Paris Podcasts

 • Det handlar både om gåtan Alfred Nobel, dynamitkungen som genom sitt testamente plötsligt förvandlades till mänsklighetens välgörare, och om Svenska Akademiens försök att tolka hans tankar.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Kulturredaktionens Mattias Berg gör en personlig resa genom Nobelhistorien och radioarkivet.

   

  TESTAMENTET

  Om Alfred Nobels sensationella testamente som förvandlade Dynamitkungen till vår store välgörare.

  Om förklaringen som brukar ges till hur han kunde få ihop de där ytterligheterna. Kriget och freden, massförstörelseindustrin och mänsklighetens framåtskridande.

  Om Bertha von Suttner, kvinnan bakom Alfred Nobels förvandling.

  Om den kvarstående dubbelheten. Namnet som än i dag är ett varumärke för både fredpris - och försvarsindustri.

   

  Ulla Billquist sjunger "Jag bygger ett luftslott" och kanonerna mullrar vid Bofors år 1946.

  Det är Ingvar Kjellson och Margaretha Byström som spelar Alfred Nobel respektive Bertha von Suttner i radioteaterföreställningen "Dynamitkungen" från 1982, varifrån även uppläsningen av hans militära patent är hämtade. Uppläsningen ur boken "Ned med vapnen" är från programmet Boktornet 1996.

  Nyheten om förundersökning om mutbrott i den så kallade Boforsaffären kommer från en Eko-sändning 1987.

   

  STRIDERNA

  Om hur krig och fred fortsatte att spöka i litteraturprisets historia. Hur Hermann Hesse plötsligt prisades som den store humanisten 1946, första fredsåret, efter att under många år ha avfärdats som alltför svartsynt.

  Om den bokstavliga striden kring just "Krig och fred". Brevet från ett antal svenska kulturpersonligheter direkt till Leo Tolstoj, efter att han 1901 inte fått det första priset.

  Om alla andra strider kring litteraturpriset. Sartre, som lugnt tände en cigarett i väntan på ostbrickan och sade att han inte ville ha det. Harry Martinson som begick självmord efter priset. Rushdie-affären, förstås.

  Och om vad spåkvinnans aria i Maskeradbalen kan ha med saken att göra.

   

  Irene Minghini-Cattaneo sjunger Ulricas aria i en inspelning av "Maskeradbalen" från La Scala-operan i Milano 1930.

  Peter Sandberg läser upp brevet från de svenska kulturpersonligheterna till Leo Tolstoj 1901. Och Magnus Faxén rapporterar från Paris om Sartres vägran att motta Nobelpriset 1964.

  Karl Ragnar Gierow heter den ständige sekreterare i Akademien som tillkännager att Harry Martinson och Eyvind Johnson får Nobelpriset 1974. Tidningskrönikan om Olof Lagercrantz svar till Lars Gyllensten kommer ur Ekot 1978.

  Intervjun med Kerstin Ekman kring Rushdie-affären är hämtad från Kulturnytt 1989 - och enkäten från programmet Efter tre samma år.

   

  KVINNORNA

  Om den sorgliga historien. Hur få kvinnor som fått priset. Hur många män.

  Om den första kvinnliga litteraturpristagaren, Selma Lagerlöf, som talar om "dödsskuggans dal" trots att hon hyllades som få andra kvinnor i sin tid.

  Om hur en ung Artur Lundkvist hånade den andra kvinnliga pristagaren, italienska Grazia Deledda.

  Om att det inte blev mer än en handfull kvinnliga mottagare under Nobelprisets första 45 år. Och att det sedan blev ännu värre: bara en enda under de nästa 45.

  Och om att Nobelpristagaren Sigrid Undset därför hade fel när hon talade vid Verner von Heidenstams begravning - bara några månader efter Selma Lagerlöfs död.

   

  Vi hör Sven Jerring rapportera från Selma Lagerlöfs jordfästning 1940.

  Ingemar Sjödin är uppläsare av det Artur Lundkvist skrev om Nobelpristagaren Grazia Deledda - liksom Märta Ekström och Inge Waern läser Gabriela Mistrals respektive Nelly Sachs dikter i svensk översättning.

  Citatet av Pearl Buck kommer från hennes Nobelföredrag 1938. Inslaget om Nadine Gordimers litteraturpris är hämtat från Kulturnytt 1991 och telefonintervjun med Doris Lessing från Kulturradion 2007.

   

  VALET

  Om hur vi alla runt omkring Akademien, det hemliga sällskapet, varje år vid den här tiden försöker att tolka tecknen.

  Om hur vi nästan alltid misslyckas. Ryktet om sockervattnet var inte sant. Kanske inte ens ärtsoppan.

  Om Nobelkodens dubbla kryptering.

  Om hur den inte bara exkluderat kvinnorna, utan till exempel också Latinamerika i 45 år och Afrika i 86 år.

  Om Nobels eget ödesdrama, Nemesis. Hans egen inre gåta.

  Om vad Wole Soyinka kallade för en grym ödets ironi. Och Giuseppe Verdi för Ödets makt, eller kanske kraft.

  Om själva valet. Kort sagt.

   

  Det är Gun Arvidsson som läser citatet från Virginia Woolf i programmet "Vem är rädd om Virginia Woolf" från 1983.

  Frågan till Karl Ragnar Gierow om sockervattnet och ärtsoppan. - och hans svar - kommer ur programmet "Vad gör man på Svenska Akademien?" 1967. Kjell Espmarks fundering om kvinnorna och kriterierna är hämtad från programmet Bokfönstret 2001.

  Det är Ekot som rapporterar från Wole Soyinkas Nobelföreläsning 1986. Och regissören Richard Turpin intervjuas om urpremiären av Nobels eget ödesdrama "Nemesis" i Kulturnytt 2005.

  Professor Arne Westgren talar om att "mänskligheten må besinna det ansvar som följer av gåvan av hans upptäckt". Detta apropå Otto Hahns Nobelpris i kemi vid Nobelhögtiden i december 1945.

  Dramatiseringen av Alfred Nobels egna grubblerier är hämtad ur programmet "Förmögen, högt bildad herre…" från 1995. Producent för det var Rolf Hersson.

  Ouvertyren till Giuseppe Verdis opera "Ödets makt" spelas av Wien-filharmonikerna 2013.

  Slutligen hör vi ett klipp ur programmet "Bofors. Där de svenska kanonerna smidas" från 1943.

  Mattias Berg
  [email protected]

  Fotnot: Vid Nobelhögtiden i december 1945 utdelades två kemipris. Det som gick till Otto Hahn - i sin frånvaro, eftersom han och ett antal andra tyska vetenskapsmän då fortfarande internerades i brittiska Farm Hall efter krigsslutet - var 1944 års Nobelpris i efterskott. Först vid Nobelhögtiden 1946 fick Otto Hahn motta medalj och diplom.

 • Peder och Patrik testar Grottan på Brommaplan. Det snackas om Donald Trump, herpes, Paris, kanske pattar? Och säkert något som var inne eller ute.

  Bli patte:

  https://www.patreon.com/happyladies/

  Följ på Instagram:

  @happyladies.pubcast

  Gå med i Facebook-gruppen:

  Happy Ladies - Eftersnack

 • Peder och Patrik testar Grottan på Brommaplan. Det snackas om Donald Trump, herpes, Paris, kanske pattar? Och säkert något som var inne eller ute. Bli patte: https://www.patreon.com/happyladies/ Följ på Instagram: @happyladies.pubcast Gå med i Facebook-gruppen: Happy Ladies - Eftersnack

 • Efter nedslag i Sverige, Norge och Island styr folkmusikveteranerna Groupa nu sitt projekt "Kind of folk" söder ut på den fjärde volymen i serien har de angjort den iberiska halvön och gräver i spansk och portugisisk folkmusik.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Groupa tar en paus i repetitionerna inför kommande turné och gästar dagens P1 Kultur.

  BATACLAN-DÅDET SKILDRAS I TVÅ NYA FILMER

  Terrordåden i Paris 13 november 2015 innebar ett stort trauma. Åtta år senare kommer nu två filmer som skildrar händelserna där 130 personer miste livet – och vad det nationella såret inneburit. Samtal med Felicia Frithiof, filmkritiker som tidigare arbetat för Sveriges Radio i Paris.

  MÖT DE SOM UTSER ÅRETS ROMANPRISTAGARE

  Nästa vecka utses årets mottagare av Sveriges radios romanpris – och vem som vinner avgörs av fyra bokcirklar. I dag hälsar vi på hos bokcirkeln IBB, Inte bara Biggles – en grupp på fem män som bor i Visby på Gotland.

  ESSÄ: VI HAR MYCKET ATT TACKA KONSTTJUVARNA FÖR

  En återkommande diskussion i vår tid handlar om återlämnande av stulna konstföremål. Men kan det också vara så att vissa konststölder räddade konsten? Den frågan ställer Thomas Steinfeld, författare och professor i kulturvetenskap i dagens OBS-essä.

  Programledare: Lisa Wall
  Producent: Eskil Krogh Larsson

 • I det hundrafemtiofjärde avsnittet av ”Maratonlabbet - en podcast om löpning” intervjuas Diego Estrada, den 33-årige amerikanen som tidigare har sprungit OS för Mexiko (London 2012) men som nu siktar på att kvala in till OS i Paris för USA på 10 000 meter (kvaltid 27:00). Då han har svensk flickvän tillbringar han en hel del tid i Sverige och har nu även anlitat Kalle Berglunds coach Janne Bengtsson som tränare. Hör Diego Estrada prata om hur han efter mer än ett decennium i det amerikanska systemet nu har börjat springa efter den ”norska” träningsmodellen med dubbeltrösklar och högre totalvolym som grund.

  Dessutom är detta det sista avsnittet innan Erik och Johans stora mål för våren, SM i 24-timmarslöpning respektive 10km på Bålsta stadslopp. Kommer Erik kunna försvara sitt SM-guld efter den senaste tidens problem med en hamstring och förkylningar, och har Johan det som krävs för att springa under 34 minuter på milen?

  Följ Maratonlabbet under den sjätte säsongen för att lära er mer om löpning och för att se om Johan Forsstedt och Erik Olofsson klarar sina smala mål på 10 kilometer, halvmaraton, maraton och ultralöpning.

 • Välkomna tillbaka till podcasten som handlar om vår resa i spelet Football Manager 2023, Från botten till toppen.


  Nu är pojkarna inne på försäsongen igen, detta blir Mackans 3e säsong i den hårda ligan The Championship med hans Dartford. Det blir Pirres andra säsong med hans Buxton i PL. Hur lägger de upp sina trupper samt tankar om den nya taktiken som blivit framröstad utav er. Mer snack om spelet samt hur alla tankar går kring allt under denna försäsong. Vi kan även bjuda på att Mästare cupen även spelas detta år.


  Pirre har fortsatt hans attityd med att han är den största och bästa som finns. Man har även nu sett utdrag från den kända nyhetsblaskan i Buxton som heter "You Bux it weFux it" där Pirre och Paris Hilton har setts på en utav hennes segelbåtar. Det som många reagerar på är att Pirre ser mer och mer spritfet ut varje dag och många ställer sig frågan om Paris har ett bra inflytande på Pirre och hans pengar. I en intervju med Pirre så säger han såhär: "nej jag har inte seglat någon jävla båt, det är någon annan ni ser där på bilden. Jag är smal och vacker och mannen på bilden där har lite för mycket kärlek att ta på". Efter detta har det blivit frågor om Pirre har råd med speglar i sitt hem då det är helt uppenbart att det är han på bilden. Fortsättning följer.


  Mackan har köpt nytt hus, nu har det blivit ett parhus och vi blir inte heller där förvånade över vika hans nya grannar är som har köpt den andra delen i parhuset. Det är självklart Bingo och Julia som är hans nya grannar. Mackan har hörts blivit uppdragen av Bingo på morgonen för löprundor, detta medans Vickan och Julia har setts sippa på mimosas och trivas riktigt bra ihop. Det som förvånar oss mest är att mackan till skillnad från Pirre har börjat se smalare och piggare ut. Har det slagit helt rätt med den nya vänskapen, skulle man kunna säga att Mackan och Vickan har fått BINGO. Fortsättning följer.


  Go söndag på er våra vänner! Kärlek!!


  Ha en go vecka!! // Pirre & Mackan


  Ge oss gärna feedback om det är något ni saknar eller är nöjda med. Ni är en stor del av oss!
  Följ vår resa i spelet Football Manager 2023, resan från botten till toppen.


  Hemsidan: www.bottentilltoppen.se


  Vid förslag, feedback eller kontakt: [email protected] eller på våra sociala medier.


  Musik från: AUDIONAUTIX.COM

  Låtens namn: ALL GOOD IN THE WOOD

  ISRC: QM-QFZ-13-00228


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Nyheter på lätt tyska i ett långsamt tempo. I Paris har folk röstat för ett förbud av elskotrar i staden. Nu debatteras frågan även i Tyskland. Olympiska kommittén har hävt förbudet för ryska atleter att delta i olympiska spelen. Tyska fäktaren Lena Krüger och hennes lagkamrater i landslaget argumenterar för ett fortsatt förbud så länge kriget i Ukraina pågår. Tolvårige Ole har vunnit valet till barnborgmästare i staden Grambow. Vi har pratat med Ole om hans uppdrag och vision. Musik av rapartisten Nina Chuba.

 • Nyheter på medelsvår tyska. I Paris har folk röstat för ett förbud av elskotrar i staden. Nu debatteras frågan även i Tyskland. Olympiska kommittén har hävt förbudet för ryska atleter att delta i olympiska spelen. Tyska fäktaren Lena Krüger och hennes lagkamrater i landslaget argumenterar för ett fortsatt förbud så länge kriget i Ukraina pågår. Tolvårige Ole har vunnit valet till barnborgmästare i staden Grambow. Vi har pratat med Ole om hans uppdrag och vision. Musik av rapartisten Nina Chuba.

 • En av Europas starkaste litterära röster tystnade 2023. Anneli Dufva tecknar i denna essä från 2015 ett porträtt av Dubravka Ugrei. Hon som lämnade sitt land för att värna sin egen yttrandefrihet.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  ESSÄ: Detta är en text där skribenten reflekterar över ett ämne eller ett verk. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Ursprungligen publicerad 27/2 2015 som en del i en serie om yttrandefrihet efter terrordåden i Paris och Köpenhamn.

  I sin senaste bok, en essäsamling, betitlad Europe in Sepia skriver Dubravka Ugrešić i essän Manifesto.

  "En gång två zoner åtskilda av en rätt stadig mur så har Europa under loppet av 20 år blivit en kaotisk mega-marknad. Nu finns inga murar och inga koordinater heller; ingen vet var väst är, och inte öst heller".

  Hon, som själv beskriver sig som "en produkt av en socialistisk barndom, Jugoslaviens sönderfall, inbördeskrig, nya pass och brustna identiteter, exil och ett nytt liv i ett västeuropeiskt land".

  ”Dessa små på pålitliga fakta. Stämplarna i passet läggs på hög och förvandlas vid något tillfälle till otydbara linjer. Först då börjar de plötsligt rita upp en inre karta. En karta över det imaginära. Och först då beskriver de i detalj den där omätbara upplevelsen av exilen. Ja, exilen är som en mardröm.”

  Jag har, i min tur, beskrivit henne som att allt hon skriver är färgat av hennes fria hjärnas tolkning av ett Europa format både av krig och sina filosofer.

  För i Dubravka Ugrešić böcker, både romaner och essäer, rör man sig nämligen i Europa, mellan platser. Hon iakttar detaljer på dessa platser- små händelser eller fenomen som tillsammans skapar en lika galghumoristisk som vemodig ton. Hon är pessimist. Kanske bliven med tiden, men hon är det.

  I en annan essä i samma bok står hon och röker på en balkong i Bulgariens huvudstad Sofia, i vad hon beskriver som ett typiskt öst-europeiskt hyreshusområde, där hon är på besök hos en bekant. På balkongen intill får hon syn på en märklig ståltråds-grunka. Hon frågar vad det är och vännen svarar att "Det är min påhittige granne, han jagar duvor med den". Hon frågar vad han ska med duvor till, varpå vännen lakoniskt säger: "Du vet, det är många människor som kämpar här..."

  Hon skriver sedan att hon själv under de år som gått sedan den händelsen blivit betydligt mer pris- och krismedveten, att hon till och med köpt ett antal burkar med kondenserad mjölk. Holländsk kondenserad mjölk. Burkarna är på alla sätt utom ett identiska med dem som i Sovjet kallades zguschenska.

  Skillnaden är att de holländska har ett bäst före-datum

  Och jag kan se henne framför mig, där hon bär hem matkassarna till sin lägenhet i Amsterdam. Jag har nämligen varit där två gånger, för att intervjua henne. Hon bor i ett stort vitt 60-talshus med långa, långa loftgångar, på en gata där det finns både en polisstation och en moské.

  När inbördeskriget i det forna Jugoslavien bröt ut 1991 tog Dubravka Ugrešić stark ställning emot kriget och emot nationalismen. Hon blev då kallad både för förrädare och häxa. Efter en rad offentliga påhopp lämnade hon Kroatien 1993, eftersom hon inte kunde "anpassa sig till den ständiga terrorn och lögnaktigheten i såväl offentligheten, som politiken, kulturen och vardagslivet".

  Livet blev motbjudande när allt var så nedsmutsat  av hat och nationalism och sen blev jag utsedd till en allmänhetens fiende, jag blev utfryst av både mina grannar, vänner och kolleger, sade hon när jag träffade henne år 2004.

  Dubravka Ugrešić hamnade först, sedan hon lämnat sitt hemland, i Berlin, vilket också är den stad som spelar en sorts huvudroll i hennes roman Den ovillkorliga kapitulationens museum. I den är det är 90-tal, det är exil, det är fragment av liv och närbilder på ting som bärare av både minne och tid.

  Något som återkommer även i nästa roman Smärtans ministerium, som däremot utspelar sig i den stad där hon kom att bli kvar, Amsterdam.

  Ett Amsterdam dit bokens huvudperson Tanja kommer för att undervisa i serbokroatiska på universitetet.

  Serbokroatiska, som sen Jugoslaviens upplösning inte längre finns som ett officiellt språk, eleverna också de en grupp forna jugoslaver som nu ska definiera sig både i förhållande till det gamla landets nya länder och förhålla sig till det för dem främmande land där de råkat hamna.

  Och staden Amsterdam, som en plats för glömskan, som Dubravka Ugrešićsäger, där minnena skingras. En skör, drunknande miniatyrstad, byggd på sand - som gjord för att se igenom och för att försvinna i, tänker jag.

  Och när jag besöker henne nästa gång, år 2010, då är det vi istället talar mest om hennes nya hemland Nederländerna och den politiska förändring landet befinner sig i. Då har både filmaren Theo van Gogh och professorn Pim Fourteyn mördats och parlamentsledamoten Ayaan Hirsi Ali lämnat landet.  De var alla tre islamkritiska, offentliga personer som genom sina öden kom att bli symbolgestalter, vilka i någon mening legitimerade den islamkritiska hållning som vuxit sig allt starkare i det tidigare så öppna Nederländerna.

  2010 hade Nederländerna därför istället fått en invandringspolitik som var en av de hårdaste i Europa. Bland annat med svåra både språk- och kulturtester för de invandrade. Och Geert Wilders främlingsfientliga Frihetsparti hade blivit tredje största parti i parlamentet.

  Hans teser är enkla, säger hon. Holland ska belöna hårt arbetande människor, stoppa immigrationen, stoppa islam som till skillnad från kristendom är en farlig religion enligt honom. Allt framfört med billig känslomässig retorik, menar Dubravka Ugrešić.

  ”Jag jämrade mig över något lösryckt fragment, en tillfällig melodi som klingade i mitt öra. Ett ansikte som plötsligt visade sig i mörkret. Ett ljud, en ton, en vers, en slogan, en doft en scen.”

  Dubravka Ugrešić talade vidare om den polarisering, den uppdelning i "vi" och "dem",  som alltid funnits, som handlade om judarna på 30-talet och som handlade om muslimerna, då 2010. Behovet dock detsamma - att peka ut den andre.

  Nu, år 2015, vet vi att läget hårdnat ytterligare. Att muslimerna fortsatt är utsatta som grupp, men att nu även de judiska grupperna står inför en ny våg av antisemitism.

  Och i yttrandefrihetens namn - det här är Dubravka Ugrešić - hon som själv flytt sitt land för att värna sin egen yttrandefrihet, hon fortsätter också att tycka att man inte behöver vara politiskt korrekt.

  I essän "Code" i Europe in sepia skriver hon "om den politiska korrekthetens regler hindrar oss från att använda etnicitet, nationalitet, ras, kön eller andra typer av skillnader - alla lika opålitliga i vilket fall som helst - men vi ändå vill ha något att falla tillbaka på, så finns alltid koden." Koden, som hon menar är de skrivna eller oskrivna regler som styr vårt beteende inom olika grupper.

  Hon tror helt enkelt inte på en uppdelning av människor, på en indelning i grupper - därav hennes kritik av mångkulturtanken. Hon menar att den kan bli omvänt rasistisk genom att den förstärker idéen om "den andre" och snarare hindrar integrationen.

  Ja, hon sade det 2010. Hon kanske skulle säga något annat nu - antagligen skulle hon det, eftersom hon är den hon är.

  Jag söker på youtube och jag hittar ett föredrag hon höll i Boston hösten 2013, där hon från en person i publiken får frågan hur hon ser på demokratin Europa.

  Hon svarar långt och vindlande och hon säger att människor är rädda och tysta och att de inte vet hur de ska positionera sig idag, eftersom postionerna är så låsta. Om du som kroat är emot EU, då hamnar du ofrivilligt på samma sida som nationalister och fascister. Det är så lätt att bli etiketterad och så svårt att hitta alternativ.

  Begrepp som demokrati och stat börjar lika malätna flaggor, säger hon, men en typisk drastisk Dubravka Ugrešić-formulering.

  För Dubravka Ugrešić utmanar med sina tvära kast mellan högt och lågt, åsikter och fakta. Och mellan litterära och filosofiska referenser finns också läppstiften, den rumänske taxichauffören i London, gamla amerikanska filmer...

  Det är det som gör henne så intressant.

  Och jag skulle vilja sluta med ett citat. Författaren Steve-Sem Sandberg beskrev Dubravka Ugrešić så här,  2004:

  –Det finns ingen författare jag läst de senaste decennierna som så uppriktigt och så känsligt och smärtfyllt och så gripande tagit pulsen på vår egen samtid.

  Anneli Dufva

 • Fredrik upplevde en gastronomisk höjdpunkt och kände en "ollig" oro när han var i Paris, Filip tänker på PO Enquist ibland och lider med honom efter NYTimes sågningen och konstkritikern som kommer undan med att kommentera vissa pattarna på konstnärers inlägg. 

 • ”Nu är det äntligen dags för Sara Of Sweden att medverka i Guldtands Podcast! Ett av avsnitten ja älskat göra. En nagelbitande historia! Från att lära sig suga k*k av en pedofil i Paris till Livets ord för att senare lämna efter 20 år, skilja sig och börja med porrfilm och få en fetisch för unga grabbar(18+ såklart) Detta avsnittet vill ni fan inte missa! Ett historiskt avsnitt! Har hon träffat Carola Häggkvist inom livets ord? Knull*s de runt i organisationen? Vad gör dom äldre egentligen (präster) allt detta och mycket till hör ni i detta avsnitt! För att veta vilka avsnitt som släpps så behöver ni följa @guldtandspodcast på Instagram. Puss och kram från Guldtand

  Ljudtekniker: Emil Johansson / CrystalEntertainment
  Redigering: Emil Johansson / CrystalEntertainment
  Ljudtekniker's instagram @emilakaempa
  Följ Guldtands Podcast Facebook:  https://www.facebook.com/Guldtands-Podcast-234558507697843/
  Följ Guldtands Podcast Instagram: @guldtandspodcast

 • Johan och Fredrik sammanfattar veckan som varit. Mycket rör såklart chatGPT och nyheter inom AI men även något annat viktigt smyger sig in.

  Cardinal Compass ChatGPT reaches 100 million users two months after launch Microsoft rolls out ChatGPT-powered Teams Premium Microsoft boosts Viva Sales with new GPT seller experience OpenAI has hired an army of contractors to make basic coding obsolete How ChatGPT Will Destabilize White-Collar Work  chatGPT Jailbreak ChatGPT is about to get even better and Microsofts Bing could win big. Google CEO Says Its ChatGPT Rival Coming Soon as a ‘Companion’ to Search  Apple CEO Tim Cook says AI will eventually 'affect every product and service we have' ChatGPT in Bing (leak)  Google Live from Paris  Macbeth was written by AI  My professor falsely accused me of using chatGPT OpenAI new AI Classifier  AI in Higher Education Resource Hub  Lunds Universitet "Ai i undervisningen"  Bli säker-podden #182 - Chat Control 2.0  Twitch - Watch med forever

  "Teknik i Akademi" är en pod som drivs av Johan Leitet och Fredrik Ahlgren vid Linnéuniversitetet i Kalmar.

  Johan Leitet är Universitetsadjunkt och programansvarig för Webbprogrammerare

  Fredrik Ahlgren är Universitetslektor och forskar inom IoT och undervisar på ingenjörsprogrammen  Du hittar podden där poddar finns eller via vår anchor-sida.

  Fortsätt diskussionen på vår discordserver!

 • Ewa och Ofelia pratar om att vi ser fram emot vårens utgivning. Kan det också bota Ewas lässvacka?  Böcker vi tipsar om i det här avsnittet bland annat:
  Svartstick av Sara Paborn
  Sällskapsmänniskor av Candice Carty-Williams  (skrev också Queenie)
  Ett otänkbart öde av Simona Ahrnstedt
  Den oavslutade litteraturen: En essä om allt som inte blev klart av Kristoffer Leandoer
  Jag är inte sådan här egentligen av Marie Aubert
  Huset i det blommande trädet av Holly Martin
  Tröstebok för dig som är deppig av Elsa Janni
  Farväl Söderberga av Eli Åhman Owetz
  Under stjärnorna i Paris av Karolina Schützer
  Au Revoir Agneta av Emma Hamberg
  201 Hälsohacks av Sofia Ståhl
  Aldrig mer trött av Pia Norup
  Vardagsvackert & Festfyrverkeri av Helena Lyth
  Sticklingar, krukväxter & frön - ute och inne av Susanna Rosén
  Virka rutor av Margit Walsö 
  med flera härliga lästips...

 • Ivar Arosenius (1878-1909) är konstnären som gjorde sina allra bästa verk som småbarnsförälder. Hör den sorgkantade historien bakom en älskad barnbok.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  1909 utkom den allra första upplagan av Kattresan - postumt. På nyårsdagen samma år föll dess upphovsman offer för sin medfödda blödarsjuka. Ivar Arosenius var då 30 år och hade just slagit igenom som konstnär. Efter en bohemisk tillvaro i förra sekelskiftets Göteborg, Stockholm och Paris slog han sig de sista åren till ro och fick ett nytt favoritmotiv: dottern Eva, även kallad Lillan. I Kattresan skickar han ut henne på ett farofyllt äventyr med lyckligt slut.

  Med hjälp av radioarkivet och Mats Malm, litteraturhistoriker och ständig sekreterare i Svenska Akademien, placerar kulturredaktionens Mårten Arndtzén Kattresan i sitt konstnärliga och historiska sammanhang.

 • Nyheter från den franskspråkiga världen på medelsvår franska. I Paris cyklar fler än någonsin och den stora frågan just nu är om krav på både cykelhjälm och ett ”cykelkörkort” ska införas? Vi intervjuar Zélia och Sirine om att bära hjälm eller inte, och om trafiksäkerheten på Paris gator. Vi pratar också om film, biografernas besökssiffror pekar uppåt igen över hela Frankrike,efter pandemin. Hatik är en fransk rappare och skådespelare, vi lyssnar på hans låt Génération.