Tommy Lundberg Podcasts

  • Motivation är en kraftfull positiv drivkraft när den riktas rätt. Så hur stärker vi den på jobbet?

    Att vara motiverad och ha ett eget driv inför uppgifter i vardagen hjälper oss och får oss att må bra. Men motivation är inte en egenskap. Det är inte så att vissa är motiverade medan andra är det. Möjligheten att vara motiverad finns inom oss alla.


    Hur stärker man motivationen?

    Vi ställde frågan hur man kan stärka sin egen och andras motivation till Magnus Lindwall, professor i psykologi på Göteborgs universitet. Han är särskilt inriktad på hälsopsykologi och där ingår också att studera mekanismerna bakom motivation, det som driver oss att vilja utföra aktiviteter och beteenden.


    Självbestämmandeteorin (SDT)

    Magnus har framförallt forskat på det som kallas självbestämmandeteorin, på engelska Self Determination Theory (SDT). Teorin utvecklades av psykologerna Edward L. Deci och Richard Ryan och finns beskriven i populärformat i  boken Why we do what we do – understanding self-motivation. Tillsammans med Olof Röhlander har Magnus Lindwall nyligen gett ut den svenska boken Motivationsrevolutionen – från temporär tändning till livslång låga.


    Motivation kommer inifrån

    Enligt självbestämmandeteorin är inte motivation något vissa människor har mer av och andra mindre av. Det är inte heller något en person kan ge en annan. Det är något som finns inneboende i en person och det handlar inte om kvantitet utan om kvalitet.


    Inre behov – inte morot och piska

    Många tror att människors motivation och beteenden styrs av morötter och piskor, alltså belöningar som lockar oss eller hot som väcker vår motvilja. Men enligt självbestämmandeteorin är det tre grundläggande behov som styr oss:

    att få känna sig kompetentatt ha någon form av självbestämmandeatt känna tillhörighet

    Det som är viktigt att tänka på är att yttre belöning kan kväva den inre motivationen. Det är inte alltid bra att ösa på med bonusar, löneökningar och höga mål –  det kan faktiskt göra att den inre drivkraften minskar.


    Relationer och dialog är nyckeln

    Vad ska man göra då? Jo inventera behovstillfredsställelsen hos sina medarbetare. Vad innebär det för var och en att känna samhörighet, kompetens och självbestämmande? Det kräver att man odlar relationerna på jobbet och har en pågående dialog. Ledarens roll är inte att bara släppa taget. Självbestämmandet behöver visserligen bygga på viss frivillighet men det kräver också ramar. För att vi ska känna oss kompetenta behövs en struktur som kan stötta oss i jobbet. Och ska vi känna tillhörighet behövs det någon som lyssnar och visa genuint intresse för det vi gör om dagarna.


    Balans mellan kontroll och stöd

    Vi ogillar att känna oss kontrollerade men chefer har förstås ett behov av att följa upp medarbetares arbete. Att bara ge oändliga valmöjligheter och ingen struktur leder bara till kaos. Vi behöver hitta rätt balans mellan kontroll och stöd. Och för att motivationen ska hålla i längden behöver vi tänka att arbetet är ett Vasalopp snarare än ett sprintlopp där det ideligen ska släckas bränder.


    Vår samarbetspartner motivation.se har veckans ämne redan i sitt namn. Självklart har de en massa att läsa om just motivation. Vi har valt ut en artikel som heter Motivationskoden där en av våra tidigare gäster Frida Spikdotter intervjuar författaren Tommy Lundberg om ledarskapets roll för motivation.


    Fotograf: Niklas Palmklint för bokförlaget Forum


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Tommy Lundberg, aka muskelprofessorn, är tillbaka i Tyngre Träningssnack. Det här avsnittet börjar vi med att fortsätta lite på förra veckans tema på styrketräning för äldre. Tommy förklarar lite kort vilka förändringar som sker när vi åldras och sedan diskuterar vi hur mycket som beror på åldrandet i sig och hur mycket som beror på mindre fysisk aktivitet och framför allt rörelse som utmanar styrkan och explosiviteten.

    Efter det så hoppar vi in på ämnet muskelminne för att försöka reda ut vad man verkligen vet kontra vad som är hypoteser som låter troliga men där man aldrig verkligen har visat att de stämmer.

    På Tyngre Träningssnacks instagram kan du hitta bilder relaterat till detta (och tidigare) avsnitt.

    Hålltider

    00:00:00 Wille har tränat bra och Jacob behöver ändra sina prioriteringar 00:07:29 Tommy Lundberg är tillbaka 00:10:06 Vad händer med musklerna och styrka när man blir äldre? 00:13:58 Jacob efterlyser en studie som han tror inte finns idag 00:16:44 Hur mycket beror på mindre träning och hur mycket beror på åldrande? 00:18:24 Hur når man ut så fler äldre börjar styrketräna? 00:23:44 Det är svårt att förmedla bra och enkla råd som ändå är evidensbaserade 00:26:49 Många väljer lite för lätta vikter om de får välja själva 00:30:49 Vad är muskelminne och vilka hypoteser finns kring hur det ska kunna ske? 00:36:54 Handlar fenomenet mer om att det finns en tidigare kunskap kring träning? 00:42:27 Man har inte riktigt visat att det finns ett muskelminne och om cellkärnor varar för evigt är oklart 00:46:42 Har man fördelar kvar från en period då man varit dopad för flera år sedan? 00:51:09 Fina och attraktiva förklaringsmodeller gör att man lätt tror på att det är sant direkt 00:54:06 Tommys studier på gamla Vasaloppsåkare
  • Tommy Lundberg är copywriter, föreläsare och författare. För över 40 år sedan insåg han att han ville skriva reklam, för “det var där man påverkar som mest”. Efter att ha missat Copyprojektet-tåget tog sig Tommy in i reklambranschens manege; på Brindfors Annonsbyrå gjorde han nytta för H&M, Ikea, SAS, Ving, Apple, Audi och Ericsson. Men efter bara sex år där startade han egna reklambyrån Lundberg & Co, som han drev med den äran i nära 15 år. Du hör Tommy Lundberg prata om:

    att vara modig/dum nog att ändra i andras texter (till och med Leons Nordins) varför han valde Gävle framför Stockholm (och “tvingades” starta eget, med NOLL KOLL) Bill Bernbachs kloka ord om vad du behöver ge dina uppdragsgivare exakt vad för kunder du får när du skriver långt annonsen som ville ge schizofrenin ETT ansikte (och rörde folk till tårar)

    I Copypodden intervjuar Mattias Åkerberg en radda av Sveriges bästa copywriters. Mattias är copywriter och UX-writer sedan över 15 år, och är aktuell som författare till Copyboken, som du kan förhandsköpa redan nu.

    I avsnittet hör du Tommy Lundberg läsa sin annons för Audi med rubriken “Det finns kombibilar som rymmer fler ölbackar. Å andra sidan, har du ju alltid föredragit ett gott vin”. Reklambyrå: Stenström & Co.

    Kampanjer som Tommy namedroppar i avsnittet: Insamlingsstiftelsen Vaggan, Östgöta Enskilda Bank/Smålandsbanken, Traffic, Schizofreniförbundet och Audi.

    Folk som Tommy namedroppar i avsnittet: Calle Lewenhaupt, Björn Schumacher, Lars Forsberg, Björn Rietz, Irene Kiisk, Leon Nordin, Jan Kjellin, Olle Victorin, Hans Brindfors, Jan Cederquist, Tom Wendels, Bill Bernbach och Lars-Göran Uddman.

    Ett urval av Tommys böcker:

    Motivationskoden Empatieffekten Skulle du vilja jobba med dig som chef? Ledarskap på apstadiet

    Copypodden är inspelad hos TMP Media Group i Göteborg och Stockholm. Och det är Oskar Nyström på Studio Nyström som har klippt, fixat och ljudsatt varenda sekund av det här poddavsnittet. Fotografen heter David Einar, och jobbar på Linkin i Linköping. Tack för att du lyssnar (och skriver en kort recension)!

  • Copypodden är Sveriges största och bästa podd om copywriting. Det är en intervju- och inspirationspodd med mig, Mattias Åkerberg (med gäster), där du lär dig hur du förvandlar läsare till kunder, och gör ord till pengar. Vårens avsnitt:

    27 april: Daniel Vaccino
    2 maj: Börja med målet
    9 maj: Hanna Belander
    16 maj: Härma med copyworking
    23 maj: Tommy Lundberg
    30 maj: Veta - göra - känna
    6 juni: Linda Elers
    13 juni: Få läsaren på fötter
    20 juni: Fredric Thunholm
    27 juni: Hitta din copy-formel

    Copyboken utkommer i oktober 2022, och går att förhandsköpa redan nu på https://pleasecopyme.se/copyboken

  • Tommy Lundberg är tillbaka ännu en gång i Tyngre Träningssnack. Den här gången kommer vi tillbaka till frågan om transkvinnor inom idrotten där det har kommit nya riktlinjer från både UK Sports och Internationella Olympiska Kommitteen kring frågan.

    På Tyngre Träningssnacks instagram kan du hitta bilder relaterat till detta (och tidigare) avsnitt.

    Hålltider

    00:00:00 Sjukdom och kallt 00:05:41 Wille har tappat bort sitt körkort 00:07:18 Tommy Lundberg är tillbaka 00:08:58 Direktiv och riktlinjer kring transkvinnor inom idrotten 00:10:42 Varför vi har en kvinnlig och en manlig kategori inom idrotten 00:13:55 Översiktsartikel på hur övergången från man till kvinna påverkar den fysiska prestationsförmågan 00:18:08 Skiljer sig antalet cellkärnor? 00:22:15 Riktlinjer har behövts en uppdatering då man sett att de tidigare reglerna inte fungerar 00:24:43 UK Sports senaste guidelines kring transkvinnor inom idrotten 00:30:56 IOKs senaste guidelines är inte särskilt bra 00:34:48 Vi antar en skillnad när vi har kategorierna, sen begär det evidens för att skillnaden finns 00:39:52 Vi har flera indelningar inom idrotten av en orsak 00:46:49 Det är alltid orättvist i idrotter men vi har valt att ha kategorier 00:55:58 Det är så få transkvinnor, varför ska man bry sig om det här? 01:04:20 Debattklimatet har varit väldigt negativt och många har inte vågat uttala sig 01:08:09 Det är fundamentala rättigheter som är i konflikt med varandra här 01:11:12 IOK säger att man inte får lov att undersöka könet hos en idrottare
  • Tommy Lundberg är återigen med som gäst i podden. Denna gång uppdaterar vi oss på hur styrketräningsresultaten påverkas om du utför konditionsträning samtidigt.

    På Tyngre Träningssnacks instagram kan du hitta bilder relaterat till detta (och tidigare) avsnitt.

    Hålltider

    00:01:02 Gudiol är på semester med knackigt ljud 00:09:04 Läget för stunden hos Tommy på KI 00:12:42 Det senaste kring kombinerad konditionsträning och styrketräning 00:17:25 Varför trodde man att konditionsträning påverkade resultaten från styrketräning negativt? 00:21:52 Senare studier på människor visade att sambandet var mycket mer komplext än man trott 00:27:52 Kombinerad träning som gav stora muskelökningar 00:33:50 Två nya reviews på kombinerad träning där Tommys grupp släppt den ena 00:37:26 Hur klassificerar man studiedeltagare som tränade eller otränade? 00:43:58 Att kombinera träningen på samma per verkar vara aningen sämre 00:44:40 Explosiv styrka verkar påverkas mycket mer om det kombineras med konditionsträning 00:48:07 Hastighetstapp under ett set styrketräning kan möjligen påverka explosivitet negativt det med 00:54:22 Är cykling sämre än löpning om du vill bli explosiv? 00:57:20 Vilka förklaringsmekanismer är mest troliga idag? 00:59:46 Mental ork kanske också påverkar hur väl flera saker kan tränas samtidigt? 01:03:21 Vilken nytta har en vanlig motionär av den här kunskapen? 01:08:29 Hur länge kan man kombinera träningen utan att effekten blir negativ? 01:11:28 Skulle en RPE skattning kunna indikera om träningsformerna påverkar varandra?
  • Citatet ovan är hämtat från när jag och Tommy Lundberg (morfar, författare & föreläsare) pratar om hur vi är inne i en fallande trend vad gäller engagemang i västvärlden – detta trots all forskning om ledarskap!? Förklaringen ligger enligt Tommy i ett systemfel där vi i allmänhet inte funderar så mycket kring hur människor egentligen fungerar utan istället kopierar beteenden runt omkring oss…och jag håller med! Allmän varning utfärdat för matigt avsnitt. Enjoy!

    Med #nytttänk vill jag med mycket hjärta och hjärna påverka organisationer till ett bättre ledarskap via 10st avsnitt/ säsong. Stort tack Mindset/ Promote/ Induction för att ni får detta samtal att hända...

    //Per Falk


    Tommys bok:

    https://roostegner.se/book/empatieffekten/


    http://www.linkedin.com/company/nytttank

    [email protected]

    www.mindset.se

    https://promoteint.com/sv/

    https://inductionint.se/


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Citatet ovan är hämtat från när jag och Tommy Lundberg (morfar, författare & föreläsare) pratar om hur vi är inne i en fallande trend vad gäller engagemang i västvärlden – detta trots all forskning om ledarskap!? Förklaringen ligger enligt Tommy i ett systemfel där vi i allmänhet inte funderar så mycket kring hur människor egentligen fungerar utan istället kopierar beteenden runt omkring oss…och jag håller med! Allmän varning utfärdat för matigt avsnitt. Enjoy!

    Med #nytttänk vill jag med mycket hjärta och hjärna påverka organisationer till ett bättre ledarskap via 10st avsnitt/ säsong. Stort tack Mindset/ Promote/ Induction för att ni får detta samtal att hända...

    //Per Falk


    Tommys bok:

    https://roostegner.se/book/empatieffekten/


    http://www.linkedin.com/company/nytttank

    [email protected]

    www.mindset.se

    https://promoteint.com/sv/

    https://inductionint.se/


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.