Alexander Podcasts

 • Det är dags för trevliga omgång 17. Blir det dubbla kaptener? Vilka axlar isåfall den rollen? Vi går igenom omgång 16, snackar upp omgång 17, svarar på lyssnarfrågor, lägger fram nya rekar och diskuterar som vanligt både det ena och det andra.

 • Do we really need to buy all these tools and products when we easily could share them with other members of our community? Alexander Engl is the CEO and co-founder of ihopa, a startup providing a "neighbour box" that allows members to freely borrow high-quality products whenever they like. The box can include everything from chainsaws and grass trimmers to sewing machines and board games. We met Alexander at Nordic Sustainability Expo 2022 for a quick chat about this exciting contribution to the circular and sharing economy. // Podcast host: Christian von Essen // Listen to our other English episodes here! 

 • Lukas och Alexander summerar trippeltravet från Axevalla med fokus V75-lördag och StoChampionatets final!
  Blickar även fram mot en rolig spelvecka med V75 redan i morgon på Jägersro och Lukas bjuder på en del speldrag inför veckans omgångar

 • I månadens Nerd Talks pratar Alucard och Alexander med Camilla Linde om böcker och Sci-Fi.
  De av er som vill tittat närmare på det vi pratat om kan söka på:
  Camilla Linde - Snack Parrows / Den längsta Resan
  Isaac Asimov
  Philip K Dick - Do Androids Dream of Electric Sheep?
  Suzanne Collins - The Hunger Games
  Mary Shelley
  Douglas Adams - Hitchhiker's Guide to the Galaxy
  Stephen King - The Dark Tower
  Dan Simmons - The Hyperion Cantos / The Terror
  HG Wells - The Time Machine
  JRR Tolkien - Lord of the Rings / The Hobbit
  Andy Weir - The Martian
  HP Lovecraft - The Call of Cthulhu
  Robert E Howard
  Steven Spielberg - Jaws
  Terry Brooks - Shannara
  Pierre Christin - Valerian et Laureline
  George Lucas - Star Wars
  Astrid Lindgren - Ronja Rövardotter
  Daniel Lehto - Sagospelet Rymd / Sagospelet Skräck
  Rollspelsklubben
  Följ oss på sociala medier.
  Facebook: Force Noir Studios.
  Twitter: @studios_noir.
  Instagram: forcenoirstudios.
  MAIL: [email protected]
  Musiken är gjord av Imaginary Stars Production.
  FNS av Imaginary Stars Production.
  RPG av Imaginary Stars Production.

 • Här får du lära dig hur man pratar om olika datum, om vad man ska göra den kommande helgen, vad man har gjort den senaste helgen, och andra uttryck som är relaterade till tid. Jag pratar också om vad jag har gjort hittills under sommaren.

  Skriv gärna på Discord om du är patron på 10€-nivån, och svara på frågorna i slutet, det är jättebra övning!

  Sample of the transcript at the bottom!

  --------------------

  Om du vill stödja podden och få transkript till alla avsnitt kan du bli patron - det kostar bara 5€ per månad! Gå in på min hemsida www.swedishlinguist.com och klicka på länken till min Patreon-sida!

  På min hemsida kan du också hitta information om kursen Strong Swedish! Kursen för dig som vill nå en avancerad nivå i svenska.

  --------------------

  If you want to support the podcast and get transcripts to all episodes, you can become a patron - it's only 5€ per month! Go to my website www.swedishlinguist.com and click the link to my Patreon page!

  On my website you can also find information about the Strong Swedish course! The course for you who want to reach an advanced level in Swedish.

  -------------------

  Instagram: swedish.linguistYouTube: Swedish LinguistFacebook: Swedish Linguist

  Letar du efter en svenskalärare? Jag har alltid använt italki för att hitta lärare. Klicka här för att få 10$ krediter på italki när du köper för minst 20$! Länken är en affiliate link, så du stödjer också mig när du använder den :)

  -------------------

  Ett smakprov (sample) på transkriptet: (du kan också läsa det på min hemsida)

  Nämen tja, och välkommen till Simple Swedish Podcast. Det här är podden för dig som vill träna på svenska, på att förstå när folk pratar svenska. Och ja, idag ska jag prata lite om min sommar hittills. Och vi ska öva på lite uttryck som handlar om tid och datum.

  Så ja, först och främst ska jag tacka några nya patrons. Det är Kathleen, Alexander, Daniel, Yaw, Tuğçe, och Matthew. Tack till er för att ni stödjer den här podden. Och alla som stödjer den här podden får transkript till alla avsnitt. Ja, gå till min hemsida swedishlinguist.com om du också vill stödja podden och få transkript.

  Så, ja, som sagt idag ska jag prata lite om tid och datum, och använda lite olika uttryck och ord för att prata om tid, dagar, datum, och sånt. Och jag ska prata då om min sommar hittills.

  Så just nu är det onsdagen den tjugonde (20:e) juli. Och jag är i Sverige just nu, i Göteborg. Och jag har lite sådär halv-semester, så jag jobbar, men jag jobbar inte så mycket. Jag jobbar lite sådär, minimum. Och ja, och jag är i Sverige, jag besöker vänner, och jag umgås med människor och jag gör roliga saker, och reser, och sånt.

  Så jag ska prata först om, ja, att jag..det första jag gjorde, det var att åka till Budapest. Så i slutet av förra månaden, alltså i slutet av juni, då åkte jag från Valencia till Budapest. Och det var söndagen den tjugosjätte (26:e) juni. Så den tjugosjätte (26:e) juni åkte jag från Valencia till Budapest.

  Så tänk på dom olika uttrycken som jag använder, dom olika orden som jag använder för att prata om tid och datum. Så den tjugosjätte (26:e) juni. Tjugosjätte, alltså tjugosex (26), nummer tjugosex. Så söndagen den tjugosjätte (26:e) juni. Då lämnade jag Valencia och flög till Budapest. Och jag spenderade fyra dagar i Budapest.

  Och torsdagen den trettionde (30:e) juni åkte jag till Sverige. Den trettionde (30:e) juni. Och ja, här i Sverige har jag träffat familj, vänner, jag har umgåtts med dom. Alltså, att umgås betyder liksom att man träffar och är med någon, gör saker, pratar, ah, man umgås. Så jag har umgåtts med familj och vänner.

  ...för att läsa hela transkriptet till detta och alla andra avsnitt, klicka här!

 • Då ska vi ut På Djupet igen. I dagens avsnitt pratar Alexander med William om Barndom nu och då.
  Följ oss på sociala medier.
  Facebook: Force Noir Studios.
  Twitter: @studios_noir.
  Instagram: forcenoirstudios.
  MAIL: [email protected]
  Musiken är gjord av Imaginary Stars Production.
  FNS av Imaginary Stars Production.
  Into the Deep av Imaginary Stars Production.

 • Alexander "The Mauler" Gustafsson gästar och jagar vildsvin. Alex som är Sveriges genom tidernas största MMA-fighter snackar jakt och minnen med Lex.

  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • Finlandisering blev under det kalla kriget en nedsättande beteckning på mindre staters följsamhet mot större grannländer. Men Finland lyckades trots allt upprätthålla ett nationellt oberoende till skillnad mot Baltikum och Östeuropa som hamnade under Stalins stövel.


  Efter fortsättningskriget 1940-44 tvingades Finland till stora eftergifter och betala ett högt krigsskadestånd till Sovjetunionen. Det var osäkert om Finland ens skulle överleva som självständig stat. Spelreglerna för relationerna till Sovjetunionen kom att kodifierades i Vänskaps-, samarbets- och biståndspakten som undertecknades i april 1948.


  I detta avsnitt av podden Historia.nu samtalar programledaren Urban Lindstedt med Henrik Meinander, professor i historia vid Helsingfors universitet och författare till böckerna Finlands historia samt Finland 1944 – Mellan Hitler och Stalin.


  Efter rikssprängningen 1809 blev Sveriges östra rikshalva storfurstendömet Finland inom det ryska imperiet. Men Finland fick behålla Gustav III:s lagstiftning och från 1863 tillät tsaren Alexander att den finska lantdagen kunde sammanträda regelbundet. Finland kom att utvecklas till en autonom del inom kejsardömet ända fram till att Finland utropade sin självständighet den 6 december 1917 i kaoset efter den Oktoberrevolutionen i Ryssland.


  Under vinterkriget 1939-40 och fortsättningskriget 1940-44 slogs Finland tappert mot Röda armén för sitt oberoende. Efter stilleståndet ställdes Finland under de allierades kontrollkommission som helt kontrollerades av Sovjet. När fredsfördraget undertecknades 1947i Paris tvingades Finland tillbaka till 1940 års gränser, förlorade Petsamo i norr och tvingades betala ett krigsskadestånd på 300 miljoner dollar. 


  Finland tvingades upplösa 400 föreningar och lagföra de som Sovjetunionen uppfattade som skyldiga till kriget. I detta läge stod Finland risken att sovjetiseras som Baltikum och Östeuropa. Stalin yrkade att Finland skulle sluta ett avtal med Sovjetunionen om ”samarbete och vänskap” för att förhindra att Finland blev en del av Nato. Finland tvingades också tacka nej till Marshallhjälpen.


  I Vänskaps-, samarbets- och biståndspakten som undertecknades 1948 förband sig finska staten att avvärja varje angrepp som riktades mot Finland eller Sovjetunionen via finskt territorium. Resultatet blev en stor följsamhet från Finlands sida mot Sovjetunionens intressen under perioden 1948 till 1991 när Sovjetunionen kollapsade. Till den följd att parlamentarismens principer kom att frångås då Moskva gärna såg att president Urho Kekkonen, som hade kontakter med Sovjetisk underrättelsetjänst sedan 1944, skulle sitta kvar.


  Efter att krigsskadeståndet var betalt kom också Finland att tjäna ekonomiskt på handelsutbytet med Sovjet. Samtidigt som man kunde ha ekonomiska relationer till Västeuropa.


  Bild: Undertecknande av VSB-pakten mellan Finland och Sovjetunionen i Moskva den 6 april 1948. Undertecknad av den sovjetiske utrikesministern Vyacheslav Molotov, följt av den sovjetiske statschefen Josef Stalin. Till vänster om Stalin står Finlands statsminister Mauno Pekkala, till höger om Stalin utrikesministrarna Carl Enckell och Reinhold Svento, inrikesminister Yrjö Leino och riksdagsledamöterna Urho Kekkonen, Onni Peltonen och JO Söderhjelm. Wikipedia. Public Domain.


  Musik: Pisces av Humans Win (formerly Lance Conrad), Soundblock Audio.


  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

  Become a member at https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.

 • Alexander den store är en av historiens mest spännande gestalter. Han var en skicklig fältherre som lyckades bygga upp ett enormt välde som sträckte sig från Adriatiska havet i väster till Indien i öster.


  Alexander var alltså inte bara kung i Makedonien utan också farao i Egypten och härskare över Persien och Asien. Historien om Alexander den store är en fascinerande historia om släktband, intriger, fälttåg och erövringar.


  I dagens avsnitt av En oväntad historia samtalar historikerna Olle Larsson och Andreas Marklund om Alexander den stores liv och död. Hur bar han sig åt för att skapa sitt stora välde och hur trovärdiga är egentligen de olika förklaringarna till hans död?


  Men inte bara Alexanders liv utan även hans död har fascinerat eftervärlden. År 323 f.Kr befann sig den då 33-årige kungen i Babylon. Järtecknen hade varslat om att olyckor stod för dörren och efter ett rejält dryckeslag insjuknade Alexander i frossa och feber. Några dagar senare var han så svag att han knappt förmådde lyfta sin högra hand för att hälsa de krigare som defilerade förbi hans bädd och kort därefter vad han död. Hans hädanfärd har omgivits av många myter och ännu tvistar de lärde om vad det egentligen var som orsakade Alexander den stores död. Söp han ihjäl sig? Dog han i malaria eller blev han rent av förgiftad av sina fiender?


  Alexander föddes den 20 juli år 356 f. Kr i kungapalatset i Makedoniens huvudstad Pella. Det var för övrigt samma natt som Herostratos satte eld på Artemistemplet i Efesos, ett av antikens sju underverk. Hans mor var den nittonåriga drottningen Olympia och fadern var kung Filip II av Makedonien – en skicklig krigare, full av ärr efter alla drabbningar och med bara ett öga. Redan som liten fick sonen höra att han var speciell och att han kunde räkna sina anor från hjälten Akilles på sin mors sida och från Zeus son Hercules på fädernet.


  Alexander fick undervisning av de bästa lärare som kunde uppbringas. En av dem var Aristoteles som tränade sin unge adept i kritiskt tänkande. Men han fick inte bara klassisk utbildning utan undervisades också i krigets konst, vilket gjorde honom muskulös och vältränad. Kung Filip var stolt över sin son och utnämnde honom som sextonåring till riksföreståndare. Sin första stridserfarenhet fick han som artonåring då han var delaktig i krossande av ett uppror bland de grekiska stadsstaterna med Aten i spetsen.


  Lyssna också på Hopliten och klassisk grekisk krigsföring före vår tidräkning.


  Bild: Alexander den store vid slaget vid Issus, mosaik frånPompeji, okänd konstnär från 100 fvt, Museo Archeologico Nazionale i Neapel, Wikipedia, Public Domain

   


  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • I Podden Autism berättar Alexander Skytte om hur det är att gå i skolan med adhd och outredd autism. Alexander upplevde ett starkt utanförskap och framtiden såg mörk ut. Det som räddade honom var de vuxna i skolan som såg honom. Detta är erfarenheter som han själv bär med sig i sin egen roll som lärare idag, för att göra skolan till en bättre plats för elever med egen diagnos.

  Alexander Skytte är lärare och har själv autism och adhd. I boken Pojken med extra allt (2020) beskriver han egna erfarenheter från en turbulent skolgång och ger tips på hur lärare kan möta sådana elever som han själv var.

  https://alexanderskytte.se/

 • Under historien har synen på döden förändrats och de döda har blivit föremål för olika maktanspråk. Kristoffer Leandoer funderar över vad vi ska med döden till, om vi ändå inte får vara ifred.

  ESSÄ: Detta är en text där skribenten reflekterar över ett ämne eller ett verk. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.Varje morgon kör jag förbi Martyrkyrkogårdens kulle i Tirana där albanska kommunister som stupade i partisankriget mot italienare och tyskar ligger begravda. Trots att han dog fridfullt fyrtio år efter andra världskrigets slut begrovs även landets ledare Enver Hoxha där 1985 under högtidliga former. Men med kommunismens fall fråntogs Hoxha retroaktivt denna utvaldhet, han hörde inte hemma bland martyrerna längre. I april 1992 öppnades graven vid en ny offentlig ceremoni, diktatorns kvarlevor grävdes upp och flyttades till en allmän begravningsplats på andra sidan stan. Det var den värsta dagen i mitt liv, har Hoxhas son sagt om gravöppningen.Och då vet Ilir Hoxha ändå var han har sin pappa: barn och barnbarn till regimens offer letar alltjämt efter sina bortförda och försvunna anförvanter; arbetet med att spåra upp offrens kvarlevor och ge dem en riktig begravning är en viktig del i landets ännu pågående läkeprocess och bearbetning av det förflutnas trauma. Närmast profetiskt hade den albanske författaren Ismail Kadaré redan 1963 skildrat detta myckna grävande i romanen Den döda arméns general, där en melankolisk italiensk general åker runt i ett regnigt och slutet efterkrigs-Albanien med en präst och gräver upp benen efter andra världskrigets stupade italienska soldater för återtransport till hemlandet.Alla dessa kvarlevor är argument, inlägg, vältaliga påståenden eller förtiganden.Så länge vi finns till finns icke döden; när döden finns, finns icke vi. Svårare än så var det inte enligt den grekiske filosofen Epikuros, mer än så behövde man inte bekymra sig över det hinsides. Det är en tanke som mänskligheten kunnat hämta tröst ur i 2 300 år. Men i fallet Enver Hoxha och Albanien hade Epikuros tydligen inget att erbjuda.Uppenbarligen kan vi finnas även när döden finns. Uppenbarligen finns det ett liv efter döden. Åtminstone i politisk mening.Filosofen Hans Ruin kallar det att vara med de döda i en bok som heter just Being with the dead där han argumenterar för en syn på människan och det mänskliga som inte gör halt vid livets slut: varje mänskligt samfund omfattar i praktiken både levande och döda. Ruin vidgar Sokrates berömda definition av filosofi som konsten att dö: enligt Ruin är filosofi konsten att leva samman med de döda.Utifrån den franske sociologen Robert Hertz epokgörande studier i dödens riter och praktik visar Ruin hur döden i de flesta kulturer inte är ett oföränderligt tillstånd utan en process precis som livet: den döda kroppen liksom de sörjande har flera stadier att gå igenom innan skilsmässan är avslutad och de sörjande kan leva som vanligt igen.Det kanske inte alltid är lika påtagligt som i den turkiska stenåldersstaden Çatalhöyük, där invånarna sov direkt ovanpå de döda, på plattformar av lera som byggts ovanpå gravar där de döda vilade i fosterställning. Men vi är med våra döda, som Ruin säger. De är medborgare i samma samfund som vi, med rättigheter som går att kränka eller kämpa för. Och därför har också de dödas rättigheter blivit en angelägenhet i flera av den västerländska litteraturens portalverk, till exempel Antigone och Iliaden.I boken Moment of Reckoning, alltså Räkenskapens stund, hävdar den amerikanska religionshistorikern Ellen Muehlberger att döden genomgick en förändring i den kristna världen under senantiken: livet tog helt enkelt inte längre slut bara för att man dog.Fram till dess hade kristna kunnat möta döden bekymmersfritt, den var det garanterat lyckliga slutet på deras historia. Det som hände under 300400-talet var att döden flyttade från slutet av historien till mitten. Själva dödsstunden blev alltmer central i en människas biografi. Hela predikningar strukturerades som sofistikerade hörspel kring dödsögonblicket, där prästen spelar alla roller och till exempel beskriver hur rosslingarna i den döendes strupe liknar ljudet av en såg som börjat ta ner ett träd som märkts ut för att fällas. Det påminner om scenen i Det sjunde inseglet där Döden börjar såga ner trädet som skådespelaren Skat klättrat upp i: frågan är om inte Muehlberger skildrar starten på den medeltida dödsfixering som ger Bergmans film dess grundton.Döden blir nu måttet på kvaliteten hos ett människoliv. I Eusebios biografi över Konstantin, skriven direkt efter kejsarens död 337, skildrar Eusebio Konstantin som bättre och lyckosammare än både Alexander den store och perserkungen Kyros, trots att deras fälttåg var lyckosammare, deras segrar fler och deras erövringar större. Varför? Jo, för Konstantin dog bättre vid hög ålder, med ordning och reda i såväl sina egna som rikets affärer.Som pedagogisk kontrast till Konstantins och andras exemplariska frånfällen börjar tidens kristna författare samtidigt frossa i utdragna skildringar av skräck och plåga: hedningars eller dåliga kristnas dödsstunder. Döden förändras från frälsning och befrielse till rannsakan och dom, eventuellt en port till evig pina.Ingående skildrades hur själen drogs ur den livlösa kroppen med hjälp av fiskkrokar, hur de saligas himmelska städer doldes i insektssvärmar, så att pilgrimerna i det hinsides inte kunde hitta dem på egen hand, utan bara om de leddes av en Guds ängel.Fiskkrokar och insektssvärmar: det slår mig att vår fantasi ändå är bra mager, vi kan inte föreställa oss något vi inte redan sett, vi kan inte hitta på nya former utan bara lägga pussel med de gamla vanliga.Eftersom människan ska dömas enskilt måste hon kunna uppvisa giltigt prov på sin identitet även i det tillkommande, inte bara befrias från sin jordiska lekamen och uppgå i en kollektiv salighet. Det blev nödvändigt att behålla kroppen som identitetshandling, eftersom ansvar skulle utmätas. Därför lades större vikt vid kroppens vidare öden, på gravplatser och begravningar.Varför förändrades synen på döden just då? Det är lätt att räkna ut: förvandlingen av dödsstunden från lyckligt slut till domstolsförhandling ägde rum samtidigt som kristendomen blev statsbärande. Det gällde makt och realpolitik. Eftermäle, gravplatser och begravningar användes både för att demonstrera att man hade makten och för att legitimera den. Var man på fel sida politiskt, ökade risken att ens kvarlevor också skulle hamna på fel sida. Frågan om en rätt död, vem som är martyr och inte och en rätt behandling av de döda blev makthavarnas slutgiltiga sätt att både legitimera sin egen makt, och utöva den: sköter du dig inte, får du ingen plats på kyrkogården och riskerar därmed din plats i nästa värld.Jag finner allt det här grävandet i döda kroppar och deras politiska symbolvärde högst provocerande: räcker inte alla ställningstaganden som yttervärlden avtvingar en medan man lever? Om man inte får vara ifred ens när man är död, när ska man då få vara det? För egen del tänker jag hålla fast vid Epikuros: när jag dör upphör jag att vara ett bekymmer. Åtminstone för mig själv.Kristoffer Leandoer, författare

 • I Podden Autism berättar Alexander Skytte om hur det är att gå i skolan med adhd och outredd autism. Alexander upplevde ett starkt utanförskap och framtiden såg mörk ut. Det som räddade honom var de vuxna i skolan som såg honom. Detta är erfarenheter som han själv bär med sig i sin egen roll som lärare idag, för att göra skolan till en bättre plats för elever med egen diagnos. Alexander Skytte är lärare och har själv autism och adhd. I boken Pojken med extra allt (2020) beskriver han egna erfarenheter från en turbulent skolgång och ger tips på hur lärare kan möta sådana elever som han själv var.  https://alexanderskytte.se/

 • Anna-Karin var en hängiven tittare, Ann förbjöds på grund av kapitalism och kommersialisering. Ämnet för dagen är SÅPA: denna både älskade och hatade genre. Hur uppkom den? Varför? Vad kännetecknar en bra såpa? Vilken såpopera inspirerade Ingmar Bergman till Fanny & Alexander och vilken såpa skrev Birgitta Stenberg manus till? Varför älskar vi såpor - och varför föraktas de? Kan såpoperor förändra samhället? Har dokusåpan vunnit över såpoperan? Eller är vi alla stjärnor i våra egna såpor? Det blir amerikanska såpor, svenska försök och några brittiska. Spetsa öronen för resonemang om Bobbys bisarra återuppståndelse i Dallas, kvinnliga chefer i Varuhuset, homosexuella kyssar i Rederiet och lesbisk sex i Lösa Förbindelser. PLUS: Anna-Karin vill ha snyggare skolavslutningar och Ann rasar över nätbokhandlarnas orimligt långa leverenstider.

  Producerat av Silverdrake Förlag
  Redaktör: Marcus Tigerdraake
  Klipp: Patrik Sundén
  [email protected]
  www.silverdrakeförlag.se

 • Anna-Karin var en hängiven tittare, Ann förbjöds på grund av kapitalism och kommersialisering. Ämnet för dagen är SÅPA: denna både älskade och hatade genre. Hur uppkom den? Varför? Vad kännetecknar en bra såpa? Vilken såpopera inspirerade Ingmar Bergman till Fanny & Alexander och vilken såpa skrev Birgitta Stenberg manus till? Varför älskar vi såpor - och varför föraktas de? Kan såpoperor förändra samhället? Har dokusåpan vunnit över såpoperan? Eller är vi alla stjärnor i våra egna såpor? Det blir amerikanska såpor, svenska försök och några brittiska. Spetsa öronen för resonemang om Bobbys bisarra återuppståndelse i Dallas, kvinnliga chefer i Varuhuset, homosexuella kyssar i Rederiet och lesbisk sex i Lösa Förbindelser. PLUS: Anna-Karin vill ha snyggare skolavslutningar och Ann rasar över nätbokhandlarnas orimligt långa leverenstider. Producerat av Silverdrake Förlag Redaktör: Marcus Tigerdraake Klipp: Patrik Sundén [email protected] www.silverdrakeförlag.se