Crimes verdadeiros – Países Baixos – Podcasts populares

  • Wat heeft Sywert van Lienden gemeen met een Britse lingeriemagnaat, de ‘gouden vrijgezel’ van Spanje, de dochter van een Duitse politicus en een groep Italiaanse zakenmannen? Ze verdienden allemaal miljoenen met een mondkapjesdeal tijdens de coronacrisis. 

    Nu staan ze in hun eigen landen terecht en worden ze beschuldigd van fraude, machtsmisbruik, oplichting of belastingontduiking. Maar, publiekelijk zijn ze allang veroordeeld vanwege hun schaamteloosheid, misleiding en profiteren van een crisis. 

    In Mondkapjesmiljonairs vertellen onderzoeksjournalisten in Engeland, Duitsland, Italië, Spanje en Nederland hoe zij hun eigen schandaal aan het licht brachten en wat hun verhaal losmaakte. De verhalen zijn een meetlat waar we Sywert langs kunnen leggen in aanloop naar de rechtszaak die 22 april van start gaat. Hoe moeten we, als we deze andere verhalen kennen, naar Sywert kijken? Is wat hij heeft gedaan gewoon lelijk, of ronduit misdadig?

    De eerste aflevering van Mondkapjesmiljonairs is vanaf 17 april te beluisteren in je favoriete podcastapp. De andere 4 afleveringen kun je exclusief op Podimo luisteren. Ga daarvoor naar podimo.nl/mondkapjes. Met een proefabonnement luister je nu 30 dagen gratis naar exclusieve podcasts en luisterboeken op Podimo.

  • Margretha van de Laar is zangeres, fitnessgoeroe én eigenaar van het grootste en meest beruchte escortbureau van Nederland. Met haar miljoenenimperium laat ze een spoor van vernieling achter. Ze spint een web van misleiding, oplichting en bedrog, maar bleef jarenlang uit handen van justitie. Hoe kon dat gebeuren?

    Onderzoeksjournalisten Klaas den Tek en Jerry Vermanen, van KRO-NCRV Pointer, zoeken het uit in deze nieuwe podcast.

    Credits

    Onderzoek: Klaas den Tek en Jerry Vermanen

    Journalistieke eindredactie: Rene Sommer

    Audio-eindredactie: Evelien Veldboom

    Dramaturgie: Marjon Moed en Evelien Veldboom

    Coördinatie: Myrthe Klaus

    Productie: Tharisia Koorndijk

    Vormgeving: Mark Jan van Tellingen

    Muziek: Bram Kniest

    Audiodesign en audionabewerking: Michaël van Putten

  • De Zwembadmoord is een truecrimepodcast van NU.nl. Daarin vertelt misdaadverslaggever Joris Peters het verhaal rond de dood van Jan Elzinga in het Groningse Marum in 2012. Hoe kan het dat een op het oog doodnormale man is vermoord op een manier die alles wegheeft van een liquidatie in het criminele milieu? Wat is de dubieuze rol van het OM in deze zaak? Wat is waar van het verhaal van een omstreden kroongetuige? En wie zit er achter Jans dood?

  • Het is 16 januari. Verslaggever Sebastiaan Quekel begint aan een rustige dienst tot er een melding binnenkomt van, wat aanvankelijk lijkt op, een verkeersongeluk. Zijn dag eindigt in een wervelwind. In het kleine Drentse dorpje Weiteveen, vlakbij de grens, heeft zich namelijk een drama voorgedaan. Ineke en Sam, de kopers van het ouderlijk huis van de Drentse Richard K., zijn vermoord.

    In de podcast Weiteveen duiken verslaggevers van het AD dieper in dit drama. Waarom steunden de dorpelingen in Weiteveen Richard K. na zo'n verschrikkelijke daad? Wie waren Ineke en Sam en wat was hun aandeel in de langlopende burenruzie? Waar ging de ruzie over en waarom greep de politie niet eerder in?

    Weiteveen is een podcast van het AD en wordt gemaakt door Sebastiaan Quekel, Victor Schildkamp, Raymond Boere, Davine Lambert en Thomas Brouwer.
    Meer over het drama in Weiteveen vind je via ad.nl/weiteveen
    Wil je de volgende aflevering niet missen. Abonneer je dan; dat kan via Spotify of Apple Podcast.

  • Carrie & Eddie bespreken tweewekelijks op een toegankelijke manier spraakmakende opgeloste Nederlandse moordzaken. Wie denk jij dat het gedaan heeft? 

  • Uit het niets wordt op 20 juni 2023 een medewerkster van de Albert Heijn aan de Haagse Turfmarkt doodgestoken. De verdachte is Jamel L., iemand voor wie al tientallen keren is gewaarschuwd.
    ‘Hij is een groot en direct gevaar voor de samenleving’, schrijft een psychiater. Op Curaçao krijgt Jamel tbs opgelegd, maar omdat het eiland geen tbs-kliniek heeft, wordt hij niet behandeld en komt hij op vrije voeten.
    Hoe kan dit? Waarom liep de verdachte vrij rond? Op deze vragen proberen journalisten Chris van Dijk en Liza Janson antwoorden te vinden in de Omroep West-podcast ‘De Supermarktmoord’. Ze duiken in het leven van Jamel en komen uiteindelijk oog in oog te staan met de verdachte.

  • In de true crime podcast De Zaak X bespreken we met de misdaadverslaggevers van het AD iedere week een spraakmakende of juist minder bekende rechtszaak. Welke indruk maakte de verdachte in de rechtbank? Wat dreef deze verdachte tot zijn daad? Hoe is het nu met de slachtoffers? In elke aflevering hoor je direct welke straf de verdachte krijgt.

  • Een jonge AIVD'er neemt het op tegen Russische infiltranten in Nederland. Volg de 6-delige serie en mis geen aflevering.


    Jonathan is een nieuwe serie van Inse Martin – een pseudoniem waarachter een oud aivd-medewerker schuilgaat.


    Meer avonturen van Jonathan? Bekijk ook het boek Jonathan - De Achterblijvers.




    Jonathan is een productie van VBK AudioLab, Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, en Wim Pel Productions.

    Met Kiefer Zwart, Channah Hewitt, Alex van Bergen, Hymke de Vries, Danique Graanoogst, Rutger Le Poole, Valentijn Benard, Marek Glapinski, Ad Knippels, Nine Meijer, Janneke Rinzema en Stephan Holwerda.

    Een scenario van Janneke Rinzema en Inse Martin. Redactie: Tom Harmsen en Maarten Basjes. Productie: Wim Pel Productions. Regie: Stephan Holwerda. Techniek: Ronald Bijlsma en Tijn van de Wetering. Mixage: Ronald Bijlsma.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Sociaal afvalputje. Crimineel nest. Poel des verderfs. De bijnamen van de beruchtste camping van Nederland liegen er niet om. Hoe kan het in hemelsnaam zo ver komen?

    De erfenis van Engel geeft luisteraars een uniek inkijkje in werelden, waarvan de deuren normaal gesproken gesloten blijven. Je maakt kennis met de rafelranden van de samenleving.

    Journalisten Peter Ullenbroeck, Pieter van den Akker en Fieke Nobel doken een jaar lang in het leven van de omstreden campingbaas Cees Engel. Zo ontstaat voor het eerst een compleet beeld van de camping. Wie was Cees Engel? Hoe kwam hij aan zijn bijnaam ‘krottenkoning’? En is het toeval dat zijn zoon Willem Engel voorman werd van het landelijke coronaprotest?

    De Erfenis van Engel is een podcast van het AD, BN DeStem en de aangesloten regionale dagbladen.

    Credits:

    Onderzoek, interviews en script: Peter Ullenbroeck, Fieke Nobel en Pieter van den Akker

    Script, regie en montage: Dija Kabba

    Eindredactie: Daan Hofstee

    Mixage en sound design: Olivier Nijs

    Muziek: Eric van der Westen

    Artwork: Guido van der Mark

    Projectmanagement: Manon van der Knaap

    PR: Emilie van Kinschot

    Contentmanagement: Kelly de Jong

  • Alle ins en outs over de meest spraakmakende rechtszaken. Door rechtbankverslaggever Saskia Belleman en presentator Wilson Boldewijn.

  • Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt. Met elke week de resultaten van ons onderzoek en onder meer een persoonlijk verhaal van een betrokkene. 

  • Iedere acht dagen wordt in Nederland een vrouw vermoord, bij zes op de tien is de dader hun man, vriend of ex. Ze heten Eva, Nadine, Hümeyra, Esmee of Shella. Hart van Nederland-verslaggever Esther Monsma maakt met grote regelmaat nieuwsitems over vrouwenmoorden. Zij vraagt zich af wie de vrouwen zijn die dit overkomt en waarom dit zo vaak blijft gebeuren.

    In de podcastserie 'Vrouwenmoord' praat Esther met nabestaanden en vrouwen die een moordaanslag van hun ex hebben overleefd.

  • Wat als je een lijk moet identificeren aan de hand van 28 losse lichaamsdelen? Of in moet breken op de meest gevaarlijke plekken om bewijs tegen criminele bendes te verzamelen? Wat zeg je dan ’s avonds tegen je partner als die vraagt: “En? Hoe was je dag?!”


    In de True Crime Pro’s vertellen oud forensisch rechercheur John Pel en voormalig undercover-agent Marcel van de Ven hoe dat was.


    Zij waren los van elkaar betrokken bij spraakmakende zaken als de Hells Angels, MH17, de polder- en mocro maffia en de moord op Theo van Gogh. Wat gebeurde er nou écht achter de schermen? En wat deed (en doet) dit werk met Marcel en John als mens?


    Meer verhalen? Bekijk hier de boeken van John Pel en Marcel van de Ven:

    📚 John Pel - Sporen liegen niet

    📚 Marcel van de Ven - De Kooi


    Volg de podcast en mis geen aflevering.



    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Hoe en waardoor wordt iemand slachtoffer van nepnieuws?

    De Deventer Mediazaak is een zesdelige podcastserie over hoe de Deventer moordzaak ontaardt in een mediazaak. Van verslaggeving en waarheidsvinding via infotainment naar een hetze. Feit en fictie gaan een eigen leven leiden en er vallen meer slachtoffers dan alleen de vermoorde weduwe. Journalisten, redacteuren van talkshows, opiniemakers, BN’ers en andere betrokkenen vertellen hoe ze onderdeel werden van deze mediadynamiek.

    Podcastmaker Annegriet Wietsma borduurt daarmee voort op het boek De Deventer Moordzaak; het complot ontrafeld van journalist Bas Haan. In de podcast is een belangrijke rol weggelegd voor Michael de Jong, die door de media verdacht werd gemaakt en bestempeld als ‘de klusjesman’. Hij vertelt hoe de affaire zijn leven tot op de dag van vandaag bepaalt.

  • In Cocaïnekoorts onderzoekt misdaadverslaggever Jan Meeus hoe Nederland is uitgegroeid tot de draaischijf van de cocaïnehandel in West-Europa. Onder welke omstandigheden groeien criminelen uit tot cocaïnebaronnen?

    In het eerste seizoen onderzoeken Jan Meeus, Elze van Driel en Gabriella Adèr hoe een Marokkaanse jongen uit het Utrechtse Vianen kon uitgroeien tot cocaïnebaron. Welke rol heeft onze samenleving daarin? En waarom wordt Ridouan Taghi gelinkt aan de moord op Derk Wiersum?

    In het tweede seizoen onderzoeken Jan Meeus en Elze van Driel waarom de politie Piet Costa verdenkt van het oprichten van de martelcontainer die werd gevonden in Wouwse Plantage. Hoe groeide hij uit tot echte Nederlandse narco? Wat zegt dat over hem? En vooral, wat zegt dat over Nederland? .

  • De Kroongetuigen is een documentairereeks over waargebeurde verhalen. Iedere aflevering belicht een spraakmakend misdaaddossier uit de moderne Vlaamse geschiedenis op basis van getuigenverklaringen van de toenmalige speurders en betrokkenen. 

  • Crimejournalist en programmamaker Kees van der Spek gaat in gesprek met vakgenoten over de wereld waar zij verslag van doen. Met hen praat hij over de hoogte- en dieptepunten in hun carrière. Welke zaken zijn tot op heden het meest bijgebleven? Waar zijn zij het meest trots op en zijn er momenten geweest waarbij zij zelf serieus in de problemen kwamen? Daarbij wordt een unieke inkijk gegeven in hoe het er achter de schermen aan toegaat en worden verhalen gedeeld die tot op heden onbekend waren voor het grote publiek. Dit seizoen gaat Kees in gesprek met Alberto Stegeman, Mick van Wely, Saskia Belleman, Thijs Zeeman en Nicole Buch. Deze podcast is onderdeel van Topcast Media. Wil je samenwerken? Stuur dan een mail naar: [email protected]

    Voor deze podcast heeft Kees ook met Peter R. de Vries gesproken, kort voor de aanslag op zijn leven. Een bijzondere special met dat gesprek is te bekijken via Videoland, getiteld ‘Het Laatste Interview met Peter R.’. Alle gesprekken in deze reeks zijn opgenomen in de A’DAM Toren in Amsterdam, kort vóór de aanslag op Peter.

  • In Daders spreekt Cas de Jong (EenVandaag) met moordenaars, ex-TBS'ers en andere zware criminelen. Hoe kwamen zij tot hun gruwelijke daad? Hebben ze spijt? En waarom moet de maatschappij hen nog een tweede kans geven?

  • Een vrouw die een week voor haar huwelijk op mysterieuze wijze verdwijnt. Twee tieners plannen een moord via sms. Een paar vriendinnen op de vlucht voor de politie van Finland naar Denemarken. Moorden in het Noorden vertelt de verhalen van de meest sensationele, huiveringwekkende en spectaculaire moordzaken in Scandinavië.

    Tekst en onderzoek: Anne Niluka Iversen 

    Geproduceerd voor Podimo door: Dag en Nacht Media

    Montage en mixage door: Jeroen Sturing

    Vertaald door: Studio Lentes

    Verteld door: Hanneke Hendrix

  • In juni 2010 maakt Sjoerd Kooistra, de bekendste horecamagnaat van Nederland, onverwachts een einde aan zijn leven. Kooistra was eigenaar van het succesvolle horecaconcept de Drie Gezusters. Hij bezat op het hoogtepunt van zijn carrière meer dan 85 horecazaken in heel Nederland en werd geschat op een vermogen van 130 miljoen euro.

    Maar wie was deze flamboyante man die vooral bekend stond om zijn meedogenloze manier van zakendoen? Hoe raakte hij verwikkeld in een miljoenenconflict met bierbrouwerij Heineken? En waarom maakte hij in 2010 plots een einde aan zijn leven?

    Dit is Na Sluitingstijd, gemaakt door Myrthe Klaus en Geesje Oostland voor Dagblad van het Noorden. Een zesdelige podcast over het geheimzinnige en turbulente leven van horecamagnaat Sjoerd Kooistra.