Episódios
-
Filmmaker Ismaël Lotz zag de wereld door de lens van zijn camera, zijn wapen. Hij stond met anderhalf been in Hollywood, totdat kanker die droom verstoorde. Ook dat proces besloot hij vast te leggen. Hij kon niet anders.
Nathan de Vries volgt het spoort terug van Ismaël Lotz met regisseur Halbe Piter Claus, die met hem samenwerkte bij Omroep Fryslan, met cabaretier Guido Wijers, die gek werd van zijn jaloersmakende creativiteit en partner Carolien geeft antwoord op de vraag ‘was het ooit genoeg’? -
‘Ster van het Oosten’ Umm Kulthum weet haar publiek in extase te brengen door zinnen keer op keer te herhalen, waardoor haar liederen vaak langer duren dan een uur. De carrière van de Egyptische zangeres en actrice duurt van halverwege de jaren 1920 tot het begin van de jaren 1970. Ze is een gesloten vrouw die zich als artiest manifesteert in een mannenwereld en haar privéleven bewaakt. Welke invloed had Umm Kulthum en welke betekenis draagt haar werk nu nog? Zangeres Karima el Fillali bespreekt met presentator Lara Billie Rense hoe Umm Kulthum haar stijl heeft beïnvloed.
Verder aandacht voor illustrator Thé Tjong-King, activist Jan Troost, cumbiamuzikant Michi Sarmiento en Marvin Gaye.
In het tweede uur volgt Floortje Smit het spoor terug van Erik van Bruggen, campagnestrateeg en prominent lid van de Partij van de Arbeid.
In de 'Wat blijft-lijn' vertellen luisteraars wie er in hun leven een belangrijk spoor naliet. -
Na de dood van schrijver Willem Frederik Hermans verschenen meterslange studies over allerlei aspecten van zijn leven. Toch bleef één eigenschap altijd onderbelicht: zijn speelse kant. Juist die speelsheid is de insteek van het nieuwe boek Het Universum van Willem Frederik Hermans, dat Hans Renders, Max Pam en Piet Schreuders samenstelden. Renders sprak erover bij Wat blijft met Lara Billie Rense.
Verder aandacht voor operazangeres Grace Bumbry, Wim Kayzer met Anton de Goede, nieuwslezer en acteur Donald de Marcas en pianist Emahoy Tsegué-Maryam Guèbrou.
In de podcastserie Wat blijft volgt Inge ter Schure het spoor terug van de eerste vrouwelijke politieagent van Nederland: Trees Keultjes. -
Trees Keultjes was in 1953 de eerste vrouw die in het politie uniform de straat op ging. Een ware bezienswaardigheid in die tijd. Ze trouwde nooit, maar zette zich haar leven lang in om de jeugd van Oss te behoeden voor een zedeloos bestaan. Vorig jaar overleed ze, op 95-jarige leeftijd. Inge ter Schure volgt het spoor terug met haar nicht Ankie Keultes, twee oud-collega’s van Trees en met de jongeren van destijds.
-
Aleksandr Poesjkin’s verhaal Jevgeni Onegin, over een vriendschap, een moord en een verliefdheid, is een klassieker uit de Russische literatuur. De beroemde componist Pjotr Tsjaikovski bewerkte het tot een opera - in een uitdagende tijd in zijn eigen leven. Vlaamse hoogleraar musicologie Francis Maes schreef er een boek over: Een verhaal van net niet. Hij sprak erover bij Wat blijft met Lara Billie Rense.
Verder aandacht voor de Palestijnse activist Kader Adnan, songwriter Gordon Lightfoot, schrijver Louis Couperus en componist John Helstone.
In de podcast van Wat blijft volgt Arco Gnocchi het spoor terug van voetballer Wim Suurbier. -
Hoe groot is de kans op een Koude Oorlog tussen de VS en China? En welke rol speelt Xi Jinping op het wereldtoneel? China-deskundige Ties Dams sprak bij Wat blijft met Inge ter Schure over zijn boek Xi, het ware verhaal van de man die de toekomst van de wereld in handen heeft.
Verder aandacht voor cabaratier Paul van Vliet; zanger, acteur en activist Harry Belafonte; en zangeres Gal Costa.
In het tweede uur horen we een aflevering uit de podcastserie Wat blijft: Floortje Smit volgt het spoor terug van taalkundige Pieter Muysken. En in de ‘Wat blijft-lijn’ vertellen luisteraars wie er in hun leven een belangrijk spoor naliet. -
Piet Kuiper was een invloedrijke psychiater in Nederland, die in 1988 bekend werd door zijn boek Ver Heen - over zijn eigen psychotische depressie. Maar Kuiper bleek ook een vat vol geheimen: over zijn onderdrukte homoseksualiteit, zijn streng gereformeerde opvoeding en zijn ideeën over mannen en vrouwen. Bij Wat blijft sprak Lara Billie Rense met Koen Hilberdink, die de biografie Strijd om de ziel schreef.
Verder aandacht voor mode-ontwerper Mary Quant, jazzpianist Ahmad Jamal en graffiti-artiest Dr. Air.
In het tweede uur volgt Stine Jensen het spoor terug van psycholoog en journalist Beatrijs Ritsema, die in haar populaire rubriek Moderne Manieren in Trouw twintig jaar lang lezersvragen beantwoordde. -
Hoe beëindig je een vriendschap? Hoe ga je om met een geliefde die naar de billen van andere vrouwen kijkt? En wat doe je als je buren meer contact willen dan jij? In haar populaire rubriek Moderne Manieren beantwoordde journalist Beatrijs Ritsema 20 jaar lang lezersvragen in Dagblad Trouw. Van huis uit was ze sociaal psycholoog, ze begon haar carrière als journalist bij studentenblad Propria Cures en schreef verschillende boeken. Stine Jensen volgt haar spoor terug met haar man Maarten Huygen en met haar vrienden Stephan Sanders en Ad van Iterson.
-
Wie was de bejubelde en verguisde Guus Belinfante? En waarom bleek hij in het protestjaar 1968 ongeschikt als rector magnificus van de Universiteit van Amsterdam? Journalist Geke van der Wal schreef de biografie In Plaats van Woede en spreekt bij Wat blijft met Floortje Smit.
Verder aandacht voor Benjamin Ferencz, de laatst overgebleven aanklager in de Neurenberg-processen. Jacobine Geel spreekt over Huub Oosterhuis, en de legendarische cartoonist Al Jaffee komt aan bod.
In het tweede uur van #WatBlijft volgt Ellen van den Berg het spoor terug van Bram Peper, oud-burgemeester van Rotterdam. Hij was verantwoordelijk voor veel stadsvernieuwing en de Erasmusbrug, maar kwam in opspraak door de Bonnetjesaffaire. -
Als burgemeester van Rotterdam was Bram Peper verantwoordelijk voor veel stedelijke vernieuwing, zoals de inmiddels iconische Erasmusbrug. Daarna werd hij minister van Binnenlandse Zaken, maar moest al gauw aftreden omdat hij gemeentegeld zou hebben gebruikt voor privézaken, de zogenoemde ‘bonnetjesaffaire'. Na een jarenlange juridische strijd werd Peper in het gelijk gesteld, maar zijn politieke carrière was voorgoed voorbij. Extra pijnlijk omdat hij leefde voor zijn werk en privé vaak eenzaam was. Ellen van den Berg volgt zijn spoor terug met journalist Adri Vermaat, collega Frits Korthals Altes, partner Maria Heiden en dochter Menke Peper.
-
Zonder August Willemsen was een groot deel van de Portugeestalige literatuur nooit in Nederland verschenen - Fernando Pessoa bijvoorbeeld, of Carlos Drummond de Andrade. Maar een makkelijke man was het niet, laat Frederieke Jochems zien in haar de documentaire De Bladzij en de Werkelijkheid. Met Lara Billie Rense sprak ze over het leven en de taal van August Willemsen.
Verder aandacht voor Bokito met Stine Jensen, componist Ryuichi Sakamoto, Catan-onterwerper Klaus Teuber en zangeres Patsy Cline.
In het tweede uur volgt Clairy Polak voor de podcastserie Wat blijft het spoor terug van componist Louis Andriessen. -
Is Marjan van der E. een koelbloedige moordenares of is ze onterecht veroordeeld voor de pensionmoorden in het Friese Anjum? Floortje Smit sprak met voormalig Duitsland-correspondent en journalist Margriet Brandsma, die drie jaar werkte aan een reconstructie van de destijds geruchtmakende moordzaak.
Verder aandacht voor Wim de Bie, Dubravka Ugrešić met Michel Krielaars, en Ramses Shaffy.
In het tweede uur volgt Stine Jensen voor de podcastserie Wat blijft het spoor terug van zeezeiler Henk de Velde, die lange tochten over de oceanen maakte en boeken schreef over zijn reizen. -
Zeezeiler en avonturier Henk de Velde zeilde zes keer de wereld rond. Over zijn avonturen schreef hij talloze boeken en hij vertelde er regelmatig over op televisie. Hij was het liefst onderweg. Zo voelde hij zich vrij en gelukkig, weg van het gekooide leven dat de meesten van ons leiden. Stine Jensen volgt zijn spoor terug met zeiler Jacqueline Evers, zijn zoon Stefan en journalist Toine Heijmans die hem opzocht toen hij was ingevroren in Siberisch ijs.
-
Was de Russische balletdanser Rudolf Nureyev de beste van zijn tijd? En waarom ontvluchtte hij zijn land? Floortje Smit sprak met theatermaker en schrijver Allard Blom, die een voorstelling maakte over de danser.
Verder aandacht voor fotograaf Ans Westra, politicus Adri Duivesteijn, bassist Steve Mackey (Pulp) en ontwerper Rob Parry. -
Hoe streden verschillende generaties vrouwen tegen armoede, uitbuiting en oorlogsgeweld? Floortje Smit spreekt met schrijver en anti-apartheidsactivist Connie Braam over haar nieuwe boek De revolutie van Pelle.
Verder aandacht voor de Japanse schrijver en Nobelprijswinnaar Kenzaburo Oë, hoogspringer Dick Fosbury, schrijver Edith Velmans, en muzikant Karen Dalton. -
Presentator Willibrord Frequin was de grondlegger van de overvaljournalistiek met zijn agressieve en onconventionele manier van interviewen en achtervolgen. Zoals in de Week van Willibrord, Achter gesloten deuren en Ooggetuige. Iemand die het tijdens de kennismaking met Prins Claus presteert op te merken dat hij een enorme hekel heeft aan Duitsers. Maar hij streed ook jarenlang tegen onrecht, zoals in het programma Brandpunt en maakte reportages in het buitenland om het belang van ontwikkelingshulp aan te tonen. Peter Blom volgt zijn spoor terug met zijn laatste vrouw Gesina Lodewijkx, met stamkroeg-eigenaar Wanda Niekerk en met journalist Fons de Poel: “Willibrord heeft mij veranderd: ik werd onaangenamer om het maximale te bereiken.”
-
Acteur en regisseur Gijs de Lange speelde jarenlang in Het Klokhuis. Over zichzelf sprak hij liever niet, maar luisteren en advies geven kon hij als geen ander. 'Wat zou Gijs hiervan vinden?' horen veel collega's nog steeds in hun achterhoofd. Inge ter Schure volgt het spoor terug van Gijs de Lange met acteur Hans Kesting, die Gijs al sinds de Toneelschool kent, met cabaretier Pepijn Schoneveld, met wie hij zijn humor deelde, en met zijn geliefde Helen de Bakker.
-
Ze was de eerste vrouwelijke voorzitter van de Algemene Onderwijsbond en vice-voorzitter van de FNV, maar werd vooral bekend als minister voor Wonen, Wijken en Integratie in het kabinet Balkenende IV. Vanwege de Vogelaarwijken die naar haar vernoemd werden, maar ook door de ongemakkelijke mediaoptredens in de pers. Zij leed al geruime tijd aan depressies en maakte een einde aan haar leven. Maartje Willems volgt haar spoor terug met oud-kamervoorzitter Gerdi Verbeet, vakbod-collega Agnes Jongerius en haar man Onno Bosma.
-
Het leven van schrijver Laura Maaskant veranderde ingrijpend toen ze op vijftienjarige leeftijd een zeldzame en agressieve vorm van kanker kreeg. Ze studeerde kunstgeschiedenis en koos heel bewust voor kwaliteit van leven in plaats van kwantiteit. Ze verwierf bekendheid met het boek LEEF!. Coen Verbraak volgt haar spoor terug met haar moeder, een vriend en een collega.
-
Ed van Thijn was lange tijd burgemeester van Amsterdam, fractievoorzitter van de PvdA en tweemaal minister van Binnenlandse Zaken. Hij schreef verschillende boeken, over politiek, maar ook over hoe hij als joods jongetje de Tweede Wereldoorlog overleefde op achttien onderduikadressen. Peter Blom volgt zijn spoor terug met oud-hoofdcommissaris Joop van Riessen, oud-partijgenoot Wim Meijer en dochters Marion en Carla van Thijn.
- Mostrar mais