Episódios

  • Soveltoradio tarjoaa tunnin verran informatiivista ja iloista keskustelua Microsoft-maailman kuulumisista. Tässä jaksossa tutut vieraat Jouni Heikniemi ja Jussi Roine käyvät läpi laajan joukon aiheita niin liiketoiminnasta, teknologiasta, palveluista kuin sovelluksista - ainoastaan kuluttajapalvelut ja XBOX jätetään käsittelemättä.

    Jouni ja Jussi ruotivat myös Microsoftin kulttuuria, asiakaslähtöisyyttä, pilvipalveluiden tämän hetken tilaa, pro dev vs. low-code -kehittämistä sekä ammattilaisten osaamisen ylläpitoon liittyen kouluttautumista ja sertifioitumista.

    Tässä jaksossa Jouni pohdiskelee Copilotin merkitystä koodaajan työn apuna ja Jussi avaa ajatuksiaan Azuren vakiintuneisuudesta erilaisten ratkaisujen toteutuksessa.

    Paljon on paketoitu mielenkiintoista kuunneltavaa tähän jaksoon, joten ole hyvä ja paina Play-nappia!

  • Olet saattanut erilaisissa verkkokaupoissa ja muissakin webbisivustoissa kohdata asiakaspalvelubotin, joka on tarjonnut apuja pikaviestikeskustelulla. Tässä jaksossa Antti Jokinen Cloudriven Oy:stä kertoo miten Microsoft Power Platformiin kuuluvalla Power Virtual Agents eli PVA palvelulla voi luoda oman yrityksen tarpeisiin botteja.

    Antti kertoo millaisia eroavaisuuksia on itsenäisten bottien ja Microsoft Teamsissa toimivien bottien toiminnassa ja rakentamisessa. Samoin Antti puhuu bottien rakentamisesta, toiminnan logiikasta ja millaisia käyttötarpeita varten boteilla voidaan tuoda helpotusta ja nopeuttaa erilaisten asioiden läpivientiä.

  • Estão a faltar episódios?

    Clique aqui para atualizar o feed.

  • Tuleeko ensimmäisenä mieleen CRM ja ERP puhuttaessa liiketoiminnan tietojärjestelmistä? Jakson vieras Markus Hakala Cloudriven Oy:stä kertoo mitä kaikkea muutakin Microsoft Dynamics 365 pilvipalvelu sisältää yritysten liiketoiminnan tarpeisiin. Käytetyimpiä toiminnallisuuksia ovat asiakkuudenhallinta, asiakaspalvelu ja markkinoinnin toiminnallisuudet, mutta Dynamics 365 sisältää lukuisan joukon muitakin erilaisten toimialojen sisältämiä palveluita.

    Markus kertoo Dynamics 365:n käyttöönoton vaiheista ja kuinka Microsoft Power Platformin palveluilla voidaan toteuttaa mukautettuja käyttöliittymiä, automaatioita työnkulkuina sekä raportointia ja mittarointia. Jos olet ajatellut, että Office 365 ja Azure ovat laajoja pilvipalveluiden kokonaisuuksia, niin niiden rinnalla Dynamics 365 on myös tavattoman laaja palveluiden joukko. Ja kaiken lisäksi se kytkeytyy monilta osin Azureen ja Office 365:een!

  • Jakson vieras Ari Alakiuttu Fastems Oy:stä kertoo miten valmistavan teollisuuden palveluita tuottava yritys kumppanoituu toimittajien ja asiakkaiden kanssa tavoitteena rakentaa pilvipalveluita hyödyntäviä moderneja ja adaptiivisia ratkaisuja. "Saattamalla yhteen älykkäät, fiksut ihmiset älykkäiden ympäristöjen kanssa, niin siitä voi syntyä vain hyvää", sanoo Ari puhuessaan verkoston ja toimintatapojen rakentamisesta.

    Ari ja tiiminsä rakentavat Microsoft Azuren pilvipalveluihin perustuvia teknologiaratkaisuja oman alansa parhaimpien toimijoiden tarpeisiin valmistavassa teollisuudessa. "Kyky adaptoitua, kyky oppia ja kyky toimia muiden kanssa yhdessä ovat hyvin tärkeitä tällaisessa ympäristössä", toteaa Ari haasteista uuden liiketoiminnan rakentamisessa. Jos haluat virkistäviä ajatuksia kumppanoitumisesta, niin kuuntele tämä jakso!

  • "Haloo! Kuuleeko nykyaika?"

    Yhä useammin digitalisaatiohankkeiden osana on pilvipalveluiden käyttö puhuttiinpa yksityisistä yrityksistä tai julkishallinnollisista organisaatioista. Jakson vieras Ari Puisto Suomen Microsoftilta avaa haasteita ja ratkaisuja, joita modernien teknologioiden käyttöön liittyy. Hankkeiden onnistuminen ja liiketoiminnan menestys rakentuu monista osatekijöistä. Ari avaa johtamiseen, osaamiseen, ulkoistamiseen, kumppanoitumiseen ja kokonaisuuksien hallintaan liittyviä kysymyksiä. Hänellä on kokemusta Microsoft Azureen liittyvien palveluiden myynnistä ja asiakkaiden ratkaisujen innovoinnista ja kokemuksen kautta kertynyttä näkemystä miten hankkeet saadaan onnistumaan ja kuinka välttää tyypillisimmät epäonnistumiset.

    "Kaikkien tulee ymmärtää perusasiat pilvipalveluista" sanoo Ari Puisto, kun puhe kääntyy yritysten henkilöstön rooliin digitalisaatiohankkeen läpiviennistä ja erityisesti onnistuneesta sellaisesta. Kuuntele mitä muuta tärkeää Arilla on kerrottavana, kun yrityksessä halutaan rakentaa menestyksellisesti uusia palveluita asiakkaille ja yrityksen työntekijöille.

  • Johtaminen on aina haasteellista ja hyvä johtaminen onkin todellinen taitolaji. Pasi Lehtiniemi, johtamisen konsultti Soveltossa esittelee tässä jaksossa millainen väline on 9-kenttä johtamisen haasteisiin liittyviin keskusteluihin. 9-kenttä ei ole projektimalli eikä suora toimintaohje projektipäällikölle, vaan kartta tavoitteiden mukaisten tulosten saavuttamiselle toimeenpanon kautta. Tämä väline auttaa liiketoiminnan johtajia, projektipäälliköitä ja projekteissa työskenteleviä henkilöitä ymmärtämään strategisen, taktisen ja operatiivisen tason tekemisiä asetettujen päämäärien tavoittamiseksi.

    Pasi kertoo tässä Soveltoradion jaksossa millaisista asioista johtajien, tiimien ja yksilöiden onnistuminen toteutuu 9-kentän mukaisten yksittäisiin ruutuihin sisältyvien tekojen kautta. Voit ladata Soveltoradiosta tämän jakson web-sivulta oman 9-kentän PDF-tiedostona. Se voi auttaa hahmottamaan Pasin kertomia asioita, vaikka oman 9-kentän voisi vaikka piirtää itse samalla, kun Pasi luontevasti kertoo hyvän johtamisen rakennuspalikoista.

  • Pilvipalveluiden tekninen käyttöönotto yrityksessä ei sellaisenaan ratkaise vielä mitään, vaan tarvitaan työntekijöiden osaamisen ja kyvykkyyksien johtamista, sanoo Susanna Eerola eli tuttavallisemmin Suski tässä Soveltoradion jaksossa. Kyvykkyyksien johtamista tarvitaan IT-ammattilaisten lisäksi myös tietotyötä tekeville käyttäjille unohtamatta yrityksen johtajia, painottaa Suski. Hän jatkaa, että pilvipalveluiden strategiaa ja pilvipalveluihin perustuvien ratkaisujen innovointia ei voi ulkoistaa, vaan se pitää ymmärtää ja osata yrityksessä itsessään.

    Osaamisen haasteista Suski mainitsee sen, että pilvipalvelut kehittyvät jatkuvasti. Tämän vuoksi myös osaamista tulee ylläpitää jatkuvana prosessina. Yrityksen koko henkilöstön osalta kaikkien työntekijöiden osalta tämä tarkoittaa hallittua orkestrointia ja siihen Suski kertoo tässä jaksossa hyviä ratkaisutapoja. Kuuntele tämä jakso, niin tiedät millaisia ovat oppimisen jatkuvat palvelut ja muut hyväksi osoittautuneet ratkaisut yrityksen pilvikyvykkyyksien toteuttamiseksi!

  • Lokakuu on kyberturvallisuuden teemakuukausi ja senpä johdosta teimme Jarno Limnéllin kanssa jakson kyberturvallisuudesta ja sen tämän hetken tilasta. Jarno on Aalto Yliopiston työelämäprofessori ja työskentelee Innofactor Oyj:n kyberturvallisuusyksikön johtajana. Tässä haastatelussa Jarno puhuu omien havaintojensa ja tutkimustulosten valossa kyberturvallisuudet tilasta ja uhkista sekä digitaalisen turvallisuuden parantamisesta. Kaikkien toimenpiteiden ei tarvitse olla suurisuuntaisia, vaan kyberturvatekoja voi tehdä yksityishenkilöt hyvin pienillä toimintatapojensa kohennuksilla. Näistä hän kertoo jaksossa käytännöllisiä vinkkejä.

    Vastaamon tapaus, identiteettivarkaudet ja pankkihuijaukset ovat yleisesti tunnettuja kyberrikoksia. Jarno kuitenkin painottaa, että kybermaailma on hyvin vahvasti poliittinen maailma, jota ohjataan poliittisilla päätöksillä. Siksi hän vaatii, että kansallisella tasolla kyberturvallisuuden parantamiseen osoitettaisiin enemmän määrärahoja ja resursseja. Yhteiskunnan tehtävänä on tarjota turvallinen ympäristö kansalaisilleen ja digitalisoituvassa maailmassa se tarkoittaa myös kyberturvallisuuteen osoitettuja panostuksia. Jarno sanookin, että tässä kehitysnopeudessa mukana pysyminen on kyberturvallisuuden isoin haaste.

  • Monilla Soveltoradion kuuntelijoilla on käytössä Windowsilla toimiva tietokone, useat käyttävät Microsoft Officen ohjelmia ja ovat osallistuneet Teams-kokouksiin. Senpä vuoksi tämän kertaisen jakson vieraan Jouni Heikniemi ja Jussi Roine käyvät läpi ilmiöitä Microsoftin tuotteiden ja palveluiden ympäriltä. Jounin ja Jussin puheessa vilisee paljon teknologian terminologiaa, mutta asioita käydään läpi myös liiketoiminnan ja käyttäjien arjen näkökulmista nettiyhteyksien laadun kritisointia unohtamatta!

    Jounin ja Jussin lempiaihe on arvatenkin Microsoft Azure kaikkine moninaisine palveluineen, mutta keskustelussa ovat esillä myös uudet Windows 11 ja Windows 365 sekä pilvipalveluista Microsoft 365, Power Platform ja Dynamics 365. Asiaa on paljon, niin siksi jaksomme on tällä kertaa kestoltaan lähes tunti ja 10 minuuttia, mutta Jounin ja Jussin sana-akrobatia siivittää tarinaa iloisen lennokkaasti eteenpäin.

    Jakson jälkeen he huomasivat unohtaneensa puhua uudesta Azure Arc -palvelusta, mutta jakson web-sivulla on linkki Azure Arcin yleiskatsaukseen, joten sieltä voi käydä perehtymässä tähän palveluun.

  • Ennen kesälomia äänitimme Soveltoradion studiossa jakson liittyen johtamiseen ja nyt lomien päättyessä enemmistöllä julkaisemme tämän jakson. Vieraana Pasi Lehtiniemi on kertomassa miten stategiapuheet muuttuvat teoiksi eli kuinka johtaminen ja johdon konsultointi muuttui koronapandemian myötä. Monissa yrityksissä ja organisaatioissa jouduttiin tekemään äkkijarrutuksia ja luopumaan tarpeettomista asioista keskittyen kaikkein oleellisimpiin toimintoihin. Pahimmasta on päästy eroon, mutta muutos onkin pysyvää.

    Jaksossa Pasi käy läpi henkilöstön johtamisen ja johdon konsultoinnin muutoksia, sitä miten yhteisen pöydän äärestä siirryttiinkin verkkoon ja saatiin aikaan syvällisempää tekemistä ja pitkäkestoisempia toiminnan kehitystoimia. Pasi puhuu henkilöstön johtamisesta, työn tavoitteiden esille tuonnin tärkeydestä, henkilöstön itseohjautuvuudesta ja johtajien roolin evoluutiosta. Tässä puolituntinen kiinnostavaa kuunneltavaa Pasin seurassa!

  • Tietokoneiden toimintaperiaate on kohtalaisen helposti ymmärrettävissä arkijärjellä sähkötekniikan ja elektroniikan perusteiden kautta. Kvanttitietokoneet ovatkin sitten kokonaan toinen asia. Niiden toiminta perustuu suurelta osin kvanttimekaniikkaan ja sen ymmärtäminen arkijärjen ilmiöillä on paljon haasteellisempaa. Topias Uotila kertoo tässä jaksossa kvanttitietokoneista sen verran selkeästi, että tämän jälkeen on helpompi ymmärtää niiden toimintaperiaatteet, kuinka niitä ohjelmoidaan sekä millaisia käyttökohteita kvanttitietokoneille on jo nyt olemassa ja mitä on odotettavissa lähitulevaisuudessa. Topias on omakohtaisesti käyttänyt ja ohjelmoinut kvanttitietokoneita, joten hänellä on hyvä näkemys jaettavaksi kuuntelijoille.

    Mihin perustuu kvanttitietokoneiden huikealta vaikuttava laskentateho? Miksi tietyt asiat kannattaa edelleen hoitaa perinteisillä tietokoneilla? Millaisia taitoja sovelluskehittäjältä edellytetään "kvanttisoftan" koodaamiseksi? Näitä ja monia muita mielenkiintoisia asioita Topias kertoo Soveltoradion kuuntelijoille.

  • Millaisia kokemuksia ja oppimismahdollisuuksia virtuaalitodellisuus voikaan tarjota meille? Jakson vieras Matti Pouhakka tutustuttaa kuuntelijat virtuaalitodellisuuden nykytilaan, kertoo meille erilaisista laitteista ja palveluista sekä avaa kuuntelijoille käsitteet VR, AX, MR ja XR. Matti kertoo myös millaisilla välineillä ja kustannuksilla on mahdollista aloittaa virtuaalitodellisuuden hyödyntäminen muuallakin kuin pelaamisessa ja viihdekäytössä.

    Matilla on paljon kokemusta virtuaalitodellisuudesta ja sen viime vuosien huimasta kehityksestä. Hänen edustamansa yritys tarjoaa asiakkaille alustan, jonka avulla voi toteuttaa webinaareja, kokouksia, koulutuksia ja henkilöstötilaisuuksia virtuaalisena hyödyntäen avatar-hahmoja. Matti kertoo myös perustelut sille miksi nykytekniikalla ei vielä kannata tavoitella fotorealistisia avatareja. Syy ei olekaan pelkästään tekninen, vaan taustalla vaikuttavat psykologiset tekijät. Paljon jänniä aiheita luvassa tässä reilun puolen tunnun kestoisessa jaksossa!

  • "Rikolliset ovat hiffanneet, että kun teknologian läpi ei päästä, niin ihmisten läpi päästään", sanoo Pauliina Nikko-Takala, tämän jakson vieras, johtaja CGI:ltä. Kuinka yritykset voivat varautua moderneihin tietoturvauhkiin, kuinka henkilöstö saadaan ajattelemaan ja toimimaan tietoturvatietoisesti - näihin aiheisiin Pauliina ottaa kantaa tässä jaksossa. Samalla hän tekee meille tutuksi mikä on SOC eli Security Operations Center.

    Pauliinan ura tietoturvan monisäikeiseen maailmaan on muuta kuin teknologialähtöinen, vaikka niin voisi kuvitella, mutta kuuntelemalla tämän jakson tiedät millaisten valintojen kautta hän on edennyt omalla urallaan. Hän myös peräänkuuluttaa lisää naisia ICT-alan tehtäviin ja antaa vinkkejä nuorille opiskeluvalinnoista tästä alasta kiinnostuneille. Luvassa siis puoli tuntia paljon kiinnostavia aiheita!

  • Soveltoradio ennustaa alkanutta vuotta 2021 valamalla tinoja toimitusjohtaja Sanna Varpukarin kanssa. Maailman muuttui vuodessa ja se on edellyttänyt ihmistiltä mukautumisen lisäksi myös uudenlaisten taitojen oppimista. Perinteisten opetuksen ja koulutuksen menetelmien tilanne on tullut erilaisia verkossa opiskelun menetelmiä.

    Tässä jaksossa Sanna kertoo miten muuttuneessa toimistoympäristössä varmistetaan se, että uuden kasvun alkaessa työntekijöiden taidot ja osaaminen sekä itseohjautuvuus ja johtaminen ovat sopivassa kunnossa menestyksen varmistamiseksi. Sannan valamista tinoista löytyy yhdessä oppimista, pieniin paloihin purettua opiskelua ja oppiminen jatkuvana palveluna.

  • Asenne ratkaisee - sanotaan. Jakson vieras Markus Lintuala on tämän jakson vieraana kertomassa asenteen merkityksestä työyhteisön sujuvan toiminnan ja projektien onnistumisen kannalta. Elisalla IT-asiantuntijana Markus on ennättänyt työskennellä niin oman konesalin ratkaisuiden kuin pilvipalveluiden kanssa. Pilvipalveluiden maailmassa muutos on jatkuvaa ja se asettaa omat vaatimuksensa myös näiden palveluiden kanssa työskentelevien ihmisten asenteelle.

    Työntekijän asenne vaikuttaa konkreettisesti siihen miten hän antaa tietoa muille ja kuinka hän vastaanottaa sitä. Markus kertoo hyvin käytännön esimerkkejä miten toimiminen sujuu oman tiimin, esimiesten, liiketoimintajohtajien, projektipäällikköiden, asiakkaan liiketoiminnan edustajien ja asiakkaan omien IT-asiantuntijoiden, kun asiantuntijan asenne on kunnossa. Hyvä asenne on samalla sekä yhdessäpitävä liima että asioiden sujuvuuden takaava voiteluaine!

  • Kuinka palveluita otetaan käyttöön, käytetään ja ylläpidetään - siihen vastaa hallintamalli. Jakson vieras Janne Ariluoto kertoo hallintamallin hyödyntämisestä Microsoft 365 palveluiden käytössä. Hän on ollut konsultoimassa niin yksityisen kuin julkisen sektorin erikokoisten organisaatioiden Microsoft 365 palveluiden käyttöä ja ylläpitoa, joten hänelle on kertynyt kerrottavaa Soveltoradion kuuntelijoille palveluiden hallinnasta ja hallintamallien luomisesta. Jannen mukaan hyvä hallintamalli auttaa organisaatiota käyttämään, ylläpitämään ja kehittämään Microsoft 365 palveluita sekä ohjaamaan toimittajia käytettäessä ulkopuolisia palveluntarjoajia.

    Hyvä hallintamalli on dokumentti tai joukko dokumentteja, jotka toimivat työvälineinä organisaation IT:lle ja liiketoiminnan vastuuhenkilöille. Siitä voidaan johtaa myös käyttäjille niin kutsuttu pelikirja, jolla kuvataan palveluiden soveltaminen arjen työssä. Janne esittää hallintamallien rakentajille haasteen uudenlaisen tavan käyttää nykyaikaisia formaatteja hallintamallien teossa. Kuuntele, niin tiedät mistä on kyse!

  • Nopeasti voisi ajatella saatavilla olevien välineiden ja niiden ominaisuuksien vaikuttavan miten tietotyötä tehdään ja millaisia työn tuotokset ovat. Tässä jaksossa Microsoftilla pitkään tietotyöhön liittyvien palveluiden ja sovellusten kanssa tekemisissä ollut Harri Mikkanen avaa kuuntelijoille niitä kulmakiviä joiden päälle tietotyön tilannekuva perustuu. Vaikka monipuolisiksi kehittyneet sovellukset ja pilvestä saatavat palvelut ymmärrettävästi antavat käyttäjille kaiken aikaa enemmän mahdollisuuksia, niin Harri esittelee myös monia käyttäjää paljon lähempänä olevia asioita tietotyön edistäjinä. Kuuntele, niin tiedät miten tekoäly auttaa sovittamaan työaikaa keskittymistä vaativille töille ja kuinka pandemian johdosta lisääntynyt etätyö muutti ja muuttaa tulevaisuudessa myös tietotyön pelikenttää!

  • Verkkopalveluiden asiantuntija Virpi Blom on tämän jakson vieraana kertomassa saavutettavista verkkopalveluista. Virpi selventää kuinka direktiivin ja lainsäädännön keinoin yritetään varmistaa julkishallinnon toimijoiden tuottamien verkkopalveluiden käyttö myös niille joilla on aisteihin, motoriikkaan ja muuhun toimintaan liittyviä rajoitteita. Normaalisti näkeville ja kuuleville ihmisille kunnan tai viranomaisen verkkopalveluissa asiointi ei sisällä mitään ihmeellistä, mutta entä miten esimerkiksi sokealta onnistuu selaimella käsiteltävän lomakkeen täyttäminen ja lähettäminen?

    Saavutettavuuden varmistamiseksi on paljon menetelmiä ja erilaisia työkaluja. Virpi Blom on ollut vuosien saatossa auttamassa lukuisia organisaatioita määrittelemään ja toteuttamaan saavutettavia verkkopalveluita. Tässä jaksossa Virpi kertoo millaisia haasteita ja mahdottomuuksia asiassa on, kuinka direktiivin noudattaminen onnistuu eli ei onnistu sekä millaisia kiertoteitä verkkopalveluiden tuottajat ovat käyttäneet.

  • Useat yritykset ja organisaatiot ovat ottaneet käyttöön julkipilvipalveluita ja korvanneet sillä tavoin aiemmin omasta konesalista tuotetut palvelut. Microsoft Azure on yksi tunnetuimmista ja käytetyimmistä julkipilvipalveluista. Tässä jaksossa Sovelton konsultti Mika Seitsonen kertoo Azuren hallintaan ja tietoturvaan liittyvistä asioista. Aihe on tavattoman laaja, mutta tämän jakson kuuntelemalla saat käsityksen millaisten aiheiden kanssa olemme tekemisissä ja mistä saat syventävää tietoa lisää.

    Oletpa sitten pitempään alalla toiminut tietojärjestelmien ja infrastruktuurin ylläpitäjä tai vasta hiljattain alalle valmistunut IT-ammattilainen, niin Mika kertoo hyviä vinkkejä kouluttautumisesta, itseopiskelusta ja sertifiointiin tähtäävästä valmistautumisesta.

  • Syökö verkkokauppa perinteisen kaupankäynnin mahdollisuudet? Jyräävätkö suuret kansainväliset toimijat meidän kansalliset ja oman kaupankäyntini mahdollisuudet? Miten Amazon vaikuttaa verkkokaupankäynnin mahdollisuuksiin? Tässä Soveltoradion jaksossa Arhi Kivilahti ja Mikko Sievänen ovat keskustelemassa verkkokaupan ilmiöistä, mahdollisuuksista ja uhkista. Arhi on perehtynyt vähittäiskaupan toimintaan syvällisesti ja tuntee verkkokauppojen liiketoimintaa kattavasti. Mikko on ollut pystyttämässä useita verkkokauppoja ja sen vuoksi hänellä on käytännön toteutusten kautta hyvä näkymä verkkokauppojen toimintaan ja kuinka asiakkaat käyttäytyvät siellä.

    Tässä jaksossa keskustellaan verkkokauppojen mahdollisuuksista ja uhkista, verkkokaupan perustamisesta ja valmiin kauppapaikan käyttämisestä. Keskusteluissa esille nousevat myös kanta-asiakaskohdelmat ja analytiikka ostokäyttäytymisestä verkkokaupoissa. Miten palveluiden myynti verkkokaupassa suhteutuu tavaroiden ostamiseen, kuinka erilaiset maksutavat tulee huomioida ja miten logistiikka saadaan toimimaan? Niitäkin tämän jakson keskusteluissa käsitellään.

    Kuuntele tämä jakso, jos haluat ymmärtää verkkokauppojen toimintaa paremmin tai jos harkitset oman verkkokaupan perustamista!