Episódios

 • Vask eller sprit hænderne ofte og hold 1 meters afstand. Det er de officielle råd for at undgå smitte med coronavirus - gennem kontaktflader eller dråber, der falder til jorden efter 1-2 meter i luften. Men vi skal måske til at udvide vores forståelse af hvordan Covid19 smitter. Vi hører flere og flere historier om begivenheder, hvor mange mennesker bliver smittet, uden at man kan pege på, at der må have været kontakt mellem de tilstedeværende. Så måske evner coronavirus at smitte gennem ganske, ganske små dråber og endda luftbårne partikler.
  I går fremlagde EU-Kommissionen sit bud på en migrationspagt. Men har den nogen som helst gang på jorden, blandt medlemslandene og i Europa-Parlamentet, som jo også skal støtte den? Og bør Danmark vise solidaritet og tilslutte sig helt og fuldt? Vi spørger to danske parlamentarikere.
  500.000 elbiler på danske veje i 2030, lyder regeringens udspil til de transportforhandlinger, der går i gang i aften på Christiansborg. Dermed lægger regeringen sig på laveste ambitionsniveau i forhold til sin egen Elbilkommission, der for nylig anbefalede 750.000 elbiler i 2030, mens den tidligere Venstre-ledede regering lovede 1 million elbiler i 2030.
  Marianne Skovlund og Søren Carlsen er dagens værter. Birgitte Gadegaard er redaktør.
  www.dr.dk/Orientering

 • Med en stor migrationspagt forsøger EU nu at løse et af de største politiske problemer siden flygtningekrisen i 2015. Hvordan skal et fælles asylsystem se ud? Vi går i dybden med planen, spørger en migrationsekspert om chancerne for, at det denne gang lykkes landene at nå til enighed. Og hvad med Danmark, hvor står vi med vores forbehold?
  Et nyt stort læk af hidtil hemmeligholdte dokumenter har de seneste dage kastet lys over, hvordan Danske Bank er involveret i omfattende hvidvaskskandaler. Men der er faktisk risiko for endnu flere hvidvasksager i fremtiden. Det står klart, efter at den finansielle vagthund, Finanstilsynet, har besøgt fem af landets største banker. Finanstilsynet kommer med flere løftede pegefingre og påbud til bankerne.
  Årets store klimatopmøde er udskudt pga. Coronakrisen, men i går kom Kinas præsident Xi Jinping med en overraskende nyhed til FN: Kina vil være CO2 neutral inden 2060. Vi ser nærmere på, hvad den melding betyder.
  Karen Hjulmand og Søren Carlsen er dagens værter. Birgitte Gadegaard er redaktør.
  www.dr.dk/Orientering

 • En stor del af de borgere med handicap, der klager over kommunale afgørelser, får at vide, at kommunen ikke har styr på sagen. Det får flere til at frygte for de handicappedes og deres familie retssikkerhed. For det er ikke alle med handicap, der har overskud til at tage deres sag hele vejen til klagenævnet.
  Nu siger Dansk Erhverv også højt og tydeligt , at vi ikke kommer uden om grøn skattereform og en CO2-afgift, hvis vi skal nå 70 pct. klimamålet i 2030. For nylig afviste statsminister Mette Frederiksen ellers at bruge afgifter, endda på Dansk Erhvervs eget årsmøde.
  På Christiansborg begyndte forhandlingerne om minimumsnormeringer i dag med støttepartier. Og i forhold til sidste gang de mødtes, så har regeringens støttepartier skruet op for kravene.
  Mathias Bay Lynggaard og Karin Axelsson er dagens værter, Tine Møller Sørensen redigerer.
  www.dr.dk/orientering

 • Skandalen om Danske Banks hvidvask bliver ved med at rulle.
  Siden i morges er det kommet frem, at ansatte i bankens estiske afdeling modtog bestikkelse i millionklassen, mens suspekte milliarder fossede gennem Danske Bank. Det viser lækkede afhøringsrapporter fra estisk politi.
  Moria-lejren, der huser asylansøgere på Lesbos i Grækenland, brændte for tolv dage siden ned og sendte 12.000 flygtninge og migranter på gaden. De seneste dage er der åbnet en ny lejr for dem. Vi taler med en dansker, der har været derinde.
  Klodens klimasyndere er blevet udpeget af et svensk, uafhængigt non-profit forsknings- og politisk institut. De har lavet en rapport der viser, hvem der udleder mest CO2. Verdens rigeste ene procent udleder dobbelt så meget CO2 som de halvtreds procent fattigste gør tilsammen. Gange to.
  Mathias Bay Lynggaard og Karin Axelsson er dagens værter, Tine Møller Sørensen redigerer.
  www.dr.dk/orientering

 • Hvis du fik 9 milliarder kroner til at hjælpe Danmark på fode igen efter corona-pandemien, hvad ville du så bruge pengene på? Det sidder den danske regeringen lige nu og tænker over. For meget snart er pengene i EU's historisk store Genopretningsfond klar til at komme ud og arbejde. Og vi er klar med inspiration fra det danske erhvervsliv.
  Vi ser også på den desinformation der omgiver sagen om den forgiftede russiske Putin-kritiker og antikorruptionsaktivist Aleksej Navalnij.
  Vært: Marianne Skovlund.
  www.dr.dk/orientering/orientering-europa

 • Efter uger med lokale coronarestriktioner, så var det landsdækkende tiltag, der var på dagsordenen på et pressemøde i statsministeriet fredag. Barer, restauranter og cafeer i hele landet skal lukke klokken 22, man skal bære mundbind, når man skal ud at spise, og forsamlingsforbuddet på 50 personer gælder i hele Danmark. Er det en national indsats, som kan få de stigende smittetal til at falde? Orientering Weekend spørger en matematik-epidemiolog.
  Siden flere end 1600 kvinder skrev under på et støttebrev til tv-værten Sofie Linde, har debatten om sexisme og krænkelser i mediebranchen spredt sig. Lumre sms'er, klap i røven og en grænseoverskridende omgangstone er nogle af de beretninger, kvinder har fortalt om. Hvorfor rammer #metoo-bølgen nu? Orientering Weekend spørger en lektor, som har undersøgt dækningen af #metoo i Danmark i forhold til i Sverige.
  Russerne følger meget opmærksomt, hvad der foregår i Hviderusland - men hvad tænker de egentlig? Det kunne den hviderussiske Nobelprismodtager Svetlana Aliksejevitj godt tænke sig at vide - hun har forsøgt at råbe sine russiske forfatterkolleger op.

 • Statsminister Mette Frederiksen holder klokken 14 pressemøde om Corona-situationen i Danmark. I løbet af den sidste uges tid er smittetrykket blevet øget navnlig i hovedstadsregionen. Vi rapporterer og analyserer dagens pressemøde med vores egen Corona-medarbejder Christian Brandt Petersen.
  Gennem mange år har Danmark plæderet for at vi bedst hjælper flygtninge i deres nærområder - men hvordan definerer vi nærområder? Nuværende udviklingsminister Rasmus Prehn mener, at Lesbos sagtens kan være en del af det område, som EU agerer indenfor. Nej, siger den svenske EU migrationskommissær Ylva Johansson til, at Europa ikke hører til de nærområder, som EU arbejder i. I dagens Orientering spørger vi, hvorfor Danmark fortsat presser på for de såkaldte nærområder, når succesraten ikke er særlig stor.
  Plug -in hybrid -bilen kombinerer i reklamerne det bedste af to verdener: en slags elbil, der også har trygheden ved at have en brændstofmotor. Men nu viser en ny britisk undersøgelse, at plug-in-hybridbilerne i kørsel udleder op til to en halv gang mere CO2 end de officielle laboratorie-tests viser. "Ulve i fåreklæder" lød overskriften på britiske BBC forleden. I dagens Orientering kigger vi nærmere på hvad hybridbilerne kan og spørger, om de blot er et overgangsfænomen indtil vi har den perfekte El-bil?
  Karen Hjulmand og Mathias Bay Lynggaard er dagens værter.
  Erik Weir redigerer.
  www.dr.dk/orientering

 • Først var det Sofie Linde, så 700 støtteerklæringer - som blev til mere end 1600.
  Nu er det så 10 tidligere praktikanter ved DR Nyheder, der kan fortælle om grænseoverskridende opførsel. De har tidligere på ugen skrevet et brev til ledelsen, hvor de beretter om sexistiske og krænkende oplevelser i perioden 2015 - 2019. Radiovært Maria Jencel giver sin version af sexisme i DR - og nyhedsdirektør Sandy French svarer på kritikken.
  "Hold dig til 5-10 personer" og "skab din egen sociale boble" sådan lød anbefalingerne fra Statens Serum Instituet i tirsdags. Men hvordan reagerer vi på disse anbefalinger? Og kan vi følge dem? Adfærdsforsker Pelle Guldborg Hansen fra RUC, giver danskerne gode råd om deres færden i en delvis corona-nedlukket hovedstad.
  Hvad vidste Lars Løkke Rasmussen som statsminister om Inger Støjberg og udlændingeministeriets ulovlige instruks? Og blev han advaret om, at der måske var noget galt i udlændinge- og integrationsministeriet? Det var de helt store spørgsmål i dag, da Lars Løkke Rasmussen blev afhørt af instrukskommissionen.
  DR's politiske analytiker har lyttet med på Frederiksberg, og giver sin analyse med baggrund i Lars Løkke Rasmussens svar.
  Louise Windfeld-Høeberg og Mathias Bay Lynggaard er værter.
  Erik Weir har redigeret udsendelsen.
  www.dr.dk/orientering

 • EU vil hæve sine klimaambitioner. EU-landene skal have reduceret deres CO-udledninger med mindst 55 procent (af udledningerne i 1990) i 2030, sagde kommissionsformand Ursula von der Leyen i dag i sin store State-of-the-Union tale. Hidtil har målet været 40 procents reduktion. Den nye målsætning vækker glæde hos to EU-parlamentarikere, vi taler med, men også nogle insisterende spørgsmål.
  Mange kommuner ville ansætte flere pædagoger, hvis de kunne finde nogle. Men der er faktisk 11.000 pædagoger, som arbejder med noget andet. De skal bare hjem, skriver Mie Dalskov Pihl fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd i dag i Politiken. Vi har Mie Dalskov i studiet.
  Sagen om Forsvarets Efterretningstjeneste, der blandt andet handler om mulige lovbrud, overvågning af danskere og samarbejde med den amerikanske overvågningstjeneste NSA, bliver ved med at vokse. Nu er spørgsmålet, om sagen hører hjemme i det offentlige rum eller om regeringen ved forsvarsminister Trine Bramsen skulle have sørget for, at den blev i det lukkede rum. Vi får et bud fra en forsker i efterretningstjenester.
  Marianne Skovlund og Søren Carlsen er dagens værter. Birgitte Gadegaard er redaktør.
  www.dr.dk/orientering

 • For fjerde dag i træk er der flere end 300 corona-smittede - de fleste i hovedstadsområdet. Og derfor var det også hovedstaden, der var i centrum, da sundhedsminister Magnus Heunicke sammen med politi og en stribe styrelser ved middagstid holdt pressemøde og indførte nye restriktioner. Barer, caféer og restauranter i 17 hovedstadskommuner skal for eksempel fra torsdag og 14 dage frem lukke klokken 22. Derudover bliver der indført krav om, at stående gæster skal bære mundbind. De nye restriktioner kommer til at fylde en stor del af dagens Orientering.
  I sidste uge måtte forsikringsselskabet PFA bøje sig for en højesteretsdom, som afgjorde, at selskabet havde udbetalt en livsforsikring til den forkerte arving. Over en million kroner drejer det sig om. Nu er spørgsmålet om sagen breder sig itl andre pensionsselskaber. Det ser vi på i dag.
  Det er nok de færreste, som synes det er fedt at bo op ad en vej med gennemkørende biler og kø-trafik. Og særligt i storbyer er det et problem, at der er for meget gennemkørende trafik uden et lokalt formål. Her er "trafikøer" løsningen. Dm kan du også høre om.
  Karin Axelsson og Søren Carlsen er dagens værter. Birgitte Gadegaard er redaktøren.
  www.dr.dk/orientering

 • Lederen af Sverigesdemokraterne Jimmie Åkesson besøger Danmark i dag. I Sverige diskuteres problemer med bandekriminalitet i mange byer, og i den forbindelse har det vakt opsigt i Sverige, at statsminister Stefan Löfven fra Socialdemokratiet i Riksdagen har anerkendt, at indvandringen til Sverige har negative konsekvenser i form af mere kriminalitet. VI lytter med på Åkessons besøg, og får en analyse af situationen i Sverige fra DR Nyheders Europakorrespondent, Anna Gaarslev.
  Et andet besøg, vi følger i dag, er Hviderusland præsident Lukajenkos besøg hos Putin i Rusland. I går var flere end 100.000 demonstranter på gaden i den hviderussiske hovedstad Minsk i protest mod Lukajenko. Vi spørger om Rusland bliver ved med at støtte ham?
  Gen-terapien, Luxturna, der kan kurere den sjælden øjensygdom Lebers syndrom, er kun begyndelsen på en stor bølge af gen-terapibehandlinger, der kan kurere sygdomme, vi tidligere ikke har kunne gøre meget ved. Men det bliver dyrt og har vi råd? Det taler vi med Anne-Marie Gerdes om. Hun er klinikchef på Rigshospitalets Klinisk Genetiske Klinik og professor ved Københavns Universitet, og så er hun også formand for etisk råd.
  Karin Axelsson og Louise Windfeld-Høeberg er dagens værter. Birgitte gadegaard er redaktør.
  www.dr.dk/orientering

 • Bandekriminalitet i Sverige har overskredet en moralsk grænse. Nu kobler statsminister Stefan Löfven for første gang indvandring med bandekriminalitet. Det er også grænseoverskridende, mener mange Socialdemokrater. Vi får en analyse.
  Antallet af Corona-smittede i Tjekkiet er eksploderet.. Nu må danskere ikke længere rejse dertil. Det er prisen for "en sommer uden restriktioner", lyder det fra Prag.
  Vi følger også situationen på Lesbos, hvor tusindvis af flygtninge fortsat ikke ved, hvad der skal ske med dem. Og vi ser på, hvordan den græske regering har tacklet situationen.
  Vært: Marianne Skovlund.
  www.dr.dk/orientering/orientering-europa

 • Hvordan påvirker det os, når vi pludselig skal opføre os ansvarligt i et genåbnet samfund? Det spørger Orientering Weekend en adfærdsforsker om. Antallet af coronasmittede stiger, og i denne uge er 18 kommuner blevet pålagt lokale coronavirus-restriktioner.
  Den gode nyhed er, at alle løsningerne til at løse klimakrisen allerede findes. Solceller, vindmøller, grønt brændstof og cellebaseret kød. I en ny bog med titlen "Hvis Vi Vil - den absolut realistiske guide til at løse klimakrisen," samles jordens bedste eksempler. Orientering Weekend taler med en af forfatterne bag.
  I USA er et stort motorcykeltræf blevet en supersprederbegivenhed. For på trods af pandemien, som har ramt USA hårdt, valgte flere end 400.000 bikere at mødes tilbage i august, uden mundbind og afstandsregler.
  Vært: Karen Hjulmand.

 • En hjælpepakke på 260 millioner kroner skulle have hjulpet en række danske luftfartsselskaber, som står i deres dybeste krise nogensinde. Men som vi i går kunne fortælle her i Orientering, så er ikke en eneste af millionerne blevet udbetalt på grund af et bureaukratisk kaos. Vi søger en forklaring hos transportminister Benny Engelbrecht.
  De to regeringsbærende partier vil ikke forbyde omskæring af drenge. Statsminister Mette Frederiksen er personligt imod omskæring, men som hun forklarede i går, vil partiet ikke forbyde omskæring af hensyn til det jødiske samfund. "Vi lovede efter Holocaust at passe på jøderne", sagde hun i TV-Avisen. Men hvad med muslimerne, hvordan har de det med debatten?
  En dom fra højesteret sætter nu alle forsikringsselskaber på ekstraarbejde. Sagen er principiel og handler helt enkelt om, hvem der skal arve, når der både er "dine og mine børn".
  Karin Axelsson og Brita Kvist er dagens værter. Birgitte Gadegaard er redaktøren.
  www.dr.dk/Orientering

 • Regeringen opretter en ny ambassadørpost - en migrationsambassadør. Det bliver diplomaten Anders Tang Friborg, der som den første skal have denne her post og får status af særlig udsending. Sammen med en arbejdsgruppe fra Udlændinge- og Integrationsministeriet, Justitsministeriet og Udenrigsministeriet skal han både skubbe på for at få modtagecentre uden for EU og forbedre mulighederne for at hjemsende afviste asylansøgere. Vi ville gerne have haft den nye ambassadør med i programmet. I stedet har vi en af de ansvarlige ministre bag den nye post med os, udviklingsminister Rasmus Prehn.
  Flygtningelejren Moria på den græske ø, Lesbos er brændt ned. 12.500 flygtninge står nu uden tag over hovedet. Unicef opretter nødlejr for uledsagede børn, gravide og behandlingskrævende. Norge har lovet at tage 50 familiemedlemmer til landet, Tyskland vil tage 1000, men hvad siger den danske regering?
  Antallet af corona-smittede herhjemme fortsætter med at stige. I dag er der registreret 317 nye tilfælde, det højeste antal siden 8. april. I dagens Orientering ser vi på strategien for vaccination af befolkningen i det øjeblik, der er en vaccine til rådighed. Hvem skal have først, og skal alle have?
  Brita Kvist og Karen Hjulmand er dagens værter. Birgitte Gadegaard er redaktøren.
  www.dr.dk/orientering

 • Den britiske PM Boris Johnson blev mødt med en byge af kritiske spørgsmål, da han i dag skulle forsvare, hvorfor regeringen fremsætter et lovforslag, der vil ændre i skilsmisseaftalen mellem EU og Storbritannien, i strid med international lov. Vi ser på, hvad det er, den britiske regering vil.
  Alle vil gerne have grøn energi, men når den grønne energi ødelægger udsigten, bliver der problemer. Sådan er det bl.a. på Ærø, hvor en gruppe beboere har samlet sig i modstand mod et stort solcelleanlæg. Vi har besøgt Ærø og taler med øens borgmester. Og vi taler også med en professor i energiplanlægning om, hvor og hvordan solceller bedst placeres.
  Norges regering har besluttet at hente 50 flygtninge ud af Moria-lejren på den græske ø Lesbos. Det drejer sig om familier, og beslutningen kommer som konsekvens af de seneste dages begivenheder, hvor de op mod 13.000 flygtninge pga. coronatilfælde er blevet spærret inde i lejren. Senest har flygtningelejren, der er Europas største og drevet af EU, i nat været hærget af brande. Vi taler med to EU-parlamentarikere om situationen i lejren.
  Solveig Bjørnestad og Brita Kvist er dagens værter. Redaktør: Birgitte Gadegaard. www.dr.dk/orientering

 • Udenrigsminister Jeppe Kofod vil have, at Danmark får en ny, udenrigspolitisk strategi - der bygger på socialdemokratiske værdier. Men hvor ny bliver den i virkeligheden - og hvordan adskiller de socialdemokratiske værdier sig fra de tidligere? Vi analyserer udspillet med en ekspert - og et par udenrigspolitiske ordførere.
  Efter den irske EU-kommissær Phil Hogan for et par uger siden gik fra posten som handelskommissær, præsenterede Ursula von der Leyen i dag en mindre rokade i kommissionen. Det sker midt i corona-pandemien, hvor alt er kaotisk. Samtidig forhandler man om et nyt budget og en historisk genopretningsfond som skal redde EU landenes økonomi.
  I flygtningelejren Moria på den græske ø Lesbos bliver der konstateret stadig flere tilfælde af corona. Det får nu den græske regering til at gribe til nye drastiske midler: De vil bygge et enormt hegn rundt om lejren.
  Karen Hjulmand og Søren Carlsen er dagens værter, Tine Møller Sørensen redigerer.
  www.dr.dk/orientering

 • Myndighederne strammer nu reglerne i 18 kommuner, for at forhindre coronaen i at sprede sig yderligere.
  Den planlagte udvidelse af tilskuerordningen til andre idrætsarrangementer end fodbold udskydes, Forsamlingsforbuddet sættes ned fra 100 til 50 personer. Og så skal de festglade hjem til Askepottid, nattelivet skal igen lukke ved midnat. Foreløbig gælder restriktionerne i de kommende 14 dage.
  I dag kom Elbil-kommissionen med sine anbefalinger om, hvordan man kan få indført 1 million el-biler i 2030. Meldingen er, at visionen ikke kan lade sig gøre uden en stor ekstraregning for staten. Vi taler med kommissionens formand, Anders Eldrup.
  Donald Trump afviser på forhånd at ville anerkende et nederlag ved præsidentvalget om to måneder. Så hvad sker der, hvis han taber og fx ikke vil træde tilbage, fordi han mener det hele er svindel? Forskere og valgeksperter har lavet rollespil for at finde svaret.
  Louise Windfeld-Høeberg og Søren Carlsen er dagens værter, Tine Møller Sørensen redigerer.
  www.dr.dk/orientering

 • Orientering Europa fortæller om en overraskende aftale mellem Serbien og Kosovo, som den amerikanske præsident Donald Trump kunne præsentere i fredags.
  Der er nu spørgsmål tilbage om, hvad aftalen mere konkret går ud på og hvorfor den indebærer, at Serbien skal flytte sin ambassade til Jerusalem..
  Orientering Europa har også besøg af to journalister, der lige er kommet hjem fra Hviderusland, - og hør næstformand i Kommissionen, Margrethe Vestagers forklaring på, at kommissionen ofte tager blødere metoder i brug frem for at rejse sag mod medlems-lande der bryder EU-lovgivning. Og det er der mange lande der gør,- også Danmark.
  Vært: Brita Kvist.

  www.dr.dk/orientering/orientering-europa

 • Pludselig blev alle betonklodserne ryddet væk fra de spærrede danske grænseovergange mod Tyskland. Det har mange lokale pendlere glædet sig til. Vi taler med en af dem.
  Danmark har fået en samtykkelovgivning. Den kan ikke stå alene, men den vil hjælpe unge til at tale om sex og grænser, siger en rådgiver fra Sex og Samfund og en repræsentant for Danske Gymnasieelever.
  Vi er også forbi dagens store klima-march og spørger, hvorfor risikoen for at få Corona eller blive ramt af Coronaens økonomiske konsekvenser åbenbart gør meget større indtryk
  på os end klimaforandringerne.
  Vært: Brita Kvist