Episódios
-
Drømmer døve på tegnsprog? I anledning af Dansk Tegnsprogsdag dykker vi ned i det sprog, man taler uden lyd. Hvordan er det at kommunikere med tegn i en verden af hørende? Hvorfor er det vigtigt for døvesamfundet, at dansk tegnsprog er blevet et anerkendt sprog?
Programmet kan tilgås som video i en tegnsprogstolket udgave på www.døvefilm.dk.
Gæster: Frederik Olsen, suppleant i Danske Døves Landsforening. Elisabeth Engberg-Pedersen, professor ved Københavns Universitet og forsker i tegnsprog. Sabine Kirchmeier, tidl. direktør for Dansk Sprognævn og selvstændig sprogkonsulent.
Vært: Adrian Hughes.
Husk, at du kan sende dine sprogspørgsmål til os på klogpaasprog@dr.dk. -
Manuskripter til film og TV er kunst, håndværk og arbejdsredskab på samme tid. Men hvordan skriver man scener og stemninger frem? Hvordan skruer man gode replikker sammen? Og hvordan sørger man for, at alle på filmsettet kan forstå og følge manuskriptet som noder i et partitur?
Gæster: Christian Tafdrup, manuskriptforfatter og filminstruktør, Mette Heeno, manuskriptforfatter.
Vært: Adrian Hughes.
Husk, at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på klogpaasprog@dr.dk.
(Sendt første gang 25. marts). -
Estão a faltar episódios?
-
Fra et hemmeligt sted taler Ukraines præsident Volodymyr Zelenskyj iført armygrøn T-shirt med et fast blik rettet mod kameraet til vestens folk og ledere. I forgårs stimlede danskerne sammen med fakler foran storskærme for at høre og se ham. Kan Volodymyr Zelenskyjs retorik hjælpe hans folk i deres forsvar mod Ruslands invasion?
Gæster: Jens Elmelund Kjeldsen, professor i retorik. Anita Furu, forfatter og tidl. taleskriver. Sabine Kirchmeier, sprogkonsulent, tidl. direktør for Dansk Sprognævn.
Husk, at du altid kan sende dine sprogspørgsmål på klogpaasprog@dr.dk.
Vært: Adrian Hughes. -
Hvordan kan sproglige fodfejl og uvaner få blodet til at koge og galden til at dryppe hos nogle mennesker? Er det danske sprog i forfald? Og giver det sprograserne og sprogrevserne retten til at røgte misdæderne, der forvansker sproget? Vi dykker ned i fænomenet sprograseri og undersøger, om sproglig uformåenhed kan og skal skille os ad.
Gæster: Christine Isager, lektor i retorik ved Københavns Universitet. Susanne Staun, forfatter. Birgitte Jacobsen, seniorredaktør ved Dansk Sprog- og Litteraturselskab.
Vært: Adrian Hughes.
Husk, at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på klogpaasprog@dr.dk. -
Hvad griner vi af? Og hvad bruger vi humoren til? Bør humor forsøge at gøre verden til et bedre sted, hvis den kan? Og kan man sige hvad som helst og dække sig ind under, at det var for sjov?
Gæster: Nina Rask, skuespiller og satiriker. Omar Marzouk, standupkomiker. Tanya Karoli Christensen, professor ved Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab.
Vært: Adrian Hughes.
Husk, at du altid kan skrive til os på klogpaasprog@dr.dk. -
Ord, vi tager for givet på dansk, er ikke altid lige til at oversætte til andre sprog. Som for eksempel ordet lige. Kan vi overhovedet nå hinanden fra hver vores sproglige forståelsesboble? Hvor meget former sproget vores tanker? Og findes der dele af sproget, som er fælles for HELE menneskeheden? Det mener forskerne, der beskæftiger sig med NSM: Natural Semantic Meta-Language.
Gæster: Carsten Levisen, lektor i Sprog og Interkuturelle Studier ved Roskilde Universitet.
Susana S. Fernández, professor på Institut for Kommunikation og Kultur ved Aarhus Universitet.
Dorthe Duncker, professor på Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab ved Københavns Universitet.
Husk, at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på klogpaasporg@dr.dk.
Vært: Adrian Hughes. -
Hvordan går en baby fra at sige "mama" til at sige "mad"? Og hvornår sætter tumlingen ord sammen? Kort sagt: hvordan lærer børn sprog? Klog på Sprog stiller skarpt på alle de lyde og ord, der kommer ud af munden på de kære små; fra de savler og pludrer med sutten i munden, til de udformer deres egne komplicerede sætninger som selvstændige sprogbrugere.
Gæster: Laila Kjærbæk, lektor i sprogtilegnelse på Syddansk Universitet. Sophie Kjærgaard Dyre, redaktør i DR Børn og Unge. Lars Trap-Jensen, seniorredaktør ved Det Danske Sprog- og Litteraturselskab.
Vært: Adrian Hughes.
Husk, at du altid kan sende dine sprogspørgsmål til os på klogpaasprog@dr.dk -
Spøgefuglenes festdag er første april. Netop denne dag forventes vi at tage fusen, fis og gas på hinanden, for vi må godt. I dagens udsendelse analyserer vi løgnens formsprog, det kunstneriske bedrag. Hvordan slipper man afsted med en velturneret løgn og hvordan kan kroppen snydes?
Gæster: Jan Hellesøe, psykologisk manipulator og TV-vært. Tanya Karoli Christensen, retslingvist ved KU. Henrik Lorentzen, seniorforsker ved Det Danske Sprog- og Litteraturselskab.
Vært: Adrian Hughes.
Husk, at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på klogpaasprog@dr.dk -
Hvordan taler man, når man er bedugget, beruset, overrislet, pløret, vissen, stiv, fuld eller kort sagt, når man er påvirket af alkohol? Og hvilken rolle spiller alkoholen i vores sprog, kultur og sociale omgang? Vi kigger dybt i glasset og undersøger, hvad der sprogligt ligger tilbage på bunden. Skål!
Gæster: Lotte Svendsen, filminstruktør og manuskriptforfatter. Jakob Johan Demant, rusmiddelforsker ved Sociologisk Institut på Københavns Universitet. Henrik Lorentzen, seniorredaktør ved Dansk Sprog- og Litteraturselskab.
Vært: Adrian Hughes.
Husk, at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på klogpaasprog@dr.dk. -
I dansktoppens univers får det grå og triste en ekstra farveklat, og vi taler med to af dem, der oftest har ført penslerne. Hvad skal en dansk-top-tekst kunne? Hvordan skriver man troværdige tekster til andre? Og hvad skal man være opmærksom på, når man oversætter? Under stjernerne på himlen sejler vi afsted i den knaldrøde gummibåd hånd i hånd gennem livet du og jeg - Krøller eller ej!
Gæster: Keld Heick, sanger og sangskriver. Lonnie Kjer, sanger og sangskriver. Henrik Lorentzen, seniorredaktør ved Dansk Sprog- og Litteraturselskab.
Vært: Adrian Hughes.
Husk, at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på klogpaasprog@dr.dk. -
Hvad siger en fodboldkommentator, når en spiller falder død om på banen? Hvad gør en nyhedsvært, når fly styrer ind i kontorbygninger? Findes der ord, der slår til? Vi har to journalister i studiet, som har oplevet chokket og uvisheden i en pludseligt opstået krise. Og haft ansvaret for at kommunikere den.
Gæster: Andreas Kraul, sportsjournalist. Reimer Bo Christensen, medierådgiver, journalist og forfatter. Lars Trap-Jensen, ledende redaktør ved Det Danske Sprog- og Litteraturselskab.
Husk, at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på klogpaasprog@dr.dk.
Vært: Adrian Hughes. -
Under corona er dobbelt så mange danskere begyndt at lytte til lydbøger. Men hvad kan lydbøger? Og hvordan forvandles bogstaver på papir til lydbølger i høretelefoner? Findes den gode stemme? Eller den gode oplæsning? Vi sætter stetoskopet helt tæt på lydbøgernes bankende hjerter.
Gæster: Katrine Bruun Dahl, lydbogsredaktør. Grete Tulinius, skuespiller og lydbogsindlæser. Martin Kristiansen, DR's sprogredaktør.
Husk, at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på klogpaasprog@dr.dk.
Vært: Adrian Hughes. -
Alle har været til en jobsamtale. Men hvor ærlig skal og kan man være? Og er vi virkelig alle sammen strukturerede, kreative, omstillingsparate, pålidelige, selvstændige teamplayere? Vi undersøger jobsamtalens floskler og finder frem til, hvordan man bedst sælger sig selv - både som arbejdsplads og ansøger.
Gæster: Heidi Thielsen, recruitment manager. Lars Lundmann, direktør, rekrutteringsrådgiver, cand. psych., ph.d. Sabine Kirchmeier, sprogkonsulent, tidl. direktør for Dansk Sprognævn.
Husk at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på klogpaasprog@dr.dk.
Vært: Adrian Hughes. -
"Ja!" svarer millioner af læsere. Romance er nemlig en af de mest læste genrer i verden. Men også en af de mest foragtede. Vi ser nærmere på sproget i og om romance og bliver klogere på, hvordan en bog kan få blodet til at samle sig som en dunken mellem benene og få læseren til at sidde på kanten af stolen med hjertet i hænderne.
Gæster: Sara Ejersbo, forfatter. Sarah von Essen, romanceredaktør. Lars Trap-Jensen, ledende redaktør ved Det Danske Sprog- og Litteraturselskab
Husk, at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på klogpaasprog@dr.dk.
Vært: Adrian Hughes. -
I bussens højtaler kan St. Kongensgade blive til Station Kongensgade. Computere bruger kun tallene 0 og 1 og har det svært ved at høre og forstå sprog i alle dets mange nuancer. Men de bliver hele tiden bedre. Hvordan? Hvor langt kan de nå? Er det et spørgsmål om tid, før en kunstig intelligens kan byde velkommen til Klog på Sprog?
Gæster: Kasper Junge, datascientist på Ekstra Bladet og medstifter af Dansk Data Science Community. Thomas Bolander, professor ved DTU. Sabine Kirchmeier, sprogkonsulent, tidl. direktør for Dansk Sprognævn.
Husk, at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på klogpaasprog@dr.dk.
Vært: Adrian Hughes. -
Psykiatrien har diagnosesproget, som siver ud i samfundet og bliver til arketyper, myter og øgenavne. Men hvad hvis vi gerne vil tale - altså rigtigt tale - om psykisk sygdom?
Anna Juul og Fine Gråbøl har begge bud på et andet sprog: råt, ærligt og tragikomisk eller rent, sitrende og usentimentalt. Gæster: Anna Juul, forfatter. Fine Gråbøl, forfatter. Eva Skafte Jensen, seniorforsker ved Dansk Sprognævn.
Husk, at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på klogpaasprog@dr.dk.
Vært: Adrian Hughes. -
Homofil, homoseksuel, bøsse, svans, queer, gay... Kært barn har - og har gennem historien haft - mange navne. I anledning af Lars Henriksens og Chantal al Arabs udgivelse af "Bøssernes Danmarkshistorie" tager vi sproget om og mellem homoseksuelle mænd under kærlig og kyndig behandling.
Gæster: Lars Henriksen og Chantal Al-arab, forfattere. Felix Thorsen Katzenelson, journalist. Lisa Storm Villadsen, professor i Retorik ved Københavns Universitet.
Husk, at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på klogpaasporg@dr.dk.
Vært: Adrian Hughes. -
"Jeg prøver at finde et friskt udtryk, så der ikke er støv på de ord, man kommer med". Sådan siger Dronning Margrethe om sit sprog i et interview til Klog på Sprog i anledning af Dronningens 81-års fødselsdag. Dronningens sprog har gennem årene været exceptionelt nuanceret og idérigt, hvilket bevises i lydklip og samtale mellem Adrian Hughes og Majestæten.
Vært: Adrian Hughes.
Husk at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på klogpaasprog@dr.dk.
(Sendt første gang 16. april 2021). -
Hvorfor er Folketingets ene halvdel blå og den anden rød? Hvornår blev det gammeldags at sige 'vor'? Hvorfor siger man 'pøj pøj'? Hvornår siger man hans, og hvornår siger man sin? Giver det mening at sige næstforkvinde i stedet for næstformand? Lytternes spørgsmål spiller hovedrollen i Klog på Sprogs nytårskur.
Gæster: Eva Skafte Jensen, seniorforsker ved Dansk Sprognævn. Lars Trap Jensen, seniorredaktør ved Dansk Sprog- og Litteraturselskab. Henrik Lorentzen, seniorredaktør ved Dansk Sprog- og Litteraturselskab.
Vært: Adrian Hughes.
Husk at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på klogpaasprog@dr.dk. -
Den dynamiske duo fra Danmarks nye snakke, sludre og taleradio "R8dio" i Skuldborg gæster Klog på Sprog med deres unikke blik på årets sproglige højdepunkter. Radiodirektør Klavs Bundgaard og programchef Allan Sindberg tager dig i hånden gennem årets mest tonedøve, sexede og beduggede udtalelser. Vi skal bl.a. forbi mobning i svømmehallen, slettede SMS'er, fulde-takke-taler og en rigsretssag. Og så lige et interview foran Det Kongelige Teater. Og SÅ har vi ikke sagt for meget.
Gæster: Klavs Bundgaard aka. Komiker Kasper Nielsen. Allan Sindberg aka. Brian Lykke. Og Henrik Lorentzen, seniorredaktør ved Det Danske Sprog- og Litteraturselskab.
Vært: Adrian Hughes.
Husk at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på klogpaasprog@dr.dk. - Mostrar mais