lyttere. Danske Ole Luk står bak enmannsprosjektet Afsky, og Jernverket slo på tråden for å finne ut mer om bandet.

  Luk avslører hvorfor han startet Afsky, hvordan han bruker egne følelser i komposisjonene og hva som skal til for å si seg fornøyd med en innspilling. Vi får et innblikk i danske diktere, skandinavisk språkrikdom og en statusrapport fra det danske metalmiljøet. Luk forteller også hvordan han egenhendig skar ut små treskrin til kassettutgivelsen av "Sorg", og hvorfor det er så viktig at Afsky forblir hans prosjekt alene, helt fra første strofe til utformingen av plateomslaget.

  Norge og Sverige bør ta seg i akt. Kalmarunionen, med Danmark som den dominerende part, står atter igjen for døren.

  Hør Afskys favorittlåter ved å følge Jernverket på Spotify.

  Spilleliste:
  Afsky - Tyende Sang
  Solbrud - Ursult
  Heltekvad - Ærbødig er den som sejrer (nytt prosjekt med medlemmer fra Sunken og Morild)
  Árstíðir lífsins - Haka kleifir berja ok brjóta við enda langrar ferðar sinnar
  Sühnopfer - Pénitences et sorcelages
  Grav - Livets smädande fördömelser
  Auðn - Drepsott
  Skaur - Fullmaanesang
  Ekkaia - Arrastrados
  Spectral Wound - Slaughter of the Medusa
  Hæresis - In the Wake...
  Exciter - Ritual Death
  Randy - Beast of the Night
  Splinterskin - The Skarecrow (October Roads)
  Offermose - I troldkarlens dal

  Støtt Jernverket økonomisk via https://patreon.com/jernverket eller Vipps-nummer 567438. Det er også hyggelig om du legger igjen en anmeldelse der du lytter.

 • Har pepperkakemenn følelser? Hvem er Nisse-Anders? Hvor viktig er sprø svor? Hva må til for at Thomas fra Mork skal komme i julestemning? Er Nissene på låven fakta eller fiksjon? Hva er den dårligste julegaven Anders Odden noen gang har kjøpt? Hvordan bør nyttårsaften feires? Og hvilken julemat ville gjestene blitt gjenfødt som?

  Jernverket finner julestemningen med Anders Odden fra Cadaver og Thomas Eriksen fra Mork. Med tomtebrygg i glasset spekulerer vi over spionasje på Haldenreaktoren, "Hver gang vi møtes" i metalversjon, Røvballebandet og Orderud-gåten. Odden forteller om Ad Hoc-festivalen, Cadaver-albumet "Edder & Bile" samt fordelen ved museinvasjon og alvorlig sykdom under en pandemi. Eriksen utdyper hvordan Theodor Kittelsen fikk ham til å lage EP-en "Pesta", sminke seg og krype oppover en trapp, og deler detaljer om Mork-øl og Per Sandbergs pub. Det blir også plass til litt religionssynsing, Radioresepsjonen og Haugesund.

  Jernverket tar juleferie resten av året, men kommer tilbake med nye episoder i løpet av januar 2021. God jul og godt nyttår!

  Hør Cadaver og Morks julestemningsfavoritter ved å følge Jernverket på Spotify.

  Thomas' spilleliste:
  Motörhead - I got mine
  AC/DC - Mistress for Christmas
  Isengard - I kamp med Kvitekrist
  Rainbow - Stargazer
  Black Sabbath - Black Sabbath
  Led Zeppelin - Babe, I’m Gonna Leave You
  Darkthrone - Hardships of the Scots
  Satyricon - Mother North
  Iron Maiden - Seventh Son of a Seventh Son
  Kiss - Who Wants to be Lonely

  Anders' spilleliste:
  Peter Auty - Walking in the Air
  Cliff Edwards - When You Wish Upon a Star
  Filmový symfonický orchestra, Štěpán Koníček - Tři Oříšky Pro Popelku (Motiv I)
  Hans Rotmo - Vårres jul
  The Pogues feat. Kirsty MacColl - Fairytale of New York
  London Symphony Orchestra, Bing Crosby, David Bowie - The Nutcracker, Op. 71
  John Lennon & Yoko Ono - Happy Christmas (War is Over)
  Jussi Björling - O Helga natt
  Boston Pops Orchestra/George Frideric Händel - Messiah Hwv 56: Hallelujah (Part 2)
  Benedicte Adrian - Walking in the Air

  Støtt Jernverket økonomisk via https://patreon.com/jernverket eller Vipps-nummer 567438. Det er også hyggelig om du legger igjen en anmeldelse der du lytter.

 • Estão a faltar episódios?

  Clique aqui para atualizar o feed.

 • Jernverket møtte Exciters John Ricci på Beyond the Gates i 2017. Hør ham fortelle om demoinnspillinger i kjelleren, forventningspress og låtskriving, hårvask på The Hammersmith, King Diamonds nysepulverproblem og high school-minner knyttet til Van Morrison-plater.

  Exciter har bestått av flere ulike konstellasjoner siden oppstarten i 1980. Da de spilte på Beyond the Gates i 2017 var originalmedlemmene samlet igjen. De hadde planer om et nytt album som bygget på klassikerene "Heavy Metal Maniac", "Violence & Force" og "Long Live the Loud". Nå, tre år senere, er gitarist John Ricci ute av bandet, og Daniel Dekay har tatt over strengene. Men hvem vet, kanskje gammel-Exciter finner sammen atter en gang?

  Hør Exciters spilleliste ved å følge Jernverket på Spotify.

  Spilleliste:
  Judas Priest - Grinder
  Motörhead - The Chase is Better than the Catch
  Saxon - Wheels of Steel
  The Doobie Brothers - China Grove
  Black Sabbath - The Mob Rules
  Anvil - Metal On Metal
  Judas Priest - Painkiller
  Motörhead - Ace of Spades
  AC/DC - Hells Bells
  Black Sabbath - Heaven and Hell
  Van Morrison - Moondance

  Støtt Jernverket økonomisk via https://patreon.com/jernverket eller Vipps-nummer 567438. Det er også hyggelig om du legger igjen en anmeldelse der du lytter.

 • Da Jernverket møtte Negative Plane på Beyond the Gates i 2017, avslørte Nameless Void at et nytt album ikke var langt unna. Nå har det gått tre år, og siden vi fortsatt venter i spenning, skader det ikke å høre Nameless Void utdype hvordan mange små melodipassasjer sakte pusles sammen til lengre komposisjoner. Han forteller også hvorfor bandet ikke fant inspirasjon til å lage black metal i Florida, om studioteknikere som ikke skjønner at lyden på Incantations "Onward to Golgotha" er perfekt, Beherit-trøyer, øving i campingvogner, innspillingsstress forårsaket av Danzig, oppveksten med gudstjenester og forholdet til norsk black metal.

  Hør Negative Planes spilleliste ved å følge Jernverket på Spotify.

  Spilleliste:
  Black Hole - Land of Mystery
  Mortuary Drape - Mother/Crepuscolar Whisper
  Bulldozer - Insurrection of the Living Damned
  Hellhammer - Revelations of Doom
  Immortal - Unholy Forces of Evil
  Martyrium - Into Midnight Silence
  Black Sabbath - Wicked World
  Mercyful Fate - Black Masses
  Satyricon - Taakeslottet
  Negative Plane - Stained Glass Revelations
  Parabellum - 666 Engendro
  Venom - To Hell and Back
  Mercyful Fate - Satan's Fall

  Støtt Jernverket økonomisk via https://patreon.com/jernverket eller Vipps-nummer 567438. Det er også hyggelig om du legger igjen en anmeldelse der du lytter.

 • Erlend Hjelvik overrasket nok mange da han trakk seg fra Kvelertak i 2018, men han hadde, selv om han ikke visste det da, en plan. I forrige uke solodebuterte han med HJELVIK og albumet "Welcome to Hel".

  Jernverket slo på tråden og fikk høre om coverbandet som spilte alt fra Jerry Lee Lewis til Metallica, hvilke planer Erlend har for kjelleren sin og hvordan jobben som avløser gjorde ham til en god vokalist. Han forteller hvordan han skrev låtene og spilte inn HJELVIK-demoen helt alene, før han hanket inn musikere som Rob Steinway (Skelator) og Kevin Foley (Abbath) til albuminnspillingen. Erlend kunne også avsløre at kunstner Joe Petagno drømte hvordan HJELVIK-albumomslaget skulle se ut, og at han en gang fikk et svært overraskende svar på spørsmålet "Hvilket band spiller du i, da?"

  Hør Erlend Hjelviks spilleliste ved å følge Jernverket på Spotify.

  Spilleliste:
  Bathory - Gods of Thunder of Wind and of Rain
  Vampire - Rex
  Ozzy Osbourne - Over the Mountain
  Judas Priest - You've Got Another Thing Coming
  Legionnaire - Shadow Upon the Metropolis
  Slayer - Die by the Sword
  Carpathian Forest - Mask of the Slave
  Nifelheim - The Bestial Avenger
  Dimmu Borgir - Master of Disharmony
  Satyricon - Forhekset
  Mercyful Fate - The Mad Arab
  Dissection - Black Dragon
  Swordmaster - Upon Blood and Ashes...
  Havukruunu - Ja viimein on yö
  HJELVIK - Necromance

  Støtt Jernverket økonomisk via https://patreon.com/jernverket eller Vipps-nummer 567438. Det er også hyggelig om du legger igjen en anmeldelse der du lytter.

 • Der NRK har sitt "Helvete", har TV Haugaland sitt "Enslaved". Produsent og fotograf Dag Olav Husås har brukt pandemiåret til å lage en dokumentarserie på tolv episoder om Enslaveds tid på Haugalandet. Enslaved har dessuten nylig gitt ut sin femtende studioplate, "Utgard". Jernverket tok en Skype-samtale med serieprodusent Husås og bassist og vokalist Grutle Kjellson fra Enslaved.

  I arbeidet med dokumentarserien besøker Grutle og Ivar (Bjørnson) gamle trakter: Det mimres ved Ivars barneskole, Lydloftet i Ølen, i foreldrenes stuer og ved Gamle Slaktehuset i Haugesund. Guttene blir gjenforent med sitt gamle band, Phobia, og minnes blokkfløytespilling, skolekorps og ikke minst mengden pølser de satte til livs under demoinnspillingen tidlig på 1990-tallet. Hver lørdag slippes en ny episode av serien på TV Haugalands YouTube-kanal.

  Vi snakker også om hvordan Enslaveds siste album, "Utgard", ble til samt hvordan det var å spille konserter like før landets scener stengte for andre gang i år.

  Hør Dag Olav og Grutles spilleliste ved å følge Jernverket på Spotify.

  Spilleliste:
  Enslaved - Urjotun
  NEU! - Hallogallo
  Rush - Hemispheres
  King Crimson - Starless and Bible Black
  Genesis - Watcher of the Skies
  Prudence - Tomorrow May Be Vanished
  Wobbler - Five Rooms
  Flax - Demon in Your Heart
  Ruphus - Still Alive
  Van der Graaf Generator - Man-Erg
  P.F.M. - River of Life
  Mayhem - Life Eternal

  Støtt Jernverket økonomisk via https://patreon.com/jernverket eller Vipps-nummer 567438. Det er også hyggelig om du legger igjen en anmeldelse der du lytter.

 • "Jakten på att töntar skall gilla musiken tycker jag är besvärlig. Den är konstig. Varför vill man att en tönt skall gilla ens musik? Man vill bara att coola människor skall gilla musiken, och dom är inte så många," sa vokalist Mr. Violence fra Gehennah til Jernverket under Muskelrock i 2015. Og det kan man jo være enige om.

  Vi møttes i en lånt campingvogn og diskuterte Venom, riktig trøye og langt hår, følelsen i musikk, stanken som en rød tråd og hvordan en blir tilbudt platekontrakt uten ambisjoner og uten å promotere seg selv.

  Da vi gjorde intervjuet jobbet Gehennah med sitt fjerde album. "Too Loud to Live, Too Drunk to Die" kom ut i 2016 og er foreløpig bandets siste utgivelse. For tiden er Facebook-gruppen Extreme Metal Norway i gang med å kåre tidenes svenske black metal-plate. Gehennahs "King of the Sidewalk" har gått videre fra de innledende rundene og er, ved dags dato, fortsatt med i dansen.

  Hør Gehennas spilleliste ved å følge Jernverket på Spotify.

  Spilleliste:
  Venom - Sons of Satan
  Gehennah - Metal Police
  Enforcer - Destroyer
  Venom - Possessed
  Sodom - Burst Command 'Til War
  Gehennah - Street Metal Gangfighters
  Venom - Red Light Fever
  Kreator - Pleasure to Kill
  Motörhead - Damage Case
  Gehennah - Tough Guys Don't Look Good
  Venom - Schizoid
  Zeke - Telepath Boy

  Støtt Jernverket økonomisk via https://patreon.com/jernverket eller Vipps-nummer 567438. Det er også hyggelig om du legger igjen en anmeldelse der du lytter.

 • Jernverket møtte trommis og vokalist Proscriptor McGovern fra Absu i 2012. Hvorfor er han så interessert i sumerisk og keltisk kultur, og hvordan dette har påvirket musikken deres? Kan en håndskade gjøre deg til en bedre trommis? Hva hadde en lang pause å si for Absu som band? Og hvordan var det å samarbeide med King Diamond?

  Siden den gang har Absu gitt ut noen singler, samleplater og en samleboks, men det kom aldri en ny plate. Årsaken er sannsynligvis at gitarist Vis Crom, også kjent som Melissa Moore, ble sparket fra bandet i 2017. Moore sto frem som transseksuell, noe som ikke falt i god jord hos Proscriptor. Etter avskjeden ønsket hun naturlig nok ikke at bandet skulle bruke hennes riff og låter. Det endte med at Absu ble oppløst tidligere i år.

  Ukas podkastepisode handler om Absus musikk, og intervjuet ble spilt inn mange år før Moore ble frosset ut. Historien hennes er derimot såpass opprørende at det er viktig å utdype det som skjedde mellom 2017 og 2020. Jernverket støtter Moore og synes det var meget modig av henne å fortelle det til offentligheten.

  Proscriptor og bassist Ezezû har nå startet Proscriptor McGovern's Apsû sammen. Melissa Moore er aktiv i blant annet Crosspitter og Sonja.

  Absu har ikke laget noen spilleliste, men du kan høre hva andre band har valgt ved å følge Jernverket på Spotify.

  Støtt Jernverket økonomisk via https://patreon.com/jernverket eller Vipps-nummer 567438. Det er også hyggelig om du legger igjen en anmeldelse der du lytter.

 • I 2018 feiret Magnum sitt 40-årsjubileum for albumdebuten "Kingdom of Madness". Samtidig ga de ut sin tjuende studioplate, "Lost on the Road to Eternity". På albumturneen tok de turen innom Oslo, og i den anledning tok Jernverket en prat med vokalist Bob Catley.

  Catley forteller om The Rolling Stones' rolle i sitt eget liv, hvorfor gitarist Tony Clarkin er den perfekte låtskriver, hvordan de Jeff Lynne fra ELO skaffet dem platekontrakt, om årene der Magnum ble byttet ut med Hard Rain samt hvorfor han ikke er så fornøyd med "Magnum II" og "The 11th Hour".

  Magnum ga ut albumet "The Serpent Rings" i år, og skulle ha spilt på Vulkan Arena i april. Men på grunn av Covid-19-pandemien har konserten blitt flyttet flere ganger. Ny dato er 8. september 2021.

  Hør Magnums spilleliste ved å følge Jernverket på Spotify.

  Spilleliste:
  Magnum - Wild Swan
  AC/DC - Whole Lotta Rosie
  Magnum - Tall Ships
  Queen - Seven Seas of Rhye
  Magnum - Without Love
  The Rolling Stones - Not Fade Away
  Magnum - Lost on the Road to Eternity
  The Kinks - You Really Got Me
  Magnum - On a Storyteller's Night

  Støtt Jernverket økonomisk via https://patreon.com/jernverket eller Vipps-nummer 567438. Det er også hyggelig om du legger igjen en anmeldelse der du lytter.

 • "Når man dyrker døden blir det sår på veien."

  Da Jernverket møtte Wraath fra Behexen i 2013, hadde bandet spilt på Inferno dagen i forveien. Før instrumentene begynte å klinge, utførte bandet et rituale på scenen, noe som fikk en i salen til å rope "Spill da, for faen!"

  Behexens altoppslukende scenetilværelse, samt enkelte publikummeres manglende forståelse og tålmodighet, ble utgangspunktet for en samtale om det okkulte og menneskets indre dyp. Hvilken betydning har ritualer, mørk magi og "The Great Work" for Behexen? Hva skiller okkultisme fra annen religion? Må man være drøy for å spille black metal, og er det i det hele tatt mulig å utvise musikalsk brodd uten å streife innom ekstremiteter?

  I november gjenutgir Woodcut Records ut tre klassiske Behexen-utgivelser i ulike formater: "By The Blessing Of Satan", splitten "Horna/Behexen" og "From The Devil's Chalice". De to sistnevnte er remastret av Tore Stjerna fra Necromorbus Studio.

  Wraath/Björn er ellers kjent fra band som Celestial Bloodshed, Dark Sonority, Darvaza, Kaosritual, Mare og One Tail, One Head.

  Hør Behexens spilleliste ved å følge Jernverket på Spotify.

  Spilleliste:
  Violent Force - M.A.O.T.
  Behexen - Mouth of Leviathan
  Behexen - Death's Black Light
  Archgoat - Lord of the Void
  The Devil's Blood - The Yonder Beckons
  Dissection - God of Forbidden Light
  Funeral Mist - Holy Poison

  Støtt Jernverket økonomisk via https://patreon.com/jernverket eller Vipps-nummer 567438. Det er også hyggelig om du legger igjen en anmeldelse der du lytter.

 • Den 3. oktober var det 30 år siden Tyskland ble gjenforent, og i november har det gått tre tiår siden Scorpions' "Crazy World" kom ut. Slageren "Wind of Change" fra nevnte album forbindes gjerne med Berlinmurens fall, Sovjetunionens kollaps og slutten på den kalde krigen. Det er ikke dårlig for en enkelt låt, så det er med andre ord helt på sin plass å hedre Scorpions i denne ukas Jernverket.

  I 2017 spilte Scorpions i Oslo spektrum, og Jernverket traff gitarist Matthias Jabs og trommis Mikkey Dee i forkant av konserten. Hvordan endte Mickey (Motörhead) opp i Scorpions? Hva er deres favoritt-M&M? Hvem kom på ideen om å pensjonere bandet, og hvorfor ble det ikke noe av? Hvorfor var 1999 et dårlig år musikalsk sett? Og er det i det hele tatt mulig å gi ut plater med kontroversielle omslag nå for tiden?

  For tiden arbeider Scorpions med et nytt album. De har nylig gitt ut samleboksen "Wind of Change", og tidligere i år spilte de inn balladen "Sign of Hope" som en trøst til fansen under koronapandemien.

  Les anmeldelsen fra Scorpions-konserten i 2017 her: https://radioplay.no/radio-rock/underholdning/musikk/anmeldelse-scorpions-tnt-oslo-spektrum/.

  Hør Scorpions' spilleliste ved å følge Jernverket på Spotify.

  Spilleliste:
  Journey - Wheel in the Sky
  Rush - Tom Sawyer
  Scorpions - Still Loving You
  Motörhead - Heroes (David Bowie-cover)
  Nickleback - Never Again
  Foo Fighters - The Pretender
  Scorpions - We Built This House
  Deep Purple - Strang Kind of Woman (Live in Japan)
  Led Zeppelin - Immigrant Song
  The Jimi Hendrix Experience - All Along the Watchtower
  Scorpions - Follow Your Heart

  Støtt Jernverket med en slant via https://patreon.com/jernverket eller Vipps-nummer 567438. Det er også hyggelig om du legger igjen en anmeldelse der du lytter.

 • I anledning NRKs nye dokumentarserie, "Helvete - historien om norsk black metal", har Jernverket gravd dypt i intervjuarkivet. I 2009 traff jeg Hoest fra Taake på Hole in the Sky i Bergen. Den gangen lurte vi på om black metal ville overleve, og dro paralleller ti år tilbake i tid. Nå, mer enn ti år senere, kan vi skrive under på at sjangeren fortsatt står sterkt.

  I intervjuet snakket verdens sjette ondeste mann (Terrorizer, 2007) om hvordan Nekro-EP-en skulle få fansen til å falle fra, om norsk kulturnostalgi og kulturarv, amerikanisering og kristendom, valg og politiske hjertesaker samt black metal som idiotmagnet. Her er det åpenbart mange tilleggsspørsmål som burde vært stilt, så vi har avtalt å ta en ny prat senere. Det skader ikke med en oppdatering etter over et decennium.

  Siden 2009 har Taake gitt ut tre skiver, tre EP-er, en samleboks og en liten haug splitter og singler. Jeg anmeldte blant annet albumet "Noregs Vaapen" for Lydverket på NRK P3 da den kom i 2011. Les anmeldelsen her: https://p3.no/musikk/black-metal-og-banjo/.

  Taake har ikke laget noen spilleliste, men du kan høre andre bands favorittlåter ved å følge Jernverket på Spotify.

  Støtt Jernverket økonomisk via https://patreon.com/jernverket eller Vipps-nummer 567438. Det er også hyggelig om du legger igjen en anmeldelse der du lytter.

 • I år er det ti år siden Til Dovre faller ble arrangert for første gang. Jernverket har gått gjennom festivalplakatene og lett etter egne intervjuer med band som har spilt på Dombås. Diskord gjestet Til Dovre faller i 2012, og når en først er i det nostalgiske hjørnet, var det naturlig å finne frem et prat med bandet.

  I ukas episode forteller Diskord hvordan "Oscillations" ble til, hvordan et studenthjem og Autopsy førte dem sammen, om komplisert kunst på plateomslag (sjekk hvordan "Doomscapes" ser ut på Spotify) samt historien om fem fylliker og en hovedbryter i Drammen.

  Diskord har ikke gitt ut noe nytt siden intervjuet, men ifølge Facebook-siden deres er de i gang med å mastre et splitter nytt album. Vi glær oss!

  Hør Diskords spilleliste ved å følge Jernverket på Spotify.

  Spilleliste:
  Black Sabbath - Into the Void
  Cryptopsy - Defenestration
  Demilich - Embalmed Beauty Sleep
  Diabolic - Sacrament of Fiends
  Diskord - A Downward Spire
  Furbowl - Cold World
  Gorguts - Le Toit du Monde
  Morbus Chron - The Perennial Link
  Sepultura - Mass Hypnosis

  Støtt Jernverket økonomisk via https://patreon.com/jernverket eller Vipps-nummer 567438. Det er også hyggelig om du legger igjen en anmeldelse der du lytter.

 • I det siste har death metal-pioneren og multiinstrumentalisten Dan Swanö gjort butikk av eldre merch og gamle utgivelser via nettsiden Swanö-merch. Det inspirerte meg til å finne frem et eldre Nightingale-intervju fra Screamfest 2008.

  Dan Swanö startet Nightingale som et enmannsprosjekt, men da han skulle skrive album nummer to, fikk han skrivesperre og ringte broren Dag. Siden har også Tom Björn og Erik Oskarsson blitt en del av bandet. I intervjuet forteller de om en spesiell konsertopptreden på Kypros, hvordan Dans kjendisstatus fra blant annet Edge of Sanity har hjulpet dem som band, det å være sin egen verste kritiker og om sitt forhold til The Kids, Jahn Teigen og Åge Aleksandersen. Helle kom dessuten i skade for å fornærme "White Darkness"-albumet deres. Hjelp!

  NB! Hvis du får "La det swinge" på hjernen etter å ha hørt denne episoden er det Nightingales feil, ikke Jernverkets.

  Siden 2008 har Nightingale gitt ut albumet "Retribution" (2014) og liveskiva "Rock Hard Live" (2017).

  Hør hva Nightingale spilte på Screamfest 2008 ved å følge Jernverket på Spotify.

  Spilleliste: Nightingale Screamfest 2008
  Nightingale - Nightfall Overture
  Nightingale -  A Raincheck on My Demise
  Nightingale - Hideaway
  Nightingale - Shadowland Serenade
  Nightingale - Revival
  Nightingale - Black Tears

  Støtt Jernverket økonomisk via https://patreon.com/jernverket eller Vipps-nummer 567438. Det er også hyggelig om du legger igjen en anmeldelse der du lytter.

 • Tyskland. Nasjonen som har servert oss alt fra Scorpions til Sodom. Øl og schnitzel. Naturisme, bobiler og suspekte kriminalkomissarer. Åh, som vi elsker Tyskland!

  Asbjørn Slettemark har nylig kommet hjem fra en tilværelse som diplomatfrue i Berlin. Jernverket inviterte ham i den anledning til en tysk aften med liveshow og DJ-sett på Vaterland. Slettemark fortalte om alt fra turnéåpning med Rammstein og russisk slam på Berlin Death Fest til Live in Leipzig og Antifas kontroll over black metalens skjebne i Berlin. Det ble også plass til litt currypølser, Berliner Schnauze, tysk fotball, noen Schwimmbad-anbefalninger og spørsmål fra publikum.

  Ukas episode ble innspilt på Vaterland med publikum til stede den 10. september 2020.

  Hør Slettemarks spilleliste ved å følge Jernverket på Spotify.

  Spilleliste:
  Rammstein - Wollt ihr das Bett in Flammen sehen
  Accept - Teutonic Terror
  Running Wild - Conquistadores
  Tankard - Schwarz-Weiß wie Schnee
  Sodom - Napalm in the Morning
  Kadavar - Last Living Dinosaur
  Kreator - Betrayer
  Heaven Shall Burn - Black Tears
  Destruction - Bestial Invasion
  Die Toten Hosen - Schrei nach Liebe

  Støtt Jernverket økonomisk via https://patreon.com/jernverket eller Vipps-nummer 567438. Det er også hyggelig om du legger igjen en anmeldelse der du lytter.

 • Ruhrområdet i Tysklands Nordrhein-Westfalen er Europas svar på San Fransisco Bay Area. Darkness er ett av mange thrash metal-band som oppstod blant nedlagte fabrikker og utarmede gruver på midten av 1980-tallet. Jernverket møtte veteranene da de spilte sin første norgeskonsert på Kraterfestivalen for noen år tilbake. Hvor kommer den teutoniske thrashen fra? Hvorfor fortsatte Kreator og Sodom karrieren, mens Darkness ga opp? Hvordan gikk det da gjengen startet tyskspråklige Eure Erben tjue år senere? Hva gjorde de da de fant en telefon på ei strand i Nederland? Og kan en som nærmer seg 50 skrive like vital musikk som en 16-åring?

  I disse dager er Darkness i studio for å spille inn sitt sjette album. "Over And Out" kommer ut via Massacre Records den 27. november.

  Hør Darkness' spilleliste ved å følge Jernverket på Spotify.

  Spilleliste:
  Judas Priest - The Sentinel
  Social Distortion - Don't Drag Me Down
  Darkness - Armageddon
  Skid Row - Slave to the Grind
  Testament - C.O.T.L.O.D.
  Death - Spiritual Healing
  Exodus - Bonded by Blood
  Darkness - Hate is My Engine
  Yes - The Gates of Delirium

  Støtt Jernverket økonomisk via https://patreon.com/jernverket eller Vipps-nummer 567438. Det er også hyggelig om du legger igjen en anmeldelse der du lytter.

 • Jernverket feirer 100 podkastepisoder med et skikkelig dypdykk i arkivet! I 2009 spilte Opeth i Trondheim for første gang. I den anledning møtte Helle Mikael Åkerfeldt & co før konserten på Studentersamfundet. Hva skiller "Watershed" fra de foregående platene? Hvordan jobbet de med "Damnation og "Deliverance"? Hva skjedde med tøysebandet Steel som de startet sammen med Dan Swanö? Hvorfor ble det ingen konsert i Jordan? Og hva har Whitesnake med sangtrening å gjøre? Bli med tilbake i tidsmaskinen og hør hva Opeth tenkte for elleve år siden.

  Siden 2009 har Opeth gitt ut fire album. Forhåpentligvis får vi se dem live igjen til neste år, blant annet på Beyond the Gates i Bergen.

  Opeth har ikke laget noen spilleliste, men du kan høre det andre band har plukket ut ved å følge Jernverket på Spotify.

  Støtt Jernverket økonomisk via https://patreon.com/jernverket eller Vipps-nummer 567438. Det er også hyggelig om du legger igjen en anmeldelse der du lytter.

 • Italienske Krossburst ble dannet i 2010, men de har bare gitt ut én demo, og det er dette Jernverket egentlig handler om: undergrunnen.

  Har du sett Krossburst live husker du det for alltid. Vokalist og bassist Mike Burst synger til han spyr og leverer et show av de sjeldent brutale. I intervjuet forteller han om en viktig Hellish Crossfire-konsert, hva som skjedde da Midnights trommis kapitulerte, hvordan pickupen på en ødelagt bass fungerer som mikrofon og hva som skjer når folk kaster Stryper-LP-er opp på scenen. Og husk: Det handler ikke om trange bukser og jakkemerker. Du må ha det i blodet.

  Da Jernverket traff Burst i 2015, bodde han i Norge, men han har siden flyttet tilbake til Italia. Den gangen planla Krossburst å gi ut noe nytt i løpet av året, men det har det foreløpig ikke blitt noe av, selv om bandet fortsatt er aktivt. Du kan laste ned musikken deres gratis via Bandcamp: https://krossburst.bandcamp.com/.

  Hør Krossbursts spilleliste ved å følge Jernverket på Spotify.

  Spilleliste:
  Accept - Save us
  Muro - Acero y sangre
  Bulldozer - The Derby
  Krossburst - Legions of Chaos
  Vectom - Too Fast for Hell
  Minor Threat - Filler
  Warrant - The Rack
  Death SS - Kings of Evil
  Wermacht - Gore Flix
  Fifth Angel - Fifth Angel
  Riot - Narita

  Støtt Jernverket økonomisk via https://patreon.com/jernverket eller Vipps-nummer 567438. Det er også hyggelig om du legger igjen en anmeldelse der du lytter.

 • Fenriz er for tiden aktuell med nytt Isengard-album og podkasten "Radio Fenriz på norsk". Men når han først stakk innom Jernverket kunne vi ikke bare snakke om hva han følte da han fant de antatt tapte Isengard-opptakene. Fenriz forteller nemlig også hva en gjør når en har hørt for mye musikk, hvordan det var å bo hos Nihilist for 30 år siden, betviler antall Deathcrush-versjoner på en Mayhem-kassett, gir oss oppskriften på hvordan en skal forstå første Bathory-plata, deler sin interesse for La Liga,Vazelina Bilopphøggers, Franzl Lang og B-52's, legger ut om mulige sammenhenger mellom Blaze Bayley og "A Blaze in the Northern Sky" samt det å være et offer for musikkvideoer sett via tjukk-TV. Det blir også tid til Spotify-kjærlighet, NRKs lydmann under OL i 1994 og generell motstand mot Morrisound og Sunlight Studios.

  Isengards "Vårjevndøgn" kommer ut på Peaceville Records 2. oktober. Du kan høre podkasten Fenriz lager for Tons of Rock, "Radio Fenriz på norsk", via Spotify eller andre podkastapper.

  Hør Fenriz' spilleliste ved å følge Jernverket på Spotify.

  Spilleliste:
  Anthrax - A.I.R.
  Zapp - More Bounce to the Ounce
  Autopsy - In the Grip of Winter
  The B-52's - She Brakes for Rainbows
  Repulsion - Black Breath
  Flamin' Groovies - Shake Some Action
  The Soft Boys - I Wanna Destroy You
  Steppenwolf - The Pusher
  Michael Schenker Group - Desert Song
  Boston - Feelin' Satisfied

  Støtt Jernverket økonomisk via https://patreon.com/jernverket eller Vipps-nummer 567438. Det er også hyggelig om du legger igjen en anmeldelse der du lytter.

 • Dette Throne of Katarsis-intervjuet ble laget for Pyro i sin tid, men det har aldri før blitt spilt i sin usensurerte helhet. Hvor mange forsøk trenger et band før de klarer å presentere seg selv? Hvorfor ser de på seg selv som det tilnærmet eneste bandet som fører den riktige black metal-arven videre? Hva er galt med å spille på Inferno? Hvordan kom de seg inn i en kirke for å spille orgel midt på natten? Hvorfor foretrakk Thor Erik å motta alle forespørsler per brev? Bli med tilbake til det fordums år 2012.

  Siden 2012 har Throne of Katarsis gitt ut albumet "The Three Transcendental Keys" (2013) på Candlelight Records. Bandmedlemmene er for tiden aktive i band som Ring Van Möbius, Ljå og Gehenna.

  Throne of Katarsis har ikke laget noen spilleliste, men du kan høre andres Jernverket-lister ved å følge Jernverket på Spotify.

  Støtt Jernverket økonomisk via https://patreon.com/jernverket eller Vipps-nummer 567438. Det er også hyggelig om du legger igjen en anmeldelse der du lytter.