Episódios

 • Denne gang sidder jeg bag mikrofonen sammen med Birgit Due Pedersen, der bl.a. arbejder med at hjælpe stress- og depressionsramte med at bruge naturen, som et redskab til at håndtere den situation som de er i.

  Birgit og jeg har en snak om, hvordan naturen er en gave til at komme i kontakt med kroppen. Ved at lave forskellige nærværs- og mindfulness øvelser bliver vi hjulpet dybere ind i oplevelsen, og ind i følelsen af at være tilstede her og nu.

  Birgit understreger at blot det at gå i natur, kan være med til at skabe ro, bl.a. fordi naturen har en gavnlig effekt på vores nervesystem. Idet vi går ud og bevæger os langsomt igennem naturen - så forankres oplevelsen i vores krop. Kroppen (gen-)lærer simpelthen at der er et sted, hvor den kan finde ro.

  Ca. 25 minutter inde i interviewet, snakker vi omkring Birgits oplevelser med at sove alene i naturen. Jeg møder rigtig mange, kvinder især, der føler sig utrygge ved at være alene i naturen, og jeg synes min snak med Birgit nuancerer den oplevelse vi kan have, når vi er bange eller utrygge.

  "Det er paradoksalt at jeg som menneske kan være mere tryg i byen, med alle de lyde, der er fra fx ambulancer, det er jo noget der burde gøre mig utryg. Eller en høj lyd fra en dør der smækker. Men det er ligesom om, at det har mit system vænnet sig til. Men det mest naturlige - dét at opholde sig i naturen, det har jeg på en eller anden måde fjernet mig fra. Og det har vi jo gjort som mennesker. Men det er paradoksalt at jeg føler mig mere tryg ved at gå i byen."

  Jeg håber du har lyst til at bruge interviewet som en invitation til at undersøge dit eget forhold til naturen... Hvis du har lyst, så kan du efterfølgende reflektere over et eller flere af følgende spørgsmål:

  Hvordan er dit eget forhold til naturen?

  Hvilken betydning har naturen haft for dig i løbet af dit liv?

  Hvilke naturområder er det du primært søger ud til, når du er i naturen? Hvad er det at lige netop disse naturområder gør ved dig?

  Hvordan har du, når du er alene i naturen? Hvad kan du gøre for, at føle dig mere tryg, når du færdes i naturen?

 • Jeg er taget ud til Kalvebod Fælled for at mødes med Eskil Holten Haargaard, som er projektkoordinator på DareGenders naturbaserede mandegrupper.

  Jeg havde sat Eskil i stævne, fordi jeg var nysgerrig efter at vide mere om ideen bag mandegrupperne, og jeg ville rigtig gerne høre mere om, hvad der sker, når en gruppe mænd mødes ude i naturen.

  I interviewet fortæller Eskil om konceptet med mandegrupper i naturen. Eskil deler sine erfaringer med, hvordan naturen er med til at skabe et tillidsfuldt rum, hvori mændene kan sænke paraderne og mødes i et ligesindet fællesskab.

  Naturen giver, med Eskils ord, mændene et ekstra mulighedsrum, så når livet slår en kolbøtte eller, når vi har brug for et sted, hvor der ikke bliver krævet noget af os, så har vi et sted som vi altid kan vende tilbage til.

  I vores snak kommer vi også omkring, hvordan bålet spiller en central rolle, når mændene mødes i naturen. Eskil fortæller, at bålet er med til at afstresse og bringe os i kontakt med dybere sider af vores egen natur.

  Min snak med Eskil bekræftede mig i, at alle mennesker har brug for et sted, hvor vi kan dele og udveksle tanker om os selv og livet - og indimellem har mænd brug for mænd, ligesom kvinder har brug for kvinder, men vigtigst af alt, så har vi brug for hinanden. Så jeg håber, at vi i fremtiden også vil se flere naturbaserede grupper, hvor mænd og kvinder kan mødes på tværs.

  Du kan læse mere om DareGender og deres mandegrupper i naturen på deres hjemmeside. Vil du vide mere om grupperne eller har du lyst til at deltage i en af de naturbaserede mandegrupper, så kontakt Eskil Holten Haargaard på ehh@daregender.dk.

 • Estão a faltar episódios?

  Clique aqui para atualizar o feed.

 • Denne gang har jeg sat mig bag ved mikrofonen sammen med Eva Zelander som har skrevet bogen: Mindfulness i naturen, vejen til større livsglæde og mindre stress.

  Helt personligt synes jeg Eva har skrevet en meget vigtig og aktuel bog og jeg er meget begejstret for, at Eva med sin bog, har givet mindfulness i naturen et solidt og videnskabeligt fundament.

  Under vores samtale kommer vi blandt andet ind på:

  * Hvorfor mindfulness i naturen har så positiv en påvirkning på os som mennesker.

  * Forbindelsen til naturen og hvordan vi kan få en tættere forbindelse med naturen ved at bruge vores sanser

  * Hvad mindfulness og naturterapi har med hinanden at gøre

  * Det japanske fænomen Shinrin yoku, som kan oversættes til skovbadning på dansk.

  Derudover giver Eva et bud på, hvordan du selv kan komme igang med at være mindful i naturen.

  Du kan læse mere om Eva og hendes arbejde her:

  Hjemmeside

  Facebook

  Køb Eva Zelanders bog 'Mindfulness i naturen' i diverse boghandlere eller låne den på biblioteket.

 • I denne episode af ‘Naturens Stemmer’ snakker jeg med Lotte som har virksomheden 'Børn, natur og mindfulness'. Lotte afholder workshops, camps og arrangementer for børn i naturen.

  Lotte opfordrer til, at forældre ikke gør det til at projekt at komme ud i naturen, men istedet bruger den natur der er lige ude foran vores dør. Det handler, som forældre, om selv at komme ned i gear, så smitter det af på børnene.

  Lotte og jeg snakker blandt andet om:

  ༄ Hvorfor det er så vigtigt at børn tilbringer tid i naturen

  ༄ Hvad og hvordan børnene kan lære af naturens elementer

  ༄ At gribe det naturen helt naturligt giver os og bare tage imod.

  ༄ Hvordan børn kan spejle sig i naturen

  ༄ Hvad børn kan lære voksne i naturen... og omvendt

  ༄ Forskellen på når børn leger frit i naturen og når de bliver inviteret til at lave mindfulness aktiviteter

  ༄... og meget meget mere.

  I naturen kan børnene bare få lov til at være. Der er ikke nogen fastsatte rammer. De kan få lov til at være lige præcis den de er og lige præcis det de er bedst til herude. Der er ikke noget de skal leve op til. De kan være sig selv og få den oplevelse af at de er elsket.

  Du kan følge Lotte og hendes arbejde her:

  Facebook

  Instagram

 • I denne episode af ‘Naturens Stemmer’ snakker jeg med Persille Ingerslev, kvinden bag Facebooksiden 'Persilles Hjemmedyrk', som inspirerer tusindvis af mennesker til at dyrke og gendyrke deres egne afgrøder.

  Persille begyndte at dyrke afgrøder i sit eget hjem fordi hun led af angst og depression, og hun fandt ud af at hjemmedyrkningen havde en terapeutisk virkning på hende.

  Persille og jeg snakker blandt andet om:

  ༄ At skabe sin egen terapihave i et køkken på første sal

  ༄ Persilles bidrag til at etablere en have på den lukkede psykiatriske afdeling på rigshospitalet

  ༄ Gode råd til at dyrke og gendyrke sine egne afgrøder

  ༄ Forbindelsen mellem naturen og menneskets psyke

  ༄ Hvordan vi hver især lever med psykisk sygdom og om, hvordan naturen kan hjælpe os igennem svære perioder i livet.

  ༄ Hvordan den bedste og hurtigste vej til at få det godt er, at tillade det hele, både det behagelige og det ubehagelige.

  ༄... og meget meget mere.

  Naturen synger i mit grundvand, altså i bunden af min sjæl er naturens sådan en slags hvalsang som jeg kan mærke ud i knoglerne som minder mig om det glædelige og behagelige ved min egen forgængelighed. Alting vokser op om foråret og så visner det om efteråret og går til. Men det hele indgår i det store cykliske genbrugssystem og det gør jeg også selv. Og jeg har ikke noget imod at blive ældre. Jeg har heller ikke noget imod at det bliver efterår, så er der endnu flere frø og det er super fedt. Det ville være helt forkert hvis jeg skulle leve evigt, hvis jeg var et statisk væsen som ikke udviklede mig. Det er naturens stemme der synger inde i mit dyb. I det dybeste i mig. Det er, at jeg er en del af det her, jeg er bare en lille bitte prik i et enormt økosystem som ikke bare er træer og buske men altså også planeter og galakser. Men jeg er en lille bitte prik i en enorm intergalatisk bevægelse.

  Du kan følge Persille Ingerslev og hendes arbejde her:
  Hjemmeside

  Facebook

  Instagram

 • I den første episode af ‘Naturens Stemmer’ snakker jeg med Natalina Knudsen, som har skrevet bogen ‘Funklende Fri’ en bog som har den fedeste forside ever (ja du er nødt til at google, hvis du vil se den). Natalina kalder sig selv katalysator og livsudforsker, hun er ofte på kanoferier eller lever off-grid i de svenske skove.

  Natalina og jeg snakker blandt andet om:

  ༄ Kanoture, flåter og om at finde sig selv i naturen.

  ༄ At det godt må føles rart og luksusagtigt at sove i telt.

  ༄ Vigtigheden af at lytte til kroppens signaler når vi er ude i det fri.

  ༄ Hvad træer har lært os hver især om livet

  ༄ Naturen som det store rensningsanlæg

  ༄... og meget meget mere.

  Natalina medbragte en hjemmelavet talisman som symbol på hendes forhold til naturen. I podcasten kan du høre, hvorfor talismanen er Natalinas symbol på den frihed, som naturen giver hende.

  Et af Natalinas budskaber er, at hvis man mærker ubehag eller tænker nu er det nok, så handel på det. Man behøver ikke blive i en kano i tordenvejr, det er helt ok at ringe efter en taxa og overnatte på et hotel. Det er ikke forkert, og det gør os ikke til mindre naturelskere.

  "Som art har vi fjernet os fra naturen. Det kræver noget at tage det skridt ud i regnen eller stormen og være det dyr som vi også er."

  Du kan følge Natalina Knudsen og hendes arbejde her:
  Hjemmeside

  Facebook

  Instagram