Episódios
-
Het 'cordon sanitaire" is een Belgische 'uitvinding' waarbij het idee was een schutkring te bouwen rond een politieke partij, in dit geval Vlaams Blok (later Vlaams Belang) in Vlaanderen. In Franstalig België wordt dat cordon geroemd en bejubeld omdat het volgens veel waarnemers de opkomst van een extreemrechtse partij in Franstalig België heeft verhinderd. Maar is dat wel zo? En hoe kijken politici (en media) tegen dat cordon aan, aan de twee kanten van de taalgrens?
-
In februari 1971 werd in Ottignies de eerste steen gelegd van de universiteit die later de naam Louvain-La-Neuve zou krijgen. Dat was het deel van de Leuvense universiteit dat na door de splitsing ("Walen Buiten!") zou verhuizen. De nieuwe universiteit heeft Wallonië geen windeieren gelegd: de universiteit is een groeipool en in de schaduw daarvan vestigen zich ook start ups en andere kleine ondernemingen. De universiteit van Louvain-La-Neuve past ook perfect in het beeld van de welvarende provincie Waals-Brabant, waar, anders dan in de rest van Wallonië, de liberalen de dominante partij zijn. Alain Gerlache (RTBF) en Ivan De Vadder (VRT NWS) nemen u mee in de onstaansgeschiedenis van de enige stad van België waarvan de eerste steen in de 20ste eeuw werd gelegd. #47
-
Estão a faltar episódios?
-
Het gerechtelijk onderzoek naar de Nethys-affaire, de Luikse intercommunale die al jaren door schandalen geteisterd wordt, raakt deze week in een stroomversnelling wanneer de Luikse zakenman François Fornieri, bekend als de topman van het farmabedrijf Mithra, en Stéphane Moreau, oud-kopstuk van de Parti Socialiste en gewezen Nethys-topman, worden gearresteerd. Ivan De Vadder (VRT NWS) vraagt meer uitleg over de complexe zaak aan Alain Gerlache (RTBF) en vraagt zich af of die vervlechting van politiek en intercommunales onvermijdelijk is in Wallonië. Want ondanks alle Marshallplannen raakt het gewest er economisch maar niet bovenop.
-
In het Vlaamse politieke landschap is er maar één partij die de verkiezing van Donald Trump in 2016 zo hard heeft toegejuich als Vlaams Belang. Bovendien beroepen politici van die partij zich op stevige banden met de Trump-beweging. Zo houdt Filip De Winter nauw contact met de voormalige minister van Justitie onder Trump, Jef Sessions. Maar hoe regeerde Vlaams Belang op de bestorming van het Amerikaanse parlementsgebouw door Trumpaanhangers? En hoezeer heeft die partij leentjebuur gespeeld van de Reublikeinse Partij onder Trump? Dat vroeg Alain Gerlache (RTBF) aan Ivan De Vadder (VRT NWS).
-
Het is duidelijk dat de voorzitter van de PS, Paul Magnette, in De Afspraak op Vrijdag, een steen in de kikkerpoel van de staatshervorming heeft gegooid. Hij stelt voor om de Gemeenschappen af te schaffen, en België te hervormen met 4 Gewesten: Vlaanderen, Wallonië, Brussel en Oost-België. Dat idee is in Vlaanderen niet echt op gejuich onthaald (behlave bij Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert), maar hoe reageren de Franstalige politici? Zijn zij bereid om een afzonderlijk onderwijssysteem in Brussel en Wallonië op poten te zetten? Dat vroeg Ivan De Vadder (VRT NWS) aan Alain Gerlache (RTBF). Meteen de laatste aflevering van Plan B van het jaar 2020.
-
De structuur van ons land verzoent eigenlijk twee tegengestelde ideeën over het concept 'deelstaat'. In Vlaanderen staat het idee van 'gemeenschap' (met bevoegdheden als onderwijs of cultuur) nog altijd voorop, terwijl Wallonië en Brussel in de eerste plaats vertrekken van het gewest (met bevoegdheden als economie en mobiliteit). Vermits de Vlaamse Gemeenschap ook in Brussel de Vlaamse taal en cultuur ondersteunt, vertokt dit bij uitstek de gedachte dat 'Vlaanderen Brussel niet zal loslaten'. Maar dat vinden de Franstaligen merkwaardig: als Vlaanderen Brussel zo belangrijk vindt, waarom lijkt het dan alsof de Vlamingen niet van deze stad houden? En waarom mag ze zich niet autonoom ontplooien, zoals de andere gewesten? Dat vroeg Alain Gerlache (RTBF) aan Ivan De Vadder (VRT NWS).
-
De Vivaldiregering is op veel punten het spiegelbeeld van de Zweedse regering, legt Alain Gerlache (RTBF) uit aan Ivan De Vadder (VRT NWS). De Zweedse regering werd geleid door een eerste minister die afkomstig was van een kleine partij. De partij van eerste minister Michel, de MR, behoorde-ook al omdat ze alleen was- tot een taalminderheid. De rollen zijn nu omgedraaid: de partij van de huidige eerste minister, Alexander De Croo, behoort tot een (kleine) taalminderheid. Bovendien werd er bij de Zweedse regering vooral tussen de Vlaamse partijen "gekibbeld", terwijl in de Vivaldiregering dat gekibbel de taalgrens is overgestoken.
-
De Opera van Luik vierde begin november de 200ste verjaardag van de eerste opvoering in het gebouw. In 2018 werd in Gent een standbeeld opgericht voor de Nederlandse koning Willem I. Wat hebben die twee feiten met elkaar te maken? Ze huldigen de inspanningen van de Willem I, de vorst van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Twee steden die daarvan geprofiteerd hebben zijn Gent en Luik. Gent met zijn universiteit en de zeehaven omdat in die periode ook het kanaal Gent-Terneuzen werd gegraven. Luik met zijn universiteit, de opera en natuurlijk de staalindustrie. Die twee steden zijn dan ook broeihaarden van het Oragnisme, de politieke beweging die ernaar streefde om de Belgische afscheiding ongedaan te maken. Met twee mislukte staatsgrepen als gevolg. Op verzoek van Alain Gerlache (RTBF) vertelt Ivan De Vadder (VRT NWS) over die vergeten geschiedenis. (De bron van alle informatie is het boek van historica Els Witte: "Het Vergeten Koninkrijk, het harde verzet van de Belgische orangisten tegen de revolutie.")
-
De Waalse regering heeft een nieuw relanceplan gelanceerd met de Engelse slogan: "Get Up Wallonia". De bedoeling is om via een grote burgerbevraging de klemtonen van een nieuwe relanceplan voor het Waalse gewest vast te leggen. De resultaten van die bevraging moeten nog voor het einde van jaar verwerkt zijn om geen tijd te verliezen. En het doel is duidelijk: Wallonië er economisch weer bovenop helpen na de coronacrisis. Alain Gerlache (RTBF) legt Ivan De Vadder (VRT) uit dat niet het eerste plan is: al in 1999 ontwikkelde de toenmalige minister-president van Wallonië (niet toevallig Elio Di Rupo) al zo'n plan. En de hamvraag is dan ook waarom zo'n relanceplan nu wel zou werken.
-
Het is een tekening van cartoonist Lectrr die Alain Gerlache (RTBF) tot de verbeelding sprak: president Trump die van een medewerker te horen krijgt dat de hastag #nietmijnregering al bezet is. Ook in ons land zijn er oppositiepartijen die zich verzetten tegen de nieuwe regering, De Croo, zelfs met het idee dat die regering de overwinning heeft 'gestolen'. Wie zijn partijen? En lijken de aanhangers van die partijen dan ook op de aanhangers van Donald Trump? En hoe sterk is die stroming -d ie volledig onbekend is in Franstalig België- in Vlaanderen? Dat zijn de vragen die Alain Gerlache (RTBF) stelt aan Ivan De Vadder (VRT NWS) in deze nieuwe aflevering van de podcast.
-
In Frankrijk heerst er een debat over de aanpak van het coronavirus tussen de "alarmisten" en de "rassuralisten". De eerste groep experts waarschuwt voor de stijgende besmettingen en pleit voor een strenge aanpak, de tweede groep experts wil vooral de bevolking "geruststellen". Dit debat dat volop woedt in Frankrijk, wordt met argusogen gevolgd in Franstalig België. Want elke Franse beslissing -zeker wanneer die valt vlak voor een regeringsvergadering op Belgisch niveau- wordt in Brussel gekopieerd. Want zoals het spreekwoord wil: "als het regent in Parijs, dan druppelt het in Brussel". Ivan De Vadder (VRT) vraagt Alain Gerlache (RTBF) hoe groot die invloed is, en wat de gevolgen zijn.
-
Op het moment dat Bart De Wever voor het eerst voorzitter werd van de N-VA, in 2004, was Guy Verhofstadt nog de premier van België en Bart Somers de minister-president van Vlaanderen. Zijn piepkleine partij was net in een kartel met de CD&V gestapt. Zestien jaar later is de N-VA al jarenlang de dominate partij van partij, en heeft ze zowel in de Vlaamse als in de federale regereing ervaring opgebouwd. Maar de voorzitter -die daarvoor al voor de 4de keer een uitzondering op de statuten van zijn partij moet verkrijgen- zal tot 2023 dezelfde zijn: Bart De Wever. Intussen treden bij de andere partijen jonge voorzitters in het veld ( Conner Rousseau en Tom Van Grieken), en stapt die generatie ook in de regering, met staatssecreataris Sammy Mahdi. Zijn we getuige van een generatiewissel in de Wetstraat, vraagt Alain Gerlache (RTBF) aan Ivan De Vadder(VRT).
-
Het aanduiden van de ministers gebeurt niet in elke partij op dezelfde manier. Vaak is die keuze het prerogatief van de voorzitter, zoals bij de Franstalige liberalen (MR). Hun voorzitter maakt 'in eer en geweten' een keuze, en die voorzitter wordt daar (vaak achteraf maar soms ook meteen) op afgerekend binnen de partij. Bij Groen speelt de voorzitter een minder uitgesproken rol: na een getrapte procedure kiest uiteindelijk een partijraad wie van de Groenen minister wordt. Maar ondanks het verschil in procedure, zijn zowel de MR als Groen door hun keuze van ministers, gestabiliseerd en vooral ook verdeeld geraakt. Hoe komt dat, vraagt Ivan De Vadder (VRT) aan Alain Gerlache (RTBF), en zijn er gelijkenissen tussen die twee partijen?
-
De Vlaamse regering wil de komende jaren 4,3 miljard euro investeren in de Vlaamse samenleving. Dat was de kernboodschap van de Septemberverklaring van de Vlaamse minister-president Jambon. Dat geld moet terecht komen op verschillende niveaus die de minister-president als afzonderlijke "uitdagingen" definieerde. De eerste -en misschien wel de belangrijkste uitdaging- is de zorgsector er weer bovenop helpen, maar Jambon sprak ook over de digitalisering van de samenleving of nog over de relance van de Vlaamse conomie. En op dat bedrag van 4,3 miljard kunnen de Walen (en de brusselaars) alleen maar afgunstig neerkijken, zei Alain Gerlache (RTBF), en dus vroeg hij meer details aan Ivan De Vadder. (VRT)
-
De Vivaldi-coalitie heeft al een eerste crisis overleefd. Het afgelopen weekend heeft Sp.a-voorzitter Conner Rousseau de MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez de wacht aangezegd. In de uren en dagen die op die crisette volgden, moesten alle partijvoorzitters van de zeven onderhandelende partijen nog eens een geloofsbelijdenis afleggen. Het resultaat ervan is dat de Vivaldi-coalitie eindelijk de volgende stap kan nemen: er werden twee formateurs aangeduid. En dus stelde Ivan De Vadder (VRT NWS) de volgende vraag aan Alain Gerlache (RTBF): "wie van hen wordt de nieuwe eerste minister"?
-
Het zijn twee onderwerpen die heel wat losgeweekt in Vlaanderen, de afgelopen weken. De naaktfoto's van drie BV's (Sean Dhondt, Stan Van Samang en Peter Van de Veire) gingen Vlaanderen rond, tot er reactie kwam van de drie. Peter Van de Veire en Sean Dhondt spraken de Vlamingen toe, en Stan Van Samang diende klacht in bij de politie. En dan is er de dood van student Sanda Dia, de zoon van een Senegaleze vader en een Vlaamse moeder, tijdens zijn doop bij de studentenclub "Reuzegom". De reconstructie van de feiten deed heel wat Vlamingen huiveren. Maar wat zeggen die twee nieuwsfeiten over Vlaanderen? Dat vroeg Alain Gerlache (RTBF) aan Ivan De Vadder (VRT).
-
De Vivaldi-coalitie staat nu echt in de steigers (ondanks de coronabesmetting van preformateur Egbert Lachaert). In Vlaanderen staan de twee grootste partijen van het politieke spectrum buitenspel, en hun oppositie tegen de toekomstige regering is nu al fors en hard. In het Franstallige landschap liggen de kaarten helemaal anders: de drie groote politieke partijen zitten in de toekomstige regering, en de oppositie is beperkt tot PTB, CDH en Défi. Hoe reageert de politieke oppositie op die tekomstige regering, vraagt Ivan De Vadder (VRT) aan Alain Gerlache (RTBF), en is er dan géén enkele tegenstander van die coalitie te vinden, ook niet bij de werkgeversorganisaties?
-
In de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van de podcast Plan B wil Alain Gerlache (RTBF) meer weten over de wat de N-VA deze zomer is overkomen: de partij is na het mislukken van het historische akkoord tussen de PS en de N-VA wellicht (want bij deze regeringsvorming moet je altijd met twee woorden spreken) gedoemd tot de oppositie. Waarop is dit akkord misgelopen, en wat kan de N-VA nog doen? En zal de zaak Chovanec, waarin de N-VA-minister-president Jan Jambon een tijdlang onder vuur lag, een rol spelen bij die federale onderhandelingen? Ivan De Vadder (VRT) probeert antwoorden te formuleren op de vragen van Alain Gerlache.
-
VRT NWS en de krant De Standaard willen u voortaan jaarlijks informeren over De Stemming. Dat is een uitgebreid onderzoek dat professoren van de UA en de VUB uitvoerden. We willen weten wat de thema's zijn waar u van wakker ligt. Wat de problemen zijn waarmee ons land wordt geconfronteerd. Of u vertrouwen heeft dat de politiek die problemen goed aanpakt en in welke politici u al dan niet vertrouwen heeft. En de resultaten zijn opvallend: er is een grote steun voor de maatregelen in de strijd tegen het coronavirus, al brokkelt die steun in de loop van de weken af. Naast de gezondheidszorg, is de politieke crisis in al zijn aspecten hét probleem waar u op dit moment wakker van ligt. Op vraag van Alain Gerlache (RTBF) overloopt Ivan De Vadder de resultaten van dit uitgebreide onderzoek.
-
Het lijkt wel alsof de drie politieke partijen die deel uitmaken van de regering van het Waalse Gewest én de Franse Gemeenschap ( de PS, de MR én Ecolo) elkaar op dit moment rauw lusten. Wanneer het verplegend personeel de liberale premier Sophie Wilmès de rug toekeren, noemt een liberale partijgenote hen "verwende kinderen", die opgezweept werden door de socialistische vakbond. En na de weigering van de MR om de nodige steun te leveren om de oud- voorzitter Zakia Khattabi van Ecolo te benoemen als rechter in het Grondwettelijk Hof, is de sfeer tussen de MR en Ecolo helemaal verzuurd. Maar wat zijn de gevolgen van die verzuring voor de Waalse en Franstalige regering? En wat zijn de gevolgen van die spanningen op de pogingen om een nieuwe federale regering te vormen, dat vroeg Ivan De Vadder aan Alain Gerlache (RTBF).
- Mostrar mais