Эпизоды
-
Skam har et dårligt ry. Men uden skam ville de fleste mennesker være ulidelige at være sammen med. Vi skal skamme os, når vi bryder andres grænse for eksempel. Det gode spørgsmål er så, hvornår skam bliver skadeligt. Det har dagens gæster undersøgt på hver deres måde.
Vært: Svend Brinkmann.
Gæster: Rachel Röst, forfatter og stifter af Læs for livet og Carsten Rene Jørgensen, professor i psykologi ved Aarhus Universitet og forfatter til en ny bog om Skam.
Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. -
Hvis man leder længe nok, skal man nok finde en sygdom, det ved de fleste læger. Men er det den rigtige måde at hjælpe patienten? Vi er blevet så dygtige til at finde sygdomme, at flere bliver kaldt syge end det er nødvendigt. Det skader endda mere end det gavner, påstår dagens gæster.
Vært: Svend Brinkmann
Gæster: Alexandra Brandt Jønsson, antropolog og lektor ved RUC ved institut for mennesker og teknologi og John Brandt Brodersen, professor ved Københavns Universitet ved institut for almen medicin.
Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer -
Per Schultz Jørgensensen døde den 5. december 2022. Svend nåede at have en særlig samtale om livets afslutning med Per, den genudsender vi i dag.
Vært: Svend Brinkmann.
Gæster: Per Schultz Jørgensen, psykolog, professor, tidligere formand for børneråddet og forfatter til Vendepunkter.
Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. -
Endelig sagde vi farvel til corona. Men hvad har vi fået i stedet for? Krig i Europa, energikrise, det offentlige Danmark knager og et VM i fodbold på baggrund af tusinde døde migrantarbejdere. Kan vi kun finde kriserne, er det sådan os mennesker fungerer?
Vært: Svend Brinkmann.
Gæster: professor ved Københavns Universitet og leder af center for information og boblestudier Vincent Hendricks og chefredaktør for netmediet Zetland og formand for Danmarks medie og journalisthøjskole Lea Korsgaard.
Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. -
Svend Brinkmann svarer på lytterspørgsmål.
Hvad gør man, når man virkelig ikke kan lide sine kolleger? Mister vi noget ved at samarbejde over skærme? Må man være et offer på arbejdspladsen? Og mange andre gode spørgsmål har i sendt til os. -
Kan man forestille sig, at vi møder ind på arbejde og når vi går ud ad døren igen, har vi en oplevelse af tilfredshed, glæde og lyst til at komme igen? Jeg vil gerne skabe et håb for fremtidens arbejdsliv, lad os give det et skud.
Vært: Svend Brinkmann.
Gæster: Camilla Kring, civilingeniør, leder af Super Navigators og ekspert i anvendt kronobiologi og Morten Albæk, filosof, stifter af Voluntas og forfatter seneste til falske sandheder i livet.
Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. -
Hele livet er vi på vej videre. Første skridt, lær at skrive, få en uddannelse, søg et job, arbejd, arbejd, arbejd. Så en dag er det slut. Vi skal ikke længere noget. Pensionen er de år, hvor telefonen ikke ringer mere. Der er ingen, som savner dig mandag morgen kl. 09. Er vi forberedt på den sidste del af livet uden arbejde?
Vært: Svend Brinkmann.
Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
Gæster: Monica Krog-Meyer , mangeårig radiovært, foredragsholder og forfatter til Plusalderen og Aske Juul Lassen, lektor ved Københavns universitet og forsker i pension og aldring ved center for health in humanities. -
Pas på drømmen om en snorlige karriere. Det kan være skadeligt for vores trivsel, hvis vi tror arbejdslivet kan planlægges fra barnsben, for det kommer med stor sandsynlighed ikke til at gå sådan, det mener Danmarks første professor i karrierevejledning.
Vært: Christoffer Heide Høyer og Svend Brinkmann.
Gæst: Rie Thomsen, professor i karriere ved Danmarks Pædagogiske Universitet AU og forfatter til tænkepausen Karriere. -
Det er virkelig ikke altid sjovt at gå på arbejde, men det siger mange ledere, det skal være. Vi skal være glade og humoristiske, når vi arbejder, hvilket også efterspørges i jobannoncerne. Du godeste. Lad mig være i fred, siger jeg bare, så skal jeg nok selv bestemme, hvilket humør jeg har, når jeg laver mit arbejde. Eller hvad? Måske ER det vigtigt, at vi er nogenlunde glade og positive i de fleste af de mange timer, vi bruger på arbejdet.
Vært: Svend Brinkmann.
Gæster: Cecilie Demkjær Schultz Pedersen psykolog og i arbejdsmiljøleder IBM og seniorforsker ved det nationale forskningscenter for arbejdsmiljø Thomas Clausen.
Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. -
Jeg kan sagtens blive forført af tanken om en 30 timers arbejdsuge og et mere simpelt arbejdsliv. Men er det virkelig løsningen på det pressede arbejdsliv mange oplever? Og findes det bæredygtige arbejdsliv i harmoni med os selv og resten af planeten?
Gæster: Pernille Garde Abildgaard, direktør i Take back time, forfatter og foredragsholder og Rasmus Willig, forperson i andelsgaarde, sociolog og forfatter.
Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
Vært: Svend Brinkmann. -
Hvad sker der når man ikke længere er psykiatrisk patient, men prisvindende forfatter?
Vært: Svend Brinkmann.
Gæst: Forfatter Fine Gråbøl.
Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. -
Jeg synes egentlig ledere får skyld for lige lovligt meget. Måske er det mellemlederen i min mave, der forsøger at finde lidt syndsforladelse. I dag finder jeg ud af om det faktisk er ledelsens skyld, når det sejler på arbejdspladsen? Hvad kan vi give lederen skylden for med god samvittighed?
Vært Svend Brinkmann.
Gæster Lotte Bøgh Andersen, Professor ved Institut for statskundskab og Leder af Kronprins Frederiks Center for Offentlig Ledelse på Aarhus Universitet og Claus Elmholdt, lektor ved Aalborg Universitet, psykolog og direktør i konsulentvirksomheden Lead.
Tilrettelægger Christoffer Heide Høyer -
Vi elsker at hade det. Formularer, regler, kontorpersonale, skrankepaver, der stjæler tid og penge fra de vigtige ting. Men faktisk tror jeg vi har en skjult kærlighed til at påberåbe os reglernes dejlige enkelhed. Det gør verden mere sort-hvid og det kan vi godt lide. Så er bureaukratiet vores hemmelig elsker eller er det den irriterende ekskæreste, som insisterer på at gennemgå hele fotoalbummet for at dele hvert enkelt billede op efter, hvem der har mest ret til det?
Vært: Svend Brinkmann.
Gæster: Dennis Nørmark antropolog, foredragsholder og forfatter til Pseudoarbejde og Tina Øllgaard Bentzen lektor ved Roskilde Universitetscenter og forsker i afbureaukratisering.
Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. -
Kan liberalismen og socialismen arbejde sammen hen over midten? Vi genopliver to af de mest indflydelsesrige politiske filosoffer i dagens program for at finde ud af om magten kan deles på tværs af fløjene. Og for en gangs skyld bringer vi faktisk en mindre nyhed direkte til politikerne: NEJ, Mette, Søren, Jakob og Lars, i kan ikke samarbejde. Hør hvorfor.
Vært: Svend Brinkmann.
Gæster: Karl Marx i form af Magnus Møller Ziegler, phd-studerende ved Aarhus Universitet og underviser på Københavns Universitet og John Locke i form af Brian Degn Mårtensson, forstander på Sorø Fri Fagskole, derudover phd-studerende i pædagogisk filosofi og forfatter.
Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. -
Jeg er blevet kimet ned af et par psykiatere fra Randers. De vil ikke have flere penge til deres afdeling. De har faktisk ledige sengepladser som en af de få steder i psykiatrien. Hvad gør de anderledes? Og hvad har en psykiatrisk patient egentlig behov?
Vært: Svend Brinkmann.
Gæster: Marie Dam Heebøll, læge med speciale i samfundsmedicin og psykiatere og overlæger på afsnit C i regionspsykiatrien i Randers Kristian Sloth og Anders Lindelof.
Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. -
Jeg går sjældent fra et møde med kæmpe gåpåmod og en hjerne, der drøner afsted med gode ideer. Det er snarere en lidt sløv udgave af mig selv, der slentrer mod den nærmeste kaffe. Møder er en del af arbejdslivet for rigtig mange danskere, men er de bare spild af tid, gemmer der sig et potentiale af lystige medarbejdere og ledere med mindre taletid?
Gæster: Bastian Overgaard, rådgiver, foredragsholder og underviser i støjfri ledelse og Ib Ravn lektor i organisatoriske videnprocesser på DPU - Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse.
Vært: Svend Brinkmann.
Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. -
Hvad sker der, når man får medicin mod sine psykiske lidelser? I dag zoomer vi ind på antipsykotisk medicin, fordi debatten rasede ovenpå hændelsen i Field's, hvor en ung mand efter sigende på udtrapning af antipsykotisk medicin skød og dræbte tre personer og sårede flere. Men hvilken rolle spiller antipsykotisk medicin i den psykiatriske behandling?
Vært: Svend Brinkmann.
Gæster: Bjørn Ebdrup professor og overlæge ved psykiatrisk center Glostrup og Merete Nordentoft formand for dansk psykiatrisk selskab, overlæge og professor ved Psykiatrisk Center København, leder af Copenhagen Research Center for Mental Health.
Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. -
Vi er alle enige om, at vi skal arbejde. Det er en del af livet. Nu skal vi til at blive enige om, at både mor og far kan tage barsel med familiens mindste medlemmer. Psykologien har ingen indvendinger mod far på barsel, men har arbejdsmarkedet det? Og hvad kommer den øremærkede barsel til at betyde for både mænd og kvinders arbejdsliv?
Vært: Svend Brinkmann.
Gæster: Sara Louise Muhr, professor mso ved institut for organisation ved copenhagen business school og forsker i køn og ledelse, og Anette Borchorst, som er professor emerita i politologisk kønsforskning ved statskundskab på Aalborg Universitet.
Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. -
Jeg har turneret med et forsvar for tænkningen. Ro, tid, tanker hører for mig med til opskriften på et liv, hvor man ikke bliver ramt af dagligdagens krav, uro og forstyrrelser. Men nu skal man jo ikke altid tro, man selv har svaret på det hele. Derfor taler jeg i dag med to, der evner at tænke om vi faktisk tænker for lidt i dag?
Vært: Svend Brinkmann.
Gæster: Christian Hjortkjær, højskolemand på Silkeborg Højskole og forfatter og Søren Gosvig Olesen, lektor i filosofi ved Københavns Universitet og forfatter.
Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. -
Velfærdsdanmark knager. Sygeplejersker er pressede, pædagogerne mangler overskud, jobcentrene halter, psykiatriens ventelister vokser og man kunne blive ved. Hvad gør vi ved det? Det giver vi et bud på i dag.
Vært: Svend Brinkmann.
Gæster: Susanne Ekmann, lektor ved center for arbejdslivsforsning på Roskilde Universitetscenter og forfatter til Giftig gæld og udpint velfærd og Leif Kongsgaard, Faglig chef i Væksthuse.
Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. - Показать больше