Episódios

 • Ute med P1 är programmet där vi möter människan i naturen. Och i det här programmet åker vi på en resa från Sjöbo i söder till Harads i norr.

  Vi har badat i iskallt älvvatten, cyklat på frusen is, ridit häst längs lummiga skogsstigar, paddlat kanot i motvind på Vänern och frågat oss hur naturen kan vara återhämtning och vad man ska göra av sitt bajs på vandringsleden.Ute med P1:s årskrönika 2017 är en sammanfattning av de tio program som sänds under året. Programledare: Linnea Luttu.

 • Orkar man gå i skogen om man knappt kan resa sig ur sängen? Hur kan frisk luft och gröna skogar ge kraft - när inget annat gör det?

  Att vara ute i naturen sägs göra gott, för både hjärta och hjärna. Därför bestämde sig Therese Rosenkvist, arbetsterapeut och barnledare inom Friluftsfrämjandet, för att starta ett projekt för ett år sedan som hjälper långtidssjukskrivna med psykisk ohälsa att komma ut i naturen. Vi följer med och pratar med några av deltagarna som varit med hela vägen.Vi träffar också vandringsexperten Angeliqa Mejstedt för att prata om hygien ute på tur. Hur ska man egentligen göra när man går på toaletten i naturen när det inte finns någon toalett? Och hur ska man göra när man har mens?Programledare: Linnea Luttu.

 • Estão a faltar episódios?

  Clique aqui para atualizar o feed.

 • Hur nördig kan man bli egentligen? Måste man kunna kasta långt? Kunna rabbla alla insekter? Vad handlar fisket om egentligen?

  I Ute med P1 möter vi två personer som älskar att stå vid strömmande vatten och känna hur det rycker till i den tunna spötoppen fiskeprofilen Gunnar Westrin som skrivit 15 böcker om flugfiske och vildmarksliv, och Therese Lundin, som är naturturismutvecklare, flugfiskeguide och engagerad i Fjällorna som jobbar för kvinnors fiske. Programledare: Linnea Luttu.

 • Josef Hegart är kanotälskaren som inte bara paddlar ofta, han bygger också sina egna kanoter.

  Vi åker ut på Sveriges största insjö och pratar om varför man bör kunna mer än att bara paddla rakt fram i en kanot och hur det är att vara ute på ett 135 mil långt kanotäventyr genom Kanada.Och så ska vi fördjupa oss i svamparnas värld med vildmarkskocken och svampkonsulenten Elle Nikishkova.Programledare: Linnea Luttu.

 • I Ösjönäs, alldeles vid Tivedens nationalpark bor och arbetar Jessica Sannö med man, barn, höns och hästar.

  Jessica har rest världen över, men hamnade till slut i en av sydsveriges vildaste skogar och använder naturen både för turistverksamhet och egen rekreation.Vi träffar också vildmarkskocken Elle Nikishkova igen, och nu tar vi med oss stekhällen i en kajak och gör en wok över öppen eld på en ö utanför Uppsala. Och så frågar vi oss om friluftslivet måste bli en klassfråga? Erik Falk som jobbar med att hyra ut friluftskläder och utrustning tror att uthyrning kan göra friluftslivet mer tillgängligt för alla. Programledare: Linnea Luttu

 • Ute med P1 är tillbaka med ett efterfrågat ämne: Friluftsliv med barn. Och så lagar vi mat utomhus, både tacos med familjen Junzell och en klassisk engelsk frukost med vildmarkskocken Elle Nikishkova.

  I höstens första program möter vi mamma Elin Junzell, pappa Andreas, Irma och Greta som är sex år, Agnes som är åtta år och Salim som är tre år och bor hos familjen ibland. Vi vandrar i skogarna utanför Åmål och får lära oss mer om tomtekraft, hur man tar täljkörkort, vad en krabbelur är för något och hur man kan göra för att få med barnen ut på tur.Det blir en hel del mat i programmet och utöver tacos och mellanmål med familjen Junzell så lagar vildmarkskocken Elle Nikishkova en engelsk frukost med "crumpets" som är en blandning mellan bröd och pannkakor. Recept crumpets:3 dl mjölk 0,5 dl vatten 1 tsk ströbröd 4 dl vetemjöl 50 gramjäst 1 tsk salt smör till stekningGör så här: 1. Värm mjölk och vatten till ca 45 grader. Blanda mjölet, jästen och saltet i en bunke. Häll ner vätskan och rör till smidig deg, låt jäsa 45 min. 2. Hetta upp stekpannan lägg ner ringformar och grädda 2 min på varje sida på medelvärme.Programledare: Linnea Luttu

 • Hur är det att vara ensam med 10 alaskan huskys på fjället i flera dygn? Och går det att baka ute i naturen?

  I vårens sista Ute med P1 åker vi till Miekojärvi utanför Överkalix för att träffa Katarina Koch Hartke som driver turistföretag med sambon Johanna. De bor med 17 alaskan huskys, hushunden Leo, en katt och nio höns.Hur är det att vara ensam med 10 slädhundar, på blåsiga fjäll, i kylan, utan någon annan att lita på än sig själv? Vad är det som driver en? Och hur känns det att veta att om något går snett, då är du ensam med hundarna som inte klarar sig utan dig?Och så ska vi baka ute i naturen med friluftskocken Eric Tornblad. Inget recept skickas med denna gång, då vi använder oss av färdig kakmix som man kan blanda med vatten hemma - eller direkt ute på turen. Eric Tornblads tips inför bakning med friluftskök:1. Använd två grytor på varandra för att kakan inte ska brännas. Men använd inte teflongryta underst då den inte bör torrkokas.2. Locket ska vara på för att få samma effekt som en ugn.3. Håll koll på temperaturen! Kakan bränns lätt. Ha så låg värme som möjligt.4. Om kakan börjar bli bränd, lägg i några stenar mellan grytorna så blir det inte lika varmt i botten. Programledare: Linnea Luttu.

 • På en cykel med tjocka däck tar vi oss fram genom snårig terräng både sommar- och vintertid. Och så ska vi reda ut vilket friluftskök du ska använda beroende på vilket äventyr du ska göra.

  Olov Stenlund är tvåbarnspappa, driver en klädbutik och har som de flesta andra svårt att få tid att vara ute så mycket som man vill. Men på cykel tar man sig långt på kort tid - och med en cykel med tjocka däck, en så kallad fatbike, så tar du dig enkelt fram på underlag som man ofta undviker: snö, sand, snåriga stigar och mjuk mossa. Ute med P1 följer med Olov - både sommar och vinter. Friluftskocken Eric Tornblad är tillbaka och går igenom vilket sorts bränsle man kan använda till friluftsköket beroende på vilken säsong det är och vad du ska laga. Programledare: Linnea Luttu.

 • Att lära sig locka på allt från räv till björn kan få en att komma riktigt nära några av Sveriges största rovdjur. Det vet Mikael Suorra mannen som i princip kan tala med älgar.

  Ute med P1 spanar efter kungsörn i Mikael Suorras gömsle i Harads utanför Boden och pratar om känslan av att ha en räv smygandes kring stöveln. Och vad kan hända om ett rovdjur kommer för nära?Den som gillar att se på stjärnorna om natten kanske ska testa att byta ut tältet mot hängmattan - det gjorde Eva som åker ut ensam, även på vintern, och övernattar bland högljudda fåglar. Programledare: Linnea Luttu.

 • Det sägs att du blir piggare, sover bättre och klarar kylan bättre om du tar dig ett dopp på vintern. Vi träffar några som förklarar tjusningen med vinterbadet.

  Ute med P1 träffar några riktiga vinterbadsentusiaster som mer än gärna tar sig ett dopp i det nollgradiga vattnet: Iva Lundström och Jarkko och Tiina Enqvist. De menar att det blir pigga och glada av vinterbadet, men också att det har gjort att de numera älskar vintern - och sällan fryser. Men för den som råkar ta ett oväntat dopp på vintern kan det bli farligt. Hur du löser den situationen tipsar köldexperten Tony Gustafsson om.Programledare: Linnea Luttu.

 • Vad är det som döljer sig i de kilometerlånga gångarna under jord? Där mörkret är totalt och det enda ljud du hör är dina egna andetag.

  Ute med P1 träffar biologerna och fjälledarna Kattis Amundsson och August Alvtegen Lundgren som bor i byn Stora Blåsjön i Jämtland. Där är de är guider i Sveriges längsta grotta: Korallgrottan, som är sex kilometer lång.Försvarsmaktens köldexpert Tony Gustafsson ger tips på hur du håller dig varm när temperaturen glider långt under nollan. Hur ska man egentligen göra för att hålla fötter och händer varma i kylan?Programledare: Linnea Luttu.

 • Under året har vi följt människorna som älskar naturen och åker ut på små och stora äventyr. Hör delar från alla program och en glimt från vad som väntar under 2017.

  På skidor längs gnistrande vita fjäll med milslång utsikt, klättring uppför branta bergsklippor, på jakt efter norrsken, mård, ripor och tallbarr att koka te på, vandring längs Kungsleden, matlagning utomhus och överlevnadstips om olyckan skulle vara framme.Ute med P1 har rest landet runt för att möta människorna som dras till äventyret, ansträngningen och avkopplingen i naturen.Hör delar från alla program under året som gått och en glimt från vad som väntar under nästa år.Programmets sänds i P1 den 6 januari 2017 klockan 22.05 - men går att lyssna till redan nu. Programledare: Linnea Luttu.

 • Alla i Sverige ska ha rätt till naturen, enligt Allemansrätten som sedan 1994 står skriven i vår grundlag. Men, når naturen verkligen alla?

  Ute med P1 träffar Babek Toloe, som använder sitt naturintresse varje dag i jobbet. Han får unga i socioekonomiskt utsatta områden och ensamkommande flyktingbarn att lära sig att leva, överleva, växa och njuta i naturen. Babek Toloe är uppvuxen i både Rinkeby och Bromma. Efter lumpen visste han inte riktigt vad han skulle göra, men folk i hans omgivning tyckte han skulle använda sig av de kunskaper han hade fått när det gällde överlevnad och kunskap om naturen. Och så blev det. Han började arbeta i Tensta i ett projekt där eleverna frivilligt fick delta i aktiviteter efter skolan och där tog han med ungdomarna ut på hajk både i närområdet och på fjällvandringar. Idag är Babek familjehemskonsulent för ungdomar som är placerade hos jourhem och familjehem. De flesta ungdomarna är ensamkommande och han har fortsatt att åka ut i naturen med de som han har kontakt med i jobbet. 2015 vann han pris som årets friluftspersonlighet och i vintras var han en av två svenskar bland 29 nationaliteter som gjorde Fjällräven Polar, en 30 mil lång expedition med hundspann från Nordnorge till svenska Lappland. Och så frågar vi oss hur bra är vi på att veta vad vi egentligen ser, och hör ute i naturen? Ja, inte särskilt bra enligt Tomas Öberg, som en del av er nog känner igen från Naturmorgon i P1. Han är biolog, fotograf och skribent och han tycker att just språket är viktigt för att vi ska kunna ta till oss av information om naturen, sådant som du kan hitta i broschyrer eller informationstavlor längs leder.Programledare: Linnea Luttu.

 • Louise Östberg bestämde sig för att göra ett äventyr, varje dag, i ett år för att se om flera små äventyr kan ge samma känsla som ett stort.

  Ute med P1 träffar Louise Östberg i hennes nya hemort - Funäsdalen. När äventyren började bodde hon med sin familj på Lidingö och flytten till fjällen var ett av resultaten av hennes hundratals vardagsäventyr.Klättring, yoga, cykling, löpning, hästridning, kajakpaddling - listan blev lång av alla aktiviteter Louise testade på under året. Till och med när hon hade 40 graders feber blev det en aktivitet, även om det blev av det lugnare slaget: att tälta i trädgården. Louise utmanar också programledare Linnea Luttu till att göra ett äventyr hon sent kommer att glömma.I det här programmet är friluftskocken Eric Tornblad tillbaka och vi lagar kikärtsbiffar med bulgur med gaskök i naturen. Erics recept från boken Fjällmat:Ost- & kikärtskakorEn riktig energibomb som dessutom går ganska snabbt att göra. Det smarta är att rätten delvis tillagas när du häller på det kokande vattnet. Ät som de är eller tillsammans med ris eller pasta. Kikärtsmjöl hittar du i en butik för hälsokost.En portion1 dl kikärtsmjöl (av okokta kikärter)1 nypa salt1 nypa svartpeppar2 tsk torkad persilja50 g hackad parmesanost+ 25 ml olja i smeten+ 25 ml olja till stekningHemma: Blanda allt utom olja i en påse.Ute: Tillsätt hett vatten och rör till en jämn smet.Låt stå i tio minuter och tillsätt därefter hälften av oljan.Värm olja i en panna, klicka ut smeten till två kakor och stek i medelvärme ett par minuter på varje sida. Ät direkt!Programledare: Linnea Luttu

 • I över 100 år har scouter världen över lärt sig överleva i naturen, vara ute på äventyr och hur man är en bra kompis. Vi följer med på scoutläger och bygger risflottar och katapulter.

  I Sunderbyn utanför Luleå träffar vi scoutledaren Carin Sjölin som varit engagerad i scouterna i 40 år. Vi möter också de unga scouterna Erik Lundqvist, bröderna Daniel och Elias Alm, Hedda Nooij, Ellinor Gånvall och Nelly Vestman. De berättar om varför de sover så bra utomhus och hur det är att vara scout när klassen har friluftsdag. Scouterna grundades för över hundra år sedan, 1907 av engelsmannen Robert Baden-Powell, som var general i brittiska armén. Han oroade sig över dåtidens pojkars andliga och fysiska svaghet och han ville ge dem en meningsfull fritid, men också göra dem redo för strid. Med tiden blev det här en världsomspännande friluftsrörelse som lever än idag.Medlemsantalet i Sverige har stadigt sjunkit sen 70- och 80-talet. Men det har vänt nu.2014 var första gången på 30 år som scouterna i Sverige ökade sitt medlemsantal - och ökningen fortsatte även 2015. Och ni som hängt med sedan förra säsongen kommer kanske ihåg Ulrika Lindroth som hade planerat att åka skidor Vita bandet, alltså skida hela Svenska fjällkedjan från Grövelsjön till Treriksröset. Hon skulle också vandra gröna bandet, samma sträcka som hon skidade. Och så skulle hon paddla Bottenviken runt - allt under samma år. Jag träffar henne hemma i Göteborg en varm sommardag mittemellan äventyren och hon berättar att det inte riktigt gick som hon tänkt sig. Livet kom emellan. Programledare: Linnea Luttu.

 • När vi pratar om friluftsliv handlar det ofta om aktiviteter i mer eller mindre utmanande terräng. Men hur gör du om du använder rullstol?

  Anders Andrae föddes med ryggmärgsbråck och har suttit i rullstol sen han var barn. Han och hans kompis Calle Norrman, som också är rullstolsburen av samma skäl, har hängt ihop hela livet och de ger sig ut i naturen så ofta de kan. Ute med P1 följer med vännerna på tur runt Järvafältet utanför Stockholm.Calle och Anders är vana den leden, som har en del tuffa uppförsbackar, men det är inget som stoppar dem. Idag är det här en självklarhet för båda. Men det har inte alltid varit det. Hösten 2007 fick Anders allvarliga magproblem och blev stomiopererad, och till slut hamnade han i en djup depression. Han kom till den punkten då han var tvungen att välja mellan att riskera att förlora vänner och familj, eller försöka komma tillbaka till det liv han hade tidigare. Han utmanade sig till att bestiga berg och göra långa turer, och det var räddningen.Vi möter också överlevnadsexperten Harriet Hultin igen, och den här gången handlar det om vad som är bäst att göra om du hamnat i den situationen att du är ute i naturen och inte vet var du är och hur du ska komma hem.Programledare: Linnea Luttu.

 • Ute med P1 är tillbaka och i första avsnittet vi ger oss ut och vandrar i höstens friska vindar och på steniga leder.

  Angeliqa Mejstedt bor i Västerås och driver en av Sveriges största bloggar om vandring. Hon skriver om olika vandringsleder, tipsar om hur man packar rätt, vad man ska tänka på inför en vandring och hon vill helt enkelt inspirera fler att ge sig ut på tur, både nära och långt bort. Själv ska hon under hösten ut och vandra St Olavsleden som är 564 km lång och går från kust till kust genom Sverige och Norge. En 30 dagars pilgrimsvandring.Ute med P1 följer Angeliqa på en mindre pilgrimsvandring, längs Dag Hammarskjöldsleden som startar i Abisko. Samtidigt - mer än 100 mil söderut pågår en annan vandring. På scenen på Stadsteatern i Stockholm. För vad händer när en grupp skådespelare från storstaden skickas ut för att vandra i naturen? Det ville regissören Gunilla Heilborn ta reda på och skickade ut sju skådespelare, mil efter mil i sol och regn, för att vandra längs markerade leder, utrustade med stegräknare och bandspelare. Det här blev sen en föreställning. Den långa marschen.Programledare: Linnea Luttu.

 • Med stegjärn, rep och ishacka klättrar vi på en istäckt klippvägg och friluftskocken Eric Tornblad lagar raggmunkslunch över stekhäll.

  Klättring är något som alla människor håller på med som barn. Vi klättrar på det mesta på stolar, i träd, och i klätterställningar. För en del växer det där bort med åren. För andra byts träd och stolar ut mot klippor och isväggar. I Östersund bor Gudmund Söderin som har lagt ut hundratals leder för klättrare i Sverige och Norge och han är fjällräddare i alpina fjällräddningen. Hans dotter Nanna Söderin tillhör eliten av klättrare i Sverige och har bestigit toppar på flera håll i världen. I Ute med P1 följer vi med dem till en istäckt klippvägg för att klättra och höra mer om tjusningen bakom sporten. Friluftskocken Eric Tornblad lagar till en lyxigare raggmunkslunch, på en stekhäll över öppen eld, alldeles vid en frusen sjö. Och så hör vi några av lyssnarnas egna tips på friluftsaktiviteter runt om i landet. Programledare: Linnea Luttu.

 • Peter Rosén bytte skrivbordet mot naturen och ligger helst gömd i en låda i skogen i väntan på djur att fotografera.

  Att vara naturfotograf handlar om att fånga det där rätta ögonblicket. Att vara på rätt plats vid rätt tillfälle, och det kräver många timmar ute i naturen. Peter Rosén brukar resa till gränsen mellan Ryssland och Finland, där han lägger upp ett gömsle och väntar. Ja, vi hoppar in i en liten låda Vi har förberett så djuren inte ska känna så mycket av vår lukt och vi sitter tysta där så de inte ska märka så mycket utav oss. Och de placerar vi på ett fint ställe, där vi tror att djuren ska dyka förbi. Och väntar vi tillräckligt länge kommer oftast djuren fram. Och då är det som att sitta i en meditativ känsla i flera dygn på raken. Som då helt plötsligt bryts av att djuret plötsligt finns där framför en och adrenalinkicken kommer då man blir totalt fokuserad på att fånga bilden på det där djuret. Det är en riktigt häftig känsla, säger Peter Rosén. Ute med P1 är i det fjärde programmet i Abisko, en by omgiven av storslagna fjälltoppar mellan Torneträsk, skandinaviens största fjällsjö och den u-formade dalen som kallas Lapporten och i Abisko börjar Kungsleden.Harriet Hultin från Svenska överlevnadssällskapet berättar om vilket vatten som går att dricka i naturen, och så minglar vi på Vildmarksmässan i Stockholm. Programledare: Linnea Luttu.

 • Hur är det att bo granne med skogens alla vilda djur? Att jaga och leva på det som finns i skogen? Och hur får man till en riktigt bra frukostgröt inför en lång vandring?

  Med kungsörnar, älgar, järvar, björnar, tjädrar, lodjur, ripor, orrar, harar och renar som grannar bakom knuten bor Miranda Frings Håf tillsammans med sin man och son, och hundarna Thai och Eiko, vid foten av Blaikfjällets naturreservat i den lilla byn Högland utanför Dorotea.Miranda jagar i princip allt som går att jaga. Men hon fiskar också. Och plockar bär och svamp. När hon åker till affären för att handla är det mest mjölk och andra färskvaror hon köper. Brödet bakar hon själv och allt annat som kan behövas finns redan i frysen.I det tredje avsnittet av Ute med P1 följer vi med Miranda när hon snarar ripor och fångar mård i fällor. Och Eric Tornblad, som skrivit flera böcker om matlagning i naturen, lagar en riktigt god, mättande och näringsrik grötfrukost som passar perfekt för den som ska ut på en längre tur eller vandring.Erics energigröt:Ingredienser:HavregrynRågflingorSolrosfrönLinfrönKokosoljaVattenBrödsirapSå gör du:Rosta havregryn, rågflingor, linfrön och solrosfrön i en torr panna (eller gaskök).Tillsätt vatten och låt gröten puttra någon minut.Rör i en klick kokosolja, låt den smälta ner i gröten och rör om.När gröten är krämig, häll i upp skål (eller kåsa) och ringla över brödsirapen.Ät och njut!Programledare: Linnea Luttu.