Catarina Kärkkäinen Podcasts
-
I veckans avsnitt av Panelen samtalar Jacob Rudenstrand, Catarina Kärkkäinen och Torbjörn Elensky om Kremls krigspropaganda och om Sverige bör återöppna sin ambassad i Kiev, Rasmus Paludans koranbränningar och påskens upplopp samt Elon Musks köp av sociala medieplattformen Twitter. Programledare: Erik Thyselius.
-
Hur använder vi kunskap i ett samhälle, vad har ett pris egentligen för funktion, och varför kan man inte planera fram ett bättre samhälle?
I det här avsnittet av Ideologipodden möter vi Friedrich Hayek, den österrikiska nationalekonomen och liberalen. Det handlar om hans förståelse för hur samhället fungerar och hans visioner för en friare värld.
Gäster är Per Rosencrantz, opinionsanalytiker och delägare i Nordic PA, samt Catarina Kärkkäinen, ansvarig för borgerlig idéutveckling på Timbro. Samtalet leds av Caspian Rehbinder, redaktör för Spontan ordning: F.A. Hayek i urval.
-
I veckans avsnitt samtalar Stefan Stern, Catarina Kärkkäinen och Torbjörn Elensky om Putins anfallskrig mot Ukraina. Den europeiska säkerhetsordningen är slagen i spillror. Vad händer nu? Programledare: Erik Thyselius.
-
I veckans avsnitt av Panelen samtalar Torbjörn Hållö, Catarina Kärkkäinen och Erik Hörstadius om Rysslands hotfulla brev till Sverige, problemen kring vinter-OS i Kina och att Sverige äntligen slopar coronarestriktionerna. Programledare: Erik Thyselius.
-
Vad vill Moderaterna egentligen uppnå med skärpt krav på vaccinpass? Är kravet proportionerligt – bidrar det till att nå målen – och vilka risker och fallgropar finns? Jesper Sandström diskuterar med Camilla Waltersson Grönvall, socialpolitisk talesperson för Moderaterna, och Catarina Kärkkäinen, Timbro.
-
I veckans avsnitt av Panelen diskuterar Erik Hörstadius, Sanna Rayman och Catarina Kärkkäinen regeringens återinförda coronarekommendationer, nyheten om civilminister Ida Karkiainens eventuella Hitlerhälsning som ung och framtiden för Sveriges elförsörjning. Programledare: Erik Thyselius.
-
Hur går det egentligen till när regeringen utser statens högsta tjänstemän – några av de viktigaste makthavarna i Sverige? I teorin ska de gå på kompetens. I praktiken har makten missbrukats för att ge socialdemokrater toppjobb i statens tjänst. Det skriver Adam Danieli i en nyligen publicerad rapport från Timbro: Enpartistaten. Catarina Kärkkäinen, Adam Danieli och Benjamin Dousa diskuterar utnämningsmakten, varför 90 procent av tillsatta myndighetschefer med partibok varit socialdemokrater och hur systemet hade kunnat reformeras.Rapporten går att läsa i sin helhet här: https://timbro.se/allmant/enpartistaten/
-
Rikstinget, Kristdemokraternas högsta beslutande organ, har gått av stapeln i Norrköping. Partiet har fattat beslut om sakpolitiska förslag och inriktning för politiken inför valåret, och det är sjukvård, migration, kriminalpolitik och landsbygd i fokus. Några dagar senare tillkännagavs även att M, KD och SD enats om ett gemensamt motförslag till regeringens budget.
Vad händer inom detta för oppositionen viktiga parti? Vilken roll ska man spela inom borgerligheten? Och stämmer det som många medier uttrycker det att KD har gjort en högersväng?
Catarina Kärkkäinen samtalar med Andreas Carlson, gruppledare för KD i riksdagen och rättspolitisk talesperson, Nike Örbrink, ordförande för Kristdemokratiska ungdomsförbundet, och Martin Tunström, politisk chefredaktör på Barometern-OT.
-
Klimatmötet i Glasgow (COP26) är inne på sin andra vecka. Världens ledare är samlade, och en hel del nya steg har tagits vad gäller frågor om kolkraft och avskogning. Men görs tillräckligt – och är det rätt saker som görs? Vad vore den mest effektiva klimatpolitiken? Bör man betrakta klimatförändringarna som ekonomiska problem?
John Hassler, professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet, och Ellen Gustafsson, ansvarig för miljö- och klimatfrågor på Timbro, ger oss en guide till mötet och diskuterar varför koldioxidprissättning är ett av de viktigaste reformförslagen för klimatet. Catarina Kärkkäinen leder samtalet.
-
”I Eskilstuna bekämpar Socialdemokraterna segregation tillsammans med Engelska skolan”, skriver Tobias Samuelsson i ett reportage i Smedjan. Samtidigt går partistyrelsen inför helgens kongress fram med förslag om vinstförbud och kommunalt veto mot etableringar av friskolor.
Vad skulle förslagen innebära för skolor som IES i Eskilstuna? Varför går Socialdemokraterna fram med förslagen? Vad händer inom partiet? Och vilka alternativa reformer av friskolesystemet finns det?
Catarina Kärkkäinen och Tobias Samuelsson diskuterar med Stefan Stern och Adam Cwejman.
Tobias Samuelssons reportage finns att läsa här: https://timbro.se/smedjan/dar-s-bekampar-segregation-med-engelska-skolan/
-
Staten är tillbaka i centrum av den politiska debatten. Det handlar om restriktioner till följd av coronapandemin, höjda skatter och ökade utgifter som ett led i krispolitiken, och förnyade krav på att förstatliga såväl skola som sjukvård.
Behöver den starka staten vara synonym med den stora? Vad är egentligen statens kärnuppgifter? Och varför talas det så mycket om satsningar, snarare än ansvarsutkrävande?
I det här avsnittet pratar vi om den stora staten, och vad som finns bortom den, med anledning av antologin Bortom den stora staten. Gäster är Catarina Kärkkäinen, programansvarig för borgerlig idéutveckling på Timbro och redaktör för Bortom den stora staten, och Nicklas Berild Lundblad, fil dr i informatik och en av antologins kapitelförfattare. Programledare är Amanda Broberg
-
I veckans avsnitt av Panelen samtalar Erik Jersenius, Catarina Kärkkäinen och Stefan Stern om mordet på Nils ”Einár” Grönberg, huruvida väst borde handla mindre med Kina och antika museer utan antikvetare. Programledare: Erik Thyselius
-
”Allt kommer att handla om blockbytarna”, konstaterar Benjamin Dousa i ett samtal om de knappt 320 dagar som återstår till valet i september nästa år.
Veckans avsnitt handlar om förutsättningarna för maktskifte. Vad krävs för att Moderaternas regeringsalternativ ska vinna nästa val, vilka är de största hindren på vägen och vad krävs för att få socialdemokratiska väljare att gå över blockgränsen?
Svend Dahl diskuterar med Benjamin Dousa, vd för Timbro, Catarina Kärkkäinen, ansvarig för borgerlig idéutveckling på Timbro och Per Rosencrantz, opinionsanalytiker och konsult på Nordic Public Affairs.
-
Efter valet 2018 konstaterade moderaterna att de behöva lyfta fram sin liberalkonservativa ideologi för att öka i opinionen. Är detta vad väljarna vill ha? Vi struntar i sakfrågorna och pratar ideologi med två moderata ideologer. Dessutom är filosofiprofessorn Torbjörn Tännsjö gäst i vår serie om tillståndet för de intellektuella i Sverige.
I dag inleds Moderaternas arbetsstämma i Helsingborg. Thomas Nordegren är på plats tillsammans med de moderata ombuden för att rapportera om stämningen och vad som sägs i vimlet.I partiets analys av valet 2018 kom man bland annat fram till att partiets liberalkonservativa ideologi behöver stärkas och marknadsföras bättre för att Moderaterna ska växa i opinionen. Är det det väljarna vill ha? Vi har med oss riksdagsledamoten Mats Green som ligger bakom analysen och Catarina Kärkkäinen, ansvarig för borgerlig idéutveckling på TimbroOch så fortsätter vår serie om hur det är att vara intellektuell i Sverige just nu. Idag får vi besök av filosofiprofessorn Torbjörn Tännsjö som skrivit om både dödshjälp och demokratins framtid. Vad tycker han utmärker en intellektuell och hur viktigt är det att kunna ändra uppfattning?Men det handlar också om vaccinbråket i riksdagen och om transplanterade grisnjurar.Programledare: Louise EpsteinBisittare: Thomas NordegrenProducent: Ulrika Lindqvist -
18 oktober. Hur drar man tillbaka statens makt och var börjar man? Eller ska den bestå? Den stora statens återkomst diskuteras av Lisa Pelling, Aréna Idé, Catarina Kärkkäinen, Timbro och Mattias Svensson ledarskribent i SvD. Maria Ludvigsson leder och fördelar ordet.
- Mostrar mais