Folkhälsomyndigheten Podcasts
-
I Sverige ökar dödligheten i covid-19. I Kina är situationen oklar kring vilka virusvarianter som sprids. Men en ny undervariant av omikron tycks få fäste i USA. Experter svarar på lyssnarnas frågor om hur man ska tänka kring smittspridning, vaccin och symtom.
Det handlar bland annat om en 88-årig tennisspelare som undrar över hur han reagerat på covid, eller om Agneta som vill ha bättre koll på utbytet av information med Kina. Och en kritisk lyssnare som undrar hur Folkhälsomyndigheten kan fortsätta att propagera för vaccination när 100 000 biverkningar har inrapporterats.
De som svarar på lyssnarfrågorna är Erik Sturegård, som är sakkunnig läkare på Folkhälsomyndigheten och klinisk virolog, Magnus Gisslen, professor i infektionssjukdomar vid Göteborgs universitet och överläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset, Helena Hervius Askling, docent i infektionssjukdomar vid Karolinska institutet och överläkare i infektionssjukdomar på Akademiskt Specialistcentrum, Region Sthlm samt ordförande för svenska infektionsläkarföreningens vaccingrupp.
Programledare och producent Annika Östman
[email protected] -
Covid-19 ökar i Kina och experter har beräknat att över en miljon människor kan komma att dö i landet under 2023. Men sedan restriktionerna hävdes för några veckor sen så har i ingen dött till följd av covid 19 enligt officiella siffror Hur kommer det sig att smittan ökar i Kina och hur oroliga bör omvärlden vara?
Samtidigt så gick Folkhälsomyndigheten här hemma ut och varnade för att smittan här i landet kan landa på liknande nivåer som under vintern förra året, när omikron spred sig som en löpeld över landet. Om covid-smittan ökar rejält, så förväntas den nå sin topp i mitten på januari enligt FHM och man uppmanar regionerna att ha beredskap för detta.
Ska vi framöver räkna med den här typen av smittoökning på vintern? Om smittan nu ökar, hur illa kan det bli och bör vi börja använda munskydd igen?
Gäst: Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet.
Programledare: Jenny Ågren.
Kontakt: [email protected].
-
Hela Sverige verkar vara drabbat av sjukdom. Covid, influensan, rs-virus, vinterkräksjukan och andra virus bildar tillsammans en storm av smitta. Sjukdomsvågen är nu så stor att viktiga samhällsfunktioner drabbas, sjukhus går upp i stabsläge och för många medför sjukdomarna en allvarlig risk. Rs-viruset till exempel, är ju en som vanlig förkylning för vuxna men för ett litet spädbarn kan det vara en fråga om liv och död. Hur hamnade vi i den här sjukdomsstormen? Vad är egentligen rekommendationerna just nu? Hur kommer det sig att covid härjar så starkt när så många är vaccinerade? Bör vi vara oroliga inför våra julfiranden? Kan restriktioner återinföras?
Gäst: AnnaSara Carnahan epidemiolog på Folkhälsomyndigheten
Programledare: Vilma Ljunggren
-
Hur är det med covid nuförtiden? Det är ganska tyst om coronaviruset och de flesta av oss lever på ungefär som vi gjorde före pandemin. Alla som inte tillhör en riskgrupp eller är äldre, har under hösten, erbjudits en fjärde dos vaccin, men det har hela tiden bara handlat om en rekommendation från Folkhälsomyndigheten.
Samtidigt hör du säkert folk runt om dig bli förkylda och sjuka, flera av dem är förmodligen drabbade av coronaviruset. För även om vi förhoppningsvis är förbi den värsta delen av pandemin, så är det fortfarande coronaviruset som dominerar de virus som florerar.
Vad kan vi vänta oss den här hösten och vintern? Coronaviruset har överraskat oss flera gånger - kan det hända igen? Vad händer med själva viruset, muterar det fortfarande?
Gäst: Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet.
Programledare: Jenny Ågren.
Kontakt: [email protected]
-
Dagens gäster i MHV-podden är Johanna Rubin, barnläkare, med dr, vaccinexpert och utredare på Folkhälsomyndigheten och Åsa Jansson, mödrahälsovårdsöverläkare på MHV-enheten. Ämnet är säsongsinfluensa, som i år har det officiella startdatumet den 8 november, och varför det är viktigt att gravida vaccinerar sig mot influensa. Intervjuar gör samordningsbarnmorska Emma Lilliehöök.
-
Dagens gäster i MHV-podden är Johanna Rubin, barnläkare, med dr, vaccinexpert och utredare på Folkhälsomyndigheten och Åsa Jansson, mödrahälsovårdsöverläkare på MHV-enheten. Ämnet är kikhosta och varför det är viktigt att gravida vaccinerar sig mot kikhosta. Intervjuar gör samordningsbarnmorska Emma Lilliehöök.
-
Det här avsnittet handlar om infektioner som överförs vid sex. Vi pratar om klamydia, syfilis, gonorré och den mer okända infektionen mycoplasma genitalium. Självklart pratar vi också om apkoppor. Programmet gästas av smittskyddsläkaren Peter Nolskog och eftersom Peter är historieintresserad så pratar vi inte bara om hur det ser ut idag utan även om hur könssjukdomar har påverkat oss genom historien.
Statistik och information ändrar sig snabbt, här kan du läsa om vad som är aktuellt kring apkoppor just nu: Sjukdomsinformation om apkoppor — Folkhälsomyndigheten
Peter Nolskog, Smittskydd Västra Götaland
-
Fyra experter svarar på lyssnarnas frågor vad som gäller inför höstens covidvaccinering. Vem bör ta sprutan, när kan man ta den och i så fall med vilket vaccin?
Gittan i Stockholm, Lisbeth i Göteborg, Anita, John och många fler får svar på sina frågor.
Experter om nya vaccin och höstens pandemiTvå experter från myndigheter och två från forskarvärlden svarar på frågorna.
I studion finns Sören Andersson, chef för vaccinationsprogrammen på Folkhälsomyndigheten, Charlotta Bergquist, vaccinsamordnare på Läkemedelsverket, Helena Hervius-Askling ,vaccinforskare och överläkare i infektionssjukdomar vid Akademiskt specialistcentrum i Region Stockholm och Magnus Gisslen, professor i infektionssjukdomar vid Sahlgrenska akademien.
Programledare Annika Östman
[email protected]Producent Camilla Widebeck
[email protected] -
Få gånger har så många suttit bänkade för att se den senaste statistiken som under pandemin. Men hur mycket sa den om risker, dödlighet och smitta? Och hur kunde Donald Trump hävda att USA hade bland de lägsta dödssiffrorna under pandemin när statistiken visade motsatsen?
Klippen i programmet kommer från Folkhälsomyndigheten, Fox News
-
Skottlossning i Malmö i fredags och en person dödades. | Covid-19 kan öka mest i september tror Folkhälsomyndigheten. | Färre utbildas inom bygg trots att det finns många jobb.
Reportrar Odessa Fardipour och Jenny Pejler.
-
Så här i slutet av vårterminen har en debatt om skolbetygen startat. Omkring 15 procent av eleverna i grundskolan får underkänt i matte, svenska och engelska. Har utslagningen i grundskolan något samband med ökad dödlighet bland unga vuxna i Sverige?
Det kan skilja så mycket som 4 till 8 år i medellivslängd beroende på var du bor i Sverige. Skolan anses av många forskare som en viktig plats för att skapa jämlik hälsa. Det var en av orsakerna till att Folkhälsomyndigheten valde att hålla grundskolan öppen i hög grad under coronapandemin, berättar Johan Carlsson, fd generaldirektör vid Folkhälsomyndigheten.
Inget ökat söktryck för psykisk sjukdom under pandemin
Men stängda skolor och distansundervisning på gymnasiet under pandemin ledde inte till ökad allvarlig psykisk ohälsa, enligt en rapport av Helena Svaleryd, professor i nationalekonomi vid Uppsala universitet.Dödligheten hos unga i Sverige ökat de senaste 20 åren
Skolan spelar ändå en avgörande roll för ens framtida hälsa, säger Sven Bremberg, docent i socialmedicin vid Global folkhälsa på Karolinska institutet. Vad innebär det att dödligheten bland unga vuxna i Sverige har ökat under de senaste 20 åren, medan den i övriga Västeruropa har minskat?I programmet hör du också elever i årskurs nio från Björkhaga skola i Tumba.
Programmet är en repris från 5 november 2021
Reporter: Maria Eriksson
[email protected]
Programledare: Annika Östman
[email protected]Producent: Jonna Westin
[email protected] -
Sverige är just nu i ett kritiskt läge kring apkoppor, menar forskare. Smittspårarna jobbar för fullt. Smittspridningen ökar i Sverige och världen. Hör experterna svara på lyssnarfrågor om smittan och vaccinet.
I Vetenskapsradion direktsändning reder forskare och Folkhälsomyndigheten ut vad man känner till om apkoppor hittills. Om vilken effekt vaccinen kan ha och vad man kan göra om man vill undvika att bli smittad. Noah får svar på frågan hur han vet när han är frisk och inte längre kan smitta andra.
Medverkar gör Anders Sönnerborg,professor i infektionsmedicin Karolinska institutet, Victor Westergren, tf verksamhetschef på Venhälsan vid Södersjukhuset i Stockholm och Erik Sturegård, sakkunnig läkare i klinisk virologi på Folkhälsomyndigheten.
Programledare: Annika Östman
[email protected]
Producent: Micke Borgert
[email protected] -
Jämte covid-19 och polio klassas numera även smittspridningen av apkoppsviruset som ett globalt nödläge. Det är det sjunde globala nödläget som världshälsoorganisationen WHO utlyst de senaste 13 åren. Alla dessa nödlägen har orsakats av virus. Över 16.000 fall av apkoppsviruset har rapporterats i totalt 75 olika länder. Bara hälften av länderna har säkrat tillgång till vaccin. Och även om sjukdomen ofta är lindriga har flera personer dött i det nuvarande utbrottet. Folkhälsomyndigheten hoppas på att påbörja vaccineringen mot viruset i veckan. Men räcker vaccinen? Vad krävs för att stoppa utvecklingen? Vad innebär WHO:s utlysning?
Gäst: Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet Programledare: Ronja de Boer
Kontakt: [email protected]
-
Första delen av vitboken om Sverigedemokraternas historia kom idag. Tål Italiens ekonomi en regeringskris? Känsliga uppgifter om barn läkta efter dataintrång på Folkhälsomyndigheten. Korruptionsskandal skakar Tjeckiens regering. Fjärilen kronärtsblåvinge försvunnen varför dör så många arter ut? Experten: "Iran vill påverka svenska regeringen". Dag 12 av SAS-förhandlingarna. Trump ska vittna under ed. Vad betyder uniformen för den militära identiteten? Hur sover man ordentligt under sommaren?
- Mostrar mais