Belarus Podcasts
-
Sedan det riggade valet i Belarus 2020 har minst 300 oberoende journalister gått i exil. Nu kämpar de för att fortsätta bevaka sitt hemland på distans.
RSF:s rapport Belarus journalister i exil beskriver situationen för de som fortsätter kämpa för att rösterna från Belarus inte ska tystna.
Medverkar gör Siri Hill, rapportförfattare och Jon Fridholm från Östgruppen. Vi hör också exiljournalisterna Tanya Kapitonova, Anton Trafimovich och Natallia Lubneuskaja.
Ljudklippen i programmet kommer från: DW, Al Jazeera och Radio Free Europe.
-
Liken på gatorna i ukrainska Butja, den sönderskjutna staden Mariupol och vittnesmål om våldtäkter. Radiokorrespondenterna Ryssland om krigets brutala verklighet, men hur ser det ut i den ryska propaganda-TV-apparaten?
Verkligheten i ButjaLubna El-Shanti har precis kommit tillbaka från Kiev och förstäderna Butja och Irpin. Maria Persson Löfgren berättar om Odessa där hon har varit. De berättar om folket de mött, om hur de lever, och om vad de varit med om.Propagandan i RysslandI Vladimir Putins Ryssland pumpas det ut en surrealistisk version av verkligheten som helt förnekar ansvar för krigsbrott och våld mot civila på platser som Butja. Johanna Melén berättar om den märkliga uppvisningen på rymdbasen i Amur-provinsen där Putin och Belarus diktator Aleksander Lukasjenko diskuterade samarbete i rymden.Programledare: Jesper Lindau Maria Persson Löfgren, Rysslandskorrespondent Lubna El-Shanti, Ekots utsända till Ukraina Johanna Melén, Rysslandskorrespondent Producent: Lena BejerotTekniker: Jakob Gustavsson -
Utrikeskrönikan 8 april 2022.
Dublin, fredag.Det var längesedan jag var här på den smaragdgröna ön. Irland, min juvel i havet. Irland, ön där jag bilat runt mellan städer, berg, havets klippor, pubarnas folkmusik, zick-zackandes mellan fåren som ibland blockerar landsvägarna. Jag kan skriva in min destination eller sätta en prick på kartan och låta den ta mig dit jag vill - till kusten, till hedarna, till det där lilla cafét där de serverar grönsakssoppa och traditionellt potatisbröd. I en av Irlands städer, i Mullingar utanför Dublin, får jag berättat för mig om en helt annan slags bilresa. En med de viktigaste ägodelarna i baksätet - den tvååriga dottern och den franska bulldogen. Leksakerna, den fluffiga enhörningen, resväskorna som fick plats, sakerna som hann packas på någon timme.Yegor berättar för mig om den värsta dagen i hans liv, när de bestämde sig för att fly. Fly från hemmet, fly från Tjernihiv i norra Ukraina, nära gränsen till Belarus. Han visar mig vägen, hur de tog sig söderut, men runt Kiev. På hans skärmdump syns kartrutten - den ser ut som vilken färdväg som helst - förutom att han har ritat ett stort rött frågetecken över Kiev. Vi vågade inte köra raka vägen, berättar Yegor, vi visste inte hur farligt det kunde vara. Istället körde de runt, först österut, sen söderut, innan de vågade bege sig västerut. Jag var inte rädd för flygräder eller bomber, säger Yegor - då går det fort. Jag var rädd för att möta ryska soldater längs vägen. Yegor och hans fru Katia försökte skyla dottern från farorna på färden. I ett skyddsrum sjöng de ja må hon leva när hon fyllde år, och satte ett ljus i en Sharonfrukt. Yegor köpte leksaker hon skulle fördriva tiden med i bilen. De bodde först i en väns nybyggda hus, de tejpade fönstren för att förhindra glassplitter vid anfall. Längs vägen bodde de i en kyrka, i en gymnastiksal, på ett sjukhus. Det kändes tryggt, säger Yegor, de skulle väl inte attackera ett sjukhus. Hans telefon är full av bilder, nästan märkligt vackra sådana. Som stjärnhimlen ovanför Tjernivtsi, som tulpaner i en vas, som solens strålar när de tränger igenom ett moln - ett moln av rök efter en av Rysslands attacker. Den skrattande dottern som leker nedanför Eiffeltornet. Bilresan tog dem från Tjernihiv, genom Ukraina - genom Rumänien, Ungern, Österrike, Tyskland, Frankrike. Tills de, precis en månad efter Rysslands invasion av Ukraina började, tidigt en morgon rullade av färjan i Irland. Nu bor de här, på ett bed and breakfast längs Mullingars huvudgata. Och nu behöver Yegor varken kartan, matsäcken eller leksakerna för de långa körsträckorna längre. Väskorna är uppackade, de har börjat lära känna sina nya kvarter - testat irländska maträtter och öppnat bankkonto. Deras roadtrip från helvetet är över.Stephanie Zakrisson, Dublin stephanie.zakrisson@sverigesradio.se -
Utrikeskrönikan 6 april 2022.
Chisinau onsdagNjuter Ljuba i nya fåtöljen framför nya platt-tvn, i sitt nyfärgade hår och sina nylackade naglar i färgerna rött blått och vitt ?Vet Ljuba att makens 450 kilos paket skickat från Belarus inte är resultat av en extra bonus för insatsen i den, som det påstås officiellt, planenliga specialoperationen för att rensa upp Ukraina.Vet hon att allt är stöldgods från ryska arméns plundringar i städer de nu lämnat?Tänker Jana i Rubtsovsk i Altai att det nya tältet och elskotern kommer från makens plundring i butiker i småstäder i Ukraina, skulle hon ta på sig underkläderna han skickat då om hon visste det?Jo nog vet de både Ljuba och Jana att några soldatlöner inte räcker för att skicka tonvis med paket till familjen hemma. De vet att det är krigsbyten, men det låtsas de inte om. Så går det till överallt ändå, tänker de i sin normala lika goda kålsuparteori. Och det är ju inget krig.Som när Sergejs brorsa i Moskva låtsas som om Sergej ljuger eller drar en historia när han försöker berätta om raketbeskjutningen av hans hus utanför Mykolajiv, om skolan som förvandlats till en tegelstenshög och nöjesparken där pariserhjulet välts på ända och en rysk raket fortfarande syns nedborrad i marken. Det är fejknews säger brorsan och sen och är det inte det så är det era egna ukrainska radikala, som skjuter på er. Rysk militär gör inte sånt. Vår militär är vår stolthet.Eller ta Ludmillas kusin i Novosibirsk, som till bryter telefonsamtalet för att hon vägrar höra Ludmillas historia om hur hela familjen flydde i bilen längs en livsfarlig väg, som minerats, hur bilen före dem körde på en mina och den 14 årige sonen i familjen såg sin mamma brännas till döds och själv vara den ende som lyckades ta sig ur bilen och överleva med en svårt skadad arm och sida.Skådespelare tänker kusinen i Novosibirsk, allt är bara påhitt från de där nationalisterna, vi måste deukrainisera dem. Vi måste rädda våra rysktalande bröder.Zombies säger Aleksander i Odessa om sina släktingar, en bror i St Petersburg, vänner över hela Ryssland och kollegor han arbetat med i många år inom förpackningsindustrin. De går inte att prata med längre, de är orker, de är rascister - vi säger inte ryssar längre vi kallar dem rascister - ryska fascister.Besvikelsen över egna familjemedlemmars misstro - som hade du överlevt Auschwitz - Srebrenica - Babin Yar - Halabja - eller någon annan av historiens massakrer - men hemma hos din egen familj är det ingen som tror dig eller på att det alls varit nån massaker.Maria Persson Löfgren, Chisinaumaria.persson_lofgren@sr.se -
Kiev är alltjämt den vanligaste svenska stavningen av Ukrainas huvudstad. Men vissa medier har gått över till Kyiv eller Kyjiv – med motiveringen att de utgår från ukrainskan i stället för ryskan. Kan ett namnbyte vara på väg? Och hur gick det till när språkvården och medierna började använda Belarus i stället för Vitryssland? I det här avsnittet samtalar språkvårdaren Ola Karlsson, språkforskaren Lena Lind Palicki och Språktidningens Anders Svensson om hur ortnamn och länder skrivs bäst på svenska.
-
Innan vi spelade in detta avsnitt så diskuterade vi, precis som under pandemin, om vi skulle undvika att diskutera invasionen av Ukraina och istället hålla oss så mycket som möjligt till ämnet. Men trots att det kändes läskigt att prata öppet om det (eftersom att det finns så mycket falsk information och ledsna/arga känslor inblandade), vill vi stå i solidaritet med det ukrainska och det ryska folket och föra en öppen och transparent diskussion.
Så i dagens avsnitt får ni höra om hur kriget i Ukraina hittills påverkat oss personligen, och det blir väldigt känsloladdat. Men vi pratar även något mer lättsamt om hur kriget på ett något oväntat sätt slagit ut över vår bransch; nämligen att utvecklaren av NPM paketet node-ipc släppt versoner av paketet som saboterar för användare i Ryssland och Belarus.
Erbjud ett boende/rum/säng till personer som flyr från Ukraina:
https://sv.airbnb.org/help-ukraine
Jakob Ramlöws initiativ som kopplar ihop svenska företag med ukrainska utvecklare: https://ukrainedevs.teamtailor.com/
Om du gillar podden får du gärna stötta oss genom att köpa vår merch, subscriba till podden eller kanske skriva en liten recension!
Instagram
Facebook
https://www.developerspodcast.com
hello@developerspodcast.com
-
HENRIK ELIASSON ÄR NY CEO PÅ IOF
I Oringenpodden #173 möter ni Henrik Eliasson som sedan två månader tillbaka är ny CEO på det Internationella Orienteringsförbundet, IOF.
Henrik som under de senaste åren jobbat inom friidrotten på Göteborgs Friidrottsförbund men är en välkänd profil inom orienteringen i Göteborg. Nu ska ha alltså ta över jobbet som Tom Hollowell har haft det senaste decenniet.
- Det var alldeles för många saker som kittlade med jobbet för att kunna motstå det, säger Henrik Eliasson.
Per Forsberg och Oringenpodden åkte hem till Henrik i utkanten av Göteborg för att prata om det nya jobbet och vad som väntar och det är mycket.
Det blev en hel del snack om IFK Göteborg också men även om hur IOF ska kunna hitta vägar för att göra orienteringen ännu mer attraktiv, för både partners och TV-tittare. Hur dom internationella eventen ska utvecklas och kanske bli fler i framtiden.
Även det aktuella världsläget är en aktuell fråga för alla internationella idrottsförbund, så även IOF som snabbt tog beslutet att utesluta både Ryssland och Belarus ur IOF på obestämd tid så länge den ryska invasionen av Ukraina pågår.
Lyssna gärna till Oringenpodden #173 med Henrik Eliasson.
Kommentarer, önskegäster, hör av er till radio@oringen.se.
-
Under århundradena har området som idag är Ukraina hamnat under inflytande från andra makter som Polen-Litauen, Ryssland och Österrike-Ungern. I Ukraina har det bott många olika folk som mer identifierat sig med sin religiösa identitet och samhällsposition än en tydlig nationell identitet.
Sedan självständigheten från Sovjetunionen 1991 har Ukraina utvecklats sig i riktning mot Väst med ambitioner om både EU- och Nato-medlemskap. Men det har varit en gropig väg fylld av ekonomiska kriser, oroligheter och korruption, men också framväxten av ett civilt samhälle. Inget har byggt nationen mer än det yttre trycket från Putin-regimen i Ryssland.
I detta avsnitt samtalar programledaren Urban Lindstedt med Per Anders Rudling, docent i historia vid Lunds universitet som specialiserat sig på nationalism i Belarus och Ukraina.
Ukraina var platsen för den första statsbildningen, Kyivrus, i det som kom att bli det ryska imperiet. Inre stridigheter och mongolernas invasion fick det vidsträckta riket med inflytande från Vita havet till Svarta havet att falla sönder för att senare domineras av Polen-Litauen i väster och Moskvariket i öster. Efter första världskriget utropades ett kortlivat självständigt Ukraina som först ockuperades av centralmakterna för att sedan tvingas bli en republik inom Sovjetunionen.
När Sovjetunionen kollapsade i december 1991 valde Ukraina självständighet istället för att bli en federation tillsammans med Ryssland. Det självständiga Ukraina kom att präglas av ekonomiska kriser, politiskt kaos och korruption, men också framväxten av ett civilt samhälle, yttrandefrihet och ett närmande till Väst. Ukrainas självständighet kom aldrig accepterats av Ryssland som stöttat rysslandsvänliga politiker och 2014 annekterade Krim från Ukraina och med hjälp av separatister tog kontroll över rysktalande regioner i Östra Ukraina.
Bild: Orangea revolutionen den 22 november 2004 i Kyiv. Av Dr. Marion Duimel, Creative Commons, Wikipedia.
Musik: Хай живе, вільна Україна, musik av Petro Protsko, text okänt ursprung.
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
Become a member at https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.
-
Två skadade i våldsdåd på gymnasieskola i Malmö. Flera ministermöten i EU. Livsmedelskris efter kriget i Ukraina. Krigsmotstånd i Belarus. Krigets påverkan på ekonomin. Johan von Schreeb med team är i Moldavien. Hårt tryck på Migrationsverket. Musikmanifestation till förmån för Ukraina. IPCC. Dra åt skogen på internationella skogsdagen.
-
Ukrainakriget och livsmedelskrisen, Cold Response, hårt tryck på Migrationsverket, IPCC, senaste från kriget i Ukraina, Johan von Schreeb med team är i Moldavien, musikmanifestation till förmån för Ukraina, krigsmotstånd i Belarus, dra åt skogen på internationella skogsdagen och pensionsdebatt.
-
Gäst i veckan: Vera Stremkovskaya, författare och föreläsare. Vera är född i Ryssland, har arbetat som advokat för mänskliga rättigheter i Belarus och är sedan 2008 bosatt i Sverige. Tillsammans med henne pratar vi om läget i Ukraina och Ryssland, om historien sedan Sovjets upplösning och om det problematiska i att skära av Ryssland och den ryska kulturen från Europa.
-
Först hade vi lite klimatkris. Sedan kom Corona och efter det kom kriget. Den perfekta stormen för att allt skall bli dyrare med rekordhöga priser på el, bensin och diesel.
Cereals: US$9.4 billion (19.1% of total exports)Iron, steel: $7.7 billion (15.6%)Animal/vegetable fats, oils, waxes: $5.8 billion (11.7%)Ores, slag, ash: $4.4 billion (9%)Electrical machinery, equipment: $2.5 billion (5.2%)Machinery including computers: $1.9 billion (3.9%)Oil seeds: $1.8 billion (3.7%)Food industry waste, animal fodder: $1.6 billion (3.2%)Wood: $1.4 billion (2.9%)Articles of iron or steel: $877.8 million (1.8%)
Alla insatsvaror till jordbruket har blivit dyrare (beräknas landa på ca 250% högre priser) och än är det inte klart eftersom Ukraina är under anfall.
Ukraina är en storexportör av många varor:The latest available country-specific data shows that 58.6% of products exported from Ukraine were bought by importers in: mainland China (14.4% of the global total), Poland (7%), Russia (5.5%), Turkey (4.9%), Germany (4.2%), India (4%), Italy (3.9%), Netherlands (3.7%), Egypt (3.3%), Belarus (2.7%), Hungary (2.5%) and Spain (also 2.5%).
Sedan har vi ju Ryssland. Världens största exportör av konstgödsel (China hävdar tekniska problem och använder gasen lokalt) samt stor exportör av naturgas. Naturgas som stora delar av EU är beroende av för energi och framställning av, just det, konstgödsel. Världens behov av konstgödsel har stigit ohindrat sedan 1965. Det är många stora jordbruksnationer som kommer få det svårt med konstgödsel 2022
Vi förbereder oss på att det mesta kommer bli dyrare samt svårare att få tag på. I avsnittet pratar vi om hur vi förbereder oss och hur vi planerar för en knepig framtid.
Hur förbereder du dig? -
Sommaren 2020 började den belarusiska filmaren Aliaksei Paluyan följa Belarus Free Theatre i Minsk dokumentärprojektet kom snart att snarare handla om de protester som bröt ut efter presidentvalet. Som hamnat i ett nytt ljus efter invasionen av Ukraina. P1 Kultur har träffat regissören och Fredrik Wadström kommenterar.
Programledare: Saman Bakhtiari Producent: Saman Bakhtiari - Mostrar mais