Honduras Podcasts

  • Hedgefondförvaltarna Syding och Svahn tar upp kryptovåren, förbjudna bolag, rapportsäsongen och sannolika eftersvall, begreppet "psykologiskt margin call", LaGardes överraskning samt LatAm Pink Tide där Mexiko, Brasilien, Argentina, Chile, Colombia, Panama och Honduras på bara fyra år gått från högerregeringar till vänsterregeringar. Därmed har de gjort Venezuela, Bolivia och Nicaragua, samt Cuba, sällskap i en nästan helt röd kontinent. Bara Costa Rica, Guatemala, Ecuador, Uruguay och Paraguay har förskonats Marea Rosa


  • Bitcoin City är namnet på en stad som planeras att byggas vid vulkanen Conchagua i El Salvador. Dess skapare är landets kontroversielle president Nayib Bukele, som skämtsamt kallat sig själv för både landets vd och diktator. Vulkanens geotermiska energi ska användas för att ge el till staden och driva den energikrävande processen med att bryta kryptovalutan. Planerna lovordas av kryptofantaster men kritiseras starkt av Internationella valutafonden och har lett till protester i landet. Samtidigt planeras även Bitcoin Valley i Honduras och finns ”Bitcoin hotspots” utspridda över hela världen. Vad är det här för ställen? Hur skiljer dom säg åt? Vilka drivkrafter ligger bakom?
    Dagens gäst: Claire Ingram Bogusz, docent och forskare vid Institutionen för informatik och media på Uppsala universitet
    Programledare: Ronja de Boer
    Kontakt: [email protected]

  • Det spekuleras om att Donald Trump snart kommer tillkännage att han kandiderar i presidentvalet 2024. Själv säger Trump i en färsk intervju att han redan leder i alla opinionsmätningar.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Ett splittrat USA har firat sin självständighetsdag den 4:e juli. Men mitt under nationaldagsparaden i Chicago sköts flera personer ihjäl, den senaste i en rad masskjutningar som skakat USA. President Joe Biden fick inleda nationaldagen med en tyst minut. Hör hur firandet blev en tragedi och om de brännande frågorna som delar landet.

    Trumps nästa drag efter vittnesmålen

    Nästa vecka fortsätter kongressförhören om Donald Trump agerade under stormningen av kongressen. Förra veckans vittnesmål av Cassidy Hutchinson har beskrivits som ett bombnedslag som inte gynnade Donald Trump. Men i en intervju säger Trump att hon lever i en ”fantasivärld” och att anklagelserna inte stämmer. Samtidigt har flera medier rapporterat om att Trump snart kommer att lansera sin kandidatur för presidentvalet 2024 och själv hävdar han att han redan leder stort i alla opinionsmätningar. Medieuppgifterna är ännu obekräftade och om Donald Trump inom kort meddelar att han kandiderar så är det ovanligt tidigt jämfört med när kandidaterna brukar säga att de ska delta i valet.

    Konsekvenserna av striktare abortlagar

    Efter att högsta domstolen rivit upp Roe v. Wade så har abortstriden nu flyttats till delstaterna där en rad stater infört närmast totalförbud mot aborter. Hör USA-kommentator Ginna Lindberg tillsammans med vår utsände Anders Jelmin utanför HD i Washington om de praktiska följderna av de nya abortlagarna. Ett fall som diskuterats är en 10-årig flicka som blivit gravid efter våldtäkt och som nu kan komma att nekas abort i delstaten där hon bor.

    Tragedin med döda migranter i lastbil

    Efter att mer än 50 personer dog instängda i en stekhet lastbil i Texas så pågår debatten om människosmuggling och gränskontroll. De döda kom från länder som Mexiko, Honduras och Guatemala. Vår utsände Sven Carlsson har varit på plats och berättar om det som beskrivs som den dödligaste händelsen hittills efter att människor smugglats över gränsen mellan Mexiko och USA.

    Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator, Anders Jelmin och Sven Carlsson, utsända i Washington och San Francisco

    Programledare: Sara Stenholm

    Producent: Katja Magnusson

    Tekniker: Elvira Björnfot

  • Utrikeskrönikan 5 juli 2022.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    San Francisco, tisdag.

    Jag räknar till 96 flaskor mineralvatten.

    Korkarna har skruvats av, och de står intill en hålig asfaltsväg i utkanten av San Antonio i södra Texas.

    Det är vattnet som aldrig fanns ombord den långtradare där fler än 70 migranter, vissa av dem barn, hittades förra veckan i nära 40-gradig värme. De flesta av dem hade redan dött.

    Några dagar senare är platsen fylld av ljus, blommor, träkors i marken, upphängda flaggor från migranternas hemländer Mexiko, Honduras, Guatemala och El Salvador – och så vattenflaskorna.

    Dödssiffran hade efter några dagar stigit till 53, och den här anonyma platsen har gått från ödslig till ökänd.

    Jag vet inte hur länge migranterna satt i lastutrymmet, men jag vet att när jag några dagar efteråt – på samma plats, i samma värmebölja – stängde av motorn på min hyrbil, och därmed också luftkonditioneringen, så tog det ungefär 15 sekunder innan jag började svettas.

    Ingen vet exakt hur stort problemet med människohandel är, men förra året dog enligt FN 650 personer efter att ha korsat gränsen med hjälp av de smugglare som brukar kallas för "coyotes", alltså prärievargar.

    Några timmar efter att lastbilen hittades skyllde Texas guvernör Greg Abbott tragedin på Joe Biden och det Abbott, som är republikan, kallar för presidentens "öppna gränspolicy". Guvernören vill att asylsökande ska skickas tillbaka till Mexiko igen i väntan på prövning i USA, och han har nu utlovat fler kontroller vid och kring gränsen.

    Men enligt vissa spelar det ingen roll, eftersom viljan att fly och skapa sig ett bättre liv någon annanstans, kan vara bottenlös.

    I skuggan under ett tält intill minnesplatsen träffar jag 60-åriga Roberto Marquez, som säger att han korsade gränsen för första gången på 70-talet efter att ha betalat en coyote omkring 200 dollar. Summan vilket bleknar mot de upp till 10.000 dollar, drygt 100.000 kronor, som det numera kan kosta att bli smugglad.

    Roberto blev snart gripen av amerikanska gränspatruller, och skickades tillbaka till Mexiko. Något år senare var han tillbaka i Kalifornien som papperslös gästarbetare, och den här gången lyckades han undvika att bli upptäckt.

    Och 1986, när republikanske presidenten Ronald Reagan gav alla som korsat gränsen olovligen före 1982 amnesti, fick Roberto sitt uppehållstillstånd, och så småningom amerikanskt medborgarskap.

    Just amnestin för invandrare är en del av Reagans politik som inte kommer på tal särskilt ofta när dagens republikaner hyllar sin husgud.

    Vid minnesplatsen i San Antonio frågar jag Roberto Marquez om inte hårdare kontroller vid gränsen skulle kunna lösa problemet. Jag får ett långt svar, och en del av det stannar kvar under min resa tillbaka till västkusten.

    Bygg en mur, säger Roberto, så kommer folk bara dyka upp med en stege.

    Sven Carlsson, San Francisco
    [email protected]

  • Coola beats, finkade presidenter och provokativa middagar – i avsnitt 100 av Global Podd utmanar vi dina fördomar om några av världens knepigaste länder. Häng med till Libanon, Honduras och Nigeria – tre länder du trodde att du visste allt om!

    Global Podd fyller 100 och vi bjuder på tre roliga och inspirerade spaningar från länder som annars bara bjuder på problem och elände. Vi analyserar den arabiska versionen av filmen Perfect Stranger som alla i Mellanöstern älskar – eller hatar – och som bryter mot de fördomar som många har om hur det är att leva i Egypten eller Libanon.

    I Honduras firar människor på gatorna att rättvisa äntligen kan råda sedan USA begärt att den förre presidenten - som satt vid makten fram till den 27:e januari 2022 – utlämnas för narkotikabrott.

    Och från Nigeria kommer artisterna Burna boy och WizKid – afrobeats slår stort och visar att Nigeria är långt mer än bara korruption och Boko Harams terror.

    Häng med och låt dig överraskas av det som händer i tre länder med garanterat dåligt rykte!

    Medverkande:
    Rouba El Helou, lärare vid Notre Dame- Universitetet i Beirut. Joan Sauzo, journalist i Honduras huvudstad Tegucigalpa. Mike Yangstar, DJ och klubbskapare i Stockholm.

    Programledare:
    Ylva Bergman och David Isaksson

  • Dagens PS kunde den 13 November 2013 rapportera om hur inkassoföretaget Lindorff inte betalat ett öre i svensk bolagsskatt sedan Investor gick in som delägare år 2008. Trots att det totala rörelseresultat 2009-2012 uppgick till drygt 800 miljoner kronor.Även Gambro har enligt SvD effektivt lyckats undvika skatt under tiden som Investor varit ägare. Bolaget köptes ut från börsen år 2006 tillsammans med riskkapitalbolaget EQT.”Det finns fortfarande andra värden än skatt som ett bolag bidrar med. Det är bland annat sociala kostnader och arbetstillfällen”, säger Johan Bygge, verksamhetschef på EQT och före detta finanschef på Investor, till tidningen.Investor skriver på sin webbsida att bolaget ”strävar efter att vara en god samhällsaktör”.”Vår ambition och vårt ansvar innefattar en rad områden, såsom miljö, mänskliga rättigheter och arbetsvillkor. Det inkluderar även ett åtagande och ansvar att bidra till samhället i stort. I snart 100 år har vi agerat som ett ansvarsfullt företag och ägare”, skriver investmentbolaget.Investors vd Börje Ekholm lägger locket på men kommunikationschefen Stefan Stern skriver i ett mail till SvD-redaktionen att Investor bara följer lagen.”Investor verkar alltid inom de ramar som fastställs av riksdag och regering”, säger Stern, som tidigare var vice partisekreterare hos Socialdemokraterna.SvD Näringslivs reporter Jacob Bursell konstaterar att Investor å ena sidan ägnar sig åt både CSR och hållbarhetsredovisning. Å andra sidan har bolaget, som Bursell uttrycker det, ”förvandlat Blaiseholmen till ett skatteparadis i klass med Guernsey”.”Så länge bolaget gör ett nummer av att vilja bidra till samhället i stort, förblir det en öppen fråga om det är långsiktigt begåvat”, skriver han.Bananrepublik:Bananrepublik är en informell nedsättande benämning på land som uppfyller flera av följande kriterier:* Beläget i tredje världen, ofta i Latinamerika,* Beroende av en enda exportvara, eller ett fåtal, i allmänhet en jordbruksprodukt* Mer eller mindre korrumperad regering, ofta en militärjunta* Omfattande ekonomiskt och politiskt inflytande från utländska stater och/eller företag * Låg levnadsstandard för majoriteten av folket.Den ursprungliga bananrepubliken var Honduras. Termen myntades 1904 av humoristen O. Henry. Bananer har att göra med United Fruit Company, som var ett amerikanskt företag med politiskt inflytande främst i Centralamerika. Att företaget hade advokatfirman Sullivan & Cromwell och ingen mindre än John Foster Dulles som företrädare och som specialierat sig på kolonialväldesjuridik kan ju vara värt att nämna i sammanhanget... Det var väl för övrigt samma advokat som företrädde Wallenberg i Boschaffärsskandalen efter andra världskriget?När plundring blir till en livsstil för en grupp individer inom ramen för ett samhälle, skapar de med tiden åt sig själva ett rättssystem som auktoriserar det och en moralisk kod som glorifierar det.//Frédéric Bastiat#CarlNorberg #DeFria #RealNewsDe Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning! Stöd oss:SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S)PATREON: https://patreon.com/defria_seHEMSIDA: https://defria.seFACEBOOK: https://facebook.com/defria.se

  • Dagens PS kunde den 13 November 2013 rapportera om hur inkassoföretaget Lindorff inte betalat ett öre i svensk bolagsskatt sedan Investor gick in som delägare år 2008. Trots att det totala rörelseresultat 2009-2012 uppgick till drygt 800 miljoner kronor. Även Gambro har enligt SvD effektivt lyckats undvika skatt under tiden som Investor varit ägare. Bolaget köptes ut från börsen år 2006 tillsammans med riskkapitalbolaget EQT. ”Det finns fortfarande andra värden än skatt som ett bolag bidrar med. Det är bland annat sociala kostnader och arbetstillfällen”, säger Johan Bygge, verksamhetschef på EQT och före detta finanschef på Investor, till tidningen. Investor skriver på sin webbsida att bolaget ”strävar efter att vara en god samhällsaktör”. ”Vår ambition och vårt ansvar innefattar en rad områden, såsom miljö, mänskliga rättigheter och arbetsvillkor. Det inkluderar även ett åtagande och ansvar att bidra till samhället i stort. I snart 100 år har vi agerat som ett ansvarsfullt företag och ägare”, skriver investmentbolaget. Investors vd Börje Ekholm lägger locket på men kommunikationschefen Stefan Stern skriver i ett mail till SvD-redaktionen att Investor bara följer lagen. ”Investor verkar alltid inom de ramar som fastställs av riksdag och regering”, säger Stern, som tidigare var vice partisekreterare hos Socialdemokraterna. SvD Näringslivs reporter Jacob Bursell konstaterar att Investor å ena sidan ägnar sig åt både CSR och hållbarhetsredovisning. Å andra sidan har bolaget, som Bursell uttrycker det, ”förvandlat Blaiseholmen till ett skatteparadis i klass med Guernsey”. ”Så länge bolaget gör ett nummer av att vilja bidra till samhället i stort, förblir det en öppen fråga om det är långsiktigt begåvat”, skriver han. Bananrepublik: Bananrepublik är en informell nedsättande benämning på land som uppfyller flera av följande kriterier: * Beläget i tredje världen, ofta i Latinamerika, * Beroende av en enda exportvara, eller ett fåtal, i allmänhet en jordbruksprodukt * Mer eller mindre korrumperad regering, ofta en militärjunta * Omfattande ekonomiskt och politiskt inflytande från utländska stater och/eller företag * Låg levnadsstandard för majoriteten av folket. Den ursprungliga bananrepubliken var Honduras. Termen myntades 1904 av humoristen O. Henry. Bananer har att göra med United Fruit Company, som var ett amerikanskt företag med politiskt inflytande främst i Centralamerika. Att företaget hade advokatfirman Sullivan & Cromwell och ingen mindre än John Foster Dulles som företrädare och som specialierat sig på kolonialväldesjuridik kan ju vara värt att nämna i sammanhanget... Det var väl för övrigt samma advokat som företrädde Wallenberg i Boschaffärsskandalen efter andra världskriget? När plundring blir till en livsstil för en grupp individer inom ramen för ett samhälle, skapar de med tiden åt sig själva ett rättssystem som auktoriserar det och en moralisk kod som glorifierar det. //Frédéric Bastiat #CarlNorberg #DeFria #RealNews De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning! Stöd oss: SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S) PATREON: https://patreon.com/defria_se HEMSIDA: https://defria.se FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se

  • Krigskorrespondenten och Mellanösternanalytikern Magda Gad gästar Framgångspodden och delar med sig av en värld långt ifrån vår egen hemma i Sverige. Hon har gjort reportage om barnslaveri i Etiopien, om knarkkarteller i Honduras, rapporterat från kriget i Syrien och när vi pratas vid befinner hon sig mitt i Talibankontrollerade Afghanistan. Vi pratar om hur det kommer sig att hon vill rapportera från världens mörkaste platser med våld, död och svält. Vi får höra berättelserna som hon aldrig glömmer, om gångerna hon varit säker på att hon ska bli mördad och vad krig gör med oss människor. Sen går vi självklart in på situationen i Afghanistan, och vad hon tror kommer hända i framtiden när talibanerna nu har makten. Ett väldigt starkt och berörande avsnitt som skapar perspektiv. Tusen tack för att du lyssnar!Besök Framgångsakademin: www.framgangsakademin.seBeställ "Mitt Framgångsår": https://bit.ly/3jGuZyJAlexander Pärleros Instagram: www.instagram.com/alexanderparleros Bästa tipsen från avsnittet i Nyhetsbrevet: www.framgangspodden.seI betalt samarbete med Convendum: https://convendum.se/sv/

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Krigskorrespondenten och Mellanösternanalytikern Magda Gad gästar Framgångspodden och delar med sig av en värld långt ifrån vår egen hemma i Sverige. Hon har gjort reportage om barnslaveri i Etiopien, om knarkkarteller i Honduras, rapporterat från kriget i Syrien och när vi pratas vid befinner hon sig mitt i Talibankontrollerade Afghanistan. Vi pratar om hur det kommer sig att hon vill rapportera från världens mörkaste platser med våld, död och svält. Vi får höra berättelserna som hon aldrig glömmer, om gångerna hon varit säker på att hon ska bli mördad och vad krig gör med oss människor. Sen går vi självklart in på situationen i Afghanistan, och vad hon tror kommer hända i framtiden när talibanerna nu har makten. Ett väldigt starkt och berörande avsnitt som skapar perspektiv. Tusen tack för att du lyssnar!Besök Framgångsakademin: www.framgangsakademin.seBeställ "Mitt Framgångsår": https://bit.ly/3jGuZyJAlexander Pärleros Instagram: www.instagram.com/alexanderparleros Bästa tipsen från avsnittet i Nyhetsbrevet: www.framgangspodden.seI betalt samarbete med Convendum: https://convendum.se/sv/

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.


  • En tredjedel spelad och landslagsuppehåll – det betyder en första betygssättning av detta unga Rögle, lagdel för lagdel. Hur bra har prestationerna varit?En andraplats i tabellen, men med det bästa poängsnittet av alla lag. Så är fallet för Rögle när det är ett första landslagsuppehåll i SHL säsongen 2021/22. Rögle har nämligen två matcher färre spelade än serieledaren Frölunda.Då gräver Röglepodden på djupet och synar nära på spelare för spelare. Daniel Rooth, Linus Ahlin och Mattias Hjälm ger sen sina betyg lagdel för lagdel. Det blir höga siffror, det kan vi avslöja – men hur höga?Programledare Hjälm tycker också det är hög tid att credda konstruktörerna av Rögles förvandling till ett topplag – bröderna Abbott – lite extra.Vi tar oss friheten att kommentera SHL i stort, vilka lag som gått över förväntan, vilka som är i paritet med förväntat utfall och vilka som floppat så här långt.Röglepodden har fått ett par läsarmejl som besvaras: Varför ställer vi inte frågor till tränarna under presskonferenserna efter matcherna? Vad händer om båda målvakterna skadas under en match?Så till det rubriken också utlovar: Honduras och apor. Va? Hur? Varför? Det får sin förklaring i slutet av veckans avsnitt. Välkomna att lyssna.

  • Vi vill varna för starka skildringar av våld, krig och utsatthet i programmet.

    Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.

    Magda Gads program handlar om hennes arbete som krigskorrespondent och innehåller skildringar av våld, övergrepp och utsatthet. Möten som har fått henne att känna att det som har hänt dem i deras liv – är något.

    Ingen ska kunna säga att den inget visste. Det brukar Magda Gad svara när hon får frågor om varför hon jobbar som krigsreporter. Alla vet redan att människor dör i krig. Magda Gad förklarar varför de dör, ifrågasätter makthavare och ställer ansvariga till svars.

    Hon möter krigets offer och tänker ibland att hon inte kan berätta om allt elände. Men om samma sak hade hänt i hennes by hemma i Dalarna, och ingen kom och hjälpte; då hade hon velat berätta det för hela världen!

    Om Magda Gad

    Utrikesreporter som reser dit andra journalister helst inte reser och stannar under lång tid på plats. Rapporterar nu om IS och kriget i Irak och övriga Mellanöstern för Expressen. Tidigare rapporterat från kriget i Ukraina, getton i Rumänien samt gjort reportage om våldtäkter i Kongo, världens farligaste knarkkarteller i Honduras och ebolaepidemin i Liberia. Startade en insamling för att hjälpa barn hon träffade i Liberia. Var tidigare chefredaktör på en träningstidskrift och personlig tränare.

    Har alltid havregryn med sig på sina resor.

    Producent: Kerstin Brunnberg