Europa Podcasts
-
Vid 1800-talets mitt förändrades fokus för många västerländska stater. Napoleonkrigen var över och en relativ fred rådde i Europa. För Storbritannien och för USA var dock förutsättningarna väldigt annorlunda från tidigare. USA var sedan slutet på 1700-talet en självständig stat och hade under 1800-talets början expanderat västerut och snart lagt under sig hela den nordamerikanska kontinenten. Storbritannien hade som en konsekvens av Napoleonkrigen klivit fram som den dominerande sjömakten och i processen tagit besittning av ett antal viktiga sydostasiatiska kolonier.
För att vidare expandera och för att konsolidera denna nya situation hamnade nu Kina och Japan i blickfånget. Britterna ville utöka importen av kinesiska varor, och USA ville från sin västkust etablera förbindelser med både Kina och Japan för att själva utmana den brittiska handelshegemonin. Valfisket runt japanska sjön var ytterligare en faktor. Problemet var bara att både Kina och Japan, som sedan urminnes tider fört sin egen agenda och agerat under helt andra geopolitiska förutsättningar, var helt ointresserade av att utveckla samarbete med de stora imperierna. Storbritannien, USA, Ryssland och Frankrike blev visade dörren, och hänvisades till ett fåtal hamnar med begränsat utbud. I längden skulle det visa sig ödesdigert.
Dessa förutsättningar, å ena sidan västerländska imperiesträvanden, å andra sidan kinesisk och japansk isolationism är grunden för de två konflikter som detta nymixade avsnitt av Militärhistoriepodden handlar om.
I slutändan skulle västerländsk teknologi i kombination med skrupelfri smuggling, handelskrig, utpressning och direkta militära aktioner, visa att västerländska imperier var fullkomligt överlägsna. Både Kina och Japan fick se sig själva förnedrade inför brittisk och amerikansk list och vapenskrammel. I Kinas fall skulle högmodet kosta dem stor blodspillan, och för japans del blev konsekvensen förnedrande intrång och inhemskt politiskt tumult.
Kina och Japan är dock två helt olika typer av stater, och skulle hantera mötet med de västerländska imperierna på olika sätt. Emedan den ena kollapsade under trycket, skulle den andra vända ut och in på sig själv för att själv snart kliva fram som en betydande militärstat med imperiedrömmar. För händelserna under 1900-talet blev dessa utvecklingslinjer, med rötter i europeiska kolonialsträvanden, helt avgörande.
Bild: Det 98:e fotregementet vid attacken mot Chin-Kiang-Foo (Zhenjiang), den 21 juli 1842, som påverkade Manchu-regeringens nederlag. Akvarell av militärillustratören Richard Simkin (1840–1926). Wikipedia, public domain.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
De nya industrierna i norra Sverige behöver tusentals nya anställda. Men för få flyttar dit, och nu letar kommunerna arbetskraft långt utanför Europa.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Norra Norrland är framtidslandet, säger politikerna. Jublande kommunalråd hoppas på växande orter, fler barnfamiljer och nya arbetsgivare i industrisatsningarnas spår. Kommunerna lägger många miljoner på att få folk att flytta till just deras kommun.
Hör Ekots reporter i Umeå, Magdalena Martinsson, berätta om framtidstron, inflyttningsstrategierna och vilka det är som egentligen flyttar in.
Programledare: Mikael Sjödell
Gäst: Magdalena Martinsson, Ekots reporter i Umeå
Producent: Elin Roumeliotou, Felix Öste Personne och Karl Kadhammar
Med ljud från: SVT, Sveriges Radio, Bodens kommun, Skellefteå kommun, H2 Green SteelHörs gör även: Linda Nilsson, vd på Norrbottens Handelskammare samt Peter Larsson, regeringens samordnare för samhällsomvandlingen i Norrbottens och Västerbottens län.
Kontakt: [email protected] -
I avsnitt 250 får vi lära känna Deqa Abukar - Entreprenören, ledaren och investeraren som brinner för att skapa ett mer jämlikt samhälle och som vill förändra världen genom entreprenörskap. Hon startade Bling som erbjuder entreprenörer i tidiga skeden från underrepresenterade grupper chansen till coachning, nätverkande och kapitalanskaffning. Deqa är nu VD på bolaget och har haft en raketkarriär med många utmärkelser. Hon fick bl a Stora journalistpriset för initiativet Shift tillsammans med Breakit, en investeringsplattform för inkluderande kapital och mångfald. Deqa har också startat entreprenörsnätverket Womenisa för kvinnliga entreprenörer från olika bakgrunder. Hon har fått utmärkelsen som Årets investerare på Female founder och blivit utnämnd av tidningen Forbes till en av Europas 30 mest inflytelserika personer under 30 år.
Der här ett samtal där vi lära känna Deqa och höra om uppväxten, om drivkraften att förändra och vad som har format henne mest, men också om karriären och föräldraskap.
Tack för att du lyssnar och följer Karriärpodden och Women for Leaders
Programledare: Eva Ekedahl, Kontakt [email protected]
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Gäst i poddens 15:e avsnitt är Ann Bonander Looft, kostymör och stickdesigner. I över 30 år har hon ritat kostymer till film och till de stora teatrarna som Dramaten och Stadsteatern, och till teatrar runt om i Europa.
Anns stickade skapelser växer fram intuitivt utan att följa något mönster. Hon har stickat sedan barnsben och inspirationen hämtar hon överallt ifrån i omvärlden, från konst, människor, en film, en tanke, eller kanske en modebild. De stickade, mestadels bärbara, plaggen som hon säljer i eget namn kombinerar mode, konst och hantverk i ett, och hennes alster har visats i flera utställningar.
Ann föddes i Degerfors -62. Modeintresset väcktes tidigt och tog fart på allvar när hon flyttade till Stockholm som 20-åring och började studera mode, sömnad, konst- och dräkthistoria. I hennes egen garderob hänger en del älskade plaggmodeller eller uttryck från tidig ålder, och en lyckad outfit för henne innehåller oftast något från förr och något hon själv har skapat.
Hör Ann Bonander Looft berätta om hur en kostym på teatern växer fram och hur man tänker kring olika uttryck, färger och material, och om det känsliga och nära samarbetet med skådespelarna. Och hur går det till när en stickning växer fram? Och vad är det egentligen som händer inom henne som stickerska under stickningens många, långa timmar?
⭐ Se bilder på Ann i olika outfits genom livet på @intebaraklader på facebook och instagram.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
På våren brukar Europas gaslager vara ganska tomma efter vintern, men i år är det annorlunda. Lagren är fyllda till över 50 procent. Kommer det hjälpa oss igenom nästa vinter?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare: Erika Mårtensson
Medverkande: Samuel Ciszuk, energimarknadsanalytiker ELS Analysis och Daniel Alling, korrespondent i Tyskland -
På våren brukar Europas gaslager vara ganska tomma efter vintern, men i år är det annorlunda. Lagren är fyllda till över 50 procent. Kommer det hjälpa oss igenom nästa vinter?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare: Erika Mårtensson
Medverkande: Samuel Ciszuk, energimarknadsanalytiker ELS Analysis och Daniel Alling, korrespondent i Tyskland -
Kristin Magnusson Bernard, vd på Första AP-fonden, och Swedbanks prognoschef Andreas Wallström diskuterar vad Riksbanken kommer att göra på onsdag nästa vecka – och vad de borde göra. De analyserar även Europas ekonomiska läge – som visat sig starkare än prognosmakarna räknat med och vad det betyder för inflation och ränta. Dessutom bjuds på två spaningar – om ett förestående kronlyft respektive om de osynliga löneskillnaderna.
Programledare: Di:s makroexpert Viktor Munkhammar.
-
Medan EU skärper tonen mot Kina anklagas Frankrikes president Emmanuel Macron för att gå Pekings ärenden. Hör om hur Europas våndor över sina potentiellt farliga förbindelser med Kina.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det stormar rejält i Europa runt Emmanuel Macrons relation till Kina, efter en resa till Peking. Med tanke på kriget i Ukraina och Kinas relation till Ryssland borde Macron aldrig ens ha åkt, menar kritikerna. Det blev inte heller bättre av Macrons uttalanden om Taiwan, där han säger att Europa inte ska trassla in sig i kriser som inte är Europas – och inte heller bara följa USA. Hör om varför sådana utspel får Europa att se rött, och hur Frankrike uppfattas i en tid då EU försöker riskminimera i sitt förhållande till Kina. Hör också om vikten av presenter – och hur man överträffar en gåva i form av en levande häst.
Slut på tennisbojkott mot KinaDamernas professionella tennistour, WTA, har avstått från att tävla i Kina sedan 2021, efter att spelaren Peng Shuai vittnat om sexuella trakasserier från en högt uppsatt kinesisk politiker. Men nu är bojkotten avslutad – hör om varför det bara var en tidsfråga.
Medverkande: Björn Djurberg, Kinakorrespondent. Hanna Sahlberg, Kinakommentator. Marie Nilsson Boij, Sydeuropakorrespondent.
Programledare: Axel Kronholm
Producent: Anna Roxvall
Tekniker: Tor Sigvardson -
Elon Musk tycker att Chat GPT är för politiskt korrekt och tänker därför skapa Truth GPT, som ska ge oss sanningen. Sveriges Radio blir det första stora medieföretaget i Europa som lämnar Twitter.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hör Effie i Morgonpasset i P3 varje onsdag kl 6.45 och i Eftermiddag i P3 varje tisdag kl 16.15. Tiderna kan variera.
-
Idén om en unikt rysk nation avskild från och moraliskt överlägsen västerlandet formulerades av ryska filosofer i början av 1800-talet. När bolsjevikernas tog makten 1917 cementerade tanken på Ryssland som en avvikare i världen.
Men den ryska särarten har en lång historia. När de ryska härskarna valde ortodox kristendom framför katolicismen avskildes Ryssland från en europeiska idétraditionen, där latinet knöt an till antikens idéarv och band samman de lärda i Västeuropa med varandra.
I detta avsnitt av podden Historia.nu samtalar programledaren Urban Lindstedt med Bengt Jangfeldt, docent i slaviska språk, författare som bland annat har skrivit boken Vi och dom - Om Ryssland som idé.
När vi hör den ryska presidenten Vladimir Putin uttala sig med hat och förakt om Europa blir vi förvånade, men Putin knyter an till en flera hundra år gammal tradition där Västeuropa beskrivits som dekadent och krämaraktigt utan den ryska nationens djup och moraliska överlägsenhet. Den ryska historien har ända sedan Peter den stores tid på 1700-talet präglats av pendelrörelser mot och från Europa.
Redan 1836 formulerade den första ryska filosofen Pjotr Tjaadajev att Ryssland var en nation som stod utanför den universella historiska gemenskapen.
Bild: Religiös procession i Kurskprovinsen av Ilija Repin (1880–1883; Tretjakov Galleri, Moskva), Wikipedia, Public domain.
Musik: Tchaikovsky Dance Of The Sugar Plum Fairy med Craig Austin, Worldwide Public Domain, Storyblock audio.
Lyssna också på Sovjetunionens sammanbrott.
Klippare: Emanuel Lehtonen
Vill du stödja podden och samtidigt höra ännu mer av Historia Nu? Gå med i vårt gille genom att klicka här: https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Snart är det fritt fram att röka på i Tyskland. Upp till 25 gram cannabis per person ska bli helt lagligt i tyska hem. Sveriges cannabislagstiftning är samtidigt en av EU:s mest strikta – kan det ändras när drogen blir laglig i allt fler av Europas länder?
– Det skapar en mismatch, och det kan ju bli så att politikerna kommer behöva ta itu med det, säger Sydsvenskans reporter Albin Arrling. -
Att det bedrivs politik som gynnar jämställdhet är avgörande för att vi som samhälle ska komma framåt i olika frågor som rör detta ämne. Politiker beslutar om lagar och driver opinion som påverkar strukturella förutsättningar för att kvinnor och män ska kunna forma samhällen och sina egna liv på ett jämställt sätt. Och EU-parlamentet är en av de mäktigaste lagstiftande församlingar i världen och därför är vi nyfikna på hur man arbetar med jämställdhet på denna nivån!
Hur stor plats får jämställdhet i EU-parlamentet?Är Sverige inte längre i topp kring jämställdhet i världen?Hur påverkas jämställdhetsarbetet av högerpopulistiska vindar i Europa?Hur resonerar EU-parlamentet kring surrogatmödraskap?Hur ser jämställdheten ut hemma i Sverige inom vården?Vi gästas av Carina Ohlsson, en riktigt rutinerad politiker som numera sitter i EU-parlamentet där hon bland annat arbetar i jämställdhetsutskottet.
Följ oss gärna på Instagram @gynpodden
I samarbete med www.estercare.com
Producerat av Silverdrake Förlag i samarbete med Acast
www.silverdrakeforlag.se
Redaktör: Marcus Tigerdraake ([email protected])
Become a member at https://plus.acast.com/s/gynpodden.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
(00:00) Start och snack om smeknamn, Norge, boller, fartkameror, harrytur, Smakverkstan i Bromma, chiliöl
(20:04) Dagens innehållsförteckning
(21:15) Redfall får bara 30 fps vid release på Xbox och Denuvo på PC
(35:55) Zelda Tears of the Kingdoms nya trailer imponerar
(41:13) Nintendo i Europa måste reparera trasiga joycons
(43:06) Xbox Elite 2-kontroller får Minecraft Legends-färgade versioner
(43:39) Resident Evil 4 Remake har infört mikrotransaktioner
(49:42) Final Fantasy 16 visades upp på Sonys State of Play
(58:29) Tillägg och borttag på PlayStation Plus Extra och Premium
(1:10:49) Super Mario-filmen slår rekord
(1:13:38) Suicide Squad: Kill the Justice League är försenat till 2024
(1:16:00) Company of Heroes 3 kommer till PlayStation och Xbox i maj
(1:17:05) Dreams kommer att sluta uppdateras efter september i år
(1:20:17) Veckans tekniknyhet: Hackerverktyget Flipper Zero bannas från Amazon
(1:26:41) Veckans spel: Minecraft Legends, Horizon Forbidden West: Burning Shores, Advance Wars 1+2 Re-Boot Camp, Dead Island 2
(1:40:35) Vi har börjat småspela lite Path of Exile, Saint's Row och Brotato Premium
Vi som gör podcasten om tv-spel, videospel, datorspel och allt som har med Xbox, PlayStation, Nintendo och PC att göra heter Andreas och Henrik.
Mer information finns att läsa på vår hemsida https://www.gejmapod.se och vi går att följa på vår Twitter https://twitter.com/GejmaPod.
-
Allvenskans största hemvändare någonsin(?) tillsammans med MFF-supporterna Jon Nordström, veckans matcher och händelser ute i Europa och uppsnack inför helgen innehållande ett minst sagt intressant Stockholmsderby.
-
Total övervakning hotar Europa. Ett nödvändigt redskap för att upprätthålla tryggheten säger vissa – ett totalitärt hot menar andra.
Vad ÄR egentligen “Chat Control”? Hur väl fungerar EU:s regleringar? – och vad händer med ett samhälle som offrar frihet för att vinna trygghet?
Dessa frågor tar jag upp i veckans video om “TOTALÖVERVAKNING”.
🌟KÖP MIN NYA BOK “BLI FRI”:
https://henrikjonsson.com/product/bli-fri-sju-principer-for-oberoende/
STÖTTA MIN VIDEOPRODUKTION:
------------------------------------------------------
🥇 Stöd mig via Patreon:
https://www.patreon.com/HenrikJonsson
📞 Stöd mig via Swish: 123 168 90 66
🅿 Stöd mig via PayPal: [email protected]
🏦 Stöd mig via bankgiro: 5641 - 7744
PRENUMERERA PÅ MIN SUBSTACK:
💌 https://henrikjonsson.substack.com/
🇬🇧 English subs on Sundays
- Mostrar mais